Gezelligheid kent geen tijd (26)

Er waren weinig lange en tijdverslindende partijen vanavond. En weinig niet voorspelbare uitslagen. Nee, aan matchfixing doen we hier niet. Wij hebben geen Paul R. in onze gelederen. Slechts een door en door betrouwbare Paul V.

Gelukkig was die er weer. Wegens afwezigheid zonder echt geldige reden een beetje onder zijn normale niveau afgezakt in de ranglijst, maar in de nog resterende vier (?) ronden kan hij best nog 4e worden. (of 3e? Maar ik vrees dat Martin daar bezwaar tegen aantekent. Of toch matchfixing? Zo'n jong gezin heeft altijd geld nodig! )

Toch was Peter tegen Paul niet geheel kansloos. Na 12 zetten is de stand erg gelijk.  12. ….   e5xd4 

26Peter1  26Peter1

Peter heeft bij zet 6 zijn dameloper laten ruilen op e3 en daarmee een halfopen torenlijn op f gecreëerd. Geen slecht idee. Maar heeft dat wel met een dubbelpion op e moeten betalen. Niet heel erg. Je krijgt nog maar heel weinig in onze huidige egoïstische wereld gratis. De beste zet zou nu dus  gewoon 13. exd4 zijn met opheffing van dat dubbelpionnen-euvel. Pieter kiest 14. Pxd4. En nu kan Paul een plannetje gaan maken: Hoe ga ik iets van die (nu ook "geïsoleerde"!) dubbelpion smakelijk consumeren.  Het kost tijd en vraagt preciezie en geduld (dat alles heeft onze Paul wel) en een heel klein beetje bereidwillige vriendelijke medewerking van Peter en bij zet 19. is het zover:

26Peter2  26Peter2

19 …  Dh7! De e-pion valt niet te dekken. Pieter probeert hem te redden met 20. Tf5 maar dat werkt  helaas niet. Pxe4! Dat is even schrikken.

26Peter3 26Peter3

Dreigt trouwens nog met wat meer onheil dan alleen pionverlies.  Nu is eerst 21. Txf8 noodzakelijk.  Na 21. Dxe4? (een fout een Pieter onwaardig) volgt natuurlijk 21. Dxf5  en dat is een kwetsuur waartegen geen EHBO meer is opgewassen.  Het duurt nog tien zetten vóór ook Pieter dat inziet.

Er was voor mij niet heel veel te doen vanavond. Wegens gebrek aan legale werkzaamheden vatte ik het plan op nu en in de toekomst te proberen wat van onze brave clubleden te betrappen in karakteristieke schaakposes. Nu zijn er weinig clubleden die er zoveel steeds terugkerende poses op nahouden als :

IMG_8305bWEB 8305bWEB

Zijn bekende diep geconcentreerde schommelbeweging (dat deed mijn dochter toen ze vier was ook altijd) en zijn triomfantelijke lach na een goed resultaat laten zich wel filmen of op geluidsdrager vastleggen, maar helaas niet fotograferen. Maar wel zijn plezier en karakteristieke triomfhouding als alles goed gaat. En dat was vanavond weer het geval. Althans na 15 zetten. Toen stond het ongeveer gelijk. (Daarvoor leek er zelfs een heel klein beetje een klein koningsaanvalletje  van Jasper op gang te komen, maar dat werd door Gerrit bekwaam in de kiem gesmoord.)

26Gerrit1  26Gerrit1

15. Tfe8? (Td5!?) 16. c3 P6d5 ? Jasper wil mij graag gezellig bezighouden zo'n avond en geeft mij dan vaak leuke raadseltjes op. ("Waarom speel ik nu het verkeerde paard weg, en niet dat paard dat met c3 wordt aangevallen?" "Geen flauw idee wat je hier bezielt. Je ziet best al veel, maar wat zie hier nu?"  "Haha, ik zie ik zie wat jij niet ziet.") 17. Pxb7 Td7?  18. Pc5 Tja, en dit is het moment voor een foto van karakteristieke schakersposes.  Gerrit maakt het natuurlijk moeiteloos af, hetgeen hij van zijn gezicht laat aflezen.

Ook bijna moeiteloos werd Marko door Ron aan de kant gezet.

Ron liet zijn Najdorf-variant voor wat het was (omdat ook Marko daar wel wat in rondgespit heeft?) en speelde het Marshall-gambiet van het Skandinavisch tegen Marko. Waar leuke wilde stellingen uit kunnen voortkomen, als wit een beetje wil meewerken. Het leek of Marko dat wel wilde doen, maar zoals met zoveel gambieten liep ook dit weer met een sisser af.

1.e4 d5 2.exd5 Pf6!?  3.c4? (Zo'n leuke wilde variant is 3. d4! Lg4!? 4. f3 (Pf3) Lf5 5. c4 e6!? (Het IJslands gambiet) 6.dxe6 Nc6!? 7.exf7+ Kxf7 8.Be3 Bb4+ met voldoende compensatie voor de 2 (twee!) geofferde pionnen voor zwart!)

Na 3. c4?

26MarkoRon1  26MarkoRon1

Als wit probeert zijn gewonnen pion te handhaven krijgt zwart gemakkelijk gelijk spel. 3 …. c6! 4.dxc6 Pxc6 en wits grootste probleem is dat na een zeer snel  5. Pf3  e5!  hij nooit meer tot d4 komt en beide zwarte lopers sterke velden in het centrum (c5,f5) kunnen gaan bezetten (en wits koningsloper niet).  Dat is voldoende compensatie voor de gambietpion. Marko probeert het nog met direct 5. d4?  waarmee hij zijn gewonnen pion gelijk weer teruggeeft, maar veel pluspunten van zwart niet worden opgeheven. Qxd4 6.Qxd4 Nxd4 7. Ld3 e5! Weliswaar nu geen wilde stellingen meer (die sisser van hierboven dus), maar zwart staat evengoed prima en staat toch geen pion achter! Dit is dus zeker niet de weerlegging van de Marshall-variant. 8.Ne2 Nc6 9.Nbc3 Be6

26MarkoRon2  26MarkoRon2                                                                    . 

Hier is 10. b3 noodzakelijk maar wrsch.in verband met eventueel gedoe met Lb4 gaat Marko eerst maar rocheren. Maar dat verliest gewoon de c4-pion 10.  0-0  Pb4!   (of 0-0-0 !?, ook met aanval op Ld3, nog sterker.) 11.Lb1 Lxc4 wit heeft nog wel een beetje compensatie voor zijn pion, maar zwart laat zich daardoor niet van de wijs brengen. Rond zet 15 is er van die compensatie niet veel over. Daarna probeert Marko het verliesgevaar wat te verminderen door wat stukken te ruilen, wat de zaak alleen maar erger lijkt te maken. Tenslotte overziet wit nog een venijnige riposte bij zet 20:

7extRon3  26MarkoRon3

20 Pe4?  Lxe2!  21. Txe2   Pd4!!   22. Td2 Pxc2! En niets helpt nu meer. Wit verliest altijd minstens een stuk.  Bijv. 23. Txd8 Lxd8 verliest een stuk , op 23. Txc2 volgt Td1 mat. (Dit laatste zal Marko wel gemist hebben, en Ron duidelijk al bij zet 20 niet.)  Wit geeft op. "Ik ben ingeblikt"  verzucht Marko na afloop. En dat lijkt me een terechte kwalificatie. Na zet 5 werd hem nauwelijks nog een kans gegund.

Kan dat ook gezegd worden met betrekking tot Niels  (wit) tegen Frank ? In het Slavisch speelde hij op de 3e zet c5 ? wat ik bij een eerdere gelegenheid al eens ernstig heb afgeraden.

26NielsFrank1  26NielsFrank1

Pion c5 wordt een doelwit, al of niet na e5, en/of b6, en/of a5.

1.d4 d5 2.c4 c6 3.c5 Bf5 4.Nc3 Nd7 5.Bf4

26NielsFrank2  26NielsFrank2

En zelfs hier al is 5. …. e5 ijzersterk! Gek hè:  5…e5 6.dxe5 Bxc5 7.e3 Ne7 met voordeel voor zwart!] Zwart doet het echter niet maximaal goed. Het fianchetto van de koningsloper is hier niet de snelste weg naar succes. Maar wel natuurlijk als wit de gemene (maar bekende) achtergronddreigingen van zo'n loper negeert:

26NielsFrank3  26NielsFrank3

12.b4? bxc5 13.bxc5 Nxc5  Oeps! Dat bedoel ik nou!

Ik liep weg met de gedachte dat ik mijn kamera wel vast kon gaan halen voor een kiek van het notatieboekje, maar dat viel toch tegen/mee  (doorhalen wat niet verlangd wordt).

26NielsFrank4  26NielsFrank4

14. Dc3  goed gezien door Niels. Zijn enige kansje nog.  14 …. Db6  (Dd6!?)  15. 0-0 Pe4!  16. Dc2  0-0 Beide spelers deden vanaf 14 de beste of de betere zetten. Zwart staat natuurlijk wat beter, één pion.   Met zijn 19e zet verknoeit hij het een beetje. Wit ziet zijn kans. Met zijn 21e zet verknoeit zwart het nog een beetje verder. Niels heeft remise onder handbereik!  Hij staat  één pion achter, maar die pluspion is een dubbelpion, en zwart heeft ook nog een achtergebleven c-pion, maar neemt bij zet 24 een verkeerd besluit.  Begrijpelijk, maar toch principieel verkeerd.

26NielsFrank5 26NielsFrank5

24. Dc5?? In de hoop dat dameruil zijn pijn zal verlichten. Dat blijkt niet het geval! Toch is het nog steeds niet zomaar 'bekeken'. Na zet 31 staat er een toren-eindspel met één pion minder voor wit.

Dat kan nog lang gaan duren, en voor je het weet verknoei je zoiets, en in een toreneindspel kun je ook nog zomaar ineens met een pion meer toch verliezen! Ik heb er een heilig respect voor. Er zijn boeken over vol geschreven. (Boeken waar ik meestal weinig van begrijp. Vandaar.) Maar hier komt dat niet meer aan de orde. Als Niels onnodig nog een pion weggeeft bij zet 31!

26NielsFrank6  26NielsFrank6

31. Kc3?  (31. Txb5  Txb5  32. Tc1 , maakt het zwart nog een beetje moeilijk, maar is  wrsch.  ook niet voldoende) Txc5!  Nu heeft zwart 2 pluspionnen en het zijn ook nog ineens vrijpionnen!  Zoiets kun je aan Frank wel overlaten. Nou ja, meestal. Daar valt niet tegen op te boksen. Het enige wat nu nog opvalt is dat jongeren het er zo vreselijk moeilijk mee hebben op tijd op te geven. Waarschijnlijk het optimisme van de jeugd. Een eigenschap die al die senioren van onze club al lang hebben opgegeven. Niels gaat door, tot hij bij zet 48 wordt mat gezet. 

Hem geen kans gegund? Ik vroeg me een paar schermen geleden af of dat ook gezegd kon worden met betrekking tot Niels.  Ondanks een zwakke openingszet (zet 2) heeft hij lang kansen gehad op remise. Bij zet 24. ging het een beetje mis, maar kansloos? Nee, nog steeds niet.  Pas na een foutieve 31e  zet viel er niets meer te versieren. Dus toch een beetje anders dan bij Marko. Niels' tegenstander zal ook af en toe wel een zweetdruppeltje van zijn voorhoofd hebben gewist. Dat hoefde Ron niet.

Marco en Bert kozen beiden hun favoriete openingen. Engels en KoningsIndisch.  Al bij zet 6 wordt de database een gesloten boek. Zet  6 ……  Le6 is al veel te moeilijk voor al het digitale tuig.

26MarcoBert1  26MarcoBert1

Wie begrijpt waarom nu niet gewoon 7. Lxb7! kan geschieden mag het zeggen. Waarschijnlijk zag Marco het wel, maar was hij bang  dat zijn schaak-meester hier een heel ingewikkelde diepzinnige  voor Marco onnavolgbare slimmigheid bij had bedacht, en dus nam hij het zekere voor het onzekere, en sloeg niet! Jammer. Volgens Houdini is er geen zwarte slimmigheid, gewoon een ernstige vingerfout. Na 7 d3? werd Bert met een schok wakker en speelde maar gauw 7 …… c6 en toen waren ze al gauw weer in de boeken terug te vinden. 8.0–0 0–0 9.b3 Ph5 een normale manoevre in het KoningsIndisch, om f5  voor te bereiden, en daarna kan dat paard wel weer terug,  bijv. naar f6. Maar Marco is niet onder de indruk en staat volgens Houdini na 10.d4 Qc7?  11.d5! Bc8? (Lf5!?) uitstekend.

26MarcoBert2  26MarcoBert2

12. dxc6!  bxc6  (12 …. Pxc6 13. La3 Td8 Pb5) 13. La3 Td8  en ook nu is Pb5 in aantocht.

Marco speelt echter 12. Pce4? en hoopt waarschijnlijk op  mogelijkheden met in combinatie met La3. Die hoop vervliegt direct als zwart hier 12 …  c5 speelt, en dat doet Bert. En daarna staat dat paard op e4 nogal ongelukkig, hij kan alleen maar wachten op het moment dat natuurlijk f5 gaat komen. Desondanks staat wit nog steeds iets beter. En na 13.P2c3 a6 14.La3? (14. Lb2!? 14. Lf3!?) h6? (f5!?) krijgt wit de tijd om zijn a3-loper te benutten met

26MarcoBert3  26MarcoBert3

15. b4! f5 16. g4!

Niet zo gek dat Marco zulke woeste verwikkelingen nog niet ziet, en denkt met 15. Dd3 de zaak wel onder controle te hebben.  Maar dat is niet zo. Nu krijgt zwart compleet zijn zin, want hij kan de normale koningsindische stoomwals opstarten, met  15  …. f5  17. … f4  18 … g5  19. g4 20 … f3  en alleen al de aanblik van dat op je toestormende monster maakt natuurlijk wit doodzenuwachtig. Afgezien van de schade die het kan aanrichten.

26MarcoBert4 26MarcoBert4

Hier verliest wit een stuk, maar gek genoeg is de witte stelling na 21. Pxf3  gxf3  22. Lxf3 Df7  23. Lg2 beroerd, nog niet volslagen hopeloos. Na zet 23 krijgt wit weer een kans om zijn loper op a3 te benutten met 24. b4 en zo wat tegengas te geven op de damevleugel. (aanval is de beste verdediging)  Maar na 24. Lc1? krijgt zwart de tijd om de stukken van zijn nog steeds niet ontwikkelde damevleugel met loeiende sirene naar de witte koningsvleugel te dirigeren en dan stort wit in. Toch is dan nog het missen van een gemeen geintje nodig om een definitief eind aan het witte lijden te maken:

26MarcoBert5  26MarcoBert5

32. Tb2? Pxc4!!  33. bxc4 (maar alles is nu verkeerd)  Ld4 met damewinst. Opgegeven.

Ik heb niet de indruk dat Bert hier zwetend achter het bord moest zitten, maar hij moest wel degelijk heel lang nadenken af en toe. En je kunt ook niet zeggen dat Marco geen kansen heeft gecreëerd of gekregen. Maar op de beslissende momenten kwam Marco nog wat te kort.

Het was nog vroeg toen alles al gespeeld was. Meestal wordt er dan nog wat gevluggerd, maar om onduidelijke redenen ging dat vanavond anders. Jos kwam binnenlopen om nog even te kijken, maar er was niets meer te kijken.  Toen bleef hij ook maar gezellig mee ouwenelen. Zes schakers. Waren een uitvoerig gesprek begonnen over hen bekende amateurs, bekende  openingen, ieders spelbijzonderheden, plezierige of onplezierige ervaringen uit meer of minder grijs verleden, enz.,enz. Kortom zo'n echt ouwe schakers-gesprek. Maar dit keer met verrassend grote openhartigheid. En nog maar een rondje alcohol droeg daaraan zeker bij. Chris ging er maar even bij zitten. Zag met voldoening dat zijn etablissement in een echt schaakcafé veranderde. Ik  ook. Nu alleen nog even zorgen dat ik een route nam waar politiecontrole niet waarschijnlijk was.

(PS: Ik zie net dat ik hier en daar de Engelse notatie heb laten staan. Q is queen is Dame, B(isshop ) is Loper, N is Paard. Ik heb geen zin meer om dat allemaal te veranderen. Doe het er maar mee.)

_____________________________________________________________________________

ronde 26, gespeeld op 21 april 2015

Wit

 

Zwart

Uitslag

Marco van Wijk

Bert Kuijer

0-1

Niels Kuijer

Frank de Geus

0-1

Marko Bosnjak

Ron de de Vink

0-1

Gerrit van Dok

Jasper Ittmann

1-0

Peter van Putten

Paul Verkooijen

0-1

Jos Lohmann

Afwezig met geldige reden

 

Martin Zwanenveld

Afwezig met geldige reden

 

Joop Kuijer

Afwezig met geldige reden

 

Sven Damen

Afwezig zonder kennisgeving

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 26

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

458,33

23

26

22

3

1

90,4

2

Ron de de Vink

380,33

22

22

14

4

4

72,7

3

Martin Zwanenveld

306,83

21

20

11

1

8

57,5

4

Gerrit van Dok

297,67

20

24

9

7

8

52,1

5

Paul Verkooijen

271,00

19

17

8

4

5

58,8

6

Marco van Wijk

226,67

18

21

7

0

14

33,3

7

Marko Bosnjak

219,67

17

19

8

1

10

44,7

8

Niels Kuijer

214,33

16

23

5

2

16

26,1

9

Jos Lohmann

195,33

15

16

6

1

9

40,6

10

Frank de Geus

192,67

14

13

10

1

2

80,8

11

Sven Damen

174,00

13

15

5

1

9

36,7

12

Jasper Ittmann

168,67

12

22

3

0

19

13,6

13

Peter van Putten

121,17

11

9

4

0

5

44,4

14

Joop Kuijer

65,33

10

5

0

0

5

0,0

 

 

Ronde 25 Eén moment van onbedachtzaamheid

Het was een ronde met niet veel grote verrassingen.  Maar kleinere waren er wel. Laten we maar  beginnen met de grootste:

Gerrit (wit) deed wat van hem verwacht mocht worden: Na 11 zetten stond hij flink beter, omdat hij een pion ging winnen (die hem door Peter in de schoot werd geworpen.).

Na zet 15 …  Lc6 is de stand

25Gerrit1  25Gerrit1

Zeer voor de hand ligt nu 16. Lxb4 axb4  17. Dxb4    Maar Gerrit speelt een beetje nonchalant.  Ach, tegen Peter……   ik ben goed in vorm …… dus …..

16. 0-0-0 Een prima idee: lang rocheren en dan de zwarte koningsstelling gaan bestormen.  Ik denk dat Peter hier even zeer nerveus op zijn stoel ging schuiven.  "Wat nou weer ?? Je zou toch zeggen dat ….. Wat voor gemene truc zit hier nou weer achter ….?  Het kan toch niet waar zijn …..  Die Gerrit v.D. is toch niet de eerste de beste! …..  Nog maar eens kijken …..  Zal ik gewoon doen of ik het niet zie …..?  Maar dit is toch te gek voor woorden…..  Nou, ben je mal , ik doe het gewoon. Ik merk het wel …..  ".   16 ……  Pxa2 Gerrit verbleekt: Gewoon dameverlies. Dus … een prima idee die lange rochade, maar even te vroeg. 

Gerrit heeft slechts één loper voor die dame. Ik zag de situatie en dacht "Nu ben ik benieuwd of Peter zich ergens toch nog in de maling laat nemen." Nou, dat gebeurde dus niet! Gerrit deed erg zijn best om nog wat gemeens te verzinnen, maar het hielp geen snars. Peter gebruikte zijn vitale dame om nog wat pionnen op te souperen, en toen hij de kans kreeg er ook gevaarlijke open lijnen mee te bezetten.  Hij zag, toen zijn stukken ideaal stonden opgesteld,  heel goed dat de opmars van een vrijpion niet te stuiten zou zijn.

 

25Gerrit2 25Gerrit2

Na 32 … a3 33. c6  a2 gaf Gerrit op. Ik vrees dat dit de ergste blunder van hem was in zijn gehele schaakloopbaan. "Ach", zei ik troostend "je  speelt al maanden zo stabiel, moet toch een keer mogen."  Gerrit: "Had op mijn 16e zet gewoon LxPb4 moeten spelen. Had dan gewoon een tweede pion gewonnen. Wat mij bezielde om eerst een lange rochade uit te voeren ??? Denk dat het seizoen een beetje te lang duurt voor mij."     Ja ja,    "één moment van onbedachtzaamheid kan maken dat men jaren schreit".  Aldus een oud gezegde, uit de tijd dat taal nog een rol speelde in een mensenleven.

De tweede verrassing vond plaats bij Frank – Martin.   Frank haalde zijn oude Grand Prix tegen het Siciliaans maar weer eens van stal. ( 1. e4  c5 2. f4 )

De Grand Prix aanval wordt ook wel de McDonnell aanval genoemd. De laatste naam komt van een partij van Alexander McDonnell, gespeeld in Londen 1834. In de jaren 70 van de 20e eeuw werd deze variant populair dankzij de inspanningen van o.a. Bent Larsen (1935-2010) (Terzijde:  Bent Larsen, Deen, was in de tijden van de Russische hegemonie een van de sterkste westerse schakers. Hij won talloze grote toernooien.  Hij speelde vaak opzienbarende agressieve openingen. ( 1 f4  en  1. b3 ) Ik was als jonge man een groot bewonderaar van hem. Ik mocht ooit (toen ik 25 was) meedoen aan een simultaan van hem. Ik werd ingeblikt natuurlijk. Heel verdrietig werd ik toen hij van Bobby Fischer in de  voorlaatste kandidatenmatch met 6- 0 verloor.  Larsen leed aan diabetes, en was in die periode eigenlijk ziek. Maar Fischer won zowiezo toen alles, tegen Taimanov werd het ook 6-0)

Hèt wapen tegen de Grand Prix Attack is een opstelling met e6 en snel d5, en als wit dan e4-e5 speelt (wat niet slim is, maar wat de meeste amateurs wel doen), kan het zwarte paard naar h6 en dan naar f5. (of via e7) En zo pakt ook Martin het aan.

1.e4 c5 2.f4 e6 3.Nf3 Nc6 4.Nc3 d5 5.e5 Be7 6.d4 Nh6 7.Be3 Nf5  Zwart staat stabiel!

25Frank1  25Frank1

8. Dd2  ( 8. Lf2!?) en wit verliest zijn loperpaar. Maar op de elfde zet ( 11 …  Lc5?   beter 0-0!?) en de 12e zet geeft zwart zijn voordeel weg, en gaat wit erg zorgvuldig spelen. Daar is zwart niet helemaal tegen opgewassen, en na zet 18 heeft Frank het heft in handen.

25Frank2  25Frank2

19.Nb5! (de c6-pion staat gepend)  Qd8 20.Nd6! Dat doet me erg denken aan een partij van ene De Geus van 3 dagen geleden! Toen stond wit gelijk gewonnen. Hier natuurlijk nog niet, maar zo'n paard op d6  is niet erg gezellig. Martin probeert die positie met 20 … f6 te ondermijnen, maar dat haalt weinig uit. En na een wat mindere 21e en 22e zet wordt de situatie net als drie dagen geleden weer nijpend voor zwart.

25Frank3 25Frank3

 Wit kan hier kiezen uit een tiental sterke zetten. En zwart is machteloos. Frank kiest voor 23. h4 gevolgd door 24. g4  Tegen de witte aanval is geen kruid meer gewassen. Martin probeert het nog met dameruil, maar ook dat helpt niet.

25Frank4 25Frank4

Rxd6 [28…Be8 29.Nxe8 Rxe8 30.Rff7!] 29.exd6 en zwart geeft op.

Dus ….. Frank is terug van weggeweest!

Niels (wit) tegen Ron wordt iets Meranerigs, met een witte loper op f4, waar hij volgens de boeken niet hoort. Stelling na zet 9.  …..   Pbd7

25Ron1 25Ron1

Dat de Meraner een van de gevaarlijkste varianten van het damegambiet is blijkt ook  nu weer. Volgens Houdini staat zwart hier al goed.  10. h3  Pb6  ( 10. Le7!?  gevolgd door rochade en c5 !?) 11. e5? Pfd5 

25Ron2  25Ron2

En nu volgt één moment van onbedachtzaamheid:  12. Pe4?????  Geeft een loper weg. Pxf4 Einde verhaal.  Triest voor Niels, maar ook voor Ron, die liever wat boeienders tegenkomt op zijn schaakavondje.

Dat overkwam Bert (zwart) wel, tegen Sven.  Sven heeft zich tegen Bert's standaard-siciliaan opgesteld met simpel e4,c4,d3 en een loperfianchetto van beide lopers. Niet erg ambitieus, maar wel solide. Zwart staat stevig, maar meer ook niet.  Heel langzaam komen er wat problemen voor wit.  Hij heeft moeilijkheden met een inactieve loper op de koningsvleugel.  Na uitvoerige voorbereiding gaat zwart over tot actie op de damevleugel.

25Bert1  25Bert1

29 …. b5! waarna wit in de problemen raakt, mede door het ontbreken van die witte loper. 30 Tbb2? bxa4 31 bxa4 Dxa4 met pionwinst. De dreigende zwarte vrijpion op de a-lijn doet wit de das om. Sven worstelt tegen beter weten in nog wat door. Hij gaat mat bij zet 50. Hij had beter wat eerder kunnen opgeven. Blijft overeind dat hij 29 zetten goed partij heeft gegeven. Ach, en verliezen tegen de as. clubkampioen is geen schande . En een echt moment van onachtzaamheid heb ik niet gezien.

Marco (wit) tegen Jasper (onze kampioen in momenten onbedachtzaamheid) :  Engels natuurlijk.  Jasper kiest de m.i. sterkste opstelling met e5 en Lc5.  Na zet 8 een stelling die nog in Powerbook voorkomt.

25Marco1  25Marco1

De stand is ongeveer gelijk.     (8 ….. Lb6  9. 0-0  Te8  10. h3 Lf5 ) 

Ik kan hier vrij naar Gerrit citeren: " Wat mij bezielde om eerst 8. …. Lg4 te spelen???? Denk dat het seizoen een beetje te lang duurt voor mij." 

Marco slaat de loper op c5. En het potje is uit. Hoewel …..        Bij zet 11. is Marco aan de beurt voor een moment van onbedachtzaamheid. (Er is een excuus voor Marco: deze onbedachtzaamheid zit ietwat ingewikkelder. )

25Marco2  25Marco2

Na 11. Le3 ziet Jasper zijn kans schoon: Stukwinst na …..  Pe2+  12. Pxe2  Dxd1  13. Tfxd1  Lxe2 14. Td2 Lxc4

25Marco3 25Marco3

en nu had wit na eerst 15. Lxb7 en daarna pas Lxc5 nog wat winstkansen, wegens een wat betere pionnenstelling  . Marco speelt echter 15. Lxc5 en nu had zwart overeind kunnen blijven met Tf8-b8! Maar speelt 15 …  Tfe8? en nu kan wit dus weer gewoon  met 16.Lxb7 Tab8 17.Lc6 Te2 18.Txe2 Lxe2 19.b3 een goede uitgangspositie verwerven.

25Marco4  25Marco4

Als dan zwart in een nieuw moment van onbedachtzaamheid een pion op a7 weggeeft 19. ….  Td8?  20. Lxa7 blijft Marco bij de les en schuift het potje uit, met behulp van zijn sterke loperpaar en zijn pion (een vrijpion!) voorsprong. Dit was dus geen moment van onbedachtzaamheid maar een hele serie van diergelijke momenten. Eigenlijk ook nog een beetje wederzijds.

En dat was het dan weer! Tot volgende week. Voor sommigen een nieuwe kans op bedachtzaamheid.

___________________________________________________________________________

 

Overzicht voor ronde 25, gespeeld op 16 april 2015

Wit

 

Zwart

Uitslag

Marco van Wijk

Jasper Ittmann

1-0

Niels Kuijer

Ron de de Vink

0-1

Sven Damen

Bert Kuijer

0-1

Gerrit van Dok

Peter van Putten

0-1

Frank de Geus

Martin Zwanenveld

1-0

Marko Bosnjak

Afwezig met geldige reden

 

Jos Lohmann

Afwezig met geldige reden

 

Paul Verkooijen

Niet gespeeld buiten schuld

 

Joop Kuijer

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 25

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

440,33

23

25

21

3

1

90,0

2

Ron de de Vink

362,33

22

21

13

4

4

71,4

3

Martin Zwanenveld

307,50

21

20

11

1

8

57,5

4

Gerrit van Dok

285,33

20

23

8

7

8

50,0

5

Paul Verkooijen

260,00

19

16

7

4

5

56,3

6

Marco van Wijk

217,67

18

20

7

0

13

35,0

7

Marko Bosnjak

216,00

17

18

8

1

9

47,2

8

Niels Kuijer

216,00

16

22

5

2

15

27,3

9

Jos Lohmann

197,67

15

16

6

1

9

40,6

10

Sven Damen

176,00

14

15

5

1

9

36,7

11

Frank de Geus

173,33

13

12

9

1

2

79,2

12

Jasper Ittmann

163,00

12

21

3

0

18

14,3

13

Peter van Putten

115,83

11

8

4

0

4

50,0

14

Joop Kuijer

65,67

10

5

0

0

5

0,0

 

 

 

 

Tobben in Sint Pancras

   20150410T205611bWEB  "Loopt toch anders dan ik wilde."

Dat viel niet mee. Eerst om er te komen. De hoofdweg door het dorp wordt gerenoveerd, waarschijnlijk bedacht om ons uit onze concentratie te halen. Dat lukte aardig.

Marko maakte een simplistisch foutje wat hem een kwaliteit kostte. Zijn tegenstander liet zien dat ook een alpha-docent (klassieke talen, op Marko's school nota bene!!) best een bèta-sport kan beoefenen. Voor Marko werd het een avond tobben.

IMG_8287MarkoWEB  Foutje, bedankt!

Frank liet zich soepel met wat zwakke pionnen opzadelen waartegen zijn tegenstander geduldig en zonder risico een belegering kon starten. Ook tobben dus.

20150410T210611bWEB  Catastrofe?

Jos speelde de opening  a tempo en scheen al gauw leuk te staan. Maar vergalopperde zich. Raakte een stuk kwijt. En had kunnen opgeven, maar wilde dat niet. Dat werd dus een avondje  hopeloos rommelen.

Paul schijnt oktrooi te hebben aangevraagd op het kwijtraken van een pion en dan de rest van de avond ….. juist ….. tobben.

Martin leek het wel aardig te doen, maar ging even de mist in en moest daarna heel erg hard werken. Alleen Ron en Bert leken de zaak onder controle te hebben. En Gerrit leek een aanval te moeten verduren, maar die heb je niet zomaar onder de groene zoden. Maar dat wist heer Samuels toen nog niet. Ik wel.

IMG_8286GerritWEB Taaie Gerrit

In zijn totaliteit dus : huilen (al of niet met de pet op). Vooral toen ook Bert plotseling een pion achter kwam en de aanval van Ron (stuk geofferd tegen een handje pionnen) niet doorsloeg.

U weet inmiddels wel dat uw wepmeester niet tot de meest optimistische naturen van schakend Nederland behoort. Welnu hij begon heilig te geloven (wellicht mede veroorzaakt door de eigenaardige naam van het dorp waarin we verbleven) dat een catastrofe in aantocht was.  7-1 voor de gastheren leek tot de reële mogelijkheden te behoren. Dit was toch voor het oudste clublid van Aris de Heer niet meer droge ogen aan te zien! Hij overwoog stiekem het pand voortijdig te verlaten, zich naar huis te spoeden en wenend in de armen van zijn eega troost te zoeken. Maar ja, dat zou wellicht als moedeloosheid kunnen worden uitgelegd en het moreel van ons team verder kunnen verzwakken, en hij bleef dus toch maar.

Dat hielp, nou ja , een beetje. Bert hield knap een slechter ogend eindspel overeind.  Martin wist toch weer de bovenliggende partij te worden. En won. Ron probeerde nog wel wat, maar mocht tenslotte tevreden zijn dat hij met veel denkwerk de boel op remise wist te houden. Hij mocht tevreden zijn, maar Ron kennende …..   Ronduit sensationeel was tenslotte dat Frank kans zag zijn m.i. verloren partij in winst om te zetten.

Nou ja, we verloren wel, daar hielp geen moedertjelief meer tegen. Maar  zo op het oog was het nog acceptabel.  4,5-3,5. Waarmee Openingen '64 op een gelijk aantal matchpunten uitkomt als wij, maar 1 ( zegge één) bordpunt minder heeft. We mogen aannemen dat we althans niet kunnen degraderen. Maar  erg tevreden over dit externe seizoen mogen we niet zijn. Het lijkt erop dat we met Ron en Jos en de zich ontwikkelende Martin en Marko sterker zijn geworden, maar intussen scoren we slechter.

Volgend jaar beter. (En nu maar hopen dat Jos en Ron blijven!)

Enkele kanttekeningen bij kritieke of interessante momenten:    Bert stond met zijn Siciliaan al snel gelijk.  Bert: "Het begon een beetje mis te gaan bij 17. …. Tc6 ik had de penning met Lc5 even niet gezien."

Ext7Bert0  Ext7Bert0

20. Thd1 Ke7 21. Txd6 Txd6  22. Lc5!  Zwart krijgt wat kleine problemen, waaronder een zwakke pion op c4. Die raakt hij inderdaad kwijt, bij zet 25. Bert: "Gelukkig wist mijn tegenstander het goede plan niet meteen te vinden (oprukken met de a,b en c pion)"  Hierna gaf Bert een leuke demonstratie: "Hoe behandel ik een eindspel met een pion minder."  Zou wat zijn geweest voor Paul, maar die had het even te druk.  Bert hield de spanning op de ketel, en mede onder invloed van de klok kwam de witte misser bij zet 39.

Ext7Bert2  Ext7Bert2

39. Kc3?   (29. Te1! waarna Td2+ niks uithaalt  40. Kc3 en de witte b- en/of c-pion gaan voor grote problemen zorgen.  Bijv. [39.Te1 Td2+ 40.Kc3 Td3+ (40…Txg2?  41.c5 Kd5 42.c6 Kd6 43.Td1+ Kc7 44.Td7+ Kb8 45.b6) Kb4 Td2  44. b6 en wit kan winnen ]

Maar nu grijpt Bert zijn kans:  39. Kc3? Td3+!  40.Kb4 Td2! 41.Te1 Kd4! 42.Kb3 Td3+

Ext7Bert3 Ext7Bert3

Wat een mooie stelling!

Op 43. Kb2 volgt Kxc4 44. b6 Tb3+  en Txb6  remise

Op 43. Kc2 volgt Tc3+ 44. Kb2 Txc4  45. Kb3 Tc8 en wellicht kan zwart nog winnen

Op 43. Kb4 herhaalt zwart dezelfde variant als boven het diagram staat afgedrukt.

Een knappe remise van Bert!

Frank stond weldra prima in iets wat op een Pirc leek. Waarin zwart zijn kostelijkste kleinood -zijn loper op g7- afruilde. Die gedachte zou bij mij nooit opgekomen zijn. Maar met zet 9 Dc4 (De3!?) maakt Frank een enorme fout. Doch zwart ziet het niet of vertrouwt het niet. 

Ext7Frank1  Ext7Frank1  

Na 9…Db6!  (dreigt mat) Dxe4  10. Dxb2  Le2 11. Dxa1 0-0  12. Dxa2 staat zwart 2 pionnen en een kwaliteit voor. Zwart speelde echter 9 …. Da5 wat ook nog wel aardig is. In ieder geval Frank zoveel problemen bezorgt dat hij spoedig blijft zitten met een geïsoleerde dubbelpion op de c-lijn en een stelling waar de honden geen brood van lusten. Vergelijk de witte en de zwarte pionnenstelling.

Ext7Frank2 Ext7Frank2

Tot hier is zwart konsekwent en logisch bezig geweest de  druk op pion c4 op te voeren. Maar nu begint hij te rommelen:

Ke8? (Wat gaat die daar doen? Het was tijd om te oogsten: Lxc4! 22. Pxc4 Pxc4  23.Txc4 Txc4  24. Lxc4 Txc4 25. Txd7 a6 26. Tb7 b5 17. Ta7 Ta4 en zwart staat prima)  22.Th4! Lxc4? (Nu te laat en te link. Beter h5!?) 23.Txh7 e6? (d6!?) 24.Pe4! 

Ext7Frank3  Ext7Frank3

en ineens staat wit heel goed! Dat paard gaat naar d6, zal daar mede f7 aanvallen. Wit gaat dit winnen. Weliswaar  laat Frank nog een klein steekje vallen ( 28. Tf6? i.p.v. Txf8) maar zwart grijpt het laatste minimale kansje niet (dat hem waarschijnlijk ook niet meer zou redden) en als er dan nog een witte toren gaat meedoen is mat niet meer te voorkomen.  Ik had deze verwikkelingen niet gezien omdat ik naar dit trieste bord niet meer durfde te  kijken. Toen ik weer durfde, kwam het op mij over alsof Frank hier had zitten toveren. Maar het was meer zijn tegenstander die ongeloofwaardig  bezig was gegaan.

IMG_8290FrankWEB  TiTaTovenaar

Gerrit kreeg een opstelling tegenover zich die sterk aan de Colle doet denken. Maar dan wel een mix van de Zukertort- opstelling ( met pionnen op b3 en c2 en een loper op b2 en veelal Pe5 en f4)  en de Koltanowski- variant ( met pionnen op b2 en c3 en f2, waarna b2-b4 of wel e3-e4 moet volgen.) De hier gespeelde wrsch. zelf-bedachte variant lijkt wit weinig op te leveren.

Ext7Gerrit2  Ext7Gerrit2

De dameloper is voorlopig tot passiviteit gedoemd, de witte koningsloper die zo vaak in de Colle voor dood en verderf kan zorgen staat naar een muur te staren, hoe krijg je nu meer witte stukken bij de aanval betrokken? Gerrit helpt daarbij een handje door nu 14 …. Lxg5 te spelen, waarna wit na 15. Dxg5 weer wat meer mogelijkheden krijgt. Maar het blijft lastig. Het schiet niet op, ook niet als er en passant ook nog wat stukken worden afgeruild (waar Gerrit nooit tegen is). En na 25 zetten is er van de witte aanval weinig meer over:

Ext7Gerrit3 Ext7Gerrit3

Waarschijnlijk  staat zwart hier al een heel klein pietsie beter, maar Gerrit kiest (natuurlijk) de veiligste weg met 25 …. Dg5

(25. ….. Dd8 en 26. …..Da5!?) Na 27 zetten krijgen beide partijen door dat er weinig aanknopingspunten zijn voor agressieve bedoelingen en tekenen ze de vrede. Vanavond de enige partij waar ik langs kon lopen zonder dat mijn polsslag werd opgejaagd.

Jos speelde de variant tegen het 2-paardenspel waar hij bij de 'workshop' in het najaar al reclame voor had gemaakt. Niet echt goed, maar wel scherp. Zijn verrassingswapen.

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bc4 Nf6 4.Ng5 d5 5.exd5

Ext7Jos1  Ext7Jos1

en nu  niet het veilige 5 …. Pa5 maar  5. …. Pd4. Minder gespeeld, minder goed, maar scherper. Na 6. c3! b5! geeft de theorie 7.Lf1  Maar dat weet Pim Verkerk kennelijk niet meer. Dus verrassing met dit wapen geslaagd.  7. Ld3?  Maar een kleine bijkomstigheid is hier dat ook Jos het nu niet meer weet. Theorie en Houdini geven hier 7 …. Lf5 (met -0.15.) Maar Jos' 7 …. Pxd5? blijkt link!  8. cxd4 Dxg5 en nu gelijk 9. Lb5 en wit zit op rozen. Na 9. Df3? hoort zwart het toch nog te kunnen redden: Met  9 …. c6 om de verwikkelingen te voorkomen die dreigen straks zwart de das gaan omdoen.  Voorlopig gaat het allemaal nog wel:
Na wederzijds steeds de beste zetten is de stand na zet 14. g3 (Dxf7!?) :

Ext7Jos2  Ext7Jos2

Nu wordt Jos ongeduldig. Heeft hij zich daarom vermoeid maar loyaal  losgescheurd uit al zijn dagelijkse beslommeringen om hier zijn leuke plannetjes te zien vertragen tot langzaam gemodder? 14 … h5 ? (5 …. Pb4!?) 15. Pd2! daar komen eindelijk wits onontwikkelde stukken in aktie. 15. …. h4? 16. Pc4! Dh5? (Nu gaat zwart een stuk verliezen.  Na al die krachtzetten van wit is het duidelijk dat de zwarte aanval dood loopt. 17. g4! en zwart kan zijn paard op d5 niet meer dekken. Zwart probeert nog 8 zetten wat blufpoker te spelen, maar daar raakt Pim Verkerk (Elo 1949) niet van onder de indruk. Aan het openingsexperiment lag het niet. Wel aan 7 …. Pd5? en aan een te optimistisch 9 …  exd4. Geeft niks. Volgende keer weer beter. We waren toch blij je weer te mogen begroeten in onze gelederen.

Marko kreeg al net zo'n eigenaardige zelf bedachte wel/niet-Colle-opstelling voor zijn neus als Gerrit. Marko speelde het safe en logisch tegen:

Ext7Marko1  Ext7Marko1

Ik heb zelf als Colle-adept vaak ondervonden dat zwart in soortgelijke stellingen zelden de verleiding kan weerstaan om met c4 die loper op d3 aan te vallen. (Ik herinner me o.a. een partij van me tegen Paul die uiteindelijk een beetje zwijnerig met remise goed weg kwam, en tegen Gerrit die werd weggetikt.) Wit heeft hier absoluut geen last van. In deze partij ook niet:  11. …. c4 (Te8!?)  Desondanks weinig aan de hand. Tot Marko weer eens even niet goed oplet bij zet 16 .

Ext7Marko2 Ext7Marko1

16 … h6 ?? "Ha" denkt onze alpha-leraar, die natuurlijk ook de Nederlandse literatuur goed kent: "Een eenvoudige doch voedzame maaltijd!"   17. Pe6! waarop Tom Poes in diep gepeins verzinkt. Hij stelt een beetje te laat  vast dat dit minstens een kwaliteit kost. Hij tracht een list te bedenken: 17 … Db6 18. Pxf8 Txf8 maar begrijpt na 19. f5 dat de vaak onnozel lijkende Heer Bommel dit keer toch weer gewoon gelijk had. Hij is verder kansloos. Tien zetten later geeft hij op.

Martin kreeg tegen zijn Engels een boekenvariant voorgeschoteld. Een zwart tegenfianchetto. Met 5 …. c6  en 6.  … d5  Na zet 9. …. Pa6  10. Le3!? (niet meer in Powerbook, maar Houdini is er tevreden over)  10 …. Te8? staat wit goed.  Maar begint aan een verkeerd plan, wat maakt dat er spoedig weinig voordeel meer over is. Nu wordt het knokken. Martin probeert op slinkse wijze een wild zwart paard te vangen. Als het erop lijkt dat hij het op een verkeerd been heeft gezet, gaat heer Brain (Elo 1891) ten onrechte over op een paniek-reactie.

Ext7Martin1  Ext7Martin2

Wit staat wat beter. Maar dat zwarte paard zit nog lang niet in de lasso. Waarschijnlijk denkt zwart van wel, en speelt hier 19 …. Pxe5 ?? 20. dxe5 Lxe5 Aardig bedacht: twee pionnen voor een stuk dat toch niet veel staat te doen en met die sterke koningsloper op e5 zal het paard ook wel vrij kunnen komen. Leuk bedacht maar niet echt goed. 19 ….  Td8 was hier gewenst. 21. Tb1 Zwart heeft drie pionnen voor het stuk, maar Martin heeft een machtig loperpaar en begint nu heel sterk te spelen. Zijn voordeel wordt langzaam maar onverbiddelijk groter. Het aantal zwarte compensatiepionnen slinkt en na zet 41. ziet zwart geen plannen meer en geeft op! Een knappe overwinning van Martin. Die blazend aangaf dat hij het wel een flink karwei had gevonden.

IMG_8288MartinWEB   Knappe Martin

Als gezegd: Paul (wit) had het alweer moeilijk. In iets wat ze geloof ik Oud-Indisch zouden kunnen noemen (iets als KoningsIndisch maar met-zonder loperfianchetto) bereikt wit helemaal niks. Staat ongeveer gelijk. Houdini signaleert een wonderbaarlijke situatie na 12 ….. Lc5

Ext7Paul1 7extPaul1

Paul speelt 13. Lxc5 en blijkt minder te staan na Pxc5. Dat zal hem wel zitten in de dubbele aanval op e4 in combinatie met de minder plezante positie van het paard op h4. (Waardoor f3 bijv. niet mogelijk is en Lf3 ook niet wegens g5) Door de bedreiging van e4 heeft wit geen tijd voor b4, om het enge paard te verjagen. En na 15. Dc2 zou met 15 ..  a4! de zet  b4 definitief voorkomen kunnen worden. (Ik herinner me dat als motief uit Konings-Indische stellingen)  Zwart mist die kans en speelt 15. … Td8 waarna Paul toch b4 speelt (Tfd1!?) en alsnog de e4-pion verliest. En de rest van de avond vergeefs moet knokken.

Wat was nu het wonderbaarlijke van Houdini?  In de diagramstelling geeft onze goeroe behalve (14. Dd3) ook 14. Pd5 !!!! (omdat na slaan met de pion  Loper e6 geen vluchtvelden heeft.)  Je gelooft je ogen niet. Ook niet als je het vervolg ziet:  14…..  cxd5 (14…Dd8 15.Dd3) 15.exd5 Lxh3 16.gxh3 Lxe3 17.fxe3 met vrijwel gelijke stelling voor wit. Nou ja, voor een computer. Dat is toch niks voor een normaal mens. Zoals Paul.

Paul krijgt na het pionverlies bij zet 16. geen enkele reële kans meer van zijn uiterst secuur spelende sterke tegenstander. Hij worstelt ten behoeve van onze club door tot zet 63!! En helaas, dan valt het doek. Jammer, maar ik heb wel respect voor het gave spel van Edwin Flierman. Hopelijk heeft onze knarsetandende Paul dat ook.  

IMG_8289RonWEB   Sterke top                                                                                                                                             

Ron deed het best wel ondernemend. Al vindt hij dat zelf natuurlijk weer niet echt. Ron: "Ik was niet echt op dreef. Tegen Hollands probeer ik altijd van alles, liefst niet hetzelfde rocheren. Je staat altijd wel iets beter met wit, maar het is lastig om te winnen." (Dat is ook mijn ervaring. Alles en iedereen doet smalend over dat Hollands, maar je ziet zelden wit winnen.) Ron probeert het met 3. Lf4  Niet vaak op hoog niveau gespeeld, maar ik zie tot mijn verbazing dat Houdini, niet gehinderd door 'theorie',  het de beste zet vindt. Meest gespeeld is hier 3. g3.

Bij zet 9 is de stelling aldus:

Ext7Ron1 (ext7Ron1)

"10. g4 is lekker scherp. (Houdini suggereert 10.Pe5 of 0-0 met aanmerkelijk beter spel voor wit.) Ik moet daarna natuurlijk niet gelijk op f5 nemen, maar koelbloedig a3 en Pe5, eventueel gevolgd door Tg1. Ik kan mijn koning ook in het midden houden."

Rond zet 16 vindt H. dat wit wel wat beter staat:

Ext7Ron2  ext7Ron2

Ron: "Ook het offer op g6 is scherp, hij moet de beste verdediging dan maar vinden."

17.Nxg6+? (h4!?) hxg6 18.Rxg6 Kf7? (Lf7!?) 19.Rdg1 Rg8 en wit staat geweldig. Hoe krijgt hij het iedere keer weer toch voor elkaar?

Na zet 20. Lxf5  De7

Ext7Ron3 ext7Ron3

"Helaas gaf Pe2 al het voordeel weer weg." Inderdaad vindt H. die zet niet goed (21. cxd5!?)  , maar gebeurde het weggeven al wat eerder, n.l bij 20. Lxf5 .(cxd5 en Txg8) Ron zwoegt manmoedig door.

Maar misschien bedoelt Ron de situatie na zet 35. Pe2?

Ext7Ron4  ext7Ron4

"De stelling daarna is natuurlijk remise, hij kan nooit winnen met  2 paarden. Ik dacht dat remise genoeg zou zijn voor onze club. Was een beetje aangeslagen."

35.Ne2 Ne1 36.Nc3 Nd3 37.b3 Ng4

Ext7Ron5  ext7Ron5

"Heb na 37…, Pg4 van hem zelfs nog 5 minuten naar 38. Pxe4! zitten kijken, maar kon het niet uitrekenen. Hij verliest dan alsnog omdat of mijn h of d-pion doorloopt! Aan die d-pion had ik niet meer gedacht. Jammer…vooral omdat hij na 39. Pc3 weer Pd3 wilde spelen, had ik een herkansing gekregen."

En zo werd het toch remise! En een nederlaag voor Aris de Heer. Maar nog net om aan te zien.

 

_________________________________________________________________________

 

         

1

 

M.W. Veenstra

 1722

 – 

 

Ron de Vink

 2003   rem

 

2

 

Erik Flohr

 1891

 – 

 

Bert Kuijer

 1782   rem

 

3

 

Hernan Brain

 1891

 – 

 

Martin Zwaneveld

 1688   0-1

 

4

 

Pim Verkerk

 1949

 – 

 

Jos Lohmann

 1991   1-0

 

5

 

Edwin Flierman

 1837

 – 

 

Paul Verkooijen

 1770   1-0

 

6

 

Florian Kelderman

 1761

 – 

 

Marko Bosnjak

 1503   1-0

 

7

 

Richard van Diepen

 1575

 – 

 

Frank de Geus

 1679    0-1

 

8

 

Pieter Samuels

 1642

 – 

 

Gerrit van Dok

 1619    rem

 

 

 1783

 

 1754

 

 

 

 

Rondje Rapid

Als gebruikelijk kwam ik pas om 20.45 binnenstappen, en ontdekte toen pas dat het vanavond een rondje vluggeren was geworden. Te laat dus om nog mee te kunnen doen. Wat jammer nou! Anders had ik …..   als grote liefhebber van het snelschaak …..  wat jammer nou toch …..  nu ja, niks aan te doen.

Maar ook als onpartijdige toeschouwer aan de zijlijn valt er best wel wat te ervaren: de gulle lach van Gerrit als hij onze wedstrijdleider op remise houdt, de vrolijke grijns van Paul als hij merkt dat hij het toch nog wel een beetje kan, de opgewekte blijmoedigheid waarmee Jasper zijn nullen kwam laten noteren, de gulle glimlach waarmee Bert aan ons wil laten zien dat hij onder zijn normale niveau zit te spelen en dat helemaal niet erg vindt, die onverschillige houding waarmee Martin probeert zijn tegenstanders te imponeren (ik lust je zo wel, ik hoef er heus niet echt voor te gaan zitten!), de vriendelijke gulheid waarmee Ron aan het eind van de avond – als hij zeker weet dat hij toch dit toernooitje weer gaat winnen- genadiglijk een remise aan Frank toestaat, het blije gezicht van Niels als hij Martin op remise houdt. Jaja, het werd weer een gezellige boel.

Want er werd natuurlijk weer naar hartelust geofferd en geblunderd, gegeten en gedronken, gelachen of er was 'knersinghe der tanden'.

De eindstand lijdt een beetje onder het feit dat Jasper en Marco de laatste twee rondes moesten missen. Als we daar winstpunten voor noteren voor hun tegenstanders leidt dat tot:

1. Ron 8  2. Frank 7,5  3. Paul 6,5  4/5.  Martin, Bert  6. Marko 5  7. Gerrit 3,5  8. Marco v.W. 2   9. Niels 1,5  10. Jasper 0

Als we dat niet doen maar gewoon kijken naar het totaal aantal punten (bij niet evenveel partijen voor iedereen) stijgt Marko naar plaats 4, en zakken Bert en Martin één plaats, evenals Gerrit, en stijgt Marco één plaats. Maar ik denk dat de stand met de toegevoegde gratis nullen niet zo gek is, omdat het waarschijnlijk is dat Jasper en Marco het tegen de sterke tegenstanders die ze beiden nog moesten treffen niet gered zouden hebben.

Opvallend en hoopgevend vond ik vooral  het uit de as herrijzen van Frank, en het nu maar eens wel voldoen aan mijn hoge verwachtingen door Marko, en het terug van een beetje weggeweest van Paul. Opvallend en niet erg verklaarbaar de plaatsen van Bert en Gerrit.

Maar ja, het waren slechts potjes verderfelijk snelschaak.

Op de foto mist u Ron, en Niels. Die pasten er niet meer op. Ik had mijn groothoeklens niet bij me. En die had je vanavond echt wel nodig voor iemand van het statuur van Ron. En Martin ging tegen  Bert er wel echt voor zitten, en derhalve is hij vrijwel onzichtbaar. Net als in de partij trouwens.

RapidIMG_8186bWEB

Ik wens u prettige paasdagen. Blijf gezond,in ieder geval tot en met volgende week vrijdag. Het ziet ernaar uit dat ik bij de externe wedstrijd tegen Opening '64 niet nodig ben. Jos en nu ook Marko hebben aangekondigd te zullen komen. U begrijpt dat dat heel goed is voor mijn nachtrust de komende dagen. Ik zal genieten van een heerlijk gevoel van overbodigheid.

Ik heb gekeken naar de sterkte van de tegenstanders volgende week. Ze staan laag, maar hun gemiddelde elo-rating is -als ze in hun sterkste opstelling komen- hoger dan de onze! Dus onderschat ze niet! Wij mogen volgens mij ook niet verder zakken op de ranglijst.

Ik ben wel van plan een kritisch journalistiek team naar St. Pancras te sturen. Dus u bent gewaarschuwd!