Alweer die gevaarlijke Zaankanters!

Nauwelijks bekomen van onze nederlaag tegen de Zaankanters, zagen we ze alweer bij ons binnenstormen.  Nou ja, nu als viertal. Het begint pas nu tot mij door te dringen dat de nieuwigheid van de nhsb om meer schakers de gelegenheid te bieden externe partijen te spelen een heel goed initiatief is. Het staat wel vast dat om beter te leren schaken de beste manier is: echte wedstrijden schaken! En verliezen natuurlijk, daar leer je het meeste van.

Dus was het een leerzame avond. Voor Herman, en Matthijs. Voor Ab ook wel, maar iets minder want die speelde remise.

En Martin won, maar tjonge, wat kostte dat een hoop energie.  Ik heb als toeschouwer daar wel iets van geleerd. Namelijk dat Elo-ratings soms echt helemaal niets zeggen. Wat speelde die 19-jarige vitale tegenstander van Martin ontzettend goed! Met een Elo van 1137 !  Martin moest als invaller tot heel heel laat in de avond alsmaar blijven zwoegen om zijn maar liefst 530 elopunten surplus in winst te kunnen omzetten. En als hij nu slecht of ongemotiveerd gespeeld had!  Maar niks daarvan. Niets op aan te merken.

Foto’s beter of groter: klik erop!

2S7A4461WEB  2S7A4461WEB

En als Tieme Braat niet uiteindelijk in tijdnood was geraakt had – wellicht kwestie van minder ervaring – had het best toch nog remise kunnen worden.  Misschien had hij laat op de avond ook last van de overweldigende belangstelling  van het publiek.

2S7A4464WEB  2S7A4464WEB

Matthijs speelde een heel interessante partij. Onze zeer gewaardeerde wedstrijdleider Jos sprak zijn bewondering uit: ‘Ik verwacht dat die Matthijs over één jaar al een heel belangrijke aanwinst gaat zijn voor ons achttal!’   Na een misser in de opening – door nog wat te weinig theoretische kennis, zie verderop bij highlights – zag Matthijs toch kans om in een zeer riskante stelling overeind te blijven. Het werd allemaal buitengewoon ingewikkeld en ik stond met verbazing aan te zien hoe beide spelers zich een weg baanden door een oerwoud van mogelijkheden. Uiteindelijk bleek Wim van der Noort de langste adem te hebben. Die had duidelijk zijn openings-voordeel bij zet 12 verspeeld, en daarna tot zet 19 alle zeilen bij moeten zetten om tegen Matthijs overeind te blijven.  Toen maakte Matthijs één ernstige fout en daarna was hij kansloos. (zie verderop) Ik denk zomaar  dat Van der Noort met zijn 1228 niet lang geleden na bijv. pensionering weer opnieuw is gaan schaken, maar al eerder veel ervaring met het spelletje opdeed. In ieder geval speelde hij daarna in 14 zetten zeer routineus naar de overwinning.

2S7A4452WEB  2S7A4452WEB

Herman (wit) speelde als gewoonlijk de opening weer uitstekend.Hij profiteerde daarbij prima van wat minder slim spel van zijn tegenstander in die fase. Herman houdt zijn voordeel ook tamelijk goed vast tot zet 20. Daarna wordt het wat minder. Omdat ook de tegenstander nu wat minder konsekwent opereert, blijven er kansen voor wit opduiken.  Maar bij zet 26 gaat het mis voor ons. Misschien dat ook de klok Herman begint te verontrusten. Gelukkig mist zwart nog even een deastreus mataanvalletje, maar ook zijn aanpak werkt wel! (Afgezien van een zwart blundertje op zet 28, waarvan door Herman niet geprofiteerd)  Van de schrik verrommelt  Herman een stuk, en heeft daarna niks meer in te brengen. Ik blijf van mening dat ook Herman aanleg heeft voor het spel, maar helaas vaak veelal later op de avond door  vermoeidheid (?) nog fouten maakt die hem de overwinning kosten. Ik weet uit ervaring dat dat helaas een handicap is voor de wat oudere schaker. Gelukkig is Herman nog niet zo heel erg oud, dus moed houden. Het wordt vast nog wel beter!

Voor wat details zie verderop.

2S7A4448WEB  2S7A4448WEB

Ab speelde de opening tamelijk gedegen. Tegen zijn gewoonte in ging hij dit keer niet over tot gewaagdere aanvalspogingen, die hem af en toe nog succes opleveren ook. Misschien was hij daar vanavond te serieus voor, of misschien kreeg hij gewoon de kans niet. Want zijn tegenstander speelde ook erg rustig, ruilde veel af en kreeg een kleine strategisch voordeel.  Zijn twee verbonden pionnen op de damevleugel leken wat sterker dan de twee isolani die  Ab daar opliep en moest zien te verdedigen. Maar de schade viel mee. Het werd een situatie die voor alle schakers van Aris de Heer te moeilijk zou zijn geweest. Ook Anton Karhof had al gauw door dat voor winst in deze stelling minstens een Carlsen achter het bord zou moeten zitten. Dus was hij tevreden met remise.

Zo verloor Aris de Heer al weer van die Zaankanters! Ook nu met minimaal verschil  (1.5-2.5) , maar eigenlijk ook dit keer tamelijk kansloos. Maar ook nu weer, heel leerzaam.

Elite:

2S7A4447WEB  2S7A4447WEB

En de rest? Ik kreeg opdracht van onze  al vroeg lichtelijk verheugde wedstrijdleider een foto van hen te maken.

Hij vond dat ik daar ‘élite’ boven moest zetten.  Hoe zij zonder klok, zonder ranglijst, zonder wedstrijdspanning  gewoon lekker mochten fröbelen op het schaakbord. Terwijl ons viertal zich in de zenuwen zat te werken. Ik vind eigenlijk dat boven die vier vanavond een bordje moest met : ELITE.

 

Highlights:

Thieme Braat- Martin Zwaneveld

4tMartin1 4tMartin1

Wit kan hier het beste 42. b7 spelen!  Waarna 42. …. La7 de Toren verjaagt. Dus 43. Td8  en daarna pion op b7 valt  ( gedwongen, want na 44. Tb6 volgt 45. Td7 en wit staat beter) .  Maar dan  wordt het na 44. Txd6 remise  (gelijk materiaal en ongelijke lopers) .  Maar waarschijnlijk door tijdnood raakt wit nu de logica die hij tot  nog toe onophoudelijk in zijn spel demonstreerde kwijt!  Hij speelt 42. Tb7? Na 42. ….  Kg6! heeft zwart dan toch wel iets. Maar winst zal er nog wel niet inzitten. Doch als wit enige zetten later die pion op b6 gewoon weg geeft, dan wordt het misschien wel toch nog na een zwaar eindspel toch heel misschien toch nog een beetje mogelijk. Maar of wij zoiets kunnen?

Maar echt verloren is wit pas na zijn  slechte 46e (!!)  zet als hij de zwarte toren + zwarte loper toestaat om samen zijn koningsstelling binnen te dringen. Ik heb wel eens geleerd dat ongelijke lopers een enkele keer toch een voordeel kunnen zijn, namelijk als je loper kan deelnemen aan een aanval. Dat is m.i. hier het geval.

Wim van der Noort- Matthijs Groot

Na 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6  3. Lc4 Pf6 4. Pg5 !? Hier nog niet echt gevaarlijk!

4tMatthijs1  4tMatthijs1

Hier is maar één zet mogelijk  4. … d5 !  En dat vindt (of weet) Matthijs! Verdienstelijk! Maar na 5. exd5 mag je in geen geval terugslaan met 5. … Pxd5 ? En dat vond (en wist) Matthijs even niet. De beste voortzetting is vreemd genoeg 5. …. Pa5! Al meer dan een eeuw bekend! Wat wit ook speelt, zwart heeft geen problemen meer. Het meest komt voor 6. Lb5+ c6  7.  dxc6 bxc6  en daarna moet de loper terug, en binnenkort wordt ook het paard op g5 met h6 verjaagd. En wellicht ook weer van f3 door e4!  Gebleken is dat zwart voldoende compensatie heeft voor die pion!

Omdat Matthijs wèl slaat met 5. … Pxd5 ? raakt hij in de problemen.  6. Pxf7! (6. d4 wellicht nog iets sterker) Kxf7 7. Df3! +   (wit weet dit kennelijk wel allemaal!)  en dan verzeilt de zwarte koning noodgedwongen midden op het bord 7. … Ke6 (om Pd5 te dekken) . Dit is geen lolletje!

4tMatthijs2  4tMatthijs2

Alleen nog (een beetje) speelbaar als je over ijzeren zenuwen beschikt. En die blijkt Matthijs te bezitten. Hij redt het, speelt heel vernuftig, staat op een gegeven moment (na zet 15) zelfs  zelfs iets beter. Wit dreigt dan toch te weinig compensatie te kunnen handhaven voor zijn paardoffer op zet 6!  Maar bij zet 19. gaat het toch nog voor de onzen mis:

4tMatthijs3  4tMatthijs3

19. …. Pxc3? (zwart moet hier eerst de Loper aan de penning onttrekken met 19. ….  Lc5 schaak! En daarna 20. …  Pxc3 spelen. Dan verliest hij geen stuk. Na 21.  Lxc3 zoekt de  zwarte koning gewoon een vluchtveld.

Nu verliest zwart na 20. Lxc3 wel een stuk omdat de loper op d6 gepend staat. Hierna doet  Matthijs nog zijn best, maar geen echte kans meer. Hij rommelt nog 16 zetten door, en gaat dan mat.

Herman Zwaneveld- Albert Oole     Na zet 19. 

4tHerman1  4tHerman1

Waarom is dit een goede stelling voor wit?  Wit staat een pion voor, en wit bezit het loperpaar . Hij heeft wel een kleine achterstand in ontwikkeling. Dus hij moet nu streven naar rochade en  opspelen van de d-pion om de dameloper aan de gang te krijgen.

4tHerman2 4tHerman2

Na zet 25. Waarom staat wit nog steeds beter, hoewel hij zijn pluspion kwijt is? Omdat wit bijv. de dames kan ruilen en de lopers, en na Kd2 toch weer een pion wint, en zwart bovendien ook nog een geïsoleerde randpion en een dito f-pion  overhoudt.  Het is wel een berucht toreneindspel, dus of eenvoudige schaakkabouters als wij zoiets kunnen winnen?  Maar verliezen, nee!

Maar helaas, nu gaat het mis.  26. Dg6?

4tHerman3  4tHerman3

Zwart mist nu gelukkig een mat in maximaal drie zetten, tenzij hij zijn dame offert, dan duurt het iets langer.  26. … De5+  27. Kf1 De2+  28. Kg1 De1 mat

Zwart ziet het niet en speelt 26. … Tae8+  Er waren nog drie andere, nog sterkere zetten. Dus we kunnen wel vaststellen dat zwart het zichzelf te moeilijk maakt. Neemt niet weg dat hij nog steeds beter staat, en genoeg beter om Herman in de war te krijgen. Die geeft nu spoedig onnodig een stuk weg. Jammer. Bijna net zo goed geschaakt als de vorige ronde. Helaas!

Ab Hauer- Anton Karhof

Ab speelt na 1. e4 c5  2. c4?   Een zet die mij zeer tegen de borst stuit. Euwe leerde ooit dat het veld d4 nu zwakker is dan het veld d5. Ik geloof dat ze daar later wel weer wat van zijn teruggekomen. Maar toch …   En Karhof pakte het degelijk aan, met het fianchetto van de koningsloper.

4tAb1  4tAb1

Zo,  d4 zit er dus voorlopig niet in.

Wie schetst mijn  verbazing toen ik zag dat Carlsen in zijn 3e, beslissende matchpartij tegen Caruana deze week aldus opende: 1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. c4. Waarmee maar weer is aangetoond hoeveel onstuitbaar talent erachter het eigenwijze spel van Ab schuilgaat. Alleen Carlsen kon  nog wel  na 3. Pc6 nog gauw 4. d4   spelen. Dat scheelt een stuk!  Maar toch ….

Ab kreeg de hele partij geen kans om er  iets lolligs van te maken, en zijn ‘eindspel’ (zoiets) ziet er niet supervrolijk uit.

4tAb2 4tAb2

Wit heeft twee geïsoleerde pionnen en druk te verduren van beter opgestelde zware stukken. Maar ga er maar aan zitten! Na zes zetten gaf Karhof toe dat het hèm in ieder geval toch niet ging lukken.

4tAb3 4tAb3

Ab was er zichtbaar blij mee. En terecht.

Dat was het dan weer!

 

26-11-2018

Aris de Heer v

 – 

Z.S.C. Saende v

1½ – 2½

1

7826654 

Martin Zwaneveld

 1654

 – 

8308025 

Tieme Braat

 1137

1-0

2

8749169 

Ab Hauer

 

 – 

6160847 

Anton Karhof

 1447

½-½

3

7982645 

Matthijs Groot

 

 – 

8671003 

Wim van der Noort

 1226

0-1

4

8795226 

Herman Zwaneveld

 

 – 

8469758 

Albert Oole

 839

0-1

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

 

Vuurdoop van ons viertal (2e druk)

"Vuurdoop van een 4-tal: Herman scoort als onze eigen Virgil van Dijk in laatste seconde"    (Jos  Lohmann)

Vuurdoop van ons viertal  20-11-2018,  in Westwoud, doet denken aan het Nederlands voetbalteam tegen Duitsland: Inderdaad 2-2 door in de laatste minuut de achterstand weg te werken.  Op een donkere dinsdagavond zochten vier Aris de Heer schakers hun weg naar het dorpshuis in Westwoud om tegen Revanche/Degoschalm te spelen. Op het eerste bord Gerrit van Dok als ervaren zeevader van de overige drie die voor het eerst in lange tijd een externe wedstrijd meemaakten.

Op bord 2 Peter van Putten; bord 3 Matthijs Groot en bord 4 Herman Zwaneveld

WP_20181120_20_viertal-aanv  

We speelden in een zaaltje van een knus dorpscafé met een ouderwetse kan koffie en emaille borden aan de wand

WP_20181120_20_ook hier koelt

met opwekkende teksten die hulp boden als de spanning te hoog opliep.

WP_20181120_spaartzenuwenWE

Binnenkort komt een uitgebreider wedstrijdverslag, als ik er achter ben hoe  je schaakdiagrammen kunt maken voor in het verslag.
Behandeld worden dan hoe Peter een fraaie stelling opbouwde maar te aardig bleek om een moord te plegen, hoe Gerrit achtereenvolgens zijn ledematen werden afgehakt maar toch bleef doorvechten,

WP_20181120_Gerrit-vechtWEB

hoe Matthijs de stelling van Johan Cruijfff bewees dat je moet schieten om een doelpunt te kunnen maken.

Post Scriptum van Martin:    Vrij solide gespeeld, met name het rekenwerk voor zet xc6 is leuk voor dit niveau. Zwart stond beter maar maakt een dodelijke blunder waar wit goed van profiteert. Gefeliciteerd Matthijs

en hoe Herman uiterlijk onbewogen zijn tegenstander onverzettelijk belaagde en zo intimideerde dat deze de kluts verloor.

WP_20181120_HermanWEB

Post Scriptum van Martin:  Zwart komt onnodig in een betere stelling tot een pion achter. Het gekozen plan met de pionnen storm is wel wat vreemd omdat torens verdubbelen op de d lijn na 17. Lf5 toch beter lijkt.   Echter is het wel effectief.   Maar dit is de eerste keer dat ik mijn vader in het late middenspel een duidelijke koningsaanval goed zie doorzetten die in meerdere varianten winnend is. Chappau!

Herman1

34.Te1 fxe1D+ [34…fxg2+ 35.Kxg2 fxe1D]  35.Kxe1  en wit geeft op.

 

 

 

 

Black Monday, ronde 11

Op internet word ik belaagd met aanbiedingen, wegens Black Fryday. Mijn vrouw moest me uitleggen dat dat een uitverkoop en kortingen- gebeuren is. Weet ik veel.

Bij Aris de Heer was het ook Black Friday , maar dan op Monday.

Herman was  niet opgewassen tegen zijn zoon. Hij deed bij zet 5 een pion in de uitverkoop en daarmee alle invloed in het centrum. Martin begon serieus aan een koningsaanval bij zet 12. Met drie stukken op de arme zwarte koning gericht! Daarna was er al geen echt tegenspel meer mogelijk

Martin11-1  Martin11-1

Alleen duurde het nog een tiental zetten voor de verlossende matzet kon volgen. Niet omdat Martin ergens iets fout deed, maar gewoon omdat het even tijd nodig had.

Ab had een leuke aanbieding al op zet 2.       1. e4 e5  2.  Pf3 f6  ????   Ik leerde mijn schaakpupillen al in hun allereerste  stadium  dat dat echt niet kan. Maar  Paul deed net zoals ik met al die spullen van Black Friday. Gewoon niet op ingaan. Gewoon doen of 3. Pxe5 fxe5 4. Dh5+  en daarna Dxe5 niet goedkoop genoeg is. Wachten op nog voordeliger aanbiedingen. Maar die wilden niet erg komen. Integendeel , na zet 19 is het al het witte voordeel uitverkocht. En ja, Op=Op.

Paul11-1   Paul11-1

Na 19. … d5  20. Lc3  Dg5! zou wit bijna niets hebben. Wat Paul zelf vandaag in zijn mail ook suggereerde.

Gelukkig voor hem kwam toen Ab alsnog toch nog met die nog veel betere aanbieding: 19. … Tad8 ??? waarna Paul na 20. d4!  h5 (wat beter : f5 wegens: ) 21. Dexg6   blij vast de boodschappentas kon gaan inpakken. Korte tijd later kon hij vrolijk naar huis, nagenieten van zijn koopje.

Daardoor was hij er natuurlijk weer niet toen hij eindelijk eens een keer echt nodig was.

Dat was  toen Gerrit en Jos na afloop van hun partij ontdekten dat Jos een nieuwe spelregel had uitgevonden. Jos dacht van een aanbieding te kunnen profiteren met extra voordelige korting (laatste dag, bestel nu!) , maar die was helaas illegaal!  Jos  dacht dat en passant slaan van de c-pion best wel kon, ook als eerder c2-c3 gespeeld was. Gerrit rekende er totaal niet op dat Jos ooit tot iets onwettigs in staat zou zijn, was totaal verbouwereerd, maar dacht dat het wel zou kloppen. 

Gerrit11-2 Gerrit11-2

Pas na de partij bleken beiden te hebben zitten pitten. Ze speelden na 16. c4! dxc3 ep ???? vrolijk verder. Prof Mr Dr Ir Komodo vindt trouwens dat ook met reguliere zetten zwart hier toch wel al wat beter stond. Deze  uitvinding van een nieuwe spelregel heb ik niet zien gebeuren, wel later dat Jos de partij een poosje heel erg sterk en precies speelde, maar rond zet 18 (Le5?) even uit de koers raakte, waarna de stand eigenlijk toch weer aardig gelijk was. Maar bij zet 20 mist Gerrit een kans om dat zo te houden:

Gerrit11-3  Gerrit11-3

Komodo suggereert hier 21. h4! en zwart heeft niet veel mooie velden voor zijn dame. (Na Dxh4  staat de toren op c1 niet meer in en kan wit met zijn  paard gewoon op d4 een stuk winnen. )  21. … De5  22. Pxd4 Dxd4  23. Td1!  De5  24. Td7  met volledig gelijk spel (want dat zwarte loperpaar is er dan net meer).

Gerrit ziet wel waar de mogelijkheden zitten, maar kiest dus een verkeerde uitvoering. 21. Td1? Lb6!  22. Txd7  Materieel is de stand gelijk, maar dat zwarte loperpaar dat mag er wezen. Hierna heb ik vol bewondering staan kijken hoe Jos hierna zoetjes manoeuvrerend zijn kleine voordeel vergrootte. Hij incasseerde daardoor pionnetje na pionnetje. Tot zelfs onze eindspelkunstenaar  er geen heil meer in zag, en opgaf.  Doch : na afloop na wederzijds overleg gekozen voor de m.i. sportiefste oplossing: remise

De  topaanbieding  van de avond ging eigenlijk niet door. Ron tegen Bert. Ondanks het feit dat Bert in het begin van het seizoen 3 clubavonden miste staat hij niet onoverbrugbaar achter op nr 1. Hij had vanavond de kans om wat van die achterstand af te peuteren. Wel had hij zwart, wat  de opgave natuurlijk niet eenvoudiger maakt. Wellicht overviel ook hem de situatie.  Ron mailde me:  

“Ik was maandag niet echt in vorm, had ook geen partij tegen Bert verwacht (en hij ook niet tegen mij). Waarom Bert geen Siciliaans speelde (de 2e keer dat hij het niet durft op e4 van mij) weet ik echt niet. Want ook hij (maar helaas ook ik) kwamen nu in stellingen die we minder goed beheersen. “

Ik weet het wèl. Als Ron zeer tegen zijn gewoonte met 1. e4 opent kun je op tien vingers natellen dat hij zich flink op Bert’s Siciliaanse voorkeur heeft voorbereid. Dat vond Bert geen prettig vooruitzicht. Het staat me voor de geest dat heel heel lang geleden Bert, toen hij nog jong en vitaal was, ook altijd Caro Kann speelde. (Of was Paul Kuijer dat? Ik heb 30 partijen van mij met Bert in mijn database, maar daar kan ik het antwoord niet vinden, want ik speelde zelf never nooit 1.  e4.)    Als mijn geheugen me niet in de maling neemt, dan heeft in ieder geval Bert wèl veel ervaring met de Caro Kann. Dat wel!

Ron: ‘Maar ik heb nu maar eens beter naar de doorschuifvariant gekeken (kan ik ook spelen na 1. d4, c6), want echt prettig voor zwart vind ik dat dus niet, die eigenlijk dan hooguit op remise mag hopen, maar nooit voordeel kan krijgen.' ( Nou en … ? Dat vindt een Caro Kann-speler niet zo’n probleem. Anders had hij wel een andere opening gekozen.  Jan Hein Donner vond daarom de Caro Kann een laffe opening die verboden moest worden.)  'We wisten het allebei na Le3 niet meer, maar wat ik speelde kan dus wel. ‘

Jawel, maar heel konsekwent vond ik het niet. Na Bert’s wonderlijke zet 8. … Ph6  (twee paarden aan de randen, dubbele schande?)

Bert11-1  Bert11-1

begreep ik ook Ron’s antwoord 9. h3 niet. Waarom kan wit nu niet slaan op h6?  Ik zou dat sterk overwogen hebben. Misschien kan Bert me uitleggen waarom dat niet zo goed is. En als je daar dan bezwaren tegen vermoedt, dan kan er nog zoveel anders. Komodo geeft 9. Pc3  gevolgd door 10. Pa4. Na 9. h3? is Bert’s antwoord 9. … Le4 perfekt! En na 10. 0-0 is  Pf5! dat ook.  Ron verzonk in heel diep gepeins. Bert liep grimassen naar me te trekken, die aangaven dat hij niet begreep waarom hier nu zo eindeloos lang over nagedacht moest worden. En na het door Ron dan eindelijk gespeelde 11. c4?,  heeft wit niks.

Bert11-2 Bert11-2

Komodo geeft voordeel aan voor zwart na 11. …. Lxf3  12. Lxf3 cxd4! Simpel toch? ( 12. dxc5? Lxe2! )  Maar ….   11. …. cxd4?  12. Lxd4  (Pxd4!?)   en hier hielden de heren het al voor gezien. Ron waarschijnlijk niet tevreden over zijn opening, en Bert was kennelijk ook nog niet in de stemming voor een avondje zwaar jagen op het grote wild. Zeker niet na een enigszins  riskante variatie op de Caro Kann die een beetje per ongeluk goed uitpakte.

Dat waren de aanbiedingen voor Black Monday.  Hopelijk doet u er niet mee wat ik doe met dat soort aanbiedingen:    0ngelezen wegklikken.

PS:  Er is wat reactie binnengekomen op de twee niet behandelde partijen van de interne van vorige week. Nu ik mijn verslag van Black Monday af heb, ga ik daar naar kijken. Beloofd!

 

 

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

 

 

 

 

Stand na 12 nov. 2018

Overzicht voor ronde 10, gespeeld op 12 november 2018

Wit

 

Zwart

Uitslag

Bert Kuijer

Externe wedstrijd

0-1

Ron de Vink

Externe wedstrijd

½-½

Martin Zwaneveld

Externe wedstrijd

½-½

Gerrit van Dok

Externe wedstrijd

1-0

Frank de Geus

Externe wedstrijd

1-0

Paul Verkooijen

Externe wedstrijd

0-1

Jos Lohmann

Externe wedstrijd

½-½

Koen van Lankveld

Externe wedstrijd

0-1

Herman Zwaneveld

Peter van Putten

0-1

Mathijs de Groot

Ab Hauwer

0-1

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 10

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Ron de Vink

127,33

18

10

5

5

0

75,0

2

Bert Kuijer

105,83

17

7

4

2

1

71,4

3

Jos Lohmann

97,33

16

10

3

5

2

55,0

4

Frank de Geus

94,00

15

6

2

3

1

58,3

5

Gerrit van Dok

89,67

14

10

4

2

4

50,0

6

Paul Verkooijen

76,17

13

5

3

0

2

60,0

7

Martin Zwaneveld

75,67

12

10

3

2

5

40,0

8

Ab Hauwer

64,00

11

6

3

0

3

50,0

9

Peter van Putten

48,67

10

4

3

0

1

75,0

10

Mathijs de Groot

44,00

9

5

1

0

4

20,0

11

Herman Zwaneveld

43,33

8

7

0

0

7

0,0

12

Koen van Lankveld

22,67

7

3

0

0

3

0,0

 

En toen kwamen die Zaankanters!

Zaandam.  Daar heb ik niet veel mee. Ik kom er zelden. Altijd parkeerproblemen. Vroeger al. En altijd die veranderingen: Wel een gracht, toch geen gracht maar winkeltjes,  toch maar wel weer gracht, en winkeltjes weer weg. Weg prachtig oud stationnetje,  nee  -kijk eens hoe smakeloos modern we zijn – een nieuw station. En daar omheen die hoge  uit hun krachten gegroeide zogenaamde Zaanse  gevels. Kijk eens hoe traditioneel we zijn en tegelijk zo revolutionair !   Ik ging met mijn conservatieve Amerikaanse nicht, toen ze even over was uit de USA, het haar eens laten zien. Die viel zowat in katzwijm toen ze het zag. En niet van bewondering.

En ik weet nog goed dat ik 62 jaar geleden als scholier vakantiewerk deed bij Verkade. Een week of vijf. Elke ochtend uitstappen bij dat mooie stationnetje, en een kwartier lopen.  Temidden van een stoet werknemers op weg naar naar de Verkade-fabriek. Waaronder veel van die in die tijd beruchte ‘meisjes van Verkade’.  Waar ik eigenlijk een beetje bang voor was. Er deden verhalen de ronde dat die ontoerekeningsvatbaar waren. Ze zouden samen een conducteur op de trein die hun kaartjes kwamen controleren spiernaakt hebben uitgekleed. (Volledigheidshalve: tegen zijn zin! Dus zeker iets voor HeToo# ) En dan de laffe geur die in dat deel van die stad hing. Die weeïge zoetige chocolade-geur (of was het van de koek) , ook in de fabriek, waar je net nog niet onpasselijk van werd.

Niets gunstigs in mijn langzaam wegkwijnende geheugen te vinden over Zaandam? Nou ja, iets wel. Freek de Jonge groeide er op, en schreef een mooi boekje met leuke herinneringen daaraan:    ‘Zaansch Veem’  (1987) . En het debuut van Tessa de Loo met het kostelijke “De meisjes van de suikerwerkfabriek” (1983) . Dat waren ook voor pubers leuke verhalen, waar je in de klas wat mee kon.

En nu kwamen ze in ons clublokaal. De Zaankanters. In levenden lijve. Kon je ze van dichtbij in het echt bewonderen.

Foto's groter of beter? Klik erop!

2S7A4385WEB  2S7A4385WEB

Maar het werd voor mij niet een nieuwe prettige herinnering.  Bijna allemaal aardige mensen, dat wel hoor, maar ze schaakten een beetje te goed!

2S7A4381WEB  2S7A4381WEB

Dat gold zelfs voor de enige twee die een flink wat lagere elo bezaten dan die van ons. Frank de Geus leek heen te walsen over Jacob Wiersma. Die van Frank’s Siciliaan geen chocola kon maken en op de 10e zet al een stuk verloor.  Later leek Frank dusdoende een prachtige dodelijke aanval  te kunnen gaan opzetten, maar toen leek ineens, door wellicht een klein fabricagefoutje,  de koek op.  (de kwaliteit van de concurrent even onderschat? ) Het kostte plotseling Frank een enorme hoeveelheid denkwerk om uiteindelijk, gesteund door nog een foutje in het recept van zijn tegenstander een lekker eindresultaat te creëren. Zie ook nog verderop bij ‘Enkele Highlights’

En ook bij Gerrit ging het niet vanzelf. Hoewel hij de opening met wit tamelijk ongevaarlijk behandelde,  rond de 15e zet werd het heel andere koek. Hij stond ineens aanmerkelijk beter. Doch rond zet 20 verkruimelde dat een beetje en was de stand weer gelijk. Maar dat was van korte duur, want al gauw kreeg hij weer het wat betere van het spel. Maar winnen? Dat zou nog wel eens een lange zitting kunnen worden. Voordeel voor wit: zwart zag op zijn klok dat de houdbaarheidsdatum  van zijn baksel spoedig dreigde te worden overschreden. Waarschijnlijk mede door de spanning daarover raakte Bozkurt door een mooi klein combinatietje  van wit bij zet 25 zozeer van de kook, dat zijn handelingen daarna niet altijd meer het meest doeltreffend waren,  en bij zet 28 gaf hij een Toren weg.  

Zo bleken – wel pas laat op de avond – onze laatste borden onze topborden te zijn geworden.

Want verder hadden we niet veel smakelijks in de  etalage liggen. De lekkerste chocoladeletters  R, J en M,  waren al betrekkelijk snel uitverkocht. We waren dus allen  al heel tevreden met Mariakaakjes, in remiseverpakking.  

En  Bert, Paul, en Koen verloren zelfs.

Ron had oorspronkelijk weinig moeite met de wat tamme behandeling van zijn Siciliaan  (d3, g3) .  Zag derhalve al snel kans met d5 en b5(!) een prettige stelling te verkrijgen. Maar na een iets mindere zwarte 13e zet kreeg zijn tot dan ogenschijnlijk bescheiden tegenstander een andere statuur. Die begon ineens minder vredelievende plannen te ontwikkelen  en mede door (daar is ie weer) een ingesloten en dus niet voor meeverdedigen geschikte dameloper kreeg Ron het een beetje warm.  “Ik sta niet goed” bromde hij somber tegen me.

Toen hij de aanvalsmogelijkheden  van wit toch een beetje geneutraliseerd  leek te hebben, werden ze het bij zet 19 eens over remise.

RonZsc RonZsc

Misschien juist op het moment dat er na 19. …..  bxc3 (i.p.v. het gespeelde ook zeer voor de hand liggende 19. …  De8) 20. bxc3 Lxh4! 21. c4  (21 gxh4? Txf4!!)  wat mogelijkheden voor zwart begonnen te gloren.

Dus mischien wat te vroeg de Mariakaakjes van Verkade maar uit het schap gehaald, toen er net even Knappertjes in de aanbieding waren. Ook niet geweldig, maar toch lekkerder.

Jos kreeg al bij zet 1 een koekje van eigen deeg. ‘Hoe krijg ik mijn tegenstander zo snel mogelijk uit zijn repertoire !?’  1. d3  !!!!!?????  Daar weet ene Jos dan wel weer een soortgelijke versnapering tegenover te zetten:  1. …. b5 !!!!!??   En daar zitten dan twee mensen met een Elootje waar de meesten van ons slechts moeizaam naar kunnen blijven streven met naarstige studie in brave openingsboeken. Maar al snel gaat het toch op een normale schaakpartij lijken, als  wit verder een soortgelijk tamme openingsbehandeling verkiest als op bord 1 valt te bewonderen. (Kijken ze bij elkaar af?  (Grapje!!)   Zoals ooit die drie Russen (Petrosian, Geller, Keres) die in 1962 bij een kandidaten- toernooi in Curacao, bij elkaar de opening afkeken, om het Bobby Fischer moeilijk te maken. )

Na 16 zetten staat er dit op het bord:

JosZscX  JosZsc

Hier speelt Jos 16. … Pg5. Omdat hij van nature voorstander is van riskant maar levendig spel heeft hij hier vast ook wel even gekeken naar 16. … g5 !? 17. Le3 g4! (hee dat paard op f3 kan nergens heen!) 18. Lxh6 gxf3  19. Lxf3 Lg5   Maar dat werd misschien zelfs hem te gortig: een stuk voorsprong, tegen 2 pionnen, maar wel een verwoeste koningsstelling. Bekijk dat maar eens vooraf.

Hij biedt na 17. Pxg5 hxg5 18 Le3 f5 remise aan. Ja, dat vermag ons niet meer te verbazen. Computers zijn het daar dit keer wel een beetje mee eens, maar menig mens zou in die zwarte hagelslag  nog wel het lekker hoge cacaogehalte willen proeven.

Martin werd ook remise, maar dat was een heel ander verhaal.

Zijn Engels werd tot zet 6  nog volgens boekjes tegemoetgetreden. Dan staat wit, zoals hoort, een beetje beter. En dat blijft eigenlijk zo tot  zet 16. Dan neemt Martin de verkeerde afslag.

MartinZsc  MartinZsc

Terugslaan op d4 met de pion of met de loper?  Ik zou hier waarschijnlijk ook 17. Lxd4 ernstig overwogen hebben. Leuk om als zwart lastig wordt op d5, nog e3-e4 achter de hand te hebben. Ik zag ter plekke ook de volgende zetjes wel, en dat er een paard op d2 bleef instaan, maar ja …   17. Lxd4? Lxc5  18. Lxc5 Pxc5  19. Dxc5  ja, en dan Txd2 . Ik noem dat maar het Verborgen Toren (op d8) – motief.  Ja jasses, dit is toch niet echt plezierig.

MartinZsc1  MartinZsc1

Na nog een mindere 21e en 22e zet staat wit eigenlijk compleet verloren.

Hierna wordt het een krankzinnig gevecht. Waarin beurtelings wit na zet 28 kan winnen   ( Na  … Kf7 (ipv gespeeld 29. Dxb7??)  kan  29. e5!! fxe5 30 Dxb7 en dan wint wit) en zwart na zet 23  kan winnen (niet 23 …. Le6  maar Dh3!), en ook na zet 34 kan winnen,  dan wel beide af en toe remise voor het grijpen hebben. Maar geen van beide profiteert.  (Zie nog verderop bij 'Enkele Highlights') Uiteindelijk na al die wederzijdse fouten (waarbij ook de tijdnood wel weer een grote rol speelde) kan Martin de spanning teniet doen met een eeuwigschaak-situatie. Ik kreeg de indruk dat uiteindelijk toch Martin het best zijn zenuwen in bedwang had kunnen houden. En na al die bloedstollende wederzijdse  vijandelijkheden was het dan ineens  weer helemaal koek en ei tussen die twee. Waren ze weer net zover als aan het begin van de lange zenuwslopende avond. Remise.

2S7A4384WEB

Bert verloor. Goh, dat dat ook nog kan! Hij kreeg met wit Bogo-Indisch te verwerken waar hij als pricipiële theorie-ontkenner natuurlijk niet veel van weet, en alles zelf van moet uitvinden.  Meestal niet zo’n probleem voor hem, en nu eigenlijk ook niet.  Tot  zet 19 is er weinig aan de hand voor wit, hoewel hij het beoogde voordeel voor de witte stukken wel kwijt is. Dan gaat er ineens iets mis. Zwart krijgt druk op een halfopen torenlijn met zijn zware stukken tegen een achtergebleven pion.

BertZsc2  BertZsc2

Bert probeert tegengas te geven met een vrijpion op de d-lijn  (22. d5), maar dat weet v. Veelen soepel te neutraliseren.

(Ik ken hem nog als een degelijke schaker, maar weet ook nog van een fors conflict met hem na een partij van ons tweeën bij Oppositie. Dat conflict hebben we later bij een ontmoeting bij een Tata-toernooi  bijgelegd.)

En dan heeft Bert er ineens genoeg van om alsmaar te moeten verdedigen, en geeft op.

BertZsc1  BertZsc1

Na 27. … f6. Wat lang de beste niet is! Waarom niet gewoon 27. …. Txe4. Maar Bert ziet zowiezo pionverlies als onontkoombaar en stopt ermee. Die is niet van plan de rest maar gewoon voor zoete koek te moeten slikken.

2S7A4382WEB

De partij van Paul had een soortgelijk verloop. Zes zetten tegen het Frans weet hij nog wel, maar daarna moet ook hij het zelf gaan uitvinden. Dat lukt wel een beetje, maar niet genoeg, Hij staat vrijwel de hele avond wat minder, en dat neemt ernstige vormen aan rond zet 20. Ook hier akelige druk van zware stukken over de c-lijn. En een nogal sterk loperpaar voor zwart. (want bij een tamelijk open stelling.)

PaulZsc1  PaulZsc1

Paul zwoegt maar door. Maar hij weet vast wel dat hij niet veel kans heeft. Die denkt een onprettige avond te beleven. Maarrr …………   bij zet 25. maakt zwart een fout.

PaulZsc2  PaulZsc2

25. ….  Tc4!  en zwart handhaaft zijn voordeel. Hij gaat een pion winnen! Maar Jaron Rosegg speelt   25. … Td3? Die Toren doet daar veel minder dan op de c-lijn, waar hij nu voorlopig ook niet meer naar kan terugkeren!  Met 26. a5 is een wit pionverlies van de baan, en daarna 27. Tc1! en wit heeft genoeg voor gelijk spel.  27. …  Lxb4? 28. Tab1! La3 (wat anders?) 29. Tc7  (let op g7!) Ook na Paul’s  26. b5 heeft zwart niet zoveel meer.  26. …. Lf6 

PaulZsc3  PaulZsc3

Na 27. Lxf6 is wit in ieder geval verlost van de kracht van dat zwarte  loperpaar. Dat zal nog een gevecht worden maar remise hoort nu echt toch wel weer tot de mogelijkheden.  Maar Paul wordt overvallen door iets wat hem niet vaak overkomt: een moment van vreselijke schaakblindheid:  27.   Le5 ????  Txf3 !!!! en wit gaf op. Ik vind het wel een fout die enige logica herbergt:  hadden we niet van Nimzowitsch geleerd dat je zo’n vrijpion moet afstoppen, met een stuk op het veld ervoor?   Want als die dingen gaan lopen …!!!!  En ach na 27. Txf3 kun je toch altijd even met die loper alsnog op f6 slaan? Oh shit, de toren op f3 dekt dan even veld f6! Dus na 27. ….Lxf6 volgt gewoon Txf6 en dan ben je een stuk kwijt.

Koen speelde een BenOni. Zet 8 begreep ik niet erg:

KoenZsc1  KoenZsc1

8. ….  Le7??  Dit past toch niet in het schema? Waarom deden we dan g6? Probeert Koen hier eens iets anders? Of is hij bang  dat er iets met dat paard op h5 gebeurt? Na 9. Le2 moet dat dan terug van weggeweest, naar f6, en dat doe je niet graag. Een beetje als ongelijk bekennen.  OK, nu kan dan wel het paard naar g7, maar ja daar is het fianchetto toch niet voor uitgevonden?  Vanaf nu staat hij dus constant een tikje minder. En zijn tegenstander speelt rustig en degelijk.  Koen probeert, zoals het hoort in zo’n opening, op de koningsvleugel aan te vallen  (f7-f5-f4) , maar dat laat wit rustig vastlopen en die gaat wat initiatief nemen op de damevleugel. Ook zoals het hoort.  Alsmaar rustig en degelijk. En zwart kan niet meer doen, dan wat verdedigend schuiven, in afwachting van wat ooit wel zal gebeuren. Wat ertoe leidt dat rond zet 29 wit echt veel beter staat.

KoenZsc2  KoenZsc2

30. Pc6!  Altijd lastig, een paard in je achtertuintje. Je weet nooit wat dat daar gaat staan opvreten of vernielen. Koen gaat over tot een wanhoopsactie: hij wil dat beest daar echt niet en offert dan maar een kwaliteit 30 …  Txc6 . Maar dat helpt niet. Rustig en degelijk schuift wit verder. Koen krijgt geen enkele kans. Zijn kracht -tactische grappenmakerij- ,  daar krijgt hij vanavond de gelegenheid niet voor. Het eindspel dan, met beide partijen  vier verbonden pionnen op de koningsvleugel, met P+L tegen T+T ? Zoiets kan toch nog wel eens ingewikkeld worden!?  Maar Koen heeft zoveel tijd nodig gehad om een beetje overeind te blijven, het gaat niet lukken in tijdnood ook nog in een lastig eindspel te overleven.

KoenZsc3  KoenZsc3

Het leidt bij zet 41 tot bovenstaande stelling.  Hij wordt weggeblazen in dat eindspel. Helaas kan ik daar niks meer over schrijven omdat Koen z’n notatie in de tijdnood niet meer correct blijft. En zijn tegenstander weigerde me zijn notatiebiljet te laten benutten.   Jammer. Hoe hij dat eindspel aanpakte, was best nog wel leerzaam geweest voor sommigen van ons (van hen?).

Dus helaas verloren. ‘Slechts’ met 3,5 – 4,5. Maar eigenlijk toch wel een beetje kansloos. Terug met beide benen op de grond! Maar van het verliezen moet je leren.

Dezer dagen met Sinte Maarten, Sinterklaas, Kerst zeker volop Verkade-produkten in huis gehaald.  En we werden ook nog getracteerd op een leerzame portie Allerhande door de Zaankanters van ZSC.

Zaandam dus toch even volop positief  in onze aandacht. Nu maar hopen dat het straks met die intocht van die rare Spanjaard een beetje goed afloopt.

Nog een paar beloofde highlights:

Jacob Wiersma- Frank de Geus

FrankZsc1  FrankZsc1

19. Dg5  Wit staat een stuk achter, wit staat verloren. Maar hij probeert nog maar wat. Z’n matdreiging op g7 is natuurlijk gemakkelijk op te heffen met 19. ….. Pe8! (g6 kan niet) Waarom doet Frank dat niet?  Hij gaat nu heel lang nadenken!  Zag hij spoken, of wolven en beren op de weg, of wilde hij er vanavond iets heel moois van maken. Opdat het bij de highlights op de website zou komen? Nou dat lukt!    19. ……  Pb3+  (leuk, maar klopt het helemaal?) 20. Kb2  en weer verzonk Frank in diep gepeins. Nog steeds zou ….  Pe8 kunnen.  Maar hij gaat door op de ingeslagen weg.   20. Dxc3+

FrankZsc2  FrankZsc2

Nu 21. Kxa2?   Ik stond er handenwringend naast en dacht dat er voor wit toch minstens remise inzat.  Zoiets geloof je toch niet? Want 21….. Pe8 kan nu niet, wegens 22. Pe7+ en Pxc8. Dacht ik. Maar thuis bleek dat onjuist. Zwart kan nu wel het mat bij zich afwenden, namelijk met  21. … g6 (nu wel) en staat dan wel nog steeds -bij gelijk materiaal- toch aanmerkelijk beter, maar het wordt dan toch nog flink lastiger, en Frank heeft inmiddels een flink deel van zijn grote tijdvoorsprong opgesnoept.

Maar nu ziet ook Jacob spoken, want hij pakt niet! Hij speelt 21. Ka3 ??

FrankZsc3 FrankZsc3

21. ….  Pc1+  prachtig!   En nu gaat het hard, in alle opzichten. Frank speelt nu alles à tempo.   22. Ka4  b5+  23. Lxb5 (de enige) axb5+ 24 Kxb5 (de enige) 

FrankZsc4  FrankZsc4

24. … Db2+ en mat op de volgende zet.

Martin Zwaneveld – René Kanninga

Enkele voorbeelden van de kansencaroussel:

MartinZsc2  MartinZsc2

Zwart speelt 23. … Le6? met bijna gelijke stand. Maar 23. … Dh3!! wint.  24. exd5 Dxh2+  25. Kf1  Te8 ! (met de dreiging Tee2) Ook 26. Dg1 kan wit niet meer redden, na 26. …. Dxh3+ dreigt altijd mat in ten hoogste drie.

Nog zo’n tafereel, zelfde acteurs, na zet  34. Te1

MartinZsc3  MartinZsc3

zwart speelt  34. … Txh2 ?? 

Maar zwart wint na 34. …  Dc5+ !!  35. Kh1  Df2!  36. Dc7+  Td7! en de loper op f3 gaat verloren.

Maar na het gespeelde 34. …. Txh2??  zou wit moeten kunnen winnen na 35. Da7+  Kd6 36. e5+ fxe5  37. De3! 

Hier wil ik het maar even bij laten.

 

Ik weet dat ik nog even zou moeten kijken naar onze internisten: Ab-Mathijs

2S7A4387WEB  2S7A4387WEB

en Peter-Herman.

2S7A4388WEB  2S7A4388WEB

Maar daar heb ik nu even geen tijd meer voor.  Misschien ergens in de komende dagen.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

 

 

12-11-2018

Aris de Heer N1

 – 

Z.S.C. Saende N1

3½ – 4½

1

8529532 

Ron de Vink

 1890

 – 

5967005 

Peter Roggeveen

 1904

½-½

2

7185981 

Bert Kuijer

 1816

 – 

7232819 

Lourens van Veelen

 1869

0-1

3

7366095 

Jos Lohmann

 1849

 – 

7962614 

Frans Rappange

 1817

½-½

4

6808131 

Paul Verkooijen

 1768

 – 

6234701 

Jaron Rosegg

 1811

0-1

5

7887220 

Koen van Lankveld

 1748

 – 

7466756 

Dirk-Willem Swart

 1749

0-1

6

7826654 

Martin Zwaneveld

 1654

 – 

8622768 

René Kanninga

 1690

½-½

7

7803114 

Frank de Geus

 1677

 – 

8350683 

Jacob Wiersma

 1399

1-0

8

7268195 

Gerrit van Dok

 1588

 – 

8512108 

Àhmet Bozkurt

 1392

1-0

 

 1748

 

 1703