Categoriearchief: oplossingen

Hersenfitness 32 + Oplossing

Train uw voorstellingsvermogen. Zonder houtjes of computerprogramma ! Weer een eindspelletje. Ook niet zo moeilijk, maar toch heel erg oppassen want met één pion meer kan er nog best wat fout gaan en kan het toch nog remise worden. wit aan zet.

Ik mocht de reacties ontvangen van Kees, Gerrit, Paul, en Peter(!!). Allemaal juist.

Het is niet moeilijk , maar het probleem is dat het gemakkelijk door een foutje toch remise kan worden, dankzij pat! Dat is heel belangrijk voor als u straks weer bij de club komt schaken. Het is zo’n probleem dat heel vaak in de praktijk voorkomt! Daarom heb ik hetmaar vrij uitvoerig in het ‘levende[ diagram gestopt.

Hersenfitnes31 + Oplossing

Train uw voorstellingsvermogen. Geen stukken verschuiven of knopjes indrukken!

De witte pionnenstelling lijkt beter. Maar de zwarte stukken staan niet slecht. Wit aan zet. Heeft die nog winstkansen?

Het was niet zo moeilijk dit keer. Zoals Frank, Gerrit, Kees aantoonden. Wit kan een pion snoepen, en zal dan wel kunnen winnen. Maar als je echt wilt aantonen dat wit wint, moet je wel diep gaan. Het wordt zo’n stelling waarin aan beide zijden pionnen naar de overkant stormen. Mij viel op dat je echt moet gaan tellen, want je denkt snel dat wit eerder is, maar zwart gaat dan ineens toch ook heel snel.

/

Hersenfitness 30 + Oplossing

Wit dreigt nogal wat. Iets met slaan op f6! Is daar nog iets aan te doen? Niet heel moeilijk, maar ik ben pas tevreden met een variant met vier zetten!

Goede oplossingen kwamen binnen van Frank, Kees, Martin en Gerrit.

Het beginidee was niet moeilijk, maar om zonder bord of computerprograma het slot te zien is niet voor iedereen weggelegd. Het kan voor velen net ‘achter de horizon’ liggen.

Hersenfitness 29 + oplossing

Train uw voorstellingsvermogen. Zonder digitale hulp of houtjes.

Dit keer wat minder moeilijk. Zwart is aan zet. Dus die zal wel wat kunnen in deze stelling.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Hersenfitness-29.jpg

Leek niet zo moeilijk. Maar aantal inzendingen viel tegen. Toch moeilijk, of al te simpel.

Buitengewoon gedetailleerde, perfecte oplossing van Gerrit. En natuurlijk ook correcte van Kees K.

Hersenfitness 27+ oplossing

Train uw voorstellingsvermogen! Zonder schaakprogramma of houtjes.

Tja, die vrijpion, is die nog te stoppen? Heeft wit nog wat? Erg lastig! Opgeven maar ! ?

Het bleek een lastige opgave. De analyse hieronder van Jos bij de reacties is juist. Na 1. g6+ is het na Kh6 en 2. Pf4+ wel duidelijk. De zwarte vrijpion gaat eraf en dan kan zwart niet meer winnen. Maar na 1. …. Kh8? Paul en Stefan kwamen er niet uit. Ik zag het zelf ook niet. Jos en Kees en Gerrit zagen het wel. Ook met een Dame meer kan zwart geen mat geven. De witte koning duikt daarvoor weg. Je komt met zwart niet verder dan schaakjes geven. Volgens Komodo 14 kan het zwart niet lukken roet in het eten te gooien. Ik neem maar aan dat dat juist is.