Kersttoernooitje

foto groter of beter, klik erop!

2S7A4886WEB

Ja, het schaakjaar  2018 zit er al weer op. Dus geen interne compettitie, maar een vluggertjestoernooitje. Meestal ga ik dan lekker naar huis want er kunnen geen partijen bewaard blijven, en dus heb ik niet veel zinvols te doen. Maar nu bleef ik. Want het werd gelijk al spectaculair. Meestal wint Ron die toernooitjes, en soms Bert. Een enkele keer Frank. Maar nu leek het erop of het eens anders zou kunnen gaan lopen.

Martin en Jos schoten direct succesvol uit de startblokken.  Jos won eerst van Bert en toen van Ron. Die nota bene een mat in één zet over het hoofd zag.  Martin won knap van een te aanvalslustige Bert.

Daarna werd het heel spannend omdat Martin ook van Jos won. Die weer eens een van zijn goochelacts tevoorschijn had getoverd, waar ook Martin niet echt goed van terug had. Iets niet nader te benoemen, met 4. … Dh4. Maar toen het erop leek dat Jos ook Martin ging fijn stampen, gaf hij een stuk weg.  Ook nu – als trouwens de hele avond- demonstreerde Jos dat hij weer opnieuw een heel sterke, agressieve schaker aan het worden is. Hij verzon nog veel vernuftigs om het Martin moeilijk te maken, die met een stuk meer toch wankelde, maar die toch bij de tijd bleef. Ging Martin nu dit toernooitje winnen?  Nee, want in de laatste ronde stond hij heel goed tegen Ron, maar verloor toch.

Er viel voor de toeschouwer weer veel te bewonderen. Prachtige aanvalsreeksen en formidabele misgrepen.  En enge klok-momenten.

Veel liep uiteindelijk als verwacht.

Peter amuseerde zich hoorbaar kostelijk. Het feit dat hij gewonnen stond tegen Ron was voor hem veel belangrijker dan dat hij nul punten scoorde.  Herman kreeg tijdens en ook na zijn partijen veel les. Dat iemand op die leeftijd nog zo leergierig kan zijn!  Ab won van de personen van wie hij hoort te kunnen winnen en verloor van heel veel andere personen en concludeerde dat hij misschien wat moest gaan studeren, maar dat hij daar niet zo veel zin in had.

Frank kon dit keer de vluggertjesavond  niet winnen omdat hij al vrij spoedig van Ron en Jos verloor. Toch kwam hij nog flink terug. Zeker nadat hij van Martin had gewonnen. Zo eindigde hij weer eens gelijk met hem. Die twee vrienden zijn al jaren aan elkaar gewaagd.

Martin redde het dus net niet, omdat hij in de laatste ronde verloor van Ron. Die zo toch ook nog wel tevreden mocht wezen over zijn verrichtingen vanavond.

Bert was heden niet in zijn doen. In voetbaltermen: hij eindigde in het rechter rijtje. Ik geloof niet dat ik dat vaak heb zien gebeuren. Gelukkig leek hij er niet erg onder te lijden. Misschien nam hij wel bewust meer risico’s dan anders.  Gewoon voor de lol.

Jos en Ron eindigden in punten dus gelijk, maar op grond van het onderling resultaat won Jos toch het toernooitje. Misschien dat enig plezier daaraan ontleend  er ook verder toe bijdraagt dat hij nog een poosje onze gelederen blijft versterken. En dat er voor Ron ook nog wat spannends te beleven blijft. En voor Bert natuurlijk.

 

1.     Jos                  6 uit 7

2.     Ron                 6

3.     Frank              5

4.     Martin             5

5.     Bert                3

6.     Ab                  2

7.     Herman          1

8.     Peter              0

 

2S7A4887WEB

Ronde 13

Ab won van Peter. Het was lang een vrij degelijke partij, afgezien van een wat erg voortvarende opening van Ab  (in een wat slome e4 , e5 opening met vroeg d3 en d6, waardoor weinig actieve, want opgesloten koningslopers) speelt Ab op zet 6 ….  f5 en had daarvoor wat straf kunnen krijgen, maar Peter ziet het nog even aan. Daarna gaat het lang gelijk op.  Tot Peter besluit de dames te ruilen, en dat had hij beter niet kunnen doen. Daarna krijgt Ab het initiatief en start een voorzichtig koningsaanvalletje.  Met twee torens en een oprukkend h-pionnetje. Daarvan raakt Peter al snel wat overstuur, en dan pakt hij de verdediging verkeerd aan. Dat leidt tot een verloren pionnen-eindspelletje.

Herman verloor van Gerrit. Na een goede opening laat Herman op zet 12. zijn loper door pionnen opsluiten, en daarna wordt het een routineklus voor Gerrit.

Paul hield met een klassiek geweigerd damegambiet stand tegen Bert. Bert deed het daarin eerst wel erg rustig aan zonder het geijkte snelle Lg5 of Lf4, en met 5. e3 en daarna 8. e4. Het levert hem weinig op. Interessant wordt het na zet 19.

13Paul1  13Paul1

Ik zei tegen Paul na afloop dat ik niet begreep waarom Bert niet gewoon op b6 had geslagen. Dat kon niet, zei hij. Thuis zag ik :  20. Txb6 kan hier best. Dat adviseert K. ook als beste. Maar heel veel schijnt het toch niet op te  leveren. Waarschijnlijk omdat die pluspion op c4 ook niet al te stevig in zijn schoenen staat.  Dat zag Bert waarschijnlijk. Die speelt dan maar  20. De2. Wat niet goed is, wegens 20. … e5!  Maar na Paul’s 20. … La6  21. Ld3 Tab8  22. Dc2  besluiten de heren tot remise. Bert ziet dat hij niets bereikt heeft, en Paul vindt remise tegen Bert al lang best. Denk ik.

Heksenketel was er natuurlijk weer te bespeuren op het bord van Jos,  tegen Ron. Jos heeft altijd wel weer een opening achter de hand waarmee verwarring gezaaid kan worden. Vaak lukt dat. Nu eigenlijk ook wel. Ook blijkt vaak dat het openingen zijn die eigenlijk toch iets beter speelbaar zijn dan hun reputatie doet vermoeden. En wel veel speelplezier opleveren. Want we horen vaak achteraf van de aanstichter des onheils zelve dat hij het wel eens heeft gezien,  maar er eigenlijk ook niet zoveel van weet. Dus valt er veel te bedenken. Meestal wederzijds.  Ditmaal was het een Siciliaans gambiet:  1. e4 c5  2. b4 !?!?!?   Ron pakt natuurlijk : gambieten moet je bijna altijd aannemen.  2. …  cxb4. Ron is niet iemand die een opening stevig op zijn repertoire heeft en dan na een overwachte 3e zet niet meer weet hoe het moet.

13Jos1 13Jos1

Nee,  hij weet natuurlijk dat in dit gambiet de theorie vooral verder gaat met 3. a3 d5!  Maar knippert waarschijnlijk wel even met de ogen na  3. c3 ? Ja nu weet hij het even niet meer.  In mijn Powerbook staan 330 partijen met dit gambiet, en niet 1 (één) met 3. c3!  Zelfs de database weet het dus ook even niet meer. Ook hier vindt Komodo  3. … d5 het beste antwoord.  Maar Ron speelt 3. … bxc3 om al ter plekke, maar in ieder geval thuis, te kunnen ontdekken dat het na 4. Pxc3 allemaal nog niet zo eenvoudig is. Hoe moet je nu verder? Hij kiest voor a6, d6, e6   een vertrouwd patroon voor een Siciliaan-adept.  Inderdaad krijgt hij er wel wat mee, maar vooral omdat Jos doorgaat met een paar zetten die bij uw wepmeester enige hilariteit opwekken:

13Jos2  13Jos2

Aanschouw met scepsis die witte lopers die pionnen in de weg staan, die beter eerst op d4 en a4 gezet hadden kunnen worden. Maar toch ….  wit heeft gerocheerd en er staan vier lichte stukken al in het veld. Dat is bij zwart wel anders. Maar ach, een Siciliaan-adept kent dat verschijnsel wel een beetje van ‘normalere’ Siciliaanse varianten. Daar nu maar eens wat aan gaan doen. Dan komt het vast wel goed! Komodo vindt ook dat zwart wat beter staat. Met de nadruk op ‘wat’. (-0.50)  8. .. Le7 9. Te1 

En zoals zo vaak, vroeg of laat krijgt Jos dan toch weer een beetje gelijk:  9. … Da5? (Ld7!?) 10. Db3! Hij vindt dan ineens weer de beste zet!  En de tegenstander even niet. 10. … Pe5? (10. …  Dd8!? Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald?) . En dan volgt weer zo’n wonderbaarlijke zet. Het houdt niet op!

13Jos4  13Jos4

Menigeen zou het nu wel tijd vinden voor 11. Le2. Even de koningsstelling in tact houden en ook het loperpaar, en even ruimte maken – eindelijk – voor d2-d4. Doch niet onze titatovenaar:    11. Lb4!?  En men heeft al zo veel respect voor zijn bedenksels  dat men ook lang gaat nadenken over de meest voor de hand liggende zetten: “Wat zou hier nu weer achter zitten?”   Ron neemt lang de tijd voor 11. … Pxf3+  12. gxf3

 13Jos5 13Jos5

Ik denk dat geen mens op ons clubniveautje  hier iets anders zou spelen dan Ron :  12. … Dg5+  Niks mis mee toch?  Die dame moet even weg, maar blijft een beetje actief. Natuurlijk ziet iedereen dat de pion op d2 vergiftigd is.   ( ….  Dxd2?  Pb5!!! ) Maar toch…. !   Weer denkt Ron heel lang na. Wat zit er toch achter? Die kijkt  vast naar de gevolgen van 13. Kh1 en daarna Tg1.  Ik ook.   Maar ach … !   Tot mijn verbijstering zie ik thuis dat Prof Dr K die zet 12.  … Dg5+ toch afkeurt.  Daarmee zou zwart zijn voordeel (-0.50) zelfs teniet doen. Inderdaad meestal wegens Tg1!  K. vindt 12. …. Dd8 derhalve verreweg de beste!   Tjonge!   OK.   12. … Dg5+ 13. Kh1  h5!?

13Jos6  13Jos6

Leek mij wel logisch. Aanvallluuuhhhh!  Gaat die toren op h8 eindelijk ook eens iets doen. Maar Prof. Dr K. vindt het niet geweldig. Die vindt dat wit na Te3 en Tg1 er best beter bijstaat dan zwart.  Maar nu begint er iets te haperen in de dromenfabriek van Jos.  14. e5? (Te3 Ld7 15. Tg1)  d5 !  (Df4!?)  Maar die drommelse kwajongen heeft toch wel degelijk nog voldoende compensatie voor de pion. Hoe bestaat het! Maar het gaat toch nog fout:

 13Jos7 13Jos7

15. Da4+ ? Jos heeft een combinatie bedacht van een zet of 5 diep. Gebaseerd op de ongedekte positie van de toren op a8 en op een eventuele paardvork op c7. Heel mooi. Maar er zit een lelijk lek in.   15. … Ld7 16. Lb5 Td8!  17. Pd5 ??  (Lxd7+ !? kan er nog een beetje mee door, maar wit is zijn compensatie dan toch ook wel kwijt)

Na 17. Pxd5 prevelde ik : Hier begrijp ik niets van!”  Ron die een scherp gehoor heeft, en altijd graag hardop zit te denken bij zijn schaakpartijen prevelde terug : “Ik ook niet!”  Maar ja, zat er  toch niet weer wat achter? Je moet zo uitkijken met die drommelse Lohmann! Ron besluit:  Het zal wel! Je laat het maar zien!

13Jos8  13Jos8

17.  ….   Lxb5 18. Pc7+ Kf8 19. Pxb5 axb5 20. Dxb5   ‘Ziezo!’ monkelde Jos.

“Je staat nu wel een stuk achter!”opperde Ron.  “O ja? Oh, dat had ik helemaal niet in de gaten!”,  antwoordde Jos opgewekt. En gaf twee zetten later op! Hij scheen er helemaal niet mee te zitten. Hij had zich duidelijk vanavond  lekker geamuseerd.

Ik vond de partij van Matthijs (wit) tegen Martin ook wel een poosje aardig.

Wellicht geïnspireerd door mijn verslag over Gerrit in Volendam wilde Martin ook eens een ritje met het Marshall- gambiet van het Skandinavisch .  Hij mag aannemen met al zijn ervaring sterker te zijn dan Matthijs, dus een pionnetje voor levendig spel moet dan kunnen.  1.e4 d5 !?  Ik speel het zelf veel bij Helena op internet tegen minder sterke spelers en heel vaak reageren die net zoals Matthijs. Met  2. Pc3?  Nee Matthijs. Nemen!  Zie ook bovengenoemd verslag.  Ik speel dan altijd 2. …. d4. Dan zit je gelijk op rozen met zwart. Geen pion geofferd, lekker invloed in het centrum pakken en lekker vlot ontwikkelen.  Tempoverliezen zijn hier gereserveerd voor wit!  (Als wit als een gewoon mens 2. exd5 speelt, zijn tempoverliezen niet voor zijn rekening, maar voor rekening van zwart!) Martin wil persé die pion offeren en doet de nu eigenlijk vrijwel nooit gespeelde zet 2. … e5!?  En Matthijs wil persé die pion niet hebben en speelt 3. d4 !?  Wij als publiek mochten hier dus genieten van een stukje psychologische oorlogvoering. 

13Matthijs1  13Matthijs1

3. …. exd4? 4. Dxd4  Pc6

13Matthijs2  13Matthijs2

Nu zou Matthijs heel goed gewoon die pion kunnen nemen met 5. Dxd5! Was hij bang voor 5. .. Pb4 6. Dxd8 Kxd8  ? Hoeft niet. Lg5+ en 0-0-0+  is prima.  En slaan op d5  is ook niet geweldig. Na  5.  … Dxd5  6. Pxd5  staat wit lekker.  Hij kan snel lang rocheren en staat een pion voor.

Maar ja, eigenwijs als de jeugd tegenwoordig is: Wit WIL DIE PION NIET!    5. Lb5 Ik moet toegeven dat is ook niet slecht! En als dan uiteindelijk bij zet 8 wit toch maar die pion opeet, staat hij best ook nog wel aardig.

Ik mag graag stiekem naar gezichten lijken, en ik vond dat Martin er hier niet echt gelukkig uitzag. Die had lekker willen combineren vanavond.

13Matthijs4  13Matthijs4

Maar Zwart staat een pion achter, heeft twee geïsoleerde pionnen, en  er zijn al aardig wat stukken van het bord, en de pionnenstructuur is ronduit slaapverwekkend. Maar, hij krijgt toch nog zijn zin. 11. Dg3? (Pf3!?)  0-0 12. Lh6 ? Te simpel. Mat in één ziet Martin meestal wel. En een aanvalletje met slechts 2 stukken is gemakkelijk in toom te houden met Lf6.

13Matthijs5  13Matthijs5

Matthijs had er verstandiger aan gedaan eerst maar eens te gaan rocheren. Zijn aanvalletje stelt weinig voor. Nu gaat hij ernstig last krijgen van de kwetsbare positie van zijn eigen koning.

13Matthijs6  13Matthijs6

Twee prachtige lopers voor zwart, een krakemikkige koningpositie voor wit,  een witte toren die nu al met pensioen lijkt, zwart bezet twee centrumlijnen met zware stukken. Zoiets overleef je niet. En als zwart dan de witte Dame van de g-lijn kan verjagen staat die loper op h6 en prise! Vier zetten later is het dan allemaal over. Toch, dankzij het pricipieel blijven weigeren op Martin’s oneerbare gambiet-voorstel in te gaan, vind ik dit toch wel een aardige partij van onze meest recente aanwinst. Hij liet zich niet zomaar door Martin tactisch wegtikken.  Hij zal niet snel weer dit Marshall-gambiet voor zich krijgen, maar indien toch, dan toch maar pakken die gambietpion. 

Laatste correctie moet nog plaatsvinden.

 

Stand na 10 dec ’18

 

 

 

Overzicht voor ronde 13, gespeeld op 10 december 2018

Wit

 

Zwart

Uitslag

Bert Kuijer

Paul Verkooijen

½-½

Herman Zwaneveld

Gerrit van Dok

0-1

Peter van Putten

Ab Hauwer

0-1

Jos Lohmann

Ron de Vink

0-1

Mathijs de Groot

Martin Zwaneveld

0-1

Frank de Geus

Afwezig met geldige reden

 

Koen van Lankveld

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 13

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Ron de Vink

165,67

18

13

6

7

0

73,1

2

Bert Kuijer

134,83

17

10

4

5

1

65,0

3

Jos Lohmann

123,33

16

12

3

6

3

50,0

4

Gerrit van Dok

117,67

15

13

6

3

4

57,7

5

Paul Verkooijen

111,67

14

8

4

2

2

62,5

6

Martin Zwaneveld

103,67

13

13

5

3

5

50,0

7

Ab Hauwer

88,33

12

9

5

0

4

55,6

8

Frank de Geus

84,67

11

6

2

3

1

58,3

9

Peter van Putten

58,33

10

6

3

0

3

50,0

10

Herman Zwaneveld

56,50

9

10

0

0

10

0,0

11

Mathijs de Groot

50,33

8

6

1

0

5

16,7

12

Koen van Lankveld

23,00

7

3

0

0

3

0,0

 

Nieuwe ramp bij het IJsselmeer

In dec. 2015 speelden we tegen Volendam 2. En verloren. Totaal onverwacht.

Nu moesten we tegen Volendam 1 (Eén!) .  Ernstig kandidaat om kampioen te worden. Zouden we nu toch een betere koers kunnen varen?

Ik zette toen mijn verslag in het teken van de Volendamse visserij. Dat kan ik dus niet nog eens doen. En ik ontdekte ook inmiddels dat het helemaal niet goed gaat met die visserij in Volendam. Dat lijkt bijna een aflopende zaak.  Dat is wel heel triest! Maar er is wel toerisme, en nog wel …. watersport. Dus dit verslag dan maar over die boeg.  Donderdag 6 december togen we dus  naar het IJsselmeer. Met zowaar volledige bemanning!  Want Jos was weliswaar verhinderd, maar tot vreugde van onze stuurman bleek Peter bereid om als Ketelbinkie dienst te doen. De schande van onvolledigheid bleef ons dus bespaard. Dat wel.

Die mannen hebben daar wel een aardige haven. Het dek keurig aangeveegd en prima voor fotografen. Kleurige foto’s aan de muur en genoeg licht om flitsloos te kunnen kieken. Enig bezwaartje is dat de kombuis zo ver weg zit.

Foto’s groter of beter? Klik erop!

2S7A4569WEB 2S7A4569WEB

We werden vriendelijk ontvangen door al die veermannen. maar of ze bereid zouden blijken ons naar de veilige overzijde te brengen, daar had ik al direct mijn twijfels over. We zouden beslist vanavond zelf alle zeilen moeten bijzetten. Maar dat deden we.

Het duurde heel heel lang voordat  er ergens onweer ging dreigen. Om tien uur was er nog weinig aan de hand. Alleen Peter had een pionnetje weggeven, en had ook verder wel een beetje de wind tegen, maar laveerde toch nog steeds knap om alle hindernissen heen.

Niemand dreigde op korte termijn aan lager wal te geraken. En Bert Kaizer en Martin leken zelfs echt fijn op koers te liggen.

Uw wepmeester begon zelfs een beetje slaap te krijgen. Wanneer gaat er nu echt iets gebeuren? Nou dat duurde toen niet lang meer. Plotseling stak de wind op. Maar wel uit verkeerde hoek.  Bij Bert nota bene!

Bert speelde in de Siciliaan tegen 2 f4  2. … d6.

Daarover schreef Ron me: ‘Wees Bert er ook nog op dat op 2. f4 in de Siciliaan je zeker geen 2…, d6 moet spelen. Dat is nou juist wat de witspeler het liefste heeft!!!! Zet dat maar in je verslag. De Grand-Prix attack is dan mogelijk, maar ook bijvoorbeeld wat de tegenstander van Bert deed.’ en ‘waarom geen e6? Ook 2…., d5 of g6 zijn goede zetten.’  en ‘Bert werd nu volledig overspeeld en kwam niet in zijn spel.’  

2S7A4556WEB  2S7A4556WEB

Maar dat klopt niet helemaal.

Ik zou zelf vroeger ook nooit d6 gespeeld hebben. Ik heb me zelf eens op 2. f4 voorbereid. In mijn Caïssa-periode. Omdat Bert Spil dat altijd speelde, voor wie ik flink ontzag had. Was ook tot de conclusie gekomen dat het  maar 2. … d5 moest worden. En zeker geen d6. Kreeg twee keer 2. f4 tegen hem en het werd zo beide keren remise.  Kreeg het bij Aris de Heer ook nog 2x,  ook met 2 …. d5, ook beide keren remise. Ja,  2. … d5 is wellicht het beste.

Maar tot mijn verrassing zie ik in Powerbook 2018 het volgende 

589x   2. … d5  (score voor wit 46,6 %)     493x  2. …. Pc6        337x   2 …. e6    

Maar toch ook       113x      2 …  d6  (score 51.8 % voor wit)

Wat Bert speelde, blijkt toch niet echt gek. Hij bevindt zich in goed gezelschap.  En Komodo spreekt in Bert’s partij niet van ‘overspelen’.  Na 11 zetten  taxeert hij Bert’s stelling op ‘minstens gelijk voor zwart’ .

Nee, de opening kon scherper, maar toen was er nog geen man overboord. Het probleem was een daarna plaats vindende , fatale aanvaring:

VolendBert1 VolendBert1

Na 12. Ld5 speelt Bert 12. … Lc6 ?? Op het eerste gezicht logisch, maar hij overziet even dat het paard op a4 dan geen vluchtveld meer heeft. Of hij ziet het wel, maar schat de gevolgen te optimistisch in.

 VolendBert2 VolendBert2

13. b4 !!     Wat nu?  13. …  cxb4  14. cxb4  en nu had zwart het beste eieren voor zijn geld kunnen kiezen en een pion kunnen offeren om zijn paard te redden. ( Met 14. …. Lxd5 15. exd5 e4!?   16. dxe4 Pc4  hè hè ) Maar ja, dan was hij tegen een Frans Vlugt zeker ook niet meer ‘in zijn spel gekomen’. Dus hij probeert het anders 14. …. Db6+ 15. Kh1 Dxb4

VolendBert3  VolendBert3

Wellicht had Bert dit vooruit wel bekeken, maar lag achter zijn horizon dat het nu na 16. fxe5 er ineens heel akelig uit gaat zien, wegens de dreiging La3! Nu kan hij het wel zien, en geeft gelijk op. Terecht! En ondanks een redelijke opening, misschien toch maar geen 2. … d6. Maar daar lag het niet echt aan!

En Gerrit delft ineens het onderspit.

Hans Keizer koos het Marshall-gambiet van het Skandinavisch. Maar Gerrit was zo wijs om die pion niet te gaan verdedigen. Je kunt het beste maar gewoon verder ontwikkelen. (Heeft hij vast niet uit een boekje, maar heel misschien opgestoken van een vroeger website-artikel? Of gewoon eigen voortreffelijk inzicht?)  Zwart gaat minstens één tempo nodig hebben om tenslotte toch die als offer aangeboden pion dan maar terug te pakken. Ik heb het zelf heel vaak gespeeld, maar vastgesteld dat je hoopt met zwart op levendig spel, maar dat komt er zo dan toch zelden van. En als wit die pion toch verdedigt met 3. c4  kan wit nog naar de de Panov-variant van de Caro-Kan uitwijken. En daar moet je dan ook nog verstand van hebben.

1.e4 d5 2.exd5 Pf6 3.Pf3!        3. ….g6 is vaak mogelijk in het Marshall-gambiet, maar of het hier verstandig is?

VolendGerrit1  VolendGerrit1

Want wit kan sterk overwegen nu alsnog toch wèl die pion te verdedigen.   4.c4!? c6 5.dxc6 Pxc6 6.d4!  Want omdat Pf3 nu al gespeeld is kan d2-d4! nu wel. En dat haalt de angel uit het zwarte gambiet.

( Na  het door zwart gehoopte al op de derde zet 3. c4? volgt c6 4.dxc6 Pxc6 5.Pf3 en dan

VolendGerritAnalyse2  VolendGerritAnalyse2

heeft zwart wel de mogelijkheid tot 5.  ….  e5!  waarna wit d4 wel kan vergeten, en zwart prachtige diagonalen voor zijn beide lopers heeft en wit vaak last ondervindt van de dreiging e5-e4l Voor de somma van slechts één pionneke. )

Maar Gerrit houdt het rustig. Ontwikkelt verder met

VolendGerrit1  VolendGerrit1

4. d4  Ook een goede!

Zwart moet de pion dan toch maar terugnemen. Hij doet dat met de Dame, i.p.v. met het paard.  Waarna we in normaal klassiek Skandinavisch vaarwater verzeilen. Natuurlijk moeten dan tempi gewonnen worden met jagen op die Dame. Als bij Gerrit te verwachten begint die daar dan niet aan. Die houdt het liever eenvoudig en speelt c3, wellicht uit bangigheid voor die zwarte koningsloper.  Niet slecht, maar hij had het zwart lastiger kunnen maken. Hij had na 7. … Pbd7? zelfs een tempootje over kunnen hebben voor alsnog 8. c4 en die Skandinavische dame zal nog veel op de vlucht moeten slaan.

VolendGerrit3 VolendGerrit3

Maar Gerrit blijft het rustig aandoen. Misschien heeft hij toch meer ontzag voor zijn tegenspeler (E 1740) dan voor een Gerrit echt nodig is.  Lang gaat het spel dus gelijk op, tot twee kleine missertjes maken dat Hans Keizer de wind in de zeilen krijgt.

VolendGerrit4  VolendGerrit4

Met 17.  ….. Pfd5  of 17. … Ld3 kan zwart het prettig krijgen. Maar Hans houdt kennelijk van wat woester zeilwater en kiest  17. … e4.  Een beetje overmoedig, want nu kan Gerrit dankzij de niet ideale positie van de zwarte dame de boel neutraliseren met het erg voor de hand liggende 18. Te1 . Na zet 19 stond er een interessante stelling op het bord, vond ik.

VolendGerrit5    VolendGerrit5

Nu speelt Gerrit zijn aangeboren voorzichtigheid hem parten. Hij kan gewoon slaan op e4. Met een schijnoffertje.  20. Pxe4!  Pxe4  21. Lxe4  Lxe4  22. f3!! en die loper staat gepend en wordt teruggewonnen.  Hij speelt hier 20. Ld1.  Ik fluisterde tegen Hans Keizer: ‘Die zet begrijp ik niet. Dan had ik die loper dan maar lekker nog even laten staan.’  Zwart staat ineens weer goed. Maar gelukkig voor Gerrit doet hij er (verschillende keren) te weinig mee. En met zet 26 gaat hij zelfs ernstig in de fout:

VolendGerrit6  VolendGerrit6

26. …… Pd7 ?? en na 27. Pf5!  wordt het waarschijnlijk dat er een reddingsboot  moet worden gezocht. Die waarschijnlijk onvindbaar is.

Na zet 30 : 

VolendGerrit7 VolendGerrit7

Als wit slaan met 31. bxc3! (wat goed is vlg. K.) te moeilijk vindt, is 31. Dd6! al lastig genoeg. Maar weer is wit wat te voorzichtig. Die wil geen risico’s, hoopt op remise. En speelt 31. Pd4, waarna zwart met 31. .. Pe4 zijn paard naar een veilige haven loodst en de problemen te boven is. Eventjes. Zelfs mogelijkheden  krijgt voor beter spel. En als hij die niet pakt gaat in ieder geval remise gloren aan den einder.

VolendGerrit8 VolendGerrit8

Zwart ziet toch nog iets. Niet echt slecht, maar niet de beste. Maar wel een valletje! Dus proberen maar. 37. ….  h2 +  En dan vergooit Gerrit zijn lange  avond heel redelijk partij geven, in een volkomen gelijke stelling,  zomaar ineens.   38. Kxh2 ?????  Pg4! met dameverlies.  Na 38. Kh1 vast het vast remise geworden.

2S7A4555WEB  2S7A4555WEB

En dan gaat het ook ineens fout bij Peter. Die had een pionnetje weggegeven bij zet 10, maar hield daarna toch geruime tijd de kansen binnenboord.  Hij bleef dapper stand houden tegen Martijn Veerman (Elo 1553). Wat niet wegnam dat die beter stond en dat geleidelijkaan ook wel steeds duidelijker werd. Maar bij zet 31 was de stelling toch nog steeds wel een (heel klein) beetje speelbaar.

VolendPeter1    VolendPeter   

Maar hier zag Peter een aanval. Door de mist zag hij het niet goed, en zijn  vaartuig liep aan de grond.  En toch vind ik het geweldig dat hij toch zoiets aandurft, met zo weinig ervaring. Toch meer ziet dan het dichtstbijzijnde.    31. ….. Lf4 !!??? En grappig dat hij zijn tegenstander er in zekere zin mee overbluft. Want die kan die Loper best pakken, maar die doet het n i e t !! Wat niet wegneemt dat ook zonder te pakken wit gewonnen staat. En als spoedig daarna Peter een stuk echt weggeeft (niet offert) , ja dan is het wel bekeken.

En zo stond het dan ineens 3-0 voor die Volendammers.

En de anderen?

Ron zwoegde om wat voordeel te bereiken, en dat kon misschien ooit wel eens, maar het kostte hem heel veel tijd. Als dat maar goed afliep.

Martin stond lekker, maar het lijkt of zijn aanvalsplannen een beetje vastlopen. En u weet, dan vallen de doelpunten vaak ineens op de andere helft. Hij begint een beetje zorgelijk te kijken.

Na een vrij zorgenvrije opening zie ik Frank na een zet die ik niet begrijp ineens flink in de problemen raken.

Paul zit erg diep geconcentreerd te spelen (zonder bier!) en heeft zeker de remisemarge nog niet achter zich hoeven laten.

Hetzelfde geldt voor Bert Kaizer. En bij hem zou ik niet gek opkijken als hij onvermoede talenten in het eindspel gaat demonstreren.

De wonderen zijn de  wereld nog niet uit, zoals we bij de Waagtoren ooit ondervonden. Maar verlies zal met die 3-0 achterstand toch wel onafwendbaar zijn.  Hoe liep het af?

Bert Kaizer deed een schietgebedje en dat leek te helpen.

2S7A4582WEB   2S7A4582WEB

Hij  lijkt inderdaad het eindspel te gaan winnen.

VolendBertX  VolendBertX

Henk Veerman’s laatste zet 32. Ke4-d3 is een ernstige fout. In een mooi subtiel eindspel. En Bert gaat dat even heel voortvarend aantonen.  32. …. b4 !!  Ik verwachtte hier 33. bxa4 en dat kwam ook. Maar bij analyse blijkt dat dat eigenlijk nog de zwakste manier is om te pogen de witte stelling nog te redden. Maar die is niet meer te redden! 33. bxa4  bxa3!  34. Kc3 c4! en de witte koning kan promotie niet verhinderen. ( 35. …. Pa4+ Kc4   36. Kxc4 a2! ) 

Maar dit is helaas voor onze redder in de nood toch al te subtiel. Maar ook zijn zet is nog heel sterk:  33. …. c4+  34. Kd2 bxa3 35. Kc1 Pxa4  36. Kb1 (alles min of meer geforceerd)

VolendBertX2  VolendBertX2

Prof Dr K. geeft hier vele mogelijkheden voor winst. Gebaseerd op de machteloosheid van de witte koning, dan wel als pion a3 toch verloren zou gaan  op zijn ver verwijderde positie aan bakboord. De voor ons stervelingen begrijpelijkste variant is met 37. …. h4! Na 38. gxh4 Kf6 rolt de zwarte koning de witte koningspionnen op. En gaat daarna aan stuurboord ook nog eens een keertje op promotie af. Na 38. g4 Kf6  39. Lf3 g5  40. f5 stoomt de zwarte koning door het centrum op : Ke5 En de witte koning kan helemaal niks.

Maar  Kaizer maakt het zichzelf moeilijker.   37. …..  Pd1  38. Lf3 Pe3 39. c3 en nog steeds zou zwart moeten winnen.  Maar dat gaat niet gebeuren. Het eindspel wordt  dan zelfs een Kaizer te moeilijk, en de ademloze toeschouwers zien hoe wit zich knap uit de narigheden mag redden, en zelfs een pion voorkomt en vrezen dat Bert2 zelfs nog gaat verliezen. Maar zo ver laat die het gelukkig niet komen. Hij zoekt de lijzijde en weet op de motor met vaste hand koers te zetten naar een zeer verdiende Remise! Na een fascinerend gevecht.

De details daarvan kan ik helaas niet tonen, want ik heb geen zetten meer. Jammer, want ook dat was erg leerzaam. Misschien krijg ik nog wat van Bert, en dan zal ik daar zeker nog op terugkomen.

Martin viel dus aan, maar nam daar het gevaar van een eigen wat tochtig wordende koningsstelling voor lief. Zwart liet zich niet van de wijs brengen en na 22 zetten is de stand gelijk en moet wit toch zelf gaan uitkijken!

VolendMartin1  VolendMartin1

Hij moet nu vooral de dames op het bord houden. Na 23. Dg2 Dxd4+ 24. Kh1 blijft de druk op de zwarte koningsstelling nog bestaan. En dat is wel een pion waard. Maar Martin speelt 23. Dxg6 en dan is na 23. …  Dxg6 fxg6 de stoom van de ketel en dat gewonnen pionnetje zal op g6 wel geen lang leven beschoren zijn.

Maar die executie stelt zwart uit (niet terecht?) , maar ziet zowiezo het eindspel wel zitten en ruilt zo veel mogelijk stukken af. Hier keek Martin dus zorgelijk, maar hij houdt knap zijn roer recht, en weet zelfs even een klein voordeel te bereiken. 

Stelling na zet 32. Txh5  :

VolendMartin2  VolendMartin2

32. …. Th8? (beter 32…Pf6!?  (0.90) )     33. Te5? met een klein voordeel ( Maar dodelijk is 33.Txh8!! Kxh8 34.Le4! en op alle zetten van zwart volgt Kf4 en wit wint vrij simpel het eindspel dankzij de betere positie van de koning!  (en die nog steeds niet geconsumeerde vrijpion!)  .    

Nu speelt Martin de rest wel foutloos verder maar dankzij zijn erg soepel bewegende toren weet zwart te voorkomen dat hem alsnog de loef wordt afgestoken en een eindspel te bereiken waarin wit wel een pion meer heeft  (K+T+p) ,  maar dat is een randpion.

VolendMartin3 VolendMartin3

En dat is theorie. Dat wint dus niet! Remise. Een mooi gevecht.

2S7A4594WEB  2S7A4594WEB

Frank raakte dus ( na 11. … Pb4??) in lastig vaarwater. Hij boort al zijn reserves aan. Zwoegt op de vierkante centimeters die hem resten. Maakt het zijn tegenstander zo moeilijk mogelijk. De stelling wordt en blijft erg veeleisend. Zijn tegenstander vindt ook niet altijd de beste voortzetting. Maar blijft wel zwart onder druk houden. Ontsnapping daaraan lijkt onmogelijk.

VolendFrank1  VolendFrank1

21. Pc6!  wint vlug. 21. … Lxc6 22. dxc6 wint een stuk (met cxd of met c7)

Na 21. a3 blijft er nog een beetje hoop voor zwart.  Het is een wonder om te zien hoe uiteindelijk Frank toch nog de boel op de helling krijgt en zelfs beter komt te staan. Maar dan wreekt zich de enorme achterstand in tijd die hij opliep bij zijn manmoedig blijven knokken. Het wordt een 2-minuten-vluggertje, en daar is de stelling toch nog te ingewikkeld voor. Hij mist twee boeien,  en wordt tenslotte gediskwalificeerd wegens tijdsoverschrijding. Een lange avond van zwaar hersenwerk. Wat zal die moe geweest zijn!

Iets dergelijks bij Ron. 

‘Ik heb op zet 12 heel lang nagedacht over Pf4, 0-0-0 en e4. Dat heeft me dus later mogelijk de overwinning gekost. Ik zag spoken.. ‘

VolendRon1  VolendRon1

‘Jammer dat ik in tijdnood 24.a3 deed, want 24. Pe2 is veel sterker. Hij kwam in onze na-analyse aldoor in de problemen. Zijn stukken werken niet goed samen en die van mij wel. ‘

VolendRon2 VolendRon2

‘Wat ik deed was dus nog niet eens zo slecht. Maar wat een kansen heb ik gemist in dat eindspel. Meerdere keren kon ik Pg3 spelen en i.p.v. Lg4 was Tg4 simpel winnend. Helemaal niet naar gekeken.’

VolendRon3   VolendRon3

(Bijv. 34. Tg4 Txg4  35. Lxg4 Le6  36. Lxe6 Kxe6 37. Pe4 en met die pion meer kan het niet zo moeilijk zijn.  Na 34. Tg4 fxg3  35. Txg5 gxf2   36. Le2 wint wit ook gemakkelijk)

‘Het eindspel dat ik had, zal wel gewonnen zijn, maar met slechts 5 minuten nog op de klok en hij 15 zag ik dat niet echt zitten. Je trapt zomaar in een vork (zie de partij van Gerrit) of geeft wat weg (partij van Frank).   ……enige troost is dat het toch niets uitmaakte omdat velen van ons team zaten te klooien.’

 2S7A4591WEB 2S7A4591WEB

 

The man of the match werd Paul.

Hij behandelde de Siciliaan tegenover hem heel redelijk. Maar door wat latere kleine onnauwkeurigheden zijnerzijds raakte zijn tegenstander toch in een stroomversnelling.

VolendPaul1  VolendPaul1

18. …. h5?  Paul schreef het me al:  ‘d5 leek me sterker’   Inderdaad! Bijna dodelijk. Want na al of niet slaan op d5 wordt wit met een vork bedreigd op d4! Dat valt alleen te verhinderen met een paardoffer op b6 tegen 2 pionnen.  Gelukkig zag Reinier Bodemeijer dat niet.

Daarna gaat het spel zo’n beetje gelijk op. Met iets meer mogelijkheden voor zwart. Hier en daar wederzijds wat kleine kansjes  onbenut gebleven, maar niet erg belangrijk. Bij zet 31. wordt het ineens wel kritisch:

VolendPaul2   VolendPaul2

Die achtergebleven pion op d4 is bijna de hele partij al een beetje Paul’s zorgenkind. Eerst  op d3. Nu nog, op d4.  Na 31. … Pg7 en 32. … Pf5 heeft zwart een beter aanknopingspunt.  Nu gaan beiden een beetje rommelen. Ik vermoed dat hier de klok ook al begon mee te spelen. Vooral voor zwart! 31. …. Pc7? 32. Tb1? (Pe4!) Td7 ??  (Een desastreuze vergissing, zeker gezien de tijdnood. Na 32. .. Pd5! een klein voordeel voor zwart! Wat ook Paul me al aangaf.)

VolendPaul3  VolendPaul3

33. Pe4!  Ineens gaat het hem voor de wind. Met forse dreigingen, naar c5 en naar d6! En naar f6!  En dat als  tijdnood  tastbaar is.  Mijn moederzaliger zei al: “Eén moment van onbedachtzaamheid kan maken dat men jaren schreit.” Ik denk dat Bodemeijer zich dit voorval nog lang zal heugen. Hij probeert het met  33. … Pe8 . Niet goed. Maar tot zijn troost, niets is meer afdoende. Paul schoof diep geconcentreerd en schijnbaar kalm ( hoewel zijn handschrift dan volkomen onleesbaar wordt) met 33. … Pe8 34. Pc5!  Dc7 35. Pxd7 Dxd7 met een kwaliteit en flink wat tijd meer de partij uit.  Ja, hij kan het nog steeds! Op de kade stonden wij juichend toe te zien hoe hij deskundig het schip binnenloodste.

2S7A4593WEB  2S7A4593WEB

Ron:  ‘Hulde voor Paul en ook hulde voor Bert Kaiser. Heeft die misschien ergens de winst gemist? (ja, zie hierboven) Martin speelde solide remise volgens mij.’

Zo werd het weliswaar geen vreugdevolle, maar wel een spannende avond, met leerzame momenten! En hoewel de uitslag 5,5-2,5 anders doet vermoeden toch geen echte afgang.

Het duurde lang voor ze ons eronder hadden. Pas tegen twaalven konden we het anker lichten voor de reis naar ons thuishaventje.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

 

06-12-2018 Volendam N1  –  Aris de Heer N1

5½ – 2½

1

8519313  Erik Steur  1885  –  8529532  Ron de Vink  1890

½-½

2

8014842  Frans Vlugt  1822  –  7185981  Bert Kuijer  1816

1-0

3

6934378  Reinier Bodemeijer  1776  –  6808131  Paul Verkooijen  1768

0-1

4

6977300  Henk Veerman  1694  –  7316276  Bert Kaizer  1662

½-½

5

7857839  Peter Kemper  1793  –  7826654  Martin Zwaneveld  1654

½-½

6

7450443  Nico Koning  1739  –  7803114  Frank de Geus  1677

1-0

7

7800221  Hans Keizer  1664  –  7268195  Gerrit van Dok  1588

1-0

8

8551488  Martijn Veerman  1553  –  7079655  Peter van Putten  1120

1-0

   1740    1646  

 

 

 

De mooie stellingen van ronde 12

Slechts vier partijen. Eén was er al snel uit. Ab won van Herman. Ik kon later niet achterhalen hoe precies. Misschien was de notatie onvolledig. Herman zal het wel best vinden, want die deed niet erg opgetogen over zijn aandeel in de strijd en mopperde iets als ‘Laat maar zitten Eddy!”  Kon ik dat dan niet op het moment zelf waarnemen? Nee. Er gebeurde veel te veel elders deze avond dat mijn aandacht  volledig in beslag nam.

Mooie en/of spannende stellingen! Er waren er hedenavond minstens drie. Peter gaf tegen Gerrit al gauw in een doodgewone Italiaan met zwart een pion weg waarvoor hij met het loperpaar toch te weinig compensatie kreeg. Toch was er weinig aan de hand, tot er bij zet 13 iets lolligs op het bord verscheen:

12GerritPeter  12GerritPeter

Wit staat nog maar een heel klein pietsie beter. Peter gaat het nu moedig en krachtig aanpakken!  Denkt hij.  Hij speelt 13. …. f5.  Gerrit hoeft niet lang na te denken. U ook niet? ( Oplossing aan het eind van dit verslag! Iets voor een van de eerste boekjes voor de stappenplannen. )

Paul demonstreerde tegen Ron zijn eigen vindsels tegen de Siciliaan. (Waar is trouwens Ron’s Najdorf gebleven?) Daar hoorde volgens Paul bij het weggeven van het loperpaar. Waarom? Geen idee!  Zwart heeft dus daarna niets te klagen. Maar veel meer ook niet. Bij zet 14. vond Ron dat er  maar eens wat leven in de brouwerij moest komen. En hij begon voorzichtig te dreigen op de koningsvleugel.  Misschien ging wit wat minder goed reageren? ‘Als je niet schiet , kun je niet scoren!’ (Johan C.)   16. …. Th5!

12PaulRon  12PaulRon

En ja hoor! ‘Zal ik 17. Pe4?’ De gedachte erachter durf ik wel te raden: Hij ziet Dh4  dreigen, en plotseling dreigt dat loperpaar op de achtergrond zich er ook flink mee te gaan bemoeien. Na bijv. d5 en daarna e5. (sterk centrum, ook dat nog) Waarschijnlijk voorspelt wit zichzelf dat als dan h3  nodig zal zijn ter verdediging, dat dan een offertje Lxh3 aan de horizon opdoemt. Logische gedachte: ‘Ik ga mijn damepaard snel naar het bedreigde terrein overbrengen. Kan die daar assisteren. Ik kan natuurlijk 17. g3 spelen om Dh4 te voorkomen, maar god weet wat dat dan weer voor een verzwakking over de witte velden oplevert!  Nee mij lijkt 17. Pe4  een heel sterke, van iemand die echt verder denkt dan zijn neus lang is! Wat iedereen van mij verwacht. Ja toch ?‘

Maar Ron begint aan te tonen dat het niet voldoende is. Maar bij zet 18. …. Dh4 (18. … Lb6!?) kiest hij de verleidelijkste, maar niet de beste. Doch er blijft toch onweer in de lucht. Wit moet toch blijven oppassen:

12PaulRon1 12PaulRon1

19. … Tg5 ! Prof Dr K vindt de stand gelijk (Ook na 19. … Te5  of  19. …. Lf4) Maar voor de spelers en de eenvoudige van geest die staat te kijken wordt het gewoon spannend! Dat moedige verdedigingspaard op g3 staat wel 3x aangevallen! Wat nu?

De eenvoudige van geest raakt opgewonden. Die ziet ineens dat dat paard misschien de benen kan nemen naar …. f5!! Zwart moet dan iets want de dame staat in. Slaan met de pion op f5 mag niet wegens mat op e8! Slaan met de toren is kwaliteitsverlies want na Lxf5 daarna mag terugslaan met de pion op f5 ook niet. Uw simpele verslaggever bedenkt daarna echter dat het wellicht toch niets bijzonders is omdat die dame dan gewoon maar ergens anders gaat staan dreigen. Op h5 bijv., waarna de hele matgrap niet meer  doorgaat (veld e8 door de witte dame afgedekt) . 

Hij gaat eerst maar ergens anders kijken. Martin tegen Bert is ook spannend. Niet tactisch, maar vooral strategisch.

Na het door Paul gespeelde  20. Lf5 ventileer ik mijn  oprisping 20. Pf5!?  nog wel even naar Ron en ook even naar Paul.  Beiden reageren afwijzend.  Nee, dat is niks.

12PaulRon2 12PaulRon2

Later noemt Ron 20. Lf5 ‘geniaal!’

Een stelling waar beide heren na afloop nog heel lang op zitten na te analyseren.   K. geeft hier de zet 20. … Pe5!  Let op: hierna dreigt wel exf5!! Omdat de e-lijn even versperd is kan De8 niet meer. 21. Td4! Dh6  en zwart houdt een minimaal voordeeltje vindt Prof. Dr K. (Ik denk wegens dreigend centrum, loperpaar,  dreigende zwarte stukken)  Ook 20. … Le5 was om die redenen te overwegen.

Maar zwart speelt 20. … Lxg3 wat er volstrekt  logisch uitziet. Immers na 21. Lxe6+ Lxe6 22. Dxe6 + zit er geen narigheid over de 8e rij meer in want Ta8 doet daar nu verdedigend mee.  Bovendien  na 22. …. Kh8  23. fxg3 Dxg3 dreigt mat voor wit op g2. Allemaal waar. Maar K. ziet nu geen voordeel meer voor zwart. Stelling vrijwel in evenwicht. En bij zet 24 komen de heren inderdaad remise overeen.

Nog  even terugkomend op 20. Pf5 !? Dus nog een klein tikkie nog iets genialer dan 20. Lf5 ?

12PaulRon4  12PaulRon4

20. Pf5!?  Paul mailt me:  nee hoor, na 20. Pf5 – Dh5! 21. Le2 – Dg6 22. Ph4 – Df6 is de dame uit de problemen.  Dat is zo. Maar volgens K. staat na 23 f4 wit dan aanzienlijk beter. Raakt nu de toren in de problemen? Maar Paul had aan het eind van zijn rijtje zetten ook kunnen wijzen op 22. ….. Dh6 !!  23. f4? Te5! en de toren gaat het redden. En nu staat zwart veel beter!

Deugt 20. Pf5 dus inderdaad toch niet? Jawel hoor. Maar na 20. Pf5 – Dh5! kan beter 21. Pg3! volgen.

12PaulRon3  12PaulRon3

Dat meen je niet! Pionverlies op g3. Jawel, maar:  22. …. Lxg3 23. fxg3  Txg3? 24. Df2 !!  met – niet te geloven- flink voordeel voor wit. Dus beter  22. ….  Df6,  met gelijk spel.

Conclusie:

20. Pf5 is beter dan Lf5. O zo! Maar helaas wel een verdomd klein beetje beter. Vooruit, ik wil sportief zijn: net zo geniaal dus als Lf5!  Discussie gesloten. Of wil iemand daar toch nog verder over filosoferen?

Kan best, want tjonge wat een stelling stond daar op het bord!

Martin bestreed Bert’s Siciliaan volgens de regels. Tot Bert afweek  bij zet 8. Van de theorie, maar vooral van zijn eigen ervaring. Ja dan weet Martin het natuurlijk ook niet meer. Hij speelde maar 9. f4. Dat is of goed in een Siciliaan, of geeft zwart minstens toch wat om over na te denken. Een belangrijk kruispunt komen we daarna tegen na zet 12.  …. Pxd4.

12MartinBert1 12MartinBert1

Linksaf, rechtdoor , of rechtsaf?  Slaat wit nu op d4 met de loper of met de dame, of slaat hij zelfs op f6 of eerst op b7?   Ik had vast net als Martin met de Loper op d4 geslagen. Staat dat paard op c3 ook weer even gedekt. 12. Lxd4 En wat doet Bert dan?  Slaat hij dan op c3, of op f3, of speelt hij dan Pd5?

Kortom een stelling waar heel wat aan te berekenen valt. In de breedte, en dat is het bewerkelijkst.  12. …  Pe4. Daar keek ik van op. Ik had er wel naar gekeken, maar het beviel me niet.  Het leek me een zet waarmee zwart probeert een knuppel in een hoenderhok te werpen, ook al weet hij dat het nuchter bezien niet de sterkste is. Gewoon even alles nog ingewikkelder maken. De beste schaker zal winnen. Ik meen dat het Tarrasch was die ook orakelde:   ‘Geeft niet als je wat slechter staat, als de stelling maar levendig is. De beste wint!’   13. 0-0!

12MartinBert2  12MartinBert2

Weer rekenwerk. Wint zwart nu een pion?  13. … Lxc3  14. Lxe4  (beter bxc3!?  want 14. … Pxc3? 15.   Lxc3 Dxc3 16. Lxb7!  en na  eerst 15. … Lxf3   16. Txf3 staat de loper op c3 netjes op tijd gedekt.)   14. …  Lxb2 (ook weer veel rekenwerk!) 15. Lxb7

En na veel haast geforceerd stukkengeruil, verzeilen de heren nu in een eindspel dat ook weer heel boeiend is. Maar ook hartstikke moeilijk.

12MartinBert3 12MartinBert3

Zwart staat een pionnetje voor, maar is die te handhaven?  Ik dacht hier aan 18. Db4Komodo  aan 18. Tb4!!  Inderdaad veel logischer, en dus echt een beetje beter.  Misschien wint wit dan die ene pion toch niet terug  (Dc6!?) , maar raakt wel in een toreneindspel met alle pionnen aaneengesloten aan één zijde, en dat win je niet gemakkelijk met één pion meer. Te meer niet omdat die d7 een achtergebleven pion is. En Martin? Die dacht aan 18. Tb2. Bedoeling natuurlijk spoedig Tfb1.  Dat stond mij niet aan. Krijgt zwart dan na Dc6 (of Dc7) niet net die éne zet tijd (dreiging Dxc2) om na rochade de torens beide ter verdediging te kunnen laten opereren en de pion te handhaven?

12MartinBert4  12MartinBert4

Ja. Maar Bert benut die tijd niet. Geen 20. ….  Dc6! , maar 20. …  Tab8? Ik denk dat Martin hier weer even opgelucht adem haalde  21. c4!  En dus blijft het nog steeds leuk. 21. … b4 22. c5! b3  Ik heb vroeger ook al eens ondervonden dat Bert best 2 torens wil krijgen voor een dame. Martin vertrouwt het voor geen cent. Toch had hij volgens K. er beter op kunnen ingaan. Maar misschien is ook Komodo niet te vertrouwen. Die kent een regeltje :  Dame is 9 pionnen waard, twee torens 10. Maar dat verschil is zo subtiel.

12MartinBert5  12MartinBert5

23. De3 Dd5  (List! Wit moet opletten dat die dame niet naar d1 kan komen!) 24. Td2?? Lijkt actief, maar vraagt om problemen. En het blijft alsmaar spannend.

12MartinBert6  12MartinBert6

24. … Dc4!  25. Tdb2 en nu kan zwart met een stuk of zes  verschillende zetten wat voordeel handhaven. Onder andere met het gespeelde 25 …  Tb4.  (ook weer listig, want   26. Txb3 Dxf4! ) Maar het is al laat, en de  heren zijn waarschijnlijk van al dat gereken nu wel moe, en zo’n eindspel kan nog heel lang gaan duren. Ze accepteren remise.

Nog even de oplossing van het ‘vraagstukje’(term van Ben Brouwer) van het begin van dit verslag:

12GerritPeter 12GerritPeter

Gerrit- Peter, 3 dec. 2018

Peter speelt 13 …  f5.  Wat doet wit?

Sinterklaassurprise:  14. Pf6+  !!!  Zwart verliest zijn dame. Gerritje zat te glunderen bij het uitpakken ervan. Terecht! Kortom, voor hem was het heerlijk avondje vanavond al gekomen!

eindcorrectie moet nog plaatsvinden.