Lentetoernooitje, 3e avond

Purmerend liet zich weer zien. Zelfs het hele eerste team. Helaas ….  niet in de Beemster Eetkamer, maar aan de overkant, bij de Chinees. Die hadden wat te vieren. Ondanks de afstand en een raam bij ons en een raam bij hen  werd uw stiekeme paparazzo opgemerkt en vrolijk toegezwaaid.

2S7A3471WEB  2S7A3471WEB   Foto's beter of groter? Klik erop.

Daar hadden we dus niks aan. Gelukkig waren in onze eenvoudige lokatie  Kees, en Matthijs er weer en dit keer tot onze grote vreugde ook Luc Preeker, bekend van onze herfst-editie.  Die ging er vanavond weer stevig tegenaan. Die houdt van gambieten en offers. Bij hem is altijd wel wat te beleven. Wie van hem wil winnen moet geduld hebben en maar hopen dat hij in zijn aanvalsdrift een fout maakt.  Dat deed hij in de 1e ronde niet. Ab Hauer werd meedogenloos snel ingeblikt. Met fraaie aanvalspatronen.

2S7A3460WEB  2S7A3460WEB

In de tweede ronde leek een soortgelijk lot weggelegd voor Martin. Die had al spoedig geen koningsstelling meer over. Hij kon alleen nog ingenieus spartelen. Alleen liepen Luc’s aanvallende dame en dito loper elkaar even een beetje voor de voeten. Het leek een kwestie van eenvoudig hergroeperen en dan de doodklap uitdelen.  Maar Luc vatte het hergroeperen wat te zorgeloos op en zette zijn loper op een veld waar die gewoon geslagen kon worden. Martin bofte geweldig! Hij vond zelf dat het allemaal niet zo heel erg slecht was geweest, maar daar geloofde ik niks van.

2S7A3475WEB  2S7A3475WEB

Lt3Luc1  Lt3Luc1

Na  het gespeelde 1. Db3! dreigt er van alles.  Ld5 of Pe6+ of Lxd6  afhankelijk van zwart zet. Luc had niet voor niets een kwaliteit geofferd.  En ook in de derde ronde  speelde Luc sterk. Tegen Bert gaat het lang gelijk op. Dan lijkt wit (Bert) dankzij het dappere wat te onstuimige spel van zwart aanval te krijgen, maar Luc houdt tegendruk met 2 torens op de h-lijn.  Maar hij redt het uiteindelijk niet en tenslotte heeft wit twee torens +loper tegen een dame van Luc. Dat is te veel. Na een spannende sterke partij wint Bert toch!

Leuk allemaal. Wat me verder opviel was de ongelofelijke mazzel die Paul ten deel viel. Tegen ons aanstormende talent Peter stond hij in ronde 1 al spoedig straal verloren. Zelfs als Peter een paar keer de beste zetten mist,  blijft die op winst staan.

2S7A3462WEB  2S7A3462WEB

Lt3Peter1  LtrPeter1

Komodo geeft aan dat de sterke positie op de f-lijn plus de kwaliteit (Toren tegen Loper)  best een paar pionnen waard zijn.  Een voorbeeldje: 1…Lxf7 2.Dxf7+ Kh7 3.bxc3 Dxe3+ 4.Kh2 Dxc3 5.Tab1! Dxc2 ([5…b5 6.Tb3 Dc4 7.Dxc4 bxc4 8.Tc3 Te8 9.Txc4 Te6 10.Tf7]  6.Txb7 Tg8 7.Txc7

En ook later nog blijft Paul zwaar in de problemen zitten.

Lt3Peter2  Lt3Peter2

Een voorbeeldje:   1.bxc3 Dxe3 2.Dxc7 Dxc3 3.Tab1 b5 4.Tbd1 Dc4 5.Tf7 Dxc2 6.Td6  Maar hierna raakt Peter vermoeid van al die inspanningen om een prachtpartij te creëren, en begint te blunderen. Hij geeft een stuk weg en Paul wint. Totaal onverdiend!

Na in de 2e ronde tegen Bert aanmerkelijk interessanter gespeeld te hebben (Paul verliest een stuk, en lijkt kansloos, maar blijft aanvallen en dan wordt het toch nog spannend met 2 vrijpionnen. Maar Bert is nog steeds in vorm en neutraliseert alles en wint verdiend.

Maar in de derde ronde gebeurt het weer. Martin probeert een Blackmar-Diemer-gambiet op het bord te krijgen. Ik weet toevallig dat Paul daar in zijn vorige vereniging slechte ervaringen mee heeft opgedaan , en die sindsdien de neiging heeft om daar (laf) voor weg te lopen. Dat probeert hij nu ook, maar dat neemt niet weg dat Martin desondanks een mooie aanvalsstelling krijgt. En net als  hij beloning kan gaan oogsten voor zijn dapperheid, geeft hij pardoes zijn dame weg. Ik heb Paul wel eens horen zeggen: “Bij Martin moet je gewoon geduld hebben. Die blundert later wel ergens.” En warempel!  Weer onverdiend!

Kees was goed op dreef vanavond. In de eerste ronde bleef hij zeer lang overeind tegen Bert.

2S7A3466WEB  2S7A3466WEB

Zoals u ziet staan ze qua stukken gelijk, maar Kees heeft 2 pionnen meer. Wellicht door Bert bewust geofferd voor initiatief. Maar zwarts koning staat minder veilig en de pion op d6 is een ver opgerukte vrijpion. Is die zwak of is die sterk? De zwarte zware-stukken-batterij op de g-lijn lijkt goed onder witte controle. Interessant.

Als ik later ga kijken is het resultaat van deze fraaie knokpartij dat Bert een pion voorstaat in een toreneindspel. Foutje van Kees waarschijnlijk. Zo’n eindspel is vaak niet te winnen. Soms wel. Nu dus. Kees verdedigt hardnekkig en snel, en vernuftig, maar Bert toont bekwaam hoe je zoiets wint.

2S7A3469WEB  2S7A3469WEB

(Later zie ik in Martin’s computeruitdraai dat hier toch remise staat genoteerd. Heb ik iets gemist, of Martin? Ik hoor het nog wel.)

In de volgende twee rondes had Kees het eenvoudiger. Hij won moeiteloos tegen Matthijs (in de opening al) en tegen Herman.

Martin was vrij aardig op dreef vanavond.  Afgezien van de blunder tegen Paul. Een interessante partij tegen Gerrit in de 1e ronde . En weer valt Martin aan. Gerrit zijn koning raakt zwaar in de problemen.  Gerrit raakt dan een stuk achter tegen geofferde (?) pionnen. Maar hij vecht terug. Uiteindelijk heeft hij 3 pionnen voor dat stuk. Maar gaat uiteindelijk toch tegen het aanvalsgeweld tenonder.

2S7A3468WEB  2S7A3468WEB

En als vermeld tegen Luc een beetje mazzel, maar wel ook door koppig volhouden en veel zien.

Het was niet echt Ron’s avond. Hij werd ook een beetje dwars gezeten door de computer die weigerde hem de toppers voor te zetten. Hij raakte daardoor waarschijnlijk niet heel erg gemotiveerd. Dat bleek uit de tijd die het kostte om tegen Herman te winnen (maar vooral omdat Herman ondanks grote achterstand gewoon door bleef schaken), en uit het niet verder komen dan remise tegen Ab. Die toch in de opening geheel belangeloos zijn hulp had aangeboden. Ab brak niet alleen overdag zijn keuken af, maar ’s avonds ook nog eens zijn koningsstelling. Alleen tegen Peter liep alles op rolletjes omdat Peter al vrij gauw een stuk weggaf.

Frank had het niet erg moeilijk vanavond. Peter en Matthijs hadden – in de opening al – weinig tegen hem in te brengen. Alleen tegen Gerrit moest geknokt worden.  Gerrit speelde dit keer heel actief. In de opening al  h3 en g4, en offert een stuk. Maar krijgt wel drie pionnen. Maar z’n stelling is krampachtig.  Hij lijkt zich daar uit te worstelen. Het wordt heel spannend, maar uiteindelijk trekt de kruitdamp op en wordt het gewoon remise.

Gerrit was behoorlijk actief in de weer vanavond. Zijn afruilrecept had hij even weggeborgen.  Tegen Martin moest dat wel (zie hierboven) , en tegen Herman eigenlijk ook wel. Die was absoluut niet van plan zich te laten oprollen. Maar doordat Herman in het late middenspel te veel risico nam, kon Gerrit toch resoluut winnen. En als eerder gezegd , het was tegen Frank behoorlijk  kermis.

Bert speelde de hele avond geconcentreerd en sterk en schijnt ongehinderd op de eerste plaats in het eindklassement af te stevenen. Over zijn interessante partijen tegen Kees, Paul en Luc schreef ik hierboven al.

Matthijs had begrijpelijkerwijs in de derde ronde er geen zin meer in om overspeeld te worden en ging naar huis. Ab ook, want die wist dat in alle vroegte de installateurs voor de nieuwe keuken zouden aanbellen. En erg ontevreden hoefde  hij niet te zijn. Een waardevolle remise tegen Ron is toch niet mis.

Peter hield wel vol tot het bittere einde. Zijn helaas verloren glanspartij tegen Paul bleef echter zijn enige wapenfeit vanavond. Daarbij moet wel bedacht worden dat hij wel de hele avond door de computer zware tegenstanders kreeg toebedeeld:  namelijk ook nog Frank en Ron.

Voor Herman geldt ook zoiets. Die kan terugzien op een goede partij tegen Gerrit, en kreeg verder ook van de computer te zware tegenstanders voor zijn neus.

Dat was de derde avond. Op naar de vierde en laatste. Hopelijk weer zo enerverend.

_______________________________________________________________________________

Nr.

White

Black

Result

1

Bert Kuijer

Kees Kerkdijk

½-½

2

Martin Zwaneveld

Gerrit van Dok

1-0

3

Frank de Geus

Matthijs Groot

1-0

4

Herman Zwaneveld

Ron de Vink

0-1

5

Ab Hauer

Luc Preeker

0-1

6

Peter van Putten

Paul Verkooien

0-1

 

Nr.

White

Black

Result

1

Luc Preeker

Martin Zwaneveld

0-1

2

Paul Verkooien

Bert Kuijer

0-1

3

Matthijs Groot

Kees Kerkdijk

0-1

4

Frank de Geus

Peter van Putten

1-0

5

Ron de Vink

Ab Hauer

½-½

6

Gerrit van Dok

Herman Zwaneveld

1-0

 

Nr.

White

Black

Result

1

Martin Zwaneveld

Paul Verkooien

0-1

2

Bert Kuijer

Luc Preeker

1-0

3

Kees Kerkdijk

Herman Zwaneveld

1-0

4

Gerrit van Dok

Frank de Geus

½-½

5

Peter van Putten

Ron de Vink

0-1

6

Gerrit van Dok

Herman Zwaneveld

1-0

 

 

Pos

Name

Gms

W

D

L

Score

1

Bert Kuijer

9

6

3

0

378,5

2

Martin Zwaneveld

8

5

2

1

354,8

3

Kees Kerkdijk

8

4

4

0

329

4

Frank de Geus

8

4

3

1

305,3

5

Ron de Vink

9

4

3

2

275

6

Gerrit van Dok

9

4

3

2

272

7

Paul Verkooien

5

2

1

2

210,3

8

Luc Preeker

3

1

0

2

173

9

Ab Hauer

8

2

1

5

154,2

10

Cornelis Groot

3

2

0

1

144,2

11

Matthijs Groot

7

1

0

6

128

12

Herman Zwaneveld

9

2

0

7

120

13

Ruben Meirmans

3

0

1

2

105,9

14

Peter van Putten

9

1

1

7

96

 

Lentetoernooitje, 2e avond

Het was weer reuze gezellig. Voor bijna iedereen, was mijn indruk.

Misschien iets minder voor Ron, die geheel tegen zijn gewoonte in 2 van zijn 3 partijen verloor.  En iets meer voor Bert die er 2,5 uit scoorde, en derhalve fier aan kop gaat. En leuk voor Martin  die Bert op remise hield en van Ron won. En dusdoende zich op de tweede plaats nestelde.

Foto’s groter of beter , klik erop.

2S7A3326WEB 2S7A3326WEB

Een nieuw gezicht vanavond was dat van Cor (Groot?). Die zich gelijk als sterke schaker manifesteerde.

2S7A3314WEB  S7A3314WEB

Ron stond moeilijk tegen hem, en pas laat, nadat het Ron eindelijk gelukt was Cor’s  sterkste  troef uit handen te nemen (zware druk met prachtige loper en dame op Ron’s koningsstelling, waardoor die lang tot machteloosheid gedoemd was) kon Ron het initiatief grijpen en eindelijk zijn vrijpion tot gelding brengen.

Cor1 Cor1

(Na ….  Txb2 Dxb2 gaat wits loper ter dekking naar f1, en wit kan daarna dan eindelijk zijn volle aandacht gaan richten op zijn vrijpionnen (en pluspion) op de damevleugel.) Maar Herman en Peter waren niet opgewassen tegen de koningsaanval-akties van Cor.

Meest sensationeel was het verlies van Ron tegen Martin. Door een echte, onvervalste blunder bij zijn aanval raakte Ron een belangrijke pion kwijt en daarna was het ineens tobben voor hem. Martin liet zich niet meer van de wijs brengen.

2S7A3316WEB   2S7A3316WEB

Ron’s verlies tegen Bert was best ook een beetje eigen schuld. Hij probeerde met zwart een nieuwe, m.i. wat suspecte, opening en dat liep wegens nog te weinig ervaring daarmee verkeerd af. 

Lt2Bert   Lt2Bert

“Ik werd door Bert geslacht in partij die begon met 1. d4, d6 2. e4, Pf6 3. Ld3, e5 4. d5 ! (ES: zo blijft Bert op bekend terrein, en het schijnt ook beter te zijn dan dxe5. Gek hè! )  , c6 5. c4.”  (“Maar heb iets gevonden hier. 5…, b5 !! Dan krijg je tenminste nog spel. Kijk er maar eens naar. Anders houdt wit een structureel voordeel en kan zich opstellen met Pge2 en f4, wat lastig te verdedigen valt…”)

 

2S7A3315QWEB  2S7A3315QWEB

Heel spannend was ook het gevecht tussen Bert en Frank. Frank speelde heel sterk en Bert moest erg zijn best doen om overeind te blijven. Hij verloor een pion. Maar uiteindelijk verzeilden ze in eindspel met ongelijke lopers. Bijna altijd remise. Omdat er op onze club mensen zijn die zoiets gewoon optimistisch uitspelen heb ik de stelling aan Komodo gevoerd. Die likte zijn lippen af en beet er eens lekker in.

Lt2Bert2  LtBert2

Tot mijn verbazing geeft K. hier 4 varianten met 1.60 voordeel voor wit. Maar als je die zettenreeksen doorspeelt, blijkt natuurlijk dat ook K. zoiets absoluut niet kan winnen. Wit gaat een beetje heen en weer schuiven en zwart komt niet verder, hoeveel driehoekjes en andere listigheden hij ook verzint. Dat begrepen Bert en Frank hier al. Remise. Ach ja, die computers ….   Frank was vanavond  in vorm. Ook tegen Martin stond hij goed, maar helaas overzag hij iets en laat zich vrij onverwacht mat zetten.

Gerrit ging vanavond ook wel lekker.

2S7A3319WEB  2S7A3319WEB

Hij won vrij eenvoudig van Peter, en Ab werd door hem compleet ingeblikt! Ook tegen Bert speelde hij sterk, en stond veel beter. Ik dacht dat dit ook een sensatie ging worden. Maar toen vergiste hij zich en dolf/delfde (ik kan het niet laten) hij toch het onderspit.

Kees was helaas de laatste ronde oneven, en het zat hem niet mee in zijn partij tegen Martin. M.i. stond hij in het eindspel op winst, maar hij zag niet zo gauw hoe, begon waarschijnlijk nerveus te worden van de informatie van zijn klok, vond het wel welletjes op dit late uur, en  tikte geroutineerd zijn eindspel naar remise.  Tegen Peter ging het ook vrij lang beslist niet vanzelf. Peter vond deze partij zijn enige lichtpunt van deze avond. Hoewel hij uiteindelijk toch tegen een pluspion verloor. Al met al was de score van Kees nog net voldoende om in de kopgroep mee te blijven fietsen.

Voor Martin was er niets te mopperen vanavond. Met 2,5 uit 3 (tegen zeker niet de minsten onder het gezelschap) blijft hij als tweede heel dicht tegen de eerste plaats aan schurken.

2S7A3331WEB   2S7A3331WEB

Hoewel Herman uiterlijk altijd nogal stoïcijns reageert op zijn eigen schaakwederwaardigheden, moet hij toch erg tevreden geweest zijn over zijn partij tegen Ab die hij in fraaie aanvalsstijl vermorzelde. Ab zit er op de foto wat beduusd bij. Door twee winstpartijen vanavond kruipt Herman wat omhoog op de lijst.

Kop van Jut was vanavond Matthijs, die van Ab en van Herman verloor. Maar moed houden maar, er komen nog twee avonden!

2S7A3318WEB   2S7A3318WEB

___________________________________________

 

Nr.

White

Black

Result

1

Kees Kerkdijk

Martin Zwaneveld

½-½

2

Bert Kuijer

Ron de Vink

1-0

3

Ab Hauer

Gerrit van Dok

0-1

4

Matthijs Groot

Herman Zwaneveld

0-1

5

Cornelis Groot

Peter van Putten

1-0

       

Nr.

White

Black

Result

1

Martin Zwaneveld

Frank de Geus

1-0

2

Gerrit van Dok

Bert Kuijer

0-1

3

Peter van Putten

Kees Kerkdijk

0-1

4

Ron de Vink

Cornelis Groot

1-0

5

Herman Zwaneveld

Ab Hauer

1-0

       

Nr.

White

Black

Result

1

Bert Kuijer

Frank de Geus

½-½

2

Ron de Vink

Martin Zwaneveld

0-1

3

Gerrit van Dok

Peter van Putten

1-0

4

Ab Hauer

Matthijs Groot

1-0

5

Cornelis Groot

Herman Zwaneveld

1-0

 

 

Stand na 6 ronden:

 

Pos

Name

Gms

W

D

L

Score

1

Bert Kuijer

6

4

2

0

269,5

2

Martin Zwaneveld

5

3

2

0

268,8

3

Kees Kerkdijk

5

2

3

0

230,5

4

Gerrit van Dok

6

3

2

1

218

5

Frank de Geus

5

2

2

1

207,8

6

Ron de Vink

6

2

2

2

175,5

7

Cornelis Groot

3

2

0

1

131

8

Ab Hauer

6

2

0

4

126

9

Herman Zwaneveld

6

2

0

4

125

10

Paul Verkooien

2

0

1

1

120,5

11

Matthijs Groot

5

1

0

4

112,7

12

Peter van Putten

6

1

1

4

98,5

13

Ruben Meirmans

3

0

1

2

98,5

 

Lentetoernooitje 2018

Wegens enorm succes in de herfst nu een rapidtoernooitje in de lente.

Had zelf wel gehoopt op wat meer belangstelling uit Purmerend. Maar misschien komt dat nog. Maar de aanwezigheid van Kees Kerkwijk

2S7A3206WEB  2S7A3206WEB  Foto's groter of beter, klik erop.

en van de weer diep geconcentreerde Ruben Meirmans  (of Meierman?) maakte natuurlijk veel goed.

2S7A3211WEB  2S7A3211WEB

Nieuw was het vrolijke gelaat van Matthijs Groot

2S7A3207WEB  2S7A3207WEB

geflankeerd door een lieftallige vrolijke jongedame, (Familie van de Zwaneveldjes?), die met opgewekt gezicht de zware schaaklessen onderging van Martin en Eddy.

2S7A3208WEB 2S7A3208WEB

Het werd weer een gezellige avond.

2S7A3214WEB  2S7A32014WEB

Om half elf stonden natuurlijk Kerkwijk, De Vink en Kuijer weer bovenaan. Op mijn ranglijst staat Zwaneveld eerste, maar dat is waarschijnlijk omdat hij zelf weer de computer bediende. Een kleine beloning van het programma voor zijn nijvere vrijwilligerswerk? Want hoe je met 1x winst en 1x remise aan 2,5 punt komt, begrijp ik anders niet goed. Wellicht wordt dat nog rechtgetrokken. Er waren nog wat andere dingen die ik niet goed begreep. Waarom krijgt Paul met 1 remise een heel punt? Ook waarschijnlijk voor zeer gewaardeerd vrijwilligerwerk.

Opvallend vond ik dat Ab, Peter en Gerrit aardig op dreef waren hedenavond. En dat Frank onze kampioen een remise afdwong.

Al met al weer geslaagd. Hopelijk volgende week nog iets meer belangstelling.

 

Nr.

White

Black

Result

1

Frank de Geus

Ron de Vink

½-½

2

Herman Zwaneveld

Bert Kuijer

0-1

3

Ruben Meirmans

Ab Hauer

0-1

4

Peter van Putten

Matthijs Groot

0-1

5

Kees Kerkwijk

Gerrit van Dok

½-½

       

Nr.

White

Black

Result

1

Ab Hauer

Martin Zwaneveld

0-1

2

Bert Kuijer

Matthijs Groot

1-0

3

Gerrit van Dok

Paul Verkooien

½-½

4

Ron de Vink

Kees Kerkwijk

½-½

5

Herman Zwaneveld

Frank de Geus

0-1

6

Ruben Meirmans

Peter van Putten

½-½

 

Nr.

White

Black

Result

1

Martin Zwaneveld

Bert Kuijer

½-½

2

Frank de Geus

Ab Hauer

0-1

3

Paul Verkooien

Ron de Vink

0-1

4

Matthijs Groot

Gerrit van Dok

0-1

5

Kees Kerkwijk

Ruben Meirmans

1-0

6

Peter van Putten

Herman Zwaneveld

1-0

 

 

Stand na ronde 3

 

Pos

Name

Gms

W

D

L

Score

1

Martin Zwaneveld

2

1

1

0

2,5

2

Bert Kuijer

3

2

1

0

2,5

3

Ron de Vink

3

1

2

0

2

4

Kees Kerkwijk

3

1

2

0

2

5

Gerrit van Dok

3

1

2

0

2

6

Ab Hauer

3

2

0

1

2

7

Frank de Geus

3

1

1

1

1,5

8

Peter van Putten

3

1

1

1

1,5

9

Matthijs Groot

3

1

0

2

1

10

Paul Verkooien

2

0

1

1

1

11

Ruben Meirmans

3

0

1

2

0,5

12

Herman Zwaneveld

3

0

0

3

0

 

Heilloze Kleurigheden

L

Nog een enkel resterend mooi momentje uit de  wedstrijd tegen Oppositie2:

Frederik SmithBert Kuijer

OppExtBert6 OppExtBert6

24. …. Lxe4! slaat wit met paard is het mat op h2. Slaat hij met de loper dan volgt Txd1 en Dxd1 kan niet wegens Pf2 mat.  Opgetogen schoot Paul mij aan: “Bert heeft een prachtige zet gedaan.” Ik dacht zelf aan Db6. Dat blijkt ook wel aardig maar lang zo goed niet! (24…Db6 25.Tf1! Pe3 26.Df2   (-0.90) ) “Ach” zei Bert na afloop  “ik wist dat ik beter stond en ik stond ook nog een pion voor. Ik wist dat ik dat ging winnen.  Ik houd het graag overzichtelijk!”  

25.De2 (-2.50)   (Iets beter is 25.Le2 Lf5 26.Lxg4 (26.Pxf5 Dxh2#) 26…Lxg4 27.Txd8+ Txd8)

25…Lxd3 26.cxd3 Pf6   Wit ziet dat hij in deze stelling op normale wijze kansloos is (pion achter + zwakke d-pion) en gaat over op een wanhoopsoffensief.

OppExtBert7  OppExtBert7

27.Tc1?

Waarna Bert laat zien dat twee goed samenwerkende torens zeker sterker zijn dan een dame.  Dxc1 28.Txc1 Txc1+ 29.Pf1 enz.

Met als eindproduct

OppExtBert8  OppExtBert8

35. ….  Txg2+ 36.Kh1 Tge2! En wit kan alleen mat met Tb1 voorkomen door zijn dame te geven.

Aart van den Brink – Gerrit van Dok

OppExtGerrit4  OppExtGerrit4

Komodo geeft 11 zetten voor zwart die een volkomen gelijkstaande stelling opleveren. De hangende pion op e3 is niet zo belangrijk. Want als de zwarte toren van de c-lijn afgaat wordt de witte dame akelig actief. Bijv. 38. Kh2! Txe3? 39. Dc2 g6? 40. Dc8+ !

Maar wit verknoeit een hele avond hard en moedig werk met de zo’n beetje enige slechte zet die hier mogelijk is:  38. Da4??  wat zwart een levensgevaarlijke vrijpion oplevert!  ( Wit keek alleen naar een buit op d5.)  Dxa4  39. bxa4 b3!  40. Txd5? b2  en uit.

En de hele partij van Ron. Omdat het leuk was (voor ons) maar ook omdat ik er een vrijwel volledige analyse bij kado kreeg.

Ron de Vink – Peter  Folkertsma 

‘Ik wilde wel weer eens wat anders proberen, nu de Jobava-aanval (d4, Pc3 en dan Lf4). Ik kan het toch iedereen aanbevelen om verschillende openingen en stijlen te proberen en die zo nodig te combineren. Het heeft ook overeenkomsten met de London, waar ik in mijn partij gebruik van heb gemaakt, ook al was ik al snel op volstrekt onbekend terrein (maar dat is wel zo leuk).

 3…, c6 van mijn tegenstander was een goede en gezonde reactie.

 OppExtRon2 OppExtRon2

Het voorkomt o.a. de zet Pb5, een dreiging die er in de London doorgaans niet is. Wat ik van deze opening weet is dat je zo snel mogelijk stukken moet ontwikkelen en die centraliseren. Dan komen er vaak “vanzelf” allerlei combinaties in de stelling. Wat ik ook nog wist is dat op 3…, g6 (ook goed) i.t.t. bij de London direct dan Dd2 en ruilen van de fianchetto loper mogelijk is.     

4. e3  Ik verwachtte nu 4…, Lf5 waarna je met wit diverse mogelijkheden hebt, waaronder o.a. h3 of f3 en dan g4 kunt spelen met scherp spel en een type stellingen die mij wel liggen (ook al is dat uiteraard niet direct nog winnend). Mijn tegenstander speelde nu echter 4…, e6 (op 3…, e6 is 4. Pb5 een mogelijkheid) en nu kon ik aan de bak.  5. Ld3 Ld6

 Ik besloot na 5…., Ld6 mijn loper niet te dekken met een paard, maar 6. Lg3 te spelen.  Uit de London weet ik dat slaan op g3 dan link is, omdat de open h-lijn gevaarlijk kan worden en ik dan zelfs veel sneller op lange rochade kan aansturen omdat ik geen extra zet verloren heb met c2-c3.

OppExtRon3  OppExtRon3

 Hij verraste mij met 6…, Dc7. De bedoeling is duidelijk, hij wil e5 spelen (bevestigde dat later ook), een break die je als wit, ook in de Jobava liever niet direct ziet. Ik heb nu lang nagedacht over 7. f4. Dit creëert immers ook zwaktes (e3) (ES: e4?), maar geeft ook extra aanvalskansen en houdt de controle over e5. Ik heb later in de na-analyse ook geen weerlegging van deze opzet kunnen vinden.  Mijn tegenstander reageerde met 7…, Lb4. Mogelijk is dat dus al niet zo goed (tempoverlies), het plan met Pe4 blijkt niet te werken en hij komt nu toch wel verassend heel snel verloren te staan.   8.Pge2 Pe4? (Ld6!?) 9. Lxe4  dxe4  Na slaan op e4 (!) was 10. f5 met tempowinst al min of meer dodelijk. Ik voelde mij hier dan ook al erg content met de witte stelling.  Er blijkt daarna geen goede manier om pion e4 te verdedigen en zwart is ook fors achter in ontwikkeling.

OppExtRon4  OppExtRon4

10 f5 Da5?  (De7!?) 11. fxe6  Lxe6  12. 0-0

OppExtRon5  OppExtRon5

12. .. Lxc3 ( Dg5 ook niet voldoende maar wat beter) 13. Pxc3  f5!!  14. Dh5+

14. Dh5+ in combinatie met 15. Dg5 (geen lange rochade toestaan) is erg sterk.

 OppExtRon6 OppExtRon6

 14. … g6  15. Dg5  (Dh6!?)  15. … Pd7  (Dd8!?)

OppExtRon7  OppExtRon7

16. Pxe4! (let op de ongedekte dame op a5)  Dd8  17. Pd6+ ! Kf8

OppExtRon8 OppExtRon8 

Na 17…, Kf8 won 18. Dxd8 natuurlijk ook omdat je een 2e pion op b7 wint, maar dat ga je natuurlijk niet spelen Eddy (alleen als je een laffe, oude man geworden bent).

18. Dh6+ moet natuurlijk winnend zijn en na Kg8 is 19. e4  niet zo moeilijk te vinden en ook 19. Le5 zal wel winnend zijn (die moet hij wel slaan en je houdt dan een sterk gedekt paard op d6). Ook Herman, die leuk als toeschouwer meegekomen was (gezellig), had 18. Dh6+ gezien en dat de toren op h8 niet mee deed.  19. .. De7? Maar niets werkt meer. (Ook Df8 niet)

OppExtRon9  OppExtRon9

20. exf5 Lxf5  21. Pxf5  gxf5

OppExtRon10  OppExtRon10

22. Txf5 Dg7 23. Tg5 ( 23. De6 is mat in 2 maar dat maakt niet meer uit ) Zwart verliest nu de dame (en gaat mat in 6)

 Gelukkig voor Herman wist zijn zoon in diens partij het tij te keren (anders is het toch wel vervelend toeschouwen).  Kortom een leuke avond en een opening die ik ongetwijfeld nog eens ga proberen. Misschien ook iets voor Bert? Die is ook heel goed in combinaties met stukken.

Ron de Vink- Peter Folkertsma  04.04.2018

 

Een nieuwe lente (Oppositie)

De winterkou is nu wel uit de lucht. We gaan eindelijk weer een nieuwe zomer tegemoet. Ik zag al enkele kievieten in de Eilandspolder.  Driftig bezig met de voorbereiding van hun nest. Prachtige beesten toch, vooral als ze hun onverwacht grote, zwart-witte vleugels uitslaan en door snelle wendingen rond nepplekken je proberen te misleiden omtrent hun nestelplaatsen. Ik hoorde ook twee grutto’s. Die je waarschuwen niet dichterbij te komen, door fascinerend luid hun naam te herhalen, hoog in de lucht. Dat het allemaal toch nog bestaat. Maar hoe lang nog?

Wij bestaan ook nog. We hebben de klasse 3- winter goed doorstaan. Gisteren in Heiloo weer een goed kuiltje gemaakt, nu geen nep, of probeersel, maar echt.  Maar nu moeten we wel nog ‘even’ zorgen dat er wat in ligt.   Iedereen kon het nu wel weer horen: hoog in de lucht  herhaalden we onze naam : Aaa risss   Aaa risss! Toen ik van de week door het Uilenbosje bij Graft struinde, hoorde ik prachtige, luidkeelse vogeltjeszang, maar hoe ik ook zocht, de meeste zag ik niet. Ze waren er wel, maar verstopten zich. Het leken wel schakers  in Middenbeemster.

Als we na de zomer aan onze wintervlucht naar de warme tweede klasse beginnen, wie vliegen er dan mee? Koen van Lankveld? Ik zie hem even niet meer, maar ik hoor hem ook niet.  Jos? Ik hoor hem nog wel af en toe, maar ik zie hem niet.  Gaan Ab en/of Peter zich de komende maanden  geestelijk en lichamelijk voorbereiden op de zware trektocht? Wel een zware tocht, maar waar ze wel sterker van zullen terugkeren. Het lijkt me noodzakelijk dat  we met hen allen indringend gaan overleggen.

Foto’s groter of beter klik erop!

2S7A3146WEB  2S7A3146WEB

Het werd wel weer feestelijk deze derde paasdag. Paul en Ron en Bert stookten alle drie snel een mooi paasvuur waar we bewonderend omheen konden staan. Ook bij Martin, Frank en Gerrit sloeg de vlam er al snel in. Maar om een of andere reden zette het daar niet door. Hun vuurtjes dreigden nota bene al gauw te doven. Er moest de hele avond extra brandstof aan te pas komen voor ook bij hen het vreugdevuur een feit werd.

Na zijn vreugdevuur kon Paul rustig gaan genieten van de vroege bloei van zijn bollenvelden.  Al na 7 zetten!

2S7A3148WEB  2S7A3148WEB

Paul durft zijn onthutste tegenstander niet aan te kijken. Bang dat in hij lachen zal uitbarsten?

Na 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. d4 exd4 4. Lc4 Lb4+ 5 c3 dxc3  6. bxc3 Le7

OppExtPaul1 OppextPaul1

7.Dd5   Zwart kan mat alleen voorkomen door een paard te offeren. Daarna hoeft Paul alleen nog maar rustig rond te lopen en te kijken hoe alles groeit en bloeit.

Bij Ron duurde het maar weinig langer of de kuikentjes  kwamen uit de eieren gekropen.  Omdat hij me zelf veel commentaar zond zal ik elders zijn hele partij op de site zetten. Hier alleen maar even de stelling waarachter Peter Folkertsma gezichten naar mij zat te trekken, waaruit bleek dat die zich realiseerde dat hij er vanavond geen chocola meer van zou kunnen maken.

OppExtRon1  OppExtRon1

Ron zag dat niet, want die zat heel lang zwaar te peinzen hoe hij na 17. … Kf8 zijn fraaie nieuwste creatie nog meer kleur kon geven. Mijn latere suggestie dat hij toch niet zo eindeloos lang naar het leuke 18. Dh6+ had hoeven turen (omdat hij na Pxb7 met twee pionnen meer en gebrek aan veiligheid voor de zwarte koning  toch ook dik gewonnen stond) werd afgedaan als ‘laffe oude mannen’ – praat! En terecht natuurlijk.  Zijn variëteit werd echt wel een feest voor het oog. Ik vond bij een tekstje over bollen-kweken de volgende zin: ‘De kweker moet een eerste klas vakman zijn met veel geduld. Anders komt er niets van terecht!’ Geheel van toepassing dus vanavond op onze tulpenboer. Zie dus voor de details van deze kwekerij elders de toelichting van de expert zelf.

Bij Bert konden we vanavond ook terecht voor het zien ontstaan van een prachtig versierd groot chocolade-ei voor Frederik Smith. Natuurlijk werd weer de mal gebruikt van de Sicilaanse  Kan (Paulsen).  Maar er ging vanavond echt de hoogste kwaliteit cacao en cacao-boter in. 

OppExtBert1  OppExtBert1

16. Ld3? Pe5!  17. Pde2 d5!  En Bert kan beginnen te denken aan de strikken en de linten die hij nu kan gaan aanbrengen.  Wil daarbij soms onderweg nog wel eens iets losraken of  aan scherven gaan, daarvan is vanavond geen sprake. Zijn recept was eenvoudig: verhitten, onder druk zetten, weer afkoelen, en in ieder geval de dame  de keuken uit en vervangen door twee effectieve torenhulpen. Resultaat een foutloos produkt dat zo in de etalage kan. Dat doe ik dan ook verderop nog wel even.

 2S7A3155WEB 2S7A3155WEB

De onverstoorbaar geconcentreerde laat zien dat twee goed samenwerkende torens echt sterker zijn dan een dame.

Nu was het wachten op het resultaat van de laatste drie borden.

Martin speelde zijn Siciliaan beter dan zijn tegenstander.Na zet 13  c3 dacht ik dat het vanavond voor hem een boterlammetje zou worden. Maar daar had Richard Sauer geen trek in.

OppExtMartin1   OppExtMartin1

En nu gebeurde er iets heel bijzonders.  13. … 0-0? Zwart heeft even niet precies gekeken. Komodo geeft 13. … Tb8. Die kijkt wel uit! Die ziet dat er een grapje in zit:  14 Lxh6! Dat offer blijkt niet helemaal correct, maar wel lastig! Er komt dus een paaskonijn langs, en Martin kan na even wat onzeker zoeken naar het beste wapen niet laten er toch op te schieten. Tenslotte is een konijn een konijn. Zal ook wel het beste zijn. Maar daarmee is echt het wildstoofpotje nog lang niet gaar. Want dit konijn is snel en slim. Door wat kleine missertjes staat zwart er toch ineens wat moeizaam voor. Door die missertjes raakt hij een beetje door z'n munitie heen. Hij heeft nu wel een stuk meer maar tegen drie pionnen. En het konijn vindt steeds weer nieuwe vluchtwegen.

OppExtMartin2  OppExtMartin2

Na zet 24 vindt jachtexpert Prof. Dr K. dat wit aanmerkelijk beter staat.  Na 25. Td1  of  25. b4  of 25. h4  .  Ook de toeschouwers worden bezorgd, en zien het er nog van komen dat de zwarte jager met een lege weitas naar huis moet.

Maar hij geeft niet op. En het rennende konijn raakt vermoeid.  Die raakt even van de wal in een sloot. Dat kost totaal onnodig een pion. Bij zet 27. En daarna even onnodig een kwaliteit. Bij zet 32. Daarna heeft zwart een volle toren meer, tegen twee pionnen. En de uitvalsmogelijkheden  van wit zijn op.  Dus dan duurt het niet heel lang meer en is het niet meer zo heel jonge (wel een goed excuus) konijn het haasje. Maar ook Martin was er ongetwijfeld zeer moe van. Eigenlijk een heel interessante en spannende partij. Dankzij Sauer’s lef!

2S7A3154WEB  2S7A3154WEB

Martin:  ‘Zou ik nu eindelijk uit de zorgen zijn?’

2S7A3162WEB 2S7A3162WEB

“Heb ik het hem toch nog geflikt!”

Bij Gerrit net zoiets. Zijn tegenstander  Aart van den Brink was evenmin als de mannen naast hem er een van lui languit in het gras liggen. Die startte zomaar met 1. f4.  Nou dan weet je het wel.  (Hij wist niet dat voor Gerrit niets uitmaakt. Die speelt toch altijd d5 en e6 en Pc6 (nu wel na c5! Heel goed!)) . Dus ook tegen 1. f4.  Maar daar bleef het niet bij. Want hij wou er vanavond kennelijk op zijn paasbest  bij staan, dus volgde ook nog 5. c4. Misschien één van die oude paasgebruiken die langzamerhand aan het uitsterven zijn. In dit geval is dat verdwijnen wel goed, want erg logisch lijkt het me niet.

OppExtGerrit1  OppExtGerrit1

Een vreemde witte centrumpositie. Daarna liet hij de stukken op de damevleugel aan hun lot over en stoof op de zwarte koning af. Gerrit was niet onder de indruk.  Die trok zich niets aan van de dreigende donkere lucht. Die wachtte gewoon tot het weer voorzichtig ging opklaren. En bij zet 20 zit hij dan echt lekker volop in de lentezon, hopend vanzelf een veld lentebloemen te kunnen zien ontluiken. Maar dat valt dan een beetje tegen. Ik zat even naast hem, voelde ook de behagelijkheid van de situatie, maar wist ook niet wat je daar het beste verder aan kon toevoegen.

OppExtGerrit2  OppExtGerrit2

De toren op h6 was ooit bedoeld voor aanval, maar dat gereedschap staat inmiddels wat ongelukkig immobiel weg te roesten in een hoekje. Gerrit heeft besloten die koningsaanval maar te vergeten en op de damevleugel te gaan opereren  gebruikmakend van zijn mooie lopers en zijn terreinvoordeel aldaar. Hij gaat nu maar direct met 24. … b4 tot actie over, terwijl Prof.Dr K liever nog even langer de warme zon haar zegenende stralen over de bollenvelden aldaar had laten schijnen. Die gaat verder met 24. … De7 en 25. ….  Td8.   24. …. b4 is niet slecht en begrijpelijk, maar het is de inleiding tot veel te veel en te snel wieden en daardoor wordt er ook veel voorzichtig ontluikend moois met het onkruid  mee weggeschoffeld.  Wel eens vaker een beetje een minpuntje van Gerrit’s  tuinmanskunde. En ineens staat niet zwart, maar wit beter.

OppExtGerrit3 OppExtGerrit3

33. Lxd5  Dat leek me niet handig omdat dan nu ineens die kapotte toren op h6 ineens weer verplaatst kan  worden, maar zoals topgardenier Dr K. opmerkt daar staat tegenover dat na 33. … exd5  nu 34. Td2 lastig wordt. Gelukkig voor ons doet ook Aart het daarna niet op zijn best en bij zet 38 bij gelijke stelling maakt hij een ernstige vergissing  waardoor zijn veld plotseling totaal waardeloos wordt tengevolge van een gemeenschappelijke meedogenloze aanval van bladluis bollenmijt narcismijt en engerlingen. Hetgeen leidt tot promotie en bekroning van de zwarte b-pion.  Toch een beetje mazzel voot Gerrit. Ik sprak na afloop mijn bewondering tegen van den Brink uit. Niet alleen omdat hij zoveel kleur had gebracht met zijn experimenten, maar vooral ook voor zijn vrolijke onbewogenheid. Die hij tentoonspreidde toen hij  in enkele zetten het noeste werk zijner handen in een totale misoogst zag veranderen. Daar zou ik van kunnen leren.

Ik vermoed ook Bastiaan van Dam. Die maakte in de eindfase ook een niet al te vrolijke indruk. Een zo op het oog nog tamelijk jong, aanstormend talent met een nog veel te lage elo-rating. Ik denk dat hij nog studeert. Bijv. in Wageningen, bollenteelt.  Zijn opening was namelijk zaaitechnisch niet al te deskundig. Op de vierde zet gaat het eigenlijk al een beetje mis. Op de 7e zet nog een beetje meer.

OppExtFrank1   OppExtFrank1

7. … Pe7 zowiezo met voor mij onduidelijke bedoelingen, maar bovendien laat dat weer (kon een zet eerder ook al, hij had dus beter op f3 kunnen nemen) een combinatie toe die toch voor een afgestudeerde niet al te moeilijk te vinden was geweest. 8. Pxe5!  Het vervolg is heel  logisch: 8. … Lxd1  ( iets beter is 8. …. Pxe5)  9. Lxf7 (nuttig tussenzetje) Kd8  10. Pxd7  Lastig te zien zonder verrekijker -het is voor beide partijen voorbij hun horizon- nu heeft zwart toevallig toch wel wat compensatie voor zijn pion. Alle tulpen gekopt, maar gelukkig hebben we de bollen nog.

OppExtFrank2 OppExtFrank2

 11. Pxf8 Txf8  12. Lc4  Pe5

OppExtFrank3  OppExtFrank3

Wit staat een pion voor, maar hoe lang nog?  Frank dacht hier zeer lang na. De beste zet hier? Paaseieren kiezen voor je geld. Niet leuk, maar Ke2  is de beste.  Wit heeft dan gelijk voordeel. Een pion is een pion. Toch?  Zwart kan toch ook niet meer rocheren! Frank kiest een andere variëteit met 13. 0-0. Niet de beste maar dankzij wat te gul stagiaire-werk van Bastiaan op het veld staat wit bij zet 18. op winst.  En dan begint onze Frank een beetje te modderen.  18 e5   18.Pg5!!   19. Pxe5?  19. Pg5!! Dat ik hiervoor  Bastiaan als aanstormend talent karakteriseerde komt door zijn deel van de partij dat nu volgt: het wordt nu snel een eindspel en dat speelt hij foutloos.  Hij wint pionnen. Al gauw geeft niemand meer een stuiver voor Frank’s stelling. Tot zet 45.

OppExtFrank4  OppExtFrank4

Na 45. … c3 moet wit fatsoenshalve opgeven.  Noch Lg5  noch Lf6 kunnen de oogst nog redden. Na 46. Lg5 heeft zwart zowel Pc4 als a4 achter de hand. Uit!

Maar dan:  45. … Pd1 ????????????????   Volgens mij zat Frank hier fors in tijdnood en Bastiaan niet. Maar die was intussen waarschijnlijk daardoor ook zenuwachtig geworden.  Ik had al automatisch tegen Ron geopperd: ‘Geef zoiets toch op!!! ‘  ‘Nee’, siste Ron, dat wordt remise!’                    ‘????’                   Frank speelt hierna razendsnel.  Een wanhoopsoffensief, maar naar blijkt wel heel terecht. Hij moet er al een flinke tijd naar op weg geweest zijn.

In mijn hoofd barstte nu het slotkoor van de MattheusPassion los.  Zinspelend op de Wederopstanding!  Nu niet binnen drie dagen, maar binnen slechts drie resterende minuten.

46. g5 !!! c3  (één zet te laat!) 46. g6  hxg6  47. h7

Hierna krijgt Frank een dame tegen 4 pionnen, waarvan 3 verbonden en in aantocht.  Maar die gaan er natuurlijk om de beurt af. Natuurlijk, maar daarbij moet toch steeds goed worden nagedacht, want dat luistert nauw. Frank staat nu totaal gewonnen. Maar Frank heeft geen tijd meer. Op de rand van vallen offert hij zijn Dame dan maar om een theoretische remise te bereiken: K+P  tegen K.

Beetje teleurstellend voor Frank, beetje teleurstellend voor Bastiaan, maar voor de toeschouwers een verlaat paasfeest.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht,
In een oud stadje, langs de watergracht .

 (De eerste regels van de onsterfelijke Mei van Gorter)

Een aantal door mij gevonden leuk versierde paaseieren zal ik hier later aan toevoegen.  Kunt u  vast van het voorafgaande gezellig snoepen in het weekend. Paasbrood zal wel op zijn inmiddels.

Wordt vervolgd.

 

 

03-04-2018

Oppositie 2

 – 

Aris de Heer

½ – 5½

1

7270065 

Peter Folkertsma

 1533

 – 

8529532 

Ron de Vink

 1895

0-1

2

7256018 

Frederik Smith

 1561

 – 

7185981 

Bert Kuijer

 1806

0-1

3

6258670 

Tjerk Voskuil

 1510

 – 

6808131 

Paul Verkooijen

 1765

0-1

4

6310986 

Richard Sauer

 1511

 – 

7826654 

Martin Zwaneveld

 1670

0-1

5

8521788 

Bastiaan van Dam

 1569

 – 

7803114 

Frank de Geus

 1663

½-½

6

7957994 

Aart van den Brink

 1422

 – 

7268195 

Gerrit van Dok

 1625

0-1

 

 1517

 

 1737