Smakelijk Bekertje op 25 november

Van vier van onze speciale medewerkers:

Ron: 

Even een update. We zijn door met 2-2. Paul zorgde voor de winst, Bert en ik remise. Grappig was dat Bert en Martin tegen broer en zus speelden en dezelfde variant op het bord kregen. Alleen deed Bert het veel beter en dat terwijl hij ziek was. In betere stelling accepteerde hij dan ook remise, wetende dat Paul toen ging winnen en ik wel remise zou maken. Het grappige was dat ik weer Engels speelde en via een kleine omweg dezelfde variant op het bord kreeg als extern laatst, maar met wit. Ik had het toen thuis bekeken en onthouden dat 10. h3 beter was dan e4, maar ik moet dan wel mijn loper later naar e3 spelen! Vervolgens toren naar c1 en dan kan ik met b4 paard van c5 verjagen, paard naar b3 spelen enz… Fraai plan.

ron  Ron1Beker

Maar ik  speelde  11. Lb2.  Ik kwam desondanks weer veel beter te staan en zelfs gewonnen!

ron2 Ron2Beker

Maar 18. e4 was niet de beste, direct c5!

ron3 Ron3Beker

en vooral met 22. Lf1? gaf ik het voordeel weg. Bert en mijn tegenstander gaven dit later direct aan. Bert is dus echt heel goed in eindspelen.

We hebben vooral Martin later in de auto geplaagd dat hij van een meisje met 1500 rating verloor. Zowel fxe5 van hem en daarna nog Pf6 maakten het haar erg gemakkelijk.

martin1beker Martin1Beker

Zij zat toen al in tijdnood. Hoe kun je nou zo spelen?

( ES: Vreemd genoeg vinden zowel Ron als Martin dat de grote fout  31. … fxe5 was. Komodo vindt dat niet. Wel dat zwart er belabberd bij staat, maar al sinds zet 26! Maar 31.  .. fxe5 is dan nog de beste. Hoewel ook hopeloos. (3.43 voor wit) 32. Lg5+  Maar 32. …  Pf6  is dan inderdaad de allerallerverschrikkelijkste fout!  (…  Ke8 is minder verschrikkelijk, maar eigenlijk ook niks meer)

In de opening was zijn Dc7 ook al niet goed, in een Franse stelling moet de dame naar b6. Hoop dat je van de anderen ook hun partijen krijgt.

Martin: 

Hierbij mijn Partij, tegen een flink mindere tegenstandster. Ik had tijdens de partij toch wel het gevoel gekregen dat ik ondanks de bekrompen stelling dit toch wel zou moeten kunnen uitschuiven. Echter ben ik gaan rommelen, volgens mij heb ik regelmatig te langzaam gespeeld en daardoor werd het onnodig een lange schuifpartij.  Echter toen het loskwam, heb ik op set 31 een blunder gemaakt, door xe5 te spelen, terwijl ik daar met het paard had moeten slaan. Volgens mij had ik het daar scherper moeten spelen, zodat ik na het activeren van mijn lopers het wel winnend had moeten afsluiten.  (ES: nee hoor , het was daar al knudde.) Ik heb er slecht van geslapen, dit mag echt niet meer.

Bert:

Hierbij mijn beker partij van afgelopen vrijdag. Ik was niet erg fit en ik zag dat Ron zeker niet ging verliezen en dat Paul ging winnen dus heb ik het remise aanbod van mijn tegenstander aan genomen.

bert1beker  Bert1Beker

Ron heeft remise gespeeld en Paul heeft inderdaad gewonnen. Doordat Martin verloor was het twee/twee geworden. Omdat wij op een hoger bord hadden gewonnen zijn wij door naar de tweede ronde.

Paul:

Ron en Bert namen genoegen met remise en het bier. Martin verloor van een meisje die  haar handen steeds biddend vast hield, het gaf haar waarschijnlijk kracht.

Zelf mocht ik tegen een sympathiek persoon. Zie partij in de bijlage.

Komodo: Mede dankzij dat slappe exde5 in het Frans staat zwart na zet 10 wat beter. Tot zet 18. zwart beter.

paul1beker  Paul1Beker

Maar i.p.v. het voordehand liggende 18. …  Pxe2 ( – 1.15) speelt zwart 18. .. f6? en daarvan profiteert Paul direct!  19. Lh5! (met gelijk spel) Tf8  20.Pg6 Lh2?  21. Kh1 Td8  en ineens staat wit veel beter!

paul2beker  Paul2beker

22.  Pgf4 Lxf4  23.  Lxf4 Db7? (Da7!?) f3 en het witte leger komt vervaarlijk aanrollen.

paul3beker Paul3Beker

27. .. Dc8  Dat haalt zeker niets meer uit.  De rest schuift Paul uit met zijn ogen dicht:   28. Lxg5 hxg5  29. Df7+  Kh8  30 Te7 en  opgegeven.

Met dank aan alle correspondenten.  (Van alle vier een reactie! Ik kon mijn ogen niet geloven! Hoera!  Hoera! Hoera! )

Ik had geen tijd meer om alles na tekijken. Morgen maar weer!

 

 

 

25-11-2016

Vredeburg

 – 

Aris de Heer

2 – 2

1

7957972 

Bob Stolp

 1780

 – 

8529532 

Ron de Vink

 1883

½-½

2

8431137 

Bert Hollander

 1765

 – 

7185981 

Bert Kuijer

 1830

½-½

3

6039429 

Jos Admiraal

 1652

 – 

6808131 

Paul Verkooijen

 1741

0-1

4

8441499 

Sandra Hollander

 1548

 – 

7826654 

Martin Zwaneveld

 1682

1-0

 

 1686

 

 1784

 

 

Sint in Aartswoud

De Sint hield z’n intocht in Aartswoud. 

Dat zou natuurlijk een heerlijk avondje worden! De jarige heiligman die kadootjes ging uitdelen aan brave schakertjes. 

Nou, dat laatste ging op grote schaal gebeuren.

img_0686bweb0686bWEB

GROTERE OF BETERE FOTO'S. kLIK EROP!

Niels  was de eerste vreemdeling die verdwaald was zeker. Op de 10e zet speelde hij weer die bijna altijd dubieuze zet in het Slavisch  (zie vorige website-verslag) :

niels1  Niels1

Te vroeg 10. c5?  Daarbij zachtjes een sinterklaasliedje neuriënd :  ‘Wiedewiedewiet, ik hoor Eddy wel maar ik zie hem niet.’  Daarop volgde nu natuurlijk gelijk 10 … e5! Als destijds al enkele malen door mij geopperd. En als je dan daarna ook nog eens 11. Te1  speelt  (i.p.v. 11. dxe5 Pxe5 12. Pxe5 Txe5  13. Tb1 met ook dan nog beter spel voor zwart, maar vooruit, je krijgt misschien later toch nog wel wat lekkers in je lege schoen.) Na 11. Te1? roep je stukverlies middels de vork … e4 over je af.  “Ik was er met mijn hoofd niet bij”  was zijn verweer. Dat zal wel kloppen, want daarna gaf hij ook nog een kwaliteit weg.  Hij leek in niets op de Niels van een maandje geleden.

Frank  kreeg het met zijn Slavisch met een niet erg overtuigend plan toch wat lastig tegen de degelijke opzet van zijn tegenstander.  Die gelukkig toch ook weer niet altijd even konsekwent opereerde. En toen werd Frank wat overmoedig. Het kan toch niet zomaar zo’n saaie remise worden. Die hebben we de afgelopen week wel genoeg gezien in NewYork. Frank:  “Ik kwam niet voor niets bij het vallen van de avond helemaal uit Denemarken, waar ik deze dag moest wezen voor een andere intocht!  ‘Ja hij komt, door donkere nachten, in zijn wagen o zo snel!’  En dat zal wit weten ook.” 

frank1  Frank1

Zijn paardje huppelt  ongeduldig op en neer: 16. …  Pg4?  Die begreep ik niet erg. Zal wel het ‘Je moet toch wat!’ geweest zijn.  Wat is er nu tegen gewoon 17.  h3?  Vort, terughuppelen jij! Moet dan h3 te zijner tijd een verzwakking blijken?  Is dat de geheime bedoeling? Geen idee. Maar vreemd genoeg het werkt wel een beetje. Wordt de tegenstander een beetje zenuwachtig en bang dat deze roetpiet minder begrijpelijke plannetjes met hem heeft? 17. Lf1? Die begrijp ik ook niet. Wat doet dat nu weer?  Is dat om pion c4 te dekken?  Dat is onnodig want als zwart op c4 slaat, gaat pion e4 eraf en dat is een zwarte lastpost minder. Of wil wit zijn loper actiever opstellen en naar e2 spelen? Maar h3 is toch ook een mooi plekje voor de raadsheer. Ik voelde weer iets van de opwinding die me beving toen ik kleuter was, en al dat mysterieuze gebeuren  op zo’n sinterklaasavond niet erg begreep. 17. … Dg5?   ‘Je moet toch wat!’    18. h3 Hèhè.  18. ..  Pf6  En wat is er nu wezenlijk veranderd? 19 Kh2?  (Komodo geeft hier: 19. c5  en daarna met b4 en a4 op de damevleugel het initiatief pakken. ‘Die manoeuvres van zwart op de koningsvleugel, dat is toch allemaal maar verzinsel. Een sinterklaasverhaaltje waarin alleen heel jonge schakertjes nog geloven.’ )  19. .. h5! Als wit nu alsnog op de damevleugel gaat optreden wordt het misschien nog wel leuk. Het witte en het zwarte initiatiefje  zouden elkaar in evenwicht houden.  Maar wit laat zich intimideren. Hij is te voorzichtig. ‘Je moet toch uitkijken met zo’n regenboogpiet.’  Zwart krijgt heel heel langzaam toch wel iets in handen.

frank2  Frank2

24. Lc1?? Weer begrijp ik het niet. Goed dat ik ermee gestopt ben. Ik word echt te oud voor dit spelletje. Wat doet dit tegen dat dreiginkje? Zie, ginds komt de stoomboot, over de h-lijn.   ( 24. Kh1!? niet heel erg indrukwekkend, maar heeft tenminste nog wat nut: de koning weg om uit die penning door Lc7 te geraken.)  24. .. h4! 25 Ld1 Gelukkig die snap ik. Zo dekt de dame de velden f2 en g2 en maakt de weg vrij voor eventueel noodzakelijke manoeuvres richting koningsvleugel middels Pe2 , en/of De2, en/of Dg2.  25. .. hxg3 niet slecht. Maar Komodo10  vindt dat het eigenlijk tijd wordt om er nog een aanvallend stuk bij te halen.  Beter 25. Pe7!? op weg naar f5. En daarna hxg3.

frank3  Frank3

26. fxg3

En nu komt er een prachtig kado uit de zak van sinterklaas. Met gedicht: ‘Sint heeft lang lopen denken, wat hij Herman Pomstra nu kon schenken, Piet zei: dat zie ik zo, doe hem een lopertje kado”.  26. .. Lxg3 ??????  De omstanders kijken verbijsterd naar dit lieve vriendelijke gebaar. Na 26 … Pe7!  houdt de zwarte blufpiet  het betere spel, moedig bijeen gesprokkeld.  27. Txg3.    Zwart geeft op. ‘Ik heb me verrekend!’ stamelt hij nog.

img_0698bweb  0689bWEB

Bronstein speelde eens de voor hem ongebruikelijke Engelse Opening als  een eerbetoon voor zijn gastheren,   omdat hij op dat moment in Engeland aan een toernooi deelnam. Je zou dus verwachten dat er vanavond veel Spaans op de borden zou verschijnen. Maar dat was niet zo. Paul bijvoorbeeld kreeg een avondje Weens voor zijn kiezen. Minstens zo oud als de bisschop zelf. En nog steeds wel leuk! 1. Pc3 Pf6 2 e4 e5 4 3. f4  waarna 3. d5 een prima zetje  is. Maar na het gespeelde 3. …   d6 en 4. … Lg4  blijft het toch wat gezelliger voor wit. Dat waren dus de pepernoten, voorafgaand aan de echte pakjes, later op de avond. Langzamerhand komt er voor wit nog meer wat lekkers en wat zoets op het bordje.

paul1 Paul1

Komodo vindt dat wit na 9. d4 er heel braaf bij staat. En na eerst 10. 0-0 ook heel netjes. Maar wit weet het nu ook niet meer zo goed en speelt 9. d3 en dan heeft zwarte piet (sorry, andersgekleurde piet)  na 9. … Pe5 niet veel meer te vrezen.  Wit blijft zijn best doen, met Pe5 en g4, om ons hart vol verwachting te doen kloppen.

paul2  Paul2

Ron schreef me een paar dagen later:  ‘Paul snapte ik niet, tegen de storm in kort rocheren? Waarom? En als je dat doet moet je het daarna veel actiever spelen.’ Dat idee had ik als toeschouwer zonder computer ook al.  Komodo vindt echter een lange zwarte rochade niet nuttig en meent dat er na zet 14. toch echt nog niets aan de hand is.

paul3 Paul3

Volgens Komodo begint de narigheid pas bij zet 20:

paul4  Paul4

Nu krijgt Marcel Kuiper zijn kado.  20. .. g5 ?? Een ernstige verzwakking van de koningsstelling.  Het is zo’n ouderwetse surprise: een pak in de grootte van een koelkast waaruit je na het verwijderen van drie jaargangen kranten en een liter stroop een mooi gouden sieraadje moet vinden.  Marcel Kuiper begint welgemoed aan die opdracht, maar zijn bevende vingers hebben moeite om al dat plakband eraf te krijgen. Af en toe moet Paul een beetje helpen. Wit verdubbelt de torens op de h-lijn, laat ook de andere pion opstomen. Bijna heeft wit de klus geklaard. Maar dat laatste plastic, dat vereist toch nog wel wat nadenken. Niet zomaar de schaar erin en de inhoud beschadigen! Maar het lukt:

paul5  Paul5

25. Tf2! Pf7  ( 25. .. Tf7 26. Thf1 Dg7 27. Pf6+)  26. Pf6+ en zwart geeft op. Ook dit was toch een mooi kadootje, al kostte het wat meer moeite om het uit te pakken. Maar de ontvanger was er zichtbaar blij mee. “Dank je wel!” riep hij tevreden naar de pakjespiet.

img_0681bweb0681bWEB

En nog was de pakjesregen niet voorbij. Ook de tegenstander van Ron werd goed bedacht.   “Ik heb op zich heerlijk gespeeld. Heb wel VAN ALLES gemist. Ik heb op zet 21. echt ruim een half uur naar het prachtige Pf5 gekeken. Daardoor kwam ik later in enorme tijdnood en als klap op de vuurpijl bied ik in totaal gewonnen stelling remise aan! Ongelooflijk, maar het maakte toen voor onze club niet meer uit.”

Ron speelde heel sterk en constant. Al na zet 11. staat hij zichtbaar beter. En na zet 20:

ron1 Ron1

En hij heeft gelijk. Een mooie stelling: 21. Pf5! 

Een paar variantjes :

  • 21.Pf5 gxf5 22.fxe5 Pxe5 (22…dxe5 23.Dg5+) 23.Dg5+ Pg6 24.exf5+-
  • 21.Pf5 Dc5 22.fxe5 dxe5 23.Pxe7+ Dxe7 24.Lg5+-
  • 21. Pf5 Lf8 22.fxe5 dxe5 23.Lxf8 Txf8 24.Dh6 gxf5 25.Txf5+-

Ron speelt echter 21. Pf3  Ook nog wel goed. Zwart blijft onder druk. Maar bij zet 22, bij zet 23, en bij zet 26 mist wit de beste zetten. Desondanks houdt hij de beste kansen. Maar als gebruikelijk bij onze Ronaldus: ten koste van veel tijd! Het wordt voor hem een gevecht tegen de minuten. Desalniettemin, na zet 35 rest zwart niet meer dan de hoop dat de sint geen tijd meer heeft en nodig naar huis moet. Onder luidkeels gezang natuurlijk: “Luister naar ons afscheidslied”.  De enige manier om daar nog wat plezier aan te beleven is:

ron2  Ron2

42. Df1  onder het mompelen van een zwaar teleurgesteld  “Ik bied remise aan”.

Verbazingwekkend dat er na een volle avond schaken  nog zoveel op het bord staat! En wit accepteert dit kado met vreugde. Liever had hij een ander kadootje  gekregen, een vallende klok bijvoorbeeld,  maar hij is te sportief en te fatsoenlijk om de goede gever daar een verwijt van te maken. Komodo laat zien hoe het gewonnen had kunnen worden: De Dame gaat van f1 naar h1. Daarna zit o.a. Lc5 in de stelling en de zwarte Dame raakt overbelast. Die moet het paard op h7 helpen bewaken, maar ook pion d6. En als zwart op c5 neemt, gaat de dan ontstane vrijpion op stap: d5-d6. Met rampen als gevolg.

En Martin? Was ook daar sprake van een kadootje? Misschien. Maar dat is wellicht wat te simpel gedacht. Ron: “Martin heeft kansen gemist en speelde positioneel op gegeven moment slecht e4, kwam met remise weg.”

Martin speelde weer Engels, kreeg gelijk 1. f5 ten antwoord. Een zet die ik ook eens tegen hem deed en ermee verloor! Zijn commentaar destijds : “Ik ben nooit zo bang voor 1 ….  f5, want dan komt er toch een gat in die koningsstelling en een leuke diagonaal a2-g8.” Misschien is dat een beetje te simpel. Martin koos weer voor zijn handelsmerk: zo snel mogelijk b4. Omdat nu zwart zijn koningsloper niet fianchetteerde is dat hier niet zo riskant.

Is 10. e4 echt positioneel slecht? Ik denk ook van wel.

martin1  Martin1

Wit staat er gezellig bij. Maar na 10.  e4?    Met meer of minder geruil in het centrum, altijd wordt de werking van die mooie loper op g2 sterk gehinderd! Die stond zo mooi Maar het zal wel even duren voordat die weer mee mag spelen met zijn vriendjes. Zwart staat daarom gelijk beter en het duurt tot zet 16 dat wit ook weer wat te vertellen krijgt. Maar toch blijft die witte koningsloper  het witte plezier vergallen. Zelfs als wit een pion weet te winnen. Totdat ….

martin2   Martin2

Met Dh5 kan zwart een paar kleinigheden dreigen: Pe5 staat aangevallen, ruim baan voor een toren naar e8 of d8, en misschien wordt Pe2+ nog iets? Maar  zwart zet de dame naar de andere kant  van het  bord. Dat is niet handig   22 . ..  Da4?. Want dan is veld g6 niet meer gedekt.  23.Pg6! En nu volgt een heel boeiend maar heel moeilijk potje. Beide partijen hebben mogelijkheden.  De loper op g2 ontwaakt omdat zwart toestond dat zijn blokkerende pion op e5 door het paard werd geslagen. Maar de zwarte stukken doen ook allemaal mee. En zwart staat een pion voor! Van zet tot zet verschuift het voordeel. Van wit naar zwart, van zwart naar wit.

 martin3  Martin3

Gaat wit toch winnen?  30 Lh3 !! Eindelijk kan die ook meespelen. En hoe! Kan nu 30 …  Lxh3 ondanks kwaliteitsverlies (Dxe8)  wegens toenemende dreigingen tegen de witte koning? Als dat niet kan, moet de Dame terug naar c6 om e6 te dekken. En dat doet zwart niet graag, omdat hij dat stuk natuurlijk niet bij de aanval op de witte koning wil missen. En Tde7 kan natuurlijk ook niet omdat die toren niet op e6 kan terugnemen wegens Dxg7 mat! Ja ja, er stond ook nog een leuke loper op b2! Wat een heerlijke stelling. Het is dus niet zo dat Martin  met remise goed wegkwam. Hij speelt dus hier 30. Lf3?  Dat durf ik toch wel een klein kadootje te noemen. Niet Martin, maar Peter Couwenhoven komt hier goed weg! De stelling wordt zo ingewikkeld dat beide partijen om de beurt sterke zetten missen. Ik vind wel dat Martin bewonderenswaardig agressief bezig blijft. Hij is in deze fase echt even een beetje sterker dan zijn tegenstander. Het zwarte paard op e2 is zijn doelwit. Na zet 33. staat hij echt op winst.

martin4  Martin4

34. Tb4-b3! Die toren stond even aangevallen. Maar ook …..   waar moet dat zwarte paard nu naartoe? Doch Martin speelt het niet! Maar ook na het wel gespeelde 34. a3 blijft de stelling gevaarlijk voor zwart. Na de 35e zet mist Martin nog een kans om alsnog dat zwarte paard naar de slager te verbannen. (met –alweer- Tb3!) En daarna grijpt zwart de kans om zijn paard in veiligheid te brengen. Die mag eindelijk op stal om samen met de schimmel van de sint bij te komen van de emoties. Nu vervlakt het spel snel. En na 38. Kg2? zien beide heren in dat de lol er wel een beetje af is. Maar wat was het een spektakel! Beiden konden mijns inziens  vrolijk zijn over de afloop. “En ze zingen en ze springen en ze zijn ….” Nee, je kunt niet zeggen dat Martin goed weg kwam met remise. Ze kwamen beiden goed weg. Je kunt niet zeggen dat Couwenhove hier een kadootje kreeg. Ze gaven elkaar kleine kadootjes!! En een heleboel nog wel!

In de andere partijen werden geen kadootjes uitgereikt. Gerrit speelde een echte partij! Met zwart, en natuurlijk Philidor.  (Als die eens een Siciliaan zou spelen, zou ik mijn kamera uit mijn handen laten vallen van de schrik.) Na de 7e zet is wit door zijn theorie heen, en heeft zwart niet veel meer te vrezen. (Ja, zo blijft het bij Gerrit natuurlijk de Philidor, tot in eeuwigheid.)  Daarna gaat het vrijwel gelijk op. Soms heeft wit een heel klein beetje meer, en dan weer zwart. Maar echt adembenemend wordt dat niet.

Na 30 zetten waardeert Komodo de stelling als 0.00! Ja, meer gelijk kan niet.

gerrtit1  Gerrit1

Maar toch. Ik maakte me wat zorgen. Gaat die pion op b4 eraf? Die toren op e7 staat er wat onbeholpen bij. Hoe kun je die activeren? Maar Gerrit had het al lang zien aankomen.

Gerrit: “Van belang is mijn keuze na 26. Dxe4 terug te nemen met fxe4. Mijn keuze was ingegeven door de idee dat ik anders weinig meer kon doen tegen het ophalen van mijn b4- pion.” (ES: Die witte toren stond bij zet 26 nog op f3. Dus knap gezien! ) ‘Wit maakte vervolgens een fout met 30. g3. Hierdoor kon ik 30. ..  e3+ spelen en kwam hij aan het veroveren van pion b4 niet meer toe.’  Komodo vindt 30. g3 geen fout. Een andere zet zou 30. Ke3 geweest zijn. Maar ook dan is het goed dat  dankzij 26. fxe4  nu e3 mogelijk is.  30. Ke3 Pg3  31. Txb4 (toch) Pf5+ 32. Kf2 Ph4  en het rekenbeest vindt dit in alle varianten ook remise! Ondanks die pion meer. Een mooie stelling om eens lekker op te kauwen. Tussen de marsepein en borstplaat door.  Vooral als je wel van eindspelletjes houdt.

Resteren de  twee formaliteitjes van vanavond.  Jos en Bert. Beiden kennelijk niet gebrand op een hevige langdurige strijd.

img_0682bweb  0682bWEB

Bert: ‘Hier mijn partij. Ik wilde wat anders proberen dan gewoonlijk. Dus ging ik voor g3 en Lg2.  Maar het bleef allemaal veel te tam om er echt iets van te kunnen maken. In plaats van 12. Lb2 had ik beter eerst 12. Pb3 kunnen doen (bleek vooral in de analyse omdat hij daar niet zo goed op gereageerd zou hebben). Maar ook dan was er niets aan de hand bij goed spel van de tegenstander.’ Neemt niet weg dat Komodo  na 23 zetten toch een klein voordeel voor wit signaleert. Met een bord vol stukken. Maar de heren besluiten tot remise en zitten een goed deel van de avond gezellig samen te analyseren.

img_0700bweb 0700bWEB

Hoe Jos het iedere keer weer voor elkaar krijgt om aan een hoog bord, en vaak met zwart, na een handvol zetten de tegenstander remise te laten accepteren, is mij een raadsel. Ik zie het nooit gebeuren, want het heeft altijd al plaatsgevonden als ik binnenkom. Bedreigt hij ze? “Als je dat niet accepteert ga ik allerlei afschuwelijke dingen over je aan sinterklaas vertellen? “ Koopt hij ze om? Of heeft hij nog van vroeger zo’n enge reputatie dat ze maar gauw ja zeggen. Zegt hun wedstrijdleider tegen ze: ‘Buiten staat zijn knokploeg van antipieten op je te wachten, dus geef hem zijn zin maar.‘  Of roert hij ze tot tranen met een verhaal over een zwaar ziek kind waar hij snel naartoe moet om het te troosten en te bemoedigen? Of over de op handen zijnde geboorte van zijn kind, nou ja dat gelooft niemand, van zijn kleinkind. Of zaait hij twijfel over zijn gezondheid?  Ik weet het niet. Ik herinner me dat ooit mijn tegenstander, de bekende betonmiljonair  Pagel van Koningsclub Bergen, me helemaal van mijn à propos bracht door zwaar te gaan zitten zuchten, met een gekweld gezicht  zijn voorhoofd te masseren, mij om een asperientje te vragen, en halverwege de avond remise voor te stellen. Wat ik accepteerde hoewel ik gewonnen stond. Waar ik dus mijn hele verdere leven spijt van heb gehad.

Wel weet ik dat het bij Jos meestal na een wilde gambietachtige opening gebeurt. Dit keer ook, maar het was toch weer wat anders dan anders. Niet Jos koos voor herrie in de tent, maar zijn tegenstander. Die koos voor de Orang Oetan – opening.  1. b4 !?!   Ook wel beschaafder de Sokolsky-opening  genoemd. Niet populair bij de betere schakers. Rob Bijpost vermoedde wrsch. wie hij tegenover zich zou krijgen en nam aan dat hij het met een traditionele opening  niet zou gaan redden. En koos voor een  verrassingswapen. Maar Jos was niet verrast. Die wist nog van vroeger wat je dan kunt doen, om snel het gif uit die opening te halen. Eigenlijk is alles wel goed  (1. d5, 1. e5 of 1. Pf6), maar je moet er dan wel wat van weten, want het kan scherp worden. Maar de keuze van Jos is doodlogisch en simpel te onthouden. Om die reden heb ik zijn variant ook zelf ooit uitgezocht,  om iets eenvoudigs te hebben om tegen Gerrit te spelen. Gerrit, notabene Gerrit, die experimenteerde een poosje met 1. b4.   

1. b4!?  c6  2. Lb2 Db6! (gelijk aanvallen dat gekke ding) 3. a3 a5  4. c4  axb4 

jos1  Jos1

5. c5  Dc7 (Dxc5?  axb4 met torenwinst!) 6. axb4 Txa1 7. Lxa1 b6  8. e3  La6

Tot zover alles theorie! Ik vermoed dat wit het verder niet meer wist en geen zin had om tegen een theorieboek verder te spelen. En Jos vond vanavond  toevallig dat het leuk was om heel vroeg weer naar huis terug te keren. (“Hé Jos, ben je nu al weer terug?” “Ja, ze vierden daar pakjesavond, en daar houd ik niet zo van!”) Remise na 8 zetten. Een record, zelfs voor Jos, dat in het grote boek van de zwarte bisschop zal worden bijgeschreven.

Voor ons derdewereld-clubje  niet erg. Tenslotte konden die halfjes een nog veel beschamender uitslag  een heel klein beetje voorkomen.

Maar desastreus werd  de uitslag wel.

img_0712bweb  0712bWEB

 

We wonnen er niet één! Omdat er heel veel kadootjes werden uitgedeeld.  Nou ja, voor de gezelligheid. Voor een keertje. Maar zo kon het natuurlijk zeker voor ons geen heerlijk avondje worden!

esweb ESWEB

Dit kiekje werd me opgestuurd door de webmaster van Aartswoud. Sta ik er ook eens op!

Toen ik wegging kon ik in de zaal die knechten horen lachen. ‘Wie slim speelt krijg lekkers, wie stom is de roe.’

Enigszins aangeslagen parkeerde ik wat onhandig uit, zag een klein paaltje niet, en reed mijn voorbumper een beetje aan gort. Maar een beetje schade kost tegenwoordig gelijk duizend euro.  Gelukkig ben ik allrisk verzekerd.

Of ik ook zo goed verzekerd ben tegen zulke nederlagen van ons schaakclubje, betwijfel ik. Als dat nog een keer gebeurt, kunnen ze zingen:  “Zou die goede vent wel komen, nu hij het weer zo lelijk vindt.”

Nee, vanavond scheen de maan niet door de bomen.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden

 

Agenda – Waterlandse clubcompetie jeugdschaak 2016- 2017

1a maandag 12-dec 2016 Aris de Heer – Purmerend 1

1b donderdag 15-dec 2016 Purmerend 2 – Volendam

2a woensdag 11-jan 2017 Volendam – Purmerend 1

2b donderdag 12-jan 2017 Purmerend 2 – Aris de Heer

3a Maandag 30-jan 2017 Aris de Heer – Volendam

3b donderdag 2-feb 2017 Purmerend 1 – Purmerend 2

4a woensdag 8-mrt 2017 Volendam – Purmerend 2 woensdag 8-mrt 2017 Volendam – Purmerend 2

4b donderdag 9-mrt 2017 Purmerend 1 – Aris de Heer

5a Maandag 27-mrt 2017 Aris de Heer -Purmerend 2

5b donderdag 30-mrt 2017 Purmerend 1- Volendam

6a Woensdag 19-apr 2017 Volendam – Aris de Heer

6b donderdag 20-apr 2017 Purmerend 2 – Purmerend 1

Ronde 9

Heel erg spannend was het niet vanavond.  Misschien door de afwezigheid van Martin (ziekig) en Frank (werk), en door het oneven-zijn van Ron.

Niet spannend, maar wel een beetje gek hier en daar. 

Door een onhandige 4e zet van Marco ( 4. …  Pc6, wat voorlopig deelname  aan het spel van de c-pion belemmert)  staat wit snel wat beter. Dat ging spoedig weer verloren, door een onhandige zet van Jasper.   c5  met wit werd kort geleden nog op deze site door mij gesignaleerd als vaak niet zo goed omdat door b6 of e5 de zwarte stelling kan worden bevrijd. Maar hier is het al helemaal niet goed omdat het een pion verliest. Jasper had wel een combinatietje bedacht , maar de motor haperde omdat er een vuiltje in de brandstofleiding zat.

jasper1  Jasper1

9. c5? bxc5  10. Pb3? c4! (het vuiltje). Na deze pionwinst dankzij Jasper’s vriendelijke medewerking staat Marco (zwart) al spoedig veel beter en vervolgens al snel vrijwel gewonnen, en vervolgens in principe  gewonnen (Hee, wat vreemd, Jasper staat een stuk achter! ) en vervolgens totaal gewonnen.

jasper2  Jasper2

Het snelst wint hier 30 …  Dxd7!  31. Dxd7  c2!!! En zwart haalt een nieuwe dame en wit blijft altijd een Toren plus een Paard achter. Maar Marco blundert:  30. ….   Txe3? Waarna Jasper met 31. Pf8+ Kg8  32. Pxe6+ Kh7 33. Pf8+  het vege lijf had kunnen redden met remise door eeuwig schaak !Doch dankzij  alweer Jasper’s vriendelijke medewerking 31. Dxf7? staat zwart toch weer totaal gewonnen. Nog steeds een Toren voorsprong!

 jasper3 Jasper3

Weer kan zwart hier …   Dxd7 spelen en met c2 de Dame terughalen. Einde verhaal.  Maar dankzij Marco’s vriendelijke medewerking  31. …  Tg3??? staat nu ineens wit gewonnen:   32. Pf8+  met damewinst  Kh8  33.  Dxc7  Wit heeft ineens een Dame tegen een Toren, en het promoveren van de c-pion kan zwart vergeten!  Marco rommelt maar wat verder. (Je kan nooit weten tegen Jasper, misschien geeft hij (ook) een stuk weg! Daar is hij goed in.).  Jasper is natuurlijk heel erg geschrokken van deze plotselinge en totaal onverwachte meevaller en mist een spoedig geforceerd mat op zet 35. 

jasper4 asper4

35. Dd8+ Kh7  36. Pf8+ Kh8  (of Kg8)  37. f5!!  En omdat straks dat paard op g6 door de pion op f5 gedekt staat, volgt onherroepelijk mat:   bijv.  ..  d2 38. Pg6+ Kh7  39. Dh8 mat   of    …. g5  38. Pg6+  Kg7  39. Df8+ Kh7  40. Dh8 mat  enz.

Zoiets missen, dat moet kunnen voor een veelbelovende junior. Een zet later mist hij weer een matvoortzetting. Ook een wat diepere. Moet ook kunnen. Maar dat hij even later de kracht van de vrijpionnen totaal onderschat, dat kan echt niet!

jasper5  Jasper5

37. Pxd3 zou er één uitschakelen en die andere tot machteloosheid doemen. Maar dankzij zijn vriendelijke medewerking 37. Pxe4 ????????  c2! duikt hier het moment op waar Marco naartoe probeerde te rommelen.  Zwart gaat een dame halen en forceert alsnog remise! Hoe is het mogelijk!

Zelden zo’n chaotisch tafereel gezien! Ik heb veel vertrouwen in de talenten van onze jeugd, maar  om dat te bewaren moet ik deze partij (beter dit ‘potje’) maar zo snel mogelijk vergeten.

En dat geldt ook voor het potje van Niels, tegen Bert.

Na 9. zetten is de stelling nog totaal gelijk. Zoals hoort heeft Bert met zijn KoningsIndisch In De Voorhand (met wit dus) nog niks bereikt. Maar waar elke KoningsIndisch-speler van droomt, is dat de tegenstander vergeet dat er een op afstand verstopte sluipmoordenaar zit, met een scherpschuttersgeweer, dat is die gefianchetteerde loper op g7 of hier op g2, de trots van het KI. En mede dankzij de vriendelijke extra medewerking van Niels, dat gebeurt hier!!

niels1 Niels1

9.  … b5 ??  Die schijnbaar dooie loper op g2 veert op. Hoera!  Hier vraagt zwart zelf met nadruk om het probleem. Met een eigenlijk vrij eenvoudige combinatie wordt die loper springlevend:

10. Pxd6  Dxd6  11.  e5  wint een stuk Pxe5  12.  Pxe5 en daar issie, die sluipmoordenaar. 12. ..  Dxe5  13.Lxa8 met torenverlies. Zwart geeft op. Een miniatuurtje.

Dit potje moet ik dus ook maar snel vergeten. Maar Niels natuurlijk niet. Hopelijk gebeurt hem dan zoiets principieels niet vlug een tweede keer.

Paul tegen Gerrit.    Ook niet heel spannend. En ook een beetje eigenaardig.

Gerrit: “Eigenlijk heb ik gedurende de hele partij maar één echt goede zet gedaan denk ik: 20. ……d5. Maar misschien ziet jouw computer nog enige andere lichtpuntjes.”   (Terzijde, voor de combattanten zelf : Komodo ziet aan 20..  d5 niet veel bijzonders af. Maar niet zo somber! Komodo  knikte goedkeurend bij   21. …  Lxe4  en vond 34. … Pc6 best aardig. M.i. waren de zwarte, lichte moeilijkheden -als vaker-  toch een gevolg van een wat te tamme openingsopzet. En van  23. .. Pg8. )

Eigenaardig dus. Bijv. omdat na 4 zetten er een stelling op het bord staat die sprekend lijkt op de stelling van Gerrit tegen Bakkum. Weer een Schots gambiet (toevallig ook Paul’s ouwe liefde) , en Gerrit herhaalt zijn principiële openings-onnauwkeurigheid van toen. Waaruit maar weer blijkt dat mijn gepruts voor de website weinig effect heeft.

paul1  Paul1

4. .. Le7?  Ik wijs nog maar eens op de mogelijkheid  4. … Pf6! Omdat het door Gerrit kennelijk gevreesde 5. e5 weinig effect heeft wegens 5. ..  d5! Meestal gevolgd door Pe4. En het kennelijk gevreesde 5. Pg5 niets uithaalt wegens 5.  …  Pe5! Aldus de eeuwenoude theorie. Mede door een wat mindere 7e zet van Paul lijkt  Gerrit toch redelijk weg te komen, maar vanaf zet 10 wordt de witte stelling echt wat dreigender dan de zwarte. Gerrit moet een beetje in de verdediging. Door een wat minder gelukkige witte manoeuvre bij zet 21. is dat van voorbijgaande aard.

paul2  Paul2

21. Ph4?  (  21. e5! Lxd3 22. Dxd3  Pe4  23. Ph4 (nu dus wel). Met nog steeds licht voordeel voor wit. Zwart moet ernstig rekening houden met f3 en als paard e7 weggaat om het paard op h4 door de dame te laten aanvallen kan Pf5.) even is na 21. … Lxe4 het witte plusje verdampt. Door een zwakkere 23e zet krijgt wit toch weer mogelijkheden.

paul3 Paul3

23. … Pg8? (Pc6!? Wat de torendekking van de witte Dame onderbreekt en wit moet kiezen: dameruil of zijn dame en zijn h-paard in de problemen laten brengen na Dxb7) 24. Pf5! En nu moet zwart echt gaan uitkijken. Pionverlies hangt in de lucht.  24 ..  Dxc7  25. Txc7  b5  26. f3 Pef6  (Pg5!?)

paul4 Paul4

27. Pd6! En pion f7 kan niet voldoende gedekt worden. Kh7 28. Txf7  Txf7  29.  Pxf7 en nu rest de lastige, maar absoluut  uitvoerbare taak om die pluspion te gaan verzilveren.  Na zet 33 zou volstaan  om rustig de witte koning naar betere, centrale  velden brengen.

paul5  Paul5

34 Kg3  35. Kf2  36. Ke2  37. Ke3   want zwart kan daar helemaal niks actiefs tegenover stellen.  Met de witte koning centraal geposteerd hoeft wit niet benauwd meer te zijn voor zijn a3-pion, en kan de witte loper ook een duit in het zakje gaan doen.

Maar hier gaat wit zich een beetje haasten :  34. Pd7 Pc6  35. Pb6 en wit ziet na  Pxd4  36. Pxd5  Pxf3+ niet hoe dat nog te winnen.  ik denk dat Gerrit terecht schrijft:  “Denk dat Paul nog wel had kunnen winnen.  Had alleen denk ik nog wel een tijdje geduurd.” Maar dat had dan moeten gebeuren na  35. … Pxd4 en dan eerst 36. Kg2!!  (om pion f3 te dekken, want die pion op d5 loopt niet gelijk weg) en dat was vast een zeeslang geworden met toch onzekere afloop. Zeker met Gerrit achter de zwarte stukken.

Het meest verrassende was de partij van Peter. Niet vanwege de afloop. Want Peter werd in opvallend hoog tempo overspeeld. (Ik kan het  partijverloop niet aangeven omdat ze beiden hun partij niet genoteerd hebben.)  Na een uurtje was Peter tot totale  machteloosheid  gedoemd.

peter1  Peter1

Toch is het nog niet zo heel eenvoudig om de winnende voortzetting te vinden.  (Die is er natuurlijk wel. Maar dat zou me hier te ver voeren) Maar Peter hielp hem een handje door na Ta8 met zijn a-pion op stap te gaan naar de overzijde, maar die pion was natuurlijk ten dode opgeschreven toen ook de witte koning er op afging.

Het verrassende was voor mij niet zozeer de partij als  wel de persoon van de tegenstander: Ab Hauer.

img_0676web   Foto groter en beter? Erop klikken!  

Ik vond mijn eigen partij (voor de interne) van 1979 tegen hem terug. Goeiegod! Dat is 37 jaar geleden! Dat was mijn glorietijd bij het toen bloeiende Aris de Heer. Maar van dit partijtje straalt weinig van die glorie af. Ik kreeg de kans niet.  Ik bereikte een lange avond helemaal niets. Pas in het heel verre eindspel ging mijn grotere ervaring  een rol spelen. Ik had maar liefst 56 zetten nodig, en herinner me nu nog dat ik er dus niet erg blij mee was. Ik vond het tegen 'eigenlijk een huisschaker' een afgang. Maar ja, hij was dus toen even een jaartje lid van Aris de Heer.

Hopelijk nu ineens weer terug bij ons derdewereld-clubje?  Dat zou een aanwinst zijn. Want dat hij snel weer terug zal zijn op zijn oude niveau of nog beter, dat lijkt me voor de hand liggend. Hij zal nu meer tijd hebben En ik was nu zeer geïmponeerd door zijn hoge (te hoge) speeltempo. Het kan dus nog beter!

En dat denkt Peter ook, vermoed ik.

Aldus een avond met verrassingen. Ben benieuwd welke verrassingen er vandaag zullen zijn, in Aartswoud.

(eindcorrectie moet nog plaatsvinden)