Categorie archief: oplossingen

Hersenfitness3 + oplossing

Tot nog toe heb ik deze problemen ontleend aan een boekje dat ik u van harte aanbeveel:

Martin Breutigam, ‘Todesküsse am Brett’, 140 Rätsel und Geschichten der Schachgenies von heute. Verlag Die Werkstadt , Göttingen

Het volgende probleempje is uit een partij van Herr Breutigam selbst, in 2006. Hij voegt eraan toe: ‘Ahnen Sie , warum ich oben als Weisser am Zug gegen Wolfgang Pajeken ein bisschen Herz-klopfen bekam?’ Wat was de volgende zet van wit? Vrij vertaald: Wat was de zet waarvan Breutigam hartkloppingen kreeg? En waren die hartkloppingen terecht?

PajekenBreutigam(2006)

S.v.p. de oplossing nog niet direct verklappen op de site als reactie. Paar dagen mee wachten. Dankuzeerbeleefd!

De oplossing:Oplossing Hersenfitness, 2

Probeer het zonder bord en stukken en zonder computerprogramma. Train uw vermogen om vooruit te zien. Binnenkort de oplossing alhier.

Spasski-Kortsnoi

Wit aan zet. Wie staat hier nu eigenlijk beter, en waarom?

Dank voor uw reacties. Maar misschien kunt u uw reactie naar mij mailen. Dan zet ik hem na een paar dagen alsnog op de site. Misschien is het niet zo handig voor de minder snellen onder ons als de oplossing binnen een paar uur op de site staat. Als u dat te lastig of niet leuk vindt, vergeet dit bericht dan maar.

Opmerking van Frank is terecht. Tc8 is sneller. De oplossing van Bert vind ik leuker. ES

Spasski- Kortsnoi 2007Oplossing Hersenfitness 1,

Ftacnik-Vallejo Pons

Wit geeft mat in 3 zetten. Hoe? En waarom is 1. Ld5 niet zo best?

Het mat begint met 1. Dg8+ Kxg8 2. Ld5+  dubbelschaak
waarna Tg8 mat volgt.

Direct 1. Ld5 is niet goed wegens een vreselijk 1. … Tg6!! Hier heeft vast wel iemand overheen gekeken. Als wit zijn dame weghaalt gaat hij zelf mat!Oplossing Ziegler

Hieronder de oplossing van het probleempje waarmee BDG 8, Gunderam, 2e deel besloot
Winnende zet Foreest

Ik zou u nog laten zien hoe v. Foreest met een schitterende zet won van Fedoseev (de commentator verslikte zich bijna van enthousiasme).

Ik schreef in ‘Tata Nakomelingen’

Wat denkt u dat de beste zet hier voor wit is? Als wit de dames ruilt wordt het een eindspel met één pion meer en ongelijke lopers. Daar zit wit niet op te wachten.

Let er even op dat er behalve dat de witte Dame instaat nog een dreiging in zit. Als zwart op f4 slaat mag wit niet terugnemen wegens mat op g2.

Foreest1

“Het moet dus een zet zijn die Lf4 dekt en tegelijk dameruil voorkomt. De beste is:

46.Db8 !! [nu dreigt 47 Le5 met directe winst!]  [46.Dh4 ook goed, maar is alleen defensief en dreigt niet direct met iets]

46…Tf5 om Lf4 te dekken   47.Td2! De4 [47…De6 48.Dxb7+]  48.Td7+ Tf7 49.Le5+

46…Kh7!? om het schaak op e5 te voorkomen, maar dan 47.Le5! dus toch! De dreigingen (Dh8!) kunnen niet worden afgewend. Voorbeeldje: 47…Kh6 48.Dh8+ Th7 49.Df8+ Kh5 50.g4+ Kh4 51.Df6+ ]

1–0