Interessante 8e ronde

Vorige week werd ik ernstig gekapitteld door onze nestor Joop. Hij vond dat mijn verslag over de vorige ronde een beetje sjaggerijnig was. Dat was niet echt de bedoeling, maar het kan natuurlijk best zo zijn overgekomen. Inderdaad, ik vond die ronde niet erg opwindend.

Dat was deze week wel anders. Nu denkt u natuurlijk dat ik maar wat zit te verzinnen om weer bij Joop in een goed blaadje te geraken. Maar dat is niet zo. Er viel veel te beleven. Al begreep ik weer veel niet of te laat. Maar dat maakte het extra spannend.

Bijvoorbeeld het miniatuurtje van Bert. Was dat paardoffer van Martin nu toch correct en dus geniaal? Ja ….   ? Nee.  Ja?  Nee dus! Maar dat zag ik pas toen Bert het had weerlegd.

En dan die typische v.Dok-ontsnapping in een ogenschijnlijk verloren eindspel. Gaat hij het hem nu toch weer  flikken? Driehoekje hier, driehoekje daar. Het kan toch niet waar zijn.  Jos ziet natuurlijk veel meer dan ik. Ik begrijp er natuurlijk weer niks van. Had hij nu niet beter ….? Rond zet 30 vraag ik hem: "'Jos, hoe voel je je? Heb je de zaken in de grip, of heb je het gevoel dat het door je vingers wegglipt ?" Antwoord, verrassend met een vrolijke grijns : "Dat laatste meer." En na nog een spannend kwartier schalt de bekende tevredenheidslach van Gerrit door de ruimte "Hahaha, ik had het wel moeilijk hoor." Dat kun je wel zeggen, je stond vast verloren. Bij de analyse thuis blijkt dat mijn  spitsvondige verbeteringen voor zwart ( 27 Te3  en 32 d3 ) nergens op slaan. Inderdaad  Jos zag veel meer dan ik. Mijn enige troost: we zagen allebei de mooste voortzetting niet.

Ook Ron tegen Paul was spannend . Omdat Ron het waagde om met wit eens iets totaal anders te doen. Via 1 b3!? werd het een soort Reti, met twee gefianchetteerde lopers van wit. Erg strategisch, niet erg tactisch. En al gauw werd duidelijk dat Paul het langzaamaan toch wel een beetje moeilijk kreeg, maar niet van plan om zich zomaar te laten wegspelen. Het spannende voor de toeschouwer was de vraag: Ron staat steeds wat beter, maar gaat het hem lukken om door die zwarte defensie heen te breken? Kan hij de juiste strategie vinden? Of gaat hij door al dat gezoek naar het beste straks -als vaker – gewoon bijna door zijn vlag? De toeschouwer brak zich ook het hoofd: jawel mooi loperpaar, sterke bezetting van de diagonaal, jawel open torenlijnen, jawel , maar hoe nu verder? Uw wepmeester begreep ook dit niet erg. Ron uiteindelijk wel – een clubkampioen waardig – en hij had zelfs nog drie minuten over.

Van Sven tegen Jasper kreeg ik niet veel mee. Ik zag Jasper aanvallen maar begreep niet hoe dat het offer van een stuk zou kunnen rechtvaardigen. Het leek me van beide zijden een foutenfestival. Waar ik de diepere logica niet van begreep. Omdat er op de andere borden al genoeg te beleven was, stelde ik pogingen om dit te begrijpen maar even uit tot thuis.

Enkele spannende details:

Eindspelletje Gerrit- Jos:     Speelde Ron met wit een dubbelfianchetto, Jos deed het met zwart. Gerrit stelde zich – als gewoonlijk- behoudend op en kreeg daarmee licht voordeel. Na zet 16 zegt Houdini + 0.68.

8GerritJos16   8GerritJos16

(Commentaar van Houdini:)  17. a4?  ( f4 !)  Pe5? (De7! =)   18. Pb5!  f5!  19. f4!  (exf5!?) Pxd3!  (+0.39) (Gezien het aantal uitroeptekens zitten de jongens toch een leuk  potje te schaken.)

8GerritJos18    8GerritJos18

Gerrit:   "Jos speelde op mijn 19e zet f4 verrassend Pxd3. Hoe denkt de computer over dit offer? Jos gaf aan dat ik in plaats van 21. f5 beter Lb1 had kunnen spelen, maar dat had ook wel zijn nadelen.  Wat geeft de computer hier als beste zet?"    Houdini: "19 ..  Pxd3 is de beste, en ja, na 20. Lxd3 fxe4 is 21 Lb1 de beste. 21. f5 staat bij mij pas op de 15e plaats en waardeer ik met -1.94 als slecht."   Conclusie: met deze dappere zet 21. f5 speelt Gerrit zichzelf (bijna) naar de ondergang.

Jos is na  21…  exd3  22. fxg6 Txf1+  23 Dxf1 hxg6  24. Dxd3 Dg5 25. Dg3 Dxg3 ( alle, van wit en zwart de beste volgens Houdini) zo overtuigd van de superioriteit van zijn naderend pionneneindspel (waarschijnlijk terecht: eigen vrijpion, dubbelpion van wit, redelijk centrale positie van de koning) dat hij verder toren en loper afruilt tot het volgende pionnen-eindspel:

8JosGerrit31    8GerritJos31

Ik had dat nooit gedaan, die afruil.  Maar ik had het ook hier weer niet goed begrepen! Houdini:  -7.60 !!!!!  (Totaal gewonnen voor zwart) Jos had dus totaal gelijk. Alleen het is toch wel wat ingewikkelder dan hij dacht. Een mooi leerzaam diagrammetje!

31 …  a4 ?  Lijkt logisch. Voorkomt b3. Dus vast een wapen in geval het op tempodwang gaat uitdraaien. Maar Houdini ziet dit bijna als weggeven van de winst (-0.36) en suggereert 31 .. Ke5  of 31. Kg5 en winnen! (-12,00 !)

Wat voorbeelden:

31…Ke5 32.b3 Kf5 33.g4+ Ke5 34.g3 g5 35.Kf2 Ke4 36.Ke2 d3+ 37.Kd2 Kd4;

31 …Ke5 32. g4  a4  33. g3 g5 34. Kf2 Ke4  35.Ke2 d3+

31…Kg5 32.Ke4 Kg4 33.Kd5 d3;

31…Kg5 32.Ke2 Kg4 33.Kf2 g5 34.b3 Kf5 35.Kf3 g4+;

31…Kg5 32.b3 Kf5 33.Ke2 Kg4 34.Kd3 Kxg3;

31…Kg5 32.g4 Kh4 33.g3+ Kg5 34.b3 Kf6 35.Kf4 g5+ 36.Kf3 Ke5  gevolgd door Ke4

Al met al zeer leerzaam. Ik zou echt deze stelling eens op het bord te zetten! U leert spelenderwijs van alles over oppositie, tempodwang, driehoekjes, positie van de koning.

8JosGerrit31  8GerritJos31

Na 31 .. a4? speelde Gerrit  32. Kf4! waarna de zwarte aanvalspogingen spaak liepen. 32 … g5+ bleek niet voldoende. Eddy kwam met het snuggere idee om i.p.v. 32 .. g5+ via het offeren van de d-pion de witte g-pionnen te consumeren en zo ruimte te maken voor het doorlopen van de zwarte  g-pion, inmiddels een vrijpion, ( en als de witte Koning die nog zou  kunnen vernietigen, snelt de zwarte Koning naar de damevleugel, arriveert daar eerder, consumeert de de b-pion, en loopt met de a-pion door!)  Een voorbeeld: 32 .. d3  33. Ke3 Kg5  34. Kxd3  Kg4 35. Ke3 Kxg3  36. Ke4 Kxg2  37. Kf4 Kf2 en zwart wint. "Ik denk dat je gelijk hebt!"  zei Jos zuinigjes.

Echter …….  Houdini laat zien wat wij beiden niet zagen:  32. ..  d3 33. Ke3 Kg5  (elke andere koningszet zou ook tot remise moeten leiden) 34. Kxd3 Kg4?? 34. Ke4 Kxg3  35. Kd5! (en nu wordt het alsnog  een spannende wedloop)  Kxg2 36. Kc6! g5  37. Kxb6 g4 38. Kc6 Kf2  39. b6 g3 en nu haalt eerst wit en daarna zwart een dame waarna wit (!!) nog kansjes heeft om te winnen!  Dan is hierboven dus 34. .. Kg4 niet goed en 35 ..  Kf5 noodzakelijk, waarna na 35. Ke3 gewoon een zelfde stelling ontstaat als in het partijvervolg, en we dus ook nu weer een bedriegelijke remise-geur in het etablissement gaan opsnuiven.
Pak een schaakbord!  Resp. uw schaakprogramma op de computer. Bestudeer  deze stelling en deze voortzettingen!!!. Als u dat allemaal doet, promoveren we (eh ..  jullie) eind van dit seizoen naar de eerste klasse. (Of is dit nu een leuk onderwerp voor de in aantocht zijnde theorie-workshop van Ron en mij?

Paardoffer van Martin:

In Bert's (gebruikelijke) Paulsen-variant van het Siciliaans probeert Martin het veelvuldig voorkomende Lb4 te voorkomen. Hij zal met die zet in het verleden tegen Bert wel onaangename ervaringen hebben opgedaan.

8MartinBert  8MartinBert5

6. a3  Dat is een redelijke, doch weinig ambitieuze, en niet vaak gespeelde zet. Het gebruikelijkst is volgens PowerBook2014 hier 6. Le3  of 6. f4    "Ron: Wat betreft de partij Martin-Bert wil ik nog dit opmerken: Als je weet dat Bert tactisch sterk is, waarom zoek je hem dan op in zijn favoriete Siciliaan, tenzij je goed voorbereid bent? Na de slappe zet a3 heeft Bert al wat ie wil (………..)  Ik vind dit dus tactisch geen slimme keuze van Martin. Waarom niet c4, d4 of b.v. b3?"  Ik geef het maar even door.    Op de 10e zet staat zwart al iets beter, en daarna doet Martin een minder gelukkige damezet 11. Dd2?  (11. Te1!?) en Bert slaat direct toe: 11 .. Pc4!. Waarna de volgende stelling op het bord staat:

8MartinBert11  8MartinBert11

Ik denk dat Martin hierdoor verrast werd, en weinig opwindends zag in 12 Lxc7 Pxd2 13. Tfe1 (Na Tfd1 valt pion e4) Tc8 14. Lf4  Pxf3  en ook  12 Dc1 als weinig ondernemend beschouwde ( het is ook een beetje toegeven dat je een foutieve damezet hebt gedaan, en dat doet niemand graag). Ik denk dat hij eigenlijk hier al een beetje de moed opgaf en dan maar aan een schwindel de voorkeur gaf. Ik zag hem aankomen, stond achter zijn rug ook hevig mee te rekenen. "Zou je hier niet een stuk voor 2 pionnen kunnen offeren?" dacht ik. Maar dat vereist flink rekenwerk, niet zozeer in de diepte maar vooral in de breedte, en daar nam Martin te weinig tijd voor. Vooruit maar !  12. Pdxb5.  Bert ging er wel wat langer voor zitten  12  …  axb5 (laat maar zien!) 13. Pxb5 (wie a zegt moet ook b zeggen) Dc5! (M.i. een typische Bert-zet:  wat zal ik rekenwerk oproepen met 13 … Dc6! of 13 …. Db6! als Dc5 ook sterk is, maar wel overzichtelijker. ( Dc6 e5?! )  Toen Bert die dame op c5 had geposteerd, zag ik het eindelijk ook. Natuurlijk. Wat simpel eigenlijk. Dat paardoffer was incorrect! De witte dame moet nu weg. Zwart blijft een stuk voor. Martin kan zijn oorspronkelijke bedoelingen niet loslaten 14. Pc7+?  Dxc7!  en wit blijft ook nu een stuk achter. En geeft op.  Een actueel miniatuurtje dus. Heel erg leuk allemaal. Nou ja, een beetje minder  voor Martin. Maar die kan er nog van groeien.

Ron-Paul  Strategisch schuiven van Ron en noodgedwongen dus ook van Paul.

Ron: " Ik heb maandagavond genoten. Alle respect voor Paul die lastig te kraken is. Vooral tevreden omdat ik het allemaal zelf achter het bord bedacht heb. ( … ) Is dit nu een foutloze partij geweest of niet?"     en een dag later:    "Leuk als je Houdini erop zet, ik heb dan geen fouten gemaakt, maar kon het wel op diverse momenten beter doen."        Eddy: Nog beter??

"Wat Paul m.i. goed deed is niet zijn pionnen te ver naar voren laten lokken, dat is de bedoeling van die b3-opening om daarna dit te ondermijnen, je hebt dan gemakkelijke aanknopingspunten voor je spel. Ik had verder de bedoeling om geen slechte lopers te krijgen. In deze opzet ben ik, denk ik, glorieus geslaagd. "

8RonPaul    8RonPaul26

De beslissende fout was m.i. 26…, b5. Het paard raakt van het centrum weg  (na axb5 ep, Pxb6), pion a6 is zeer zwak, maar ik begrijp wel dat Paul ruimte wilde creëren. Beter was torenruil over de e-lijn.

8RonPaul29    8RonPaul29

Na 29. Lc2 had ik plezier van mijn beide lopers op c2 en b2. De diagonaal a1 – h8 blijft lastig hier voor zwart, met een eventueel Dc3 kon ik steeds gemakkelijk binnen dringen, vandaar dat Paul geen g6 dorst te spelen. "

Eddy: Misschien valt in deze stelling voor zwart nog wel te vechten, maar 29 … f5 is niet goed. (Tde8 is veel beter. Maar het is begrijpelijk dat Paul iets wil doen aan die dreigende open loperlijnen.  Ron: "Ook chapeau voor Paul dat hij na 39. Te6 opgaf. Ik krijg of een gedekte vrijpion, of dodelijk de e-lijn in bezit. Ik wacht je commentaar met spanning af."

8RonPaul39   8RonPaul39

Mijn "met spanning" afgewachte commentaar:  Volgens Houdini inderdaad foutloos. Strategisch knap stukje werk. En voor Paul: niks om je voor te schamen!

Sven-Jasper  Een foutenfestival. Maar daarom juist toch wel spannend.

8SvenJasper4 

Natuurlijk is het bekende 'schijnoffer' hier het sterkst:  4. Pxe5!  Pxe5 5. d4 Ld6 (o.a.) 6. dxe5 Lxe5 7. f4. Sven speelt  4. Lb5? Pf6!  5. Lxc6? waarna dxc6 sterker is dan het gespeelde …..  bxc6. ( wat wel gek is, want bxc6 lijkt logischer: slaan liefst naar het centrum toe! Het zit hem in het feit dat wit na bxc6 op e5  kan slaan en na 5 …..  dxc6 niet zo goed  6. Pxe5  Lxf2+!!  7. Kxf2 Dd4+  gevolgd door Dxe5  (Een stelling en een zettenreeks om te onthouden mannen!!)

Bij zet 7 …  d6? geeft Jasper een pion weg. Bij zet 10. gaat er een paard naar g4, waar hij eigenlijk staat te niksen. Vóór zet 12. staat wit wat beter. Na zet 12 wordt het tijd om dat niksende zwarte paard terug te jagen, met flink voordeel voor wit.

8SvenJasper12   8SvenJasper12

13. h3!  Pf6 14. Lxf6 en de zwarte koningsstelling is (na 0-0-0) gatenkaas.  Of 13. h3 h6  14. Dxg4  Dxg4  15. hxg4 hxg5  16. 0-0-0 met beter spel voor wit (open h-lijn!)  Na 13 Ld2? Tae8 zou zwart prima staan, maar na 13 ..  c6? kan alsnog 14. h3 of nog beter 14. f3! Maar ook na het gespeelde 14. a3 staat nu wit weer beter! 14. ….  Lxc3  15. Lxc3 dxe4

8SvenJasper16   8SvenJasper16

Nu haalt Sven zich veel ellende op de hals met 16. Pc5?? wat de tempozet 16 … Df5!! (met matdreiging) over het hoofd ziet.  17. Dd2 Tfe8? (e3!) 18. h3? (0-0-0!) e3!!!!!!! (alsnog!) Compliment voor Jasper dat hij deze zet nu toch ziet! Hij staat nu totaal op winst!

8SvenJasper18

19  fxe3  Txe3+ ! (nog beter Pxe3)  20. Kd1 Pf2+  21. Kc1

8SvenJasper21

en nu geeft zwart alles weg met Df4   21 …  Te2! (gedekt door de loper op a6) betekent damewinst. Waarschijnlijk zeer teleurgesteld voegt Jasper nu de ene slechte zet toe aan de andere  en gaat bij zet 36 door zijn klok. "Het ging zo goed" klaagt hij achteraf. En terecht! Hij stond straalgewonnen. Toch iets langer blijven kijken. Niet te snel spelen als er nog kansen zijn. Snelschaak kan later nog wel.

Dus al met al  een heel spannende en leerzame avond!

Snelschaaktoernooi ‘Ameland’

20 oktober 2014

Omdat onze onovertroffen wedstrijdleider schipbreuk had geleden op de kust van Ameland en bovendien Ron, Jos en Frank hadden afgezegd, werd besloten een en ander te vieren met een snelschaaktoernooi. En dat lieten we maar zo, ondanks het feit dat Ron en Frank onverwachts gewoon toch 'opdoken'. Of dat onze wedstrijdleider ook nog gelukt is, horen we misschien nog wel eens.

Dankzij de herfstvakantie waren er ook veel jeugdigen, en dus werd het een toernooitje met liefst tien reusachtig geanimeerde houtjesschuivers en klokmeppers. Als je dan voor het eerst een paar gehoorapparaten in je oren hebt gefrommeld, weet je niet wat je hoort. Ook dit is een wedstrijdje: wie maakt de meeste herrie op het bord? Mijns inziens (inhorens?) werd dit ruimschoots gewonnen door Martin. Vooral als hij slechter staat worden de zetten met heel veel kracht en overtuiging uitgevoerd, waarschijnlijk in de hoop daarmee de tegenstander op een dwaalspoor te brengen.

Wat me verder opviel:  Ron bleek in Turkije lekker uitgerust, want net terug van een vermoeiende vliegreis hakte hij er vrolijk op los.

Dat onze junioren steeds een streepje beter worden was duidelijk waarneembaar. Nog niet in hun scores, maar toch! Zie bijv. de stelling van Ron tegen Marco. Die verdedigt zich zo hardnekkig dat zelfs een Ron van slag raakt en een dame weggeeft. Maar met wat gegoochel reduceerde Ron de achterstand tot een Toren. Met nog meer gegoochel en met hulp van een Marco die waarschijnlijk het verschijnsel hartkloppingen bij zichzelf begon waar te nemen, wist Ron ook met twee vrijpionnen nog enige dreiging te creëren. Hetgeen Marco problemen met de klok bezorgde. (wat Marco meestal zelf bij zijn tegenstanders teweegbrengt) En zo verloor hij toch nog! Sneu! Was er bijna iets onvoorspelbaars gebeurd!

 

7SnelMarco  6SnelMarco

Natuurlijk vindt de computer dit totaal gewonnen voor zwart (Marco) . Bijv. 1. … Lc8! ( 2. Lxd5  Lxf5 ) Maar als je nog maar 7 seconden op je klok hebt? 

We mogen gerust vaststellen: Marco zag kans onze kampioen naar de rand van de afgrond te dirigeren.

( Hebt u trouwens meegekregen dat vorige week bij het Unive-toernooi een aantal spelers een hartslagmeter droeg. Bedoeld als leuke extra-informatie voor publiek en overige kijkers. Het moet toch niet gekker worden! Wellicht een wc-gang-tellertje? Een nagelbijt- verklikkertje? Een drugsgebruik-proefje? Een handtril- vaststellertje? Timman weigerde principieel aan dergelijke fratsen mee te doen. )

En ons andere jeugdig talent?  Ook Sven deed tegen Ron extra zijn best. Zijn stelling laat zien dat hij best weet waar de poppetjes moeten worden geïnstalleerd. Na 1 Kf1 of 1. Kh1 staat wit zeker niet slechter!

7SnelSven

Zulke stellingen verstevigen het vermoeden dat via flink wat ervaring we nog plezier van deze knapen kunnen beleven.

Helaas viel dat nu aan de scores nog niet zo af te lezen. De beste was Niels, met 2 uit 9. Door overwinningen op Jasper en Sven. Marco haalde 1 uit 7 , Jasper scoorde 1 uit 8  en Sven 0 uit 7. En toch …  ik denk dat alles binnenkort goed komt.

Verder ging alles zo'n beetje zoals je had kunnen voorspellen. Er waren weer vreselijke blunders te bewonderen. Bert had vanavond iets met rare ervaringen met dames: een tegenstander (Frank?) gaf er één weg tegen hem, maar Bert was niet te beroerd om er zelf ook één gratis in de aanbieding te doen (Ron?). Geregeld klonken er dus weer kreten in de zaal die ongeloof en diepe zelfhaat hoorbaar maakten.

En de eindstand?  Ook bijna voorspelbaar. (Waarom doen mensen eigenlijk aan zulke inferieure en voorspelbare spelletjes mee?) Even leek het erop dat Frank het Ron toch nog moeilijk kon maken. Maar dan had hij met zwart wel het potje Rondon moeten winnen. Hij koos een soort Meraner opstelling  met een gewaagd c5-c4. Ron in die opening van de winst afhouden is natuurlijk zeer verdienstelijk. Winst zat er helaas nooit in. Dus toch voorspelbaar!

Ron had er na zijn vakantie duidelijk zin in, en was ongenaakbaar. Hij won met 8,5 uit 9.  Op duidelijke afstand deelden Frank en Bert de tweede  plaats, met 7 uit 9. Martin werd 4e met 6 uit 9.  Marko 5e met 4,5 uit 8.  Gerrit 6e met 4 uit 8. En daarna de jeugd, maar dat weet u al.

Gaan jullie volgende week weer echt schaken!

 

Jeugd stand na ronde 6

GP Toernooi door Amber
Amber heeft afgelopen weekend geschaakt op het GP toernooi in Hoorn. Ze is meegereden met schakers uit Purmerend en heeft het heel leuk gehad. Ze heeft in haar poule 3,5 punt gehaald en erg veel geleerd. Wij hopen in de toekomst dat er meer deelnemers mee zullen doen aan deze toernooien.

 

 

Pos Name Gms W D L Score
1 Koen 6 3 3 0 528
2 Onno 6 4 1 1 519
3 Amber 6 3 1 2 435
4 Niels 4 3 1 0 426
5 Jasper 4 3 0 1 410,7
6 Jeffrey 6 3 0 3 373
7 Lars 6 3 0 3 368
8 Vincent 6 3 0 3 365
9 Sipko 6 2 0 4 272
10 Nico 5 1 1 3 225,5
11 Max 6 1 0 5 182
12 Joey 5 0 1 4 134,5

 

 

Ronde 6

Geheimzinnig virus in MiddenBeemster?

Ik ging wat vroeger dan gewoonlijk naar de schaakclub. Omdat ik vond dat wat meer aandacht mijnerzijds voor de jeugd wel nuttig zou kunnen zijn. Misschien zou ik ze op een leuke stelling kunnen betrappen en die op de website bespreken, of mezelf trakteren op een fraai shot van een in diep gepeins verzonken wonderkind? Doch neen. De helft (jazeker 50%) van onze jeugdtalenten bleek om onduidelijke reden verstek te hebben laten gaan. Een geheimzinnig griep-virus? Of een heel interessante wedstrijd van het Nederlands voetbalelftal in een ver koud land? IJsland of zo? En dus werd er helemaal niet serieus geschaakt, maar wat gedold ,met een of andere lelijke tweedehands variëteit van ons o zo prachtige spel. Een slecht voorbeeld voor de jeugd m.i. Die het trouwens wel lollig scheen te vinden.

IMG_7035bWEB

Of  heeft iemand zojuist een erg leuke grap gedebiteerd?   (op tablet foto vasthouden, op computer op tikken voor groter en scherper beeld. Met pijltje links terug naar tekst)

IMG_7038bWEB

Zelfs onze anders zo oerdegelijke Gerrit schijnt het wel grappig te vinden.

IMG_7033bWEB

Gaat dit pionnetje nu naar mijn buurman of eet ik het zelf op?

IMG_7037bWEB

Jasper kun je niet meetellen. Die heeft altijd lol!

Dan moet ik maar alle aandacht richten op de 'senioren'. Kijken of daar nog serieus werk van te maken valt. Wat schetst mijn verbazing als blijkt dat daarvan ook de helft ( jazeker, 50%) afwezig is. Zij het nu vaker om wèl duidelijke redenen. Maar toch …

Kwam nog bij dat Heer Wedstrijdleider mij opknapte met de opdracht om de plotseling oneven geworden Sven (zijn tegenstander een virus?) wat schaakles te geven. Die daar duidelijk totaal geen zin in had. Dus derhalve waarschijnlijk volkomen tevergeefs getracht wat geheimen van de Benoni voor hem bloot te leggen. Mezelf beloofd om me daar in den vervolge nooit meer aan te bezondigen.

Dat ik dus minder tijd beschikbaar had om de partijen te volgen bleek niet zo'n ramp. Mijn indruk achteraf was dat ik nergens iets echt aardschokkends had gemist. Alhoewel Paul toen toch alle zeilen bijzette om me duidelijk te maken dat de winst  in de eindspelfase van zijn langdurig oersaaie partij (tegen Gerrit) hem toch nog wel een grote vreugde had bezorgd. Maar waarschijnlijk kwam dat doordat zijn vakantie vandaag gestart was, en hij dus in een stemming was waarin hij zelfs een roemloze nederlaag  positief ervaren zou hebben.

Een beetje interessant was Bert- Marko nog wel. Omdat achteraf voor beide spelers tamelijk onduidelijk was waarom Marko dat potje nu eigenlijk verloren had. Als ik daarnaar op zoek ga in Rybka (met Houdini3-engine) ontdek ik voor het eerst in mijn toch al minstens 20-jarig druk digitaal schaakbestaan dat er bij zet voor zet naspelen lichtjes gaan branden bij 'infinite analysis', die waarschuwen voor minder goede en slechte zetten. Nooit op gelet. (Alleen gekeken naar de zetwaardering (als 0.20 of – 0.20). Wat een oen ben ik toch. Die lichtjes zijn namelijk wel handig. Na een karakterisering van deze opening als "Queen's Indian: unusual White 4th moves" (waarmee Bert's zet 3. Lf4 i.p.v. g3 of e3 wordt gekarakteriseerd) volgen  steeds groene lichtjes tot zet 11. …. f5. Dan wordt het lichtje geel, hetgeen wel zal betekenen: niet heel erg, maar kan beter.    6bert15

6Bert15

11 …. f5?  Houdini speelt hier 11. …  Pf6 met (0.07) . Gelijk dus.  Bij 12. Tad1 Pd7  13. b4 (d5!?) blijft het lichtje groen, en hoewel Houdini 13. … a5 (0.16) zou spelen, geeft hij toch geen geel lichtje voor 13 .. g5 (+0.47) Kennelijk : nog net speelbaar, niet slecht genoeg.

Tot en met zet 16 van wit  blijven de lichtjes groen. Dus er worden geen fouten meer gemaakt. 6Bert16

6Bert16

Over  16 …. Pef6 (16 … a5 !?) is H. niet tevreden. Hij wordt geel van ergernis!, en taxeert (+1.11)

En na 17. Dxf5 loopt hij bij 17. … Tf7 zelfs ROOD aan! (Dh7!? is beter, maar neemt niet weg dat wit hier al beter staat, nl. een pion vóór.  (+1.12). 18. Dg6+ en zwart geeft op. Tegen Bert een wijs besluit. Hij komt twee pionnen achter zonder compensatie.  Waaruit blijkt dat het antwoord op de vraag van de heren naar de winst/verlies-oorzaak door Houdini's lichtjes vooral wordt neergelegd bij zet  16. en 17. van zwart. Waarschijnlijk niet om strategische maar combinatoire redenen.

Als reeds opgemerkt, de partij Paul-Gerrit was lang, heel lang heel verschrikkelijk ernstig, haast weerzinwekkend  saai. Mede door Paul's actuele, hopelijk tijdelijke, hoogsteigenaardige geestelijke afwijking om overal vroeg met wit c4 (hier 3. c4?) te willen spelen (maakt niet uit wat voor opening zwart kiest) en Gerrit's waarschijnlijk permanente, zeker niet actuele, doch historische behoefte om de eerste 12 zetten zo weinig mogelijk spannende doch riskantere zetten te spelen (bij voorkeur in de Philidor) ontstaat er een totaal symmetrische stelling . 6Paul14

6Paul14 

Hoe krijgen ze het voor elkaar. Op aangestuurd? Nee! Het kon gewoon niet anders! 14.    ..  fxe4  (Maakt niet uit, bijna alles is hier mogelijk. En niets lijkt echt spannend.) 15. dxe4 Ld7  En dan 16. f5!?   Paul wil winnen. Dan moet je toch wat proberen. Opmarcheren dan maar. Misschien schrikt de vijand. Gerrit is tevreden met remise. Dat blijkt lang tot de mogelijkheden te blijven behoren.  16 ..  Lg5! Beide spelers doen de beste zetten. Achteraf vroeg Gerrit zich af of zijn 20e zet wel goed was.    6Paul20

6Paul20

20 .. Dh6 Misschien is 20 … Kf7 een fractie van  een kleinigheidje beter. Doch onbelangrijk. 21. Dg5 (de beste) Dxg5  (idem) 22. hxg5 Txc1 (kan wel wachten, maar voor Gerrit is dat moeilijk) 23. Txc1 Tc8 24. Txc8 Lxc8 25. g4  "Heb ook bij het naspelen de indruk dat het na het afruilen van de dames en de torens nog steeds een remisestelling was. Maar dan moet je het wel goed uitspelen ……. En daar ging kennelijk bij mij iets mis. Vermoedelijk had ik dan pion g7 moeten opspelen, voordat de witte koning op h5 verscheen. "        6Paul28

6Paul28

Dat zou dan nu geweest moeten zijn. Houdini ziet de noodzaak ervan nog niet. Maar Gerrit gaat hier (ook niet ten onrechte) verder met de wachtstand:  Lb7-Lc8-Ld7. Kom maar op jongetje. Hoe zou je dat willen aanpakken? Ik wacht wel af.  Op de 30e zet stoomt Paul enthousiast en konsekwent verder:  6Paul30

6Paul30

30 f6! (?)  Inderdaad. Paul heeft gelijk. Het eindspel wordt leuk. Eindelijk.  Deze zet zal Gerrit's ondergang betekenen. Maar ………..   dat had niet gehoeven!

Houdini geeft 30. f6? Ld7!  31. fxg7 (de beste) Kxg7 32. Ld3 Le8! met een klein voordeel voor …. zwart! (-0.65)  Maar Gerrit speelt 30. ….  gxf6 (nog steeds goed voor remise) 31 gxf6 Kf6 (beter Ld7  32. g5 Le8! 33. Kh6 Kg8) 32. Kh6    6Paul 32

6Paul32

 en nu was er met 32 ..  d3 nog goed te spelen, (bijv.  33. g5+  Kf7  34. Lxd3 Kg8! en het zal wit niet gemakkelijk vallen door de zwarte stroop heen te komen.) maar 32. Kf7?? is dan de verliezende zet. Na 32. Kxh7 heeft wit een vrijpion op de g-lijn. En omdat de zwarte koning- als die vrijpion oprukt- daar al zijn aandacht aan moet geven, en daar niet bij weg kan, krijgt de witte koning de gelegenheid vroeg of laat ongehinderd het centrum van achteren te belagen en daar pionnen te gaan consumeren. En zo ging het. Paul speelt dit eindspel sterk uit. Na zet 47 geeft Gerrit op.

Niels (wit) moest optornen tegen onze jeugdtrainer Martin. De witte opening zag er prima uit. Dameloper buiten de pionnenketen, stukken netjes ontwikkeld.( 6niels4)

6Niels4

Onze schaak-meester is gewoon nog niet helemaal bij de les. (Wat je eerder verwacht van een schaak-leerling. )  Ik kan me echt niet voorstellen dat Martin niet weet dat je met een witte loper op f4 even moet oppassen voor Pb5. Of is dit een uiterst geraffineerde poging van een schaakleraar om aan Niels te laten zien dat een paardvork niet alleen op f7 gevaarlijk is, maar ook op c7? Want Niels ziet het niet. 4 .. g6? 5. e3 ???? Het raffinement van Martin's leermethode  zit hem in het feit dat hij Niels daarna nog twee kansen geeft om die paardvork te ontdekken.   (Niels heeft dan inmiddels zich totaal onnodig met Pb4xd3 het loperpaar laten afpakken (wrsch. van zijn vader geleerd die in het KoningsIndisch zich koeltjes met wit ook meestal gewoon Pc5xLd3 laat gebeuren, waardoor de witspeler zijn loperpaar kwijt is, maar zwart gelijk uit zijn repertoire.)

6Niels12 (6niels12)

Dit is de mooiste van die twee andere kansen om Pb5! te ontdekken: 13. Pb5! Tf8  (13. .. Tc8  14. Pxa7)  14. Pxc7  Tc8  15. Pb5 Db6 16. Pxa7! Dxa7 17. Lxf6! Niels ziet het nog steeds niet.   Hij speelt 13. e4  Op zich een heldere gedachte, maar schaak-meester Martin zal hem in de post mortem-analyse wel hebben uitgelegd dat je dan na 13 ..  dxe4 beter met de pion kunt terugnemen en niet met 14 Pxe4 omdat je dan na 14 ..  Pd5! opgescheept wordt met een geisoleerde dubbelpion. Want zo gaat het. Ineens heeft zwart dan toch een aanknopingspunt. Niels probeert alsnog dat euvel te verhelpen, maar het middel is erger dan de kwaal. Zwart krijgt nu een open e-lijn en daar steeds meer invloed op. Dat leidt tot pionverlies. Als er daarna nog een tweede pionverlies aan zit te komen, geeft Niels op. Oh, als hij die kansjes nu eens gezien had!! Dat zou sensatie hebben opgeleverd. Volgende keer dan maar.

Marco- Jasper

Daarvan kreeg ik geen notatieformulier te pakken. En omdat ik niet het idee heb dat ze veel belangstelling hebben voor een analyse van hun partijen (ze kijken -geloof ik- nooit naar de website) heb ik het er maar bij gelaten. Mochten die jonge heren er anders over denken, kunnen ze op de site een reactie intypen. Daar wacht ik dan maar op.

Al met al vond ik het een wat waterige clubavond. Maar dat gaat vast volgende keer weer beter!

 

Overzicht na ronde 6

Wit

 

Zwart

Uitslag

Marco van Wijk

Jasper Ittmann

1-0

Niels Kuijer

Martin Zwanenveld

0-1

Bert Kuijer

Marko Bosnjak

1-0

Paul Verkooijen

Gerrit van Dok

1-0

Ron de de Vink

Afwezig met geldige reden

 

Jos Lohmann

Afwezig met geldige reden

 

Frank de Geus

Afwezig met geldige reden

 

Peter van Putten

Afwezig met geldige reden

 

Joop Kuijer

Afwezig met geldige reden

 

Sven Damen

Niet gespeeld buiten schuld

 

Bert Sluijs

Afwezig met geldige reden

 

 

Nr

Naam

Punten

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

113,67

6

5

1

0

91,7

2

Paul Verkooijen

97,33

5

4

1

0

90,0

3

Jos Lohmann

81,50

5

3

0

2

60,0

4

Ron de de Vink

78,00

5

3

1

1

70,0

5

Martin Zwanenveld

61,00

4

3

0

1

75,0

6

Frank de Geus

58,00

2

2

0

0

100,0

7

Marko Bosnjak

56,67

4

2

0

2

50,0

8

Gerrit van Dok

54,67

6

2

1

3

41,7

9

Niels Kuijer

50,33

5

1

0

4

20,0

10

Marco van Wijk

48,33

5

2

0

3

40,0

11

Bert Sluijs

40,83

3

1

0

2

33,3

12

Sven Damen

35,67

3

0

1

2

16,7

13

Jasper Ittmann

33,17

5

0

0

5

0,0

14

Joop Kuijer

31,00

1

0

0

1

0,0

15

Peter van Putten

18,00

0

0

0

0

0,0

 

 

1e ronde extern

(Bijna) gelijkopgaande strijd in de eerste ronde

Afgelopen maandag mochten we dan weer hongerig aanschuiven voor het eerste gerecht van de hopelijk voor ons smakelijke en gezonde nieuwe 7-gangen-maaltijd van seizoen '14-'15. Dat het u wel moge bekomen!

 Het beloofde direct spannend te worden. En dat werd het ook.  

IMG_7018bWEB

(Foto scherper/groter? Op tablet foto even vasthouden, op computer aanklikken. Met  pijltje naar links terug!)

De hoogste borden van ZSCSaende3 leken op papier iets sterker dan de onze. Maar juist daar deden we het goed! Bert (bord 2) en Paul (bord 3) wonnen fraai, Ron stond vrijwel de hele partij minstens gelijk en soms iets beter en speelde een verdienstelijke plusremise, Martin verloor weliswaar, maar zeker eervol. Erg waardevol was daarnaast ook de overwinning aan het 7e bord van debutant (bij ons althans) Jos Lohmann.

Helaas verknoeiden Gerrit, Eddy en Stefan hun partijen (de laatste twee wellicht overbodig), en werd het dus toch nog een nederlaag. Weliswaar met de kleinst mogelijke cijfers, maar toch … . Dit voorgerecht was derhalve dan wel spannend, maar viel al met al toch een tikkie tegen.

Ron  (zwart) mopperde achteraf over de aanpak van wit tegen zijn Siciliaan. 'Hij speelde Konings-Indisch in de voorhand, en leuk is anders!'   Ron fianchetteerde zelf ook maar zijn koningsloper en met e5 leek het een loopgravenoorlog te worden.

Ext1Ron11  Ext1RonA11

"Maar o wat vind ik het zo een moeilijke variant en tijdens de partij had ik dus helaas niet het gevoel dat ik beter stond."

Maar Houdini vindt de stand vaak gelijk en af en toe toch echt een beetje beter voor zwart . Op één moment na:

Ext1Ron26  Ext1Ron26

Zwart's laatste 26 ….. Pf6 keurt Houdini af. Een leuke stelling. Wegens het kwaliteitsoffer  27. Txg7! Waar iedereen wel naar zal kijken, maar om te zien hoe het dan verder moet!? Bijv.: 27.  Txg7! Kxg7 28.Tg1+ Kh7 29.Ph4 Pg8 30.Pf5 Df8 31.Tg7+ Dxg7 32.Pxg7 Kxg7 33.Db4 Te7 34.Pxd6    Maar ja …..  Dat is wel erg diep! Ron zag het niet. Zijn tegenstander gelukkig ook niet.

"In mijn partij is 26…, Pf6 namelijk een gigantische blunder (ES: beetje sterk uitgedrukt)  (26…, b5 is nog altijd gelijk). Ik zat toen al in tijdnood en hij had gelukkig niet veel meer tijd, want met 27. Txg7! kon hij het daar feitelijk afmaken. (ES:  nou nou,  een beetje minder mag ook. ) En na 27…, Dxf6 kon hij gewoon pion b7 nemen. Wij beiden waren zo gefocust op de koningsvleugel dat we dit niet zagen. Zelfs na 31…, Lg7!? kon hij die pion nog nemen. De slotstelling is inderdaad weer gelijk."

Een andere mij ook gemailde reactie van Ron las ik mijn vrouw voor. Die daar wegens grote herkenbaarheid hartelijk om moest lachen. Velen van u zullen zich er ook in herkennen:   "Ik heb gelijk nog 's nachts geanalyseerd en ook Houdini geraadpleegd, tot ongenoegen van mijn vrouw, maar anders kan ik toch niet slapen."

Neemt niet weg dat Ron best met enige tevredenheid kan terugkijken op een vertrouwenwekkend debuut aan bord 1 (en met zwart!).

Bert  is al weken goed op dreef. Zijn tegenstander met een wat hogere elo, moest daar met zwart tegen optornen. Hij trachtte dat te doen met het al een eeuw geleden wegens smakeloosheid in onbruik geraakte Oud-Indisch. Hij trachtte het gerecht wat te kruiden met een dapper maar gewaagd 12 …. g5, gevolgd door g4. Aan welke kant kan zwart dan nog rocheren?

Ext1Bert12 Ext1Bert12

Bert liet zien dat hij daar wel pap van lust.  (Iemand van het waakzaam toeziend personeel stelde vast dat Bert vooral sterk is als het om combinaties gaat.) Het initiatief lag al gauw bij hem. Hij rocheerde lang en gebruikte de open komende g- lijn om de onveilge zwarte koning te gaan bedreigen. Waar een ander wellicht van dit recept wat draaierig zou zijn geworden, deze tegenstander bleek over een sterke maag te beschikken. Hij bleef min of meer overeind. Tot zet 22.

Ext1Bert22  Ext1Bert22

Bert mag dan graag een combinatietje savoureren, maar als hij denkt dat simpeler ook goed is, gaat hij de al te gekruide spijzen toch vaak uit de weg.  Wellicht daarom sloeg hij het bordje met het ijzersterke 23.Pd4! maar even over.

[23.Nd4 Bd7 24.Qg7 Rf8 25.exd6 cxd6 26.Rhe1+;               23.Nd4 Bg6 24.Nc6; 23.Nd4 f3 24.Qxf3 Qg5+ 25.Kb2]

Bert koos het op het oog aantrekkelijke 23. Dg7 maar dat liet na 23…Rh7 24.Qg8+ [24.Qg2] 24…Kd7 toch een wat zure nasmaak achter.

Ext1Bert24

Gaat zwart nu toch ontsnappen? Bert besloot tot een interessante, laatste poging:  25.e6+?  en zag tot zijn vreugde dat dat Rappange in het verkeerde keelgat schoot. 25…Kc8? begrijpelijk, maar niet goed, [Indien 25…fxe6! dan 26.dxe6+ Kc8 en zwart ontsnapt], omdat de nu op het bordje achtergebleven e-pion na 26. exf7  in een heel lastige, ver opgedrongen vrijpion transformeert en als zodanig voor Bert in een smakelijke brok, maar voor zwart in heel een bittere . pil. Hoestend en proestend houdt zwart het nog vijf zetten vol, duwt dan zijn stoel achterwaarts, en probeert elders op adem te komen. Toegegeven, hij had het onheil zelf een beetje opgeroepen, maar toch nog kans gezien Bert te dwingen zijn sterkste schaakmogelijkheden aan te spreken. Hulde voor Bert. "Chapeau" zei Ron. "Minstens één Michelin-ster", vind ik.

IMG_7017bWEB

Ron zette ook – terecht- zijn hoed af voor Paul. Die zag zijn Siciliaan beantwoord met de Grand Prix Attack  (2. Pc3  3 f4), wat – als je een beetje weet hoe je het moet aanpakken- niet erg gevaarlijk is, maar waar je je  anders toch aardig in kunt verslikken. Dat deed Paul dus niet. Die combineerde al zijn ingrediënten degelijk, en toen wit een beetje al te hard van stapel wilde lopen bij de 12e zet (g4), werd met 12  … f5 de magnetron aangezet, eerst nog even op de ontdooistand. Het ging niet vlug, maar wel heel erg degelijk, en na 25 zetten was  het gerecht ineens toch gaar!

Ext1Paul25 Ext1Paul25

26.Rad1? (Kf1!? om de penning ongedaan te maken) Rc2! (aanval op Pf2)  27.Rf1 Bxe4 28.Rc1 d2 enz. Die vrijpion is voor wit onverteerbaar. Zo op het oog een vrijwel foutloze partij van Paul. "maar met het analyseren zal wel blijken dat ik weer eenvoudige wendingen over het hoofd heb gezien. "  Nou nee dus!  Advies voor clubleden: Kies bij Eethuis Paul nooit meer de Grand Prix op uw menu! Dat bekomt u slecht.

IMG_7016bWEB

Nog een Michelin-ster?  Ja, voor Jos (zwart).

Zijn tegenstander wist natuurlijk nog niet dat je hem met rare openingsvariëteiten absoluut de eetlust niet kunt bederven. (Wij zijn daar inmiddels wel achter.)

1. f4  Wat doet een fatsoenlijk mens daartegen? Het beste is zulke grapjassen maar gelijk stevig aan te pakken.  1 ….  e5 !? Dikke kans dat wit dan gelijk aardig uit zijn specialiteiten is geraakt.

Ext1Jos1 Ext1Jos1

(Klein terzijde. Ik heb nog een miniatuurtje achter de hand:    Bert Kuijer – Eddy Saraber, 16 april 1982       1. f4 (ik zal die saaie schoolmeester eens verrassen!)  e5 (de Bird-opening) 2. fxe5  d6! (het From-gambiet) Wie verrast nu wie? Zwart won in 11 zetten. Ach die jongen moest het toen nog leren!)  )

Sjaak Veth ook. Want de enige manier om hier met wit iets te bereiken is natuurlijk 2. fxe5 Dat is het hoofdgerecht! Maar dat durft Sjaak niet. 2. d3  (sloom) d6  3. Pf3  Pc6 en zwart heeft niets te klagen. Dat blijft ook zo. Tot diep in het middenspel.

"Vanaf zet 32 was er een soort tijdnood, waar mijn tegenstander duidelijk niet goed tegen kon, wat me erg geholpen heeft de partij te winnen nadat ik mijn stellingsvoordeel weg had gegeven ergens tussen de zetten 18 t/m 22." (Wellicht een beetje daarvan, bij zet 20)

De hulp van de tegenstander kwam m.i. vooral bij zet 45.

Ext1Jos45  ext1Jos45

Na 45. Td3? (Pe4!?) Tg2+  46. Kf1 Pb2  47. Tb3 En nu komt vroeger (nu gelijk) of later (in de partij)  het moment dat zwart rustig die pion op h2 kan gaan consumeren. En voor wit gaat dan zo'n vrijpion op h3 toch wel erg zwaar op de maag liggen. Bij zet 53. gaat die naar h2 met duidelijk oneerbare bedoelingen, en dus geeft wit op. Al met al alweer een smakelijk en verrassend gerecht, alweer opgediend door Jos. Waarmee die naar plaats 3 in ons klassement oprukt. Quo vadis?

IMG_7019bWEB

En daarmee hebben we de geurigste en smakelijkste delen van dit diner wel gehad. Best nog goed was Martin. Maar helaas, de bekroning bleef uit.

Hij koos (natuurlijk) voor zijn favoriete Engelse hap. Daar moet je wel geduld voor hebben. Kan even duren voor je iets lekkers voorgeschoteld krijgt. Rond zet 15 lijkt het zover te zijn. Wit krijgt een lichte, maar lekkere amuse opgediend. Maar laat zich die door zijn overbuurman van het bord eten. (Bij zet 20)  Nu gaat zwart staan watertanden. Maar met zijn iets hogere ELO-rating en ervaring is die niet van plan zich iets lekkers zomaar te laten ontgaan. Langzaam maar geduldig peuzelt hij verder. Bij zet 24 staat hij een pion voor. Maar ja, een toren-eindspel.

Ext1Martin38 Ext1Martin38

Dat moet misschien toch te redden zijn!?

Maar dan toch niet met 39. Tf2? want dat verliest nog een pion. Tb4!  40. Tb2 c4! en ja dan kun je maar beter om de rekening vragen. Jammer voor Martin, en voor ons, maar toch best wel 'een eenvoudige doch voedzame maaltijd'. (Olie B. Bommel)

Eddy mocht mee aan tafel deze avond, en kon zo het genoegen smaken  weer te kunnen vaststellen  waarom het heel terecht is dat hij zichzelf op dieet heeft gezet. Het voorgerecht ging echter nog uitstekend. Omdat hij echt geen klassiek damegambiet lust, nam hij zijn toevlucht tot de Franse keuken toen hij daar de kans toe kreeg. 1. d4 e6 2. e4 d5  3. Pc3  Dat ging geheel naar wens. Zijn tegenstander zat langdurig te kauwen en te herkauwen, en zelf hoefde hij niet erg veel na te denken. Bij zet 15 staat Eddy er prima bij. Maar plotseling leek het alsof er iets in zijn keel bleef vastzitten. Een graatje?

Ext1Eddy15 Ext1eddy15

En hij pakte het probleempje totaal verkeerd aan. Hij wilde die vijandelijke stukken in de buurt van zijn koning even onschadelijk maken. (Onzin natuurlijk) 16. Pe5 !? Nog even de keel schrapen en dan tevreden achterover leunen en eens even rustig kijken naar een aangename voortzetting van de maaltijd. Maar tot zijn verbijstering bleek hij een strategisch niet zo gelukkige keuze te hebben gemaakt. Niet echt erg, maar  ten gevolge daarvan ging ineens alles verkeerd. Ineens dreigde er pionverlies, en misschien zelfs twee keer. Paniek sloeg toe, alle eetlust was ineens weg. Dit was toch onmogelijk! Het leek toch gewoon een overzichtelijke stelling. Voor het eerst ging hij nadenken. En raakte zoetjesaan zelfs in tijdnood. En zoals vaak in zo'n situatie: een volgende foutje ligt dan op de loer. Die kwam bij zet 21. Daarna was uw oude reservist kansloos. Gebrek aan wedstrijdritme? Seniormoment? Tijd voor voedingssupplementen? Komt dat ooit nog goed? Niet waarschijnlijk. Misschien was dat dieet toch niet verstandig. Echte blunder, nou nee. Voor de tegenstander met problemen was het gewoon : Foutje? Bedankt! Moet zeggen dat hij dat zelf wel foutloos bekwaam afhandelde.

IMG_7020bWEB

Bij Stefan (wit) ook zoiets. Die speelde zijn opening met verve . Zijn tegenstander bakte van een klassiek damegambiet ineens een hollandse stonewall. Stefan had kennelijk geen zin in een avondje herkauwen en zette daar een hoogst ongebruikelijke menuutje tegenover. Wat een fantasie! Wat een kleur. Wat een geur! Alle schaaksmaakpapillen tegelijk geprikkeld. Met veronachtzaming van alle hygienische schaakvoorschriften. En het scheen nog effectief ook.

Ext1Stefan24  Ext1stefan24

De witte koning heeft helemaal geen muurtje nodig, laat staan een stonewall. Die houdt van lucht en ruimte. Je krijgt de indruk van een rijkelijk besproeid schaakeetfestijn. En dat ook zwart nauwelijks meer weet waar hij nou eens aan zal beginnen.  Maar ook  bij Stefan gaat er dan toch bijna onvoorspelbaar ineens iets mis. Te veel zout in de aardappeltjes? Water in de wijn?

Stefan speelt hier 24 Ld6 + Net als bij Eddy zo'n zetje waar toch niks mis mee kan zijn, maar waar toch de ellende mee begint. Want mijn Droidfisch keurt hem af! En na    24 …  Kg8  25. Taf1 bxc5 volgt dan een tweede onnauwkeurigheid 26.bxc5(Dxc5!).  En plotseling begint de witte koning zich wat al te ruimtelijk en luchtig te voelen. En als vanzelf zakt de boel langzaam als een gelatinepudding in elkaar. Niet omdat het gerecht objectief gezien heel slecht is, maar met al die luchtige ruimte rond de witte koning is het lastig lepelen.  Het gaat allemaal bijna vanzelf. Nog een pionnetje kwijt. En dan

Ext1Stefan36 Ext1stefan37

37  Kc3   a5  38. De6 Db4+ 39. Kd3 Dxa4 40 Tf5  Dd1+ en wit geeft op. Vroeg of laat volgt Dc1 met torenwinst op f5.

Stefan een fantasierijke kok? Absoluut. Iets laten aanbranden, grote blunder? Welnee!   Gewoon bijna onvoorspelbaar vanzelf mislukt, rond de 25e zet.

En de derde amateur was dit keer Gerrit. Hij had kortelings aan een feestmaaltijd in Hoorn deelgenomen en vastgesteld dat het hem niet smaakte als anders. De laatste weken was het allemaal zo lekker geweest, maar nu … nee!

Mopperde (?) hij bij het begin al tegen de wedstrijdleider over bord 5 en zwart? Ik hoorde nog "Dan moeten jullie het zelf maar weten!" Dat was dan een voorspelling die vanzelf uitkwam.

Ext1Gerrit Ext1Gerrit

Volgens Houdini kan hier het best volgen 9…exd5 10.dxc5 Bxc5 11.Bf4  Met ong. gelijkspel. Maar onze Gerrit houdt niet van zo'n geïsoleerde pion. (Ik ook niet, maar hij kan ook wel voordeeltjes hebben. Zie  ook artikelen over Nimzowitsch en Tarrasch)

Gerrit speelde 9. …   Dxd5 10. Pe5? (Le3!?)"Stond bij mijn 10e zet voor een dilemma. Volgens Ron had ik Dxd4 moeten spelen. Maar ik voorzag als antwoord 11. PxPc6 b7xPc6  12.Lxc6 Ta8-b8.   Denk dat hier ook geen prettige stelling ontstond. Maar ja, dat was bij mijn voortzetting ook niet het geval. Na 27. Th1 heb ik de strijd maar opgegeven."

Fritz  vindt dat Ron gelijk had.  [10…Qxd4 11.Nxc6 bxc6 12.Bxc6 Rb8 13.Qc2 Bb7   = (-0.14) ]

In ieder geval een stuk minder bitter dan 10 .. Qd6 11. Nxc6 bxc6 12.Bf4 Qd7 13.Qc2 Bb7 14. dxc5 waarna de loper op b7 staat te niksen, voor wit een open d-lijn lokt, met t.z.t. een akelige loper-binnenkomer op d6.

Maar toch geldt ook bij deze partij (zij het in mindere mate dan bij die twee stakkerds hierboven):  hoe groot is die 'fout' nu helemaal. (9 .. , Dxd5 i.p.v. exd5)

 

3,5-4,5  Ach, laten we het maar vergeten.

We hebben wel eens beter gesmuld. Maar ach, echt onappetijtelijk was het nu ook weer niet.

Volgende keer naar Bergen2. Wellicht dat zich dat beter doet smaken. En dat moet ook eigenlijk wel, daar  ronde 3 (Waagtoren5) en ronde 4 (Aartswoud2) wel eens heel zwaar op de maag zouden kunnen gaan liggen. Ronde 5 (Oppositie) is wellicht een lekkerder adresje.

 

_____________________________________________________________________________________________________________

06-10-2014

Aris de Heer

.

Z.S.C. Saende 3

3½ – 4½

 

       

1

 

Ron de Vink

 2003

 – 

 

Peter Roggeveen

 1950

rem

2

 

Bert Kuijer

 1782

 – 

 

Frans Rappange

 1849

1-0

3

 

Paul Verkooijen

 1770

 – 

 

Machiel Moes

 1809

1-0

4

 

Martin Zwaneveld

 1688

 – 

 

Dirk-Willem Swart

 1750

0-1

5

G. van Dok

 1619

 – 

 

Pim Hoff

 1742

0-1

6

.

Stefan Vink

 1634

 – 

 

Mels van de Water

 1674

0-1

7

.

Jos Lohmann

 

 – 

 

Sjaak Veth

 1631

1-0

8

.

E. Saraber

 1711

 – 

 

Arnold Rijksen

 1578

0-1

 

 

1743

 

 1747