Ronde 16 + stand

Omdat ik met verschillende schaakprogramma's tegelijk moet werken komt het nogal eens voor dat u ineens  geconfronteerd wordt met de Engelse notatie.  Voor de zekerheid nog een keertje:  B=Bishop (=Loper)  N=Knight (=Paard)  Q= Queen (=Dame) R = Rook (=Toren)

Dit zou de ronde worden van de lange rochades.

Joop moest het met zwart tegen Marko opnemen. Was vooraf nog zo edelmoedig om Eddy dit buitenkansje te gunnen, maar die vond het niet sportief om Joop het genoegen te onzeggen door Marko afgedroogd te gaan worden. Nee Joop, dat is mij al eens eerder gebeurd, en nu mag jij!

Joop speelde iets Philidor-achtigs, maar zag even iets niet op de 7e zet. Dat kostte de toren.

int16MarkoJoop   Int16MarkoJoop

7 … b6??   (Er zijn 5 redelijke zetten, 20 matige, en 1 verschrikkelijke. Die kiest Joop. Ja ik weet dat match-fixing tegenwoordig ook in Nederland voorkomt, maar toch zelden zo doorzichtig! Hoeveel zou hij daar nu voor incasseren?)  8. Dd5 met matdreiging en dus torenwinst. Joop spartelde nog 20 zetten door (Marko wil een enkele keer nog wel eens door overmoed geteisterd alles weer om zeep helpen) maar stond  toen twee torens en een paard achter en mat. Ach, zijn iets jeugdiger tegenstander had wel dringend een opbeurende avond nodig!

Echt feestelijk was de herintrede van Peter van Putten. Gezondheidstoestand thuis voorlopig genormaliseerd. Zijn geprolongeerde optreden ging gepaard met de mededeling dat hij het wel helemaal verleerd was. Dat bleek niet erg te kloppen. Hij moest tegen Sven. Normaal geen tegenstander die bereid is een vriendelijke oudere herintreder respectvol met fluwelen handschoenen aan te pakken. Maar nu leek het er wel op. Een rustige, weinig ambitieuze opzet van wit. En Peter doet het voorlopig ook maar even kalm aan. Even de kat uit de boom kijken.

int16SvenPeter7     int16SvenPeter7

Beide opstellingen zijn degelijk. Maar wat nu. De 'theorie' geeft hier 7 … Pa5.   Peter (zwart) speelt hier 7 … Le6. Ach waarom niet. Logisch lijkt nu toch maar 8. Lxe6 Maar Sven begrijpt dat – willen we niet in slaap vallen- er toch iets met die pionnen in het centrum moet gaan gebeuren en gaat dat voorbereiden met 8. Pe2. Maar dat overziet een kleinigheid. Peter nu nog boordebol onzekerheid:  "Ik geen dubbelpion in het centrum, jij dan maar wel. En kijk dat wint misschien nog een pion ook. Vermoed ik. Hoop ik. Wellicht. Zou het echt?"  8  ….. Lxc4! 9 dxc4  (Lxf6 was dus noodzakelijk) Pxe4. Hierna gaat Peter er eens goed voor zitten. Maar net als vroeger verraden mimiek en armgebaren dat hij het allemaal vreselijk moeilijk vindt. Aan zijn zetten is dat echter niet te merken. Misschien dat Sven hiervan uit zijn doen raakt, want bij zet 12 maakt hij een ongelofelijke blunder. Hij overziet een simpele pionvork tegen Dame en Paard. Dus dat paard kan naast het bord. Peter plaatst hem voorzichtig naast de al eerder geruilde lopers. Hij kijkt er naar met een mengeling van verbazing en welgevallen. Tjonge. (Dit verzin ik niet. Uw wepmeester heeft het nauwlettend geobserveerd!)

Derhalve staat Sven totaal verloren. Maar ja, misschien vergaloppeert Peter zich nog? Sven probeert nog wat met een verworven vrijpion, maar niks hoor, in het eindspel is hij kansloos. En de meestal optredende seniorentijdnood tegen junioren? Geen sprake van. Peter speelt ineens snel en zelfverzekerd. Voor Peter: een leuke binnenkomer. Voor Sven een partijtje om snel te vergeten. Net als die van vorige week. Grote vraag: Wat is er met Sven????

En wat is er met Jasper? Vorige week een 'mat in één' op een presenteerblaadje. En nu? Weer zo iets? Niels stelt zich op met pionnen op c4, e4 en g3. Weer eens wat anders. Maar niet echt goed. Pion c4 staat de witte loper in de weg en er zit nu een gat voor t.z.t. een zwart stuk op d4. (En d5 dan? Nee want zwart heeft nog wel c6 om dat stuk te verjagen.)

int16NielsJasper   int16 NielsJasper

En dan moet je zeker niet op de automatische piloot hier d3 spelen. (  Lg2!?  en 0-0, maar ook dan staat zwart wat beter.) Jasper lijkt goed met dit soort mogelijkheden om te gaan :  5 …. Pg4! Want ellende op f2 is nu alleen te voorkomen met vervelende concessies. 6. Le3  Lxe3 (nog beter Pxe3) 7. fxe3 Pxe3 8. De2 Pg4 (nog beter Pxf1) en zwart zit nu al op rozen. Maar hij verknoeit veel als hij bij zet 15 denkt zich de lange rochade te kunnen veroorloven en de beschermende a-pion weg te kunnen geven. En dan wordt het zelfs nog eng!

int16NielsJasper1  int16 NielsJasper1

17. Dxa7 Ziet er dreigend uit.  Maar 17 …. Pc5 is niet alleen noodzakelijk maar ook voldoende. De zwarte koning kan ontsnappen via veld d7. Doch zwart ziet alleen wat zwart kan, en niet wat wit kan.  17 …..  Lxe4 ???  18. Pe7 mat  Volgens mij is dit nu "een koekje van eigen deeg". Sven heeft het waarschijnlijk niet gezien, maar die zou even heel tevreden hebben kunnen glimlachen.

Waren er nog echte schaakpartijen? Zeker.

Paul (wit) en Ron speelden een onvervalste Cambridge Springs-variant van het Geweigerd Damegambiet.

1. d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 d5 4.Bg5 Nbd7 5.Nf3 c6 6.e3 Qa5

int16PaulRon 16intPaulRon
7.Nd2 Bb4 8.Qc2 dxc4 9.Bxf6 Nxf6

Alles hoogwaardige top-theorie. Ik keek er een beetje van op. Vooral dat ook Paul dat allemaal in huis blijkt te hebben.

int16PaulRon1 16intPaulRon1

Hier is 10. Pxc4 wat gebruikelijker dan 10. Lxc4 maar ach ….    10 ….  0-0. Nu komt Paul met een nieuwtje. 11. a3  Houdini geeft : totaal gelijk.  Op zet 13 verzint Ron een gedenkwaardige damemanoevre ( 13. Da5 – Dh5 ) en als Paul zich dan mede daardoor bij zet 14. laat verleiden tot een lange rochade, heeft dat mens haar werk gedaan, en kan na wat centrumacties gewoon weer terug. 17 …  Dh5-a5. Dankzij de witte lange rochade staat zwart comfortabel, en heeft aanknopingspunten op de witte koningsstelling. Ik vind het wel gaaf.

int16PaulRon2  int16PaulRon2

18.Nb3 Qb6   en na enkele minder sterke zetten wordt de witte stelling snel kritiek 19.Ka2? (Hier begrijp ik niks van. Te moeilijk voor mij. (Pd2!?)  )  Tfc8  20. Dd2? (Pd2!?)  Le5  21. f4

int16PaulRon3    int16PaulRon3

Strakjes komt ook nog Pd5 en La4 en eventueel verdubbeling van torens. Alle stukken staan richting de witte koning opgesteld. Met handen en voeten kan wit de koningsaanval nog remmen, maar dat kost wel de belangrijke e-pion en bezorgt hem een zwakke c-pion.  Dat eindspel schuift Ron moeiteloos naar winst. Als Paul nog een pion gaat verliezen geeft hij op.

Conclusie: lange rochade levert vaak aanvalskansen op de andere vleugel, maar je eigen verdediging wil er ook wel eens lastig van worden. M.i. een van Ron-zijde vlekkeloos potje. (Maar daar zal hij het wel weer niet mee eens zijn.)

Ook het aanzien waard vond ik Martin-Jos.  Via een poging van Martin tot Engels verscheen er het begin van een Dame-Indiër op het bord.

int16MartinJos1  int16MartinJos1

De hoofdvariant gaat -al of niet met verwisseling van zetten- verder met 5.Bg2 Be7 6.0–0 0–0 7.Nc3 Ne4] Maar onze matadoren verlieten snel het boek met:

5. e3 Ne4 6.a3 Ng5 7.d5 Pxf3 8. Dxf3

int16MartinJos2   int16MartinJos2

Als wit de kans krijgt in het Dame-Indisch d4-d5 te spelen (en ook een pion naar e4) staat hij goed. Hij heeft 'ruimtevoordeel' en het centrum.  Zoals u inmiddels weet houdt Jos zielsveel van tactische grapjes. Kan zwart niks met die 'penning' van die witte dame en zowiezo met die (maar niet lang meer) lokkende loperdiagonaal? Hij speelt  8 … b5.   Wepmeester:  "Uitroepteken. Leuk toch."  Houdini: "Vraagteken."

Martin reageert kalm en sterk.  9.Nc3 b4 10.axb4 Bxb4 en met rustig verder ontwikkelen met 11. Lg2 en Korte Rochade zou wit goed staan. 11. Ld2 is minder dreigend. De stand is vrijwel gelijk. Bij zet 14. kiest zwart een iets minder goed plan, maar Martin daarna ook. Dus staat zwart gewoon weer heel behoorlijk. En dan – wat is dat toch vanavond – alweer iemand die de verkeerde kant uit rocheert. (Jasper,Paul, Jos)

int16MartinJos3   int16MartinJos3

Jos wil natuurlijk weer boven alles toch lekker gecompliceerd spel, maar dit ziet er wel levensgevaarlijk uit. Wat dacht u van 18. Txa5 Lxa5  19. Lxa5 Pa6 20. d6  Martin doet het eenvoudiger, maar kennelijk lastig genoeg: 18.Bxb4 axb4 19.d6

int16MartinJos4   int16MartinJos4

Na 19 … c6  20. Pd4 De5 of  20. Pa7+ Kb8  is er nog niet veel aan de hand.  Maar 19. ….  Lf3 (snode plannen met dame en loper?) is he-le-maal mis. 20. Dd2! Voor de hand liggend, eenvoudig, maar doeltreffend. De dame gaat zeer binnenkort linksom of rechtsom meedoen aan de aanval op de tochtige koningsstelling.  Hier ging het aldus  20 … Dxb2  21. Pa7+  Kb7  22. Tfb1 hxg3 (er is niks meer)

int16MartinJos5  int16MartinJos5

Wit geeft mat in 4! ( Zie eventueel Oplossingen)  Sterk gespeeld door Martin, die daartoe dan ook wel de kans kreeg van een wat overmoedig op complicaties spelende Jos.

Een lang rustige, maar toch spannende partij speelden Gerrit (wit) en Bert. Tegen Bert's Paulsen (Kan) -Siciliaan week Gerrit (als gewoonlijk) heel erg snel af.  1. e4 c5  2. Pf3 e6    en dan   3. c4    (Misschien. Wordt wel eens gespeeld. Maar wit moet hierna toch echt op een snel d4 aansturen, wil hij het kleine beetje witte voordeel niet zien wegebben) 5. d3 bijv. is een beetje  passief. De stand is nu gelijk. Gerrit: Ik was deze keer erg zuinig met het afruilen van stukken. Pas op de 15e zet ging het eerste stuk er af. Bert kreeg uiteindelijk toch het initiatief met 16. …. b5. "

int16GerritBert1     int16GerritBert1

Dus rond zet 16 lijkt zwart inderdaad wat meer mogelijkheden te krijgen, laat dat een beetje wegfietsen, maar daarna toch weer terugkomen. Wat is dit spelletje toch moeilijk. Wat zeggen u en ik – als eenvoudige amateurs – van een stelling als :

int16GerritBert  int16GerritBert

"Geef mij maar zwart!" die dubbele torens op de b-lijn, die actieve loper en dat paard, witte pion op c5 hangt en staat gepend. Lekker toch!

Maar Houdini ziet hier 22. Td4! en waar moet die Loper heen. 22 …  Lb5 23 Pc1! en waar moet die toren heen? Wit staat beter.  Maar dat is te veel tactiek voor onze degelijke witspeler. Hij speelt 22. Dd2  Redelijk. En toch ziet zwart kans om druk te blijven uitoefenen. En met succes. Wel met wat hulp van wit. Langzaam trekt zwart de strop aan. 

int16GerritBert2   int16GerritBert2

26. ..  Pe5! is een mooie zet. die direct zou winnen! Maar lastig te berekenen. Bijv. 27. Pxe5 Dxd4  of 27. Dxc5 Pxf3+ 28. Kg2 dxc5  29. Kxf3  Pa4!

26. … Dxa3 27. Ta1 Dc5?  (Db4!) 28. Dxc5? (Ja, dameruil, dat kan Gerrit nu eenmaal niet laten. Het is niet bekend of dat in het normale leven ook zijn hobby was. Maar het is ook nu weer  niet het beste. Dat was hier Pd5! met torenaanval op de dame, en veel verwikkelingen die uitdraaien op solide gelijke stelling)  dxc5  29. Txa6

Gerrit:  "Raakte uiteindelijk toch een pion achter, maar of deze vrijpion voor zwart uiteindelijk voldoende was voor de winst ???"  Voor Houdini wel ( 34 …  f5!) , voor Bert niet. Gerrit:"Op de 38e zet op voorstel van Bert besloten tot remise. Bert zat toen al in tijdnood." En volgens Houdini heeft zwart hier inderdaad geen voordeel meer.

Dus uiteindelijk behoorlijk spannend "Houdt Gerrit het of houdt hij het niet?" En ja hoor, het lukte hem weer.

Mij ook dus. Einde bericht.

Overzicht voor ronde 16, gespeeld op 26 januari 2015

Wit

 

Zwart

Uitslag

Niels Kuijer

Jasper Ittmann

1-0

Marko Bosnjak

Joop Kuijer

1-0

Sven Damen

Peter van Putten

0-1

Gerrit van Dok

Bert Kuijer

rem

Paul Verkooijen

Ron de de Vink

0-1

Martin Zwanenveld

Jos Lohmann

1-0

Marco van Wijk

Afwezig met geldige reden

 

Frank de Geus

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 16

Nr

Naam

Punten

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

288,33

16

13

2

1

87,5

2

Ron de de Vink

245,67

15

10

2

3

73,3

3

Paul Verkooijen

205,33

12

6

2

4

58,3

4

Martin Zwanenveld

189,00

12

6

1

5

54,2

5

Gerrit van Dok

178,83

15

5

5

5

50,0

6

Jos Lohmann

163,00

15

5

1

9

36,7

7

Marko Bosnjak

158,33

12

7

0

5

58,3

8

Marco van Wijk

139,67

12

4

0

8

33,3

9

Niels Kuijer

133,33

14

3

1

10

25,0

10

Jasper Ittmann

116,33

14

3

0

11

21,4

11

Sven Damen

111,33

11

3

1

7

31,8

12

Frank de Geus

96,67

6

5

0

1

83,3

13

Joop Kuijer

69,00

5

0

0

5

0,0

14

Peter van Putten

33,00

1

1

0

0

100,0

 

 

 

 

 

 

 

Standje (25 januari)

 

Overzicht voor ronde 15, gespeeld op 24 januari 2015

Wit

 

Zwart

Uitslag

Ron de de Vink

Marco van Wijk

1-0

Bert Kuijer

Martin Zwanenveld

1-0

Marko Bosnjak

Niels Kuijer

1-0

Jos Lohmann

Gerrit van Dok

1-0

Jasper Ittmann

Sven Damen

1-0

Paul Verkooijen

Afwezig met geldige reden

 

Frank de Geus

Afwezig met geldige reden

 

Peter van Putten

Afwezig met geldige reden

 

Joop Kuijer

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 15

Nr

Naam

Punten

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

276,67

15

13

1

1

90,0

2

Ron de de Vink

223,67

14

9

2

3

71,4

3

Paul Verkooijen

198,00

11

6

2

3

63,6

4

Martin Zwanenveld

170,00

11

5

1

5

50,0

5

Jos Lohmann

168,83

14

6

1

7

46,4

6

Gerrit van Dok

150,67

14

4

4

6

42,9

7

Marko Bosnjak

147,67

11

6

0

5

54,5

8

Marco van Wijk

130,33

12

4

0

8

33,3

9

Niels Kuijer

118,67

13

2

1

10

19,2

10

Jasper Ittmann

112,33

13

3

0

10

23,1

11

Sven Damen

108,00

10

3

1

6

35,0

12

Frank de Geus

97,67

6

5

0

1

83,3

13

Joop Kuijer

63,00

4

0

0

4

0,0

14

Peter van Putten

20,00

0

0

0

0

0,0

 

Nagekomen b(g)er(z)ichten

U had nog wat te goed van me. Een tweede bezoek aan Tata leverde ook nog wat fotootjes op. Ik lette er nu vooral op dat ik schakers in het vizier had die ik destijds als figuranten afdeed, maar nu ineens hoofdrolacteurs blijken te zijn.

IMG_7848WEB7848WEB

Who the hell is …..        Ding (CH) stond lang bovenaan, en nu (na ronde 9) nog steeds gedeeld derde, samen met Maxime Vachier-Lagrave (FR) (en Giri!)

IMG_7853WEB 7853WEB

Maar vooral Wesley So!  (USA)  Die staat na 9 rondes tweede! Slechts een half punt achter Carlsen.

En ik zocht naar iets minder bekende acteurs die u echter als lezer eerder hebt zien schitteren in uw eigen theater. Deze kort geleden nog.

IMG_7846WEB  7846WEB

Soms vragen ze zich af wat ze hier moeten, in het Carré van de schaakwereld. (Hier tegen Manuel Bosboom)

IMG_7855bWEB 7855bWEB

Maar erg ontevreden kan Pieter Hopman niet zijn. Hij staat bij de amateurs na 7 rondes in de TOP- tienkamp (hoger kan niet) op een fraaie derde plaats! Moet hij toch nog maar niet eens een simultaantje komen geven bij zijn oude clubje?

Tot slot nog ééntje van mijn favoriete fotomodel. Na een bliksemstart – vier rondes bovenaan, tot grote vreugde van zijn fans, ha, hij is weer helemaal de oude- een klein beetje weggezakt. Toch nog maar 1,5 punt achter nummer 1, op de zesde plaats ( van de 12)

IMG_7854bWEB 7854bWEB

Nog twee rondes te gaan. Spannend:  onze Giri moet nog tegen So met wit, en tegen Saric (nu 13e) met zwart. Als hij daar 1,5  punt uit haalt heeft hij een prima toernooi achter de rug. Dan eindigt hij als 3e. Denk ik.

En de winnaar is …….   nou ja, dat zal Carlsen wel weer zijn.

 

Vroeg naar huis.

Deze  eerste ronde van 2015 was vrij snel bekeken. Ron won een miniatuurtje van Marco. (14 zetten). Sven zat ongelofelijk te knoeien tegen Jasper. Ook een miniatuurtje (15 zetten). Marko verpletterde (hoewel …)  Niels snel. (24 zetten)  Bert tegen Martin was ook vlugger afgelopen dan normaal. (26 zetten) De enige partij die geen 'walkover 'werd, was die tussen Jos en Gerrit.

Jos: "Ik dacht: ik zoek hem maar op in zijn eigen specialiteit: de Philidor. "  Als u nu gedacht had dat onze workshop ertoe zou leiden dat Gerrit naar iets anders zou gaan omzien (onze stiekeme bedoeling) , mooi niet!"   En ook Jos zag absoluut geen kans hem tot andere gedachten te brengen. Ze speelden 20 zetten lang – beiden!-  uitsluitend de allersterkste zetten. 10 zetten volgens het boekje (Powerbook 2015 Mijn nieuwste aanwinst.) en daarna nog eens 10 met volledige instemming van Houdini. Maar de stand is daarna vrijwel gelijk. Dan doet Gerrit iets (beetje) riskants, en bij zet 23 iets (beetje) fouts.

JosGerrit23 diagram Gerrit23.

Na 23 … , Pe5? kan wit met de volgende aardige variant in het voordeel geraken:  24. Ba7 Ra8 25. Bf2 Qf6 (25… c6 26. f4 Pg6 27. Lxg6 en de zwarte dame staat in, dus wint wit een stuk) 26. Bxb7  (1.33 voor wit) Maar na 24. Ld5? komt zwart met  Lxd5  (beter c6) met de schrik vrij, en krijgt zelf daarna van Jos een prachtige kans aangeboden:

JosGerrit26 diagram Gerrit 26

Na 26… Qg6! (dreigt Pxf3+) 27. Bf2 Nd3 28. Rxe8+ (Dxc7  Pxe1) Rxe8 staat zwart op winst 29. Tc2 Pxb4!   of  29 Dxc7 Pxc1    Maar na 26 …  Tbc8 is de stelling heel erg gelijk. Na een mysterieuze 29e zet …. Pf6? ( Daar kwam hij toch net vandaan?  29 .. Pb6!?) ruikt Jos ineens weer mogelijkheden. Na enkele krachtige witte zetten dreigt zwart toch nog in moeilijkheden te geraken. (Gerrit : "Denk dat ik op mijn 31e zet in plaats van Txe6 beter Kf8 had kunnen spelen." Houdini ziet weinig verschil.)  Jos gaat ervoor. Even die vrijpion op d6 stutten!

JosGerrit35Diagram Gerrit35

35.  f4  d5 !  36. f5? Maar dit is al te optimistisch. (36. De1 om pion b4 te dekken was noodzakelijk. Wellicht had Jos in zijn enthousiasme helemaal niet gezien dat die b-pion aangevallen werd) Zwart schiet te voorschijn uit zijn inmiddels totaal gelijke stelling  36 …  Dxb4 . Waarschijnlijk schrikt Jos zo dat hij nu alle voorzichtigheid uit het oog verliest en met 37 g5? ook nog middels 37 ..  Db1+  zijn pion op f5 verliest. Dan is er niets meer over van de gevaren die zijn vrijpion op d6 oplevert. Die gaat er ook af. Een opzienbarende overwinning van een taaie Gerrit op een wat te optimistische Jos. Had die nu maar dat remiseaanbod van Gerrit rond zet 35 aangenomen!

Bert's standaardopening  (met wit:  d4, Pf3, c4, e3) kan natuurlijk op allerlei manieren worden tegengespeeld. Martin speelt de Schlechter-variant van het Slavisch. Eenvoudig (koningsloper fianchetteren eventueel Lg4 met ruil van Pf3 en op e5 aansturen), rustig, rechtlijnig, en dus niet echt een feest voor wit. Zelf was ik er nooit blij mee. 

BertMartin9 Diagram BertMartin9

Onze mannen spelen alles volgens het boekje, tot zet 13. Waarbij moet worden vermeld dat zwart's 9 …. dxc4 veel minder gebruikelijk is dan niet slaan op c4:  9 … e6  ( 10. Td1  Pbd7  11. b3 enz.). Maar zeker geen uitzondering. Na logische zetten als een snel wit (11.) e4 en een snel zwart (11.)…. e5 staat wit slechts een klein tikkie beter. En zo hoort dat ook.  Maar bij zet 13. maakt zwart een foutje

BertMartin13 Diagram BertMartin13

13. ..  Dc7?   (Houdini geeft hier natuurlijk cxd5 om problemen rond de c6-pion te voorkomen.)  Bert slaat op c6 en nu mag zwart kiezen: – of met bxc6 een zwakke pion op c6 accepteren  – of zijn zwarte dame lichte problemen bezorgen. Dat laatste lijkt veel minder ernstig. Maar ja …..   14. dxc6  Dxc6  15. Lg5! Tad8 16. Tc1 ( en daar zijn ze , de problemen) en het leidt tot een zorgelijke (maar wel leuke!) zwarte stelling na 18 …. Tc8  ( Txd1 en Pbd7 is wat beter)

BertMartin19 Diagram BertMartin 19 

19. Pxa7!  (raakt dat beest daar niet in de problemen?) Txc1  20. Txc1 h6  (niet logisch,  dat maakt het echte strijdtoneel  aan de andere kant van het bord eerder nog explosiever) 21. Le3! Db4 (Om zoiets ging het, dekt Pb6 en dreigt het witte paard met Da5 of Da4  te gaan vangen) Leuk gespeeld, maar Bert heeft het veel beter bekeken. 22. Lc5! Dat kost een kwal. En dat paard vangen? Vergeet het maar!

BertMartin25 Diagram BertMartin25.

Drommen toeschouwers zochten naar goede mogelijkheden om dat arme paard op a7 te redden. De beste is dat paard helemaal niet te redden maar 25. Td6 met dubbele aanval op het paard op f6! Als die vertrekt, nog beter, dan is het mat. De beste stuurlui aan wal opperden 25. Td8+ gevolgd door Dd3. Wel leuk, wel winst, maar niet echt mooi.  En 25. Dd3 Dxa7 26. Dd8+ Pe8  27. Td7 ook niet onaardig.  Maar Bert ziet dat het ook eenvoudig kan 25. De3!  Pfd7 (Dxa7?  26. Dc5+ gevolgd door Td6) . Ach niets helpt meer, dat paard gaat de vrijheid tegemoet (bijv. na Tc1 via c8) , en zwart blijft een pion en een kwaliteit achter. Misschien erger nog is dat de minder plezierige positie van de koning op f8 plus de verdwaalde positie van de zwarte dame plus de mooie lijnen voor de witte toren en dame, ook nog allerlei matdreigingen  teweegbrengen. 25  ..  Pfd7  26. Pc8 ( op Pxc8 volgt Txd7) Wit geeft op. Arme Martin : Even rond zet 20 niet goed doorgerekend, en daarna door Bert met tactische bekwaamheid geconfronteerd. In gewone schaaktaal: 'opgerold'.

En dan de miniatuurtjes: Marko-Niels.  Ja hoor, daar was-ie weer:  1. d4 d5  2. c4 Pf6  ????????????????????? ??????????????????????? (e6!? c6!? dxc4!? Alles is goed, behalve Pf6) 3. cxd5 Pxd5  4. e4! Daarom! Wit heeft het centrum in handen en gaat nu moeiteloos al zijn stukken ontwikkelen. Prachtig spel dus. Maar het is en blijft schaken. Bij zet 12 verknoeit wit het een beetje. En bij zet 14. verblundert hij de partij!

MarkoNiels14 DiagramMarkoNiels13

Na 14.  Pf3??? Pf6 is wit zijn dame kwijt!!  Niels, begeesterd door een begrijpelijk respect voor zijn tegenstander, kan echt niet geloven dat die zulke blunders maakt. En speelt 14 ..  Lb7 – nog net redelijk – en als wit dan niet Le2 speelt , maar 15. Ld3 heeft hij alsnog Pf6 tot zijn beschikking. Maar Niels, nog steeds bevangen door respect voor zijn tegenstander, ziet het weer niet.  15 …..  0-0-0?  16. 0-0 en zonder die malle damevangstdreiging (pion op e5 staat niet meer gepend) staat  nu wit weer gewoon beter. Het zal wel te maken hebben met de machteloosheid van de twee zwarte lopers. Als zwart er nog een (erg onvoorzichtig, let op Lg3) wanhopig 17 …  f6 op laat volgen is het over en uit. Na 18. e6 Dxe6 (Pe5 is ook niks) volgt

MarkoNiels19 Diagram MarkoNiels19

natuurlijk 19. Txc7+ en er is een keur aan desastreuze zetten na Kb8. Martin nam Txd7+    De moraal van het verhaal: Ontzag voor je tegenstander is nuttig, maar alstublieft niet te veel!

Heel even leek het of Ron (wit) na een bewust gekke opening ( 1. b3  2. f4) ook nog iets te veel risico had genomen tegen Marco. Hij had er wel  verontrustend lang over nagedacht. Maar  na een wat mindere 9e zet van zwart (Le7 i.p.v. Pxe4) betaalde het zich toch snel uit.

RonMarco11 Diagram RonMarco11

12. Pxh7 Le7?? ( d6 !) 13. Df3!  ( volgens Martin en Houdini is Dh5 nog beter, maar het verschIl tussen 'heel goed' en 'uitstekend' is niet erg van belang) en na een ondoordacht 13. …. f6 is het gelijk mat. (Lg6#)  (13 …  d6 14. Dxf7+ Kd7 is natuurlijk ook niks.)

Brrrrrr.   Ik hoop (en vertrouw erop) dat Marco de goede vechtersmentaliteit heeft en niet thuis zijn schaakspel in de vuilnisbak deponeert.

En dan het jeugd-onderonsje: In een geweigerd damegambiet koos Sven (zwart) tegen Jasper middels het niet erg orthodoxe 4 … g6 voor het fianchetto van de koningsloper, en ging later ook zijn dameloper nog fianchetteren. Moet allemaal kunnen in deze oer-rustige opening. Na een foutief 12.Le2-f3  (beter 12. Tc1 = ) staat zwart zelfs beter!

JasperSven12 Diagram JasperSven12

12 …. Pfe4 zou hier een sterke zet geweest zijn   12 …  Te8  13. De2 (niet de beste, maar wel de geniepigste) Kh8 ??????      14. Tad1?  (ziet hij direct Pxf7niet? Nu kan zwart nog De7 spelen!)

JasperSven14Diagram JasperSven14

En ver ver heel erg ver beneden zijn toch absoluut aanwezige waardigheid speelt onze jeugdkampioen hier 14 ….. Pg8 ???????????  Hoewel ……..   misschien toch ook wel knap – of sociaal – om in een stelling de enige zet te vinden waarmee je je tegenstander helpt je in één zet mat te zetten. Ook bij Sven hoop ik  en vertrouw ik erop dat hij de vuilnisbak nog even niet kan vinden.

Dus het was vanavond snel bekeken. Ik kwam niet eens meer aan mijn eind-van-de-avond-glaasje cognac toe. Het was niet erg spannend. Wel lollig gelukkig.