Heer Hugo- rit -Waard

Van onze speciale verslaggevers:

Ron :  Ik zal je gelijk maar een impressie geven van de wedstrijd. Jammer dat je er niet bij was, want was toch best spannend. Uiteindelijk ‘slechts’ 5-3, ik had hoger ingecalculeerd.

Met bewondering heb ik naar Gerrit (met zwart) gekeken. De opening en het begin van het middenspel waren weer eens op zijn onnavolgbare wijze. Hij won vervolgens simpel een kwaliteit. Daarna deed hij steeds zeer sterke zetten, ging even in de aanval, won de belangrijke d-pion zodat hij een winnende vrijpion kreeg en voorkwam vervolgens vakkundig (De6) elke tegenkans die wit nog dacht te hebben. Werkelijke klasse.

Ook Marko speelde goed die een Siciliaan tegen zich kreeg. Hij wikkelde heel goed af met Pxc6, Lxf6 en won toen (winnend) pion d6. Hij schijnt het vervolgens nog ergens te hebben laten liggen (maar dat heb ik gemist), maar won uiteindelijk toch weer fraai.

Martin kreeg Frans tegen zich, waarbij er na 3. Pc3 op e4 werd geslagen (ik heb hem nog jouw variant verteld met Pge2 op Lb4). Hij had de pech dat hij tussendoor problemen op zijn werk moest oplossen. Toch stond hij volgens mij aldoor niet minder. Hij maakte in ieder geval geen fouten en dat werd dan ook een terechte remise.

Frank speelde zelf Siciliaans wat zijn tegenstander heel scherp gesloten met Lc4 en snel spelen van f5 trachtte te bestrijden. Maar Frank won vakkundig die pion en maakte m.i. daarna geen fouten meer, hij won sterk en regulier.

Paul kreeg te maken met de Trompowski aanval, waarbij zijn tegenstander op f6 sloeg. Tegen Bert heb ik dat ook eens gedaan, maar was niet tevreden met die zet. Ook Paul kwam heel erg goed te staan. Toen wit al zijn stukken naar de koningsvleugel dirigeerde begreep ik niet waarom Paul toen niet lang rocheerde! Hij kan dan meteen gaan stormen met h5 en h4 (en dat met een wit paard op g3), terwijl wit geen reële tegenkansen tegen zijn koning zou hebben. Hij gaf later zelf aan hier ook al aan gedacht te hebben, maar zelfs na korte rochade zoals hij deed kwam hij nog best goed te staan. Hij verloor echter op gegeven moment een kwaliteit en dat koste hem uiteindelijk de partij. Heel jammer, want ik had hem al als punt geteld.

Jos speelde – hoe is het mogelijk – weer eens 4…, Dh4 in het Schots, net zoals vorige keer. Maar nu deed hij het beter met zwart. Het kostte wit weer eens veel tijd, Jos kon op gegeven moment zijn paard naar e5 brengen en kort rocheren. Dat ziet er lekker uit tegen een tegenstander die ook al kort gerocheerd had. Jos zag goed dat Pg4 niet zo goed was, het door hem gespeelde Lg4 was inderdaad beter. Maar ik stond ernaast en dacht direct aan f5! Aanvalluh! Er dreigt dan direct f4. In de na-analyse kon wit niet direct een sluitende verdediging vinden, g3 heeft namelijk ook zo zijn nadelen. Ik ben benieuwd wat Houdini hiervan vindt. Uiteindelijk werd het weer knap van Jos remise, terwijl hij nu juist had aangegeven dat hij zich niet zo lekker voelde en weinig geïnspireerd was.

Bert op bord 3 had dus wit en kreeg een dame-indische opstelling tegen zich, waarbij zwart dus ook Lb4 speelde en Pc3 pende en het paard ook sloeg. Tegen Jasper Selemeijer heeft hij aldus extern eens vreselijk verloren. Nu deed hij het beter, maar kwam naar eigen zeggen toch niet goed te staan. Zwart stelt zich op met d6 (!) en speelt vervolgens een paard naar e4, zo ook in deze partij. Bert kreeg geen kans zijn creatieve schaakstijl te tonen en bood al snel remise aan, eerst niet geaccepteerd maar na even doorspelen later alsnog.

Ik mocht weer op bord 1 tegen de sympathieke Rob Spaans. Het zou voor ons beiden een schaaktechnisch moeilijke avond worden. We kwamen allebei in relatief onbekend vaarwater terecht en moesten het achter het bord allemaal zelf bedenken. Beiden gebruikten voor de eerste 15 zetten veel tijd. Lange tijd is wat we spelen echter theorie en in powerbook terug te vinden. Het viel me later op dat ik in de partij toch heel veel gezien heb en toch meer van de opening begrijp dan ik denk Ik sta de hele partij iets beter, zwart kan maar moeilijk los komen. Na 20. Le5 accepteerde hij direct remise, de stelling is dan inmiddels volkomen gelijk. Ik wist overigens dat dit inmiddels ook genoeg was voor winst voor onze club. Al met al ben ik toch wel tevreden over het niveau van mijn spel.

PS: Vindt het vooral jammer dat Paul niet lang rocheerde, dat had een spektakel kunnen worden. Man of the match: weer Gerrit. Goede 2e is Frank, Marko en Jos delen de derde plaats.

 

Gerrit: Weer werk aan de winkel…….. hierbij mijn schaakpartij met zwart tegen Edwin Vermeulen van Heerhugowaard 2, rating 1717. Net als afgelopen maandag op de 20e zet een foutje van wit, wat de kwaliteit kostte: loper tegen toren.

3ExtGerrit1 3ExtGerrit1

19. Tb3??  Lc2!    Daarvoor stond ik niet zo geweldig vond ik. De pion op c6 was moeilijk te verdedigen door de diagonaal van loper f4.

3ExtGerrit23ExtGerrit2 

33. …   d4!    wint!       Na mijn 38e zet Txc6 gaf wit op. En toen begon voor mij het lange wachten. Ik was veruit het snelste klaar deze avond. Mijn buurman Marko volgde een drie kwartier later, denk ik.

Paul: Begrijp nog steeds niet hoe ik een partij die zo lekker liep verloren heb laten gaan.

3ExtPaul1 3ExtPaul1 

38. Df4-c7??  ( 38. .. Df4-c1+  39. Kg2 f4! 40. Dd2 f3+ 41. Kf2  Dh1 en zwart wint!)

Bert: Geen enerverend potje. Een beetje fantasieloos geschuif. Ik had na een zet of veertien remise aangeboden maar hij ging nog even door.

3ExtBert1  3ExtBert1  

Remise???

Martin: Bij jouw afwezigheid toch weer een stabiele onbedreigde overwinning. Wat wederom vooral opvalt is dat wij op alle borden stabiele partijen spelen waar eigenlijk geen blunders worden gemaakt door Aris de Heer-spelers.Daarnaast het op voorsprong komen, zorgt voor rust, waardoor ook de slechtere stellingen tot remise gebracht kunnen worden.Vooral Gerrit bewees door met veel geduld te schaken ons een grote dienst door ons als eerste op voorsprong te zetten.Mijn eigen partij werd geplaagd door problemen op mijn werk, ik moest helaas ongeveer 20 minuten een brandje blussen en concentratie bewaren was dan ook een grote uitdaging.Ik kwam niet beter te staan in mijn partij, waarbij ik probeerde te voorkomen dat ik tegen het Frans een doorschuifvariant ging spelen. Dit veroorzaakte onnodig tempo verlies en mijn opzet om lang te rokeren en een pionnenstorm te spelen op de koningsvleugel, viel al snel in het water.

3ExtMartin13ExtMartin1 

Daarna kwam ik na 15. c5 in een heel gelijkwaardige stelling (denk ik zelf) waarin wij allebei vrij eenvoudig overeind bleven.

Met 23. Dg3 probeerde ik nog wat te creëren maar mijn tegenstander liet dat niet gebeuren. Na 23….. Df4 kwamen we in een afruilvariant terecht waarbij ik nog dreigde te verliezen.Bij zet 30. dreig ik een pion te verliezen als ik de pion op c5 niet zou dekken. Na lang zoeken zag ik dat de pion op de e-lijn niet gehouden kon worden, dus die kon ik weggeven als ik hem maar meteen ophaal met de koning.

3ExtMartin2 3ExtMartin2

30. b4 axb4  31. axb4 e5 32. fxe5 fxe5 32. Kf2!  (ES: knap vooruit bedacht) Na deze variant kon het niet anders zijn als remise, en daar was ik tevreden mee. Geen spannende partij van mij deze keer dus.

Details:

Ron:   1. d4, Pf6 2.Pf3, g6 3. Pc3, c5

3ExtRon1 3ExtRon1

De bedoeling van mijn opening was om na 3…., d5 over te gaan tot de Barry Attack met 4. Lf4 (die ik ken vanuit de London die ik voorheen speelde). Wat ik op Helena ook veel speel is 3…., Pbd2 maar dat leidt tot moeilijke en complexe stellingen. 3…,c5 kwam voor mij dus als een volslagen verassing en was ook door mijn tegenstander geïmproviseerd. 4. d5 is de meest gebruikelijke reactie, je krijgt dan een alternatieve Benoni, maar zonder een witte pion op c4 wat dus geen nadeel is! Maar je kan hier dus ook heel sterk op c5 slaan (!), wat in wezen een pionoffer van zwart is. De pion snel willen terugwinnen kost namelijk de stelling. Wit beschikt o.a. over de zet Dd4 en na een zet als e4 dreigt e5 om paard f6 te verjagen. Probeert zwart de pion terug te winnen met 4…., Da5 dan kan heel irritant 5. Pd2! volgen. Zwart heeft het dan niet makkelijk.  En direct 4…, Da5 is 5. e4 al vervelend, slaat ie met zijn dame op c5, dan natuurlijk Le3 enz. Pak Houdini er maar bij.

 
Ik sta de hele partij iets beter, zwart kan maar moeilijk los komen. Jammer dat ik 18. c3 speelde, dit ziet er wel logisch uit, maar c4 is veel beter (waar ik ook lang over heb nagedacht) omdat hij dan zijn paard niet kan bevrijden met 18…., Pd7! Deze zet was door mij nu dus overzien.  In onze na-analyse gaf hij aan dat hij op 18. c4, Df6 van plan was, maar dat verliest na 19. Lg5. Na slaan op b2 komt  mijn toren dan vernietigend binnen op b6.
 
ES:  Alweer gewonnen!  Waar gaat dat heen??
 

26-11-2015

Heerhugowaard 2

 – 

Aris de Heer

3 – 5

1

 

Rob Spaans

 1901

 – 

 

Ron de Vink

 1924

½-½

2

 

Oscar van Ewijk

 1816

 – 

 

Jos Lohmann

 1959

½-½

3

 

Maarten de Haas

 1773

 – 

 

Bert Kuijer

 1830

½-½

4

 

Piet Konijn

 1762

 – 

 

Paul Verkooijen

 1735

1-0

5

 

William Thomson

 1697

 – 

 

Martin Zwaneveld

 1696

½-½

6

 

Mats Bakker

 1619

 – 

 

Frank de Geus

 1644

0-1

7

 

 

Justin van Ingen Schenau

 1449

 – 

 

Marko Bosnjak

 1493

0-1

8

 

Edwin Vermeulen

 1717

 – 

 

Gerrit van Dok

 1628

0-1

 

 1716

 

 1738

 

 

   
 

 

Team

1

2

3

4

5

6

7

8

Match

Bord

1

 Aris de Heer

 

 

 

 

5

 

6

16

2

 De Waagtoren 5

 

 

 

4

 

 

5

13

3

 Kennemer Combinatie 4

 

 

 

5

 

 

4

13

4

 Purmerend 3

 

4

3

 

 

 

 

3

13½

5

 Heerhugowaard 2

3

 

 

 

 

 

2

13

6

 Het Witte Paard 2

 

 

 

 

 

2

10½

7

 Z.S.C. Saende 3

 

 

 

 

 

2

10½

8

 Volendam 2

 

 

 

 

 

0

 

 

Afgang der junioren?

Was ik vorige week nog optimistisch over de stijgende lijn der juniorenprestaties, daar was na vanavond even niet heel veel meer van over.

Jasper speelde in de opening onnauwkeurig en werd in een miniatuurtje afgedroogd door Marko.

Bert hoefde zich tegen zijn veelbelovende zoon niet hevig in te spannen, speelde weer langdurig tam, wachtend op het moment dat het bij schakers beroemde knaagdier in het vizier zou komen. Dat  kwam, en daarna bleef het aangeschoten wild nog wat naspartelen, maar het was haast niet leuk meer om te zien hoe simpel doch genadeloos de strop werd aangehaald. Ach  misschien wilde Niels zijn vader in een goed humeur brengen omdat dat wellicht met het oog op de komende feestdagen en de daarbij horende surprises economisch verstandiger is.

Het beste deed Marco(wit) het tegen Gerrit. Rond zet 14 staat wit wat beter. Langzaam schijnt er een aanval op de zwarte koningsstelling op te bloeien. Wit's 20e zet leek mij op het eerste gezicht heel logisch, maar Gerrit toont aan dat die niet sterk is. Die krijgt daarna zelfs de overhand, maar mist de directe winst bij zet 23. Blijft nu echter het initiatief houden tot zet 30. Dan krijgt Marco de kans op terug te komen en in ieder geval op remise aan te sturen dankzij een aantal volstrekt logische, aanvallende zetjes.  Maar bij zet 38 kiest hij helaas een verkeerd plan. En komt er daarna niet meer aan te pas. Toch nog 38 zetten lichtpuntjes in de juniorenmalaise van vanavond.

Details:

Gerrit: Er waren in de partij een aantal keuzemomenten. 1. Na 13. ….exf4 Terugnemen met Pxf4 (partij), met Lxf4 of met g3xf4 ???? 

10Marco1  10Marco1

Houdini: 

14. gxf4!   Dd8?  (0.60)  (14. …  Dc7! (0.20 (voor wit dus) )        14. Lxf4?   Dc7   (-0.35 (voor zwart dus) )      14. Pxf4 Pg4 (op weg naar e5) (0.06)

Conclusie: 14. gxf4 is de beste ( zei ik toch al…! Maar …..   het verschil met Pxf4 is zeer klein. )

Partijvervolg  na 10Marco1-diagram:   14. Pxf4 Ph5? (Pg4!? of  Dc7!?)

 10Marco2 10Marco2.

Gerrit:  Misschien kan je in de analyse ook nog aandacht besteden aan de stelling die ontstond na 15. Lh3.

Houdini geeft in plaats van 15. Lh3 ( 0.45) als nog beter 15. Pxh5 gevolgd door e5. Of 15. Df3 (0.60) Pxf4  16. gxf4  En na  15.Lh3  vindt hij 15. ..  Dc7 de beste. (0.35, voor wit dus!) en waardeert 15. .. Dd8 als minder (0.70) en Pxf4 als een beetje minder (0.46) gxf4 De8

Gerrit:  Ik speelde 15.  …..Dd8. Deze zet was mede ingegeven om mijn paard b8 en daarmee ook mijn toren a8 tot enige activiteit te kunnen brengen. Maar ik denk dat 15. ……Pxf4 niet goed zou zijn geweest. Ook hier ontstaat weer dat sterke pionnencentrum, en de loper op h3 blijft gedekt staan.

ES: Ik vind Gerrit's redenering behoorlijk logisch. Houdini vindt dat  -denk ik-  ook wel, maar overweegt wrsch. dat een dame na 15. Dc7  opmars e4-e5 een beetje bemoeilijkt,  en dus het tempoverlies nog ergens een beetje goed voor is. Algemene conclusie is wel dat Marco wat beter staat.

Gerrit:  Na 15. …..f5 zoals door Marco gesuggereerd ontstaat voor zwart naar mijn mening ook geen prettige stelling.   Houdini  vindt Marko (in dit opzicht) een sufferd: ….  f5 geeft mogelijkheden voor allerlei tactische toestanden. Met slaan op f5 en offertje op e7 (6.49 voor wit.)

Algemene conclusie blijft dus wel dat Marco wat beter staat.

10Marco3 10Marco3

Gerrit:    16. PxLg6.  Was Pxh5 voor wit beter geweest?

Houdini: 16. Pxg6!  (0.72)       16. Pxh5? Lxh5  17. e5  dxe5  18. Txe5 Lg6  19. Lf5 Lf6  (0.15)    Nee dus.

10Marco4 10Marco4

 30. ……. Tff8.   "Was verdubbelen van de torens hier beter geweest ?"   Taf8    Ja , maar slechts een heel klein beetje beter. De beste zet is volgens Houdini  30. … Td3. Je gelooft je ogen niet. Wordt mijn Houdini oud? Krijgt zelfs hij senior-moments?  Ik heb lang nagedacht over de reden.  Ik denk dat Houdini nu al rekening houdt met het gevaar van een oprukkende vrije d-pion. Precies waar direct na afloop van de partij de beste stuurlui aan de wallekant (Bert,Eddy) zich mee onledig hielden. Had Marco met later ergens d6  minstens remise kunnen houden!? (Na 30. Td3 wordt dat veel lastiger.) Wanneer had trouwens dat d6 dan moeten plaatsvinden?

10Marco5 10Marco5

Nu dus. 36. d6! Marco durft dat nog niet en begint nu aan een actie met de g-pion en de h-pion. Geen slechte gedachte, maar d6 is misschien effectiever. Bijv. 36. d6 bxc4 37. d7 Td8  38. Td1 en in de verte worden de contouren van een remise zichtbaar.

Het echte slot van de partij was ook heel leuk. Misschien is alles nog eens leuk bij een 'workshop'. Al met al verloor Marco toch nog. Maar eervol. Gerrit:  Was een levendige partij en Marco deed het uitstekend…..  20. Pe4 bracht mij voordeel in kwaliteit maar dat hoefde niet fataal te zijn denk ik. Bij de 40e zet (Tf4) ging het pas echt fout.

10Marco6 10Marco6

Ook hier had Marco nog d6 kunnen proberen. Hoewel het hier niet meer voldoende is. Maar geeft zwart nog wel wat te denken.  40.d6 Pxd6  weg met die vervelende pion. Torenzetten zijn niet slecht, maar ook niet echt overtuigend. Dus 41. Pxd6 Txf1 42.Kxf1 Tf8+ (dreigt Tf6) 43.Pf7 Kg7 44.Lxc4 Txf7+ dit pionneneindspel moet gewonnen zijn voor zwart)

De spannendste partij was die van de jongere oudere tegen de oudere jongere:

Ron tegen Martin. Ron had weer heel veel tijd nodig. Martin speelde een gezonde variant tegen de Colle. Voor Colle-spelers is het lastig te bepalen wanneer in een Slavische zwarte opzet ( c6 en Lf5 , of zoals hier Lg4) moet worden overgegaan naar c4. Daarmee laat je de geijkte Colle-patronen los, en daar houden we niet van.  (Colle speel je omdat je de theorie van al die Damegambieten en Indiërs zat bent en toch gewoon leuke  patronen wilt hebben om te zijner tijd agressief  te worden.) Ron kiest voor gelijk maar aaaanvalllluuuhhhh.

10Ron1 10Ron1

7. g4!?    (7. c4! (Power Book, Houdini) )  Maar wit bereikt voorlopig niks. Zwart gaat op zijn beurt over tot actief tegenspel. Maar volgens H. iets te actief.

10Ron2  10Ron2

15. ..  Da5?  (exd4 16. Lxd4 Da5 omdat nu gelijk de pion op g5 instaat en Pc4 dus minder effectief is.)

Na 15. .. Da5 kan nu wel 16. Pc4! Dxa2 dxe5 of 16. Pc4! Dd5 17. dxe5 en zo kan wit in het voordeel komen. Het simpele 16. Kb1 lijkt geen slechte, maar niet goed genoeg. Na 16. ….  exd4 17. exd4 Dxg5 heeft wit geen voordeel. Na zet 19. Tde1 geeft Houdini  0.00, dus maximaal =.

10Ron3 10Ron3

Maar nu vergaloppeert  Martin zich:  19. .. Txh3 . Zeer verleidelijk. Maar dit verliest!  (19. .. Pf6! =)  Ook bij de beste zwarte antwoorden. Ron (en ook Martin) gaat dit haarzuiver en fouloos aantonen. 20. Thg1!  Dh2!  21. Pg5! Lb4! 22. Td1! Th5!

10Ron4 10Ron4

23. a3 La5  24. Pxf7 Tf8 25. Txg6! (+- ( 3.45)) (Na slaan op f7 volgt De8+ en Dxf7)  25 ..  Tf5? (In moedeloze uitzichtloze situatie blundertje toe. Tarrasch: Als de goede zetten ontbreken komen de slechte vanzelf)   26. Pd6+ en de toren op e5 valt.

Een nette overwinning van Ron. Een kleine onnauwkeurigheid van Martin ( na een prima opening) perfect uitgebuit.

Dan nog wat plaatjes van onze ernstig mishandelde junioren:

Jasper-Marko. Na zet 6. is er nog geen wolkje aan de lucht. Wel een serie  wederzijdse vergissinkjes.

10Marko110Marko1

6. ….  g5? (d6! of Pxd2!)  7. Dc2? ( en nu staat wit ineens verloren) (7. Lg3!)  Pxd2 (Lxd2!?) 8. Pxd2 (Pxg5)

10Marko2 10Marko2

8. ..  Lxd2 9. Dxd2 gxf4 en zwart staat een vol stuk voor. De rest speelt Marko met zijn ogen dicht. Na zet 22. geeft wit op.

Niels hield het wel wat langer vol, maar na zet 11 is het al niet meer met droge ogen aan te zien. Zwart krijgt een langzaamaan desastreus uitpakkende aanval, waarbij hij zich nog een enkele keer rustig het missen van de allersterkste kan veroorloven.

10Bert1 10Bert1

Na 24. .. f3+  25. Lxf3 Pf4 kan het toch niet lang meer duren. Bert speelt 24. .. Dh6 en na Pc3 kan wit nog een beetje vechten. Maar hij probeert  27. f3 En ook dan moet zwart toch nog even een beetje piekeren. "Ach er komt nog wel iets fouts!" Dat klopt. De Zwarte Dame gaat met wat gewapend personeel bij de Witte Koning op bezoek . En ze is de deur niet meer uit te krijgen.

10Bert2  10Bert2

De Zwarte Dame wordt steeds opdringeriger. Moet inderdaad nog wel wat manoevreren, want de Witte Koning wil niet. Maar die is in feite totaal machteloos. Zijn lijfwacht wordt zwaar uitgedund. Bij zet 40 heeft de Witte Koning er genoeg van. Hij strijkt het vaandel.

Dat was het dan weer. Zojuist vastgesteld dat dat drommelse Aris de Heer alweer extern gewonnen heeft. Op naar het volgende juichende verslag!

 

stand na ronde 9

Overzicht voor ronde 9, gespeeld op 18 november 2015

Wit

 

Zwart

Uitslag

Niels Kuijer

Marco van Wijk

0-1

Martin Zwanenveld

Bert Kuijer

0-1

Gerrit van Dok

Ron de Vink

½-½

Paul Verkooijen

Frank de Geus

0-1

Jasper Ittmann

Sven Damen

1-0

Jos Lohmann

Afwezig met geldige reden

 

Peter van Putten

Afwezig met geldige reden

 

Joop Kuijer

Afwezig met geldige reden

 

Marko Bosnjak

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 9

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

120,33

20

9

6

3

0

83,3

2

Ron de Vink

105,83

19

9

5

2

2

66,7

3

Paul Verkooijen

97,33

18

8

3

4

1

62,5

4

Gerrit van Dok

93,00

17

9

3

3

3

50,0

5

Frank de Geus

90,00

16

6

3

1

2

58,3

6

Martin Zwanenveld

87,67

15

8

3

3

2

56,3

7

Niels Kuijer

75,33

14

8

4

0

4

50,0

8

Marco van Wijk

67,17

13

8

3

1

4

43,8

9

Marko Bosnjak

63,00

12

5

2

0

3

40,0

10

Sven Damen

59,33

11

5

2

0

3

40,0

11

Jasper Ittmann

56,00

10

9

2

1

6

27,8

12

Joop Kuijer

35,67

9

4

0

0

4

0,0

13

Jos Lohmann

29,33

8

1

0

1

0

50,0

14

Peter van Putten

14,00

7

0

0

0

0

0,0

 

Externe 26 november

Beste clubgenoten,

Uw wepmeester was vast van plan u donderdag gezelschap te houden in Heer Hugowaard, maar hij blijkt verhinderd. Kaarten voor de Purmarijn moeten in juli al besteld worden en dan is de agenda van de NHSB nog niet klaar. Een donderdag leek hem wel veilig. Nee dus. Hij moet naar van der Laan en Woe.

Hoop dat jullie donderdag net zoveel plezier hebben als ik. Als jullie een verslag willen, stuur me jullie partijen en opmerkingen. Dan komt het goed.

Succes,

Eddy

Leuke (eind)spelletjes

Tegenwoordig houd ik me vooral bezig met halma en ganzeborden, maar toen ik nog echt schaakte ….  Dat was wel leuker.  Maar één bezwaar had ik er toch wel tegen: Jammer  genoeg kwam ik vrijwel nooit toe aan een eindspel. En dat is juist zo mooi van het spelletje. Maar ik was er ook wel een beetje bang voor. Vaak bood ik maar tijdig remise aan, nogal eens in betere stelling. (Ja, ik was altijd al een zenuwpees. Wat lang geleden Bert me al voor de voeten wierp.) Eén verkeerde zet en acht zetten later ontdek je dat je de winst vergokt hebt. Maandag 16 november 2015 zal voor mij de archieven ingaan als de dag van de leuke eindspelletjes.

Paul, even geheel in de war een toren ziende op een plek waar helemaal geen toren stond, bood Frank een snoepje aan in de vorm van een pionnetje, hoopte daarna nog wat met zijn ruime eindspelervaring te kunnen uitrichten, maar Frank speelde de toch ook weer niet supersimpele stellling snel en trefzeker uit naar een overwinning. Ha, Frank is er weer echt!

Bert, die alweer helemaal niet uit was op openingsvoordeel (een Carlsen-iaans tamme Caro Kann, een oude liefde van de familie Kuijer), hanteerde zodoende een heden ten dage zeer populaire voetbaltactiek: de tegenstander laten komen, de verdediging potdicht houden, en dan winnen met één snelle counter. Martin zoekt de aanval. Er is weinig tot niets aan de hand tot zet 36, als Martin (wit) op bijna onnavolgbare wijze een pion kwijt raakt, en daarna zwart op eveneens onnavolgbare wijze het pionneneindspelletje uitschuift naar winst.

Ik heb me er lekker mee vermaakt. Heerlijk zo'n eindspel als je het zelf niet hoeft te spelen.

Verder nog wat leuks?  Voor de buitenstaander wel. Zien hoe onze rising-star Niels uit hoger sferen ( na zijn successen de afgelopen weken) heel erg pijnlijk weer even teruggeworpen wordt op de harde aarde. Hij verliest in 12 zetten van Marco!! Na achter elkaar een zwakkere 7e, 8e, en 9e zet staat hij totaal verloren. Zoiets is alleen maar verklaarbaar als teken van tijdelijke zelfoverschatting. Nou dat is dan nu waarschijnlijk over. Zelfs een Niels moet af en toe goed nadenken voor hij zet! Marco denkt dit keer wel goed na. Na zet 12 erkent Niels schijnbaar vrolijk zijn plotselinge, maar waarschijnlijk tijdelijke, vormcrisis.  

Jasper mist weinig clubavonden. Opgewekt blijft hij zijn tegenslagen incasseren. Een week later is hij weer paraat. Sven is een paar keer niet geweest, maar ja, het is wel Sven: vaak onverstoorbaar  en goed geconcentreerd bezig. Voor mij is hij vanavond favoriet. Maar het loopt anders. Jasper laat zien dat de beste manier om beter te worden met schaken waarschijnlijk is : veel verliezen. Want hij speelt vanavond verbazingwekkend solide. Op de eerste 14 zetten heeft Houdini totaal niets aan te merken. Alweer denk ik: sommige junioren beginnen echte schakers te worden. Wit komt beter uit de opening. Niet omdat Sven het slecht doet, maar omdat wit nu eenmaal beter uit de opening hoort te komen. Maar dan gaat Sven een gebrek aan wedstrijdritme opbreken. Zijn 14e zet is zwak (kwaliteit weggegeven, want een loper even niet zien staan). Ik zie daarna Sven heel serieus en gespannen loeren op mogelijkheden om Jasper's  voordeel aan te tasten. Lukt niet. Maar Jasper's 24e zet is dan eindelijk een beetje fout. Bij een goed antwoord is wit bijna al zijn voordeel kwijt. Maar Sven ziet het niet! (u hopelijk wel, zie diagram verderop) Na Sven's antwoord is Jasper ineens weer helemaal bij de les, en doet de ene sterke zet na de andere. Waarschijnlijk omdat hij het advies van de ervaren schaakcoach volgt om bij voordeel op je handen te gaan zitten. Sven raakt er duidelijk moedeloos van. Je ziet hem denken: "Jasper, waar blijft je gebruikelijke blunder?" Die komt niet. En weer wreekt het gebrek aan wedstrijdritme zich: Sven blundert zelf op 28e zet. Ziet  even niet dat in de verte een dame naar een paard staat te loeren. Dus weg paard. Nu staat Jasper een toren voor. Sven blijft vergeefs nog 7 zetten op een blunder wachten. Niks daarvan. Dat Jasper bij zet 35 een mat in 1 niet ziet en een mat in 2 wel, is dat misschien te verklaren als een sadistisch pesterijtje  om Sven  zijn offday nog eens goed in te peperen? Natuurlijk niet. Daarvoor is de verstandhouding bij de junioren onderling veel te goed. Voor Jasper bij dezen: congretulations! Je speelde een – op slechts één iets minder zetje na – FOUTLOZE partij!

En dan was er een eigenaardige partij tussen Gerrit (wit) en Ron. Niet omdat het schaak zo boeiend was, maar omdat het wel interessant was om Ron eindeloos te zien piekeren en puzzelen, om een bres in Gerrit's verdedigingslinie te vinden. Dat lukte niet. Opmerkelijk!

Voor meer details begin ik maar met deze laatste partij.   Stelling na zet 15.

 9GerritRon0 9Gerrit0

Gerrit: "Slechts 20 zetten maar met name Ron heeft er een zee van tijd in geinvesteerd. Vooral bij  zijn 15e zet …. Lh6 dacht Ron heel heel heel ……. lang na. En achteraf was hij helemaal niet zo tevreden over deze zet."

Ron: "De opstelling met 6. e6 en later Ld6 -zoals jij al opmerkte- is natuurlijk beter. In de partij had ik niets aan die loper op g7 en dat komt natuurlijk omdat er geen c5 gespeeld is. Ik zag werkelijk geen plan en ik heb in de partij ook lang nagedacht. 15…, Lh6 is tegen e4 gericht maar is niet goed. Gerrit reageert ijzersterk met 16. b4! "

Gerrit: "16. b4  b6?  Ik had hierna een pion kunnen winnen door 17. Pb5. Had deze zet eerder wel overwogen maar dacht dat ik er niets aan had. Dus niet gespeeld.  Zwart had dus geen 16, …..b6 moeten spelen, maar waarschijnlijk zijn dame uit die vervelende indirecte penning moeten halen. Vermoedelijk was Dd6 dus hier het beste geweest."   (ES: Yes! En na 17. Pb5 sta je op winst.))

Ron: "16. b4! Wat nu? Ik zie de dreigingen al komen. Toen ik 16…, b6? speelde zag ik direct 17. Pb5 (die rotpenning) wat een pion en de stelling zou kosten. Na 17. b5 moet ik ook nog oppassen. ”   17. b5? c5! 18. dxc5 Pxc5   "Ik vraag mij af of ik niet met de pion op c5 moest terugnemen omdat Gerrit nu 19. Dd4 kon spelen. Ben benieuwd wat Houdini er allemaal van vindt."  Houdini: Na 17. …. c5 is er niet veel meer aan de hand. Na zowel bxc5 als Pxc5 is de stand ongeveer gelijk. Maar na zet 19. Df1 niet meer.

9Gerrit2 9Gerrit2

19. Df1??  De7?? "Na het betere 19….d4 zagen Gerrit en ik nog niet direct of zwart wel kan winnen. De ongedekte positie van het paard op f6 blijft lastig." Houdini geeft hier:  veel beter spel voor zwart na bijv.  20. exd4 Txd4  en wat moet dat gepende paard op d2 nu? Of:  20. Pd1 dxe3 (paard op f6 staat nu ook in!) 21. fxe3  Ph5 en bijv. 22. Pc4 Pd3 23. Lf4!! En plotseling zijn er matdreigingen.

Maar na 20.  Pf3 Lg7 staat wit slechts een fractie beter. Zwart begint onrustig te worden wegens zijn klok, en vertrouwt zichzelf even niet meer, en biedt nu zelf remise aan. Gerrit vindt het natuurlijk al lang best. Die zit al zetten lang reikhalzend uit te zien naar zo'n eervol resultaat tegen Ron.

De eindspelletjes:

Paul bereikt niet veel tegen de Draak-achtige opzet van Frank's Siciliaan. Paul gaat niet voor de "Joegoslavische variant" , waarom ik in de zeventiger jaren van mijn geliefde zwarte Draak ben afgestapt . (Wit speelt Dd2, een witte lange 0-0-0, en g4 en h4. Wikipedia: "In de hoofdvariant van de Draak, waarin wit lang rokeert, komen vaak zeer scherpe stellingen voor doordat wit aanvalt op de koningsvleugel (met zetten als g4, h4, h5 en Lh6) en zwart op de damevleugel (met … Da5, torens op de c-lijn, en vaak … Txc3." Hoort u het ook eens van een ander.   Sosonko was in zijn glorietijd een expert in de Draak, met zwart.)

Na zet 15. krijgt zwart het initiatief. En na 26. Tb1? beginnen zich donkere wolken boven wit samen te pakken. Wit had zelf 26. a5 moeten spelen en later Tb1, om de nu volgende zwarte reactie te dwarsbomen:

9Frank1 9Frank1

26. … a5! eenvoudig en sterk! Vooral als Paul nu een onverklaarbare misser begaat:  27. a3 ??? (Hij stamelt achteraf: "oh, ik dacht dat mijn toren nog op a1 stond") Dat zijn van die momenten die een mens zich zijn verdere leven kan herinneren en zichzelf nooit vergeeft. Dat wit een pion weggeeft is al beroerd, maar dat hij nu ook gelijk tegen de dreiging van een fors opgerukte vrijpion  aanhikt, is nog erger.

Frank gaat er eens goed voor zitten.

9Frank2 9Frank2

Hierna wint 32. .. Pxb3 33. cxb3 a2  34. Ta1 Tc2 op slag. Maar Frank's 32. .. d3 is nog wel ruim voldoende, en leuk, maar maakt het nog een beetje ingewikkeld. 33. Kd2 Txb3!  34. cxb3 a2! 35. Td1 a1D 36. Txa1 Pxb3! Wel allemaal ruim vantevoren gepland.

9Frank3  9Frank3

Ik stond ernaast, gebiologeerd te kijken. "Uit", dacht ik. Maar  daarna "Hoewel …. Dat paard raak je weer kwijt. En dan …. " Maar aan Frank's gelaat te zien, kende die geen enkele twijfel.  37. Kxd3 Pxa1 38. Kc3 Kf6  39. Kb2

 9Frank49Frank4

39. .. Ke5 (er zijn hier meer wegen die naar Rome leiden)  40. Kxa1 Kd4 om de witte koning de doortocht naar a5 te beletten. (Mocht wit het in zijn hoofd krijgen  met a5 enz. zelf een dame te willen halen.) Waarschijnlijk is dat niet eens echt nodig, maar het is in ieder geval een duidelijke strategie.  Zwart zet de pionnenboel op de rechtervleugel vast, tot de witte koning in tempodwang raakt en achteruit moet, waarna a4 verloren gaat, en zwart aan de triomtocht van zijn vrije a-pion kan beginnen. Ook goed is eerst Kd3 en als wit de pionnen op zijn koningsvleugel kwetsbaarder heeft moeten opstellen kan zwart zijn pion a5 in de steek laten en met zijn koning de witte koningsvleugel gaan opeten en daarna zijn zwarte pionnen op promotiepad te sturen. Maar dIt vereist veel telwerk. Wie promoveert eerder? Wit of zwart? Wat Frank doet is eenvoudiger! Hij stuurt aan op de volgende stelling (of iets dergelijks):

9Frank5  9Frank5

Na 47. Ka3 Kc3 valt de witte pion op a4. En wit houdt het voor gezien.  Wat aan de hand was laat zich eenvoudig formuleren: Wit moet ver van het strijdtoneel dat paard terug zien te krijgen, en die tijd gebruikt zwart om zijn koning (helemaal vanaf g7),  centraal op te stellen. Die staat dan veel beter dan de witte. Zo'n eindspel dat materieel gelijk staat, maar waarbij de witte koning in tempodwang raakt,  is dan toch kansloos voor wit.

Leuk hoor! Voor mij. Voor Frank! Voor andere toeschouwers. Voor Paul iets minder.

Ander leuk eindspelletje:

Martin- Bert. Nadat er 35 zetten langs niets anders is gebeurd dan een heel licht laveren tussen een fractie beter voor wit, voor zwart, voor wit, enz., in een vrijwel foutloos potje, staat het zo:

9Martin1  9Martin1

Met 35. …  Te3 valt zwart pion e5 aan. Het is even zoeken naar wat wit hier tegenover moet stellen. Houdini brengt uitkomst (Als ik Uitkomst een hoofdletter geef, wordt Houdini een krantenjongen. "Hèhè wat flauw!" Borrelt zomaar in me op. Waarschijnlijk omdat ik net de nieuwe Herman Finkers-uitgave heb uitgelezen. Sorry! Terzake!: ) . Houdini geeft 36. Td2!! Hoezo? Dan volgt toch ook Pxe5? Ja maar dan: 37. Kf2! Te4 (kan niet anders, paard staat aangevallen door de loper) 38.  Lxe5 Txe5 39. Td7+ en hierna wint wit zijn pionnetje terug. Ergens. Eén voorbeeld: 39. .. Kf6 40. fxe6 a6  41. Tf7+ Kg6 42. Te7 " Oja, natuurlijk, dat miste ik even. Dat ik dat niet zag…! Is toch maar zes zetten diep! Haha!"  Martin ziet het ook niet. Hij had hier dan toch als tweede betere gewoon  36. fxe6 kunnen spelen. Kxe6 37. Tf8 en na Pxe5 38. Ta8 moet wit het kunnen redden. Martin speelt in de diagramstelling: 36. Tf4? die ik ter plekke al niet echt begreep. Ik denk dat hij het komende kwaliteitsoffer had gemist. Bert niet!

36 ..  Pxe5 37. Kf2? (dus gewoon fxe6 zal wel moeten)

9Martin2 9Martin2

Txc3 !!!  38. bxc3  Pd3+  39. Ke3 Pxf4 40. Kxf4

9Martin3  9Martin3

En nu blijft zwart gewoon een gezonde pion voor. En heeft bovendien een veel mooier panorama voor ogen op de damevleugel! Zo mooi dat hij het zelfs niet nodig vindt om na 40. .. b5  41. Ke5 zijn pion op e6 te ruilen en zo een pluspion te handhaven. 41. .. a5! Knap hoor! En ook wat volgt is zo klaar als een klontje, zo helder als glas, zo logisch als maar zijn kan:

 9Martin4 9Martin4

42. fxe6 Ke7 43. Kd5

9Martin5   9Martin5

43. ..   b4!  Er is een toevallige gelijkenis met het eindspel van Paul-Frank. Materieel staat het nog even gelijk. Maar wit kan niet de verhindering van de creatie van een vrijpion op de damevleugel combineren met dekking van e6. Dus die pion is hij kwijt. en daarna mag hij van zwart de pionnen op de damevleugel onschadelijk maken, maar de prijs die hij ervoor betaalt is dat de koning  wordt afgesneden van zijn g-en h-pion, althans lang genoeg.  (Dit was ook thema in een bijvariant bij Frank.) 44. cxb4 cxb4 45. axb4 axb4 46. Kc4 (zal wel moeten) Kxe6 (ik bedoel maar) 47. Kxb4 Kd5

9Martin6  9Martin6

48. Kb5 Je zou denken 48. Kc3 maar wit komt er toch niet meer bij  48 …  Ke4 49. Kd2 Kf3 50. Ke1 Kg3 en de pionnen gaan eraan.  Er is geen goede zet meer voor wit.  Dus Kb5 dan maar. Het lijkt nog even leuk te worden na beider  hardloopwedstrijd richting g-lijn

9Martin7 9Martin7

54. Kf5 Kh4 en wit moet de dekking van de g-pion opgeven. Dat wordt te veel van het goede. Wit geeft op. Voor de minder geroutineerden ons best een leerzaam eindspelletje. Vandaar mijn uitvoerige aandacht ervoor.

Nu nog even het beloofde diagram van Jasper-Sven:

9Jasper2

24. Td3? De enige fout van Jasper in de hele partij. Nu ja, foutje. Had hem zijn voordeel kunnen kosten: 24. .. d4!  exd4  25. Dc4!   en omdat de loper veld e3 bedreigt kunnen de torens elkaar niet dekken. Wit verliest een kwaliteit. En na andere zetten gaat zwart vroeger of later zelf op e3 slaan  24.   ..  Dc1? geeft wit de mogelijkheid zijn probleem op te lossen! 25. Te1! Dxb2 en wit houdt een gezonde kwaliteit voorsprong.

Hier wil ik het bij laten. Succes as. donderdag! Helaas kan ik dan niet! Wilt u een verslag dan houd ik me aanbevolen voor uw partijen en reacties.