Stand na ronde 9 (18 december 2017)

Overzicht voor ronde 9, gespeeld op 18 december 2017

Wit

 

Zwart

Uitslag

Frank de Geus

Ab Hauer

1-0

Bert Kuijer

Martin Zwaneveld

0-1

Ron de Vink

Paul Verkooijen

1-0

Gerrit van Dok

Herman Zwaneveld

1-0

Jasper Ittmann

Afwezig met geldige reden

 

Marco van Wijk

Afwezig met geldige reden

 

Peter van Putten

Oneven

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 9

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Ron de Vink

102,67

17

9

5

3

1

72,2

2

Bert Kuijer

99,67

16

9

6

1

2

72,2

3

Martin Zwaneveld

89,33

15

6

4

0

2

66,7

4

Paul Verkooijen

82,67

14

7

3

2

2

57,1

5

Gerrit van Dok

80,00

13

9

5

1

3

61,1

6

Frank de Geus

70,67

12

5

3

1

1

70,0

7

Ab Hauer

56,17

11

8

3

0

5

37,5

8

Peter van Putten

49,00

10

6

1

2

3

33,3

9

Herman Zwaneveld

44,17

9

8

0

2

6

12,5

10

Jasper Ittmann

23,67

8

1

0

0

1

0,0

11

Marco van Wijk

14,00

7

0

0

0

0

0,0

 

Snel afscheid van een oud jaar

We moesten tegen Koedijk 3. Op het laatste moment zagen ze er vanaf. En hadden ook niet de behoefte om later alsnog het pak slaag in ontvangst te nemen dat we stiekem van plan waren  te gaan uitdelen. Dus alweer  6-0. Maar dat ging wel erg vlug.

Dan maar de laatste ronde interne van het jaar 2017. En wat ging ook dat heel vlug! Ik was om 21.30 alweer thuis, met alle uitslagen in mijn kiekjeskast, en kon aanschuiven voor een nieuwe geestige aflevering van Hendrik Groen.

Bert was toen ook al lang thuis. Maar die zal wel niet naar Hendrik Groen gekeken hebben. Te grappig, maar ook te deprimerend.  Hij lag waarschijnlijk al in bed, of hij zat in een hoekje met een grote fles spriritualiën zich af te vragen hoe dat nu toch in vredesnaam mogelijk geweest was.

Ik ga hier niet noteren wat er gebeurde. Dat wil ik hem niet aandoen. Ik filosofeer maar wat over iets dergelijks dat ik zelf beleefde. Bert’s uitglijder doet me denken aan wat me ooit tegen onze superkampioen Ruber overkwam, tegen wie ik nooit kon winnen, maar wel aardig wat remises scoorde.  

9.ESRuber   9.ESRuber

ES-Ruber , maart 2003

Ik was uitgerust, zat in een opening waar ik flink in had gestudeerd en veel ervaring mee had, ook met zwart.  (Aangenomen Slavisch) . Na een al vrij idiote 6e zet blijk ik compleet te zitten pitten. Speel hier 7. Lxc4 ???? Waarom kijkt een mens hier niet even gewoon rustig naar het bord? Hoe is het mogelijk dat je dan gewoon 7. …..  Pxf2 + totaal niet ziet. Dat je gewoon even helemaal niet kijkt?   Ik weet nog dat ik door totale radeloosheid werd bevangen. “Hoe kan zoiets, waarom kijk ik niet eens??” vroeg ik mijn tegenstander. Die gedroeg zich waardig. Hij grinnikte niet eens. Hij haalde nauw merkbaar even zijn schouders op. En sloot zijn notatieboekje. Het valt voor de tegenstander ook niet mee. Die vindt het niet leuk, maar is toch wel een beetje opgelucht. Je hoeft niet een hele avond te zwoegen. Maar je mag dat niet laten merken. Dat is niet aardig. Wat doe je in zo’n situatie? Ik maakte het twee keer mee, toevallig ook tegen Bert. Maar dat was een totaal andere zaak, aan het eind van een spannende pot. Bert had me in beide partijen totaal overspeeld, maar gaf in het ene een dame weg, en liet zich in de andere onnodig mat zetten. Daar kun je je nog iets bij voorstellen. Emotie, vermoeidheid, de bekende onvoorzichtigheid als je gewonnen staat. Dan kun je als tegenstander nog zeggen: ‘Gut, je had me totaal overspeeld’  Dat zei ik dan ook, maar ook dan weet je niet hoe dat aankomt.  Het is bedoeld als troost, maar werkt het zo? Lijkt dat toch te veel op Schadefreude?

Maar zoiets simpels in de opening? Dat overkwam Bert.  Ook in een opening waar hij veel ervaring in heeft. Dat zal de reden wel zijn. Je bent nog niet toe aan denkwerk. Je speelt gewoon nog even op je ervaring. Hoe reageerde Martin. Je kunt niet wegkomen met een complimentje voor het getoonde spel, want er is nog helemaal niets gebeurd.  Martin moet van binnen toch wel opgelucht geweest zijn. Maar liet het niet echt merken.

Hoe dan ook, uit ervaring weet ik, dit zijn de situaties die je je leven lang niet meer vergeet. Gelukkig staan er voor Bert talloze positieve ervaringen tegenover die hij ook nooit meer vergeet.

Grappig vond ik de mij toegezonden reactie van Ron. Die lijkt het voor Bert kameraadschappelijk op te nemen: “Martin kan overigens nu uitgeroepen worden tot kampioen-killer. Schrijf maar dat hij nu bij Bert en mij op de ‘most wanted list’ staat. Hij gaat er gewoon aan. Ik ben van plan hem met wit vreselijk te vermorzelen, mogelijk zelfs met B-D.“  Hebben we dus in ons clubje  ook al een ‘old boys network’ !

Ook de partij Ron-Paul was al snel beslist.

“Ik vond het veel leuker om tegen Paul te spelen dan  (zwak) extern. De ‘Sniper’  (ES: Pirc?) die Paul speelde is een goeie variant, maar volgens mij niet met e6. “   (ES: Veel beter d6 en e5 of c5 )

9.RonPaul1  9RonPaul1

“ Volgens mij heb ik mij daar het meest adequaat tegen opgesteld en nu helemaal geen fouten gemaakt, of denkt Komodo daar toch anders over? “

(ES: Nee.  Opstelling met f3 , Dd2, en 0-0-0 is altijd een beetje lastig voor zwart. Die loper op g7 is zwarts troef, en die wil  je niet graag afgeruild zien na Lh6. En een pionnenstorm met g4 en h4  op de koningsvleugel is altijd spannend. Zwart moet snel op de damevleugel iets dergelijks beginnen.  Het moet allemaal kunnen, maar vraagt veel precisie.  En na e6 en d5  (en wit’s e5) wordt het nog lastiger omdat de loper van c8 niet mee kan meedoen met de verdediging. )

9.RonPaul2  9RonPaul2

“Ik speelde  10. Lxg7 en niet eerst 10. h5 wat ook goed zal zijn, omdat hij zich dan volgens mij nog verdedigen kon met 10. .., Tf7. “(ES: niet echt. Komodo vindt het eerdere 9. … f5 van zwart de foute zet. Die had zelf  9. …  Lxh6 en 10. …..  f6 gespeeld, maar staat dan ook wat minder) “Eerst 10. Lxg7 leek mij beter en daarna 11. h5 met zeer sterke aanval. Ik had niet het idee dat Paul zich hierna nog goed kon verdedigen, al deed hij zijn best. Of heb ik ongelijk?”  (ES: nee ) “De stelling kent zeer veel fraaie combinaties en matdreigingen. Ik heb genoten. Ook met Paul en Martin in de na-analyse,  met een veel betere verdediging, redde de zwarte stelling het steeds niet.” 

9.RonPaul3  9RonPaul3

“ De slotzet was 17. Txh6, niet moeilijk om te zien, jij liep nog langs met ‘Ben ik nou gek’?   Nee dus.’  Zwart geeft op. Maar dat vraagt toch ook enig denkwerk. 17. ….  Kxh6 18. Le2 ( o.a.)  en de dreiging Th1+ en Dh4 maakt er vrij spoedig een eind aan.   Ook een kort potje dus.

Frank-Ab had niet veel tijd nodig , maar wel iets meer, doch was toch ‘in hogere zin’ al snel beslist.

Ab bleef bij zijn zesde rij- strategie, wachtte alweer te lang met tegenactie met een pion in het centrum. Bovendien fianchetteerde hij weer zijn beide lopers, en liet zijn dameloper daarna insluiten. Die deed dus niet meer mee. En toen hij eindelijk een tegenactie begon, was dat een voor hemzelf niet ongevaarlijke: op de koningsvleugel, maar zelf had hij nog niet kort gerocheerd, en het viel ook niet mee om dat lang te doen. Frank had inmiddels een ruimtevoordeel en ook nog de mooie vrije velden voor zijn stukken voor het uitkiezen.

9FrankAb1  9FrankAb1

22. Lg4!  Dankzij al dat mogelijke gezellige gehos van de witte stukken kan zwart kwaliteitsverlies niet voorkomen en met dat spelletje heeft Frank dan geen problemen meer. Door bezetting van de e-lijn met zijn twee torens, en daarna overstap na de 8e rij wordt het een onmogelijke zaak voor zwart. Leerzaam partijtje voor Ab.

En dat slot ook nog wel voor bijv. Herman en Peter, denk ik.

9FrankAb2  9FrankAb2

29. Te8+ Lc8 (doet hij nog iets vanavond, maar te laat. Na Kh7 volgt trouwens dezelfde manoeuvre )   30. Tde1! (verdubbeling op de e-lijn) Tf6 (er is niks meer) 31. Th8 met tempowinst (pion h6 staat in) en daarna volgt  32. T1e8 (verdubbeling op de 8e rij)  Zo doe je dat. Uit het boekje.

De enige partij die wat meer avondvullend dreigde te worden , was die tussen Gerrit (wit) en Herman.

En alweer deed Herman het lang uitstekend. Na 9 zetten is de stand gelijk. Zwart heeft helaas een dubbelpion en wit heeft ook nog het loperpaar.  Maar ach.  Zwart heeft een mooi veld op d4 en meer invloed in het centrum. Wit lijkt zijn tegenstander te onderschatten, en ook dat kan reden zijn voor zo’n onverklaarbare misser. Want ook hier zo’n zet die een Gerrit toch eigenlijk niet hoort te doen. Het antwoord ligt wel heel erg voor de hand. 

9GerritHerman1  9GerritHerman1

 

 10. h3 ???  En Herman zal wel even gedacht hebben dat daar toch beslist iets achter zou moeten zitten, maar kwam na lang nadenken tot de conclusie dat Gerrit dat dan maar moest laten zien.  10. …  Pd4!!!  Hier blijkt nog eens dat ik gelijk heb, als ik schrijf dat Herman best al veel van het spelletje snapt. Menig amateur zou hier eerst die loper in veiligheid hebben gebracht door op f3 te slaan.   Maar 10. … Pd4! is veel sterker! Wit moet toch ook dat paard blijven dekken, dus dan maar 11. Dd1. 

9GerritHerman2  9GerritHerman2

En hier zou de meer ervaren schaker het spel vrijwel hebben beslist door  11. …..  Pxf3  12. gxf3  12. Lxh3 en als wit de Toren nu van f1 zou weghalen, volgt Ph5 om de weg vrij te maken voor Dh4  en de zwarte aanval is moordend. Maar Herman verknoeit al zijn voordeel met 11. …  Lh4 ??  Gerrit zal opgelucht hebben adem gehaald en met 12. g4 ontsnapt hij toch nog. Herman doet daarna nog een minder accurate zet en staat dan zelf ineens veel minder. En toch getuigen zijn zetten nog steeds van durf en ideeën. Hij speelt actief!

Na zet 14. … cxd4 :

9GerritHerman3 9GerritHerman3

De durf die Herman toont, mist Gerrit! Of de lust om het even uit te rekenen? Hier moet natuurlijk wit gewoon slaan op g4 met 15. hxg4 en na 15. … Lxg4  volgt 16. Dg3 en zwart heeft absoluut geen compensatie voor zijn stuk.  Of gebeurt hier waar ik zelf ook wel eens last van had: je ziet een variant met Dg3, maar op het beslissende moment ben je even kwijt dat je had uitgerekend dat er eerst nog wat anders moet, voordat je die kernzet Dg3 kunt spelen? Ook zo’n eigenaardig foutje, dat veel voorkomt.   Gelijk 15. Dg3 ??    ……   Dxg3!  16. fxg3  Pf6 Die is gered, en wit is op zijn beurt bijna al zijn voordeel kwijt.  En weer toont Herman het spel te begrijpen, want hij houdt de stelling hierna voortdurend in evenwicht.

9GerritHerman4   9GerritHerman4

Wit heeft wat meer stellingvoordeel ( bezet de f-lijn stevig, en heeft het loperpaar) , maar zwart heeft een pion meer!  Ik denk dat bij goed spel wit hier blij mag zijn met remise. Na 24. Te7 om e5 te dekken, heeft wit weinig.  Maar nu (pas) begint Herman te knoeien. Maar voor zijn fouten zijn excuses te bedenken. Ik denk dat je als je niet zo heel veel ervaring hebt en alles uitvoerig moet uitrekenen, je na een lange avond behoorlijk vermoeid en slaperig kunt worden.  24. ….. Pd7 ??  En Gerrit wordt daarentegen nu ineens klaarwakker. 25.h4!! Pc5? Doet denken aan een eerder in dit verslag vermeld maar niet nader te benoemen feit, gewoon de dekking van materiaal  (pion e5)  geheel eigenhandig weer teniet doen. Is dat paniek?   26. Lxe5  Dankuwelalstublieft.

9GerritHerman5  9GerritHerman5

Een bekende schaakwijsheid is :  als er één fout komt, komen er meer! Nog  meer paniek? 26. …. Te7 ???  27. Ld6  en wit wint een kwaliteit. Omdat hij ook al een pion voor staat, en bovendien omdat Gerrit achter de witte stukken zit, en die intussen klaarwakker is geworden, geloof ik het verder wel. Die zal nu wel winnen. Ik ga naar huis.

Dat was een kort avondje.

En toch vind ik het spel van Herman zeer hoopvol.

Prettige feestdagen en tot ziens, op 8 januari.

2S7A2316d(canon)WEB

Foto groter of beter? Klik erop.

eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

 

 

 

 

 

 

 

sneeuwtoernooitje

Wegens barre weersomstandigheden waren er maar 5 schakers op 11 december aanwezig. Ook uw wepmeester durfde het niet aan.

Het werd een dubbelrondig vluggertjestoernooitje.

Uitslag volgens Bert::

"Ik was eerste met 8 uit 8,

Ron tweede met 5,5 uit 8

Derde was Frank,

Vierde Martin en

Vijfde Herman."

Stand na ronde 8

_____________________________________________________________________

Overzicht voor ronde 8, gespeeld op 4 december 2017

Wit

 

Zwart

Uitslag

Ron de Vink

Bert Kuijer

1-0

Paul Verkooijen

Frank de Geus

½-½

Gerrit van Dok

Ab Hauer

1-0

Herman Zwaneveld

Peter van Putten

0-1

Marco van Wijk

Afwezig met geldige reden

 

Martin Zwaneveld

Afwezig met geldige reden

 

Jasper Ittmann

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 8

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

95,00

17

8

6

1

1

81,3

2

Ron de Vink

87,67

16

8

4

3

1

68,8

3

Paul Verkooijen

77,33

15

6

3

2

1

66,7

4

Martin Zwaneveld

72,33

14

5

3

0

2

60,0

5

Gerrit van Dok

71,00

13

8

4

1

3

56,3

6

Frank de Geus

59,67

12

4

2

1

1

62,5

7

Ab Hauer

52,17

11

7

3

0

4

42,9

8

Peter van Putten

44,00

10

6

1

2

3

33,3

9

Herman Zwaneveld

39,83

9

7

0

2

5

14,3

10

Jasper Ittmann

23,67

8

1

0

0

1

0,0

11

Marco van Wijk

14,00

7

0

0

0

0

0,0

Psychologie in ronde 8 (herzien!)

Dit is een herziene versie van het verslag. Ik had de partij Ron-Paul niet correct ingevoerd op mijn computer. Zie zet 14. Daarom moest ik de rest van deze partij herschrijven. Sorry!

Is schaken alleen logisch denken?

Vroeg psycholoog A.D. de Groot zich in 1946 af in zijn proefschrift “Het denken van den schaker”.  Niet helemaal vond hij. Hij schaakte zelf ook op niveau. Hij deed experimenten met toenmalige topschakers en met eenvoudige amateurs om te achterhalen wat er allemaal in hun brein gaande was als ze schaakstellingen taxeerden.  Als hij nog geleefd had (+2006) had hij in de Beemster Eetkamer afgelopen maandag nog meer materiaal kunnen  verzamelen.

Bijvoorbeeld bij het korte potje van Ron tegen Bert.

Het was iets als een Blackmar-Diemer. Wat uw toekijkende correspondent uiteraard veel deugd deed. Natuurlijk is dat een leuke opening. Maar niet echt correct, en om dat nu tegen Bert aan te durven, dat vraagt erom dat je heel goed in vorm bent, en haast een overdosis zelfvertrouwen hebt.  Of dat je koste wat kost  je tegenstander onzeker wil maken. Vanaf de tweede zet psychologische oorlogvoering!  Leuk !!!!

1.d4  Pf6  Natuurlijk!

Maar Ron heeft vandaag geen zin in alweer een Konings-Indiër of een London of een flankopening.  I.p.v. 2. c4 nu dus eens

2. Pc3!?   

Ik weet uit ervaring dat Bert dan vaak de voorkeur geeft aan het logische 2. …  d5 boven g6 (en Pirc). Omdat de Siciliaan tegen e4 en KI tegen d4 zijn vaste repertoire vormen, voelt hij zich – vermoed ik- in de Pirc wat minder thuis. Vreemd eigenlijk want met zijn KI – ervaring kun je daarin ook best ver komen. Maar inderdaad. nu 2. .. d5 is best beter, en wordt dus verreweg het meest gespeeld. Zo kun je proberen ervan te profiteren dat het paard op c3 voorlopig even verhindert dat de c –pion invloed op het centrum gaat opeisen. Wat in bijna alle d-openingen middels c2-c4  gebeurt.

Maar nu blijkt Ron vanavond in een provocerende bui te zijn: 

2.   ..  d5  3. e4  Een pionoffer. Een Diemer? Met verwisseling van zetten. Maar het bezwaar is dat in deze volgorde zwart goed kan pakken met3. ..  Pxe4. (wat na 1. d4 d5  2. e4 dxe4 3. Pc3 niet kan) En dat is lastiger voor wit. Omdat je met BDG liever zo weinig mogelijk stukken ruilt, omdat je wilt gaan aanvallen en die stukken daarvoor nodig hebt. Maar je moet nu eigenlijk wel. ( Terzijde: zwart kan hier ook, heel psychologisch, het gambiet weigeren en 3. .. e6 spelen, waarmee hij Ron flink dwars gezeten had, want die heeft een hekel aan Frans. Of heeft die daar  inmiddels iets leuks tegen gevonden?)

8RonBert1  8RonBert1

4. Pxe4  dxe4

Nu zou je direct 5. f3 kunnen spelen, maar Ron weet nog dat hier ook veel Lc4 gespeeld wordt . Zonder de zet  f3 is het geen BDG meer. Je houdt die zet nog wel achter de hand, maar in deze partij komt het er niet meer van. Maar er is nog steeds een pion in de opening geofferd, het is dus nog steeds wel een gambiet!!

Ron: ‘Ik wist alleen nog 5. Lc4. Het gambiet blijft dubieus, heb het daarna echt allemaal zelf bedacht.’ Maar het bestaat wel. Het is hier trouwens de verreweg meest gespeelde zet.

5.  Lc4  e6  Een degelijke zet. Misschien is 5. … Pc6 nog iets beter, maar dat vraagt als het ware om verwikkelingen (met d4-d5). En Bert ventileerde later dat hij vermoedde dat Ron het allemaal wist. Hij had kennelijk geen zin om in ingewikkelde, sterk voorbereide varianten te verzeilen. Allemaal wederzijdse psychologie dus. Meer emotie dan logica.

6. Le3 Pd7 7. Pe2 Logische zet als je f3 toch een beetje te wild vindt. Maar kun  je met zwart nu die gambietpion-voorsprong niet zonder veel nadelen handhaven? In de BDG krijgt wit een open torenlijn voor zijn gambietpion. Hier niet. In PowerBook  vind ik hierna niks meer. Inderdaad: allemaal zelf bedacht.

8RonBert2  8RonBert2

7. .. Pf6  (we zullen je het terugveroveren van die gambietpion zo moeilijk mogelijk maken) 8. c3  zoals spoedig blijkt, om ook met Dc2 (behalve met Pg3) druk op die e4-pion te zetten. Het lijkt me niet het allerbeste plan.

8. .. Le7  (..  Pd5!?)  9. Dc2 0-0  10. Pg3 Konsekwent. Het vreemde is dat Komodo totaal geen haast maakt met die zet. Terwijl je van een computerprogramma zou verwachten dat die dat gambietpionnetje kwiek terug wil hebben. Komodo overweegt hier eerst verder ontwikkelen.  0-0  of Tad1.

8RonBert3  8RonBert3

Komodo vindt dat zwart nu heel goed staat!! Wit staat een pion achter en heeft onvoldoende compensatie.  (-1.20)  En van Bert weten we wel al lang: meestal alles zelf bedacht! Maar dan had nu het beste 10. ….  Pf6-d5 !! kunnen volgen. Dan kan wit nog steeds niet nemen op e4. Niet met het paard en niet met de dame, wegens 11. ..  f5! Met de lastige dreiging  ..  f4  . Een leerzame stelling. Ik weet helaas maar al te goed dat ook in de echte BDG die zet ….  Pd5 vaak vervelend is. Maar Bert speelt

 10. .. Ld7   

en dan kan wit wel die pion gaan oppeuzelen. Maar zwart heeft dan een tempootje achter de hand en staat in geen geval slechter.

11. Pxe4 Pxe4 12. Dxe4 Lc6!

Wat nu? Je hebt toch niet voor niks een gambiet gespeeld. Maar hoe val je nu aan?Zwart heeft geen zwaktes. Heel vaak zie je dat zulke gambieten na wat kruitdamp toch snel remise worden. Gaat dat hier ook gebeuren? Dat zou jammer zijn.

8RonBert4  8RonBert3

13. Dg4  in de vage hoop iets met Lh6 en/of h4 te kunnen uitrichten. Maar iets wat meer belooft, is niet te vinden.  

13. … Lf6 14. 0-0

Zelf had ik die korte rochade nog even uitgesteld, en maar gelijk h4 gespeeld. En eventueel lang  gerocheerd, wetend dat daar ook wel bezwaren aan vast zitten. Maar zo blijft je h-toren zich directer met de zaak bemoeien. Maar dat is meer een kwestie van psychologie dan van nuchter denkwerk.

Tot zover mijn verslag van 2 dagen geleden. Nu de correctie.

Ik had het goed gezien. Lange rochade is beter. Maar dat had Ron ook gezien, en die heeft dat dus gespeeld!!  Foutje van uw wepmeester. Sorry. Daarom de rest van het verslag van deze partij opnieuw geschreven:

14. 0-0-0 !

14. .. g6   goed genoeg. 15. h4   Toch maar proberen.

8RonBert4   8RonBert4

Ik stond ernaast en dacht  15. …  h5! Dat lijkt een beetje een vertoon van zorgeloosheid m.b.t. je koningsstelling, maar iemand met de ervaring met dit soort stellingen als Bert weet natuurlijk dat dat hier best vaak heel goed te doen is. Je weerhoudt de h4 – pion voorlopig van verdere plannen om op te marcheren. Het pest de dame een beetje.  Maar wat gebeurt er nu???

Ik denk dat Bert tegen zijn gewoonte in zich nu even laat leiden door emoties. Zoiets als: ‘Ik vrees die witte aanval, ik ga maar proberen wat tegengas te geven.‘  Ron:  ‘Aldus Bert stond ik hier al veel beter. Is er echt geen verdediging meer?’ Ja dus. Er is eigenlijk na h5 niets aan de hand.

15. … b5??

Emotie blijkt weer eens een slechte raadgever. Want hier wordt een bok, nou ja bokje,  geschoten. Ziet u het?

8RonBX6  8RonBertX6

Ron wel. 16. Lxe6!! Door het weglopen van pion b7 staat de loper op c6 even ongedekt. Als zwart pakt op e6 volgt Dxe6 schaak, gevolgd door Dxc6, en dat is dus gewoon pionwinst.

Hier verzonk Bert in gepeins. Ik dacht als toeschouwer dat wit nu totaal gewonnen stond, en ik vermoed dat Bert dat ook dacht. En die was waarschijnlijk boos op zichzelf:  ‘Hoe kan ik dat nu over het hoofd zien?’   Ook al een emotie die nuchtere logica in de weg zit. Of  ineens heel erg gespannen. Wat een verschrikkelijk spel is dat schaakspel toch: op zo’n moment vliegen je bloeddruk en hartslag omhoog. Ook niet bevorderlijk voor de juiste beslissing.

8RonBX7   8RonBertX7

Hij speelde dus hier alsnog 16. …. h5 ??  maar overziet een speciaal grapje waar ik zelf -toen ik vroeger nog vluggertjes speelde- ook vaak overheen zag. En nu als toeschouwer weer. Omdat g6 na h5 niet meer door h7 gedekt wordt en f7 niet mag slaan op g6 want die staat gepend door de loper op e6 volgt nu gewoon 17. Dxg6! Onthoud dat!! Dit komt echt vrij vaak voor. Dat is pas echt schrikken. 17. … Lg7  (Kh8 is mat in 6!  Na Dh6+ en Lf5 enz. )  18. Lg5 en als de dame vlucht, is  hierna Lf6 of Lh6 dodelijk.

Maar niemand zag het! Ook Ron niet!  Die speelde  na (16… h5)   17. Dh3??

En nu geeft Komodo maar liefst vijf mogelijkheden om gelijk of vrijwel gelijk spel te bewerkstelligen. De eenvoudigste is 17. … Dd6 met een 2e aanval op de witte loper. 18. Lb3 a5! =

17. ….  Lxh4???

8RonBX8  8RonBertX8

Ik zag Ron hier 18. d5 spelen. En dacht: geniaal!!  Ron:  ” Op 18…, Lb7 was ik 19. Ld7 van plan met aanval op pion b5 en nog steeds Lh4. Ik kon thuis geen goede verdediging dan vinden. ‘ Een aardige voortzetting, maar het is nog steeds nog lang niet gewonnen!  Veel beter is 19. Td4 . Als de loper weg gaat kan zelfs 20. Tg4!!! Zwart mag die toren niet slaan want dan volgt mat met Dh7. Of 19. g4 !  Dat geldt ook voor een vervolg  met 18. … Le8!  ‘Op 18… Le8 wat de zwarte stelling behoorlijk verkrampt, zou ik naar 19. g4! hebben gekeken (naast slaan op f7 en dan op h4). De sterke witte aanval is wel een stuk waard en ook dit kon ik thuis niet verdedigen. ‘   Komodo vindt die mening juist. 

Maar Bert is dus zichzelf niet meer. De schrik na een blackoutje bij zet 15, zit hem nog in de benen.

Na 18. d5  slaat hij op e6 18. .. fxe6 ?? En pas dat is echt helemaal fout.

8RonBX9  8RonBertX9

Ron:    18…, fxe6 was natuurlijk een blunder van Bert, maar hij geloofde er al niet meer in.”

18. …..  fxe6 19.  dxc6!  (Dxe6 is nog wat beter) en zwart geeft op. Wel terecht nu. Wil je nu de pion op e6 niet verliezen, dan moet je De7 spelen. En daarna slaat wit op h4 en blijft een stuk voor.

Hoe dan ook, een aardige demonstratie van wat psychologische ervaringen kunnen doen met twee geroutineerde kampioenen.

Maar wel mooi dat Ron het risico van een gambiet aandurfde, en hoewel het niet zo erg veel leek op te brengen, toch dapper naar leuke dingen bleef zoeken. Hij was zelf heel tevreden: ‘Ik heb een foutloze en sterke partij gespeeld.’ Dat is niet helemaal waar. Maar evengoed heeft hij wel gelijk als hij schrijft: ‘Volgens mij was ik echt lekker op dreef.’

Dat kan dit keer niet over Bert worden opgemerkt. Te veel emotie die het denken van de schaker nadelig beïnvloedde. Vermoed ik.

 

Laaiden de spanningen  bij de vorige partij hoog op, dat was veel minder het geval bij Paul tegen Frank.

 

Met weer dat verderfelijke c4, e4 plus g3. Gelukkig zonder d3.  Ik geloof dat Ron er nu wel vanaf is, maar het blijkt elders een  hardnekkig virus . Maar Paul is wel al zover dat hij er zich nu voor verontschuldigt: Hij schrijft: ‘Ik blijf de eerste tijd e4 en daarna c4 spelen, totdat ik beter uit de opening kom en er een partij mee win (kan even duren).’  Ik denk dat hij beter ‘even’ kan vervangen door ‘eindeloos’. Hij bewijst me zo wel dat hij de wepsaajt leest! Wel heel prettig voor mij. (Ik schrijf dat woord zo omdat ik weet dat Paul geniet als hij meent me op een spelfout te kunnen betrappen. Dat genoegen gun ik hem absoluut.)

En dus ook nu bereikt wit niks tegen Frank’s  Siciliaan.  Zwart staat al gauw gewoon wat beter. Ziet hoe fraai die zwarte  lopers erbij staan.

8PaulFrank1  8PaulFrank1

Wit moet gaan oppassen. Maar het gespeelde 14. …  Dc8 is misschien niet snel genoeg. Dr K geeft hier 14. … f5!  Na Dc8  is de stand redelijk in evenwicht. Paul ziet dat zijn centrumpionnen hem nog steeds alleen maar in de weg staan (ja, dat wist je toch),  weet het ook niet meer, ruilt het een en ander af, en ziet het na zet 21 ook  niet meer zitten. Hij heeft met wit niks bereikt. Hoe moet dat nu nog leuk worden?

8PaulFrank2  8PaulFrank2

Frank vindt het ook best. Remise.

Zoals Paul voorlopig zijn e4-c4 systeem trouw blijft zo blijft Ab eigenwijs zijn eigen drierijen-systeem verkennen. Ook nu tegen Gerrit.

8GerritAb1  8GerritAb1

c6,d6,e6,g6,h6   Wit staat dus wat beter. Meer invloed in het centrum. Maar wel een wat vreemde situatie op zijn damevleugel. Ten gevolge van de niet zo briljante manoeuvre Ld2, Lc3. Nu acht Ab de tijd gekomen om eindelijk in het centrum ook eens aan de beurt te komen.

9. … d5  Komodo geeft als verreweg het beste nu de wonderlijke voortzetting  10. La5. Ik gaf mijn schaakprofessor zijn zin, probeerde het, en ontdekte zo dat hij die manke witte damevleugel eerst weer in het gerede wil krijgen: met Pd2 en c4! gaat dat gebeuren. Maar Gerrit speelt 10. exd5 Na 10 .. cxd5 staat wit een heel klein beetje beter (0.45). En dat blijft lang zo.  Ook nog na 17. dxe5

8GerritAb2  8GerritAb2

 

Maar dan wordt Ab ongeduldig. Of miste hij even de mogelijkheid van en passant slaan?

17. .. f5 ?? 18. exf6 ep !  En vanaf hier is het ineens heel erg mis voor zwart. Let op de plotselinge kracht van de al een halve partij werkeloze loper op c3, die ineens ontwaakt is. 18. … Tf7  19 Dg3 (niet de beste maar goed genoeg)  

8GerritAb3  8GerritAb3

Ab ziet de vijand al op zich afstormen en probeert in paniek maar een kwaliteitsoffer (had al eerder gekund), met 19. .. Txf6. En daarna schuift Gerrit, al stukken ruilend, naar een eindspel, dus met een kwaliteit meer ( T+T+6 pionnen tegen T+L+6 pionnen), verbetert de positie van zijn koning. Ab mag nog een twintigtal zetten doormodderen, maar tegen een Gerrit in vorm, in een eindspel, krijgt hij geen enkele kans meer. Die laat even zien dat een Toren echt meestal meer waard is dan een Loper.

Bij Herman tegen Peter viel ook best heel wat emotie waar te nemen. Bij Peter als gebruikelijk de mimiek die moet aangeven dat hij het leven van de schaker af en toe toch echt ‘heeeeel zwaaaarrr’ vindt, en bij Herman juist een vriendelijke spotlach die moet aangeven dat hij zichzelf niet echt serieus neemt (als schaker) en het allemaal niet erg vindt dat hij er niks van kan. (Een mening die  intussen niemand meer met hem deelt.)

Maar het vreemde is dat ik elke keer bij beiden denk dat het toch elke week meer op echt schaken gaat lijken. Ze weten intussen allebei best waar het om draait bij dit spelletje. En dat is zeker bij Herman eigenlijk heel bijzonder. Die heeft nauwelijks ervaring. Misschien krijgt hij stiekem bijles van zijn zoon? Alleen zie je bij beiden af en toe een rekenfout. Niet ver genoeg doorgedacht. Zo geeft Peter bij zet 5 een beetje knullig een pion weg.

8HermanPeter1  8HermanPeter1.

5. …  Pd4?? ( Pe7!?)  6. Pxd4  exd4  7. Dxd4

Hierna kan ik tot zet 20 van beide heren eigenlijk geen enkele onlogische zet signaleren. Er worden stukken ontwikkeld, er wordt om het centrum gestreden. De veiligheid van de koning wordt in de gaten gehouden. Openlijnen worden gecreëerd en benut .Er wordt een aanval bedacht. Die koelbloedig wordt beantwoord.

Voorbeeldje:

8HermanPeter2  8HermanPeter2

16. … f5!?  Best leuk. Zwart staat nog steeds die ene pion achter en wil toch een beetje leven in de brouwerij om een kans te krijgen. 17. Tad1 (exf5!?)  f4! 18. Ld4! Wit staat nog steeds die ene gezonde pion voor.

Pas bij zet 20. verknoeit Herman zijn voordeeltje. Zijn zet is niet echt onlogisch, maar Peter vindt het beste antwoord. Die had misschien dat foutje zelfs uitgelokt met 19. De7. Maar misschien schat ik zijn vakkennis dan al te hoog in.

8HermanPeter3  8HermanPeter3

20. Pe2??  Lh4!! (dat kost een pion, want die dame kan na Pe2 nergens meer heen!) 21. g3 fxg3  Dit is toch echt schaken!? Daar kunnen ze bij het thans lopende London Classic, met die eindeloze reeks remises, nog wat van leren  :

8HermanPeter4  8HermanPeter4

Na 22. Dg2 staat wit nog steeds een heel klein beetje beter vlg. de computer. Maar geef mij toch maar zwart. Maar nu volgt een ernstige ‘vooruit-denk-fout’.

22. Pxg3???  Over het hoofd ziend dat pion f3 dan niet goed gedekt staat (omdat je nu eenmaal niet een dame tegen een toren kunt ruilen. Na Dg2!? kan de Toren van f1 terugpakken op f3.  Je verliest dan wel een pion op g3, maar je stond nu eenmaal een pion voor. En gek genoeg kun je met een witte Koning voor een vijandelijke zwarte pion ook wel een beetje veilig staan.) Txf3!! En dit doet de witte stelling instorten. 23. Dh2  Txg3 Het is ineens helemaal uit. De koning heeft geen bescherming meer.

Geen emoties verder. Jawel. Peter speelt het voorlopig prima. Ik zie dat de zenuwen hem door de keel vliegen, maar hij doet het eventjes allemaal perfekt. Herman doet ook de beste zetten, maar niets kan het nog redden. Na zet 26. Kg2

8HermanPeter5  8HermanPeter5

kan zwart mat in 2 geven. 26. .. Dg5+ (Logisch, want dat is het enige stuk dat nog niet rechtstreeks aan de aanval deelneemt. Die wil natuurlijk ook meedoen.) 27. Kxh3 ( meer smaken zijn er niet) Dg3 mat. Die zet mist Peter. Bij zet 28. mist hij weer een mat in 2. Maar hij wint wel een Dame. En weet dan ook nog dat die zware stukken samen op een 2e rij (of 7e) onoverwinnelijk zijn. Dus gaat Herman toch mat. Dat je snelle matvoeringen mist is niet erg, als je er maar andere heel sterke zetten voor in de plaats doet.  Maar ik vraag me dan wel af of in de slotfase de emotie Peter toch de baas werd, waardoor hij een paar keer niet nog verder keek dan zijn neus al lang is.

Dus: Is schaken alleen logisch denken? Neen dus!

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

(En ik heb natuurlijk Frank nog om de diagrammen te controleren)

 

 

______________________________________________________________________

Overzicht voor ronde 8, gespeeld op 4 december 2017

Wit

 

Zwart

Uitslag

Ron de Vink

Bert Kuijer

1-0

Paul Verkooijen

Frank de Geus

½-½

Gerrit van Dok

Ab Hauer

1-0

Herman Zwaneveld

Peter van Putten

0-1

Marco van Wijk

Afwezig met geldige reden

 

Martin Zwaneveld

Afwezig met geldige reden

 

Jasper Ittmann

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 8

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

95,00

17

8

6

1

1

81,3

2

Ron de Vink

87,67

16

8

4

3

1

68,8

3

Paul Verkooijen

77,33

15

6

3

2

1

66,7

4

Martin Zwaneveld

72,33

14

5

3

0

2

60,0

5

Gerrit van Dok

71,00

13

8

4

1

3

56,3

6

Frank de Geus

59,67

12

4

2

1

1

62,5

7

Ab Hauer

52,17

11

7

3

0

4

42,9

8

Peter van Putten

44,00

10

6

1

2

3

33,3

9

Herman Zwaneveld

39,83

9

7

0

2

5

14,3

10

Jasper Ittmann

23,67

8

1

0

0

1

0,0

11

Marco van Wijk

14,00

7

0

0

0

0

0,0