Afgang in Aartswoud

Ik was er niet bij. Maar tot mijn grote vreugde mocht ik 6 partijen ontvangen (En dat na een fors verloren wedstrijd! Hulde!) en wat commentaar. Daar ga ik het mee te doen.

Hoofdcorrespondent: Ron

Ik zal je een impressie geven van de wedstrijd. De uitslag doet overigens erger vermoeden dan de partijen in werkelijkheid waren. Bert speelde tegen mijn (sterke) tegenstander van vorig jaar. Het werd K.I. (ES: Ik weet niet zeker of Ron hier Kunstmatige Inseminatie bedoelt). Het was een moeilijke partij, Bert stond volgens mij wat minder maar hield toch goed stand en met remise als terecht resultaat. Paul kreeg weer eens een Siciliaan tegen zich en stelde zich op met b3 en Lb2!? Hij moet toch echt eens kijken wat hij wil spelen tegen deze opening, want hij werd langzaam weg gedrukt. Mogelijk had hij het nog remise kunnen houden, maar verloor dus.  M.i. vrij terecht. Martin speelde Engels, zijn tegenstander stelde zich optimaal op. Martin stond niet minder, maar deed het vervolgens te passief (Dc2, Tc1), kwam daarna in een lastig eindspel met eerst een pion minder en toen 2, en kon het niet houden. Jos kreeg weer de London tegen zich en weer had hij er moeite mee en kwam slecht te staan. Zijn tegenstander deed het ergens verkeerd waardoor Jos een kleine kwaliteit won (ES: daar komen we hieronder nog even op terug, want dat vindt Jos niet geheel juist) en vervolgens toch fraai (ES: daar komen we nog even op terug, want dat vindt Jos niet geheel juist.)  de partij. Frank deed het heel goed, greep één zet echter mis en kwam toen een kwaliteit achter, anders had ie beter gestaan! Dat kon hij ondanks actief spel toch niet houden. Bij Marko ging het er spectaculair aan toe! Zijn tegenstander deed in het Italiaans na Pg5 dus Lc5!? Na Pxf7, Lxf2 en dan Kf1! is er een moeilijke stelling, maar Marko kwam dus een toren voor en straal gewonnen te staan. Door een paar wat angstiger zetten kwam zijn tegenstander terug in de partij en verloor Marko helaas alsnog. Partij om op te vragen! Gerrit speelde degelijk en kwam m.i. beter te staan, ondanks pion achter. Het werd uiteindelijk remise. En ik? Ik moest dus  Jasper Seelemeijer en vind dat een vreemde, een heel fanatieke man. Bert heeft alle keren van hem verloren. Hij verraste mij totaal met zijn opzet tegen de London.  Ik had een moeilijke avond en gaf dus uiteindelijk in gewonnen stelling remise!

……………………………

Motto van deze avond was dus: angst is een slechte raadgever. Die speelde Marko, Martin, mij en mogelijk ook Gerrit parten.

Ander commentaar:

Bert:  Ik stond de hele tijd met de rug tegen de muur maar het is toch remise geworden.

Marko:  Het is één groot drama en ik had het moeten winnen maar dat is dus niet gebeurd.
Gerrit:  Mijn 19e zet ….. h5 was vermoedelijk niet de beste voortzetting. Maar wat wel? g5? Op mijn 30e zet PxLg3 bood ik remise aan. De witte pion op f4 is onhoudbaar geworden,en daarmee was naar mijn mening de stand weer volledig gelijkgetrokken. Enkele spelers van de tegenpartij gaven zelfs te kennen dat zwart beter stond. Maar dat moet jouw analyse maar uitwijzen.

Nu nog wat illustratieve details:

Jos:  Helaas maak ik weer een rekenfout en overzie dat na Pc5 en dc5x het veld d4 vrijkomt voor het witte paard van waaruit b5 gedekt wordt:

Correct opgemerkt. Maar Jos' tegenstander wikkelt niet goed af (15. Lxb5 i.p.v. dxc5 ) en in de nu te ontstane stelling   (dankzij zwarts tussenzet d5!!)

  Ext4Jos1                Ext4Jos1

staat zwart volgens Houdini beter! Pas (na 18. Pd4) 18 ..  e5?? faalt en inderdaad wint zwart dan de 'grote' kwaliteit maar tegen 2 pionnen! Beter was geweest na 18. Pd4  Ld7! hoewel het er na 19. c6 Le8 niet lollig uitziet. Houdini vindt de stand toch zeker niet minder  voor zwart. Nu volgt 19.Pc6 Txb5 20. Pxb5 Pxd8  21. Txd8

 Ext4Jos2 Ext4Jos2

"En nu 2 lichte stukken tegen toren + 2 pionnen waarvan een dubbelpion. Echt niet wat ik wilde, maar nog niet kansloos, als de 2 torens maar niet gaan samenwerken, en mijn paard en loper wel. Ik was wat bang  voor direct Ta7, maar gelukkig geeft wit me wat tijd voor groeperen."

Neemt niet weg dat zwart nu heel slecht staat. Rond zet 26. (Kf2?) en zet 30. (Ta8) geeft wit daar weer wat van prijs. Na zet 33. zien we een stelling die nog steeds wat beter zou zijn voor wit, maar hoe moet het nu  verder?
Ext4Jos3 Ext4Jos3

33 …. Le6  34. g4  ????????? (in tijdsproblemen)  "Wit vergeet zijn onlogische toren op a2 en is met zijn hoofd al helemaal op de koningsvleugel." 35 Lxa2  Oei! 'Zonder geluk vaart niet niemand wel.' Jos zal de laatste zijn om hier Ron's bewering "fraai gewonnen" te bevestigen. Maar slecht was het ook weer niet. Eigenlijk maar één minder goede zet, met minder prettige niet zo gemakkelijk te voorspellen vervolg.  En daarna was het keepen. En dat deed hij goed. Goed genoeg.

Gerrit heeft vroeger zelf wel eens met de Urang Utang geëxperimenteerd. Dus die bevond zich op vertrouwd terrein. Nu wel met zwart. En raakt dus niet in paniek. En dan blijkt dat zwart weinig hoeft te doen om gewoon prettig spel te krijgen. Na zet 19 vindt Houdini de stelling duidelijk beter voor zwart! De witte pion g4 lijkt een storm in een glas water. Alleen met witte stukken in de buurt ter ondersteuning kan het wat worden. Maar die  zijn er nog (lang) niet.

Ext4Gerrit1 Ext4Gerrit1

17. ….. Dd8?  ( Houdini:  P7f6  18. g5? P6h5! 19. Kh1 Dd8  (-0.96 (voordeel voor zwart dus) )  18. Lc1! h5        (Gerrit: Mijn 19e zet ….. h5 was vermoedelijk niet de beste voortzetting. Maar wat wel? g5?) Houdini geeft hier h6, of Te8 (-0.25  minimaal voordeeltje voor zwart, maar eigenlijk gelijke stelling) Maar het verschil met h5 is gering. De iets minder sterke zet is dus Dd8 geweest. )  Tegen zijn gewoonte in gaat Gerrit bij zet 21. over tot agressie (f5) maar dat wijst mister H. af. Bij zet 25. staat wit beduidend beter. 

Ext4Gerrit2Ext4Gerrit2

 27 f3 ?   Na 27. Ta1 gevolgd door Ta7 (of Ta6) ziet H. het helemaal zitten voor wit. ( + 2.28 voor wit dus) Maar wit bedenkt het niet, en raakt door een minder effectief plan bij zet 28. en 29. bijna al zijn voordeel weer kwijt. En ziet wrsch. bij materieel evenwicht toch actievere zwarte stukken (alle gericht op zijn niet al te solide koningsvleugel), een achtergebleven eigen d-pion, en dus verliest hij het vertrouwen en accepteert remise. Gerrit vindt het allang best tegen een Elo van 1760. "Enkele spelers van de tegenpartij gaven zelfs te kennen dat zwart beter stond."

Ext4Gerrit3 Ext4Gerrit3

Ik kan het me voorstellen. Maar Houdini is het er niet mee eens. (+ 0.49)  Die  verliest het vertrouwen niet zo snel. Hoe dan ook, Gerrit speelde een degelijke partij, met een degelijk resultaat.
Ron:  "Na 7.. , e5! baalde ik, dacht het al verkloot te hebben (niet dus, heb de hele partij niet minder gestaan) en moest lang nadenken over het enige juiste, maar krom ogende 8. Le3! Daarna moest ik ook steeds goed nadenken, mijn stelling speelt lastig, door de voorlopig opgesloten loper op f1 ( moet je nu g3 of g4 gaan spelen en/of je koning in het midden houden etc.)

Ext4Ron1  Ext4Ron1

je blijft je onder druk voelen, al is er niets aan de hand!"

 

Ext4Ron2  Ext4Ron2

"Had ik maar eerder het plan met h4 en Lh3 gezien, dat scheelt een tempo! Maar nu kom ik na 24…, Pf8 dus ook gewonnen te staan. Maar ik was bang voor g5 en/of offers op h4. Allemaal op te lossen en te couperen door na Dd8 dus f3!!! te spelen, ik heb daar nota bene in de partij wel naar gekeken. Probleem was wel mijn tijd, toen nog 18 minuten."  "Nu koos Jasper voor zetherhaling en dacht zelfs dat ie na g5 beter zou hebben gestaan"

Dat vindt Ron onjuist, en Houdini ook. De stand is gelijk.  En inderdaad, als Ron was gestopt met zijn aandeel in de herhaling van zetten,  met bijv. 29. f3 geeft Houdini groot voordeel voor wit ( 1.53). Hij stond dan wrsch.op winst. Maar ja, die klok hè. En o ja, de angst, voor die enge man.

Iedereen had het later over de partij van Marko. 'Spectaculair!'

In onze 'workshop' van volgende week waren we van plan het te gaan hebben over het Tweepaardenspel. En toen wisten we nog niet eens wat hedenavond op Marko's bordje (wit) werd geserveerd.

Ext4Marko1 4ExtMarko1

Af en toe wordt hier het onwaarschijnlijke 4 ….. Lc5 gespeeld. En dat leidt veelal tot een heksenketel.

En dat overkwam Marko (i.p.v. het meer gebruikelijke 4 ….  d5)  5. Pxf7 (zelf zou ik uit de krochten van mijn herinnering hebben opgediept dat je hier beter 5. Lxf7  Ke7 6. Lb3  kunt spelen. Waarom ook alweer? Maar Pxf7 kan ook wel) 5 ….  Lxf2+ Hoewel Houdini hier flink voordeel voor wit oppert, blijkt de score van wit in PowerBook 2014 schraal:  44,4 % ( in 18 partijen) . Misschien is deze opening voor Houdini te moeilijk? 6. Kf1 (de beste)  De7 (wat anders?)

Ext4Marko2  4ExtMarko2 

7. Pxh8   d5?!  Grappig. Ook hier adviseert Houdini iets heel anders dan de 'theorie'.  In de database zitten 9 partijen met d5 (en niets anders!). Houdini vindt dat zwart hier eerst zijn loper in veiligheid moet brengen :  7 …. Lb6 met klein maar zeker duidelijk voordeel voor wit!  8. exd5 Pd4 Alles volgens de theorie. Had Marko dat allemaal paraat? Tjonge! 9. d6 (de beste! Hij weet het echt allemaal! Of hij toch geniaal. )

Ext4Marko3 4ExtMarko4

Volgens de boeken en de machines staat wit hier  nu al  veel beter, ook na cxd6 of Dxd6. Maar zwart speelt 9..   Df8 en dat is echt niks. Na 10. Lf7+  Kd8  11. Kxf2 Dxh8  12. dxc7+  Kxc7  13. Tf1 kan zwart opgeven. Wit brengt zijn koning in veiligheid en zwart  blijft zonder compensatie een toren achter. 10. h3 van Marko is niet de beste, maar het antwoord 10 ….. Pe4 (Lg3!?)is ook niet goed. Nu wordt het echt tijd voor 11. Lf7+. Martin's 11. Dh5 is minder, maar toch ook nog wel sterk.

Ext4Marko4 Ext4Marko5

12. Dxe5+ ligt wel heel erg voor de hand. 12. Lf7? (En nu hoeft het niet meer, Nu is het gewoon een blunder!) Dxf7! 13. De5+  (nu helpt het niet meer) De6 en na dameruil staat zwart ineens beter! Zwart laat na 15. Pa3 een mooie kans liggen: 15 …  0-0-0!, maar verder blijft hij redelijk goed overeind. Marko is gedesillusioneerd. En vecht niet meer. Wat wel gekund had. En gaat, waarschijnlijk daardoor, onnodig  tenonder. Heel erg jammer.

Bert (zwart) vond dus dat hij moeilijk stond. Het was een dubbelfianchetto tegen het KoningsIndisch. Misschien was zwarts 11e zet (a6) niet de beste .   (9. exd4!?). Zwart lijkt om een plan verlegen te zitten, en wil misschien tijd rekken met h6 en Kh7 en staat dan inderdaad na 14. a5 wat minder.

Ext4Bert1 4ExtBert1

Maar ook wit weet niet goed hoe het verder moet. Na zet 30. is de stelling aldus:

Ext4Bert2 4.ExtBert2

Misschien moet wit hier maar 31. Pa4 proberen. Maar dan gaat er alweer een stuk af, en hoeveel schiet hij daarmee nu op? OK, er is een zwakke pion van zwart op de a-lijn. Maar ja, voorlopig krijg je die nog niet te pakken. Bert  schuift heen en weer, en wacht af. Veel meer kan hij niet doen. Alles blijft alles dekken. Wit schiet niet op. En langzaam raakt hij zijn kleine voordeeltje ook nog kwijt.

Ext4Bert3 Ext4Bert3

Niemand ziet nog mogelijkheden. Ook Houdini niet:  =  (0.00)Terecht remise. Bert kreeg de kans niet om een van zijn gevreesde aanvallen te lanceren. Maar nergens heeft hij verloren gestaan. Inderdaad, wel steeds een heel klein ietsje minder.

Martin (wit) was achteraf niet ontevreden over zijn spel. Dat hij verloor was omdat zijn tegenstander een veel hogere elo had en hij daar nog net niet tegen op kon. (Toen ik de partij doorspeelde kreeg ik hetzelfde idee.) Het was Engels. Met een dubbel-fianchetto. Elf zetten  'theorie'. Met zwart's (goede) 11e zet (11  … Pb6) zijn er geen voorbeelden meer in PowerBook.

Ext4Martin1 4ExtMartin1

De stand is gelijk. Gaat lang gelijk op. Bij zet 19 lijkt Martin's stelling iets prettiger. Zijn koning staat wat veiliger, hij heeft druk op een open torenlijn. Maar hij zal wat moeten gaan doen aan de positie van zijn gefianchetteerde koningsloper, die op graniet bijt. Maar niets om je zorgen over te maken.

Ext4Martin2 4ExtMartin2

23. e3 Natuurlijk! ….  e3 voorkomen en ruimte voor manoevres met de koningsloper creëren. Zwart laat zijn zwarte koningsvleugelpionnen oprukken, maar bereikt er niets mee.

Rond zet 40 is de stelling nog steeds erg gelijk. Ik vind het bijna genant te zien hoe zwart alsmaar blijft doorspelen. Wachtend op een kleinigheidje, een foutje van een tegenstander met een lagere elo. Ik voel dat er zich in mij langzaam een woede en haat ontwikkelt tegen het schaakspel. Wat een egocentrisch a-sociaal gedoe is dat eigenlijk. En medelijden met Martin. Inderdaad die kan intussen alleen maar afwachten, weinig voor zichzelf verzinnen. Maar er is nog steeds weinig aan de hand.

Ext4Martin3 4ExtMarttin3

40.exf4  Pxf4   41. Ld7 Pd3  Alles net zoals Houdini zou spelen. Maar die is nog fit. En Martin lijkt aan het eind van een lange avond murw gespeeld door dat eindeloze geschuif. En heel langzaam (wel knap, maar erg onrechtvaardig) neemt zwart het initiatief in het eindspel over.  Martin doet niet meer steeds de allerbeste. Zijn 45e zet is erg slecht, maar zwart ziet ook de beste niet. Desondanks  tekent wits ondergang  zich steeds duidelijker af. Martin's ontmoediging wordt definitief  vastgelegd door een blundertje. Dat kon niet uitblijven.  (Tarrasch: "Als goede zetten ontbreken komen de blunders vanzelf.") Sneu!

Van Paul en Frank ontving ik de partijen niet. Ik denk dat Paul zijn eigen handschrift niet meer kon lezen, en dat ook Frank, ergens op een hotelkamer in Europa, zich nog steeds zit te verbijten. " Hoe kon ik zo'n goed gespeelde partij toch nog verliezen?!"    Ik heb maar geen moeite gedaan om hun partijen alsnog in handen te krijgen. Wellicht was ook ik dan nog verdrietiger geworden.

2,5-5,5. Inderdaad, een te verwachten, maar eigenlijk toch wat onrealistisch beroerd uitgevallen uitslag. Ron had gelijk!

 

 

12-12-2014

Aartswoud 2

 – 

Aris de Heer

5½ – 2½

1

6420557 

Jasper Seelemeijer

 1912

 – 

8529532 

Ron de Vink

 2003

rem

2

6394751 

Yvo Veenis

 1925

 – 

7185981 

Bert Kuijer

 1782

rem

3

6943233 

Rik van Ingen

 1780

 – 

6808131 

Paul Verkooijen

 1770

1-0

4

5959008 

Jean-Paul Ory

 1960

 – 

7366095 

Jos Lohmann

 1991

0-1

5

8199950 

Erik van Tooren

 1828

 – 

7826654 

Martin Zwaneveld

 1688

1-0

6

8460562 

Toine Molenaar

 1502

 – 

7803114 

Frank de Geus

 1679

1-0

7

8117747 

Lukas Boots

 1681

 – 

8459341 

Marko Bosnjak

 1503

1-0

8

8169513 

Ron Vlugt

 1760

 – 

7268195 

G. van Dok

 1619

rem

 

 1793

 

 1754

 

 

2 gedachten over “Afgang in Aartswoud”

  1. Hoi Eddy,

    Ik was inderdaad in het buitenland en heb nog niet echt tijd gehad om je de partij te sturen. Als je deze nog wilt ontvangen, dan stuur ik je deze zeker nog. De einduitslag vind ik op zich niet verrassend, het is normaal gesproken een sterk team en ze hebben hier en daar wel wat geluk gehad.

  2. Grappig; ik heb gekeken bij het verslag van mei 2014 tegen hetzelfde Aartswoud; Gerrit speelde toen tegen dezelfde tegenstander en dezelfde opening. Alleen kon hij toen in de opening materiaal winnen, maar zag het toen niet. Wat me opvalt is dat bij de 17de zet ( diagram Ext4Gerrit1) alleen gepraat wordt over -, Dd8 of Pf6. Mijn eerste gedachte zou 17 – , f7-f5 zijn omdat na 18: g4xf5 dan Tf8xf5 volgt. 19; exf5 kan dan niet i.v.m. Lf3x  en daarna Lf3-g2 als voorbereiding op Ph3 met mat toch ?. ( Wit raakt verder in de drop als deze Lf3x speelt waarna zwart met Da8xf3 kan wachten hoe hij mat geeft ( met Ph3, of met de damen op g2). Kortom na 17 – , f5 kan wit niet slaan volgens mij maar moet 18. Tfa1 spelen. Er volgt dan 18. – ,De8 en dankzij f5 komt de zwarte dame op de witte koningsvleugel terecht. Lijkt me best kansrijk. Ik zag ook dat Ron nu tegen de vorige tegenstander van Bert Kuijer speelde. Zelf speelde Ron vorige keer tegen Tobias Hendriks die er nu niet bij was. Daar stond hij toen gewonnen tegen, maar gaf het met een verkeerde keuze zijn voordeel weg en werd remise.Als nieuwkomer heb ik het met rode oortjes allemaal gelezen.Ik beveel het Website nieuws van mei 2014 iedereen aan.

Reacties zijn gesloten.