Circus in Middenbeemster, 1e ronde

Afgelopen maandag was het zover. Het schaakcircus weer begonnen. Mannen uit Haarlem parkeerden hun wagens in Middenbeemster en maakten zich gereed voor de feestelijke voorstelling van ons ouderwetse beestenspul.   Onze spreekstalmeester Paul heette iedereen van harte welkom. Onze artiesten hoopten dat ze het publiek aangenaam zouden kunnen bezighouden. Maar vreesden wel dat deze bezoekers zich niet zomaar gewonnen zouden geven. En we weten allen dat ook ons circus in moeilijke omstandigheden verkeert en dat succes niet vanzelfsprekend is.

Foto's groter of beter, klik erop.

2S7A4201WEB  2S7A4201WEB

Enigszins clownesk was het optreden van Gerrit en tegenstander. In razend tempo wisselden ze hun grappen uit. Ik moest omdat ik  thuis iets belangrijks had laten liggen helaas spoedig even de tent weer verlaten, maar was snel weer terug bij de piste en stelde om 21.05 tot mijn verbazing vast dat het optreden van Gerrit en Emil Aktas al bijna voorbij was. Mij leek die Aktas zelf ook een buitengewoon bekwaam artiest. Ik was onder de indruk van zijn vaardig optreden, en waarschijnlijk Gerrit ook. Die voelde zich misschien na een aantal zetten al onprettig. Hij struikelde al snel languit over de ‘Hollandse’ hindernis  van Aktas,  en kwam tamelijk ongelukkig terecht. Nu denk je dat tot het arsenaal van clowneske grappen behoort, maar nee, hij moest als eerste van ons gezelschap echt geblesseerd terug naar de kleedkamers. Ik was stomverbaasd toen ik later de Elo van Emil Aktas’ zag (1218).  Onbegrijpelijk, want na ook een deeltje van zijn behendige analyses post mortem te hebben mogen bezichtigen, was voor mij duidelijk dat  hij veel sterker is dan zijn Elo aangeeft. Hoe komt zoiets? Raadselachtig.

Vrij kort na deze nederlaag gebeurde er nog een heel ernstig ongeval.   Jos, bij ons toch zeer gewaardeerd als dierentemmer, nooit te beroerd om gevaarlijke risico’s  te nemen, ging daarin dit keer wat te ver, door het eens met de Poolse opening te proberen. Hij moest het opnemen tegen een nogal gevaarlijk beest, die naar Jos’ eigen zeggen bij het ongebruikelijke begin van Jos’ act al direct zijn klauwen uitsloeg en daarmee niet heel veel later onze dompteur zelfs zo gevaarlijk verwondde dat die naar de eerste hulp moest worden afgevoerd. Nu is dat nog geen reden voor heel grote ongerustheid. Dat overkomt dierentemmers wel eens, en daar komen ze vaak wel weer overheen. We hopen het van harte, want waar zou ons circus zo gauw een nieuwe leeuwentemmer vandaan moeten halen.

Een derde misser in ons programma stond ons daarna ook al snel te wachten. Onze bekwame jongleur Paul  bleek nog steeds niet al te vaardig om te kunnen of willen gaan met de Blackmar-Diemer ringen (hoewel ik hem er toch destijds op de site flink op heb willen trainen) en verkoos Franse schotels  (geleend van het cirque de soleil?), maar liet er ook daar al gauw een paar van op de grond kletteren. Zijn gelaatskleur  werd dus al gauw veel roder, en geregeld verstopte hij zijn gezicht in zijn handen van schaamte.

2S7A4211WEB   2S7A4211WEB

Hij had al gauw voor zijn act te weinig ruimte over en moest angstig afwachten wanneer er weer een proef van hem zou mislukken. Het publiek begon te morren. En het witte paard tegenover hem ging bekwaam over tot de aanval en schopte hem daarna nogal hardhoevig de piste uit.

Toen stond het 0-3, een akelige start voor ons provinciaal gezelschapje.  Maar gelukkig waren er een paar artiesten over die de show nog een beetje kleur zouden kunnen gaan geven.

Daar waren alleerst die twee die we van circussen in grotere steden hadden kunnen inhuren om ons gezelschap aan te vullen en wat meer kwaliteit te bezorgen.  En dat deden ze inderdaad.

Bert Kaizer speelde zeer geconcentreerd en zag alles. Hij reed een heel spannende dressuurproef en hield de leidsels stevig in handen. Ik zat in het publiek en bewonderde de kapriolen met zijn paard via het sterke veld e5 ademloos. Ik was er eigenlijk van overtuigd dat hij ging winnen. Moest helaas om 23.30 pm weg en zag later dat het niet gelukt was. Even dreigde hij zelfs toch nog van zijn paard te vallen, maar hij bleef knap een beetje overeind, en het publiek applaudisseerde tenslotte dankbaar. Toch remise. We hopen dat hij nog vaak de dressuurproef in ons programma zal komen verzorgen. Wat is tenslotte een circus zonder die prachtige paarden!

Goochelaar Koen van Lankveld deed wat van hem verwacht werd. Hij goochelde Schots met een aantal onnavolgbare trucs bij de tegenstander het smakelijkste van diens bord, en stond absoluut veel beter na het verdwijnen van zijn eigen dame en onnavolgbaar daarvoor in de plaats toveren van twee vijandelijke torens! Maar jammer jammer, hij had wel heel veel tijd nodig voor het slot. Hij had derhalve waarschijnlijk te weinig mogelijkheid  meer om de grote finale trucs in zijn prachtige act in te passen, door tijdnood. Nou ja, jammer jammer, het zou in ieder geval wel remise blijven, dachten we. Heel vervelend voor hem dat van Soest zelf ook een magiër bleek, uiteindelijk van de tijdnood gebruik maakte, en hem tenslotte zelf toch nog weggoochelde. Koen had echt een groot applaus verdiend. En ook voor Koen geldt: graag zien we hem volgende keer weer zijn adembenemende handigheid vertonen.

 

2S7A4207WEB  2S7A4207WEB 

Dan was de beurt aan Frank. Die dirigeerde vaardig het orkest op de achtergrond. Hij liet wit de Siciliaanse melodie spelen en deed dat met grote vaardigheid. Ron schreef me dat Frank het prima deed, maar toch nog maar eens met Bert moet overleggen omdat die dit type ouvertures nog beter kent. Dat lijkt me overbodig. De grote concertmeester Komodo vertelde me na afloop dat er echt nergens ook maar iets mis was geweest met de opvattingen van Frank. Maar ja zijn publiek was helaas te veel verwend om het met zwart echt te kunnen overrompelen. Maar het was wel een heel deskundige en gezellige achtergrond-muziek. Ook remise.

Resteren de mooist acts uit ons programmaboekje. Als daar waren: onze trapezewerker Martin en onze messenwerper Ron.

Ik vind het lastig om vast te stellen wie maandag de ‘act van de avond’ verzorgde. Beiden verdienden een oorverdovend applaus.

Martin trad op in Engels kledij, en ik koester intussen na vele jaren toch eigenlijk het donkere vermoeden dat dat helemaal niet zo’n goede toerusting is voor spannende trapeze-oefeningen. Het belemmert en vertraagt je een beetje in je bewegingen. Voor je het weet mislukt er iets en lig je in het valnet. Niet erg, maar je bedoeling niet. Ook nu was er heel veel geduld nodig om iets van spanning bij het publiek tevoorschijn te krijgen. En dat was de verdienste vanavond van Martin. Vaak zag ik hem in het verleden onderweg ergens misgrijpen en af en toe zelfs naast het net vallen. Maar daar was nu geen sprake van. Het publiek kon rustig op zijn stoel blijven zitten, het was niet sensationeel wat voorgeschoteld werd, maar wel degelijk en heel heel heel geduldig. Tot Martin bij zet 25, toen het publiek zelf wat ongeduldig werd, met een schitterende dubbele salto zijn voorstelling kon bekronen. Groot applaus dus. Ik heb die salto dan ook opgenomen en zal die verderop nog even voor u afdraaien. En toch denk ik vanavond maar weer de topper van ons programma te noemen : de act van onze messenwerper Ron.

2S7A4205WEB  2S7A4205WEB

Ron opende zijn optreden met de  -ons inmiddels overbekende- rustige opening met veel achtergrondvenijn. (Ik heb inmiddels ook van hem te horen gekregen dat ik niet al te gemakkelijk eventueel toekomstig extern publiek zijn openingen moet verklappen in ons programmaboekje, want dat is niet gunstig voor het applaus waar we op hopen.)   Ik zeg dus nu verder maar niks over de details ervan. Wel dat Ron van het begin af aan zijn medewerker heel veel spanning bezorgde.  Heel lang zoefde elk mes vervaarlijk in diens richting, en trof hem steeds net niet, maar het was wel iedere keer adembenemend. Volgens Ron had het nog wel iets enger gekund, maar ik vond het de hele avond sensationeel en eng genoeg. Uiteindelijk werd de act bekroond toen onze artiest geblinddoekt de schitterende laatste fatale worp deed. Fataal in de zin van  dat het object het zelf ook niet langer kon aanzien en het opgaf.

Zo werd het 3-5. Helaas niet het volledige succes dat we gehoopt hadden, maar de recensie kan zeker niet  slecht zijn. Een tamelijk eervol resultaat. We blijven trainen, en reken maar dat ons optreden grandioos zal worden als ook onze directeur volgende keer ook weer meeKuiert.

Enkele highlights van ons nieuwe programma:

2S7A4209WEB

Gerrit:

GerritExt1 GerritExt1

13.  Lb5?  Pb4! 14. Db2 Pxc3  ( 14. … Lxf6 is nog veel sterker  wegens 15. Ld2  Pxa2  16. Txa2  Lxc3  17. Lxc3  Txa2 !! maar ook Pxc3 is sterk genoeg)

GerritExt2  GerritExt2

15. Dxc3 Lf6!!  Hiermee raakt wit een kwaliteit achter tegen een pion, maar zijn tegenstander weet daar verder wel raad mee.

Jos:

Hoewel hijzelf vond dat zijn tegenstander zijn al te agressieve opening al snel weerlegde, vindt K. dat niet echt. De gewenste ongekende zwarte perspectieven bleven inderdaad uit maar het witte voordeel was toch maar klein, tot zet 22.  Als zwart een verkeerde afruil van stukken kiest gaat het mis.

JosExt1_2 JosExt1

Na 22. … Pxe5 23. Pxe5  Lxe5 24. Lb4  (waar Jos wrsch. bang voor was) Df6  25. Lxf8 Txf8 heeft zwart misschien bijna voldoende compensatie voor zijn kwaliteit.

Maar het gaat mis na 22. …. Lxe5?  23. Lb3!  Lxh2?  (23. …. Lxb2  24. Lxd5+ !  Kg7  25. Te6 ook erg onprettig voor zwart maar iets minder desastreusDit is een offer dat blijkt niet te werken  24. Pxh2 

JosExt2  JosExt2

En bovendien de dreigingen worden zwart evengoed te machtig.  24. …. Pe5  25. Dd4  Pc4  26. Lc3 en de matdreiging op g7 zal minstens tot verlies van een stuk leiden. En zwart had er al een geofferd.  Zwart geeft op.

 

Paul:

De lucht was al grijs, maar zeer donkere wolken pakken zich samen na:

PaulExt1 PaulExt1

16. … g5?    Een poging om dan maar vooruit te vluchten, terwijl in vredesnaam maar dapper afwachten misschien beter was.

Want na 17. hxg6 ep Pxg6 18. Pxg6  (Lxh6!!! nog sterker) Dxg6  19. Tg3 is het wachten op het dodelijke slotakkoord.

Dat vindt wit door lang te rocheren, zijn andere toren ook te hulp te laten snellen en vervolgens met wel heel veel stukken de laatste gammele restanten van wat ooit een koningsstelling heette onder vuur te nemen:

PaulExt2  PaulExt2

23. Ld1! en zwart geeft op. Straks gaat wellicht die g-toren ook nog naar de h-lijn!   Naar voor Paul, maar wel mooi gedaan door Robin Mandersloot.

Koen:

Het cruciale moment:

KoenExt1  KoenExt1

laatste zet 21. c2-c3!?   Er is nog niet veel aan de hand, ook niet volgens Prof Dr K,  maar wit wil nu toch maar eens – voor hij bedenkt hoe echt druk op de zwarte koning te gaan realiseren-  iets doen aan zijn voor later wat weinig vertrouwen wekkende damepionnen-stelling.  Waarom niet? Zwart moet nu iets gaan doen met of voor pion d4.

Hij moet kiezen:

1. pion d4 doorschuiven en zo rekenen op tactische grappen en zo bovendien  wit niet helpen z’n pionnenstelling  te repareren 2. d4 dekken met c5  3. d4 offeren en met Le4 en Pf5 sterke velden met zijn stukken opzoeken  4. slaan op c3 en zo ook een tempootje jegens de witte dame te ontwikkelen.  Eventueel na Dxc3 de torens te ruilen en een minimaal gunstiger eindspel ingaan.

En nu neemt zwart een verkeerde beslissing. Volgens het schaakprogramma is d4-d3 het beste. Ja, die verliest zwart dan wel (laten staan is niet aan de orde, wie wil er nu zo’n handenbinder in zijn stelling) , maar hij krijgt van alles terug in de vorm van penningen! Lollig hoor!

 

analysediagram na Le2xd3 :

KoenExt2   KoenExt2

22. ….  Pg6! valt f4 aan. (Ld3 staat gepend door de toren op d8. Leuk is nu 23. Dc2 (uit de penning, maar toch ….) Txd3  24. Tdxd3  Pf4 en nu staat de Toren gepend door de Loper! )  Na (22. … Pg6!) dus 23.  Dc1 (uit de penning) Lxd3  24. Tgxd3  Txd3  25. Txd3 en nu krijgt zwart zijn pion terug met …  Dxc4 met nog weer aanval op 2 pionnen. Zwart staat zeker niet slechter. Maar het zal wel remise worden. Maar wat is ons spelletje soms toch mooi!

Terug naar hoe het echt ging:

KoenExt1  KoenExt1

21. .. dxc3? Maar dat is echt minder. Zwart overziet (of schat verkeerd in) Dxd8!! Koen ruilt zijn dame tegen twee torens.  Ik kan me niet voorstellen dat Roland van Soest niet weet dat twee torens vaak iets sterker zijn dan een dame. Ik denk dus dat hij dacht dat de extra pion, wellicht lastig op c3, voldoende was. Nou nee dus! Doch hier zal ook Koen wel lang over nagedacht hebben.

Na zet 29 is wel duidelijk geworden dat Koen totaal gelijk had met zijn dame tegen 2 torens:

KoenExt3  KoenExt3t

Ik stond naast deze stelling en dacht: Wat is er tegen 30. g4?  Prof Dr K vindt dat ook de beste. Koen kiest 30. Ta6.  Ook weer na heel lang nadenken! Die zet bevalt me minder. Na 30. … Pxf4 krijgt wit wel veel mogelijkheden, maar anderzijds  het is bijna niet meer te overzien. Maar het is wel een pion die je dan kwijt bent. We kunnen het Koen niet kwalijk nemen. Want er begint nu echt tijdnood te dreigen. Hierna wordt na 30. … Pb4?  de partij derhalve van beide zijden wat rommeliger. Maar wit blijft geregeld toch wat beter staan. Tot helaas rond zet 38 de zaak uit zijn handen glipt. Maar Koen heeft evengoed getoond een hernieuwde aanwinst voor ons team te zijn.

 

2S7A4206WEB  2S7A4206WEB

Bert Kaizer

Bij zet 22. is er nog weinig aan de hand. Zwart staat zeker niet minder.  Maar dan begaat Piet Zegers  na 22. Lg6xPe4  een onnauwkeurigheidje:

Bert2Ext2  Bert2Ext2

23.fxe4? (23.Dxe4!? is beter. Ook nu  23. … Pg6! (aanval met de toren op de dame) .  Maar nu kan 24.Db4 omdat nu de weg voor de dame niet versperd is door pion e4)  23…Pg6! Dat valt nu de dame èn de pion op b2 aan 24. Df3  Dd7? (maar nu had gewoon slaan 24…Lxb2!! 25.Tb1 Lf6 best gekund)

Bert2Ext3   Bert2Ext3

25.c4  (Dekt pion b2. Ziet er verder niet erg dreigend uit, maar Zegers heeft wel degelijk plannetjes. Hij wil op een of andere wijze zijn eigen hindernis op d5 kwijt, zodat Lb3 pion f7 op de korrel krijgt en daar met Tf2 en Taf1 een leuk batterijtje op richten Le5? Maar dat speelt wit in de kaart. Die loper op f6 schermt ook f7 een beetje af. (beter 25…Pe5! 26.Dg3 Pg4 met aanval op e4, en op b2. Dat gaat een pion opleveren 27.Tb1)   26.c5 (interessant, en volgens plan ) Als ik achter zwart gezeten had was ik nu een beetje nerveus geworden. Maar dat schijnt toch niet echt nodig te zijn. De batterij tegen f7 schijnt met veel moeite wel onder controle te kunnen blijven.

Bert2Ext4  Bert2Ext4

Prof Dr K geeft hier Lf6 (dus toch weer, om te helpen bij het afschermen van f7) . 26. …  Te7  27. c6  bxc6  28. dxc6

Bert2Ext5 Bert2Ext5

Zo, maar nu lijkt het wit gelukt. Straks nog even die 2 torens op de f-lijn, misschien g4 en/of Lg5 en duwen maar. 

Tot mijn verbazing geeft Prof Dr K hier 28. …. Dxc6. Dat kost een kwaliteit na 29. Ld5 en toren a8 moet eraan geloven. Voordeel van die zet is dat dan ook die akelige loper niet meer op f7 gericht is. Kun je nagaan hoe kritisch de situatie aan het worden is, dat zelfs Prof Dr K een kwaliteitsoffer nodig heeft. Ik kan me voorstellen dat zoiets krampachtigs in Bert Kaizer’s hoofd niet opkomt. Hij speelt 28. ….De8. Je moet toch wat. Maar de dametoren is nu voorlopig ongeschikt voor assistentie bij de verdediging. En die andere toren gaat onder ernstig gebrek aan ruimte lijden. 29. Lg5!!  en ineens staat wit aanmerkelijk beter. Bert ziet hierna toch knap kans om de dreigingen op de koningsvleugel een beetje te neutraliseren, maar als gebruikelijk bij schaken moet je dat dan weer inruilen voor andere problemen. Onderstaande stelling is ook niet lollig.

Bert2Ext6  Bert2Ext6

36. Txc7   Wit staat inmiddels een kwaliteit voor, en zijn twee torens op die open lijn zijn zo een flink gevaar. Dat zou wit toch wel moeten kunnen winnen. Maar dat gebeurt niet. Tijdnood? Geen zin meer? Niet meer van belang voor de eindstand? Vermoeid? Onder de indruk van de taaiheid van de tegenstander? Ik was er niet bij. Wit is tevreden met herhaling van zetten. Misschien wilden zijn makkers naar huis.

Bert2Ext7  Bert2Ext7

41.Tc8+  Kf7  remise overeenngekomen

maar na 42.Dh4 [om eerst e4 te dekken] is daarna de aanval lastig genoeg om minstens zwart te dwingen flink af te ruilen ( 42. … h6  43. Le7!!  (dreigt Tf8) Lf6 en daarna ruil van stukken en Ta8 om a6 aan te vallen)  en met twee vrijpionnen op de damevleugel en  een kwaliteit moet dat te winnen zijn.

Zo ging het gelukkig niet. En het neemt niet weg dat Bert Kaizer vanavond een fraai visitekaartje heeft afgegeven. Wij zijn blij met hem.

Martin:

Martin vanavond als gezegd: heel geduldig spel, zonder fouten, wachten tot het konijn langs komt, en dan ‘pang’. En aanschouwt dan hier het konijn:

MartinExt1  MartinExt1

25. …… Db7-f3  ????  26. La5 !!!  De kracht van twee samenwerkende lopers!  Leve het loperpaar! Dat gaat in ieder geval een kwaliteit kosten.  ( …..  T6b7  27. Lc6 ! brrr) . ‘Nog wel even kijken of die drie stukken in de buurt van de koning nog iets akeligs kunnen bedenken.  26. …. Pxg3  of  26. … Ph4  Dat blijkt niet genoeg teweeg te brengen. Minstens kwaliteitswinst dus.  Maar zwart is – terecht- zo geschrokken dat hij het daarna heel snel geheel verder aan gruzelementen laat vallen.

26. ….  T6b7  27. Lc6! 

MartinExt2  MartinExt2

27. …..  Txb1? paniek   (na 27. … Dxc6 28. Dxc6 Txb1 29. Txb1  Txb1 +  30. Kg2 heeft zwart althans nog een Toren plus een Paard voor zijn Dame. Maar ja, dat gaat daarmee toch ook niet meer lukken.)  28. Lxf3 en wit had wrsch. niet gezien dat de toren op e1 gedekt staat door La5.  Dus uit!  Een mooie slotcombinatie

Frank:

De partij van Frank vertoont egenlijk geen ‘highlights’. Het is allemaal rustig, en degelijk. Zelden zo’n foutloze partij gezien waarin zo van begin tot eind nergens het evenwicht werd verbroken. Een stelling waarin dat duidelijk te zien is, na zet 19.

FrankExt1  FrankExt1

Plus van zwart:  een mooi loperpaar. (De hindernis van die eigen pion op e5 zal gemakkelijk kunnen worden omzeild.) Hij heeft wel een dubbelpion. Wit heeft de meerderheid op de damevleugel. Als beide spelers het zo wel best vinden zal in de zeer nabije toekomst wel een grote afruil van de zware stukken gaan plaatsvinden. En zo gaat het dan ook. Remise.

Ron:

Het lekkerste voor het laatst (met delen  van het commentaar van hemzelf)   :

RonExt1  RonExt1

Hier weer lang nagedacht. Moet ik Lg5, Pg5 of h4 spelen? Zijn loper is echter nu een belangrijke verdediger, die beter weg kan zijn, mijn loper heeft niet echt veel functie meer. 13. Lg5 13. ….Lxg5 (listig, zet een val   ES: ??) 14. Pxg5, Tc7? 15. Pf3! (anders kan zwart d4! spelen en zijn de rollen opeens omgedraaid)

  Maar in een volgende mail vult Ron aan:

‘Toch niet de perfecte partij. Ik heb me wel aan de paden van deze opening gehouden. Lg5 leek me logischer dan 13. Pg5  (ES: Komodo vindt Pg5 sterker), maar die moet hij dus nemen met zijn loper. Na Db6 had ik natuurlijk pion b2 geofferd. En hij blijkt geen tijd te hebben voor d4, dus de terugtocht Pf3 was niet nodig. Maar reken dat maar eens uit achter het bord en waarom zou ik risico nemen?’  ES: Komodo geeft inderdaad i.p.v. Pf3 gelijk 15. h4! met flink voordeelvoor wit

15 ..  De7. Nu had ik echt het gevoel al dat ik gewonnen moest staan en het op zorgvuldige afwerking aankwam, zwart komt niet tot tegenspel, mijn koning kan echt overal nog heen, desnoods e2 of f1. 16. h4 (sterk en logisch)

RonExt2  RonExt2

Aan dat zorgvuldige gaat niets mankeren. Met 0-0-0 en g4 wordt de aanval verder uitrgebouwd.  Na zet 20 staat zwart totaal verloren.

RonExt3 RonExt3

22.  h5!! creëert een mooi steunpunt op g6! Dat 4 zetten later benut gaat worden:

RonExt4  RonExt4

26. Tg6!  Th8 (dekking van h6) 27. Tf6+, Ke8  alles gedwongen

RonExt5  RonExt5

28. Pg6 Tg8 29. Dh4! (wat een schoonheid)

RonExt6  RonExt6

Vreselijke dreigingen, via 30. Tf8+  ! (waarna meestal De7 (mat) plaats gaat vinden)

Zwart probeert het nog, maar zoals ooit het liedje luidde  ‘vluchten kan niet meer,’k zou niet weten hoe!’

 29. ….  Kd8 30. Tf8+, Kc7 31. Dd8+

 RonExt7    RonExt7

 en hij gaf op. Hij verliest niet alleen (veel) materiaal, maar gaat ook snel mat. Volgens mij een van mijn beste partijen ooit. Hoop dat Houdini bevestigt dat ik foutloos gespeeld heb. Mijn tegenstander kan dus echt wel schaken, hij zag praktisch alles aankomen.’

M.i.  wel een ‘foutloze’ partij. Voordeel verworven, voorzichtig uitgebouwd, prachtig uitgecombineerd.   Inlijsten en boven je bed hangen!

 

 

1

7366095 

Jos Lohmann

 1849

 – 

7957015 

Andre Meester

 1861

0-1

2

8529532 

Ron de Vink

 1890

 – 

6239948 

Jan Rot

 1809

1-0

3

6808131 

Paul Verkooijen

 1768

 – 

7889288 

Robin Mandersloot

 1768

0-1

4

7887220 

Koen van Lankveld

 1748

 – 

7786867 

Roland van Soest

 1720

0-1

5

7316276 

Bert Kaizer

 1662

 – 

8207804 

Piet Zegers

 1658

½-½

6

7826654 

Martin Zwaneveld

 1654

 – 

7526948 

Leendert Saarloos

 1666

1-0

7

7803114 

Frank de Geus

 1677

 – 

7366447 

Hans van Heems

 1500

½-½

8

7268195 

Gerrit van Dok

 1588

 – 

8356326 

Emil Aktas

 1218

0-1

 

 1729

 

 1650

 

 

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden

 

 

 

 

stand na ronde 3

 

Overzicht voor ronde 3, gespeeld op 17 september 2018

Wit

 

Zwart

Uitslag

Herman Zwaneveld

Paul Verkooijen

0-1

Martin Zwaneveld

Ron de Vink

0-1

Jos Lohmann

Gerrit van Dok

1-0

Bert Kuijer

Afwezig met geldige reden

 

Peter van Putten

Afwezig met geldige reden

 

Frank de Geus

Afwezig met geldige reden

 

Ab Hauwer

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 3

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

                 

1

Ron de Vink

32,00

15

3

3

0

0

                 

2

Jos Lohmann

24,00

14

3

2

1

0

                 

3

Bert Kuijer

19,00

13

1

1

0

0

                 

4

Paul Verkooijen

18,00

12

1

1

0

0

                 

5

Frank de Geus

18,00

11

0

0

0

0

                 

6

Peter van Putten

15,00

10

0

0

0

0

                 

7

Martin Zwaneveld

7,00

9

3

1

0

2

                 

8

Gerrit van Dok

6,00

8

3

1

0

2

                 

9

Herman Zwaneveld

3,50

7

2

0

0

2

                 

10

Ab Hauwer

3,00

6

2

0

0

2

                 

 

Ronde 3 Verbazing

Wat me het meeste opviel vanavond was de bijles voor Gerrit. Dat hij een hekel heeft aan openingstheorie maar desondanks op ons niveau dankzij andere kwaliteiten toch meestal aardig weet mee te draaien, dat wisten we wel. Maar dat hij zelfs het overbekende ‘schijnoffer’ niet zou herkennen dat verbaasde me toch flink.  Jos gaf bijles.

Dat Herman de opening  uitstekend speelde was niet verbazingwekkend. Dat hij meestal weet hoe dat moet, dat wisten we wel. En dat hij dan daarna iets verschrikkelijk belangrijks totaal over het hoofd ziet, verbaast ons ook niet meer zo. Paul verzorgde de leerzame toelichting. Twee vrijpionnen in het centrum werden soepeltjes  richting 8e rij gestuwd, waarvan er één tenslotte na een lollig offer van Dame tegen Toren tot koningin gekroond zou worden.

Dat Ron na een zet of 10 in iets betere stelling ineens Martin remise aanbiedt, vond ik wel verbazingwekkend. Ik denk dat we allemaal wel weten wie de meest eerzuchtige en leergierige schaker is van ons kluppie. Nou op dit moment bleek dat dus even niet (nou ja, later op de avond wel weer).  En verrassend vond ik dat Martin het aanbod afsloeg!

Ik herinnerde me gelijk mijn partijtje (Diemer!) tegen Martin in februari 2010 in de kantine van het ijsclubterrein, waarin ik hem in wat betere stelling na zet 13 remise aanbood. In mijn eigen database vind ik terug:  ‘wit biedt remise aan in iets betere stelling omdat de temperatuur niet te harden was. Het was 13 graden! Ik zat te bibberen in mijn winterjas, en kon me echt niet concentreren. (0.40)’ Dat aanbod nam Martin destijds wel aan. Maar misschien wilde ook hij destijds terug naar de kachel thuis.

Maar nu was het een milde nazomeravond, en nu ging het anders. Martin dacht een poosje na en sprak toen plechtig:  “Nee, want ik vind het niet erg om te verliezen!”   Ieder die mij langer kent, zal kunnen begrijpen hoe zo’n uitspraak op uw belachelijk faalangstige wepmeester zal overkomen, namelijk als zeer bewonderenswaardig, zeer verbazingwekkend en navolging waard. Ron zette de rest van de avond op het bord met zijn stukken leerzaam uiteen waarom Martin het misschien toch beter had kunnen aannemen. Want tegen Ron in vorm valt weinig eer te behalen.

Enkele verbazingwekkende momentjes:

Het  'schijnoffer’

Gerrit1 gerrit1

Normaal speelt Gerrit altijd d6, eerst Le7 en daarna pas Pf6. Omdat hij ten onrechte doodsbenauwd is voor Lc4 en Pg5. Maar eindelijk gaat hij het nu actief aanpakken!  En jasses , dan is het weer niet goed!  

Toen ik voor het allereerst aan openingentheorie begon ( ik was 14 jaren jong) leerde ik eerst in een boek van Euwe de grondbeginselen van de open spelen. Over het zwakke veld f7. Over het tweepaardenspel. Over het schijnoffer.  Dat was zijn eerste onderwerp. En als ik later schaakles gaf aan beginnertjes was het na ‘de loop der stukken’ dus ook een van mijn allereerste onderwerpen. En ik leerde ze dan dat  (na 1.e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Pc3 Lc5??) nu 4. Pxe5 een prima zet was. Omdat na 4. … Pxe5 5. d4! Ld6 6. dxe5 Lxe5  7. Ld3 Pf6  8. f4  de witte stukken lekker staan. Maar….  , zei ik erbij, vooral een prima zet omdat hun aanstaande tegenstandertjes zich lam zouden schrikken. Die zouden denken : ‘Goh, die knul (meiden schaakten toen nog niet) tegenover me, wat kan die goed schaken!!  Wat die allemaal achter het bord ziet!’   En die schrik zou hun schaakkracht niet ten goede komen!  Waarschijnlijk was dat ook nu het effect. Samenspraakje voor twee heren:  Eddy: ‘Wat? Is het nu al afgelopen?” Jos: ”Ja, Gerrit was waarschijnlijk een beetje geïntimideerd en ging toen een beetje te wild spelen.” 

Maar….  ,  ik had het hierboven over ‘andere kwaliteiten’ van Gerrit. Bij hem moet ik altijd denken aan zo’n taaie verdediger bij het voetballen die je als je hem voorbij bent daarna nog een keer moet passeren. Want eigenlijk redde hij zich er best wel een beetje uit, ook al omdat Jos wel sterke, maar ook niet altijd de allersterkste voortzettingen benutte.

Gerrit2  Gerrit2

Na 9. LxPe5  fxe5  is er volgens Prof Dr K eigenlijk nog niet eens zo heel veel aan de hand. (0.40 voor wit. Daar valt op een mooie nazomeravond nog mee te leven.)  Maar OK, je ziet als zwartspeler best wel moeilijkheden. Korte rochade? Na Dc4!? Brrrr.  Lange rochade dan maar? Maar daar moet ook nog wel heel veel voor gebeuren. Gerrit’s oplossing wordt door Jos terecht gekwalificeerd als ‘te wild’  9. …  Pc6 ? tussenzetje, aanval op de dame, maar die trekt zich daar niets van aan  10.Lxf6! ( als jij de mijne, dan ik de jouwe, en zwart is dan een stuk kwijtgeraakt )  Dxf6  dan maar 11.Dxf6 gxf6 12.Pd5! met aanval op c7 en op f6. En na …..  0–0 13.Pxc7 gaf zwart op omdat hij ook nog een derde pion verliest. 

Gerrit3  Gerrit4

Nu hoop ik maar dat Gerrit vanaf heden ook het schijnoffer in zijn repertoire heeft, en heel gewoontjes 3. …. Pf6 gaat spelen.

Gerrit3  Gerrit3

Om na bijv. 4.  Lc4 alsnog wel Lc5 te kunnen spelen. Want nu gaat een schijnoffer voor wit niet meer want na 5. Pxe5 Pxe5 6. d4 slaat zwart de loper op c4!  En voor Gerrit’s angstbeeld Pg5 met dubbele aanval op f7 hoeft hij niet bang meer te zijn want nu volgt gewoon 5. …  0-0.  Grappig is dat na 4. Lc4 nu zwart ook kan kiezen voor hetzelfde schijnoffer maar nu aan de overkant.  4. … Pxe4!  5. Pxe4  d5!  Ook niet slecht.

Ik denk dat als Strik bovenstaande leest, hij niet wacht tot het eind van het seizoen, maar Gerard Groot nu gelijk voorstelt ons ogenblikkelijk te degraderen naar de 3e klasse. Een club met zoiets kinderachtigs op de site, dat kan niks wezen. (Maar ikzelf  hoop een beetje dat er misschien nog wel iemand is van onze club of van buitenclubse lezers die er toch nog iets aan heeft. Vandaar!  Sorry!)

Na een wat moeizame Engelse start waarin wit (Martin)  een iets betere stelling verwerft die wat later toch minstens gelijk is, geeft hij Ron een kans om te gaan aantonen dat hij beter remise had kunnen accepteren.

Martin1  Martin1

11. ….  Pxd5!   Ja , daar moet je altijd rekening meehouden met zo’n hangend paard op h4. Wint zwart zo gewoon een pion? Jawel, maar wit kan voldoende compensatie houden na 12.exd5! Lxh4 13.Dg4! Lf6 14.0–0 0–0 15.Pe4!

Martin slaat echter terug met zijn paard 12. Pxd5  wat logischer lijkt, maar het blijkbaar niet is. Ron verzorgt de uitleg :    12…cxd5 13.Pf5 (natuurlijk, maar …. ) d4! en dat wordt een verschrikkelijk griezelige engerd! 

Martin4  Martin4

14. Ld2 zal wel moeten, slaan op g7 kost na Kf8 een stuk  14. …  Lf8! (rare plek, maar slechts tijdelijk want met g6 verdrijft zwart daarna het paard op f5 en daarna komt te gelegener tijd die loper wel weer terug in het spel) 

Hierna doet Martin best wel veel heel goede zetten, maar ja hij blijft een pion achter en maar ja,  die griezel op d4. Zwart dringt op:

Martin5   Martin5

25 Pg4?  Waarom dat vraagteken? Omda 25.Pd3!? had gemoeten. Want die vrijpion op d4 wordt levensgevaarlijk als hij niet gestopt wordt (liefst door een paard).   Moge ik Martin bescheiden herinneren aan mijn bepreking van Nimzowitch'   'De blokkade van de vrijpion'   van 4 maart 2014.    

25. …… d3!! 26.  Dd2  Als ik me goed herinner vermeldt Nimzowitch al dat een vrijpion ook al gevaarlijk kan zijn omdat hij met opstomen velden vrijmaakt voor andere stukken. Eventueel zo zelfs geofferd kan worden. En ja hoor, dat weet Ron!  26. ….. Td4!  wat ook nog een grapje mogelijk gaat maken.

Martin3  Martin3

27.Pe3? Txe4 28.Dxd3? hèhè weg dat akelige misbaksel. Ja, maar …..

Martin6  Martin6

28. …..  Txe3!!!!!  Wit geeft op. Als hij terugslaat verliest hij zijn Dame na 29. …..  Lc5.

Een verbazingwekkend lesje vrijpion.

Ben benieuwd of we met twee zeer welkome immigranten uit andere culturen (hoera) maandag as. kans zien een resultaat neer te zetten dat verbazing wekt. Gezien de kracht van de tegenstanders.

Eindcorrectie moet nog volgen

Agenda externe ’18-’19, en commentaar

Ronde 1

24-09-2018

Aris de Heer N1

Het Witte Paard N1

Ronde 2

09-10-2018

De Waagtoren N2

Aris de Heer N1

Ronde 3

12-11-2018

Aris de Heer N1

Z.S.C. Saende N1

Ronde 4

06-12-2018

Volendam N1

Aris de Heer N1

Ronde 5

08-02-2019

Castricum N2

Aris de Heer N1

Ronde 6

25-02-2019

Aris de Heer N1

Schaakclub Purmerend N1

Ronde 7

22-03-2019

W.S.C. De Pion N1

Aris de Heer N1

 
 

Ik heb inmiddels via Gerrit (zijn mail) begrepen dat het een programma is dat ons gammele kluppie vrijwel kansloos laat voor handhaving in klasse 2.

Ik snap inmiddels ook dat het te maken heeft met de nieuwe regel dat KNSB- spelers ook voor de regionale bond mogen uitkomen. Dat is prettig voor ons omdat Koen dan kan meespelen, maar niet zo prettig omdat we nu veel sterkere spelers tegenover ons krijgen. Bovendien veel ‘hogere’ teams van de meeste verenigingen dan anders.

De voormalige wedstrijdleider Aart Strik heeft daarover een zeer uitgebreide toelichting aan ons bestuur en aan mij gezonden.  Ik kan die niet op mérites beoordelen omdat ik me niet verdiept heb in voorafgaande correspondentie. Dat zal Paul wellicht wel kunnen.  Die kent ook precies zijn aandeel in die correspondentie.  Omdat ik hier (gelukkig) niet bij betrokken was, is het voor mij allemaal veel te moeilijk.

Ik meen te begrijpen dat er weer een verschilletje van mening tussen onze wedstrijdleider en die (voormalige) van de nhsb smeulde.

Aart Strik schrijft in zijn laatse toelichting:   “Ik weet niet of en hoe Eddy de kwestie in een commentaar op de site van Aris de Heer gaat verwerken, maar ik mag dan toch wel hopen dat de (eigenlijk al afgetreden) competitieleider er deze keer niet al te negatief in wordt afgeschilderd. En de aangetreden natuurlijk ook niet.”

Ik ga mij wegens incompetentie onthouden van een mening over de gang van zaken nu.

Ik heb trouwens Aart Strik medegedeeld op onze site te zullen vermelden dat ik na uitvoerige toelichting zijnerzijds vind dat ik mij  wat al te rigoreus had uitgelaten op onze site over de vorige kwestie:  schrappen van winstpunt Marko Bosnjak, die ons degradatie uit klasse 2 zou hebben bezorgd. Ik had intussen begrepen dat ik ook toen niet van een aantal details op de hoogte was. Dus excuus daarvoor, bij dezen.  

Mede daarom nu alleen maar als commentaar:  Ik ben benieuwd hoe die nieuwe regels voor onze club zullen uitpakken. Misschien vinden onze beste spelers het wel leuk, en gaat hun speelsterkte vooruit en zijn ze daar blij om.  (Door verliezen tegen sterkeren zal hun Elo zal er niet veel op achteruit gaan, door remise zelfs stijgen.) Misschien vinden enkele clubgenoten er straks niks meer aan en blazen ze de aftocht en kunnen we de vereniging opheffen.  Afwachten maar. We zullen ons er in ieder geval in moeten schikken.

Wat ik wel wil opmerken is dat de wedstrijdagenda wel wat laat bekend is geworden. Anderhalve week voor de eerste wedstrijd! Juist omdat we toch al ternauwernood een achttal achter de borden kunnen krijgen is het niet prettig dat niet iedereen er tijdig rekening mee heeft kunnen houden.  Als ik me niet vergis is ook nog de eerste wedstrijd veertien dagen eerder dan vorig jaar, wat maakt dat –denk ik-  in ieder geval Bert verhinderd is wegens vakantie.  Ikzelf ben daarom nu ook verhinderd aanwezig te zijn bij die eerste wedstrijd over ruim een week, en zal dus zelf geen verslag kunnen schrijven. En ik weet niet hoe het met Frank zit. Dus dat wordt gelijk weer vervelend. En wie weet of er nog meer ten gevolge van die korte termijn aan afzeggingen binnenkomt. Misschien kan in dat geval Paul nog even proberen een weekje uitstel te verkrijgen in overleg met de nieuwe wedstrijdleider Gerard Groot.

Resteert mij slechts mijn clubgenoten te vragen:

Schrijf de data van de externe in uw agenda.

Zeg verjaardagen, vergaderingen, jubilea, vakanties, begrafenissen af. Verzin nu al de meest inventieve smoezen.

Uw aanwezigheid is heel erg dringend gewenst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ronde 2: Stefan’s eervolle aftocht

Omdat Paul en Bert en Peter met vakantie zijn, en Frank aan het werk (?) had ik niet heel veel te doen deze avond. Gelukkig werd dat gecompenseerd door de kwaliteit van de partijen.

Ab kreeg geen kans tegen Gerrit. Die speelde de opening dit keer wel actief en daardoor raakte Ab al snel in de problemen, wat resulteerde in verlies van een pion. Daarna greep Gerrit  begrijpelijkerwijs terug op zijn favoriete recept: afruilen en het eindspel winnen. Omdat ook nog zwarts pionnenstelling wat minder was, had hij daar weinig moeite mee.

Daarna speelde Gerrit een vriendschappelijk potje met de vanavond tegenstanderloze Herman, die toch weer liet zien dat hij best al veel begrijpt van het spelletje, en van Gerrit aanmerkelijk meer energie vroeg dan die  voor zijn echte partij van vanavond nodig had.

Foto’s groter of beter, klik erop!

2S7A4127WEB  2S7A4127WEB

Stefan (wit) speelde zijn laatste partij van dit seizoen. Helaas voor ons blies hij dus gisteren de aftocht, maar wel heel welluidend. Hij speelde een heel mooie partij tegen Ron.

Diens nieuwe tactiek is : openen met niet erg uitdagende zetten, dus heel kalmpjes aan beginnen, nog niet streven naar openingspret, en dan pas later de grotere ervaring omzetten in voordeel, liefst in een aanval. Nou dat lukte tegen Stefan eigenlijk totaal niet.

Stefan1   Stefan1

Zo’n stelling lijkt toch bedriegelijk op een potje dammen. Al die witte pionnen op zwarte velden. Heet dat bij dammen dan een hekstelling? Weet ik veel. Weliswaar is door dat beton in het centrum  de actieradius van de zwarte koningsloper (tijdelijk!) niet erg geweldig, maar die witte dameloper zit in de bunker en komt er nooit meer uit, en zal de hele partij vrijwel machteloos blijven toekijken. Ik houd niet van zulke opstellingen.  Ik denk dat die pion van c3 beter naar c4 had gekund, waarna je even beter op de diagonaal richting je koningsteling moet letten, maar er ook meer leven in de brouwerij komt.

Ook Prof. Dr K. vindt al gauw dat zwart wat beter staat. En hoewel Ron hoofdschuddend peinst en peinst, dat blijft bijna de hele partij zo. Ron zegt na afloop dat Stefan creatief speelt. Dat is zo. Hij rocheerde bijv. niet, en dat blijkt een goede strategie tegen een machteloos naar aanval speurende tegenstander.

Stefan2  Stefan2

Hier verwachtte ik natuurlijk  20. …   e6 en daarna misschien Kf7 en verdubbeling  van de zwarte torens op de h-lijn, of gedoe langs de c-lijn. Maar intussen begint Stefan in tijdnood te raken. En hij wordt nu wel heel creatief.  Of gewoon even onachtzaam?  20.  ….  Kf7!?  Kun je gewoon die pion op d5 in de steek laten?  ‘Wat nu weer’ zal Ron gedacht hebben. Ik zou vrijwel zonder aarzeling die pion gepakt hebben.  Maar tot mijn  verbazing pakt Ron niet. Thuis blijkt:  Die twee gozers zitten wel een heel sterk potje te schaken. Tot mijn verbazing ziet Prof. Dr K. wel degelijk enige compensatie na 21. Lxd5+  na ….  e6 en daarna … Lc6.  Dus moet het beter. Maar niet met 21. Kg2 wat Ron speelt, maar met 21. a5   en pas na 21. …. Dc7  22.  Lxd5+ e6  23. Tfc1.  En dan zou de stelling ongeveer in evenwicht zijn. Zwart staat een pion achter maar zou na Th4 voldoende compensatie hebben. Hoe subtiel allemaal.  Als ze het niet  echt gezien hebben dan demonstreren ze hier toch beiden een indrukwekkende intuïtie!! Maar na 21.  Kg2?   ( Ik stond hier wel even aan Tf2 te denken om de h-lijn met Th2 te neutraliseren maar dat blijkt slechts tot hoongelach bij mijn schaakhoogleraar te leiden)  zou zwart na alsnog 21. ….  e6! gewoon flink beter staan. En weer verbaast S. vriend en vijand. 21. …..  Th4!?.  Ook niet slecht.

Stefan3  Stefan3

En nu is slaan op d5 nog zwakker: 22. Lxd5?  e6  23. Lf3  Lc6! Het gevaar zit in de hierna optredende dreiging van de verdubbeling der torens op de h-lijn.  En dat ziet Ron natuurlijk ook alweer, dus  22. Th1  Thd8 ?  tijdnood!  (Sterker is 22. …  Txh1 !  23. Txh1  Lxa4 !)  23. Txh4 Txh4 Nu zou de stand gelijk moeten zijn.

Hierna volgt een wat rommeliger deel tot Ron op de 28e zet risico’s gaat nemen om het ingewikkeld te maken, erop vertrouwend dat Stefan dan door ’n klok zal gaan. Zelf heeft hij (slechts ) enkele minuten meer. En dat gebeurt ook, na 30. d5

Stefan4  Stefan4

Ik hoor dan Ron “troostend zeggen: “Je stond nu toch verloren!” Maar dat is helemaal niet zo. Ron had grote risico’s genomen met 28. e4 en met 30 . d5.   Na 30. ….Th5! (en ook een beetje na 30. ….. e3)   staat zwart veel beter.

Maar al met al een fraai manlijk gevecht, waarna Stefan met opgeheven hoofd het vliegtuig mag betreden. Een eervolle aftocht!   (Het lijkt me het beste dat we een crimineel inhuren om zijn retourticket te stelen.)

Latere mailreactie van Ron: ‘Wat was het spannend en wat is hij goed geworden! Hij speelde origineel en sterk en stond dus beter tegen mij. Alleen op het eind ging hij in de fout (door tijdnood) door geen e6 te spelen en niet zelf eerst de torens te ruilen. Jammer dat hij zover weg woont. Een kanjer.    Groet, Ron'

 

Evenzeer mooi was de partij van Martin (wit) tegen Jos.

2S7A4125WEB  2S7A4125WEB

Ik gebruik hierna Jos’ reactie (in blauw ) en zal kanttekeningen van Komodo (in groen) en vanmezelf (in zwart) bijvoegen. 

Gisteren tegen Martin vond ik ook een spannend partijtje. Martin begon met een wel erg timide opzet , waarbij ik buiten de remise-stellingen probeerde te blijven.

Martin1  Martin1

Martin had bijvoorbeeld op de 6de zet volgens mij de mogelijkheid 6. Df3 te spelen i.p.v. Le2 om na Pc6 dan 7. d5 te spelen en door te schuiven naar d6. Martin zag daar vanaf omdat hij dacht dat Ta8 vergiftigd was, en het zou leiden tot damevangst, maar dat leek mij niet waterdicht.  (Komodo ziet geen overwegend bezwaar tegen Df3, maar vindt 6. a3 hier sterker)

Omdat de partij strategisch werd, zette ik een andere bril op en vergat even het tactische deel toen ik 8 Dc8 speelde.

Martin2  Martin2

Dat was helemaal gericht op de stelling zoals die op de 15de zet op het bord gaat komen, maar vergeet even iets belangrijks. Martin had direct uit kunnen halen met 9. Pc3-b5 (of a3) maar speelde te gehaast eerst 9. 0-0. En toen ging de kans voorbij om me in een ronduit slechte stelling te plaatsen. Ik moest een concessie doen met 9. ….  cxd4 maar toen dekte de loper de zwarte velden weer even. 10. Pb5 Le7  11. exd4  a6!  En daarna kwam het strategisch weer helemaal goed waarbij ik dacht erg goed spel te krijgen tegen een geisoleerde d-pion met een verzwakt wit damevleugeltje omdat eerder Martin gedwongen was geweest b2-b3 te spelen.

Martin3  Martin3

En juist op dat moment begon Martin weer uit te halen door de voor mij onverwachte manoeuvre Pe2-g3-h5 gecombineerd met Dg4.  (neemt niet weg dat zwart beter staat)   Gelukkig kon ik met keepen overeind blijven , maar wel benieuwd of na-analyse toch nog kansen voor wit naar boven brengt.

Hier komt-ie:

Martin5  Martin5

17.Te1? (17.Tc1!?)  17…Lf6?? (Hier verdampt het  zwarte voordeel. En wel wegens het door Martin inderdaad gespeelde  plannetje met Dg4)   (maar heel veel zetten zijn hier sterker : Een Toren naar d8 of naar c8, of Pf6)   18.Dg4!

Martin6  Martin6

Tfd8?   (Zwart kan het gelijk houden met 18…g6 19.Pge4 Lg7=)  19.Ph5! De7? (kan wat beter : 19…Kh8, maar zwart staat toch altijd minder)

Martin7  Martin7

20.Pe4? Dat ziet er toch als heel logisch uit. Maar…  bij een vorige partij van Jos schreef ik: Waarom de betere speler (die complicaties oproept) geen gelijk heeft, maar het wel krijgt. Hier dus weer! (heel sterk was i.p.v Pe4 geweest 20.Lh6!! g6 21.Pxf6+ Pxf6 (21…Dxf6 22.Lg5) 22.Df3 Pe8 23.Tad1 met prachtig spel voor wit (of 23.d5) )

20…Lxd4  Jos grijpt zijn kans! en ja hoor, hij profiteert nu toch ten volle van die eigenlijk mindere zet Lf6   21.Lg5 f6  er  staan nu twee witte stukken in, maar dat is nog niet erg

Martin9  Martin9

Martin had het ongeveer gelijk kunnen houden door de loper op g5 te houden en te spelen 22.Tad1! fxg5 (22…Pc6 23.Txd4! fxg5 (23…Pxd4? 24.Pexf6+ Pxf6 25.Lxf6 Df7 26.Lxd4 met groot voordeel voor wit) 24.Tdd1 h6 met gelijk spel) 23.Txd4 h6 24.h4  =

maar het wordt wel erg na 22.Lh6??

Martin8  Martin8

22…f5! [wint een stuk]  23.Dg3 fxe4

Wit geeft op. Vooral de laatste fase was spannend en ik kan me voorstellen dat Martin wel een beetje teleurgesteld is. Hij deed het lang erg goed en had eigenlijk meer verdiend.  Maar Jos kan er wel met plezier aan terugdenken:  ‘Was voor ons beiden een goede warmloper voor het komende seizoen.’

eindcorrectie moet nog volgen