Categoriearchief: Interne competitie

Verslag ronde 3

Ik was deze maandag verhinderd, maar de uitslagen kwamen netjes binnen. En  Martin en Gerrit stuurden me hun partijen. Waarvoor veel dank. Ik kan me zodoende wel een beeld vormen van wat er gebeurde. Opvallend vond ik de remises van Hugo en Hans, die laten zien dat ze geduchte nieuwe tegenstanders zullen zijn in de ‘hogere’ regionen van AdH.

De partij van Arend tegen Martin leverde het volgende commentaar van Martin op  : ‘ Ik vond Arend goed spelen en hij zal zijn punten dan ook vast gaan pakken dit jaar.’

Omdat er meer spelers in de club zijn die het Siciliaans wat passief benaderen geef ik hieronder de opening op ‘levend diagram’

Arend-Martin 2

Arend blijft wel lang goed in de buurt, maar verblundert helaas een stuk bij zet 21.

Sven probeerde de London-opening tegen Gerrit.  Maar kreeg niet veel initiatief. Beide spelers spelen wel lang zetten die wel gebruikelijk zijn.  (Misschien krijgt Sven ooit nog eens de kans om bij Ron mee te kijken om te ervaren hoe je zoiets nog beter aanpakt.)

Omdat ik verder niet veel te schrijven heb zal ik de hele analyse van Komodo hier aflleveren. Met mijn eigen babbels er omheen.

Eindcontrole moet nog plaatsvinden.

De stand en uitslag na ronde 3

Di 21-9-2021 9:09

PosNameGmsWDLScoreVal
1Hans Pelt32107330
2Bert Kuijer31206628
3Sven Damen31206226
4Frank de Geus211061,724
5Paul Verkooijen110046,722
6Gerrit van Dok211043,320
7Hugo Ent202041,718
8Matthijs Groot31023216
9Martin Zwaneveld31022614
10Ab Hauer210120,712
11Ron de Vink10102010
12Arend Schuur3003148
13Peter van Putten200213,36
Nr.WhiteBlackResult
1Frank de GeusHans Pelt½-½
2Sven DamenGerrit van Dok½-½
3Ron de VinkHugo Ent½-½
4Matthijs GrootBert Kuijer0-1
5Ab HauerPeter van Putten1 – 0
6Arend SchuurMartin Zwaneveld0-1

Ik geloof dat er een onnauwkeurigheid in de stand zit. Daar ga ik nog even naar kijken.

Ronde 2

Ik heb me best wel weer geamuseerd bij deze tweede voorstelling in theater Over de Linden. Ik kom niet zo veel meer in theaters omdat ik de acteurs met mijn dovemansoren veelvuldig niet meer kan verstaan. Cabarettiers houden vlak voor de pointe van de grap  even in, om dan achteloos en  sneller sprekend de clou  van de grap prijs te geven. Als ik het tot zover wel redelijk heb kunnen volgen is het erg frustrerend als je dan de zaal in lachen hoort uitbarsten en alleen jij hebt geen idee waarom. Kijk, dat probleem heb ik  bij het Caissa-gezelschap in theater Onder De Linden helemaal niet. Als Gerrit in een stevige lach schiet of Hans of Matthijs een brede grijns laten zien, dan weet ik heel goed van welke grap dat de pointe is.

Bij Gerrit nu omdat hij kans zag een stelling die erg aan een damstelling deed denken (Een hekstelling ? Zijn er nog dammers in de zaal?) in winst om te zetten.

Bij Matthijs omdat hij na een lange avond zwoegen om een stelling met een loper meer eindelijk na veel wederzijds diepzinnig  denkwerk na 60 zetten in winst had kunnen omzetten.

Bij Hans omdat hij een sterke stelling pas na een hele avond buffelen, mede dankzij een blunder in tijddwang van zijn tegenstander,  eindelijk echt als overwinning in zijn conduitestaat kon laten noteren.

Bij Sven een schuchtere glimlach omdat hij na een zware inventieve partij zijn voordeel toch  leek te zijn  kwijtgeraakt en er vervolgens zelfs problemen voor hem dreigden, en toch plotseling Bert remise aanbood. Wellicht te sportief om op de klok te willen winnen?

Gerrit-Ab 

Zoals vaak was Gerrit’s opening met wit niet slecht maar ook niet erg agressief en dus lukte het Ab om  even zelf het initiatief te pakken.  

GERRIT – Ab (12.Pe1)

Maar onze Formule 1 -schaker  raakte met zijn gebruikelijke aanvallende inhaalstijl even van de weg, bij zet 14

GERRIT – Ab (14…Tf6? )

Want de stelling is nog niet rijp voor een aanval.Daar maakt Gerrit gebruik van. Maar de stelling heeft een klein nadeel. Zit alles nu vast? Hekstelling? Hoe verder?

GERRIT – Ab (26.a4)

Moet gezegd dat Gerrit dat inventief aanpakt. En onze schaak-Verstappen te snel is om dat te kunnen doorgronden.

Bij zet 38 beginnen  zich dreigingen  af te tekenen. In mijn hoogmoed dacht ik dat Gerrit de mooiste voortzetting liet liggen. Maar mijn idee 38. b6 was wel leuk, maar toch was er eenvoudig de scherpste kant aan te ontnemen. Nee , de voortzetting van Gerrit was nog veel sterker.

Want zo’n  eindspelletje  is natuurlijk  feest voor Gerrit. Jammer dat bij beide spelers de notatie rond zet 59 in het ongerede raakt, Want ook het slot is aardigl Ab die ziet dat het mis gaat,  gaat na een  pitstop  over tot een gewaagde inhaalactie, hopend op een wonder. Gerrit trekt er zich niks van aan, zou  hem  gemakkelijk kunnen blokkeren,  maar laat hem nog even gaan,  moediger dan ooit,  omdat hij gezien heeft dat  er een pionnenrace gaat komen en hij als eerste over de finishlijn  zal scheuren.  Maar ik kan u helaas  niet laten meegenieten.

Arend-Matthijs   

Arend  speelde weer Frans. Hij weet er nu al meer van dan Matthijs. Maar zijn 7e zet e5 is niet handig.

Echt fout ging het bij zet 11. Toen gaf Arend pardoes een loper weg.

Onbegrijpelijk. Want als je ziet hoe secuur hij daarna  de hele avond  gaat spelen kun je je niet voorstellen dat zo’n misser ook tot zijn mogelijkheden behoort. Hij blijft na zet 11 vechten voor lijfsbehoud en doet dat zeer verdienstelijk.

Voor de toeschouwer blijft het toch nog spannend. Stel dat zwart die pion kan pakken , dan is het remise. Met alleen een paard kun je niet mat zetten. Of kan de koning de opmars van die pion blokkeren? Zal wel niet, maar toch.

Het kan dus niet! Blijkt uit het vervolg.

Matthijs heeft 60 zetten nodig om eindelijk de winst te kunnen aantekenen.

Martin-Hans

Martin speelde – niet geheel onverwacht- een potje Engels. Hans antwoordde met wat mij ook eigenlijk tegen deze lastige opening het beste en het eenvoudigste lijkt. Gewoon doen alsof je een open spel tegen je hebt. Niks ingewikkelds met c6 of c5. Gewoon vlug zoveel mogelijk ontwikkelen.

Martin – Hans (6…Lf5)

Als Martin gewoon sjablonezetten blijft doen, zit hij ineens ernstig in  problemen:

Martin – Hans (7…a5)

8. e3 ??? Ld3 !!  

Krijg die loper daar maar eens weg. En die belemmert je ontwikkeling ernstig! In de kortste keren staat wit allerbelabberdst. Hans speelt dit gedeelte buitengewoon sterk!

 Enkele zetten later zit Martin voor een stelling die men niet meer met droge ogen kan aanzien. Hij speelde Te4 wat direct tot verwoesting had kunnen leiden. Te6 was beter geweest, maar ook totaal onvoldoende.

Martin – Hans (21.Te4)

21 …  Le3+ !   ( 21 … Pd4 !!!) 22. Ke1  Df2+  (22. …  Pd4!!)

Langzaam lijkt Hans de grip een beetje kwijt te raken. Natuurlijk wil geen mens achter de witte stukken zitten, en toch begon ik me af te vragen of die drommelse Martin met mazzel toch nog zou kunnen ontsnappen.

Martin – Hans (26…Df2)

22. Kb1  (22. De4!)

Het wordt gek genoeg best lastig om de winnende zetten te vinden. Het lijkt niet op te schieten. Aardig gedemonstreerd met de volgende zetten:

Martin – Hans (32.Ka2)

32. .. Df7+  33. Kb1  Df1

Maar Hans mag dan wel eens een sterkste zet gemist hebben, een slechte doet hij ook niet. Hij blijft problemen stellen. En hij staat aanmerkelijk beter op de klok! Uiteindelijk wordt de aanhoudende druk Martin toch te machtig .

Martin – Hans (35…Df2!)

36. Tb1? Txf1!  opgegeven. Wit  kan niet terugnemen op f1 wegens mat op b2.

Bert-Sven

Bert opende met KoningsIndisch, met wit, in de ‘voorhand’  dus.  Dat is niet erg gevaarlijk voor zwart, maar wel degelijk en de theorie is voor een kenner van het echte KI erg overzichtelijk. Maar Sven heeft er niet veel moeite mee. Na een niet al te gelukkige zet van wit krijgt hij zelfs de betere kansen.

Bert – Sven (11…d5)

12. e5?  Lf5!

Bert moet gaan verdedigen. En doet dat geduldig en secuur. Zijn sterke punt: geduldig en kalmte bewaren. Een mens zou hier een beetje van in paniek kunnen raken, maar dat overkomt Bert niet vaak. Rustig afwachten tot de tegenstander het ook niet zo helder meer voor ogen heeft. Dat gebeurt bij zet 21

Bert – Sven (21.Ld2)

21. .. cxd4? ( 21. .. b6! 22. Pd3 Db5!) 22. Pxd4

Wit krijgt nu het heft in handen, en staat weldra gewonnen. Maar net als vorige week laat Bert de winst dan weer schieten,

Bij zet 37  opperde ik achteraf  Te1, bij de post mortem . Dat wezen de kemphanen af. Tot mijn genoegen vindt Prof mr dr K dat toch ook de sterkste, zij het met een aantal varianten die aanmerkelijk vernuftiger waren dan die ik in mijn hoofd had.

Dat was het weer even. Volgende week ben ik even verhinderd, maar daarna ben ik er weer. Deo volente! Ik hoop de uitslagen en de stand opgestuurd te krijgen. Eventueel een boeiende partij, maar ik weet inmiddels nergens op te mogen rekenen.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

Helpers weg, ronde 1

Ze hadden er zin in.

Heerlijk, eindelijk weer zo’n potje bordboksen. Met die prachtig vormgegeven stukken. Heerlijk zo’n tikkende klok ernaast. O nee, dat was vroeger. Maar toch. Heerlijk die spanning: kan ik het nog een beetje? Of ga ik in ronde 1 al knockout?

Je zou verwachten dat er aardig wat geknoeid zou worden na zo’n wedstrijdloos jaar, maar dat viel mee. Behalve bij Martin tegen Frank. Zelfs de eerste zet was moeilijk, Martin dacht tien minuten na voor hij zijn eerste zet  e4  had bedacht. Daarna gebeurde bij Frank ook zoiets. Maar toen kwam bij hem wel een Versnelde Siciliaanse Draak op het bord in plaats van het Frans. Die jongens hebben zoveel partijen tegen elkaar gespeeld, die kennen elkaars repertoire wel aardig. Hoe verras ik mijn tegenstander nog een beetje? Nou dat lukte.  Nota bene op de  vierde zet wist Martin het niet echt, maar vond hij dat het al zo lang geleden was dat hij een stukoffer bracht. Dus offerde hij pardoes toen al een loper. Wat eigenlijk nergens op sloeg.

Had waarschijnlijk na 4. .. Kxf7  5. Pg5+ Ke8 6. Df3  het eenvoudige 6. .. Ph6 over het hoofd gezien. Tja, daarna werd alleen nog een beetje securiteit van Frank gevraagd. Die had dat wel. Hoewel hij niet altijd de allersterkste zetten vond, was het allemaal agressief genoeg. Reeds bij zet 17. ging wit tegen het canvas.

17. Df4?  Tf8 !  wit geeft op

Peter deed het goed tegen Paul. Beetje voorzichtig in de opening, maar Paul is ook niet iemand voor wilde openingen. Na zijn m.i. wat eigenaardige lopermanoeuvre bij zet 12 en 13 stond Peter zelfs wat beter. En hij verwaarloosde zijn dekking niet! Maar bij zet 17 begon het mis te gaan.

Hier houdt wit met 17. Pxe5 een nette stelling, maar na 17. Pf4? ruikt Paul mogelijkheden met 17 .. Pxf3. Die deelde direct een rechtse hoek uit!Beide mogelijkheden om terug te slaan zijn onvoldoende , maar zoals Peter het doet  gaat het nu toch wel erg vlug. Als hij dan ook nog in Paul’s  valletje trapt en een giftige pion op c7 pakt, zet Paul hem met gracieuze gebaren mat.   ‘Ach’, zegt Peter, ‘ik moet er nog even inkomen!’ Alsof hij voor het eerst in zijn leven een rondje tegen Paul verliest. Maar hij hield  wel lang aardig stand !!  Dat wel!

22. Dc6 ? Da1+   23. Ke2 Dd1 mat

Arend hield het goed  vol tegen  Sven. Hij speelde volgens een boekje. Frans!  (Wellicht  zonder boekje.) Wegens Arend’s niet zo gebruikelijke  maar wel ooit door een grootmeester gespeelde 5e zet Db6 wist Sven het ook even niet meer. Bij de 6e zet had Arend zijn  tegenstander een geïsoleerde dubbelpion kunnen bezorgen. Met cxd4 en Dxb3. Maar omdat hij dat niet deed , bezorgde Sven hem aan de andere kant hetzelfde. En hoewel er nog weinig aan de hand is, heeft die daarom een aanknopingspunt voor zijn spel. Op pionnenjacht. Voorlopig zonder succes.  

Als Zwart in deze stelling 16. …Pe5!  had gespeeld, gevolgd door Pc4 had wit nog steeds niks gehad, maar na 16. .. Tdc8? zal er toch een pion afgaan. Daarna gaat het snel. Ineens lijkt Arend groggy, en komen alle witte stoten aan. Moet gezegd dat ons jeugdtalent ze wel erg goed plaatst. Arend denkt met een tegenstoot overeind te kunnen blijven , maar een tussenschaak voorkomt stukruil, waardoor zwart een stuk achter blijft. Hij geeft op. Wit wint op punten.

 22. .. Ta4 23 Ld5! Gevolgd door bxc6

Hans kreeg van Matthijs een Siciliaan voorgeschoteld, met 2. …  e6 , een Tajmanov-varaint die intussen  nogal populair is in onze kringen. Hans ruilt op zet 7 het zwarte paard met Pd4 x c6. Een zet die volgens mij meestal weinig uithaalt. Hier ook niet. Maakt alleen het zwarte centrum maar sterker. Zwart staat prettig. Maar na de loperruil bij zet 11 wordt het wat minder. Ten gevolge van de daaruit voortvloeiende tempoverliezen raakt Matthijs langzaam in de problemen.

Zo’n paard op d6 ziet er erg onaangenaam uit! Zwart krijgt ruimtegebrek, raakt  in ademnood. Hij is toe aan een timeout met verzorging. Hierna blijft wit erg solide en sterk vechten, met steeds nieuwe plaagstoten, om zijn voordeel om te zetten in winst. Bij zet 22 wordt het tijd om de opgebouwde druk op de d-lijn te gaan benutten. Bijvoorbeeld met Pe4! Dat vindt Komodo sterker dan Pc4, wat Hans speelt. Die nu  langzaam veel van zijn voordeel kwijt raakt. Matthijs komt weer een beetje bij zijn positieven. Tot hij opnieuw zijn verdediging verwaarloost en met 30 ….  Td8 een pion weggeeft.

3o …. Td8? 31Txc6!

Hierna herneemt wit zijn druk op de d-lijn en spoedig ziet Matthijs het niet meer zitten. Hij gooit de handdoek in de ring. Wellicht iets te vroeg, want een  toreneindspel met één pion meer  kan van de sterkere partij nog veel geduld en tijd vergen.

Met 32.  …  Tf5  kan zwart nog wel even sparren. Maar ja, echt lollig zal het niet worden. En het is al laat!

De  mooiste partij van vanavond vond ik die tussen Hugo en Bert. Ik  had een plaatsje voorin, op de eerste rang , voor de belangrijke genodigden. En ik genoot. Het was al spoedig duidelijk dat hier geen lichtgewichten in de ring stonden. En bij de analyse thuis met Prof. Mr Dr K  werd dat nog duidelijker. Het gevecht eindigde uiteindelijk onbeslist. En Hugo zei achteraf dat hij daar zeer tevreden mee was want dat hij eigenlijk al vroeg minder stond. Dat waagde ik te betwijfelen en K. is het met me eens. OK, wit speelt in de opening een tikkie te voorzichtig. Hij wil wellicht de kat uit de boom kijken. In ieder geval niet de manier om met wit het voordeel van de voorzet te benutten. Er bestaan wel scherpere methodes om het KoningsIndisch  (resp. Gruenfeld) te bestrijden. Maar Hugo’s aanpak is ook niet iets om snel in het nadeel te geraken.

Wij kennen de geduldige manier waarop Bert  dan gaat wachten op het moment dat er echt iets zichtbaar gaat worden, de tegenstander wat vermoeidheidsverschijnselen gaat vertonen. Dat gebeurt op de 24e zet.  Omdat dan een zwart paard met tempowinst naar veld d4 kan komen raakt wit onder druk. Na een gedwongen serie stukkenruil gaat de zwarte stelling er toch best prettig uitzien.

Een achtergebleven witte pion op c4 en f7-f5 en later e5-e4 in aantocht! En dan een heel sterke loper op g7!

Al tijden lang deden beide partijen sterke strategische zetten. Nu komt er tactiek in zicht! En dan blijkt zwart beter toegerust dan wit, en inderdaad nu staat wit al gauw heel beroerd! Nu pas heeft Hugo gelijk als hij zegt dat hij het moeilijk had.

Heel knap voert Bert de druk steeds verder op. Hij heeft er ook wel wat pionnen voor over. Ik zie verbaasd aan hoe wit toch nog steeds iets vindt om een directe knockout te voorkomen. En zwart steeds weer iets vindt om de aanval te laten voortduren. Maar bij zet 39  is het echt wel afgelopen! Nog even het winnende zetje vinden.

Hoe dat had kunnen gaan laat Prof Mr Dr K zien. Bert mist de winstmogelijkheden door 39 Te8? te spelen. Hier zouden zowel d3 als Txh3 tot winst hebben geleid. Natuurlijk heeft Bert naar beide gekeken. Maar waarschijnlijk toch te veel beren op de weg gezien. “Ja, ik stond beter.’ Zegt hij achteraf. “Maar ik zag het even niet”.

Voor de zekerheid: dit diagram hieronder kunt u bewegen! Door op de tekst van de zet te klikken. (o.a.)

Jammer voor hem! Gelukkig nog wel remise. Was wel heel erg onrechtvaardig geweest als het door die geofferde pionnen ook nog verloren zou zijn geweest. Prettig voor Hugo. Die met opgeheven hoofd uit de ring kon stappen. Bewonderd door veel ademloze toeschouwers. Mij was duidelijk: als die nieuwe geen zwaargewicht is, in ieder geval een middengewicht. Die zal niet gauw de handschoen in de ring gooien.

Aldus een mooi begin van hopelijk een mooi (volledig?) seizoen.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden

Startschot 21- 22

‘Een nieuwe herfst en een nieuw geluid’, om Herman Gorter te variëren. Eindelijk weer iets moois in aantocht. Iedereen snakt naar een potje schaken. Maar eerst moet er serieus  vergaderd worden.  Voor de kiekjesman lijkt het echter of er alleen moppen verteld worden. Iedereen zit te grinniken.  Matthijs de grappenmaker?

2S7A9083bWEB

Of Frank?

2S7A9086WEB

Waar menigeen zich na zo’n Corona-crisis bezorgd over maakt (of iedereen nog wel terug zal komen- want we hebben er al niet zo veel- )  blijkt  onnodig. Er zijn nota bene drie nieuwe gezichten. Wat een luxe!

Hans Pelt

2S7A9094WEB

Hugo Ent

2S7A9092b2WEB

Foto helaas een beetje vaag, maar het fotomodel allesbehalve.  Hopelijk smaakt de koffie een beetje. Waarschijnlijk wel, want hij wordt gelijk bestuurslid van Aris de Heer! Notabene!

Sven Daamen 

Nou ja, nieuw? Een teruggekeerde verloren zoon.  Helaas vergat ik gisteren een aparte kiek van hem te nemen, maar uit zijn roemruchte verleden bij Aris de Heer heb ik er ook nog wel een aantal: hier Sven -8 jaar jonger- in 2013 bezig simultaan te geven tegen de  overige jeugd van Aris.

IMG_4500bWEB

En nog een teruggekeerde verloren zoon?  Of toch niet? Of toch wel? Of een beetje teruggekeerd? We blijven hopen.

2S7A9091cWEB

Het gaat hier wel om vier sterke schakers!! Dus zo zijn we wel heel gauw weer terug in de 2e klasse. Ja, daar horen we gewoon thuis!

Maar natuurlijk evenzeer fijn om Matthijs, Peter, Herman en Arend weer terug te zien. Dat was toch misschien even afwachten na Corona.

Wat niet het geval was voor Bert, Frank, Martin, Paul. Geen seconde aan getwijfeld! Dat is gewoon het waardevolle, antieke meubilair dat nog jaren meegaat.

Als Bert de vergadering heeft gesloten, gaan enkelen doen waarvoor ze eigenlijk zijn gekomen: schaken. Even kijken of de hersens het nog doen. Ik kijk  wat rond en constateer: je hoor ze doen het nog! Sommige nog wat stroefjes, maar dat komt wel weer gauw goed. Zoals Cola goed schijnt te zijn te werken tegen roest, voor hersens wil pils nog wel eens helpen. En dat kan. Er is in deze mooie, goed verlichte, schaakruimte gelukkig ook een bar. Die niet alleen hersenroest moet oplossen, maar ook financieel  verval van de club kan voorkomen. Ideaal allemaal. Ik vond het een hoopgevende avond!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Notulen Algemene ledenvergadering Aris de Heer

Datum 30-08-2021

Aanwezig:, B. Kuijer, F de Geus, M. Zwaneveld, , M. de Groot, E. Saraber, P. Verkooijen, Sven Daamen, Hugo Ent, Hans Pelt, P. van Putten, H. Zwaneveld, Mathijs Groot, Arend Schuur, R. de Vink.

Afwezig: A. Hauwer, G. v Dok

1. Opening

Om 20.30 uur wordt de vergadering geopend door de voorzitter B. Kuijer. Bert heet iedereen van harte welkom.

Er volgt een voorstelronde vanwege drie nieuwe leden.

2. Mededelingen.

3. Ingekomen stukken

 • Geen ingekomen stukken

4. Bestuursverkiezing

 • 3 leden aftredend 2021; Martin, Gerrit, Paul
 • 2 leden aftredend 2020; Frank, Bert
 • Gerrit is niet herkiesbaar, Hugo Ent meldt zich aan als algemeen bestuurslid

5. Externe competitie.

 • Een zestal in de 3e klasse NHSB opgegeven. Er wordt ingedeeld op rating.
 • We geven ons op voor de beker competitie.

6. Interne competitie

 • Speellokaal en speelavond wordt “Onder de Linden” op maandagavond.
 • De eerste schaakavond wordt gestart met schaken.

7. Website

De website wordt gewaardeerd en wordt ook door niet leden gelezen. Eddy geeft aan de site ook dit jaar te onderhouden.

8. Financiën

 • Frank heeft het financieel jaarverslag gereed. Balans is 144 euro positief afgesloten. Voor dit jaar is Matthijs en Herman aangewezen. Reserve wordt Ron.
 • De contributie voor senioren wordt geëvalueerd voor 1 januari 2022.
 • De jaarhuur is 600 euro/jaar.
 • Alle consumpties worden op 2 euro gehouden. Er wordt een mogelijkheid gecreëerd om digitaal te betalen
 • De reiskosten vergoeding blijft 20 cent/km. Individueel te declareren.

9. Jaarverslag

 • Het Jaarverslag (notulen ALV augustus 2021) komt op de web site.

10. Rondvraag

 • Martin wil meedoen met de Bekercompetitie
 • Sven vraagt of het externe team al is opgegeven. Dat is nog niet gebeurd
 • Met de Open Dag Beemster op zondag 12 september kan de Aris de Heer zich promoten in Onder de Linden. Frank en Bert willen dit wel doen, er worden meer mensen gevraagd om dit te doen. Martin zoekt nog naar nieuw promotie materiaal.

11. Sluiting

Bert sluit na een rondleiding om 22.00 uur de vergadering