Categorie archief: Schaak diversen

Het drama Kramnik

Kramnik is 43 jaar. Vandaag de dag  niet erg jong voor een topschaker. Maar ja, het is wel een absolute topper. Hij won het Hoogoventoernooi in 1998. Kramnik werd wereldkampioen in 2000, na een match tegen Kasparov nota bene. Hij bleef het tot 2007!  Het toernooi in Dortmund – waar ik enkele keren verslag van uitbracht op de site- won hij vijf maal achtereen! Hij speelde zeer regelmatig in het Tata-toernooi.  Altijd hoog geëindigd. Vorig jaar werd hij nog derde. Achter Carlsen en Giri.

Dit jaar werd het ineens een drama. Ik denk dat alle schaakenthousiasten geschokt zullen zijn. Hij werd dit jaar laatste! 14e !!!! Bijna niets lukte. Zijn partijen zaten ineens vol fouten. Hoe komt zoiets?

Het leek of hij zijn stijl had veranderd. Waar hij vroeger altijd heel degelijk en voorzichtig en strategisch speelde, probeerde hij nu vaker aan te vallen. Kwam het daardoor? Bekend is dat Kramnik geregeld met zijn gezondheid sukkelt. Was het dat? Is het een aankondiging van een vroege Alzheimer? Je gaat de raarste dingen denken.

Zijn partij tegen Jorden van Foreest is een mooi voorbeeld. ik denk dat hem er heel veel aan gelegen was om die partij te winnen.Het was de 11e ronde. Ze vroegen hem of hij er niet erg onder leed dat hij laatste stond. ‘Ach’, zei hij. ‘Ik ben gewoon een ouwe man, die schaken een leuk spelletje vind. Maar ik heb nog drie rondes!”

Hij viel aan, tegen Jorden. En dat gebeurde knap. Het leek even of Jorden’s laatste uurtje geslagen had. En toen ging het bij Kramnik alweer haperen.

Kramnik-vForeest1

Kramnik speelde 20.Tf3? [Met de bedoeling Th3.  Maar dit is de minste van drie mogelijkheden]

Veel beter is  20.Pxd6! Dxd6

Kramnik-vForeest2

En dan volgt een hoogstwonderbaarlijke zet die tot groot voordeel voor wit had kunnen leiden. Zoiets hebt u waarschijnlijk  nog nooit gezien.  21.Ph8!!

21. Ph8!!  Tff8  22.Tf3 Kxh8 23.Th3 h6 24.Lxh6]

21. Ph8!!  Kxh8 22.Dxf7

21. Ph8!! Tef8 22.Pxf7 Txf7 23.Tf3

(20. Ph8!?  dit had dus ook een zet eerder gekund maar is dan iets minder goed omdat dan de toren op f7 nog gedekt staat door het paard op d6. Daarom eerst Pxd6)

Na het gespeelde 20. Tf3 houdt wit wat voordeel, maar zwart krijgt tijd om de ergste dreigingen te elimineren. (20…Pxg6 21.fxg6 hxg6 22.Dxg6 Pxc4 23.bxc4)Doch door een fout op de 25e zet raakt wit ook dat kleine  voordeel kwijt. Zwart krijgt daarna de kans om via een achterdeur weg te vluchten uit de gevarenzone. Dan is er niets meer aan de hand. Weer heeft Kramnik een winst uit zijn handen laten vallen.

Kramnik-vForeest3

 Kramnik zal wel heel teleurgesteld zijn geweest, en weigert het te accepteren. Hij speelt nog eindeloos door in remisestand. En dan maakt van Foreest een ernsige fout bij zet 49. en verliest alsnog.

Ik weet niet wat ik nu moet voelen. Opluchting omdat Kramnik nu nog een kans heeft van die vermaledeide laatste plaats weg te komen, of medelijden met van Foreest die een opsteker in de vorm van een uit het vuur gesleepte remise tegen de ex-worldchampion ook best wel heel goed zou kunnen gebruiken. Want ook Van Foreest kreeg heel wat voor zijn kiezen in zijn eerste toernooi op het allerhoogste niveau. Samen met Kramnik was hij de kop van Jut in dit toernooi.

In de voorlaatste ronde won Kramnik ook, maar verknoeide alles weer door zich in de laatste ronde verschrikkelijk te laten afdrogen door ene Samuel Shankland. (Who the hell is … )

Ik ben benieuwd hoe Kramnik en v. Foreest hun afgang gaan verwerken. Het zou me niets verbazen als één of beiden met schaken gaan stoppen. Van Foreest heeft al eens aangekondigd dat hij als zijn spel geen progressie meer vertoont naar de universiteit gaat en gaat studeren.  En Kramnik? Misschien was er een duidelijke reden voor. Misschien horen we dat nog eens. Misschien was hij het hele toernooi ziek.  Maar anders …….

TaTaTaTa 2019!

Dinsdag was het eindelijk weer zo ver. Een middagje tata.

Mag ik vandaagdedag nu wel of niet foto’s publiceren van zo’n publiek evenement? Er lopen toch ook echte journalisten rond die foto’s maken. Er valt toch niet aan te beginnen om iedereen te gaan vragen of ze toestemming willen verlenen? Het lijkt me een beetje gratis reclame voor de schaakprofessionals, voor Tata Steel, voor het toernooi, voor de schaaksport. Kan toch geen kwaad. Ik doe het maar. Ik zie wel.

Als ouwe kiebitzer verbaas ik me er steeds weer over dat ineens veel vertrouwde gezichten verdwenen zijn. Waar zijn de smaakmakers So, Karjakin, Caruana, Hou Yifan van vorig jaar?  Om maar te zwijgen van de al langer verdwenen schakers die je als eenvoudige amateur graag volgde, omdat die zo vaak iets leuks op hun bord toverden. Mannen als Aronian, Ivantsjoek, en dat type van soort.

Er zullen wel goede redenen voor zijn: te duur, verplichtingen elders, te oud, te moe, te ziek, vormverlies, enz.

Maar er zijn wel weer nieuwe gezichten. Sommigen moeten nog beroemd worden. Anderen zijn het al.Terug van even weggeweest : Ding,  Nepomniachtchi, Radjabov. Ook wel leuke schakertjes.

Foto’s groter of beter? Klik erop!

 2S7A4990WEB  2S7A4990WEB

Ding,                    China   , Elo 2813,    4e op de wereldranglijst

 

2S7A5005WEB  2S7A5005WEB

Nepomniachtchi    Rusland  , 2763   ,  13e

Hij ziet er niet al te gevaarlijk uit, beetje als een goedmoedige sloddervos.  Maar kijk maar uit.  Hij staat na ronde 4 ongedeeld op de 1e plaats. 

 2S7A4988WEB        2S7A4988WEB

Radjabov   (rechts) ,     Azerbeidzjan,    elo 2757,   14e

Speelt ook vaak boeiende partijen. Ex-wereldkampioen Anand kon niet van hem winnen vanmiddag: remise.

En heel veel voor mij  niet of minder bekende  gezichten:

2S7A4994WEB       2S7A4994WEB

(Links)   Rapport,  Hongarije,   2731     23e

Rapport staat bekend om zijn onorthodoxe openingenaanpak.  Hij is er vooral op uit om zijn tegenstanders uit hun repertoire te halen.  Zet 1 .  b3 !?   bijvoorbeeld.  Ja zulke mensen bestaan.  Ik ken er nog één. In Middenbeemster. Maar vanmiddag had Rapport er weinig succes mee. Giri was er niet van onder de indruk, stond met zwart gauw gelijk, en maakte later gehakt van hem.

2S7A4999WEB 2S7A4999WEB

(links)   Duda,   Polen,           2738,      19e

Shankland,  USA       2725,        27e

Het werd remise. Ik heb er niets van gezien. De commentator sloeg ze maar over. Was zeker niet  erg boeiend. Volgende keer beter.

2S7A5019WEB  2S7A5019WEB

Fedoseev,  Rusland,  2724,  28e     (Nog pas 23 lentes jong.)  

Die hield vanmiddag met zwart Ding op remise. Niet gering.

En  dan was er nog ene   Vidit   India  2695

Die vergat ik te kieken. Dus dat plaatje houdt u nog even van me tegoed. Ik had nog nooit van hem gehoord. Onze ex-kampioen van Nederland,  Jorden van Foreest, nu in ieder geval wel. In een pionneneindspel met ongelijke lopers wist hij buitengewoon listig Jorden een remise te ontfutselen. Een zeer leerzaam eindspel dat ons in de commentaarzaal grondig uitgelegd werd door Gert Ligterink, en dat ik ademloos volgde.

2S7A5054WEB  2S7A5054WEB

En toch zijn ik en Ligterink (grapje) van mening dat een pion achterstand met ongelijke lopers vrijwel altijd remise is. Maar nu dus even niet.

Verder veel meer vertrouwde gezichten.

2S7A5013WEB   2S7A5013

 

Van Foreest, Jorden,   2612   Ik noem zijn voornaam er maar bij, want er doen meer Van Foreesten mee in dit ternooi. Hij is wel degelijk grootmeester. Al zou je het nu nog niet zeggen, want hij staat na 4 rondes laatste.  Was in 2016  kampioen van Nederland. (Giri deed niet mee) Lijkt daarna een beetje stil te staan. Ach, die zal ook nog wel opfleuren. Het is ook wel een heel zwaar toernooi waarin hij nu moet spelen.

2S7A2455   2S7A2455   (2018)

Vladimir  Kramnik. Een fotootje van vorig jaar. Ik kon hem nu niet fotograferen, want hij was steeds even weg. Naar de WC waarschijnlijk.  Herinnert u zich nog de commotie bij de match om het wereldkampioenschap in  2006?  Topalov vond het verdacht dat Kramnik 50 keer per partij het toilet bezocht. Die protesteerde bij de wedstrijdleiding. Verdacht Kramnik van computertjes in de toiletruimte  en dat leidde tot een flinke rel. Kramnik heeft een fysieke kwaal met veel binnenlandse onlusten. Vandaar. Maar geestelijk gaat het nog wel goed met hem. Hoewel zijn schaakprestaties beginnen af te zwakken. Hij versloeg nota bene ooit, in 2000, Kasparov in een match om het wereldkampioenschap . De ex-wereldkampioen staat nu na 4 rondes op de laatste plaats.  Zelf zegt hij ervan: ”Ach ja , ik ben een ouwe man met nog heel veel plezier in schaken.” Ik denk dat hij binnenkort  wel weer even zal opveren.

Zijn partij vanmiddag met Carlsen was behoorlijk spannend. Kramnik offerde ergens een pion om gebruik te kunnen maken van een wat mindere posite van Carlsen’s stukken op de damevleugel.  Ik dacht dat hij toen beter stond. Maar zijn eigen visie : ‘Ik stond gelijk, maar later toch weer minder, maar wist het toch nog remise te houden.”

2S7A4997WEB  2S7A4997WEB

Een aan zichzelf twijfelende wereldkampioen Magnus Carlsen, Noorwegen, 2835?  Is hij intussen een nieuwe remisekoning geworden?  Hij heeft nu in het klassieke schaak 21 remises achter elkaar gespeeld. Niet leuk meer.

2S7A5006WEB  2S7A5006WEB

Vindt hij zelf ook niet. Je kunt het aan hem zien.

2S7A5011WEB   2S7A5011WEB

 Mamedyarov,   Azerbeidzjan, 2817, 3e op de wereldranglijst! Wilde vanmiddag met wit graag Nepomniachtchi ( Die ga ik in het vervolg Nepom noemen. Zijn naam is echt niet te onthouden) verslaan en inhalen, maar dat lukte niet. Het werd remise na wat Nepom zelf een saai partijtje noemde.

En natuurlijk onze topper

2S7A5017WEB   2S7A5017WEB

Vorig jaar eindigde hij op de tweede plaats. Een enorme prestatie. Maar of dat weer gaat lukken? Hij begon het toernooi slecht, met gelijk een nederlaag, maar knokte zich nu terug met 2 overwiningen en 1 remise, en staat nu toch weer tweede. We zijn benieuwd.

In de tweede grootmeestergroep (The Challengers) vielen mij op:

2S7A4995WEB   2S7A4995WEB

Lucas van Foreest, grootmeester, 2502 

Ja die hebben we ook nog, en die schiet de laatste tijd als een speer omhoog.

Maar je staat toch versteld van

2S7A4991WEB

Praggnanandhaa,  India,  2539 !!!!    Werd grootmeester toen hij 10 jaar oud was. De foto is van nu. Hij is nu 13.

En in de allerhoogste afdeling van de amateurs, groep1, loopt nog een wonderkind. Waarom verstopt hij zich? Verlegenheid?  Of heeft hij het koud. Dat zal het niet wezen, want hij komt uit Rusland en daar kan het behoorlijk koud zijn in januari. Ik vind het wel een mooi plaatje:

2S7A5033WEB  2S7A5033WEB

Dudin,  Rusland,  elo 2300     Hij is wel wat ouder dan je denkt: hij is al 15! Waarschijnlijk te weinig gegroeid, want te weinig bewogen door te veel stilzitten achter een schaakbord.

2S7A5038WEB  2S7A5038WEB

Hebben die jongens het al ver geschopt, er is nog genoeg van dat veelbelovende  spul in aantocht.

2S7A5029WEB   2S7A5029WEB

IMG_1011WEB  IMG_1011WEB

2S7A5043WEB   2S7A5043WEB

Ik word er altijd een beetje blij van als ik dat zie.  Er is nog een toekomst voor het schaakspel. Al merken wij er in Middenbeemster niet veel van.

Het was weer een leuke middag. Weer wat bekenden ontmoet. Aanstaande vrijdag ga ik weer. Dan beginnen ook de tienkampen en zal ik zeker nog meer oude kennissen ontmoeten.

Ik kan het u aanraden.  Het is een feest daar. En ze hebben er uitstekende erwtensoep.

IMG_0999WEB  IMG_0999WEB

IMG_1005WEB IMG_1005WEB

IMG_1009WEB   IMG_1009WEB

 

 

Met Bram Vingerling op een zijspoor

Eerste ronde van het nieuwe jaar. Niet veel sensatie. Althans voor het passievere deel van het publiek. Voor de schakers zelf viel er natuurlijk wel veel te beslissen, en dat geeft spanning. Soms zelfs sensatie.

Ik ben begonnen aan mijn verslag van 8 januari, maar mijn geest dwaalt na deze bovenstaande eerste zinnen gelijk af. Schaken is een spel van alsmaar beslissingen nemen. Grote en kleine.  Saaie simpele en sensationele. Maar waarom is dat vaak zo lastig.  ???

Sorry, dat verslag van 8 januari komt later wel.

In mijn partijen op internet (Helena) valt me steeds meer op dat er zoveel momenten zijn in een schaakpartij dat ik geen flauw idee heb hoe het nu verder moet. Moet ik nu linksom of rechtsom? Is dat de geestelijke achteruitgang door de gevorderde leeftijd, of was dat altijd al zo, maar wilde ik het vroeger niet weten? Ik heb best ook wel wat boeken over strategie bekeken.  (Bijv. het onovertroffen ‘Oordeel en Plan’ van Euwe!!)  Maar die schaakwetjes helpen je vaak geen steek verder.

  • “Maar dan krijg ik een geïsoleerde pion, maar is dat wel erg? Kan ik die na een paar zetten oplossen of is dat helemaal niet nodig? “
  • “Maar dan krijgt hij de macht over die open lijn! “ Later zal blijken dat Komodo dat totaal onbelangrijk vindt. De klap blijkt in een heel andere hoek te zitten.
  • “Dan heb ik het loperpaar, en dat is goed in een open stelling. Maar noemen ze dit nu een open stelling?”

Soms maakt het eigenlijk echt niets uit. Zit je te tobben over linksom of rechtsom, maar is het allebei goed. Of allebei fout!

Meestal komt het gewoon doordat de oplossing van je probleem ‘achter je horizon’  ligt.  De stelling na 3 of 4 zetten krijg ik als mens wel een beetje, maar met geen mogelijkheid nog compleet voor ogen.

Ik vind het vooral moeilijk om stukken die in de combinatie zijn verdwenen ook echt weg te denken.  Dan zie ik die loper gewoon dubbel. Bijv. best wel op g6, maar ook nog steeds op d3.  Stukken die op het bord zie staan kan ik wel naar een ander veld verplaatsen maar toch niet weghalen. Wat ik in de realiteit  zie op het bord, zit het voorstellingsvermogen in mijn geest in de weg. Zitten daarom zelfs topschakers zo vaak naar het plafond te turen als ze nadenken, of zelfs naar het publiek,  in plaats van naar hun bord. Een eigenaardigheid die ik ook op ons clubje soms waarneem. Met name bij Martin Zwaneveld. Ik ben er nog niet achter of dat nu gewoon gewichtigdoenerij  is van hem, of dat hij dan ook niet gestoord wil worden door wat hij op het bord ziet.

Schaken is volgens mij eigenlijk niet zozeer een spel van vooruitdenken, maar vooral van vooruit zien. Wij zijn geen denkers, maar zieners.

Een recent voorbeeld  van het door de realiteit gedwarsboomde kijkvermogen van uw als ziener gehandicapte stukjesschrijver met een verslag van de erbij rondstormende gedachten:

10Beslissing1 10Beslissing      ES- Kwartier  ( 5 jan. 2018 – 11 jan. 2018)

U herkent het vast wel. Het begint met een gevoel “Ik sta beter! Dacht ik toch wel! De zwarte stukken staan er een beetje onbeholpen bij.  Wit heeft ruimteoverwicht. Wat is nu de dodelijke klap?“  Ik ga eindeloos zitten dubben over linksom of rechtsom. Wat ga ik spelen: 10. h4-h5  of  10. Ld3xg6 ? Vooral die laatste zet vraagt om drommels goed vooruit kijken! Want een stuk offeren voor niks is niet aan te bevelen. Maar het is natuurlijk wel de leukste. En deels geforceerd. Geforceerde zetten zijn het gemakkelijkst voor ons als zienertjes.

Doet u mee met het spelletje ” Ik zie ik zie wat jij niet ziet”? Wees nu eens niet te lui, en probeer in de verte te zien! Daarmee oefent u uw voorstellingsvermogen en daar gaat het toch om bij de schakerij. Daar wordt u sterker van.

Het eenvoudigst is :

10. Lxg6  fxg6? 11. Pxe6 (vork, dus daarom stond dat paard op dat wat gekke veld f4) De7 (of wat anders)  12. Dxg7  Maar nu beginnen we aardig aan het eind van ons gezichtsvermogen te geraken. 12. … Dxe6  en o ja dat zie ik nog net 13. Dxh7  

Een kwaliteit gewonnen en 2 pionnen. Maar kan die dame op h7 dan nog in de problemen raken?  Dat zou jammer zijn. Sorry maar dat zie ik niet meer helder. Rond de vierde zet ligt mijn horizon. (En zoals u weet staat achter de horizon toch de pot met goud!)  Ik denk dat de zwarte toren niet op tijd naar h8 kan komen om de dame aan te randen. Dat veld is niet gedekt. Dat kost tijd. Nee, dat zal niks worden voor MeToo. En ziet hoeveel andere zwarte stukken er maar wat hulpeloos bij staan. Gaat even duren voordat die zich in de strijd kunnen mengen!

U weet hoe dat gaat. U gaat nu het hele rijtje zetten nog een keer proberen te zien. En nog eens. En nog eens.  En nog eens. Overzie ik iets? OK, ik geloof het verder wel, wat ik verder niet meer zie, gok ik maar op gevoel, dus ik neem een beslissing :  Zo moet 10. Lxg6 goed zijn.  

Maar nu kijken naar wat er gebeurt als zwart niet met de pion terugneemt maar met de toren.  Ja, dan heb je je geofferde stuk gelijk terug. Is dus ook niks.

10Beslissing1

10. Lxg6  Txg6  11. Dxh7   “Nu staat wit 2 pionnen voor. De witte h-pion is een gevaarlijke vrijpion geworden.  Die gaat lopen!  Wat ben ik toch geniaal. En die zwarte toren op g6 staat aangevallen door het paard. Kan die toren nog wat kwaads aanrichten? Ik vind wel dat m’n dame even wat weinig plekken heeft. Nog eens kijken! Dameruil (Df8-g8) daar schiet hij niet veel mee op. Dat vind ik wel best! Mooi, dan lijkt het erop dat Lxg6 ook na Txg6 wel goed is. Nog een keer kijken …. Maar …. Maar ….     Shit !!  Na 11. Dxh7 kan 11. .. Tg6-h6!  en de dame heeft niet één veld meer. Die kan niet naar g6 wegens pion f7, niet naar f5 wegens pion e6 , niet naar pion e4 wegens pion d5. Dus toch. Wat verschrikkelijk jammer. Nog een keer kijken. Nog een keer. Nee, dat is mis. Beslissing: we spelen geen 10. Lxg6. Jammer, maar helaas. Toch wel knap van me dat ik dat nog kon zien.

Er komt dan maar iets simpels op het bord. Iets wat niet zoveel kwaad kan. Bijv. c2-c3. Niet zo leuk voor de passieve toeschouwer. Maar de schaker heeft heel wat sensationeels meegemaakt in dat laatste kwartier. Hij heeft vreugde beleefd aan een loperoffer en het toch bereiken van zijn horizon. Helaas bleek daar toch geen pot met goud te vinden. En nu is hij zo moe van al dat vooruitkijken dat hij bij die andere mogelijkheid na 10. h4-h5  nog wel ziet dat g6-g5 de dame wel erg gaat belemmeren in haar bewegingsvrijheid en hij heeft dus geen zin meer om dat verder uit te zoeken.

Analyse achteraf met Komodo toont aan: het grootste probleem is bij het vooruitzien om stukken onzichtbaar te maken. Want 10. Lxg6 Txg6  11. Dxh7 Th6 is wel goed voor wit omdat er nu helemaal geen loper meer op d3 staat. En dus kan de Dame wel nog weg:  Dh7 naar d3!!

Om dat te zien  moet je dus zowel de pion op g6 als Loper op d3 even totaal onzichtbaar maken.  

Figuren onzichtbaar maken dat kon in mijn jeugd de bekende kinderboekenfiguur Bram Vingerling moeiteloos, met een door hem ontdekt vloeistofje, maar ik kan het nog steeds niet. U natuurlijk wel!

Nou ja, dit borrelde even bij me boven. Sorry.

Nu moet ik maar eens aan het verslag beginnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Hoera, een dochter

De nieuwe prachtige aanwinst:

Sofia Anita Maria Zwaneveld

20171023_182109WEB

Klik op de foto om deze nieuwe mens in volle glorie te kunnen bewonderen!

Aan Martin de taak om er een opvolgster van de Polgars van te maken. Of de nieuwe Machtelt v. Foreest.  Ik kan me vergissen, maar het lijkt alsof ze nu al ligt te grinniken. Om die laatste partij van haar vader.