Categorie archief: oplossingen

Oplossing Hersenfitness 14

Train je voorstellingsvermogen, zonder computerprogramma, zonder bord en stukken.

Wit aan zet.

Ik mocht van Kees Kerkdijk de volgende ontboezeming ontvangen: 

” Deze opgave was echt een breinkraker.

Eerst zocht ik met Dg4 als eerste zet maar dat slaat niet door.

Toen iets proberen met de pionnen en de zwarte dame weglokken met Dh6 schaak.

Toen gedacht dat je Th8 teveel op bord had gezet.

Dan iets met de toren.
Dan moet (zwart staat op matgeven) je bijna wel 1. Te5x+ spelen. fe5x volgt en dan 2. g4+ Kh4 3. De7+ Dg5x en dan toch nog 4. g3 mat!!

Dit vond ik wel de beste opgave uit de serie.”

En ook Peter zond een oplossing. Hij was zeker op de goede weg, maar nog niet bij de bestemming.

En ook Gerrit zag de motieven, maar ook een kleinigheid over het hoofd (mat voor wit!)

De oplossing is:Hersenfitness 13 + Oplossing

Zonder bord of computerprogramma. Wit kan wel opgeven. ?

Kreeg van Gerrit binnen een uur de correcte oplossing van nr 13 doorgemaild.

En ook een vraag n.a.v. hersenfitness12: Wat als zwart na 1. Txd3 niet terugpakt met zijn dame, maar De7 speelt? Hij heeft in zoverre gelijk dat dat het verliesmoment ietsje vertraagt. Maar dat is niet zo geschikt voor een probleem ‘vraagstukje’ (Brouwer). Het is niet de poging om verlies te voorkomen door aan te tonen dat het offer niet correct is. Gerrit wil weten of de computer aangeeft dat na 1. …. De7 2. Tf3 de beste is? Nee, dan geeft hij 2. La3!! Maar Tf3 is natuurlijk ook goed genoeg,

De oplossing van fitness 13:Hersenfitness 11+ Oplossing (herzien)

Ik denk dat dit een moeilijke is. Kan wit dit nog redden?

Ik kreeg oplossingen binnen van Kees Kerkdijk (zie bij reactie2), Gerrit en Bert. Alle drie correct. Wat ik knap vind, want zelf had ik er moeite mee en de aangegeven oplossing erbij nodig. Gerrit geeft aan hoe als zwart aan zet is wit verliest. Voor Kees: Het is een studie. Maar ik kan even niet meer terugvinden van wie.

Ik kreeg nog een toevoeging van Kees K. Die heb ik nu bijgevoegd. Zie hieronder.
Hersenfitness10+ Oplossing

Ja, het is duidelijk dat de zwarte koning gevaar loopt. Maar ja, zwart staat een Toren en een Paard voor . Wit is lekker aan het offeren geslagen. Maar is er echt wel voldoende compensatie?

Gerrit geeft de goede oplossing aan. Wit geeft mat in 4. Enhij stelt dat dat alleen geldt als wit aan zet is. “Als zwart in deze stelling mag beginnen heeft wit onvoldoende compensatie. Zwart zal Pfe4 spelen met aanval op Dd6 en bovendien voorkomen dat wit met Pc4 schaak kan geven op d6. Nadat de dame veld d6 heeft verlaten kan zwart d7d5 spelen en is het gevaar geweken…..”Hersenfitness nr 9 + oplossing

Zonder bord en stukken, zonder computer. Probeer het, om uw schaakvermogen te trainen.

K + P + L   tegen is gewonnen.

Ik heb goed geweten hoe dat moest. Maar ik ben de details al geruime tijd vergeten! Wie van ons clubje kan dat nog??

Maar hier heeft de ‘Koning Alleen’  ook nog twee pionnen. Wat denkt u? Is dat een theoretische winst voor wit? Of zeker niet? Wit is aan zet.

Ik kreeg antwoord van Bert en van Gerrit (als gebruikelijk). Waarvoor mijn dank! Zij zagen beiden de grap!    

1..  La6!

Neemt zwart  het paard dan loopt hij snel mat. En beiden stellen terecht dat als zwart dat niet doet hij beide pionnen verliest en dan een theotetisch gewonnen eindspel resteert.

Zoals ik al zei, ik denk dat ik de details van dat eindspel vergeten ben.

Bert schrijft dat hij het wel zou kunnen winnen als hij nog voldoende tijd heeft. Een half uurtje! (En vaak is dat met zo’n eindspel niet het geval.)

En Gerrit zegt dat hij weet dat de koning mat gezet moet worden in de hoek met de kleur van de vijandelijke loper! Maar niet weet hoe je die koning daarin moet krijgen. En dat is nu precies het probleem. Daar is een manoeuvre voor. En die ben ik dus ook kwijt geraakt in de lange loop der tijden. Zal ik me er maar weer eens in verdiepen en dat bij een volgende gelegenheid op de site aan de orde stellen? Hoewel ik denk dat je er niet veel aan hebt. Het komt bijna nooit voor. Ik heb het in werkelijkheid in mijn lange loop van schaakgekte slechts 1x gezien, ongeveer 60 jaar geleden, en op het bord van een ander! (En die wist hoe het moest!)