Categoriearchief: Toernooien

Tata2020, vervolg

Afgelopen dinsdag toch de autorit naar Wijk aan Zee maar weer ondernomen. Voelde me niet al te fit. Zeker zelfde  virus als dat maandag onze schaakavond degradeerde tot een avondje vluggeren voor vier personen. Heb niet meegekregen hoe dat is afgelopen. Ik moest wel naarTata, want ik had nog lang niet alle supergrootmeesters gekiekt. Het was ook op een dag doordeweek toch weer bomvol. Het viel niet mee om omringd door elkaar verdringende schaakliefhebbers mijn kamera met mijn supertele  (600mm) op de juiste objecten te  richten en vooral stil te houden. Ik kan me niet veroorloven weer door Paul op de vingers getikt te worden wegens ‘plaatjes dit keer minder scherp’.

Voor het commentaar stond nu grootmeester John van der Wiel op het podium. Ja, dat is toch even nog wat luxueuzer dan mijnheer Ris. Tsjonge, wat is die man goed! Heldere uitleg , razendsnel de goede voortzettingen in het vizier, mooi Nederlands, veel kennis van de mensen en de openingen, en de eindspelen, op zijn tijd een leuke anecdote, en vooral vaak  geestig. Ik zie nog wel eens mensen in slaap vallen bij  het commentaar. Nu niet.  Zelfs André Mulder bleef wakker. Dit keer geen reden voor terugverlangen naar  de lang vervlogen jaren van Jan Hein Donner en Lex Jongsma.

  2S7A7294WEB

En erg eenvoudig  was het voor onze schaakprofessor niet. Hij besteedde heel veel tijd aan de partij Firouzja tegen Carlsen. Als die nog een kans wilde hebben om het toernooi weer te winnen moest het nu gebeuren. Winnen van de Iraanse wonderboy, die op de eerste plaats staat! Na 7 remises van Carlsen op een rijtje, Dat kan een wereldkampioen toch eigenlijk niet maken. Hij ging er nu echt voor zitten. En ja, het werd  snel duidelijk. Dit werd een college over de diepere  subtiliteiten van het Spaans. Carlsen liet met geduldige, bijna onnavolgbare manoeuvres zien dat hij die moeilijke opening nog beter begrijpt dan zijn tegenstander. Geen mens in de zaal die dit getover had kunnen snappen als van der Wiel er niet was geweest die het wel allemaal begrijpt en het ragfijn kon uitleggen. Carlsen won dus, en staat vandaag ineens 2e met slechts een half punt achterstand op Caruana. Die lukte het deze dinsdag namelijk  niet om met zwart met een NimzoIndische opening te winnen van één van de hekkesluiters,  Vitiugov.

2S7A7251WEB

Van der Wiel besteedde ook heel veel aandacht aan Kovalevvan Foreest. Ook heel interessante Siciliaan ( Najdorf). Ook heel ingewikkeld, en van Foreest speelde alweer ijzersterk. Stond aan het eind van de middag erg gewonnen, op diverse manieren, maar koos helaas de verkeerde en verzeilde toen met een kwaliteit meer toch in een theoretisch remise-eindspel. De commentator had het ook over een ‘vesting’ , maar hoe dat precies zit snap ik nog steeds niet. Dat moet iemand me maar eens uitleggen.

   Kovalev – Van Foreest

Dus ik heb me alweer niet verveeld. Maar het is er wel heel druk en warm en het is wel psychisch en fysiek een beetje te vermoeiend voor een oude heer.  Dus de rest ga ik maar een beetje volgen op de computer, bij Chessbomb. Aan te bevelen. Gratis! Geen account maken! Gewoon binnenstappen.

Na afloop een pizza bij Tarantella. Dit keer naast de tafel van Giri. Maar ,anders dan vorige keer Carlsen, Giri gedroeg zich als gewoon mens, dus daar valt niets over te roddelen.

Nog wat overgeschoten plaatjes:

Ik heb nu beter opgelet dan de vorige keer en vastgesteld dat er best ook weer aardig wat jeugd bij de amateurs meedeed. Maar m.i. toevallig (?) toch wat minder dan anders. Ook niet allemaal even fotogeniek, behalve deze dan:

  2S7A7268WEB

Groep 5H, dus een Elo van rond de 1700.  Goejedag! Voor zo’n Elo hebben Martin en ik een half leven moeten knokken.

En absoluut veel minder vrouwen. En dus ook geen adembenemende plaatjes dit keer.

Nog een paar vergeten grootmeesters:

  2S7A7243WEB

Artemiev,  elo 2731, 22 jaar oud, staat nu 9e in Tata.

Ooit fotografeerde ik Caruana toen hij 16 was en dik onder de acne zat. Ik heb daar toen zwaar aan gesleuteld met photoshop. Troost voor Artemiev, het kan nog goed komen:

2S7A7248WEB

Caruana,  Elo 2822,  28 jaar , verloor in 2018 op het nippertje de match om het wereldkampioenschap tegen Carlsen.

  2S7A7252WEB

So, winnaar Tata in 2017, elo  2765   , 27 jaar

2S7A7246WEB

Anand, Van 2000-2012 wereldkampioen, Elo thans:2758, 51 jaar

Duidelijk over zijn top heen. Op de vraag of het niet tijd werd om met pensioen te gaan antwoordde hij: “Zolang ik het spelletje leuk vind, ga ik door!”

  2S7A7258WEB

Duda, Elo 2758, 22 jaar

 2S7A7281WEB

L’Ami, Elo 2606, grootmeester,  35 jaar, staat nu 2e in de Challengersgroep

En last but not least:

2S7A7289WEB

Giri, was al op zijn 15e grootmeester, 4x kampioen van Nederland, in 2018 5e op de wereldranglijst, vorig jaar 2e in Tata, nu niet in topvorm,   elo 2768, 26 jaar

En hier ga ik het weer even bij laten.

U kunt er ook nog heen. Nog drie ronden. En Van der Wiel concludeerde dinsdagmiddag terecht, na de 1e overwinning van Carlsen: “Nu kan het Tata-toernooi van dit jaar nog wel eens heel spannend worden. “

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

Tata 2020

IMG_6577WEB

Het is toch een wonderbaarlijk evenement dat Tatatoernooi. Een bezoek eraan is altijd wel gezellig. Oude kennissen ontmoeten, leuke partijen zien.

Het commentator ondergaan. Deze middag van schaakmeester Robert Ris. Deskundig. Snel. Niet saai. Maar nooit grappig. Je denkt dan toch met enige weemoed aan destijds: Cor Van Wijgerden, Lex Jongsma, Han Ligterink, en dat type van soort. En heel lang geleden de onovertroffen Jan Hein Donner! Die waren vaak geestig. Er viel af en toe wat te lachen. Maar goed  , ik heb me niet verveeld. En wel weer wat geleerd.

IMG_6580WEB

En natuurlijk de fameuze erwtensoep nuttigen. En na afloop meestal naar pizzarestaurant, Tarantella. Goed product, aardige bediening en altijd schakers te zien, in het wild.

Daar zat ik 17 januari 2020  om 18.00 aan een tafel naast  Carlsen. Wel even 15 jaar later dan dat ik ook aan een tafel naast hem zat in Tarantella, toen hij nog maar 15 jaar oud was en met zijn vader er zat te eten. Die vader ging natuurlijk voor de veiligheid mee als zijn jongetje in het buitenland ging laten zien dat hij  een aanstormend talent was.  Ik had ergens gelezen dat Magnus als puber alleen  pasta lustte. Nou dat klopte. Mijn schaakmakker zei toen: “Denk je dat dat ventje ooit wereldkampioen wordt? Ik zei : “Misschien.“  Hij is nu dertig. En al jaren wereld kampioen. En verorberde nu een pizza calzone.  Wel vooruitgegaan dus. Hij had nu geen vader, maar wel een vriendin naast zich. Zeker weten doe ik het niet. Het kan natuurlijk ook de vriendin geweest zijn van de jongeman tegenover hem. Maar af en toe raakte ze hem liefdevol aan. Maar hij reageerde dan niet. En meestal zat hij met zijn rug naar haar toe. Als het zijn vriendin was, dacht ik, had ze het niet gemakkelijk. Hoe moeilijk is het om de vriendin van een wereldkampioen schaken te zijn. Hij zei ook bijna niks. De  jonge man tegenover hem voerde voortdurend het woord. Zat Carlsen met zijn hoofd al bij de partij morgen, tegen Anand? Of was hij aangeslagen door het feit dat hij vanmiddag bij ronde 6 alweer remise had gespeeld? Tegen Caruana, maar wel met wit! 

  2S7A7233WEB

Hij brak dezer dagen het record van Tiviakov door nu van 113 partijen achtereen er niet één verloren te hebben. Maar hij wil wel altijd graag zegevieren. Dat doet hij dit toernooi te weinig. Kan hij in 2020 Tata nu nog wel winnen?  Een oude gewoonte van hem, maar dat gaat nu misschien niet lukken.

Bijzonder aan het toernooi dit jaar vind ik het enorm grote aantal zeer jeugdige grootmeesters die meedoen in de hoogste (master)klasse. (Veel namen kende ik niet eens.) En hoe doen ze mee! Na 7 rondes staat notabene de 16-jarige Iraniër Firouzja trots op de eerste plaats.

2S7A7234WEB

En niet zo idioot extreem jong, maar nog altijd voor dit supergrootmeester-niveau bijzonder jeugdig zijn hier :  Artemiev ( 22) , Duda (22), onze Jorden van Foreest (21). Daarbij vergeleken zijn Dubov (24)

2S7A7221WEB (Dubov)

Giri (26), Kovalek (26) , Yu YangYi (26)

  2S7A7222WEB (Yu YangYi – Firouzja)

Caruana (28) , Carlsen (30), So (27), Vitugov (33) , Xiong (26) al bejaarden.

  2S7A7217WEB (Xi-ong)

Om over Anand (51) maar te zwijgen. Dat is een ouwe man.

Gemiddelde leeftijd in 2020:  27 jaar. Ik zocht oudere deelnemerslijsten. In 2005 bijv. was de gemiddelde leeftijd in de hoogste groep:  30 jaar. En toen ik in 1976 naar het Hoogovertoernooi ging was de gemiddelde leeftijd 31,5 jaar. De gemiddelde leeftijd daalt dus inderdaad. De schakertjes worden steeds jonger supergrootmeesters.

De Nederlanders doen het goed. Ook dat was vroeger wel eens anders. We dachten dat Jorden van Foreest, die vorig jaar laatste werd, en waar we sindsdien niet veel van vernomen hebben, waarschijnlijk wel weer als Kop van Jut zou gaan dienen. Doch neen.

2S7A7226WEB (Jorden van Foreest )

Hij staat na acht ronden fier op de tweede plaats. Op mijn bezoekdag speelde hij heel erg knap remise tegen Anand. De ex-wereldkampioen offerde met zwart maar even twee pionnen, kreeg inderdaad heel dreigend spel. Maar van Foreest speelde sterk tegen. Die zag alles! Grappig voor mij: Hij moest wel de rochade opgeven om overeind te blijven. Grappig voor mij omdat ik ’s morgens nog de partij Kasparov-Kramnik had opgezocht voor een voorbeeld van bewust rochadeverlies voor mijn verslag op de website. Hier dus weer een voorbeeld.

Van Foreest Aand (8…De7+)

 9. Le2? Pxf3!     9. Pe2? Pxf3!    Dus  9. Ke1-f1    Al lang ingecalculeerd. Waarschijnlijk thuis al geanalyseerd. Wit heeft twee pionnen meer, maar staat hij veilig genoeg? Anand gaat ijzersterk door. Maar Jorden doet niets fout. Het blijkt toch remise, na 34 zetten hoogspanning. Hij heeft de meeste  grootmachten intussen wel gehad en op remise gehouden. Zijn broer Lucas (Nederlands kampioen) speelt in de tweede, lagere, groep. Is ook goed, maar nu dus even iets minder dan zijn broer. Maar is ook twee  jaar jonger. Mijn favoriete foto-onderwerp van vorige jaren, hun zusje Machtelt (12 lentes jong),  doet dit jaar niet mee bij de amateurs. Misschien nog een beetje moe van haar toernooi in Santiago de Commpostella waar ze derde werd bij het wereldkampioenschap tot 12 jaar (let wel: ook voor jongens!) . En vorig jaar 3e bij het Nederlands kampioenschap voor vrouwen! (let wel: voor volwassen vrouwen!)

En Giri won vanmiddag voor het eerst een partij. Hij verloor er tot nu toe één en speelde de rest remise. Vorig jaar won hij het toernooi bijna, maar werd tenslotte toch tweede. Nu dus op 50%. Ik vrees dat zo’n hoge positie dit jaar niet gaat lukken. Maar zijn partij van vandaag tegen Kovalev was fenomenaal. Die speelde zelf ook zeer fraai en actief, maar Giri was steeds net heel even iets beter. Pas heel laat op de middag kwam er een eind aan de spanning.

2S7A7227WEB (Kovalev)

Misschien heb ik niet goed opgelet, maar ik zag dit keer veel minder vrouwen, en kinderen dan vorig jaar. Misschien as dinsdag, als ik weer ga kijken. Dan probeer ik ook de foto’s te maken waar ik nu nog niet aan toe kwam.

Jeugd is altijd vertederend:

2S7A7237WEB

Zijn naam weet ik niet, maar hij speelde in 3B en moet dus een Elo rond de 2000 hebben. Hij is , denk ik, geen Nederlander. Komt voor dit toernooi van verre, vermoedelijk.

Nou, dat was het voor nu.

Tot de volgende Tata-aflevering!

eindcorrectie moet nog plaatsvinden

Herfsttoernooitje Avond 4

Het zit er weer op. Ons rapid-toernooitje. Weliswaar vrijwel zonder buitengaatse deelneming, maar toch wel gezellig. Jammer dat ook Tjibbe afhaakte. We koesterden even enige hoop. De laatste avond waren we weer geheel onder ons.

2S7A7048WEB

Zo te zien werd er de hele avond ongelofelijk diep nagedacht. Ik vraagt me zelfs af of zo’n geweldige inspanning op den duur wel gezond is. Maar duidelijk is dat een aantal van onze betere schakers even willen aantonen dat zij alsnog bovenaan willen eindigen.

2S7A7051WEB


Ronde 1

De  opvallende zegetocht van Peter gedurende drie avonden komt nu helaas toch even vanavond tot een einde. Allereerst maakte Ab een eind aan Peter’s triomftocht. (Maar uiteindelijk toch nog zeer fraaie eindscore. )  Herman en Matthijs redden het niet tegen Paul en Gerrit. Die gaan er flink tegenaan.  Ron zet met wit Martin behoorlijk onder druk, en met resultaat. Hij wint. Frank blijft met wit net overeind tegen de na enige tijd enigszins aanvallende Bert, die tenslotte maar tevreden is met remise.

Ronde 2

Martin  geeft pardoes een stuk weg . Hij zwoegt wat door. En dan, vindt Matthijs, moet er iets vriendelijks tegenover staan: Die geeft een dame weg, want Martin geeft een leuk familieschaak met paard.

Ab zit al gauw in problemen tegen Gerrit. Komt nog een beetje weg met twee pionnen achterstand en kwaliteit. Maar ja, dat is toch hopeloos natuurlijk.

Paul raakt een stuk achter maar heeft grote compensatie omdat Ron zich te hoog acht voor rochade. Dan raakt diens Koning op de tocht, en krijgt Paul toch eeuwig schaak voor elkaar .

Herman verliest zijn rochade en wil gelijk opgeven tegen Frank. Dat praten we uit zijn hoofd. Zijn stelling wordt natuurlijk wel lastig, maar zonder dame spelen is voor Frank ook niet zo eenvoudig. Herman houdt het nog een poosje vol, maar toch wint Frank uiteraard, na verder wat verlies van Herman aan materiaal.

 2S7A7046WEB
Opvallend dat er altijd zoveel belangstelling is voor de stellingen van Herman.

Peter houdt het tegen Bert tot het middenspel redelijk vol, maar dan raakt hij in de complicaties de weg kwijt. Tenslotte gaat hij er aan onderdoor door verlies en gebrek aan voldoende materiaal.

2S7A7045WEB

Derde ronde

Tegen Ron heeft Herman al gauw last van tocht voor de koning aan beide kanten. Waar nu te rocheren? En ook twee pionnen achter. Als Herman de korte rochade heeft gekozen gaat Ron over tot aanval. Met succes.

Bert stelde zich degelijk met zwart op in de Siciliaan tegen Gerrit. Het gaat nu om plaats 2 en 3 in de eindstand. Gerrit speelde tot hier een heel goed toernooi.  Maar nu gaat het langzaam een beetje mis. Hij raakt een kwaliteit achter. Dat levert voor Bert een gemakkelijk te spelen eindspel op. En die wint dat vrij gemakkelijk.

Verrassing in de laatste ronde: Paul komt benauwd te staan tegen Matthijs. Raakt rochade kwijt. Een akelig paard op d6, midden in zijn stelling, verlamt hem. Op het moment dat Matthijs lijkt Paul te gaan overlopen, maakt Matthijs een foutje. Dan verdampt zijn aanval een beetje, en knokt Paul zich eruit. Hij speelt om het lastige paard heen.  En gaat zelf ten aanval. De stelling blijft erg ingewikkeld maar daarin is Paul uiteindelijk slagvaardiger.

Peter raakt een stuk achter tegen Frank, maar heeft er twee pionnen voor en vooral stevig druk op de niet gerocheerde zwarte koning. Waarschijnlijk mist hij ergens de sterkste voortzetting, en dan worstelt Frank zich er tenslotte uit en staat al gauw twee stukken voor. Dat wordt te veel. Peter gaat tenslotte mat. Peter stelt wel tevreden vast dat het hem wel  een poos lukte Frank het zweet op zijn  voorhoofd te bezorgen.

Ab rocheert lang met wit. Staat niet echt slecht. Maar de zelf kort gerocheerde Martin begint op Ab’s koning een alles-of-niets aanval. Lijkt gevaarlijk, maar toch. In zo’n stelling is het nodig dat wit zelf aan de andere zijde aanvalt. Dat lukt Ab niet. Hij lijkt het toch nog even vol te houden, maar als dan de witte koning alle beschermende pionnen kwijt is en compleet in zijn blootje staat, dan gaat hij mat.

Dusdoende een interessante laatste avond. Ron alweer winnaar. Bert die na de eerste avond op de laatste plaats stond, heeft dat even drastisch gecorrigeerd. Gerrit en Peter op knappe posities. Frank ook, gezien één avond verhindering. Martin en Paul wat onder hun niveau.

 2S7A7053WEB
Nummer één tegen nummer laatst.


Pos Name Gms W D L Score
1 Ron de Vink 11 8 3 0 203,3
2 Bert Kuijer 11 6 4 1 166,6
3 Gerrit van Dok 12 7 1 4 142,2
4 Frank de Geus 9 6 1 2 107,2
5 Peter van Putten 11 4 2 5 104,8
6 Martin Zwaneveld 10 4 2 4 94,8
7 Paul Verkooien 8 4 2 2 82,1
8 Matthijs Groot 9 2 1 6 40,3
9 Tjibbe Der Meulen 6 2 1 3 33,6
10 Ab Hauer 9 2 0 7 29,7
11 Herman Zwaneveld 12 0 1 11 16

Najaarstoernooitje

Verplaatst naar begin september. Misschien dat dan wat meer van al die een vakantie lang op schaakdieet gezette  spelers van andere verenigingen bij ons hun tanden in een fijn nieuw seizoen zouden willen komen zetten, door hun inmiddels onbedwingbare schaakhonger gedreven. Nou nee dus. Geen Purmerender te bekennen. Ook publicaties in Binnendijks en Uitkomst zonder veel resultaat. Voor de aanwezigen geen belemmering om er toch een gezellige avond van te maken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2S7A7017WEB.jpg
2S7A7017WEB

Gelukkig één nieuw gezicht. En ook nog een heel verdienstelijk schaker. Lang niet gespeeld, maar nu wel weer een beetje zin. Zijn spel ziet er gezond uit. (Hijzelf ook wel.)  Matthijs en Herman krijgen tegen zijn geconcentreerde rustige spel geen kans.

Alleen tegen Peter gaat het even mis. In eigenlijk voor Tjibbe wat betere stelling, bedenkt Peter een wel heel spitsvondige list, waar zelfs een van onze clubkampioenen geen passend antwoord op zou kunnen hebben bedenken.

En wij nu maar duimen dat Tjibbe blijft komen. Ik had de indruk dat hij zich wel prettig voelde bij ons.

  2S7A7016

Ab moest kennelijk nog bijkomen van de vakantie. Die was hem wat te warm geweest. Voor wie niet? Hij wist vanavond nog niet te scoren. Hij trof het ook niet erg met sterkere tegenstanders of tegenstanders wel in vorm. Nou die heeft hij dan maar gehad. Volgende week gaat het vast beter.

Wat viel me verder op vanavond?

Dat Frank met een nederlaag begint. Dat verwacht je niet van iemand die de  laatste tijd verbazend vaak rapidtoernooien wint.  Maar of dat nu kan gaan lukken? Maar in de 2e ronde is hij weer helemaal terug van even weg. Hij zadelt Paul op met een kansloos eindspel. En ook tegen Gerrit speelt hij een degelijk partijtje. Hij raakt een kwaliteit voor en geeft het spel niet meer uit handen.

Dat Bert een torentje weggeeft tegen Paul. Die dat kadootje dankbaar glimlachend in ontvangst neemt.

Een sensatie in de 2e ronde. Matthijs ziet kennelijk kans zijn concentratievermogen na de afgang tegen Tjibbe weer op orde te krijgen want nu maakt hij het Bert bijzonder lastig. Die hoopt ongetwijfeld na vergeefse pogingen in het middenspel greep op zijn tegenstander te zullen krijgen in het eindspel die hij dan wel pootje kan lichten. Het eindpel ziet er inderdaad wat kansrijker voor hem uit. Maar Matthijs blijft hem knap de voet dwars zetten. Met veel leuke slotzetten  dwingt hij toch remise af. Zijn avond daarmee absoluut toch gered! Omdat Bert de laatste ronde oneven is staat die na 3 ronden laatste op de lijst. Dat is hem voor het laatst overkomen toen hij 16 was. Denk ik.

Leuk is ook de partij van Gerrit tegen Martin. Alweer het bord van Martin waar veel te beleven valt. Hij komt vrij simpel een stuk voor. Gerrit lijkt kansloos. Maar die denkt ‘dan maar va banque!’ en offert er nog een kwaliteit bij. Gaat hij Martin alsnog een oor aannaaien?  Ineens staat er voor hem een ingewikkelde aanvalsstelling op het bord waarin ik zo gauw geen redding voor Martin zie.

  2S7A7022WEBMaar Martin wel! Die kan voort zonder extra oor. Na lang nadenken weet hij de boel toch te neutraliseren en wint daarna alsnog nog vrij gemakkelijk.

In derde ronde gaat echt blijken dat Matthijs toch wel in vorm is. Ab is kansloos.

Ron is wel in vorm. De hele avond zonder missers. Nu wordt Martin overspeeld.

Wat verder? Herman is niet opgewassen tegen de rustige routine van Gerrit.

   2S7A7024

Wat hoor ik toch aldoor? O dat is Peter! Blazend en zuchtend zwoegt die naar de winst tegen Tjibbe. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Kwaliteit tegen twee pionnen. Maar Tjibbe , weten we nu, is een erg rustige schaker. Laat zich niet op hol jagen. Maar toch weet Peter te winnen. Zoals reeds gezegd door een grandioze inval. Ik voorspel dat dat zijn beste zet van het hele nieuwe seizoen wordt.

  2S7A7023

Resultaten:

Ronde 1

1 Herman Zwaneveld Ron de Vink 0-1
2 Peter van Putten Ab Hauer 1-0
3 Frank de Geus Gerrit van Dok 0-1
4 Bert Kuijer Paul Verkooien 0-1
5 Matthijs Groot Tjibbe Der Meulen 0-1

Ronde 2

1 Ron de Vink Peter van Putten 1-0
2 Gerrit van Dok Martin Zwaneveld 0-1
3 Tjibbe Der Meulen Herman Zwaneveld 1-0
4 Ab Hauer Frank de Geus 0-1
5 Matthijs Groot Bert Kuijer ½-½


Ronde 3 

1 Martin Zwaneveld Ron de Vink 0-1
2 Peter van Putten Tjibbe Der Meulen 1-0
3 Paul Verkooien Frank de Geus 0-1
4 Herman Zwaneveld Gerrit van Dok 0-1
5 Ab Hauer Matthijs Groot 0-1

Tussenstand:

 1. Ron 38
 2. Martin 22 (uit2)
 3. Peter 22
 4. Gerrit 19,8
 5. Frank 14,8
 6. Tjibbe 9,4
 7. Matthijs 5,6
 8. Paul 4,5 (uit 2)
 9. Herman 4,4
 10. Ab 2,8
 11. Bert 2 (uit 2)

Frank onbetwiste lentewinnaar

Het zit er weer op. Ons leuke rapidtoernooitje. Dat nu eens niet gewonnen werd door Bert of Ron. Maar door een absoluut ongenaakbare Frank. Ongeslagen, in 11 partijen!

  2S7A6818WEB

Ron speelde niet alle avonden en was ook niet in zijn beste vorm. Zijn partij tegen Frank bijvoorbeeld had hij moeten verliezen, maar op miraculeuze wijze wist hij nog net met zijn K+p  tegen K+T remise te houden.  En Bert probeerde eens voor hem wat minder gebruikelijke openingen uit, hetgeen ook niet altijd vlekkeloos  verliep. Gerrit speelde drie avonden heel sterk en leek tot zijn eigen verbazing en plezier kandidaat voor de eerste plaats  en pas in de laatste partijen werd hij teruggefloten. Als hij toen die partij tegen Martin, die zich lelijk had vergalopeerd, terecht gewonnen had! Maar Martin schwindelde zich er knap  uit en Gerrit verloor zelfs nog.  Resteerde toch voor hem een verdiende en heel verdienstelijke derde plaats. De enige die Frank nog een beetje kon bedreigen was Martin. Die leek geïnspireerd door zijn ontdekking, op de ratinglijst van de nhsb, dat hij nu eindelijk zeer terecht  de begeerde 1700-grens gepasseerd is. Hij speelde het hele toernooi gedurfd en vernuftig, wat hem ook in wat mindere stellingen toch soms winst opleverde. Maar juist tegen Frank lukte dat niet. Hij nam daar teveel risico met een stukoffer  en werd door een  nuchtere Frank vakkundig terug gewezen. Zie elders ook de fraaie zet waarmee dat gebeurde.

De enige ‘buitendorper’ Joop Brands eindigde met 9 partijen verdienstelijk in de middenmoot. Jammer dat er niet meer schakers van andere verenigingen kwamen genieten van ons leuke toernooi. Gelukkig zagen we wel Matthijs en Jasper weer even terug in onze gelederen. Matthijs kwam 50% van de avonden en scoorde ook 50% met meestal leuk spel. We hopen zeer hen na de zomer weer te mogen terugzien. Een verrassing op de laatste avond: daar was ineens onze verloren zoon Stefan weer.

  2S7A6817WEB


Hij kwam laten zien dat hij het schaken ondanks een maandenlange abstinentie nog helemaal niet verleerd is. Ab had er duidelijk niet van terug.

2S7A6816WEB

En bijvoorbeeld door in zijn partij tegen Ron nergens in de problemen te raken en het eindspel keurig te winnen.  En zelfs Frank kwam tegen hem niet verder dan remise. Hij kwam ook natuurlijk om een andere reden, namelijk om vol trots wat foto’s van het kleine vogeltje Vink te showen. Hij vertelde me  al begonnen te zijn met het opleiden van dit tweejarige wurm tot de eerste vrouwelijke schaakkampioen van Australië. Ab en Peter en Herman speelden veel leuke partijen en hadden dus een verdienstelijk toernooi wat echter niet altijd in de uitslagen tot uiting kwam. Paul  was dit keer  te vaak verhinderd  om een belangrijke rol te kunnen spelen .

Al met al dus toch een leuk toernooi. We moeten echter nog maar eens goed nadenken over mogelijkheden om de belangstelling van schakers van vreemde bodem te stimuleren.

 

Pos Name Gms W R V
1 Frank de Geus 11 9 2 0
2 Martin Zwaneveld 11 7 1 3
3 Gerrit van Dok 12 6 3 3
4 Bert Kuijer 12 7 2 3
5 Ron de Vink 8 3 4 1
6 Joop Brands 9 4 0 5
7 Peter van Putten 9 3 0 6
8 Herman Zwaneveld 12 0 0 12
9 Matthijs Groot 6 3 0 3
10 Ab Hauer 9 2 0 7
11 Stefan Vink 3 2 0 1
12 Paul Verkooien 3 1 0 2
13 Jasper 3 1 0 2