Tata nakomelingen

\

1023WEB

Vrijdag was ik er weer. Ik had u nog plaatjes van door mij gemiste deelnemers beloofd. Nu begon ook de tienkamp voor amateurs en ook dat levert mij altijd weer leuke ontmoetingen op.
De nhsb was goed vertegenwoordigd. Met de ex-voorzitter en de huidige wedstrijdleider. Mij beiden welbekend van mijn periode in Caissa. Gerard Groot staat een beetje onscherp op de foto, maar dat is hij in het echt helemaal niet. Maar hij had mij in de gaten en ik moest een beetje te snel werken, om te voorkomen dat hij mij het kieken onmogelijk ging maken. Fred Avis staat er wel een somber op, maar dat is schijn. Dat is hij in het echt helemaal niet. Bovendien had hij net zijn partij in groep  3F van de tienkamp gewonnen en stond mij even hiervoor dan ook juist heel opgewekt te woord.

IMG_1033WEB
MG_1035WEB

Ook leverde dat mij weer het inmiddels jaarlijkse, altijd vertederende plaatje op van onze jeugdkampioene (tot 14 jaar) Machtelt van Foreest (nu 11 jaar oud, elo bijna 2000)

IMG_1014WEB

Nog even een plaatje van de plezierige stemming:

IMG_1016WEB

Deze middag had ik, als onverbeterlijke chauvinist,  ook nog de mazzel dat de twee Nederlanders hun partijen wonnen, en dat die ook nog eens heel leuk waren.

Giri speelde tegen Duda de opening sterk, maar ergens in de afhandeling ging het een beetje mis. Volgens de commentator (Robert Ris)  ging  hij, met een stuk tegen twee pionnen, ongetwijfeld winnen. Doch later werd het toch spannend, en verzuchtte Ris dat Giri het zichzelf wel moeilijk maakte. Maar goed, Giri won.

Jorden van Foreest stond al gauw veel minder tegen Fedoseef maar toen die wat te veel risico nam sloeg Van Foreest keihard terug. Het werd een schitterende eindfase met veel prachtige vondsten aan beide zijden.

Wat denkt u dat de beste zet hier voor wit is? Als wit de dames ruilt wordt het een eindspel met één pion meer en ongelijke lopers. Daar zit wit niet op te wachten.

Let er even op dat er behalve dat de witte Dame instaat nog een dreiging in zit. Als zwart op f4 slaat mag wit niet terugnemen wegens mat op g2.

 Foreest1

Bij mijn volgende website-bijdrage zal ik de zet vermelden waarmee wit bereikte dat zwart gelijk opgaf!

O ja, en nu, voor ik het weer vergeet, omdat ik Vidit gemist had, deze rijzende ster  (India, 2596,   24 jaar, nu gedeeld 5e , met slechts een half punt achterstand de 1e) hier alsnog:

   2S7A5061WEB

en in een voor hem karakteristieke houding, met de ogen dicht, de wegens WC-bezoek (?) vorige keer met een ouder kiekje afgescheepte Kramnik.

  2S7A5064WEB

Van hem kun je gemakkelijk imponerende foto’s maken. Die lukken altijd.

  IMG_1036WEB

Met dank aan al die vrijwilligers die dit toernooi mogelijk maken.  Met die imponerende citaten boven hun hoofd.

  IMG_1038WEB

Uitslag rapid 14 januari


Bij ontstentenis van onze wedstrijdleider een avondje vluggeren.

  1.  Ron                            6 uit 6  !!!
  2. Bert                            4
  3. Martin                       4
  4. Frank                         3,5
  5. Ab                               1
  6. Herman                     0

TaTaTaTa 2019!

Dinsdag was het eindelijk weer zo ver. Een middagje tata.

Mag ik vandaagdedag nu wel of niet foto’s publiceren van zo’n publiek evenement? Er lopen toch ook echte journalisten rond die foto’s maken. Er valt toch niet aan te beginnen om iedereen te gaan vragen of ze toestemming willen verlenen? Het lijkt me een beetje gratis reclame voor de schaakprofessionals, voor Tata Steel, voor het toernooi, voor de schaaksport. Kan toch geen kwaad. Ik doe het maar. Ik zie wel.

Als ouwe kiebitzer verbaas ik me er steeds weer over dat ineens veel vertrouwde gezichten verdwenen zijn. Waar zijn de smaakmakers So, Karjakin, Caruana, Hou Yifan van vorig jaar?  Om maar te zwijgen van de al langer verdwenen schakers die je als eenvoudige amateur graag volgde, omdat die zo vaak iets leuks op hun bord toverden. Mannen als Aronian, Ivantsjoek, en dat type van soort.

Er zullen wel goede redenen voor zijn: te duur, verplichtingen elders, te oud, te moe, te ziek, vormverlies, enz.

Maar er zijn wel weer nieuwe gezichten. Sommigen moeten nog beroemd worden. Anderen zijn het al.Terug van even weggeweest : Ding,  Nepomniachtchi, Radjabov. Ook wel leuke schakertjes.

Foto’s groter of beter? Klik erop!

 2S7A4990WEB  2S7A4990WEB

Ding,                    China   , Elo 2813,    4e op de wereldranglijst

 

2S7A5005WEB  2S7A5005WEB

Nepomniachtchi    Rusland  , 2763   ,  13e

Hij ziet er niet al te gevaarlijk uit, beetje als een goedmoedige sloddervos.  Maar kijk maar uit.  Hij staat na ronde 4 ongedeeld op de 1e plaats. 

 2S7A4988WEB        2S7A4988WEB

Radjabov   (rechts) ,     Azerbeidzjan,    elo 2757,   14e

Speelt ook vaak boeiende partijen. Ex-wereldkampioen Anand kon niet van hem winnen vanmiddag: remise.

En heel veel voor mij  niet of minder bekende  gezichten:

2S7A4994WEB       2S7A4994WEB

(Links)   Rapport,  Hongarije,   2731     23e

Rapport staat bekend om zijn onorthodoxe openingenaanpak.  Hij is er vooral op uit om zijn tegenstanders uit hun repertoire te halen.  Zet 1 .  b3 !?   bijvoorbeeld.  Ja zulke mensen bestaan.  Ik ken er nog één. In Middenbeemster. Maar vanmiddag had Rapport er weinig succes mee. Giri was er niet van onder de indruk, stond met zwart gauw gelijk, en maakte later gehakt van hem.

2S7A4999WEB 2S7A4999WEB

(links)   Duda,   Polen,           2738,      19e

Shankland,  USA       2725,        27e

Het werd remise. Ik heb er niets van gezien. De commentator sloeg ze maar over. Was zeker niet  erg boeiend. Volgende keer beter.

2S7A5019WEB  2S7A5019WEB

Fedoseev,  Rusland,  2724,  28e     (Nog pas 23 lentes jong.)  

Die hield vanmiddag met zwart Ding op remise. Niet gering.

En  dan was er nog ene   Vidit   India  2695

Die vergat ik te kieken. Dus dat plaatje houdt u nog even van me tegoed. Ik had nog nooit van hem gehoord. Onze ex-kampioen van Nederland,  Jorden van Foreest, nu in ieder geval wel. In een pionneneindspel met ongelijke lopers wist hij buitengewoon listig Jorden een remise te ontfutselen. Een zeer leerzaam eindspel dat ons in de commentaarzaal grondig uitgelegd werd door Gert Ligterink, en dat ik ademloos volgde.

2S7A5054WEB  2S7A5054WEB

En toch zijn ik en Ligterink (grapje) van mening dat een pion achterstand met ongelijke lopers vrijwel altijd remise is. Maar nu dus even niet.

Verder veel meer vertrouwde gezichten.

2S7A5013WEB   2S7A5013

 

Van Foreest, Jorden,   2612   Ik noem zijn voornaam er maar bij, want er doen meer Van Foreesten mee in dit ternooi. Hij is wel degelijk grootmeester. Al zou je het nu nog niet zeggen, want hij staat na 4 rondes laatste.  Was in 2016  kampioen van Nederland. (Giri deed niet mee) Lijkt daarna een beetje stil te staan. Ach, die zal ook nog wel opfleuren. Het is ook wel een heel zwaar toernooi waarin hij nu moet spelen.

2S7A2455   2S7A2455   (2018)

Vladimir  Kramnik. Een fotootje van vorig jaar. Ik kon hem nu niet fotograferen, want hij was steeds even weg. Naar de WC waarschijnlijk.  Herinnert u zich nog de commotie bij de match om het wereldkampioenschap in  2006?  Topalov vond het verdacht dat Kramnik 50 keer per partij het toilet bezocht. Die protesteerde bij de wedstrijdleiding. Verdacht Kramnik van computertjes in de toiletruimte  en dat leidde tot een flinke rel. Kramnik heeft een fysieke kwaal met veel binnenlandse onlusten. Vandaar. Maar geestelijk gaat het nog wel goed met hem. Hoewel zijn schaakprestaties beginnen af te zwakken. Hij versloeg nota bene ooit, in 2000, Kasparov in een match om het wereldkampioenschap . De ex-wereldkampioen staat nu na 4 rondes op de laatste plaats.  Zelf zegt hij ervan: ”Ach ja , ik ben een ouwe man met nog heel veel plezier in schaken.” Ik denk dat hij binnenkort  wel weer even zal opveren.

Zijn partij vanmiddag met Carlsen was behoorlijk spannend. Kramnik offerde ergens een pion om gebruik te kunnen maken van een wat mindere posite van Carlsen’s stukken op de damevleugel.  Ik dacht dat hij toen beter stond. Maar zijn eigen visie : ‘Ik stond gelijk, maar later toch weer minder, maar wist het toch nog remise te houden.”

2S7A4997WEB  2S7A4997WEB

Een aan zichzelf twijfelende wereldkampioen Magnus Carlsen, Noorwegen, 2835?  Is hij intussen een nieuwe remisekoning geworden?  Hij heeft nu in het klassieke schaak 21 remises achter elkaar gespeeld. Niet leuk meer.

2S7A5006WEB  2S7A5006WEB

Vindt hij zelf ook niet. Je kunt het aan hem zien.

2S7A5011WEB   2S7A5011WEB

 Mamedyarov,   Azerbeidzjan, 2817, 3e op de wereldranglijst! Wilde vanmiddag met wit graag Nepomniachtchi ( Die ga ik in het vervolg Nepom noemen. Zijn naam is echt niet te onthouden) verslaan en inhalen, maar dat lukte niet. Het werd remise na wat Nepom zelf een saai partijtje noemde.

En natuurlijk onze topper

2S7A5017WEB   2S7A5017WEB

Vorig jaar eindigde hij op de tweede plaats. Een enorme prestatie. Maar of dat weer gaat lukken? Hij begon het toernooi slecht, met gelijk een nederlaag, maar knokte zich nu terug met 2 overwiningen en 1 remise, en staat nu toch weer tweede. We zijn benieuwd.

In de tweede grootmeestergroep (The Challengers) vielen mij op:

2S7A4995WEB   2S7A4995WEB

Lucas van Foreest, grootmeester, 2502 

Ja die hebben we ook nog, en die schiet de laatste tijd als een speer omhoog.

Maar je staat toch versteld van

2S7A4991WEB

Praggnanandhaa,  India,  2539 !!!!    Werd grootmeester toen hij 10 jaar oud was. De foto is van nu. Hij is nu 13.

En in de allerhoogste afdeling van de amateurs, groep1, loopt nog een wonderkind. Waarom verstopt hij zich? Verlegenheid?  Of heeft hij het koud. Dat zal het niet wezen, want hij komt uit Rusland en daar kan het behoorlijk koud zijn in januari. Ik vind het wel een mooi plaatje:

2S7A5033WEB  2S7A5033WEB

Dudin,  Rusland,  elo 2300     Hij is wel wat ouder dan je denkt: hij is al 15! Waarschijnlijk te weinig gegroeid, want te weinig bewogen door te veel stilzitten achter een schaakbord.

2S7A5038WEB  2S7A5038WEB

Hebben die jongens het al ver geschopt, er is nog genoeg van dat veelbelovende  spul in aantocht.

2S7A5029WEB   2S7A5029WEB

IMG_1011WEB  IMG_1011WEB

2S7A5043WEB   2S7A5043WEB

Ik word er altijd een beetje blij van als ik dat zie.  Er is nog een toekomst voor het schaakspel. Al merken wij er in Middenbeemster niet veel van.

Het was weer een leuke middag. Weer wat bekenden ontmoet. Aanstaande vrijdag ga ik weer. Dan beginnen ook de tienkampen en zal ik zeker nog meer oude kennissen ontmoeten.

Ik kan het u aanraden.  Het is een feest daar. En ze hebben er uitstekende erwtensoep.

IMG_0999WEB  IMG_0999WEB

IMG_1005WEB IMG_1005WEB

IMG_1009WEB   IMG_1009WEB

 

 

Stand na ronde 14, 9 januari 2019

 

Wit

 

Zwart

Uitslag

Bert Kuijer

Jos Lohmann

½-½

Ron de Vink

Gerrit van Dok

1-0

Paul Verkooijen

Martin Zwaneveld

1-0

Peter van Putten

Frank de Geus

0-1

Mathijs de Groot

Herman Zwaneveld

½-½

Ab Hauwer

Afwezig met geldige reden

 

Koen van Lankveld

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 14

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Ron de Vink

180,00

18

14

7

7

0

75,0

2

Bert Kuijer

145,50

17

11

4

6

1

63,6

3

Jos Lohmann

134,67

16

13

3

7

3

50,0

4

Paul Verkooijen

125,67

15

9

5

2

2

66,7

5

Gerrit van Dok

125,00

14

14

6

3

5

53,6

6

Martin Zwaneveld

108,00

13

14

5

3

6

46,4

7

Frank de Geus

91,00

12

7

3

3

1

64,3

8

Ab Hauwer

90,33

11

9

5

0

4

55,6

9

Peter van Putten

62,67

10

7

3

0

4

42,9

10

Herman Zwaneveld

62,50

9

11

0

1

10

4,5

11

Mathijs de Groot

56,67

8

7

1

1

5

21,4

12

Koen van Lankveld

23,00

7

3

0

0

3

0,0

 

Nieuw jaar met nieuwe schaakjuwelen

Eerste ronde van het jaar 2019.    En er gebeurde gelijk van alles.

Martin heeft tegenwoordig iets met het Skandinavisch. Maar dat is een opening waar je wel wat van moet weten, want anders raak je al gauw in de problemen ten gevolge van gevaren voor je (te) vroeg in het spel gespeelde Dame. Daarom werd later het Marshall-gambiet bedacht met 1. e4 d5  2. exd5 Pf6  ( i.p.v. … Dxd5). Met nog meer combinatiemogelijkheden. Maar ook daar moet je wel wat studie aan wijden, want anders kom je ook daar gemakkelijk mee in de problemen.  (Ik speelde het drie keer tegen Frank de Geus. Eindscore 1,5-1,5. De laatste keer in 2007 verloor ik er zelfs vrij kansloos mee. Derhalve dus daarna er weer een beetje van afgestapt. Maar nooit helemaal. Tegen Martin zelf speelde ik het vier keer. Mijn eindscore 4-0. Misschien is dit stukje historie uit zijn schaak-oertijd  (rond 2008) voor hem een aansporing om toch eens zelf aan 2. … Pd5!? te gaan denken?)  Deze variant is wel wat overzichtelijker en beknopter dan de hoofdvariant, waar Martin nu mee experimenteert. Gelukkig voor hem weet Paul er ook niet veel van en dus bleef de stelling tamelijk lang behoorlijk (voor wit dus onbehoorlijk) gelijk. En juist als Paul in beter vaarwater verzeilt bij zet 12. geeft hij zijn voordeeltje weg. En komt zelfs in moeilijkheden.  Afgezien van een wat mindere 15e zet raakt Martin nu in zijn element en kan hij er lustig op los combineren. Dat was nu precies de bedoeling  van zijn openingkeuze. Na zet 16 Lf4?  (Lc3!?)

14Matin1  14Martin1

16. ……  Td8!   17. Td2  Pc2!  mooi!

14Martin2    14Martin2

Hoe wit ook slaat op c2, hij verliest zijn Dame.

18. Ke2

 14Martin3 14Martin3

18. … Ld3 ?????  geeft gewoon een stuk weg.  19. Txd3 dankuwel alstublieft!

Na lange postmortem-studie met de andere jongens vertelde Martin mij dat 18. …. Ke7! hier wint! Interessant. Ik zou daar niet zo gauw aan denken. Maar ja. de torens op de 8e rij zijn nu verbonden. De penning van het paard op e5 en de nog slechtere positie van de witte koning blijft een rol spelen. Een leuke is hier bijvoorbeeld    :  19. h4 Pe4!

14Martin4  14Martin4

20. Txd8 Txd8  21. Dxc2 Pg3+  en dag Dame.

20. Td7+ Dxd7  21. Pxd7 Pc3+ en zwart wint de dame terug en blijft een toren voor  

….. Pe4 speelt in veel andere  varianten een rol, maar ook het belagen van de dekkende witte loper. Met g5 of Ph5. En de penning van het paard op e5 blijkt  dodelijk.

Een prachtige variant. Een schaakjuweeltje.

Maar opgemerkt dient te worden dat Prof Dr K  in  diagram 14Martin2 ook 18. …. Txd2 als winnend kwalificeert   19. Dxd2 Pe4    en  ook 19. Kxd2 0-0 en de zwarte aanval op die zielige uit de koers geraakte koning blijft dodelijk.

Paul werd er niet warm of koud van. Zijn bekende uitspraak ( ‘Ik hoef tegen Martin nooit zenuwachtig te worden, want vroeg of laat maakt hij toch een blunder!’) werd ook nu weer bewaarheid. Met zijn 18e zet …. Ld3 ? verknoeide Martin ineens alles. De heren hebben na afloop nog lang  zitten studeren op die stelling om de wel winnende voortzetting voor zwart te vinden. Na zijn fout was Martin zomaar pardoes een stuk kwijt en ineens totaal kansloos.

Ook veel spektakel bij Matthijs tegen Herman. Bij zet 9 mist Herman een eenvoudig pionnenvorkje en verliest een stuk. Hij zwoegt moedig verder. Matthijs zou het nu met rustig denkwerk al afruilend moeten kunnen winnen, en daar lijkt het ook lang op , maar bij zet 21. is het zijn beurt voor een forse misser.

14Herman1  14Herman1

Na 21. Dxd4 is er niets aan de hand voor wit, en hij kan de partij op  zijn sloffen gaan winnen. Maar hij speelt 22. cxd4?? en daarmee brengt hij zelf zijn Dame ineens in grote problemen! Die heeft geen goede velden meer.  En Herman ziet het!!! Plotsklaps staat hij nu op winst.  21. ….   Tae8!  22. Df3 (kan niet anders) Dxd4+  ! 

14Herman2   14Herman2

23. Kh1 Te3!  wint een stuk terug  24. Dd1? (kan beter, maar ook na andere zetten (Pb3!?) blijft zwart  gewonnen staan.)

14Herman3  14Herman3

 24. ….  Dxd3 Sterk. Maar nog veel sterker is 24. …. Txd3! omdat wit dan nog een paard verliest. 25. Pf3 Txd1 26. Pxd4 Txd4!  Doch ….  heel heel langzaam verzandt de zwarte aanval en nota bene bij zet 34. is de stand weer gelijk. Maar Matthijs is er niet tevreden mee en verzint -als de Tom Poes van onze schaakclub-  een list, die niet heel gevaarlijk zou zijn, als Herman op juiste manier had tegengesparteld.

14Herman4  14Herman4

Maar dat doet hij niet, en dan nota bene staat ineens Matthijs weer op winst. Er dreigt mat via Dxf7 en Df8. En de loper op h3 staat en prise. Dus er is nu maar één zet mogelijk:   34. ….  Lf5 35. g4! dus dat kost een loper, want die mag niet weg wegens mat? Of niet?

14Herman5  14Herman5

Hier mist Herman de zetten die de zaak hadden kunnen  redden, nl  35. ….  De4!  36. gxf5  Dg4+  37. Tg2 Dd4+ met remise door eeuwig schaak (want Kh1? dan Txf1 mat)   en na 37. Kh1 ook eeuwig schaak, nu na De4+.

Trouwens ook 35. … De3  en 35. Dd1  waren voldoende voor remise.  Toegegeven: een behoorlijk lastige stelling met flink wat rekenwerk.

Herman speelt 35. ….  De8 ???   en dat geeft geen tegenmogelijkheden na gxf5. Wit staat weer op winst. En dat wordt nu dan toch wel de uitslag. Een zeer enerverend potje. Ook al schaak je dan nog niet al te exact, het blijft een mooi spel.

Ron tegen Gerrit was ook wel spannend, maar op een andere manier. Heel lang geen spectaculaire combinaties. Ron deed het rustig aan, op zijn London rust tegenwoordig steeds vaker een brexit. Het was nu een vertraagd Engels.  

“Ik had geen zin in London tegen Gerrit en wilde eens wat anders.”

In de opening ging het dus lang gelijk op. Op de 13e zet maakt Gerrit een strategisch foutje. Met zijn13. …  e6-e5 geeft hij veld d5 uit handen. Na nog twee kleine missertjes op de 13e en 15e zet krijgt Ron een verschrikkelijk  mooie stelling. 

”Maak maar afbeelding van de stelling met mijn paarden op e5 en d5. Uniek.“

14Ron1 14Ron1

De stelling is mooi, en Ron ruikt winst, maar heel simpel is het niet.  Dus dat wordt weer heel heel lang denken.  Hij staat op winst, maar hoe? Met veel denkwerk vindt hij wel de hele avond steeds de beste voortzettingen. Maar Gerrit ook!  Ron tegen mij: “Gerrit is een taaie!” Het witte voordeel is er, maar wil maar niet nog groter worden, en de witte klok tikt maar door. Pas rond zet 36 als er al echt tijdnood dreigt, krijgt Ron de echte troeven in handen.  Gerrit is dan eindelijk murw gemanoeuvreerd, en Ron’s aanval resulteert dan zonder hem nog veel tijd te kosten bij zet 42  in een een eindspel met 2 witte pionnen meer. Dan geeft Gerrit terecht op.

Frank nam lang met zwart geen risico’s tegen Peter. Probeerde daarna wel met een lange rochade en opstomende pionnen op de  koningsvleugel wat initiatief te krijgen. Gebruikte dat vooral om veel af te ruilen. Hij weet (waarschijnlijk) dat Peter niet op zijn best is in het eindspel. Maar hij bereikt er lang weinig mee. Maar inderdaad, bij zet 31 en 32 geeft Peter in het eindspel twee pionnen weg.

14Peter1  14Peter1

31. f4??  fxe4  32. dxe4? Lxc4 (en dat is nummer 2)

Geslaagde tactiek van Frank, en jammer voor Peter die de hele avond goed partij had gegeven.

2S7A4974WEB  2S7A4974WEB

Peter, met zijn deskundige personeel – al jaren in dienst- ,  verbijsterd  zoekend naar zijn twee spoorloos verdwenen pionnen.

Bert tegen Jos zou enigszins verbijsterend zijn geweest, als we Jos niet langer kenden dan vandaag. Na zijn alweer erg ongebruikelijke opening staat Bert al gauw beter. Maar laat dat dan ook gauw weer glippen, en brengt dan bij zet 13. een vreemd pionoffer. Dus weer krijgt Jos gelijk met zijn suspecte openingen, waar hij tegenstanders mee op een verkeerd been zet. Ik na afloop: “Bert ik begreep dat pionoffer niet goed”  Bert: “Nee, ik ook niet. Ik gaf gewoon een pion weg”.  Het vervolg laat zich raden. Jos had al aangekondigd dat hij vroeg naar huis wilde. Als hij bij zet 18 zijn voordeel nog verder heeft uitgebouwd en winst voor hem niet zo moeilijk meer kan zijn, biedt hij remise aan. Maar hij gaat voorlopig nog niet naar huis. Voert daarna lange gezellige gesprekken met een dankzij dit late kerstkadootje volkomen relaxed ogende  Bert.

Al met al een wel een gezellige jaarstart.

Ik wens alle Aris de Heer-leden een gezond en interessant 2019. Als u het iedere maandag zo leuk maakt, blijf ik nog even de verslagen schrijven.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.