Categorie archief: Schaak diversen

Met Bram Vingerling op een zijspoor

Eerste ronde van het nieuwe jaar. Niet veel sensatie. Althans voor het passievere deel van het publiek. Voor de schakers zelf viel er natuurlijk wel veel te beslissen, en dat geeft spanning. Soms zelfs sensatie.

Ik ben begonnen aan mijn verslag van 8 januari, maar mijn geest dwaalt na deze bovenstaande eerste zinnen gelijk af. Schaken is een spel van alsmaar beslissingen nemen. Grote en kleine.  Saaie simpele en sensationele. Maar waarom is dat vaak zo lastig.  ???

Sorry, dat verslag van 8 januari komt later wel.

In mijn partijen op internet (Helena) valt me steeds meer op dat er zoveel momenten zijn in een schaakpartij dat ik geen flauw idee heb hoe het nu verder moet. Moet ik nu linksom of rechtsom? Is dat de geestelijke achteruitgang door de gevorderde leeftijd, of was dat altijd al zo, maar wilde ik het vroeger niet weten? Ik heb best ook wel wat boeken over strategie bekeken.  (Bijv. het onovertroffen ‘Oordeel en Plan’ van Euwe!!)  Maar die schaakwetjes helpen je vaak geen steek verder.

  • “Maar dan krijg ik een geïsoleerde pion, maar is dat wel erg? Kan ik die na een paar zetten oplossen of is dat helemaal niet nodig? “
  • “Maar dan krijgt hij de macht over die open lijn! “ Later zal blijken dat Komodo dat totaal onbelangrijk vindt. De klap blijkt in een heel andere hoek te zitten.
  • “Dan heb ik het loperpaar, en dat is goed in een open stelling. Maar noemen ze dit nu een open stelling?”

Soms maakt het eigenlijk echt niets uit. Zit je te tobben over linksom of rechtsom, maar is het allebei goed. Of allebei fout!

Meestal komt het gewoon doordat de oplossing van je probleem ‘achter je horizon’  ligt.  De stelling na 3 of 4 zetten krijg ik als mens wel een beetje, maar met geen mogelijkheid nog compleet voor ogen.

Ik vind het vooral moeilijk om stukken die in de combinatie zijn verdwenen ook echt weg te denken.  Dan zie ik die loper gewoon dubbel. Bijv. best wel op g6, maar ook nog steeds op d3.  Stukken die op het bord zie staan kan ik wel naar een ander veld verplaatsen maar toch niet weghalen. Wat ik in de realiteit  zie op het bord, zit het voorstellingsvermogen in mijn geest in de weg. Zitten daarom zelfs topschakers zo vaak naar het plafond te turen als ze nadenken, of zelfs naar het publiek,  in plaats van naar hun bord. Een eigenaardigheid die ik ook op ons clubje soms waarneem. Met name bij Martin Zwaneveld. Ik ben er nog niet achter of dat nu gewoon gewichtigdoenerij  is van hem, of dat hij dan ook niet gestoord wil worden door wat hij op het bord ziet.

Schaken is volgens mij eigenlijk niet zozeer een spel van vooruitdenken, maar vooral van vooruit zien. Wij zijn geen denkers, maar zieners.

Een recent voorbeeld  van het door de realiteit gedwarsboomde kijkvermogen van uw als ziener gehandicapte stukjesschrijver met een verslag van de erbij rondstormende gedachten:

10Beslissing1 10Beslissing      ES- Kwartier  ( 5 jan. 2018 – 11 jan. 2018)

U herkent het vast wel. Het begint met een gevoel “Ik sta beter! Dacht ik toch wel! De zwarte stukken staan er een beetje onbeholpen bij.  Wit heeft ruimteoverwicht. Wat is nu de dodelijke klap?“  Ik ga eindeloos zitten dubben over linksom of rechtsom. Wat ga ik spelen: 10. h4-h5  of  10. Ld3xg6 ? Vooral die laatste zet vraagt om drommels goed vooruit kijken! Want een stuk offeren voor niks is niet aan te bevelen. Maar het is natuurlijk wel de leukste. En deels geforceerd. Geforceerde zetten zijn het gemakkelijkst voor ons als zienertjes.

Doet u mee met het spelletje ” Ik zie ik zie wat jij niet ziet”? Wees nu eens niet te lui, en probeer in de verte te zien! Daarmee oefent u uw voorstellingsvermogen en daar gaat het toch om bij de schakerij. Daar wordt u sterker van.

Het eenvoudigst is :

10. Lxg6  fxg6? 11. Pxe6 (vork, dus daarom stond dat paard op dat wat gekke veld f4) De7 (of wat anders)  12. Dxg7  Maar nu beginnen we aardig aan het eind van ons gezichtsvermogen te geraken. 12. … Dxe6  en o ja dat zie ik nog net 13. Dxh7  

Een kwaliteit gewonnen en 2 pionnen. Maar kan die dame op h7 dan nog in de problemen raken?  Dat zou jammer zijn. Sorry maar dat zie ik niet meer helder. Rond de vierde zet ligt mijn horizon. (En zoals u weet staat achter de horizon toch de pot met goud!)  Ik denk dat de zwarte toren niet op tijd naar h8 kan komen om de dame aan te randen. Dat veld is niet gedekt. Dat kost tijd. Nee, dat zal niks worden voor MeToo. En ziet hoeveel andere zwarte stukken er maar wat hulpeloos bij staan. Gaat even duren voordat die zich in de strijd kunnen mengen!

U weet hoe dat gaat. U gaat nu het hele rijtje zetten nog een keer proberen te zien. En nog eens. En nog eens.  En nog eens. Overzie ik iets? OK, ik geloof het verder wel, wat ik verder niet meer zie, gok ik maar op gevoel, dus ik neem een beslissing :  Zo moet 10. Lxg6 goed zijn.  

Maar nu kijken naar wat er gebeurt als zwart niet met de pion terugneemt maar met de toren.  Ja, dan heb je je geofferde stuk gelijk terug. Is dus ook niks.

10Beslissing1

10. Lxg6  Txg6  11. Dxh7   “Nu staat wit 2 pionnen voor. De witte h-pion is een gevaarlijke vrijpion geworden.  Die gaat lopen!  Wat ben ik toch geniaal. En die zwarte toren op g6 staat aangevallen door het paard. Kan die toren nog wat kwaads aanrichten? Ik vind wel dat m’n dame even wat weinig plekken heeft. Nog eens kijken! Dameruil (Df8-g8) daar schiet hij niet veel mee op. Dat vind ik wel best! Mooi, dan lijkt het erop dat Lxg6 ook na Txg6 wel goed is. Nog een keer kijken …. Maar …. Maar ….     Shit !!  Na 11. Dxh7 kan 11. .. Tg6-h6!  en de dame heeft niet één veld meer. Die kan niet naar g6 wegens pion f7, niet naar f5 wegens pion e6 , niet naar pion e4 wegens pion d5. Dus toch. Wat verschrikkelijk jammer. Nog een keer kijken. Nog een keer. Nee, dat is mis. Beslissing: we spelen geen 10. Lxg6. Jammer, maar helaas. Toch wel knap van me dat ik dat nog kon zien.

Er komt dan maar iets simpels op het bord. Iets wat niet zoveel kwaad kan. Bijv. c2-c3. Niet zo leuk voor de passieve toeschouwer. Maar de schaker heeft heel wat sensationeels meegemaakt in dat laatste kwartier. Hij heeft vreugde beleefd aan een loperoffer en het toch bereiken van zijn horizon. Helaas bleek daar toch geen pot met goud te vinden. En nu is hij zo moe van al dat vooruitkijken dat hij bij die andere mogelijkheid na 10. h4-h5  nog wel ziet dat g6-g5 de dame wel erg gaat belemmeren in haar bewegingsvrijheid en hij heeft dus geen zin meer om dat verder uit te zoeken.

Analyse achteraf met Komodo toont aan: het grootste probleem is bij het vooruitzien om stukken onzichtbaar te maken. Want 10. Lxg6 Txg6  11. Dxh7 Th6 is wel goed voor wit omdat er nu helemaal geen loper meer op d3 staat. En dus kan de Dame wel nog weg:  Dh7 naar d3!!

Om dat te zien  moet je dus zowel de pion op g6 als Loper op d3 even totaal onzichtbaar maken.  

Figuren onzichtbaar maken dat kon in mijn jeugd de bekende kinderboekenfiguur Bram Vingerling moeiteloos, met een door hem ontdekt vloeistofje, maar ik kan het nog steeds niet. U natuurlijk wel!

Nou ja, dit borrelde even bij me boven. Sorry.

Nu moet ik maar eens aan het verslag beginnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Hoera, een dochter

De nieuwe prachtige aanwinst:

Sofia Anita Maria Zwaneveld

20171023_182109WEB

Klik op de foto om deze nieuwe mens in volle glorie te kunnen bewonderen!

Aan Martin de taak om er een opvolgster van de Polgars van te maken. Of de nieuwe Machtelt v. Foreest.  Ik kan me vergissen, maar het lijkt alsof ze nu al ligt te grinniken. Om die laatste partij van haar vader.

Zomermarkt 2016

We waren er weer bij! Zomermarkt 2016.

De omstandigheden waren niet ideaal:  wisselvallig weer met enkele stevige buien. Gelukkig ook nog wel geregeld zon.

Belangstellenden voor een potje schaak ook wat minder dan vorige jaren. Mij viel vooral op dat er toen ook veel meer kinderen aanschoven. Ik denk dat de kleine malaise op schoolschaakgebied bij de Blauwe Morgenster daar een rol bij speelt. Maar ze waren er gelukkig toch ook wel, vaak zeer jong en zeer hoopgevend.

Foto's groter en beter: erop klikken. Terug met <-

SAM_4651b

Al verbazingwekkend bedreven. Van wie geleerd? Van de trotse moeder.

Belangstelling van de clubleden ook wat geringer dan verwacht. Maar het enthousiasme van Jasper, Ron, Paul en Eddy (allen vrijwel de gehele dag) en van Bert en Martin maakte er een gezellige dag van. En als er zich geen publieke tegenstanders aanmeldden, dan maar met onderlinge partijtjes reclame maken voor onze edele denksport.

SAM_4646bweb

Door niets of niemand af te leiden!

SAM_4637bweb

En nu maar hopen dat het helpt! Vast wel! Gewoon volhouden!

 

 

 

 

 

 

 

 

algemene jaarvergadering 2016

 

IMG_0128bWEB

Grote opkomst! Wegensruimtegebrek neem de voorzitter genoegen met een staanplaats.

Notulen Algemene ledenvergadering Aris de Heer

Datum 30-05-2016

Aanwezig: G. v Dok, B. Kuijer, E. Saraber, J. Kuijer, F de Geus, M. Zwaneveld, S. Daamen, R. de Vink, M. van Wijk, P. Verkooijen, N. Kuijer, J. Ittmann.

Afwezig: P. van Putten, J. Lohmann

1. Opening

Om 21.00 uur wordt de vergadering geopend door de voorzitter B. Kuijer. Bert heet iedereen van harte welkom.

2. Mededelingen. Geen

3. Interne jeugd / externe jeugd Aris de Heer

* Er zijn nu 7 jeugdleden die regelmatig komen. Voor komend seizoen heeft 1 lid aangegeven niet meer te komen.

* Eddy blijft op woensdagmiddag assisteren op de Blauwe Morgenster, dit zijn meer gevorderde kinderen (ong 10). Om meer leerlingen te krijgen heeft Eddy voorgesteld om samen met de ouders schaakles te geven, dit moet op een avond. De school stelt zijn locatie niet beschikbaar. Een mogelijkheid is om enkele avonden het IJsclub gebouw af te huren. In het begin van komend seizoen pakt Martin dit op, hij wordt ondersteund door Eddy, Ron en Bert.

* Het jeugdtoernooi was een succes en wordt voortgezet.

* Er is een externe competitie met Purmerend en Volendam gespeeld. Aris de Heer is derde geworden.

* Sven geeft aan dat er jeugdtoernooien zijn tot 19 jaar in Noord-Holland (Grand Prix toernooien)

* Bert wil 1 maal per vier weken een uur lesgeven, hij vraagt hiervoor versterking. Ron meldt zich hiervoor aan.

* Einduitslag interne jeugd

1. Koen May

2. Sipko Metselaar

3. Jeffrey van Linnen

4. Ingekomen stukken

* Aris de Heer heeft zich opgegeven voor de jaarmarkt op 4 september 2016. Mail is uitgestuurd voor assistentie.

5. Bestuursverkiezing

* Geen leden aftredend.

6. Externe competitie

We zijn op de vierde plaats geëindigd.

Score individueel:

1 Gerrit 75%

2 Bert 57%

3 Paul 57%

* Jos kan niet meer intern meespelen, maar wil wel voor de externe meespelen. Jos zal dan alleen de bondscontributie afdragen.

* Er blijft op rating worden ingedeeld.

* Maar jeugd vaker indelen voor de externe competitie.

* Pieter Hopman wordt gevraagd om mee te doen voor de externe competitie. Actie Martin

7. Interne competitie

Einduitslag:

1 Bert 389 76,7%

2 Ron 385 76,7%

3 Martin 317 59,3%

Beste Juniorschaker is Marco van Wijk.

* Speellokaal en speelavond blijft Lunchroom ”het Middenpunt” op maandagavond.

* De prijzen worden uitgereikt. Er wordt nog een prijs besteld voor de beste speler in de Bondscompetitie.

8. Website

De web site wordt gewaardeerd en wordt ook door niet-leden gelezen. Eddy geeft aan de site ook dit jaar te onderhouden.

9. Financiën

* Frank heeft het financieel jaarverslag nog niet geheel gereed. Begroting is neutraal afgesloten. Het jeugdtoernooi heeft geld gekost, de jeugd heeft de contributie betaald. Amber Lakenburg uitschrijven.

* Niels en Joop zullen de kascontrole uitvoeren, bij het begin van het seizoen

* De contributie voor senioren blijft 75 euro per jaar.

* De reiskosten vergoeding blijft 20 cent/km.

* Contributie voor de jeugd is 35 euro.

10. Jaarverslag

* Het Jaarverslag (notulen ALV juni 2015) staat op de website. Hierover zijn geen opmerkingen. De notulen van de ALV 2016 komen ook op de website.

11. Rondvraag

* Gerrit wil ook in het voorjaar op de voorjaarsmarkt, Aris de Heer promoten.

* Het nieuwe seizoen begint op 29 augustus, dit wordt gestart met een simultaan door Bert.

12. Sluiting

Bert sluit om 22.20 uur de vergadering

IMG_0129bWEB

Algemene ledenvergadering Aris de Heer

______________________________________________________________________________________________

Notulen Algemene ledenvergadering Aris de Heer

Datum 01-06-2015

 

Aanwezig: G. v Dok, B. Kuijer, E. Saraber, J. Kuijer, F de Geus, M. Zwaneveld,  M. Bosnjak, R. de Vink, M. van Wijk, P. Verkooijen, N. Kuijer, J. Itman.

Afwezig: S. Vink,  P. van Putten.

 

1. Opening

Om 20.25 uur wordt de vergadering geopend door de voorzitter B. Kuijer. Bert heet iedereen van harte welkom.

2. Mededelingen.

3. Interne jeugd / externe jeugd Aris de Heer

* Er zijn nu 10 jeugdleden die regelmatig komen, plus Jasper en Niels als invaller.

* Eddy blijft op woensdagmiddag les geven op de Blauwe Morgenster, dit zijn twee groepen van beginners (begon met 10 kinderen en eindigde met 4) en iets meer gevorderde kinderen (begon met 10 kinderen en eindigde met 9). Nadeel is wel dat vaak woensdagmiddag vergaderd moet worden, toneeluitvoering is en daarom het schoolschaak niet doorgaat. Vergaderingen gaan voornamelijk over een nieuwe lesvorm, schoolschaak heeft voor de school geen hoge prioriteit. Jeugdschaak in Noord-Holland zit in de lift, er zijn meer kinderen lid van een schaakclub dan voorheen. In september wordt weer een nieuwe start gemaakt, assistentie is gewenst. Om meer medewerking vanuit de school te krijgen, wordt een gesprek met de schoolleiding voorgesteld. Martin en Eddy zullen een gesprek aanvragen.

* Het jeugdtoernooi was een succes en wordt voortgezet.

* Purmerend wil meer samenwerking met de jeugd, hieruit is een externe competitie met ook Volendam gekomen. Aris de Heer is tweede geworden en heeft een beker gewonnen.

* Er is ook 2 maal per jaar een toernooi dag op zaterdag, Marko wil (indien hij zijn rijbewijs haalt) wel assisteren.

4. Ingekomen stukken

* Aris de Heer heeft zich opgegeven voor de jaarmarkt op 6 september. Mail is uitgestuurd voor assistentie.

* Andere opzet van de externe competitie wordt door de bond nog uitgewerkt.

5. Bestuursverkiezing 

* Drie leden  aftredend. Gerrit, Paul en Martin zijn aftredend en herkiesbaar. Met algemene stemmen worden zij herkozen

6. Externe competitie 

Chauffeurs bij Uitwedstrijden

06-11-2014 Bergen 2   Ron Paul

12-12-2014 Aartswoud 2   Bert, Martin

10-02-2015 Oppositie       Martin, Paul

10-04-2015 Opening '64    Martin Paul

We zijn op de zesde plaats geëindigd.

Voorgesteld wordt door Ron om op rating in te delen. Met 5 voor en 4 tegen wordt het voorstel aangenomen.

7. Interne competitie

* Speellokaal en speelavond blijft Lunchroom ”het Middelpunt” op maandagavond. 

* Interne competitie wordt op dezelfde wijze voortgezet met inbegrip van de theorie avonden. Eddy memoreert wel dat hij geen feedback heeft gekregen naar aanleiding van de theorie-avond. Martin wil graag aan het begin van het seizoen de data weten. Eddy wil eerst 1 avond organiseren om het enthousiasme te peilen. Marko wil graag meedenken over een andere opzet. 

* De prijzen worden uitgereikt in het begin van de avond. Bert is als eerste geëindigd. Niels als beste jeugdspeler en Jasper als de blijste speler.

8. Web site 

De web site wordt gewaardeerd en wordt ook door niet leden gelezen. Eddy geeft aan de site ook dit jaar te onderhouden. Er is een nieuwe site die door Eddy en Martin is opgezet. Eddy bruist nog van de ideeën om meer verhalen erop te zetten. 

9. Financiën

* Frank heeft financieel jaarverslag opgemaakt en rondgestuurd. Begroting is met een plus van 21 euro afgesloten. Er zijn twee grote kostenposten, 450 euro aan klokken  en schaakboekjes 104 euro. Het jeugdtoernooi heeft geld opgebracht, de jeugd is niet zo gedisciplineerd om de contributie direct te betalen, dit moet strikter worden gehanteerd. Edwin Beers en Joop uitschrijven, Jasper opgeven bij de Bond.   

* Jos en Marko zullen de kascontrole uitvoeren, Frank doet een voorstel 

* De contributie voor senioren blijft 75 euro per jaar. 

* De reiskosten vergoeding blijft 20 cent/km.

* Contributie voor de jeugd is 35 euro. 

* Bij de Bond nagaan wat deze aan contributie heft aan de jeugd en wat als leeftijd wordt aangehouden. Actie Paul

10. Jaarverslag

* Het Jaarverslag (notulen ALV juni 2014) staat op de website. Hierover zijn geen opmerkingen.  De notulen van de ALV 2015 komen ook op de web site. 

11. Rondvraag

* Eddy geeft aan dat de jeugd geen grote vorderingen maakt. De opening is meestal wel in orde, maar er worden nog te vaak grote blunders gemaakt. Frank vindt dat er wel vorderingen worden gemaakt. Bert geeft aan dat de stap naar de senioren vrij groot is. 

* Gerrit vraagt zich af wanneer het seizoen begint. In principe wordt dit 31 augustus, dit wordt gestart met een simultaan door Bert.  

12. Sluiting

Bert sluit om 22.10 uur de vergadering