Smakelijk nagerechtje

Vorig seizoen kregen Paul en zijn zes dwergen een heel bittere hap te verwerken in het hol van tovenaar Purmarijn.  

Ten gevolge van de toen daaruit voortvloeiende  voedselvergiftiging  (verslag 2 april 2017) plus een eerdere erg onsmakelijke beslissing van de NHSB,   degradeerden  we naar klasse 3d, waar we niet thuis horen. Dat demonstreerden we dit seizoen  door in hetzelfde viersterren- etablissement  rauw Purmerend-5  te verslinden (verslag 13 nov. 2017). En nu stond Purmerend 7 (z e v e n, seven, sept, sieben , seitsemän ! ) op het menu. Onze chef de réception aldaar, Cees Kerkdijk,  ontving ons met ‘Tegen ons vijfde was het 6-0, het zal jullie niet meevallen dat tegen ons zevende te overtreffen.”   Een mathematisch onweerlegbare constatering, zoals je van een sterke schaker als CK kan verwachten.

Verrassend was dat de helft van dat team uit jeugdspelers bleek te bestaan. Maar met dat kalfsvlees moet je vandaag de dag erg voorzichtig zijn.  Je kunt je daarin gemakkelijk verslikken en dat kan dan wel heel zwaar op de maag gaan liggen. Zeker als het door onze eigen vroegere chef-koks  (Kees Pruis en Pieter Homan) werd klaargestoofd.

Maar onze eigen ervaren gasten aan tafel weten dat ook.  Bert en Paul waren voorzichtig , en aten met kleine hapjes.

Foto’s groter of beter: klik erop!

2S7A2812WEB  2S7A812WEB

Ron wat minder, maar die was wel heel alert! Hij had gelijk een zeer kruidig gerecht op tafel.

2S7A2810WEBG   2S7A810WEB

Er werden door hem twee pionnetjes als amuse geoffreerd, en als extra hapje daarbij zijn koning in schijnbaar minder veilige toestand aangeboden. Alles met de bedoeling om er een korte maar voedzame maaltijd van te maken.

Anders dan bij ons vorige geknoei tegen de  Koedijkers was al gauw duidelijk dat ons totale gezelschap wat beter stond.

2S7A2813WEB  2S7A813WEB

Want ook Gerrit’s  bord zag er voedzaam uit, dat van Frank idem, en Martin’s maaltijd leek al bijna geheel verorberd.

Mijn enige zorg was dat ze misschien wat te vroeg schrokkerig zouden worden. Zeker omdat weldra op verschillende plaatsen de gerechten met wat lichte alcohol werden besproeid. Waarschijnlijk omdat men zich weinig zorgen maakte over de afloop en dacht dat het dus vanavond  wel zou moeten kunnen.

Maar bij de meesten viel gelukkig de onmatigheid toch best wel mee, behalve … ja hoor …. alweer ….. nota bene …. niet te geloven!  Kon ik na een half uur tegen pa Herman fluisteren: “Je zoon staat gewonnen” , na ruim een uur kon ik hem meedelen: “Je zoon Martin staat verloren, die heeft het verknald !” Die gaf een pion weg met direct heel bittere konsekwenties en heel zure nasmaak.

Frank’s stelling daarentegen begon gaandeweg steeds prettiger te geuren. En er was de hele avond werkelijk geen enkel onvolkomendheidje in te proeven. Het werd een eenvoudige doch heel voedzame maaltijd. En al vrij vroeg was dus zijn bord leeg.

Bij Gerrit had de Purmerender een stuk kunnen winnen bij zet 15, maar die zag dat gelukkig niet. (Zie diagram verderop) Daarna bleef het ongeveer gelijk tot zet 25, toen wit te kwistig met zout strooide waarna het juist voor zwart duidelijk echt veel lekkerder werd, en daarna raakte wit steeds meer de smaak kwijt, en won zwart bekwaam met hulp  van zijn opstomende vrijpionnen.

Toen daarna toch al vrij snel voor Ron’s jonge tegenstander het gerecht veel te scherp bleek te zijn en die zelfs aan een nagerecht niet meer toekwam, kon ons avondje uit niet meer stuk. Martin ging natuurlijk verliezen, maar minstens een halfje bij Bert en Paul ging zeker  lukken, en dan was in ieder geval de winst veilig.

Maar het werden uiteindelijk toch vier sterren, want het dessert bleek werkelijk top.

Bert bereidde uiterst geconcentreerd zijn bekende Siciliaanse schotel met e6, stond met al zijn ervaring na zet 17 al wat beter, en na foutjes van wit op de 23e en de 24e echt goed.  En na een heel smakelijke voortzetting  van de chef  – in aanvallende stijl- ging Sandro pardoes mat op de 29e.  Maar die hoefde zich niet te schamen. Ons was wel duidelijk: onder die welige krullenbol zit veel schaaktalent verborgen. Alleen nog wat te weinig ervaring. Sandro Gaeta , onthoud die naam!

 

2S7A2815WEB    2S7A815WEB

Bij Martin’s tafel ontstond rond 22.00 uur commotie. Het bordje van zijn tegenstander zag er uit alsof Michelin er met vijf sterren al heel spoedig de hoogste prijs voor kon gaan publiceren , maar door te veel  enthousiasme gooide Melchers er eerst een glas water overheen en stootte het daarna van de tafel en viel alles in stukken op de vloer. Echt doodzonde!

Zie diagram verderop.

2S7A2820WEB  2S7A820WEB

Paul was vanavond een geval apart! 

De bekende auteur van onze eigen kookrubriek, Dr. Komodo,  schreef in zijn recensie: “Nergens kon het beter! Werkelijk alles wat deze superkok in zijn gerecht verwerkte was precies op smaak, in de juiste verhouding, en ook nog met gevoel voor kleur en compositie op het bord gedrapeerd.”  Paul koos de traditionele  Schotse  schotel. Paul zelf schrijft bewonderend  n.a.v. zet 6 (inderdaad de enige goede , en je moet het wel weten, zie diagram verderop) “een jongen van 11 jaar en net 2 jaar lid van een schaakclub kent de Schotse opening” .

Paul schrijft ook:  “Het ging weer stug, maar uiteindelijk uitgeschoven.” Dat het stug ging, was vooral de verdienste van zijn jeugdige tafelgenoot, die na een iets te gepeperde voortzetting rond zet 11 (hij offreerde een kwaliteit, met net niet voldoende compensatie), de hele avond actief en precies bleef verdedigen. En het woord uitgeschoven, vind ik niet positief genoeg voor zo’n perfekt avondvullend diner. Paul was inderdaad als laatste klaar, en het had gemakkelijk nachtwerk kunnen worden ( een eindspel met gelijk aantal pionnen en 2 lichte stukken tegen Toren) als niet bij zet 48 (!)  de  vermoeidheid bij Dennis Jansma had toegeslagen. (Logisch, normaal slaapt die op het dit tijdstip al een paar uur)  Dennis Jansma, onthoud die naam!

  2S7A2816WEB2   2S7A816WEB2 

Hieronder de highlights, aangevuld met dit keer zeer gewaardeerde uitgebreide degelijke opmerkingen van Ron de Vink, zonder mijn thematische voor degelijke schakers natuurlijk ergerlijke culinaire flauwekul.

Ron:  “Ik mocht dus tegen een 12 jarig jeugdtalent en ook Paul keek tegen een talentvolle jonge speler aan. Ze worden getraind door Pieter Hopman! Vladimir had nog recent in het 3e ingevallen en gewonnen. Pieter gaf al aan dat ze over inzicht beschikten en was op zich heel tevreden dat zijn pupil ook keek naar verdediging, tijd nam om na te denken en 14…., f5 speelde.

Prmrnd7Ron1   Prmrnd7Ron1

Hij had gehoopt dat zwart dan nog voldoende tegenspel zou krijgen, maar ik sta daar al gewonnen. Bert weet als geen ander dat tijdig ontwikkelen heel erg van belang is en dat bleef hier het probleem van de zwarte stelling. Daar kan Martin nog een voorbeeld aan nemen, die straal gewonnen stond, maar verrast werd door Pxd5! Daarna wist hij zich wonderwel nog eruit te redden. Gerrit won fraai, maar zou wel ergens verloren hebben gestaan. Ook Paul en Frank speelden gewoon goed en Bert was weer solide bezig, zijn tegenstander blunderde weliswaar, maar toen stond Bert al goed.

Zoals ik jou al eerder liet weten, als ik probeer BDG op het bord te krijgen, krijg ik Franse varianten. Na 3…., Lb4 wist ik het al niet meer hoor, te lang geleden voor mij. 4. e5 schijnt het beste te zijn, maar van dat soort stellingen houd ik niet, de witte pionnenstructuur kan vervolgens heel gemakkelijk aangetast worden. Dus maar 4. Lg5. Zwart staat na 4…, h6 natuurlijk gelijk.

Prmrnd7Ron2  Prmrnd7Ron2

Vervolgens was objectief 6. Pge2 natuurlijk wat beter, maar ik begrijp nog wel zoveel van deze stelling dat hij na 6. a3 moet slaan op c3 omdat ik anders wel duidelijk beter sta en mijn andere paard naar veel betere velden kan gaan. Het grappige is dat ik de manoeuvre met 8…, Dg6 wel verwachtte. Volgens  mijn Houdini staat zwart nu zelfs iets beter, maar de computer heeft moeite met diepe varianten en gevoelsmatig wist ik al wel dat pion g2 gaan geven mij sterke aanvalskansen zou bieden.

Prmrnd7Ron3   Prmrnd7Ron3

Dit zijn dus echt stellingen waar ik in mijn element ben! Na mijn 9. e5 wordt 9…, b6 door het programma nog steeds als goed voor zwart aangegeven en ziet deze niet direct 10. Ld3! Het vervolg ligt voor de hand. Na 13. Le4 blijkt het logisch overkomende 13…, Pc6 dus niet goed (er moet 13…., c6 worden gespeeld, het staat dan “gelijk”). De reden is dat in diverse varianten de loper dan op c6 kan slaan, gevolgd door Pe5 en dat paard is en blijft dan beresterk en onaantastbaar.

Prmrnd7Ron4  Prmrnd7Ron4

Na 16. 0-0-0 had ik al gezien dat hij geen tijd had voor 16…,a5 en 17…., La6, de dreiging van Tdg1 is al dodelijk. Dat was ik dus ook na 16…, d5 al van plan. Ook dan is het winnend! Mijn jeugdige tegenstander vond in de na-analyse zelf diverse prachtige varianten. Ik was niet bang voor 16…., Da5 (waar hij overigens listig remise aanbod) omdat ik al gezien had dat mijn koning op d2 veilig stond.

Prmrnd7Ron5    Prmrnd7Ron5

17. Tdg1 !  Dxa3+   18. Kd2  Tf7  (alles is onvoldoende)

Prmrnd7Ron7   Prmrnd7Ron7

19. De3! is overigens ook een heel leuk zetje, wat offers op g7 mogelijk maakt. Natuurlijk won later Txf7 ook, maar na 21. Dxh6 gaat hij m.i. altijd geforceerd mat.

Prmrnd7Ron8   Prmrnd7Ron8

Waar ik wel een beetje moeite mee had, is dat mijn jonge tegenstander steeds sipper ging kijken, vooral na het voor hem onverwachte 20. Txg7! Hij heeft daar nog heel lang nagedacht, maar zag dat het hopeloos was. Maar hij komt er wel. Over 3 jaar red ik het mogelijk al niet meer tegen hem. Hij heeft gewoon verloren door nog wat gebrek aan ervaring.”

Andere highlights:

Sandro- Bert

Na 27. …. Da7!! 

Prmrnd7Bert1  Prmrnd7Bert1

28 Te3  Dd4 !! 29. Te4?  Dxf2 mat

Melchers- Zwaneveld

Na een niet al te agressieve, maar toch wel redelijke behandeling van Martin’s Budapester Gambiet begaat wit een ernstige onnauwkeurigheid, gevolgd door nog eentje,  en dan staat Martin ineens vrijwel op winst:

Na 11. Le2-f3 ???

Prmrnd7Martin1   Prmrnd7Martin1

11. …  Pd3+  12. Ke2? ( 12. Dxd3! Dxd3 13. Le4! met slechts iets beter spel voor zwart) Pxb2 13. Dd2 (Db1!?) Pxc4  14. bxc4 Lxc4+  

Prmrnd7Martin2   Prmrnd7Martin2

Zwart staat op winst. Wit is zijn rochade kwijt en staat twee pionnen achter. Zwart moet even snel zijn ontwikkeling voltooien en kan dan gaan aanvallen.

Aldus, na zet 19:

Prmrnd7Martin3   Prmrnd7Martin3

Alles is hier goed. Lange rochade, of b6, of Lc5, of Ld6, of Tb8. Enz.  Maar niet :  19. … b5 ??.

Ik stond ernaast, en meteen liepen de koude rillingen me over de rug, dat moet een blunder zijn. Gooit hier Martin zijn voordeel weg?  Ik zag direct 20. Pxb5! Maar wit speelde 20. Pxd5 Dat leek me ook niet misselijk. Ik gaf geen stuiver meer voor zwart. Die gaat ernstige gevolgen ervaren van het feit dat hij nog niet gerocheerd heeft.

Maar thuis, met Komodo blijkt het toch nog mee te vallen. (Inderdaad was Pxb5 beter geweest dan Pxd5, maar ook dan moet zwart toch nog iets beter staan) Als zwart heel erg nauwkeurig speelt houdt hij toch wat voordeel.  Maar dat doet zwart niet echt.  20. … Dd6? Had ik met angst in het hart zelf ook maar gespeeld. Maar Komodo geeft 20.  ….  0-0-0 !! 21 Pxf6 Txd3 22. Pe4 Ta3 met veel beter spel voor Zwart. 21. De4+ en wit staat nu op winst

Prmrnd7Martin4   Prmrnd7Martin4

21. .. Kd8 en nu wint 22. Td1 ! De penning van de zwarte dame kan niet zonder kleerscheuren worden opgeruimd.  Bijv.  22. … Kc8  23. Pb6+ !    of  22. …. Dc5 23. Pb6  Ld6  24. Pxa8  of 22….  cxd5 23. Txd5  of 22. … f5 gewoon 23. Dxf5

Maar nu is het de beurt aan wit om de winst  te vergokken: Na  22. Pb6 ???  axb6 is de stelling weer vrijwel gelijk.  Maar na nog een onnauwkeurigheid van zwart (23. Txa2) krijgt wit toch weer wat winstkansen

Prmrnd7Martin5   Prmrnd7Martin4

En nu pakte wit zijn dame vast ondanks het feit dat zwart ‘schaak’ gezegd had. Dan moet hij volgens de spelregels met de dame spelen, en resteert slechts Dc3 om het schaak op te heffen. Wit gaf op. Zonder die misgreep had hij met 26. Kd1 of 26. Kf1 met heel veel moeite wellicht toch nog kunnen winnen!

Paul – Dennis Jansma

De stelling waarin Dennis demonstreert dat hij het Schots best wel kent en waarmee hij Paul tot uitingen van respect inspireert:

Prmrnd7Paul1   Prmrnd7Paul1

5. e5 d5 !!  de beste!  6. Lb5 Pe4!

De stelling waarin Dennis even te hard van stapel liep:

Prmrnd7Paul2   Prmrnd7Paul2

Computer en Powerbook (dus dit is nog steeds ‘theorie’!) geven hier …. Pxd2 Maar Dennis speelt Pxf2 en heeft gezien dat hij voor de kwaliteit 2 pionnen krijgt. Maar uit de boekjes van Euwe leerde ik 60 jaar geleden dat het niet slim is om twee ontwikkelde, actieve lichte stukken te ruilen voor een toren die nog niet veel kan doen. En zelfs met 2 pionnen heeft zwart niet voldoende compensatie. Dat toont Paul ragfijn aan. Met veel geduld en precizie wint hij die pionnen terug. Maar zwart doet zijn best en maakt geen echte fouten, en denkt wrsch. :  “Win zo’n gewonnen eindspel maar eens even!”

Tot  (na zet 47):

Prmrnd7Paul3   Prmrnd7Paul3.

47 …..  Kg5 ???   Le7 zwart geeft op.

v. Roekel-v. Dok

Gerrit had de Engelse opzet van zijn tegenstander redelijk behandeld, maar kwam onnodig toch een heel klein beetje minder te staan en verzon toen een misser :

Prmrnd7Gerrit1   Prmrnd7Gerrit1

18. …. Db6 ?? Vreemd dat zwart denkt daar de tijd voor te hebben. Dat is niet zo.  Zowel met 19. c5!  als met 19. fxe5 (toch!) is het al zowat bekeken.  Doch nu volgt 19. Lf2 ??  Vreemd dat wit denkt daar de tijd voor te hebben. Dat is niet zo.  19. ….. Pd7 ( ‘Ja als je hem dan toch niet pakt, haal ik hem alsnog maar weg’)

Hierna gaat het lang gelijk op. Tot zwart een klein plusje verwerft.

Prmrnd7Gerrit2   Prmrnd7Gerrit2

25. … bxc4! 26. Dxc4 ? (bxc4!?)  27. Dc6! Valt het paard op e4 voor de tweede keer aan 27 … Pxf6 maar dat roept weer andere problemen in het leven: een zwak veld op e4 en een zwakke achtergebleven pion op e3, en een sterke e-lijn voor de zwarte toren. Daarvan profiteert Gerrit knap. Het resulteert uiteindelijk in heel sterke vrijpionnen. Zijn stelling wordt elke zet nog wat beter. Het resulteert in een simpele, doch elegante slotcombinatie:

Prmrnd7Gerrit3   Prmrnd7Gerrit3

35. …. d3! 36. Ld2? Te2  37. Te1  Txe1+ en daarna gaat  de vrijpion zijn destructieve bedoelingen voltooien! Wit geeft op.

Frank – Kniestedt

Door degelijk, rustig spel bereikt Frank stukje bij beetje fors voordeel. Twee pionnen meer in een eindspel. Maar wel met ongelijke lopers. Daarom gooit Frank het maar over een andere boeg:

Prmrnd7Frank1   Prmrnd7Frank1

Het moet al een paar zetten eerder bedacht en voorbereid zijn: Na 29. Ta8!  Txh4  (er is al niks beters meer) 30. Lg8+ Kh8 32. Lf7+ !  en zwart gaat mat na …. Kh7 33. Lg6

Ik heb nu toch een licht vermoeden dat AdH eind van het seizoen weer terrugkeert naar waar het thuishoort.  Het mooiste moment dat ik vanavond beleefde was de mededeling van de aldaar aanwezige Koen van Lankveld, dat hij volgend seizoen wel weer bij ons in de externe wil meedoen. Dat zou schitterend zijn! Mogelijk voorkomt dat net een nieuwe afgang in de 2e klasse t.g.v. te weinig spelers voor een achttal. Ik zocht mijn partij tegen hem op. Dat bleek in 2011 te zijn geweest. Uitslag remise. Maar intussen heeft Koen wel geschaakt, en zijn Elo zou intussen nog verder gestegen zijn.

2S7A2817WEB   2S7A2817

Hoewel Puisters van Purmerend zich daardoor vanavond niet liet imponeren. Die won.

Dus, dat was een smakelijk nagerecht hier in Purmerend.

Dat het u moge bekomen.

Eindcorrectie moet nog nog plaatsvinden.

 

________________________________________________________________________________

15-02-2018

Purmerend 7

 – 

Aris de Heer

0 – 6

1

8489833 

Vladimir Bartels

 1390

 – 

8529532 

Ron de Vink

 1895

0-1

2

8377347 

Sandro Gaeta

 1381

 – 

7185981 

Bert Kuijer

 1806

0-1

3

8693355 

Dennis Jansma

 1238

 – 

6808131 

Paul Verkooijen

 1765

0-1

4

7249924 

Bert-Jan Melchers

 1363

 – 

7826654 

Martin Zwaneveld

 1670

0-1

5

8616223 

Peter Kniestedt

 1280

 – 

7803114 

Frank de Geus

 1663

0-1

6

7977398 

Hans van Roekel

 1222

 – 

7268195 

Gerrit van Dok

 1625

0-1

 

 1312

 

 1737

 

 

 

Stand na 5 febr

Overzicht voor ronde 13, gespeeld op 7 februari 2018

Wit

 

Zwart

Uitslag

Peter van Putten

Herman Zwaneveld

1-0

Martin Zwaneveld

Externe wedstrijd

½-½

Frank de Geus

Afwezig met geldige reden

 

Bert Kuijer

Externe wedstrijd

1-0

Ron de Vink

Externe wedstrijd

½-½

Ab Hauer

Afwezig met geldige reden

 

Paul Verkooijen

Externe wedstrijd

1-0

Jasper Ittmann

Afwezig met geldige reden

 

Marco van Wijk

Afwezig met geldige reden

 

Gerrit van Dok

Externe wedstrijd

½-½

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 13

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Ron de Vink

151,00

17

13

8

4

1

76,9

2

Bert Kuijer

146,00

16

13

9

2

2

76,9

3

Paul Verkooijen

125,33

15

10

6

2

2

70,0

4

Martin Zwaneveld

123,00

14

9

5

1

3

61,1

5

Gerrit van Dok

104,67

13

13

5

2

6

46,2

6

Frank de Geus

81,00

12

6

3

2

1

66,7

7

Ab Hauer

80,00

11

11

4

0

7

36,4

8

Peter van Putten

72,33

10

8

2

2

4

37,5

9

Herman Zwaneveld

61,50

9

12

0

2

10

8,3

10

Jasper Ittmann

23,67

8

1

0

0

1

0,0

11

Marco van Wijk

14,00

7

0

0

0

0

0,0

 

Koedijkers toch nog gearriveerd

Daar kwamen ze toch, heel traag achter elkaar aangewandeld, de bewoners van de Koedijk. Nu op een nog koudere winternacht toch nog gedwongen hun warme stal te verlaten om naar Middenbeemster te worden vervoerd, en God weet wat ze daar misschien te wachten stond. Zou best eens een slachtpartij kunnen worden. Eentje kwam niet eens bij de transportwagen aan. Onduidelijk of die al gelijk rechtsomkeert gemaakt had of ergens in een sloot geraakt was. Misschien bangigheid, want menigeen weet dat het erop lijkt dat  er dit jaar In Midden Beemster een tijdelijk klein abattoir is ingericht voor derde-klassers  en daar kom je liever niet in de buurt.

Het kan natuurlijk meevallen. Zoals er wel eens een enkele keer een veehouder wat te overmoedig wordt en zich door een stiertje zomaar op de hoorns laat nemen, zo zou het natuurlijk vanavond ook wel kunnen gaan, maar erg veel hoop daarop hadden ze waarschijnlijk niet.

Voor grotere of betere foto's erop klikken!

2S7A2622WEB  2S7A622WEB

Maar warempel……  

Na een kwartier spelen stond Boer Zwaneveld voor een bankroet. Te zorgeloos zijn bedrijf uitgebreid, en ja als ze dan ineens over je CO2-uitstoot beginnen!   Met natte oksels zag ik dat hij na 7 zetten totaal verloren stond.

2S7A2627WEB 2S7A627WEB

En na 1 3/4 uur spelen zag Ron geen winst meer zitten (integendeel) en bood listig remise aan. Werd nog aangenomen ook. Maar was toch ook wel een tegenvallertje voor ons.

En verder viel er heel lang heel weinig in ons weiland te ontdekken dat optimisme kon wekken. Veehouder Verkooijen zwoegde er op los, maar maakte weinig vorderingen. Hij had wel een lammetje meer in de wei, maar het was er een met een mank  pootje.

Zwaneveld zocht koortsachtig naar een – nu wel erg noodzakelijk-  spitsvondig nieuw bedrijfsplan, en dat leek een klein beetje te lukken, doch hij stond wel twee pionnen achter. Maar hij kreeg gelukkig nog wel een klein beetje nieuw krediet. Maar het bleef een wankele toestand.

Ouwe Rot v. Dok  had op een wat schralere grond een beetje pion gemest in de hoop op wat betere oogst, maar de Koedijker ruilde slim de Grote Boerinnen van het bord en daarna was het nog minder  duidelijk. Ik vreesde dat de oogst zelfs helemaal ging mislukken. 

Boer Bert leek flink strategisch voordeel te hebben, maar ineens haperde er iets, en leek zijn tegenstander toch nog door het schrikdraad heen te kunnen breken en veilig de poten te kunnen nemen naar de vrijheid.

Nee, het waren dan wel niet de allerduurste prijsdieren uit Koedijk die ons bezochten, maar ze weigerden pertinent zich zomaar naar de slacht te laten afvoeren.

Alleen Boer van Putten, bekend van zijn succesvolle biologisch-dynamische aanpak, oogstte snel en veel. Na de krachtige zet  1. e4 !!  keek hij een poosje glunderend rond naar zijn tobbende collega’s. Zijn tegenstander was er toen nog steeds niet, en hij kon dus zomaar een mooie bedrijfswinst noteren. Het kon wel eens een topjaar voor hem worden! Hij was er wel een beetje onthutst van. Ging maar schaken met die andere veteraan. Maar ook daar blijven de vooruitzichten gunstig.

2S7A2626WEB 2S7A626WEB

Maar wat moest er nu van die opscheppers uit Middenbeemster terecht komen? Die waren toch echt van plan om op de Jaarmarkt van de Noordhollandse Agrariërs, in het voorjaar van 2018, met de hoogste prijs te gaan strijken, maar nu ineens leek dat toch wel een wat erg ijdel voornemen te worden.

Pas tegen elven straalde  er wat licht over ons weiland:

Veehouder Verkooijen had intussen een tweede lammetje geboren zien worden, en die twee gingen vrolijk huppelend op weg naar de overzijde van zijn land.  De eerste echte winst! Hè hè.

Boer Bert had toen niemand dat -na een vergissing van hem- meer zag zitten (ik denk hijzelf ook niet) ineens toch zijn behendig wegvluchtende tegenstander aan zijn oren vast, en sleepte hem zonder pardon naar de slager. Die probeerde hier nog een schietgebedje. Maar dat hielp niet meer.

2S7A2632WEB  2S7A632WEB

Hoewel we de hele avond gedacht hadden dat onze kampioensaspiraties op de afvalverbranding terecht ging komen, viel dat nog mee.

2S7A2631WEB 2S7A631WEB  

Wonder boven wonder sleepten Agrarier Van Dok en nota bene Boer Zwaneveld toch nog twee remises uit het vuur. In beide gevallen eigenlijk niet verdiend. Ze zaten beiden eigenlijk nog steeds aanzienlijk in de rode cijfers.  Maar die Koedijkers hadden geen puf meer na zo’n lange avond zwoegen om de top van hun productie te kunnen bereiken, ze konden er geen kaas meer van maken. En toen probeerden de onzen het met bluf. Het had eigenlijk wel iets van de thans in onze kringen heersende ‘kalverfraude’, alleen werd deze niet ontdekt. Remise aanboden, en toen gingen ze akkoord. Waarschijnlijk uit ontzag voor een veel hogere ELO-rating, hoewel ze de hele avond flink hadden zitten bewijzen dat dat geen bal hoeft uit te maken.

Ron mailde me:

“We mochten nu dus ervaren dat ook zogenaamd zwakke tegenstanders erg sterk kunnen spelen. Ik verslikte me dus in mijn eigen London!  …..    Het eindspel van Gerrit was volgens mij verloren. …….    P.S. : wees maar kritisch over ons.”

En zo werd het 4,5 – 1,5 voor ons.

Een zwaar geflatteerde uitslag.

Stel dat het Koe-dier voor bord 6 er wel geweest was. Tenslotte heeft onze gezellige Boer van Putten ook nog maar weinig wedstrijdervaring.

En als die van het tweede bord toen hij eindelijk in de buurt kwam, nu eens niet ineens op hol was geslagen…  

En als de enigszins onterechte bluf-remisevoorstellen in mindere stellingen van Boer Zwaneveld, Veearts De Vink  (ja, van hem ook!!) , en van Agrarier Gerrit nu eens niet waren geaccepteerd! En die gasten hen gewoon nog wat verder hadden zitten uitmelken!

Dat had voor Middenbeemster dan wel eens een veel te grote en zeer onwelriekende ammoniak-emissie  kunnen betekenen. Brrrr……

Onze bezoekers konden met opgeheven koppen weer terug naar hun warme stal in Koedijk. Maar wel met het schrijnende gevoel dat er toch nog veel onrechtvaardigs gebeurt in de mensen- en dierenwereld.

Wat me opviel deze avond was dat veel van deze zogenaamd ‘zwakkere’ spelers ons aftroefden in hun opening. Waar sommigen duidelijk aardig wat van wisten. (Soms meer dan wij!) Dat viel op bij de London tegen Ron, bij het geweigerd Slavisch tegen Bert, bij de Zukertort-variant van de Colle tegen Gerrit, terwijl de tegenstander van Martin ook heel goed leek te weten waar hij mee bezig was, een soort Chigorin met 2. …  Pc6 !?  .

________________________________________________________________________

Nu als gebruikelijk nog wat highlights:

Ron tegen Rob Broertjes (1306) :

Ron speelde tot mijn vreugde een variant tegen de London die ik zelf vroeger diepgaand had voorbereid, toen ik nog dacht dat ik hem binnen afzienbare tijd op mijn bordje zou krijgen. Dat gevaar is nu voor mij gelukkig geweken. Ik ben trouwens al die varanten al weer aardig vergeten.  Kan iedereen gebeuren. Zelfs Ron himself:

KoedkRon1  KoedkRon1

Ron: “Als hij dus slaat op b6 staat zwart heel prettig, ook omdat mijn witveldige loper er nog uit kan! Na 6. Dc2!? moet ik echter g6! spelen. Ik speelde 6. …  Pc6 in de hoop op 7. Pf3, want dan is 7. ….  Lf5 gewoon beresterk. ( ES: 8. Dxf5? Dxb2 ! en zwart wint het geofferde stuk met rente terug) Mijn tegenstander wist dit allemaal. Vandaar zijn gekozen zetvolgorde. Na 7. Pd2 ben ik te laat, omdat hij (ES: binnenkort) e4 kan gaan spelen. ( ES: Maar vooral wegens 7. … Lf5? 8. Dxf5  Dxb2 Db1 !  en zwart krijgt niks terug) Daarna sta ik gewoon dramatisch slecht! Doorgaans is de pion c5 naar c4 spelen niet goed, tenzij je zelf actief spel kunt krijgt. “  (ES : Heel erg juist! Een belangrijk lesje voor minder theoretisch geschoolden onder ons! )

Nu raakt Ron wat in de problemen.

KoedkRon2 KoedkRon2

“Dus uit wanhoop maar lang gerocheerd, maar zijn b3 breekt het gelijk open. Mogelijk heeft hij hierna ergens winst gemist. ( ES: nee, alle witte zetten worden door Komodo goedgekeurd )  Zoals hij het speelde, bleef ik slecht staan met kreupele loper, maar kon me nog wel verdedigen. (ES: Hummm  )  Toen ik vervolgens zag dat hij niet wist hoe verder en Martin inmiddels uit de problemen was en ook Paul en Bert gingen winnen, heb ik remise aangeboden, wat geaccepteerd werd.

Maar Komodo vindt dat wit heeeeel veeeeel beter staat ( + –     !!   2.30 !!   )

KoedkRon3  KoedkRon3

Komodo suggereert nu  (onder andere) :

26.Pf6 Pxf6 27.exf6 e5 28.Lh5 e4 29.f3 e3 30.Lxg6 exd2 31.Lxf7 Thf8 32.Lh5 Txf6 33.Dxd2   Maar ja, dat vraagt nogal wat van een amateurschaker, zelfs van een sterke met een te lage Elo, zoals Broertjes.

Paul – Mieke Clausen

Paul  mailde:  “Bij dezen,  maak er iets moois van, want volgens mij was het een tijd modderen voordat het begon te lopen. “   en  “ We zijn nog in afwachting van het verslag van Eddy over onze sprankelrijke partijen, het zal wel een groot loflied worden.”

Dat ‘sprankelrijke’  (Wat een prachtig zelfverzonnen woord! Een combinatie van ‘sprankelend’ en ‘rijke.’ Wat ik ooit sneerend heb opgemerkt over Paul’s taalvaardigheid neem ik bij dezen direct terug.)  heb ik niet zoveel gezien, en het ‘loflied’ voel ik nog niet opwellen, maar vreemd genoeg  was Paul’s partij eigenlijk toch niet echt een groot voorbeeld van modderen. OK, er was geen sprake van een briljante snelle openingscombinatie, maar daar kreeg hij nu eenmaal de kans niet voor.  Na zet 10 is de stand eigenlijk nog flink gelijk.  Dan maakt zijn tegenstandster een simpele, doch ernstige fout:

KoedkPaul1   KoedkPaul1

11. Ld2 ??  Lxc4  12. dxc4 Pxe4  

Paul deed weinig echt fout, maar ja zijn tegenstandster na dat pionverlies ook niet  veel. Dus het duurde allemaal even. Het leek er zelfs even op dat de dame met haar dame kleine aanvalskansen  kreeg. Maar ze pakte ze niet. Liet toe dat zwart een vrijpion kreeg, en toen werd het gauw nijpender.

KoedkPaul2 KoedkPaul2

26. f4 ? e4!

Maar inderdaad, het bleef desondanks toch nog  lang en geduldig manoeuvreren. Tot zet

KoedkPaul3  KoedkPaul3

36. .. d5!  (Paul: “Eindelijk d5” ) En nu gaat het hard. Dit creëert de mogelijkheid om een tweede vrijpion  te organiseren , en daarmee krijgt wit het zo moeilijk dat er ook nog een 2e pion sneuvelt. En dan, bij zet 50 (!)  ziet mevr. Clausen het niet meer zitten. Terecht. Nu kan het niet lang meer duren.

KoedkPaul4  KoedkPaul4

 

Een interessante partij was die van Gerrit met Eddy de Wit.

De Wit tracteerde vanavond, op een ouderwetse Colle  (Dus de Zukertort-varant met b3 en Lb2, en niet de Koltanowski-variant met c3). Niet heel lastig voor zwart maar voor wit zijn de geniepigheden (die er zeker zijn), en de grote lijnen gemakkelijk te onthouden, en daarom is die opening in onze amateur-kringen best populair.

KoedkGerrit1  KoedkGerrit1

6. ….  cxd4 (andere mogelijkheden: Ld6 of b6) 7.Pxd4? (7.exd4!?) 7…Lb4 (7…Ld6 is logischer omdat de loper op b4 gelijk tot een verklaring kan worden gedwongen en dat gebeurt nu dan ook   8.a3 Lxd2+? ( Waarom vrijwillig het loperpaar opgeven? Omdat zwart een sterk paard op e4 krijgt en een tempootje. Moeilijk te beoordelen of dat voldoende is.  Komodo vindt het niet helemaal. )  9.Dxd2 Pe4! 10.De2? (10.Dd1!?)

Zwart is in een agressieve bui en gaat er tegenaan:

KoedkGerrit2  KoedkGerrit2

16. …  e4! 17.Pd4 Dg6 18.Pe2! Lg4 19.Dd2 [19.h3!?]

En toch houdt wit een wat betere stelling, totdat er een kritiek moment arriveert:

KoedkGerrit3  KoedkGerrit3

21.Lxf6? Dat vind ik niet zo logisch. Die loper staat op een prachtige diagonaal. Waarom die vrijwillig afruilen. Hij kan misschien nog veel moois verrichten.  (21.h3!?)

En weer laat Gerrit zien dat hij in een oorlogszuchtige stemming is:

Je zou van hem verwachten 21. … Dxf6 met inmiddels gelijke stelling, maar nee hoor :  21. … gxf6! Ik denk omdat Gerrit van die open g-lijn gebruik wil maken om meer onrust in de witte koningsstelling teweeg te brengen. En dat lukt!

22. Pe2 ( h3!?  Of Tac1!?) 22…Pe5! 23.Pd4? Dh5! 24.h4 Kh8

KoedkGerrit4  KoedkGerrit4

Een leuke stelling. Beide heren hebben er wat moois van gemaakt: 25.Da5!

En nu zou je van Gerrit toch verwachten dat hij verlies van die a7-pion gaat voorkomen, maar nee hoor! (Wie a zegt moet ook b zeggen!)  25. .. Tg8!?  26. Dxa7 Mooi hoor van Gerrit, maar  helaas, nu gaat het een beetje mis. Goed zou nu  26. ….Tg6 zijn of vooral 26. …..Pf3!! met minstens gelijk spel. (Wel ingewikkeld:  26…Pf3+ 27.Pxf3 Lxf3 28.Lxf3? (Db6! = ) Dxf3 en zwart wint omdat de dreiging Txg3 wit te veel zal worden ) Maar zwart speelt 26. … Lf3  En wit grijpt direct zijn kans:

KoedkGerrit5  KoedkGerrit5

27.Db6!! met aanval op f6  En plotseling stort zwart in:  Pd7? Maar alles is lastig ineens 28.Dd6 Lxg2? (Lg4 en zwart kan nog vechten)  29.Kxg2 Kg7? (noodgreep)

KoedkGerrit6   KoedkGerrit6

30.Df4!   op weg naar dameruil.

Hierna staat zwart met de rug tegen de muur. Hij doet zijn best, speelt toch konsekwent op aanval, en het lijkt ook best nog wel wat. Ik ging geregeld kijken en vond het allemaal heel spannend. “Gaat hij het toch nog redden?”  Maar wit speelt gewoon heel goed. Hij ziet kans zwart tot dameruil te dwingen en dan is er wel veel zwarte stootkracht verdwenen.

KoedkGerrit7  KoedkGerrit7

Zwart blijft toch aandringen. Hij offert zelfs nog een pion. Alles voor een behoorlijk stukkenspel. Met resultaat, want bij de 41e zet geeft wit veel voordeel prijs. En na de 43e zet ziet wit winst niet meer zitten. Toch staat hij nog steeds beter!

KoedkGerrit8 KoedkGerrit8

Wit dreigt c5, en dan kan die vrijpion op d5 behoorlijk lastig worden. Maar inderdaad, heel eenvoudig is het niet, want na 43. … Tgf6 moet wit ook erg letten op die zwakke pion op f2. En ook 43. .. Pe5 vraagt denkwerk.

Remise. Maar beide heren verdienen m.i. complimenten. Wit omdat hij gewoon bijna de hele avond zeer sterk heeft gespeeld, en Zwart omdat hij er alles aan deed om leven in de brouwerij te brengen, tegen zijn gewoonte risico’s nam, en veel tactiek in de partij stopte.

Bert was de enige die al vroeg in de avond enig optimisme  kon bewerkstelligen bij het publiek.  Dat kon vooral doordat Arnold Koorn na een stevig slavisch rijtje een strategisch riskante 10e zet had bedacht , 10. … f7-f5 ??

KoedkBert1  KoedkBert1

Ook zonder rekenen krijg je hier al een gevoel van argwaan. Je fantasie draait gelijk op volle toeren wegens die achtergebleven pion op e6: Een torentje op e1? Een dametje naar b3? Of een lopertje? Een paardje naar g5? Het kan misschien wel als zwart maar direct ….  e5 kan spelen, maar dat is vaak bezwaarlijk.  (Lg5!?)

En inderdaad , wit pakt het gedecideerd en vakkundig aan, en door druk op de e-lijn staat zwart al snel slechter.

KoedkBert2  KoedkBert2

Wat een mooie stelling voor wit: mooie torenlijnen, sterke lopers, en die achtergebleven pion op e6! Hier kan wit het al afronden met 18. Pg5 !! Dat mist hij, maar sterke punten in zijn stelling blijven. Zelfs nog na enkele latere aarzelingetjes. Waardoor zwart de kans krijgt een sterk paard op e4 te plomberen, en weer een beetje adem kan gaan halen. En dan gaat er zelfs iets bijna fout, omdat Bert een pointe ( maar pas na vier zetten) mist:

KoedkBert3  KoedkBert3

28. …  Df4 29. g3? (Pf3!! want die stond aangevallen) Pxg3! 30. fxg3

KoedkBert4  KoedkBert4

Dxg3 31. Dg2  dat moet wel, maar nu kan Dxb3! Dat is schrikken. Ik bewonder Bert om zijn vermogen in zulke situaties dan met een pokerface door te spelen alsof het allemaal in de berekening was opgenomen.  Maar zwart is wel bijna uit de grootste problemen  en kan weer gaan vechten 32. Td3

KoedkBert5 KoedkBert5

Maar  voor de tweede keer doet zwart zo’n zet die direct de geur van verdachtheid oproept. 32. .. Dxa4 ?? waarna Tg3 met zeer veel dreigingen richting g7 direct gaat winnen. Maar Bert is nog niet helemaal over de schrik heen: 33. Pd7? maar hij krijgt hulp Tf7 ?  (Te7!?)

KoedkBert6 KoedkBert6

34. Pf6+  de enige, maar wel prachtig. 34. … Txf6 moet wel 35. Lxf6 g6

KoedkBert7  KoedkBert7

En nu volgt er weer zo’n mooie:  36. Dc6!!!!  Met dubbele aanval, op de loper en op de toren.  36. .. Kf7 37. Dxc7+  Kxf6 

KoedkBert8  KoedkBert8

38. De5+  de ene krachtzet na de andere   Kf7 39. Tc3

KoedkBert9  KoedkBert9

En dat Koorn zonder Elo toch ook aardig kan schaken bewijst hij door hier op te geven. Is drie pionnen niet genoeg compensatie voor een kwaliteit? Nee, hij staat inderdaad verloren, maar het vereist nog wel aardig wat voorstellingsvermogen:

Bijv.

39. …. Ld7 40.Tc7 Te7 41.Txd7 Txd7 42.Dxe6+

39. …. Dh4 40.Tc7+ Te7 41.Txc8

39. ….Td8 40.Tc7+ Ld7 41.Dxe6+

Bert heeft zich met al die krachtzetten vanaf zet 34 aardig gerehabiliteerd voor het slordigheidje bij zet 29.   (Ik heb zelden een schaker zo verbijsterd naar het bord zien kijken als Koorn toen hij opgaf)

 

Martin was er het eerste kwartier kennelijk nog niet helemaal bij, hij leek te spelen op de automatische piloot, want zijn fout was een verbijsterende beginnersfout. ‘Dankjewel,’ zei Kees Struijk  ‘heel vriendelijk van je .’

KoedkMartin1 KoedkMartin1

7. d4 ????   Pb4 en dat is minstens kwaliteitsverlies via Pc2. Je kunt hier nog 8. Ph4 proberen maar dat helpt niet echt na …  Dd7.  Maar dat doet het gespeelde 8. Da4+ ook niet. Dat maakt de zaak alleen nog maar erger. Wit rommelt maar wat door. Het is niet met droge ogen aan te zien.   8…c6 9.e4 (9.Ph4 Lc2!) 9…dxe4 (9…Lxe4 en 9…Pxe4 zijn nog iets beter)  10.Pe5 (van kwaad tot erger  10.Ph4 is wat beter , maar ach ….)

KoedkMartin2  KoedkMartin2

10. … Dxd4 !!  Uiteindelijk komt wit weg met 2 pionnen achterstand. En een heel klein tikje compensatie.  Maar och … och …   Boer Martin is nu wel erg wakker en gaat uit vissen, in troebel water. Hij rommelt alsmaar wat op de open lijnen in de hoop op ….  Maar het levert niks op. Totdat

KoedkMartin3  KoedkMartin3

28. …..  Le7! en de zwarte stelling plooit zich verder  open 29. Tdxc6  a5  (wit mag niet op a5 slaan want die pion staat gepend door Le7!)  Maar zwart speelt behoudend 28. …  Te6 en accepteert remise. Maar staat zelfs na 29. Tcxc6 (toch!)  Lf6 nog steeds goed.

Zo werd het voor uw wepmeester dus wel een interessant, maar zenuwslopend avondje. Hopelijk gaat het volgende keer weer beter.

( Eindcorrectie moet nog plaatsvinden)

 

05-02-2018

Aris de Heer

 – 

Schaakgroep Koedijk 3

4½ – 1½

1

8529532 

Ron de Vink

 1895

 – 

7986583 

Rob Broertjes

 1306

½-½

2

7185981 

Bert Kuijer

 1806

 – 

8736805 

Arnold Koorn

 

1-0

3

6808131 

Paul Verkooijen

 1765

 – 

7820626 

Mieke Clausen

 1304

1-0

4

7826654 

Martin Zwaneveld

 1670

 – 

6031025 

Kees Struijk

 1387

½-½

5

7268195 

Gerrit van Dok

 1625

 – 

8148426 

Eddy de Wit

 1434

½-½

6

7079655 

Peter van Putten

 1120

 – 

 

 

 

1-0 R

 

 1646

 

 1357