Categorie archief: Toernooien

Tata nakomelingen

\

1023WEB

Vrijdag was ik er weer. Ik had u nog plaatjes van door mij gemiste deelnemers beloofd. Nu begon ook de tienkamp voor amateurs en ook dat levert mij altijd weer leuke ontmoetingen op.
De nhsb was goed vertegenwoordigd. Met de ex-voorzitter en de huidige wedstrijdleider. Mij beiden welbekend van mijn periode in Caissa. Gerard Groot staat een beetje onscherp op de foto, maar dat is hij in het echt helemaal niet. Maar hij had mij in de gaten en ik moest een beetje te snel werken, om te voorkomen dat hij mij het kieken onmogelijk ging maken. Fred Avis staat er wel een somber op, maar dat is schijn. Dat is hij in het echt helemaal niet. Bovendien had hij net zijn partij in groep  3F van de tienkamp gewonnen en stond mij even hiervoor dan ook juist heel opgewekt te woord.

IMG_1033WEB
MG_1035WEB

Ook leverde dat mij weer het inmiddels jaarlijkse, altijd vertederende plaatje op van onze jeugdkampioene (tot 14 jaar) Machtelt van Foreest (nu 11 jaar oud, elo bijna 2000)

IMG_1014WEB

Nog even een plaatje van de plezierige stemming:

IMG_1016WEB

Deze middag had ik, als onverbeterlijke chauvinist,  ook nog de mazzel dat de twee Nederlanders hun partijen wonnen, en dat die ook nog eens heel leuk waren.

Giri speelde tegen Duda de opening sterk, maar ergens in de afhandeling ging het een beetje mis. Volgens de commentator (Robert Ris)  ging  hij, met een stuk tegen twee pionnen, ongetwijfeld winnen. Doch later werd het toch spannend, en verzuchtte Ris dat Giri het zichzelf wel moeilijk maakte. Maar goed, Giri won.

Jorden van Foreest stond al gauw veel minder tegen Fedoseef maar toen die wat te veel risico nam sloeg Van Foreest keihard terug. Het werd een schitterende eindfase met veel prachtige vondsten aan beide zijden.

Wat denkt u dat de beste zet hier voor wit is? Als wit de dames ruilt wordt het een eindspel met één pion meer en ongelijke lopers. Daar zit wit niet op te wachten.

Let er even op dat er behalve dat de witte Dame instaat nog een dreiging in zit. Als zwart op f4 slaat mag wit niet terugnemen wegens mat op g2.

 Foreest1

Bij mijn volgende website-bijdrage zal ik de zet vermelden waarmee wit bereikte dat zwart gelijk opgaf!

O ja, en nu, voor ik het weer vergeet, omdat ik Vidit gemist had, deze rijzende ster  (India, 2596,   24 jaar, nu gedeeld 5e , met slechts een half punt achterstand de 1e) hier alsnog:

   2S7A5061WEB

en in een voor hem karakteristieke houding, met de ogen dicht, de wegens WC-bezoek (?) vorige keer met een ouder kiekje afgescheepte Kramnik.

  2S7A5064WEB

Van hem kun je gemakkelijk imponerende foto’s maken. Die lukken altijd.

  IMG_1036WEB

Met dank aan al die vrijwilligers die dit toernooi mogelijk maken.  Met die imponerende citaten boven hun hoofd.

  IMG_1038WEB

Lentetoernooitje, laatste avond

Het zit er weer op. 4 weken rapid. Leuk sfeertje. Leuke potjes schaak.

Goed tegen de saaiheid van steeds dezelfde tegenstanders die een kleine vereniging onherroepelijk met zich mee brengt.  Eens tegen iemand anders spelen. Niet voor de 4e keer dit jaar tegen Mr.  X. Moet wel vermeld worden dat het aantal spelers van buiten toch wel nog wat groter mag worden. Meer reclame??

De sfeer was prima. Ontspannen. Gezellig.

Foto’s groter of beter, klik erop.

2S7A3492WEB

“He Martin, je hebt mijn uitslag tegen Kees toch wel goed genoteerd!”                2S7A3492WEB

Wat viel er te bewonderen vanavond? Waarover kon ik mij verbazen?

Dat Kees Kerkdijk extra hard van stapel liep , waarschijnlijk niet helemaal tevreden met zijn 3e plek op de ranglijst. Hij schuwde de offers niet. Maar dat liep niet zo goed af.  Hieronder een stelling tegen Frank, waarin hij een loper voor staat tegen 2 pionnen. En, zeer gewaardeerde lezer, aanschouwt met mededogen daarbij ook nog de troosteloze situatie van die witte toren, die wegens wangedrag in de hoek moet staan. Waar hij niet snel uit komt.

Lt4Frank1  Lt4Frank1

Ik dacht in mijn onnozelheid dat wit met a3 het paard op c5 kon terugwinnen.  Maar overzag voor het gemak maar even dat na 1. a3 gewoon 1. … Pb3 met aanval op Ta1 volgt waarna ook de loper op diverse plaatsen in veiligheid kan worden gebracht. Nee, wat Frank deed was veel beter:  1. Pd4  Dreigt hierna dan toch 2. a3 ? Nee dat niet, want dan volgt 2. …  Txd4 en daarna toch ook weer 3. ….  Pb3. Desondanks doet zwart er goed aan zijn paard in veiligheid te brengen met 1. ….   Pa6. Weliswaar wint wit dan een derde compensatiepion met . Pxc6, maar raakt na 2. …  Tc8 (op weg naar c2) van de regen in de drup. Flink voordeel voor zwart.  Maar, als gezegd, Kees is in een oorlogszuchtige stemming vanavond en offert : 1. …. Pxd3. En vergooit daarmee een flink stuk van zijn voordeel.  2. exd3 en zwart ziet er weinig voor terug.

Eindresultaat:  Frank blijft overeind. En wint zelfs nog.

En nog triester was Kees’ partij tegen Ab. Kees valt ook nu aan, maar veel te woest. Ab weet met diverse eenvoudig te vinden zetten de witte aanval volkomen te ontregelen en daardoor wordt Kees nog woester en speelt dan maar ‘va banque’,  rechtstreeks naar de ondergang.

Kees(wit) tegen Ron leek ook weer op een nederlaag uit te lopen. Hij stond al vroeg een pion achter (foutje? of offertje?) maar leek toch wel compensatie te hebben in de vorm van wat druk op de zwarte koningsstelling. De zwarte stukken op de damevleugel leken daarbij nogal onontwikkeld en werkeloos te moeten toezien.  Maar Ron ging daar wat aan doen, begon een tegenactie op de damevleugel, en langzamerhand raakte wit in de problemen. En nog steeds een pion achter. Toen ik dacht dat Ron het karwei nu wel geklaard zou hebben, bleken de heren remise te zijn overeengekomen. Ach, misschien de klok? Of gewoon omdat het laat op de avond was.

2S7A3479WEB   2S7A479WEB

“Het zit me niet mee vanavond, grrr”

En zo had onze eregast toch nog iets leuks vanavond , maar heel erg tevreden kan hij niet geweest zijn.

Onze andere eregast, Luc, deed het beter. Hij vaagde Peter al in de opening van het bord. Tegen Gerrit volgde hij zijn ons inmiddels bekende speelstijl, en toog alweer volop ten aanval. Maar Gerrit hield stand. Na veel afruil werd het een interessante stelling met alle zware stukken nog op het bord, maar weinig pionnen en helemaal geen lichte stukken meer. De stand was gelijk. Maar vereiste heel veel oplettendheid, beide partijen hadden kansen, en beide liepen grote risico’s.  De eerste die zich vergiste was Gerrit. Afgelopen, Luc won  Helaas was Luc één ronde oneven, anders was zijn avondje AdH misschien nog lolliger geworden.

Onze derde eregast, de vriendelijke Ruben, was in een vrijgevige bui vanavond.  Hij gaf een toren weg tegen Martin, daarna van alles tegen Gerrit, en startte ook tegen Herman met kadootjes  (een stuk en een pion,  leuk in surpriseverpakking). Maar daarna raakte ook Herman besmet met het  weggeef-virus en deed iets terug, met 2 stukken.  Via nieuwe wederzijdse vriendelijkheden kwam er vervolgens een grappige stelling op het bord met K + Dame + pionnen tegen K + T+ T + L.  Maar Herman ging door zijn vlag.

2S7A3487WEB 2S7A487WEB

Ruben in zijn karakteristieke, diep geconcentreerde pose,  hand voor de mond.

Ron had wat te corrigeren na een wat mislukte derde avond. Dat deed hij. Met snelle winst tegen Gerrit en een knappe rustige overwinning tegen Frank. Het ging lang gelijk op. “Ik had een klein plusje” zegt hij na afloop. En als ik dan bedenkelijk kijk “Nou ja, een stelling die me goed ligt!” Dat bleek, want uiteindelijk staat hij drie pionnen voor. Tegen Kees – als hiervoor al opgemerkt – neutraliseert hij met een pion meer bekwaam de tegenkansen van de opponent. Als hij niet zo beleefd van karakter was geweest en dus remise had accepteerde, had hij dit ook nog kunnen winnen. En zo steeg Ron alsnog naar de derde plaats. Dat lijkt nog wel ergens op. En toch leuk voor sommige anderen dat ze nu eindelijk eens niet achter Ron eindigen.

Frank zat het ook niet echt mee. Kreeg de hele avond kopstukken tegenover zich.  Niet dat hij daar nu bij voorbaat kansloos tegen is, beslist niet, maar toch …. Tegen Kees lukte het nog, maar tegen Ron en Bert niet. Hij begon wel met een redelijke of zelfs leuke stelling,  maar beide heren vingen de kansen ten overzijde bekwaam af en dat werden dus toch twee nederlagen.

2S7A3490WEB   2S7A490WEB

“Dit gaat weer fout! Waarom toch?? “

Desondanks bleef hij vierde op de ranglijst. Zal niet erg ontevreden zijn. Al had hij waarschijnlijk liever niet achter Martin geëindigd.

Wat te schrijven over Bert? Die was dit toernooitje ongenaakbaar. En onverslaanbaar. Hij stond  op 12 partijen genadiglijk  drie remises toe, maar tegen hem winnen was onmogelijk. Op deze laatste avond werd Ab weggeveegd, Martin kwam niet eens aan een rochade toe en werd aanvallend dolgedraaid, en een actieve Frank , als gezegd, werd bekwaam opgevangen en daarna van wat noodzakelijk materiaal ontdaan. Hij zag er na afloop heel tevreden uit.  Geen onder. Eindelijk Ron weer eens achter zich gelaten, en  "Martin moet wel bij de uitslag even mededelen dat ik ongeslagen ben dit toernooi."

De revelatie van dit toernooitje was Martin. Waar hij zelf een expert is in blunders op onverwachte momenten, liet hij die eer nu meestal aan zijn tegenstanders. Deze avond aan Ruben en aan Ab.  Ab bijv. hield het lang gelijk, tot hij blunderde. Iedereen weet dat Martin heel sterk en ondernemend kan schaken. Alleen af en toe ……   Nu dus niet! Hoera!

2S7A3489WEB 2S7A489WEB

“Ik had mijn stuk hier naartoe moeten spelen.”     “Ja, jammer hè”

Gerrit zat het niet echt mee. Tegen Luc verloor hij eigenlijk onverdiend (zie hierboven) , tegen Ron was hij al in de opening kansloos, en alleen tegen Ruben kon hij wat aan zijn puntentotaal doen. Zo belandde hij in de middenmoot, zoals meestal.

Ab zal wel tevreden zijn over zijn prestaties. Er valt een stijgende lijn te constateren. Hij zal zich met vreugde de winst tegen Frank, en winst deze avond tegen Kees, en remise tegen Ron herinneren. Hij werd ook enkele keren pijnlijk weggespeeld. En verloor ook wel eens door een kleinigheidje in een betere stelling. Derhalve toch een niet al hoge, maar verdienstelijke  plaats in de eindrangschikking

Voor onze aanstormende talenten Herman en Peter, en voor Ruben, ging het nog een beetje te snel.  Zij  waren echter voor mij allen een voorbeeld.  Hoe is het mogelijk om zo opgewekt of vrolijk te blijven kijken als je zoveel partijen verliest. Ik heb zelfs de indruk dat ze het lentetoernooitje best nog leuk vonden ook.  Uw ouwe brombeer zou het absoluut niet kunnen.  Oude wijsheid tot troost: schaken leer je het best door je verliespartijen.

2S7A3478WEB  2S7A478WEB

We mogen hopen dat er weer een herfsttoernooitje komt. Of iets informeels in de zomer? En dat we in november de eregasten van deze maand weer mogen begroeten.

Uitslagen 4e avond:

 

Nr.

White

Black

Result

1

Ab Hauer

Bert Kuijer

0-1

2

Martin Zwaneveld

Ruben Meirmans

1-0

3

Frank de Geus

Kees Kerkdijk

1-0

4

Ron de Vink

Gerrit van Dok

1-0

5

Luc Preeker

Peter van Putten

1-0

       

Nr.

White

Black

Result

1

Bert Kuijer

Martin Zwaneveld

1-0

2

Ron de Vink

Frank de Geus

1-0

3

Kees Kerkdijk

Ab Hauer

0-1

4

Ruben Meirmans

Gerrit van Dok

0-1

5

Herman Zwaneveld

Peter van Putten

0-1

       

Nr.

White

Black

Result

1

Frank de Geus

Bert Kuijer

0-1

2

Martin Zwaneveld

Ab Hauer

1-0

3

Kees Kerkdijk

Ron de Vink

½-½

4

Gerrit van Dok

Luc Preeker

0-1

5

Herman Zwaneveld

Ruben Meirmans

0-1

 

Eindstand:

Pos

Name

Gms

W

D

L

Score

1

Bert Kuijer

12

9

3

0

518

2

Martin Zwaneveld

11

7

2

2

434,7

3

Ron de Vink

12

6

4

2

395

4

Frank de Geus

11

5

3

3

357,8

5

Kees Kerkdijk

11

4

5

2

352,7

6

Gerrit van Dok

12

5

3

4

312,5

7

Paul Verkooien

5

2

1

2

258,2

8

Luc Preeker

5

3

0

2

210,6

9

Ab Hauer

11

3

1

7

202,3

10

Peter van Putten

11

2

1

8

167,2

11

Herman Zwaneveld

11

2

0

9

149,3

12

Matthijs Groot

7

1

0

6

143,2

13

Ruben Meirmans

6

1

1

4

140,5

14

Cornelis Groot

3

2

0

1

137,5

 

 

Lentetoernooitje, 3e avond

Purmerend liet zich weer zien. Zelfs het hele eerste team. Helaas ….  niet in de Beemster Eetkamer, maar aan de overkant, bij de Chinees. Die hadden wat te vieren. Ondanks de afstand en een raam bij ons en een raam bij hen  werd uw stiekeme paparazzo opgemerkt en vrolijk toegezwaaid.

2S7A3471WEB  2S7A3471WEB   Foto's beter of groter? Klik erop.

Daar hadden we dus niks aan. Gelukkig waren in onze eenvoudige lokatie  Kees, en Matthijs er weer en dit keer tot onze grote vreugde ook Luc Preeker, bekend van onze herfst-editie.  Die ging er vanavond weer stevig tegenaan. Die houdt van gambieten en offers. Bij hem is altijd wel wat te beleven. Wie van hem wil winnen moet geduld hebben en maar hopen dat hij in zijn aanvalsdrift een fout maakt.  Dat deed hij in de 1e ronde niet. Ab Hauer werd meedogenloos snel ingeblikt. Met fraaie aanvalspatronen.

2S7A3460WEB  2S7A3460WEB

In de tweede ronde leek een soortgelijk lot weggelegd voor Martin. Die had al spoedig geen koningsstelling meer over. Hij kon alleen nog ingenieus spartelen. Alleen liepen Luc’s aanvallende dame en dito loper elkaar even een beetje voor de voeten. Het leek een kwestie van eenvoudig hergroeperen en dan de doodklap uitdelen.  Maar Luc vatte het hergroeperen wat te zorgeloos op en zette zijn loper op een veld waar die gewoon geslagen kon worden. Martin bofte geweldig! Hij vond zelf dat het allemaal niet zo heel erg slecht was geweest, maar daar geloofde ik niks van.

2S7A3475WEB  2S7A3475WEB

Lt3Luc1  Lt3Luc1

Na  het gespeelde 1. Db3! dreigt er van alles.  Ld5 of Pe6+ of Lxd6  afhankelijk van zwart zet. Luc had niet voor niets een kwaliteit geofferd.  En ook in de derde ronde  speelde Luc sterk. Tegen Bert gaat het lang gelijk op. Dan lijkt wit (Bert) dankzij het dappere wat te onstuimige spel van zwart aanval te krijgen, maar Luc houdt tegendruk met 2 torens op de h-lijn.  Maar hij redt het uiteindelijk niet en tenslotte heeft wit twee torens +loper tegen een dame van Luc. Dat is te veel. Na een spannende sterke partij wint Bert toch!

Leuk allemaal. Wat me verder opviel was de ongelofelijke mazzel die Paul ten deel viel. Tegen ons aanstormende talent Peter stond hij in ronde 1 al spoedig straal verloren. Zelfs als Peter een paar keer de beste zetten mist,  blijft die op winst staan.

2S7A3462WEB  2S7A3462WEB

Lt3Peter1  LtrPeter1

Komodo geeft aan dat de sterke positie op de f-lijn plus de kwaliteit (Toren tegen Loper)  best een paar pionnen waard zijn.  Een voorbeeldje: 1…Lxf7 2.Dxf7+ Kh7 3.bxc3 Dxe3+ 4.Kh2 Dxc3 5.Tab1! Dxc2 ([5…b5 6.Tb3 Dc4 7.Dxc4 bxc4 8.Tc3 Te8 9.Txc4 Te6 10.Tf7]  6.Txb7 Tg8 7.Txc7

En ook later nog blijft Paul zwaar in de problemen zitten.

Lt3Peter2  Lt3Peter2

Een voorbeeldje:   1.bxc3 Dxe3 2.Dxc7 Dxc3 3.Tab1 b5 4.Tbd1 Dc4 5.Tf7 Dxc2 6.Td6  Maar hierna raakt Peter vermoeid van al die inspanningen om een prachtpartij te creëren, en begint te blunderen. Hij geeft een stuk weg en Paul wint. Totaal onverdiend!

Na in de 2e ronde tegen Bert aanmerkelijk interessanter gespeeld te hebben (Paul verliest een stuk, en lijkt kansloos, maar blijft aanvallen en dan wordt het toch nog spannend met 2 vrijpionnen. Maar Bert is nog steeds in vorm en neutraliseert alles en wint verdiend.

Maar in de derde ronde gebeurt het weer. Martin probeert een Blackmar-Diemer-gambiet op het bord te krijgen. Ik weet toevallig dat Paul daar in zijn vorige vereniging slechte ervaringen mee heeft opgedaan , en die sindsdien de neiging heeft om daar (laf) voor weg te lopen. Dat probeert hij nu ook, maar dat neemt niet weg dat Martin desondanks een mooie aanvalsstelling krijgt. En net als  hij beloning kan gaan oogsten voor zijn dapperheid, geeft hij pardoes zijn dame weg. Ik heb Paul wel eens horen zeggen: “Bij Martin moet je gewoon geduld hebben. Die blundert later wel ergens.” En warempel!  Weer onverdiend!

Kees was goed op dreef vanavond. In de eerste ronde bleef hij zeer lang overeind tegen Bert.

2S7A3466WEB  2S7A3466WEB

Zoals u ziet staan ze qua stukken gelijk, maar Kees heeft 2 pionnen meer. Wellicht door Bert bewust geofferd voor initiatief. Maar zwarts koning staat minder veilig en de pion op d6 is een ver opgerukte vrijpion. Is die zwak of is die sterk? De zwarte zware-stukken-batterij op de g-lijn lijkt goed onder witte controle. Interessant.

Als ik later ga kijken is het resultaat van deze fraaie knokpartij dat Bert een pion voorstaat in een toreneindspel. Foutje van Kees waarschijnlijk. Zo’n eindspel is vaak niet te winnen. Soms wel. Nu dus. Kees verdedigt hardnekkig en snel, en vernuftig, maar Bert toont bekwaam hoe je zoiets wint.

2S7A3469WEB  2S7A3469WEB

(Later zie ik in Martin’s computeruitdraai dat hier toch remise staat genoteerd. Heb ik iets gemist, of Martin? Ik hoor het nog wel.)

In de volgende twee rondes had Kees het eenvoudiger. Hij won moeiteloos tegen Matthijs (in de opening al) en tegen Herman.

Martin was vrij aardig op dreef vanavond.  Afgezien van de blunder tegen Paul. Een interessante partij tegen Gerrit in de 1e ronde . En weer valt Martin aan. Gerrit zijn koning raakt zwaar in de problemen.  Gerrit raakt dan een stuk achter tegen geofferde (?) pionnen. Maar hij vecht terug. Uiteindelijk heeft hij 3 pionnen voor dat stuk. Maar gaat uiteindelijk toch tegen het aanvalsgeweld tenonder.

2S7A3468WEB  2S7A3468WEB

En als vermeld tegen Luc een beetje mazzel, maar wel ook door koppig volhouden en veel zien.

Het was niet echt Ron’s avond. Hij werd ook een beetje dwars gezeten door de computer die weigerde hem de toppers voor te zetten. Hij raakte daardoor waarschijnlijk niet heel erg gemotiveerd. Dat bleek uit de tijd die het kostte om tegen Herman te winnen (maar vooral omdat Herman ondanks grote achterstand gewoon door bleef schaken), en uit het niet verder komen dan remise tegen Ab. Die toch in de opening geheel belangeloos zijn hulp had aangeboden. Ab brak niet alleen overdag zijn keuken af, maar ’s avonds ook nog eens zijn koningsstelling. Alleen tegen Peter liep alles op rolletjes omdat Peter al vrij gauw een stuk weggaf.

Frank had het niet erg moeilijk vanavond. Peter en Matthijs hadden – in de opening al – weinig tegen hem in te brengen. Alleen tegen Gerrit moest geknokt worden.  Gerrit speelde dit keer heel actief. In de opening al  h3 en g4, en offert een stuk. Maar krijgt wel drie pionnen. Maar z’n stelling is krampachtig.  Hij lijkt zich daar uit te worstelen. Het wordt heel spannend, maar uiteindelijk trekt de kruitdamp op en wordt het gewoon remise.

Gerrit was behoorlijk actief in de weer vanavond. Zijn afruilrecept had hij even weggeborgen.  Tegen Martin moest dat wel (zie hierboven) , en tegen Herman eigenlijk ook wel. Die was absoluut niet van plan zich te laten oprollen. Maar doordat Herman in het late middenspel te veel risico nam, kon Gerrit toch resoluut winnen. En als eerder gezegd , het was tegen Frank behoorlijk  kermis.

Bert speelde de hele avond geconcentreerd en sterk en schijnt ongehinderd op de eerste plaats in het eindklassement af te stevenen. Over zijn interessante partijen tegen Kees, Paul en Luc schreef ik hierboven al.

Matthijs had begrijpelijkerwijs in de derde ronde er geen zin meer in om overspeeld te worden en ging naar huis. Ab ook, want die wist dat in alle vroegte de installateurs voor de nieuwe keuken zouden aanbellen. En erg ontevreden hoefde  hij niet te zijn. Een waardevolle remise tegen Ron is toch niet mis.

Peter hield wel vol tot het bittere einde. Zijn helaas verloren glanspartij tegen Paul bleef echter zijn enige wapenfeit vanavond. Daarbij moet wel bedacht worden dat hij wel de hele avond door de computer zware tegenstanders kreeg toebedeeld:  namelijk ook nog Frank en Ron.

Voor Herman geldt ook zoiets. Die kan terugzien op een goede partij tegen Gerrit, en kreeg verder ook van de computer te zware tegenstanders voor zijn neus.

Dat was de derde avond. Op naar de vierde en laatste. Hopelijk weer zo enerverend.

_______________________________________________________________________________

Nr.

White

Black

Result

1

Bert Kuijer

Kees Kerkdijk

½-½

2

Martin Zwaneveld

Gerrit van Dok

1-0

3

Frank de Geus

Matthijs Groot

1-0

4

Herman Zwaneveld

Ron de Vink

0-1

5

Ab Hauer

Luc Preeker

0-1

6

Peter van Putten

Paul Verkooien

0-1

 

Nr.

White

Black

Result

1

Luc Preeker

Martin Zwaneveld

0-1

2

Paul Verkooien

Bert Kuijer

0-1

3

Matthijs Groot

Kees Kerkdijk

0-1

4

Frank de Geus

Peter van Putten

1-0

5

Ron de Vink

Ab Hauer

½-½

6

Gerrit van Dok

Herman Zwaneveld

1-0

 

Nr.

White

Black

Result

1

Martin Zwaneveld

Paul Verkooien

0-1

2

Bert Kuijer

Luc Preeker

1-0

3

Kees Kerkdijk

Herman Zwaneveld

1-0

4

Gerrit van Dok

Frank de Geus

½-½

5

Peter van Putten

Ron de Vink

0-1

6

Gerrit van Dok

Herman Zwaneveld

1-0

 

 

Pos

Name

Gms

W

D

L

Score

1

Bert Kuijer

9

6

3

0

378,5

2

Martin Zwaneveld

8

5

2

1

354,8

3

Kees Kerkdijk

8

4

4

0

329

4

Frank de Geus

8

4

3

1

305,3

5

Ron de Vink

9

4

3

2

275

6

Gerrit van Dok

9

4

3

2

272

7

Paul Verkooien

5

2

1

2

210,3

8

Luc Preeker

3

1

0

2

173

9

Ab Hauer

8

2

1

5

154,2

10

Cornelis Groot

3

2

0

1

144,2

11

Matthijs Groot

7

1

0

6

128

12

Herman Zwaneveld

9

2

0

7

120

13

Ruben Meirmans

3

0

1

2

105,9

14

Peter van Putten

9

1

1

7

96

 

Lentetoernooitje, 2e avond

Het was weer reuze gezellig. Voor bijna iedereen, was mijn indruk.

Misschien iets minder voor Ron, die geheel tegen zijn gewoonte in 2 van zijn 3 partijen verloor.  En iets meer voor Bert die er 2,5 uit scoorde, en derhalve fier aan kop gaat. En leuk voor Martin  die Bert op remise hield en van Ron won. En dusdoende zich op de tweede plaats nestelde.

Foto’s groter of beter , klik erop.

2S7A3326WEB 2S7A3326WEB

Een nieuw gezicht vanavond was dat van Cor (Groot?). Die zich gelijk als sterke schaker manifesteerde.

2S7A3314WEB  S7A3314WEB

Ron stond moeilijk tegen hem, en pas laat, nadat het Ron eindelijk gelukt was Cor’s  sterkste  troef uit handen te nemen (zware druk met prachtige loper en dame op Ron’s koningsstelling, waardoor die lang tot machteloosheid gedoemd was) kon Ron het initiatief grijpen en eindelijk zijn vrijpion tot gelding brengen.

Cor1 Cor1

(Na ….  Txb2 Dxb2 gaat wits loper ter dekking naar f1, en wit kan daarna dan eindelijk zijn volle aandacht gaan richten op zijn vrijpionnen (en pluspion) op de damevleugel.) Maar Herman en Peter waren niet opgewassen tegen de koningsaanval-akties van Cor.

Meest sensationeel was het verlies van Ron tegen Martin. Door een echte, onvervalste blunder bij zijn aanval raakte Ron een belangrijke pion kwijt en daarna was het ineens tobben voor hem. Martin liet zich niet meer van de wijs brengen.

2S7A3316WEB   2S7A3316WEB

Ron’s verlies tegen Bert was best ook een beetje eigen schuld. Hij probeerde met zwart een nieuwe, m.i. wat suspecte, opening en dat liep wegens nog te weinig ervaring daarmee verkeerd af. 

Lt2Bert   Lt2Bert

“Ik werd door Bert geslacht in partij die begon met 1. d4, d6 2. e4, Pf6 3. Ld3, e5 4. d5 ! (ES: zo blijft Bert op bekend terrein, en het schijnt ook beter te zijn dan dxe5. Gek hè! )  , c6 5. c4.”  (“Maar heb iets gevonden hier. 5…, b5 !! Dan krijg je tenminste nog spel. Kijk er maar eens naar. Anders houdt wit een structureel voordeel en kan zich opstellen met Pge2 en f4, wat lastig te verdedigen valt…”)

 

2S7A3315QWEB  2S7A3315QWEB

Heel spannend was ook het gevecht tussen Bert en Frank. Frank speelde heel sterk en Bert moest erg zijn best doen om overeind te blijven. Hij verloor een pion. Maar uiteindelijk verzeilden ze in eindspel met ongelijke lopers. Bijna altijd remise. Omdat er op onze club mensen zijn die zoiets gewoon optimistisch uitspelen heb ik de stelling aan Komodo gevoerd. Die likte zijn lippen af en beet er eens lekker in.

Lt2Bert2  LtBert2

Tot mijn verbazing geeft K. hier 4 varianten met 1.60 voordeel voor wit. Maar als je die zettenreeksen doorspeelt, blijkt natuurlijk dat ook K. zoiets absoluut niet kan winnen. Wit gaat een beetje heen en weer schuiven en zwart komt niet verder, hoeveel driehoekjes en andere listigheden hij ook verzint. Dat begrepen Bert en Frank hier al. Remise. Ach ja, die computers ….   Frank was vanavond  in vorm. Ook tegen Martin stond hij goed, maar helaas overzag hij iets en laat zich vrij onverwacht mat zetten.

Gerrit ging vanavond ook wel lekker.

2S7A3319WEB  2S7A3319WEB

Hij won vrij eenvoudig van Peter, en Ab werd door hem compleet ingeblikt! Ook tegen Bert speelde hij sterk, en stond veel beter. Ik dacht dat dit ook een sensatie ging worden. Maar toen vergiste hij zich en dolf/delfde (ik kan het niet laten) hij toch het onderspit.

Kees was helaas de laatste ronde oneven, en het zat hem niet mee in zijn partij tegen Martin. M.i. stond hij in het eindspel op winst, maar hij zag niet zo gauw hoe, begon waarschijnlijk nerveus te worden van de informatie van zijn klok, vond het wel welletjes op dit late uur, en  tikte geroutineerd zijn eindspel naar remise.  Tegen Peter ging het ook vrij lang beslist niet vanzelf. Peter vond deze partij zijn enige lichtpunt van deze avond. Hoewel hij uiteindelijk toch tegen een pluspion verloor. Al met al was de score van Kees nog net voldoende om in de kopgroep mee te blijven fietsen.

Voor Martin was er niets te mopperen vanavond. Met 2,5 uit 3 (tegen zeker niet de minsten onder het gezelschap) blijft hij als tweede heel dicht tegen de eerste plaats aan schurken.

2S7A3331WEB   2S7A3331WEB

Hoewel Herman uiterlijk altijd nogal stoïcijns reageert op zijn eigen schaakwederwaardigheden, moet hij toch erg tevreden geweest zijn over zijn partij tegen Ab die hij in fraaie aanvalsstijl vermorzelde. Ab zit er op de foto wat beduusd bij. Door twee winstpartijen vanavond kruipt Herman wat omhoog op de lijst.

Kop van Jut was vanavond Matthijs, die van Ab en van Herman verloor. Maar moed houden maar, er komen nog twee avonden!

2S7A3318WEB   2S7A3318WEB

___________________________________________

 

Nr.

White

Black

Result

1

Kees Kerkdijk

Martin Zwaneveld

½-½

2

Bert Kuijer

Ron de Vink

1-0

3

Ab Hauer

Gerrit van Dok

0-1

4

Matthijs Groot

Herman Zwaneveld

0-1

5

Cornelis Groot

Peter van Putten

1-0

       

Nr.

White

Black

Result

1

Martin Zwaneveld

Frank de Geus

1-0

2

Gerrit van Dok

Bert Kuijer

0-1

3

Peter van Putten

Kees Kerkdijk

0-1

4

Ron de Vink

Cornelis Groot

1-0

5

Herman Zwaneveld

Ab Hauer

1-0

       

Nr.

White

Black

Result

1

Bert Kuijer

Frank de Geus

½-½

2

Ron de Vink

Martin Zwaneveld

0-1

3

Gerrit van Dok

Peter van Putten

1-0

4

Ab Hauer

Matthijs Groot

1-0

5

Cornelis Groot

Herman Zwaneveld

1-0

 

 

Stand na 6 ronden:

 

Pos

Name

Gms

W

D

L

Score

1

Bert Kuijer

6

4

2

0

269,5

2

Martin Zwaneveld

5

3

2

0

268,8

3

Kees Kerkdijk

5

2

3

0

230,5

4

Gerrit van Dok

6

3

2

1

218

5

Frank de Geus

5

2

2

1

207,8

6

Ron de Vink

6

2

2

2

175,5

7

Cornelis Groot

3

2

0

1

131

8

Ab Hauer

6

2

0

4

126

9

Herman Zwaneveld

6

2

0

4

125

10

Paul Verkooien

2

0

1

1

120,5

11

Matthijs Groot

5

1

0

4

112,7

12

Peter van Putten

6

1

1

4

98,5

13

Ruben Meirmans

3

0

1

2

98,5