Hersenfitnes 4

Probeer het zonder bord en stukken en zonder computerprogramma. Train uw vermogen om vooruit te zien. Binnenkort de oplossing alhier.

Wat hieronder volgt vind ikzelf prachtig. Dat er zoveel schoonheid in dat spelletje kan schuilen! Ik denk dat deze de moeilijkste is tot nog toe. Voor de bollebozen onder ons. (Van welk schaakprincipe maakt wit gebruik?)

Natuurlijk staat wit materieel beter. Maar winnen zal nog een hele klus worden, resp. niet mogelijk zijn. Denken wij eenvoudigen van geest. Maar niks hoor !

Wit geeft mat in 4 zetten

Hersenfitness3 + oplossing

Tot nog toe heb ik deze problemen ontleend aan een boekje dat ik u van harte aanbeveel:

Martin Breutigam, ‘Todesküsse am Brett’, 140 Rätsel und Geschichten der Schachgenies von heute. Verlag Die Werkstadt , Göttingen

Het volgende probleempje is uit een partij van Herr Breutigam selbst, in 2006. Hij voegt eraan toe: ‘Ahnen Sie , warum ich oben als Weisser am Zug gegen Wolfgang Pajeken ein bisschen Herz-klopfen bekam?’ Wat was de volgende zet van wit? Vrij vertaald: Wat was de zet waarvan Breutigam hartkloppingen kreeg? En waren die hartkloppingen terecht?

PajekenBreutigam(2006)

S.v.p. de oplossing nog niet direct verklappen op de site als reactie. Paar dagen mee wachten. Dankuzeerbeleefd!

De oplossing:Ouwe Kost 5

Bij mijn zoektocht naar uw glansrijke momenten uit het verleden, stuitte ik op een partij van Gerrit uit het Jaar Onzes Heeren  2007. Gerrit blijkt – en dat schijnt voor iedereen zo te moeten gaan –  er met het klimmen der jaren niet sterker op geworden te zijn.  Misschien goed om nog even te vermelden dat hij rond de eeuwwisseling nog een Elo bezat van 1780. En ook dat zijn enthousiasme voor het schaken er intussen niet  minder op werd.  Zeker niet.  Aan  zijn partij  tegen Huisman (Purmerend, Elo 1560) kunnen we zien hoe sterk hij kan zijn.  Zijn oude krachten uit zijn toptijd zijn hier nog volop waarneembaar.  Gerrit speelt dit ongeveer foutloos, en ook behoorlijk agressief. Dat is nuttig omdat zijn tegenstander het iets te kalmaan probeert. Die  Huisman wordt totaal weggespeeld.   Eigenlijk is hij bij zet 14 al kansloos, maar de klus moet dan nog wel even geklaard worden. Dat doet Gerrit met verve.

Voor de analysetekens zie Ouwe Kost 3

Nog maar even de betekenis van de cijfers die de stellingwaardering aangeven: 1.00 is de waarde van ongeveer 1 pion. 0.50 is dus : wit staat beter, ongeveer de waarde van een halve pion. Een min ervoor betekent zwart staat beter. Dus -2.00 is : zwart staat beter, ongeveer de waarde van 2 pionnen.Line

 Huisman – van Dok (17.Kf1)

M.i. zou wit hier zijn tegenstander bewonderend moeten aankijken en de hand schudden. Drie pionnen achter. En dan nog die vrijpion van zwart. Brrrr.  Maar hij tobt nog even door.Grappig is dat Gerrit later demonstreert dat extra stuk helemaal niet nodig te hebben.

Huisman – van Dok (32…Tb3)

Eindelijk geeft wit op. Hierna volgt a5-a6 en die zwarte pion gaat  verder op stap.

Hierna zal nog één Ouwe Kost volgen en dan bedenk ik weer wat anders.

Pas goed op uzelf.

Tot ooit.

Oplossing Hersenfitness, 2

Probeer het zonder bord en stukken en zonder computerprogramma. Train uw vermogen om vooruit te zien. Binnenkort de oplossing alhier.

Spasski-Kortsnoi

Wit aan zet. Wie staat hier nu eigenlijk beter, en waarom?

Dank voor uw reacties. Maar misschien kunt u uw reactie naar mij mailen. Dan zet ik hem na een paar dagen alsnog op de site. Misschien is het niet zo handig voor de minder snellen onder ons als de oplossing binnen een paar uur op de site staat. Als u dat te lastig of niet leuk vindt, vergeet dit bericht dan maar.

Opmerking van Frank is terecht. Tc8 is sneller. De oplossing van Bert vind ik leuker. ES

Spasski- Kortsnoi 2007Oplossing Hersenfitness 1,

Ftacnik-Vallejo Pons

Wit geeft mat in 3 zetten. Hoe? En waarom is 1. Ld5 niet zo best?

Het mat begint met 1. Dg8+ Kxg8 2. Ld5+  dubbelschaak
waarna Tg8 mat volgt.

Direct 1. Ld5 is niet goed wegens een vreselijk 1. … Tg6!! Hier heeft vast wel iemand overheen gekeken. Als wit zijn dame weghaalt gaat hij zelf mat!