Avondje schaken?

Voor betere of grotere foto's erop klikken. Terug met ->

Gelukkig kijken onze partners zelden op onze website. Want leg dit maar eens uit thuis!

IMG_9968bWEB 9968b

Ik dacht dat schaken een serieus spel was, en schakers bedachtzame, betrouwbare en serieuze mensen. Nou dat valt vies tegen.

IMG_9969bWEB 9969b

Als Chris er even niet is, regelen ze het zelf wel.

IMG_9970bWEB 9970b

OK, af en toe wordt er ook nog wel even gevluggerd. Maar het glas mag niet ontbreken. Het lijkt wel een staande receptie.

Helaas was ik door omstandigheden wat verlaat waardoor ik twee rondes prachtig ijzersterk schaak moest missen. Tot mijn verbijstering bleek Gerrit toen al twee nullen gescoord te hebben. En dat voorbeeld was goed gevolgd door Martin. In de derde ronde bleek dat Gerrit de smaak te pakken had, want hij voegde er opgewekt nog een nederlaag aan toe. Ook net als vorige week bij een ronde echt schaak, stond hij een stuk achter tegen twee pionnen. Wat tegen Ron vorige week geen probleem was, maar nu tegen Paul wel. Dankzij een vreselijke blunder. Hoewel Gerrit aan een dagelijks leven zonder dame wel gewend is, zag hij dat op schaakbord toch niet meer zitten.  Zelden heb ik Gerrit zo desastreus aan een vluggertjesavond zien beginnen. Voor Martin gold hetzelfde. Erg overtuigend scheen het vanavond voor hem ook niet te worden. Ik informeerde bezorgd of het wel goed ging met kind en echtgenote, maar daar zat kennelijk het probleem niet.Beiden herstelden zich later wel een beetje. Zo won Gerrit van Ron, en Martin van Gerrit, maar verder moest het magere herstel komen van winst tegen de junioren.  Waarvan ik de overwinning van Martin tegen Sven wel erg spectaculair vond. Zonder te rocheren toog Martin voorwaarts met  naast elkaar e4, f4, g4,h4. Lijkt me geen voorbeeld voor de jeugd om na te volgen, maar Sven kon er geen cholola van maken en ging kansloos tenonder.

IMG_9971bWEB 9971b

Man of the tournament werd geheel onverwacht : Paul. Die alles won. (Behalve tegen Ron.)  Daarbij ook wel van wat mazzel mocht profiteren. Bijv. tegen Frank met een stuk achter met de moed der wanhoop maar aan een aanvalletje begon, en nota bene zo nog won ook! Een dame kado kreeg van Marco, die daarna had kunnen opgeven, maar dat is nu eenmaal diens stiel niet. En Niels liet zich in redelijke stelling pardoes mat zetten. Maar OK, Paul was vanavond in de goede krijgslustige stemming, en waarschijnlijk ook eindelijk eens een beetje uitgerust? Of een tijdelijke opleving? Ik ving op dat zijn vrouw even niet thuis is, zou dat ermee te maken hebben?

Niet alleen Gerrit en Martin zaten wat onder hun niveau maar dat gold zeker voor Ron. De laatste tijd steeds de gedoodverfde winnaar van dit type van soort schaakavondjes. (Ondanks zijn "ik kan niet vluggeren".) Dat hij van Bert verloor zal hij zeker niet echt leuk gevonden hebben. Maar Ron inmiddels een beetje kennende zou je verwachten dat zijn humeur ernstig zou gaan lijden door het feit dat hij tegen Frank onvoorstelbaar had zitten knoeien, en tegen Gerrit een mat in 1 over het hoofd zag. Doch zelden Ron zo ontspannen  en vrolijk zien rondwandelen als vanavond. Dus inderdaad slechts "een beetje kennende".  Want met drie nederlagen zit de eerste plaats er natuurlijk dit keer niet in.

Voor Bert leek dat eindelijk weer eens wel het geval. Hij speelde rustig en degelijk. Zonder grote blunders. Niet vaak viel me iets echt op.  Tegen Ron won hij twee keer een kwaliteit en tikte zijn rivaal rustig van het bord. Tegen Frank lukte dat niet en het eindspel was ongetwijfeld inderdaad geheid remise. Tegen zijn zoon deed hij het wel erg rustig aan, en kon pas in het pionneneindspel winnen. Tegen Paul in topvorm haperde de score even. Het lekkerste bewaarde hij voor het laatst: een mooie aanvalsoverwinning tegen Martin die weinig echt fout deed,  maar in de verdediging zijn stukken wat te krampachtig neerzette. En zo werd Bert overtuigend tweede.

Net als voor Paul was het voor Frank aan het (bijna)eind van het seizoen zaak te laten zien dat hij het echt nog niet verleerd is. Hij verloor alleen tegen Paul. En als al eerder gezegd, eigenlijk overbodig. Maar speelde ook twee keer remise. Eervol tegen Bert  en iets minder vanzelfsprekend tegen Sven. Die zelfs een beter eindspel bereikte, maar daarin tegen de grotere  technische ervaring van zijn tegenstander tekortschoot.  Aldus werd Frank dus ook overtuigend en eervol 3e.

IMG_9972bWEB 9972b

Rest mij de jeugd. Die er nog steeds niet in slaagt de 'ouwe hap'  serieus te bedreigen. (Waar we met smart op zitten te wachten!)  Ze bezetten uiteindelijk braaf de laatste vier plaatsen. 

Jasper denkt hardnekkig dat je in de opening een stuk hoort weg te geven. Anders vindt hij het schaakspel niet spannend genoeg. Daar doet hij elke partij erg zijn best voor, en meestal lukt hem dat dan ook.  Zijn belangrijkste wapenfeit was een overwinning op Niels. Wat hem voor die onaardige allerlaatste plaats  behoedde.  Die was nu voor Niels. Die hebben we wel eens beter in vorm gezien. Maar die kon zich nog wel beroemen op een overwinning tegen Martin. En op een degelijke partij tegen zijn vader die pas in het eindspel verloren ging. En op het overleven van een eigenlijk dodelijke aanval van een Ron die niet zo op dreef was. Want ook die kon pas het eindspel  winnen.

IMG_9974bWEB 9974b

Ik weet niet meer of wit nu aan zet is of zwart.

NielsRon1 Nielsron

Als wit aan zet is kan gewoon dodelijk 1. Pf7+  volgen.  Gezien de hand van Niels op de foto is het goed mogelijk dat zwart nu een zet moet doen: Maar ook met zwart aan zet is die na 1. …  hxg5  kansloos. Bijv. direct 2. Ta1-e1  is dodelijk. 

Van Sven heb ik (al meermalen op deze wepzijde  geventileerd) hoge verwachtingen. Dus dat viel me een beetje tegen. Hij won van Niels omdat die aan de lopende band stukken weggaf en van Jasper ook wegens vroege stukwinst (natuurlijk). Zijn beste prestatie was een remise tegen Frank. Vanuit een beter staand eindspel. Zoiets noemen we een plusremise! En lange tijd deed hij het goed tegen Gerrit's bunkeropening (Philidor). Hij leek wel theorie te spelen. Maar als hij dan in het middenspel in de aanval gaat, breekt hij de tanden stuk op  Gerrit's betonnen muur en verliest. Misschien moeten we eens wat meer aandacht besteden aan het starten van een aanval vanuit een betere stelling. Want ik heb daar nu al enkele keren Sven de mist mee zien ingaan.

Marco was vanavond de beste van het jeugdig talent. Daar hij van alle overige junioren won. Maar tegen de senioren beet hij steeds in het zand. Tegen Bert speelde hij lang heel goed, maar uiteindelijk  verloor hij een kwaliteit en dus de partij. Tegen Frank liet hij opnieuw (!) -door een te vroeg Pe7- toe dat zijn tegenstander hinderlijk Pc3-b5 kon spelen. Gelukkig liep het nu goed af. Helaas beantwoordt hij later een poging tot aanval van Frank niet adequaat, en gaat daaraan tenonder. Tot en met het middenspel maakt hij het ook Martin behoorlijklastig.  Maar verrommelt dan een stuk. Door Ron,  Gerrit en Paul wordt hij ingeblikt.

En zo was het weer een gezellig avondje. Met vrolijke blunders en hilarische missers. En niet te vergeten met bier en bitterballen.

 

Eindstand:

1. Paul      8 uit 9

2. Bert       7,5

3. Frank    7

4. Ron       6

5. Gerrit    5

6. Martin   4

7. Marco   3  

8. Sven     2,5 

9. Jasper   1

10.Niels     1

Eindcorrectie nog niet plaatsgevonden.

 

 

 

Ronde 27

Nog een rondje of vijf. en dan zit het seizoen er weer op. Denk ik. En het lijkt wel de Nederlandse voetbalcompetitie van dit jaar. Wordt het Ajax of wordt het PSV? Wordt het winnen op doelsaldo?

Wel leuk. Nou ja, voor de anderen.  En nog meer lichtpuntjes dit jaar. De jeugd was lekker bezig .

Niels en Sven speelden een potje waarmee ze goed moeten kunnen meedraaien op het seniorenniveau. En hetzelfde geldt voor Marco die het Paul  buitengewoon moeilijk maakte. Die had eigenlijk met het volste recht kunnen verliezen. Al in de opening, maar ook nog een keer op een  later moment. Eigenlijk stond hij 70% van de speeltijd zeer slecht! Hoe populair en onmisbaar onze Paul ook mag wezen, ik denk dat iedereen hoopte dat Marco zou gaan winnen. Aan de underdog wordt zoiets nu eenmaal gegund. Voor Marco jammer dat hij laat op de avond in het uitvluggeren van alweer een winnende stand, vlak voor de tijdcontrole toch nog zijn aspiraties in rook zag opgaan. Maar dat is nog slechts een kwestie van ervaring en meer zelfvertrouwen. Paul was zeker niet beter, hoogstens op het kritieke moment sneller. Toen pas.   En Ron (tegen Gerrit) en Bert (tegen Martin) moesten alles op alles zetten om het stuivertje wisselen aan kop, te voorkomen dan wel te verwezenlijken. Ook dat was een boeiend schouwspel.

Laat ik maar beginnen met Paul. Ik mocht zojuist een mail van hem ontvangen dat ik graag citeer:  " Het wordt spannend aan de top. Ben je al bezig mijn magistrale partij van commentaar te voorzien? Zo'n vroeg paardoffer, om de partij daarna weergaloos af te maken. Al gebiedt de eerlijkheid mij wel te zeggen, dat Marco steeds sterker wordt. Hij heeft meer gezien als ik. Alleen mist hij nog ervaring, het is een kwestie van tijd alvorens hij een vaste waarde wordt in het externe team."

Hieruit blijkt dat we het geheel eens zijn over de rol van Marco. Voor we het eens kunnen worden over de rest van zijn reactie moeten we ons eerst goed realiseren dat Paul  een van de weinige echte humoristen is in onze club.

De 1e misser (wel wederzijds)

27Paul1  27Paul1                                                                                                                                      

Als zwart Pe7 en g6 en Lg7 wil spelen (wat Marco zich heeft aangewend, en dat is best speelbaar) moet hij wel Pe7 uitstellen tot na g6 en Lg7, of eerst met 4. ..  a6 de akelige zet 5. Pb5 voorkomen. Wat ik vorige week ook al suggereerde op deze website, bij Gerrit-Marco. Maar goed, ik begrijp dat ik zoveel onzin verkondig  op  uw website dat echte schakers mij niet direct geloven.  Paul speelt 5. Pc3?

De 2e nalatigheid vindt plaats na zet 8. … d5! (Goedzo!)

27Paul2 27Paul2

9.0-0? (exd5!)  e5!  10. Pbd5? (Pxd5 of exd5) d4!  11. Lg5? (Pe2) f6!

Dit zijn dus 4 (vier!!) achtereenvolgende sterke zetten van Marco! Marco staat nu gewoon geweldig. Wit gaat een paard verliezen.

27Paul3 27Paul3

12. Lc1 a6! 13. f4? axb5 14. Pxb5 Db6! 15. Dd3

27Paul4 27Paul4

Marco staat gewonnen! Helaas gaat hij nu even rommelen. Paul wordt gelijk wakker! (Eindelijk)

15. .. Ta5 (Helaas. Bijna alles is nog beter. Bijv. Pa6 of Ld7. Maar Ta5 kan nog net, gelukkig.) 16. a4 Pa6?? (Maar dit niet! 16.   . Ld7!? 16. Le6 !? ) 17. Ld2!

 27Paul5 27Paul5

Jasses, nu raakt zwart zijn materiële voordeel weer kwijt! 17. …  Txa4 (moet maar)  18. Txa4 Ld7 19. Txa6? (19.Ta5!)  De stand is gelijk.

27Paul6 27Paul6

Maar na 24. .. Pb4?  (Tb8!?) blijkt Paul toch weer even ingedommeld. Anders ziet hij zulke dingen heus wel!

Dus 3e foutje:  25. Db3+ wint een stuk! Maar 25. Lxb4? Dxb4 niet!  26. Dxa6 Dxb2

27Paul7 27Paul7

De stand is volgens Houdini vrijwel gelijk. Toch zou ik liever achter de zwarte stukken zitten. Zwart heeft het loperpaar. En met de toren druk op c2. En die pion op d4 is nog geen vrijpion, maar owee als hij dat t.z.t. wordt!   Wat een geweldige prestatie van onze junior. Paul moet best nog uitkijken. Dat doet hij niet! Goed is bijv. 27.Dd6 Db7 Want hij speelt 27. Da7? (4e misgreepje) Le6!  28. De7? Da2! 29. Pb5 Lf8! Het is ongelofelijk, maar Marco kiest alsmaar de allersterkste zetten. Nu al weer zes zetten achter elkaar! Misschien moet hij later maar schaakcomputer worden.

 27Paul8 27Paul8

En hij blijft de sterkste zetten vinden: 32. … Txc2! (dreigt mat in 2) 33. Dxd4 (33. Dd5 +  om de dames te ruilen is iets beter, maar ook niet voldoende ) Tc1!  34. Dd5+ Dxd5  35. exd5 Txf1

27Paul9 27Paul9

Aanschouw wenend de witte ravage! Helaas begint nu een enorme tijdnood een rol te spelen. Voor Marco nog iets erger dan voor Paul. Die speelt door op de klok! Het wordt haastwerk. Ze noteren de rest van de partij niet meer. Ik kan u dus de details niet onthullen. Maar geloof het of niet: Paul wint dit.  Op de klok. (?) Ik hoop van harte dat Marco de kracht zal vinden om deze  vreselijke onredelijkheid van het lot te vergeten. Nou ja, hij is nog jong en vitaal! (Zijn tegenstander natuurlijk ook, maar die etaleerde dat vanavond wat minder.)

Bij Sven tegen Niels was ik vooral onder de indruk van de openingsbehandeling van beiden. Die was bepaald niet kinderachtig. Het was gewoon vakkundig Spaans. Zo spelen de supergrootmeesters het ook!  9. h3 Zoiets bedenk je niet zomaar, zoiets moet je weten. Zou Sven stiekem openingenboeken bestuderen?

27Sven1  27Sven1

Hierna introduceert Niels een nieuwtje! Die supergrootmeesters spelen hier meestal 9. .. Lb6  wat ze dan een profylactische zet noemen: een zet die vooruitloopt op wat zeker gaat komen, namelijk d4. En dan moet Lb6 toch, dus dan hebben we dat maar vast gehad. Of ze spelen 9. .. Lb7. Niels nieuwtje is 9. .. Ld7. Moet kunnen!  Hierna is de theorie dus even overwonnen, maar spelen de heren nog wel steeds de meest plausibele zetten. Hulde! Na zet 13. is de stand gelijk!

27Sven2 27Sven2

Die achtergebleven d-pion van zwart stelt niet veel voor. Die kan hij op een volgende zet gemakkelijk oplossen met d5, maar haast heeft het niet. Altijd als ik zo'n Spaanse stelling zie, denk ik: waar is nu toch die meer-zet van wit gebleven? Zwart lijkt op mysterieuze wijze wel een voorsprong in ontwikkeling te hebben verkregen.  Maar grootmeesters en Houdini zien dat niet zo. Maar nu gaat het toch beiderzijds even een beetje mis:  14. Ph4? (Lg5!)  Pb7? (Waarom nu niet gewoon  14. ..  Pxe4? Pionwinst + een sterk centrum. Dat paard op het verkeerde h4 staat dan namelijk ook- door de dame- aangevallen.) 15. Pf5!  Sven weet zich te herpakken. Doet weer de beste zetten  …  g6  16. Ph6+  Kg7 en staat dan wat beter.

27Sven3  27Sven3

 

Maar de volgende zet begrijp ik niet. 17. Ld3? Wat doet die loper daar beter dan op c2?  De  loper op c1 zou wel eens wat  meer willen meedoen (17. Lg5!)  waarna het damepaard ook voor het witte karretje kan worden gespannen (Pd2). 17. … Pc5! Natuurlijk. En ineens krijgt zwart nu de wind in de rug. Hij gaat zelfs een pion winnen. Wit vestigt zijn hoop op een koningsaanval. Het ziet er wel aardig uit,  maar toch vooralsnog met weinig echt gevaar voor zwart. Zwart staat dus veel beter.

27Sven4 27Sven4

Maar dan vergokt Niels de boel. Met 25. … Le6! zou hij de slinkse bewegingen van het h6-paard  neutraliseren, en na veel ruil van stukken is er van wits aanvalletje niets meer over en resteert dan gewoon die extra pion en goede winstkansen. (Bijv. 25. … Le6  26. Pg4 Pxg4 27. fxg4 Lxg5  28. Dxg5  a5)  Maar Niels wil zelf aanvallen, en dat is te vroeg. 25. … e4?  Sven veert op:  nu kan hij zijn schijnbaar aanvallend opgestelde maar toch vrij machteloze stukken toch nog in aktie krijgen:  26. Pf5+!  Ik vind dit best knap. Hier moesten toch echt enkele zetten vooraf worden berekend: 26. .. gxf5 27. Dh6+ Kg8

27Sven5  27Sven5

28. Lxf6!   Lxf6  29. Dxf6 en bij vrijwel alles wat zwart doet, volgt remise door eeuwig schaak. Als zwart dat toch nog probeert te verhinderen staat hij slechter. Niels kiest eieren voor zijn geld.

27Sven6   27Sven6

29. ..  Le6  30. Dg5+  Kh8 31. Df6+  Remise door eeuwig schaak.

Sven maakt nu het vooral van Peter bekende pffff- geluid met bijbehorend hand-voor-het-oor- gebaar om een grenzeloos gevoel van opluchting aan te geven. Dat is misschien wat overdreven. Maar ja hij stond inderdaad een pion achter en zijn tegenkansen slonken. Maar ook dit was een partijtje om tevreden mee te zijn. Er zaten veel sterke momenten in. Ook voor hen geldt de uitspraak van Paul : "Het is een kwestie van (weinig) tijd alvorens ze een vaste waarde worden in het externe team."  

Peter tegen Frank kende minder hoogtepunten. Peters openingszetten tegen Frank's Siciliaan waren redelijk, maar zijn  9e zet was aanvechtbaar.

27SPeter1 27Peter1

9. g3?  Pxd3 (Natuurlijk. Leve het Loperpaar. Voor meer illustere voorbeelden daarvan, aanschouw verderop de partij Martin-Bert.) Peter zei me na afloop: Ja ik had al zoveel zetten met die loper gedaan, die wou ik niet alweer verzetten! De fout was dus eigenlijk al gemaakt bij zet 4 toen wit na 3. a6  4. Lb5-d3 speelde , en een onhandig veld vóór zijn d2-pion prefereerde, i.p.v. 4. Lb5-e2.

Gelukkig voor Peter laat  Frank na 10. cxd3  de voor de handliggende pionwinst liggen. 10. ..  d5? i.p.v. 10. ..  dxe5 11. Pxe5 Pxe5 12. Lxe5 Dxd3!

De stand blijft nu ongeveer gelijk. Tot …

 27SPeter227Peter2

Wit moet natuurlijk gewoon terugslaan 14. Pxd4 . Niets aan de hand. Jij een loper, ik een paard. Doch een wonderbaarlijke blunder volgt, een Peter onwaardig! 14. Pbd2?? Bescheiden als altijd, gewoon even vergeten waar hij recht op had. Daarna hoeft Frank niet veel meer te doen. Simpel  vereenvoudigen, om een eindspel met een stuk meer over te houden. Na zet 32 gelooft Peter wel in Frank's  kundigheid om dat klusje te klaren. We wensen Peter de rest van het seizoen een plezierige, langdurige vakantie. (Hij heeft beloofd terug te komen, dus we zijn alleen verdrietig, niet boos.)

Martin tegen Bert (zwart)  .

Bert, altijd al erg geconcentreerd, is nu wel super bij de les. Nog maar weinig rondes te gaan. Om de beeldspraak maar even te handhaven, het is een beetje PSV-Vitesse. PSV moet winnen om Ajax voor te komen. Ik lees: Vitesse, toch vaak een lastige tegenstander, nam het initiatief, maar PSV was gevaarlijk via counters. Zo ging het ook bij tegen Martin tegen Bert. Siciliaan. Martin kiest een opstelling met 7.Lf3. Later moet die loper weer  terug wegens Pe5. Tengevolge van een iets minder sterke 14e zet krijgt zwart kleine mogelijkheden.

27Martin1  27Martin1

Doch na 16. a4 is er niets meer aan de hand. Gespeeld wordt echter 16. Db3? waarna gewoon 16. …  axb5 17. cxb5 Dc2! heel sterk is. (18. Dd3 e5!) Maar Bert speelt gelijk 16. .. e5 en ziet ook op de volgende 17e zet af van axb5. En ook op de 18e. En ook op de 19e. Dat is geen toeval meer, dat is principieel. Maar Houdini geeft het steeds als de beste mogelijkheid voor zwart om een klein voordeel te behalen.  Waarbij steeds de open c-lijn voor zwart belangrijk is. Zoals Bert het speelt schiet het niet echt op, en dus zien we op de 21e zet dat Berts geduld op is. Hij moet immers winnen! Dus:

27Martin2  27Martin2

21. …  f5 Baat het niet dan schaadt het wel.  Was het een wijsheid die Bert (of was het Tarrasch?) me ooit leerde: " Een zet hoeft niet persé goed te zijn, als de stelling maar levendig is"?  22. exf5 Lxf5  waarna Houdini aangeeft 23. Lf3! met enig voordeel voor wit. Maar Martin bewijst de hierboven vermelde wijsheid door  23. f4? te spelen. Hierna krijgt zwart niet zozeer veel voordeel, maar wel plotseling prettiger spel met  gemakkelijker te vinden zetten. Martin raakt in de verdediging, de zwarte lopers worden hinderlijk.

27Martin3 27Martin3

25. Ta2? een krampachtige zet om kwaliteitsverlies na e4 te voorkomen. (Wit had beter kunnen vertrouwen op 26. Ld4!)    25. ….  Td8  26. Tf1? (Da3!?)  Ld3! 27. Te1 (Uit de twee  torenzetten blijkt wel dat Martin zich terecht zorgen gaat maken. Hij zoekt wanhopig naar tegenaktie. Maar op deze trage wijze met weinig resultaat.)  27. ..  e4! Daar is hij dan, de zet die al een poosje in de lucht hing.

27Martin4  27Martin4

Zwart staat nu stukken beter. Het enige stuk van zwart dat nog niet dominant aanwezig  is, is Ta8. Maar dat zal ook wel niet zo lang meer duren. De rest staat er ergerlijk actief bij te staan. Torenlijnen en diagonalen! Heerlijk!

28. Dc1? ( die dame moet wegwezen, maar Da3! was actiever)

Hoewel Bert niet steeds de beste mogelijkheden kiest, blijft Martin hinderlijk onder druk staan, en kiest derhalve ook niet altijd de sterkste mogelijkheid. Dus lijkt het vrijwel uit na zet 31. Pxe4 (knap , maar niet genoeg) Db4!

27Martin5 27Martin5

32. Pd2 (de enige) Na 32. ….   Le4! (het paard is gepend,  mag niet weg wegens verlies van de dame!) moet het wel snel afgelopen zijn. Maar het is toch nog een behoorlijk ingewikkelde stelling. Iedereen voelt aan dat zwart het moet kunnen winnen. Met dat oersterke loperpaar dat naar alle kanten vrij kan bewegen en die open torenlijn. Nog even de vraag hoe! 32. …. Tac8. Maar zo niet!  Houdini geeft hierna  33. Dd1 als mogelijk nog een ontsnapping.  Weg uit die loperpenning. Maar zie dat als mens maar eens. Immers nu dreigt weer een andere penning, met die toren op d8. En Martin is nu eenmaal gewoon een mens. 33. Lg4 Best knap. Maar niet voldoende.  

27Martin6 27Martin6

33. …. Lxc4! 34. Pxc4? (Nu breekt wit . Mijn idee 34. Tb2!? kon misschien nog net, maar zwart blijft beter staan) : 34. …  Lxc1  35. Lxc6  Dxe1 mat!

Het email-commentaar van Ron klinkt wat teleurgesteld:  "Bert is weer de lachende derde. ….  Tja, dat Martin niet Tb2 deed, ik had het Bert dan wel willen zien redden in 2 minuten….. Daarvoor heeft Martin volgens mij compleet gewonnen gestaan."  Dit commentaar van Ron is niet ondersteund door Houdini. Ron had de notatie natuurlijk niet. Ik wel. Ik zag, met Houdini, een heel spannende partij. Waarin Bert eigenlijk  heel vaak erg goed stond, maar dat niet compleet kon uitbuiten. Wel bijna altijd wat voordeel hield, en gemakkelijker spel. En bovendien het risico niet schuwde om het levendig te houden. En de stelling was af en toe wel erg complex, en dan kies je nu eenmaal wel eens niet de allersterkste, alleringewikkeldste, zet als je de iets mindere ook wel ziet zitten. En Martin heeft echt nergens gewonnen gestaan. Bert wel. Ik vond zijn overwinning verdiend, en Martin's tegenstand prijzenswaardig.

Gerrit-Ron.

Af en toe een blik werpend op de baan van de concurrentie naast hem, schoot Ron geladen uit de startblokken.  Gerrit opende op onverwachte wijze:   1. c4. "Dat doet hij anders nooit"  zei ooit een dame in een weergaloze TV-reclame met een buldog die een klein schoothondje heeft opgevreten toen de eigenaars even niet opletten.  Ron antwoordt met een Hollandse aanpak. Dat doet hij anders vaak. Alles gaat ongeveer zoals het moet. Op de 11e zet volgt ook al g5, door toeschouwer ES enthousiast ontvangen. Door Houdini niet erg. Maar net als bij de concurrentie op het schaakbord nevens hem denkt Ron: Als de stelling maar levendig is, opdat de tegenstander een leuke gelegenheid krijgt om het fout te doen.

27Ron1.pgn  27Ron1

14. Pe4  (Houdini adviseert 14. exf4  gxf4  15. Te1 ) Pxe4  15. Lxe4 Lh3!  16. Te1 Df7!

27Ron2.pgn  27Ron2

17. Dd2 Toeschouwer ES hunkert naar 17. .. f3 En ja hoor, daar is-ie.  Yesssss! De witte loper kan niet meer meeverdedigen. Nu nog even de dame naar h5 en h3. En afgelopen. Toch!?

Ik kreeg dinsdag een mailtje van Gerrit, en ik antwoordde per ommegaande: ES: "En wat zat ik er weer vaak naastl Ik had ook g5 in de opening gespeeld, en ook later f3. Ik was er ook van overtuigd dat dat dodelijk zou zijn. Dacht ook dat het door Ron's bangigheid kwam dat hij de aanval niet afmaakte, ik dacht gewoon Dh5, en niet zeuren. Mat gaan zetten. Maar Houdini toont dat het helemaal nog niet zo eenvoudig is. Ook niet na … f3."  Zo weet u hoe ik er nu over denk.

18. d4 d5? (Tae8!?)

27Ron3.pgn 27Ron3

19. Ld3?? (cxd5!?  of  Lc2!?) 19. .. e4 (dxc4!?)  En weer succes voor de compliceertactiek. Gerrit toont alweer geheel onverwachte kanten: De dood of de gladiolen!  Hij offert (terecht) een stuk! Misschien op de verkeerde manier, maar toch! 20. Lxe4  ( cxd5! exd3  geeft meer kansjes)

Natuurlijk staat zwart nu gewonnen, en schijnt de situatie met elke zet penibeler te worden voor wit, maar het blijkt toch lastiger dan toeschouwer ES dacht. 20. … dxe4 21. d5

27Ron4.pgn  27Ron4

21. .. Kg8 (Tad8!)  22. Dd4? (dxc6!) Tfe8 23. Pc5 Pxc5 24. Dxc5 

27Ron5.pgn  27Ron5

Zal nu toch wel over zijn? Denkt toeschouwer ES. Nu gewoon die witten wat laten aanmodderen op de damevleugel en zelf, nergens op lettend, moedig voorwaarts!  24. ….  Dh5!  25. dxc6  Le6!  om schaak op d5 te voorkomen  (26. cxb7 ,  Dh3! 27. Dxg5+ Kf7! en hierna kan wit vaak schaak geven, maar niet eeuwig!)  en daarna 26. …..   Dh3! met mat. Over en sluiten maar.  Achteraf zit er veel waars in, maar wat  ik even niet zag was dat wit nog wel een mat kan voorkomen met 26. Kh1 gevolgd door Tg1!  Maar OK, dan staat zwart na 26. ….   Tac8  nog steeds heel goed.  Ron speelt 24. … b6    "Wezel ! ,"  denkt toeschouwer ES. " Maar ach, het zal wel niets verpesten. Duurt dan gewoon iets langer."  Onjuist, het duurt namelijk heel veel langer! 25. Dxc6!! Tac8  Waarom niet 25. ..  Dh5? denkt toeschouwer ES.   Om Dh6 te voorkomen. En handhaven van wat dreiging naar de witte koning. Maar Houdini vindt Dh6  niet ernstig genoeg en adviseert eveneens Ron's 25. ..  Tac8.   26. Dh6 ! Df5 , de matdreiging is er nu wel uit, maar zwart staat nog steeds een stuk tegen 2 pionnen voor.

Ron:  "Tegen Gerrit overspeel ik hem in de opening, maar daarna veel te veel tijd verloren om de matdreiging met de dame te handhaven, wat ik dus ook nog verklooi, want  Dh6 had ik gemist. Het is vervolgens echt knap hoe ik het eindspel, dat op allerlei manieren simpel te winnen is, nog weet te verklooien, maar hulde voor Gerrit dat hij wel de geboden kansen gelijk pakt. "

Inderdaad. Hoewel simpel??

27Ron6.pgn 27Ron6

 Wit heeft nu nog maar 1 pion voor dat stuk, maar wit heeft wel twee verbonden (!) vrijpionnen.

Inderdaad. Hier en daar een onschuldig  'kleintje verklooien'  , maar het grotere verklooien schijnt te beginnen bij zet 44. …   Lc2  (-1.26) Toeschouwer ES achtte 44. … Lb3 sterker  (-2.70) . Hoera! Vindt Houdini dus ook. 45. Ta6  Het wordt nu al een stuk lastiger. Die witte toren heeft veel bewegingsmogelijkheden. Naar h6 om een pion te winnen. Naar e6 voor een vervelend schaakje. Of voor ondersteuning van een vrijpion. Maar met zijn superieure eindspeltechniek moet zwart het nog steeds kunnen winnen. Maar voorzichtig vervolg van het grote verklooien vindt nu plaats :  46. … Th6? (Tb6!?) 47. Ta8 (Te7+!)

En later nog eens:

27Ron7.pgn 27Ron7

(-2.80)  50. … h4? Leek toeschouwer ES ook logisch. Maar blijkt een niet zo goed plan. Zwart wil zijn toren activeren  op de koningsvleugel en eventueel daar dreigen een eigen vrijpion creëren. Maar dat kost te veel tijd. De toren kan beter terug naar de a-lijn en daarvandaan de witte koning verontrusten en tegelijk helpen de witte vrijpionnen in toom te houden. (Ta6!)

Ook op dit bord gaat tijdnood een grote rol spelen: Gerrit:  " Gelukkig had Ron nog maar 3 minuten op de klok tegen mijn persoon zo’n 58 minuten……."

51. c5 !!!!  Wit heeft nu voldoende compensatie voor zijn lang geleden zoekgeraakte stuk. Dat wordt remise. Of toch niet?

27Ron8.pgn  27Ron8

Na 55. Tg8+? ( 55. c6! e3  56. d6  Td1+ 57. Kc5 wordt remise) nu nog een keer een " kleintje verklooien" .  55. ..  Kd7????  Dank u voor het tempootje Wit wint met 56. c6! Kd6 57. Tg6 Kc5  Paul: vraagt mij: " Waarom is dit remise geworden? c6 wint toch!"  Ik antwoord: " Omdat Gerrit al dat gereken welletjes vond, en dacht dat Ron het allemaal wel goed gezien had, en hij  overdreven respect heeft voor zijn tegenstander, en hij zag dat remise zonder veel denkwerk onder handbereik lag, en hij dat nu eenmaal prettig vindt."

De partij heeft ertoe bijgedragen dat de stand aan de kop van de competitie weer veranderd is, en dat twee mannen een behoorlijk dosis extra zelfkennis hebben  opgedaan. Getuige hun mails:

Ron:  " Ik heb er niet van geslapen."  " ….  veel te veel tijd verloren om de matdreiging met de dame te handhaven, wat ik dus ook nog verklooi, want  Dh6 had ik gemist."  " Dat Gerrit nog remise aannam is echt sportief, want dan sta ik al compleet verloren, eigenlijk gelijk al toen hij 2 vrijpionnen wist te creeren met zijn koning erbij op d4, mijn loper doet namelijk niet aan de verdediging mee en ik heb nog geen tegendreigingen geforceerd. Gerrit kan mij mat zetten of promoveren! Brr!!!! "

Gerrit na afloop: " Eddy, kun jij mij aan een beetje killer-instinct helpen? Dat heb ik te weinig!"

Nou dat was weer een heel gezellige avond. Voor mij. En voor een paar andere echte schakers! 

Ik zag Gerrit naar huis fietsen. Fluitend. Ik vermoed dat ook Bert goed (zij het te kort) geslapen heeft.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

 

 

 

 

Gevecht der gladiatoren

U dacht misschien dat de gladiatorengevechten sinds de 5e eeuw verboden waren (nog door keizer Honorius) .Maar dat is niet zo. Maandagavond vond er toch weer zoiets plaats. In Bamestra Centralis.

IMG_9946WEB

De fameuze Ronaldus Fringilla  tegen de al evenzeer roemruchte Albertus Imperativus. Ik was te laat binnen om  het gebruikelijke "Ave Caesar, morituri te salutant" te horen. Misschien werd dat "Gegroet Caesar, zij die gaan sterven, groeten u"  ook wel helemaal nooit gezegd. Waarschijnlijk is dat een flauwekulverhaal. Bovendien wie was dan wel vanavond de keizer(als ik er nog niet was)?

Ronaldus-Albertus was het mooiste gevecht. Als de verliezer zelf opgaf, maar erg mooi gevochten had, werd namens Caesar de duim opgestoken, en dat betekende dat de verliezer genade kreeg, en levend de arena mocht verlaten. Dat was vanavond ook het geval.De andere gevechten waren eigenlijk een soort voorprogramma, dat nu, net als toen, meestal met houten zwaarden werd uitgevochten, waarbij de leerling-gladiatoren ervaring mochten opdoen tegen wat ervarener vechtersbazen. Wat niet wegnam dat er wel wat bloed kon vloeien. Zo ook hedenavond.
Niels Imperativus Juventutis tegen Jasper Ittmannus Risibilis. Het gevecht was kort, en niet al te bijzonder. Al gauw veranderen voor mij de Latijnse letters van het notatieformulier in chaotisch spijkerschrift, dus ik weet niet hoe het precies verliep, maar ik kreeg wel de slotstelling mee, en die was verbazingwekkend..  

26Jasper1 26Jasper1b

Wit staat een stuk voor, en dreigt nog een zwart stuk te elimineren! Maar  zwart zet mat in 1 !!!!  Ziet u wel hè?

Jasper gaf vrolijk en bescheiden (zo is hij nu eenmaal) toe dat hij gewoon dacht een schaakje te geven en toen dat gebeurd was, pas in de gaten kreeg dat zijn tegenstander mat stond.   Nou ja, de bedoeling van dit soort vooraf-gevechten  was toen ook al dat ze er wat van leerden.

Martinus Cignus Campus tegen Petrus PutealisAl gauw  raakte onze gladiator junior senexis in de problemen. Op de 6e zet  mocht hij kiezen: of zijn overmoedige loper laten opsluiten en vervolgens laten liquideren, of zelf overgaan tot het betere leven middels euthanasia. Zwart koos moedig het laatste. En had zich na zijn 13e zet per  brancard de arena kunnen laten uitdragen via de Porta Libitinaria. (Libitina, de godin van de begrafenis)  Maar dat vond onze gladiator expertus een beetje vervelend voor  het publiek. Zei hij.

26Peter1  26Petrus1

( Houdini : 16.22  voor wit:  zwart mag  niet meer rocheren, dus een geweldige achterstand in ontwikkeling, en wat nog te bedenken na 14. Pc3! met de dreiging Pd5?)    14. Ld7+  Alleen voor het  publiek dus, voor de tierende menigte in de arena. Geef ze brood en spelen! Een anderszins totaal onbegrijpelijk zet. Want na 14. ….  Dxd7  15. Dxd7 Kxd7 16. fxe5 dxe5 17. c4  ??????   is de stand vrijwel gelijk. (Houdini: 0.30  voor wit) Maar onze jongere oudere weet niet goed hoe het probleem van de verboden rochade te "hendelen".   (Wat mooi toch dat in onze oergermaanse taal steeds weer nieuwe woorden opduiken. Vroeger waren dat Latijnse  woorden , toen Franse, een paar Russische, een paar Duitse, nu al decennia  vooral Engelse. Dat gaat maar door. Ik vind het geen taalbarbarisme, en voor stukjesschrijvers wel handig. )

En Petrus wordt toch  zachtjesaan de vernieling ingedreven. Na zet 28 geeft hij het maar op! Terecht.

gladiator

Dit plaatje toont wel aardig hoe Petrus Putialis zich gevoeld mag hebben aan het eind van dit gevecht. Zijn zwaardje is  hij allang kwijtgeraakt. Maar ik steek mijn duim voor hem omhoog! (Leuk is dat dit door mij op internet gevonden plaatje echt uit de tijd van de Romeinen dateert! En door iemand moet zijn getekend die in de arena in Rome zo'n gevecht meebeleefde. Echt!!  Dat u niet denkt dat het een door mij geknipte foto is van een tekening van mijn buurmeisje.)

Marco Juventus leek het tegen  bellum veteranos Gerrit wel aardig vol te houden. Weliswaar is zijn  Drakenopstelling ( 4. ..  g6, 5. ..  Lg7) niet de actiefst mogelijke tegen de wel erg vredelievende opzet van wit:   ( 1.e4 c5  2. Pf3  Pc6  3. Lc4? e6!  4. 0-0)  Nu is het beter om snel aan te sturen op d5, en in ieder geval het eenvoudigst. Het kan nu gelijk al: 4. .. d5 !?  5. exd5  exd5  6. Te1+ Le6  en wit moet misschien wel voor zijn goeie fatsoen zijn witte loper gaan ruilen.  Of zwart ontwikkelt zich prettig. Bijv. :  7. Lb5  Ld6  8. d4  Pf6  of 7. Ld3 Le7 en Pf6 .

Wit blijft echter vredelievend, en mist derhalve na een te vroeg 6. ..  Pe7?   (6. .. Dc7!?  7. Pb5?  Db8 en daarna a6!) een mooie kans:

26Marco1  26Marco1

7. Pdb5!! en 8. Pd6+  is niet te voorkomen. (Je wilt toch geen 7. ..  Pef8 spelen? Bovendien kan dan ook nog Lf4!)

Wit speelt 7. Lg5   Onze ervarenste strijder meent: "Marco kwam al in de problemen met zet 7. Lg5. Uiteindelijk leidde dat tot verlies van een pion." Dat ziet Houdini anders. 7. . .. Lg7 8. Pxc6  (c3!?) bxc6 9. c3 0-0? ( ..  d5! Hoera, nu kan het zeker, door de ruil met Pxc6, bxc6.)  Ik herhaal maar weer, voor al onze jeugdige vechtersbazen: Als je in de Siciliaan d5 kunt spelen, ben je uit de openingsproblemen.

10. Pd2  d5!! (Juist! Goed zo!) De stand is volkomen gelijk. Dat zwart toch een pion verliest komt door iets anders, door een zwak moment bij de 12e zet:

26Marco2   26Marco2

Marco overziet met 12. .. c5 ?? de dreiging van de toren naar veld e7  Ik stond ernaast. Mijn adem stokte. Dit is een blunder!  13. Lxe7! Dxe7 14. exd5! Stond nou die  heerlijke pion nog maar steeds op dat mooie c6! Dan kon je daarmee terugnemen. Marco hoopt met 14 …  e5 de schade beperkt te houden tot één pion, maar nu raakt de veteraan op dreef  15. Pe4!!  Zwart komt er niet meer aan te pas. Na zet 20 … Txe5 ziet het er somber voor hem uit:

26Marco3  26Marco3

Zwart staat een pion achter, maar worstelt  tevens met een akelig inactieve loper! En hij had er echt helemaal niets tegen kunnen doen. Geen verdere fouten gemaakt, maar de stelling was nu eenmaal ineens zo desastreus.

En net als vorige week zie ik weer Gerrit als gebruikelijk het risico nemen: ruilen maar. Hoe minder stukken, hoe groter mijn overwicht.  Vorige week had hij gelijk. En nu?  Misschien ook wel.  Maar toch….  Hij denkt: waarom de stelling moeilijk als het gemakkelijk kan. Ik denk: Waarom de overwinning moeilijk maken als het gemakkelijk kan? 

Een eenvoudige winst ligt voor het oprapen. Houdini is van mening dat er niet geruild moet worden.  31. Kf2!  Wit kan gebruik gaan  maken van zijn actievere stukken. De zwarte toren staat verschrikkelijk gepend! De zwarte dame mag niet weg. De zwarte koning ook niet. Hoe gaat zwart dat klusje opknappen? De7 en daarna de koning naar f7? Kan niet. De koning mag dan nog steeds niet spelen op straffe van torenverlies. Wat een stelling!!. Houdini geeft zelfs een variant waarin wit op f5 zijn loper offert, waarna zwart met de g-pion terugneemt, en dat alles om te voorkomen dat de g-pion met g5 de opmars van de witte koning Kf2-Kf3-Kf4 verhindert. Want zo gaat wit dan -op termijn- de toren op e5 winnen. Die kan toch niet weg!  En dan is er ook nog die vreselijke loper op a8. Houdini offert die zelfs om van het gezeur af te zijn en in ieder geval nog iets te kunnen. 31. Lxd5 Maar dat is natuurlijk ook niks.

Gerrit ruilt en ruilt. Aanschouw de stelling na zet 38 van wit en huiver!

26Marco4  26Marco4

En als Marco nu in plaats van 38. …    f4 (wat nieuwe verplichtingen oproept) , nu eens g5 gespeeld had?   39. g3 h6  ? Alles kalmpjes aan. "Laat het maar zien!" Die pion op b3 is weinig waard. Ja als wit nu nog een toren had gehad. Dat liet Martin achteraf zien: dan kun je met Tb1 en b3-b4 de hindernis voor de c-pion opruimen. Ja, en dan is het gauw afgelopen. Maar nu? Wit heeft die toren zelf … afgeruild! Tjonge wat had dit nog moeilijk kunnen worden.

Eigenlijk heeft Marco na zijn foutieve 12. .. c5?  er alles aan gedaan en best goed van zich af geslagen met de houten wapens die hij nog had.

Gerrit: "Uiteindelijk leidde dat tot verlies van een pion. Maar of dat voldoende was voor de overwinning? Dat moet jouw analyse van het verdere verloop van de partij maar uitwijzen." Ik weet het niet, maar het zal wel. Maar de overwinning werd uiteindelijk behaald doordat Marco in de uitputtingslag laat op de avond bezweek. Hij kon het m.i. fysiek niet meer volhouden. Wat ik heel begrijpelijk vind.

Gerrit:  "De partij kende een dramatisch slot omdat Marco besloot met zijn 39e zet zijn Loper in de uitverkoop te gooien. Hij zei: “Ik dacht dat hij gedekt stond en dat ik daarmee jouw loper kon veroveren”."  En dat was niet zo. De loper stond niet gedekt. Einde van een spannend gevecht.

Maar ook hier voor de overwonnene: mijn duim omhoog

Images2A

Dat waren de voorrondes. En dan nu het hoofdgevecht.

Bij het begin van deze ronde heeft Albertus Imperativus nog een tiental punten voorsprong op Ronaldus Fringilla. Die weet dat het nu of nooit is. Die (met wit) hoopt met voor hem minder gebruikelijke aanvangsbewegingen zijn tegenstander (die met dat zwarte) uit zijn gebruikelijke repertoire van slagen en steken te lokken.

images1A

1. Pf3 Pf6  2. b3 !! Als ik vroeger KoningsIndisch speelde (mijn eerste lijfopening) vond ik dat nooit erg leuk. Wit neutraliseert direct je stiekeme troef in het KI, de fianchettoloper. Bovendien heb je dan niet veel meer aan je boeken. Die hebben het daar  nauwelijks over.   Maar zwart denkt dat wit het dan maar moet bekijken en gaat toch gewoon aan de slag in zijn standaardopstelling.

26Albertus0  26Albertus0

Na 9. a3                

Ron: "Was wel een spannende partij tegen Bert, maar blijkt dus boordevol fouten van 2 kanten te zijn. Dat had ik toch niet verwacht. Zo mist Bert op zet 9 (en nogmaals bij 11) het winnende en toch niet zo moeilijke e4! Door ons allebei helemaal niet gezien. "

26Albertus1  26Albertus1

11. exf5 gxf5

Ron: "Ik wilde het dus complex maken en dat is gelukt. Maar Pbd2 is dus onnauwkeurig. Ik kan beter 0-0 spelen, wetende dat Bert toch Ph5 en zijn geliefde f5 opmars wil gaan spelen, welke ik inderdaad wilde counteren door e4 en slaan op f5. Dan kan e4 niet met winst zoals wel met mijn zetvolgorde nu. Ik had even de illusie dat ik ook nog lang kon rocheren als hij zich vergaloppeerd had."   " Jij stelde dat zwart na 11…, gxf5 had wat die wilde, maar Lxf5 is toch echt beter en na 12.0-0 staat wit volgens Houdini toch weer beter."

26Albertus2  26Albertus2

"Bert vond zijn damezet naar e7 niet zo gelukkig. Het plan met Tae1 en Ph4 vindt ook Houdini dan tot mijn grote tevredenheid het sterkst! Ik voelde mij toen ook heel prettig in de partij.  Op 15… f4 was ik 16. d4! van plan dat dan erg sterk is."

15. … Lh6?  (15. .. f4!?)  16. f4! Tae8 17. Lxc6   (d4!?) bxc6 18. fxe5 Pg4 (nog het beste!)  Het publiek houdt de adem in na zet 18. van zwart:

26Albertus3   26Albertu3

19. e6

Martin tegen Eddy: "Dat is echt meesterlijk!"  Eddy tegen Martin " Nou ik geloof er niet in. Misschien d4?" (Dat laatste blijkt natuurlijk weer onzin.) We kunnen beter de triumphator zelf aan het woord laten:

 Ron: " 19. e6 is nog wel goed en ziet er slim uit, maar Pdf3!!    was veel beter en winnend. Maar na 19.  …  Lxe6 20. Txf5??? (Na 20. Pg2! staat wit dan toch nog beter):  Hij kan gewoon met zijn loper terugnemen en zijn dame offeren. Zwart staat dan weer gewonnen. "

Na 20 Txf5:

26Albertus4  26Albertus4

Ron doelt op bijv. de volgende curieuze voortzetting,  waarbij de lichte stukken in eendrachtige samenwerking de krakemikkige witte koningsstelling bestormen en het damesurplus van wit machteloos is:

20…Lxf5! 21.Txe7 Txe7! 22.Pdf3 (andere zetten nog slechter) Te3 (dreigt Lxd3) 23.Lc1 Lxd3 (valt de dame, maar ook Pf3 aan) 24.Dd1 (dekt het paard, maar …) 24…Le4 valt het paard nog eens aan, en dat is verloren 25.Pd2? Txg3+  Of anders 25.Lxe3 Lxe3+ 26.Kg2 Pe5. Dat type van soort! Met tientallen zijvarianten. (Ja, als onze gladiatoren in staat waren geweest zelfs dit te  zien hadden ze alle denkbare schaakgermanen al verslagen. (Veni, vidi, foetsie:  Princeps mundi.) Wereldkampioen geweest dus.

In de diagramstelling vindt Houdini 20. .. Le3+  ook nog wel wat beter voor zwart! Maar Bert probeert 20. …Pe3+  21. Txf8 Dxf8

26Albertus5   26Albertus5

Niets helpt hier tegen het akelige tussenzetje 22. Dc3!    Ron: " Nu was het vervolgens toch weer snel uit."

22.Dc3 Pf5 23.Dh8+ Kf7 24.Dxh7+ Lg7 25.Lxg7 Dxg7 26.Dxg7+ Pxg7 27.Tf1+

En zwart  gaat erbij liggen. Hij staat nu in het overzichtelijke eindspel twee (vrij)pionnen achter.

Ave Caesar!

Sorry! Mijn Latijn is ook niet meer wat het nooit geweest is. Maar dat zult u wel door de vingers willen zien.

Ron staat nu met een heel klein beetje voorsprong op de 1e plaats. Veel gaat er nu vanaf hangen of Albertus van de opgelopen kwetsuren en blessures snel geneest, en ook hoe de loting uitpakt. Want als een van de twee toevallig vaker tegen veel lager geklasseerde gladiatoren loot, vallen er minder punten te verdienen.