Categorie archief: Interne competitie

Koedijkers toch nog gearriveerd

Daar kwamen ze toch, heel traag achter elkaar aangewandeld, de bewoners van de Koedijk. Nu op een nog koudere winternacht toch nog gedwongen hun warme stal te verlaten om naar Middenbeemster te worden vervoerd, en God weet wat ze daar misschien te wachten stond. Zou best eens een slachtpartij kunnen worden. Eentje kwam niet eens bij de transportwagen aan. Onduidelijk of die al gelijk rechtsomkeert gemaakt had of ergens in een sloot geraakt was. Misschien bangigheid, want menigeen weet dat het erop lijkt dat  er dit jaar In Midden Beemster een tijdelijk klein abattoir is ingericht voor derde-klassers  en daar kom je liever niet in de buurt.

Het kan natuurlijk meevallen. Zoals er wel eens een enkele keer een veehouder wat te overmoedig wordt en zich door een stiertje zomaar op de hoorns laat nemen, zo zou het natuurlijk vanavond ook wel kunnen gaan, maar erg veel hoop daarop hadden ze waarschijnlijk niet.

Voor grotere of betere foto's erop klikken!

2S7A2622WEB  2S7A622WEB

Maar warempel……  

Na een kwartier spelen stond Boer Zwaneveld voor een bankroet. Te zorgeloos zijn bedrijf uitgebreid, en ja als ze dan ineens over je CO2-uitstoot beginnen!   Met natte oksels zag ik dat hij na 7 zetten totaal verloren stond.

2S7A2627WEB 2S7A627WEB

En na 1 3/4 uur spelen zag Ron geen winst meer zitten (integendeel) en bood listig remise aan. Werd nog aangenomen ook. Maar was toch ook wel een tegenvallertje voor ons.

En verder viel er heel lang heel weinig in ons weiland te ontdekken dat optimisme kon wekken. Veehouder Verkooijen zwoegde er op los, maar maakte weinig vorderingen. Hij had wel een lammetje meer in de wei, maar het was er een met een mank  pootje.

Zwaneveld zocht koortsachtig naar een – nu wel erg noodzakelijk-  spitsvondig nieuw bedrijfsplan, en dat leek een klein beetje te lukken, doch hij stond wel twee pionnen achter. Maar hij kreeg gelukkig nog wel een klein beetje nieuw krediet. Maar het bleef een wankele toestand.

Ouwe Rot v. Dok  had op een wat schralere grond een beetje pion gemest in de hoop op wat betere oogst, maar de Koedijker ruilde slim de Grote Boerinnen van het bord en daarna was het nog minder  duidelijk. Ik vreesde dat de oogst zelfs helemaal ging mislukken. 

Boer Bert leek flink strategisch voordeel te hebben, maar ineens haperde er iets, en leek zijn tegenstander toch nog door het schrikdraad heen te kunnen breken en veilig de poten te kunnen nemen naar de vrijheid.

Nee, het waren dan wel niet de allerduurste prijsdieren uit Koedijk die ons bezochten, maar ze weigerden pertinent zich zomaar naar de slacht te laten afvoeren.

Alleen Boer van Putten, bekend van zijn succesvolle biologisch-dynamische aanpak, oogstte snel en veel. Na de krachtige zet  1. e4 !!  keek hij een poosje glunderend rond naar zijn tobbende collega’s. Zijn tegenstander was er toen nog steeds niet, en hij kon dus zomaar een mooie bedrijfswinst noteren. Het kon wel eens een topjaar voor hem worden! Hij was er wel een beetje onthutst van. Ging maar schaken met die andere veteraan. Maar ook daar blijven de vooruitzichten gunstig.

2S7A2626WEB 2S7A626WEB

Maar wat moest er nu van die opscheppers uit Middenbeemster terecht komen? Die waren toch echt van plan om op de Jaarmarkt van de Noordhollandse Agrariërs, in het voorjaar van 2018, met de hoogste prijs te gaan strijken, maar nu ineens leek dat toch wel een wat erg ijdel voornemen te worden.

Pas tegen elven straalde  er wat licht over ons weiland:

Veehouder Verkooijen had intussen een tweede lammetje geboren zien worden, en die twee gingen vrolijk huppelend op weg naar de overzijde van zijn land.  De eerste echte winst! Hè hè.

Boer Bert had toen niemand dat -na een vergissing van hem- meer zag zitten (ik denk hijzelf ook niet) ineens toch zijn behendig wegvluchtende tegenstander aan zijn oren vast, en sleepte hem zonder pardon naar de slager. Die probeerde hier nog een schietgebedje. Maar dat hielp niet meer.

2S7A2632WEB  2S7A632WEB

Hoewel we de hele avond gedacht hadden dat onze kampioensaspiraties op de afvalverbranding terecht ging komen, viel dat nog mee.

2S7A2631WEB 2S7A631WEB  

Wonder boven wonder sleepten Agrarier Van Dok en nota bene Boer Zwaneveld toch nog twee remises uit het vuur. In beide gevallen eigenlijk niet verdiend. Ze zaten beiden eigenlijk nog steeds aanzienlijk in de rode cijfers.  Maar die Koedijkers hadden geen puf meer na zo’n lange avond zwoegen om de top van hun productie te kunnen bereiken, ze konden er geen kaas meer van maken. En toen probeerden de onzen het met bluf. Het had eigenlijk wel iets van de thans in onze kringen heersende ‘kalverfraude’, alleen werd deze niet ontdekt. Remise aanboden, en toen gingen ze akkoord. Waarschijnlijk uit ontzag voor een veel hogere ELO-rating, hoewel ze de hele avond flink hadden zitten bewijzen dat dat geen bal hoeft uit te maken.

Ron mailde me:

“We mochten nu dus ervaren dat ook zogenaamd zwakke tegenstanders erg sterk kunnen spelen. Ik verslikte me dus in mijn eigen London!  …..    Het eindspel van Gerrit was volgens mij verloren. …….    P.S. : wees maar kritisch over ons.”

En zo werd het 4,5 – 1,5 voor ons.

Een zwaar geflatteerde uitslag.

Stel dat het Koe-dier voor bord 6 er wel geweest was. Tenslotte heeft onze gezellige Boer van Putten ook nog maar weinig wedstrijdervaring.

En als die van het tweede bord toen hij eindelijk in de buurt kwam, nu eens niet ineens op hol was geslagen…  

En als de enigszins onterechte bluf-remisevoorstellen in mindere stellingen van Boer Zwaneveld, Veearts De Vink  (ja, van hem ook!!) , en van Agrarier Gerrit nu eens niet waren geaccepteerd! En die gasten hen gewoon nog wat verder hadden zitten uitmelken!

Dat had voor Middenbeemster dan wel eens een veel te grote en zeer onwelriekende ammoniak-emissie  kunnen betekenen. Brrrr……

Onze bezoekers konden met opgeheven koppen weer terug naar hun warme stal in Koedijk. Maar wel met het schrijnende gevoel dat er toch nog veel onrechtvaardigs gebeurt in de mensen- en dierenwereld.

Wat me opviel deze avond was dat veel van deze zogenaamd ‘zwakkere’ spelers ons aftroefden in hun opening. Waar sommigen duidelijk aardig wat van wisten. (Soms meer dan wij!) Dat viel op bij de London tegen Ron, bij het geweigerd Slavisch tegen Bert, bij de Zukertort-variant van de Colle tegen Gerrit, terwijl de tegenstander van Martin ook heel goed leek te weten waar hij mee bezig was, een soort Chigorin met 2. …  Pc6 !?  .

________________________________________________________________________

Nu als gebruikelijk nog wat highlights:

Ron tegen Rob Broertjes (1306) :

Ron speelde tot mijn vreugde een variant tegen de London die ik zelf vroeger diepgaand had voorbereid, toen ik nog dacht dat ik hem binnen afzienbare tijd op mijn bordje zou krijgen. Dat gevaar is nu voor mij gelukkig geweken. Ik ben trouwens al die varanten al weer aardig vergeten.  Kan iedereen gebeuren. Zelfs Ron himself:

KoedkRon1  KoedkRon1

Ron: “Als hij dus slaat op b6 staat zwart heel prettig, ook omdat mijn witveldige loper er nog uit kan! Na 6. Dc2!? moet ik echter g6! spelen. Ik speelde 6. …  Pc6 in de hoop op 7. Pf3, want dan is 7. ….  Lf5 gewoon beresterk. ( ES: 8. Dxf5? Dxb2 ! en zwart wint het geofferde stuk met rente terug) Mijn tegenstander wist dit allemaal. Vandaar zijn gekozen zetvolgorde. Na 7. Pd2 ben ik te laat, omdat hij (ES: binnenkort) e4 kan gaan spelen. ( ES: Maar vooral wegens 7. … Lf5? 8. Dxf5  Dxb2 Db1 !  en zwart krijgt niks terug) Daarna sta ik gewoon dramatisch slecht! Doorgaans is de pion c5 naar c4 spelen niet goed, tenzij je zelf actief spel kunt krijgt. “  (ES : Heel erg juist! Een belangrijk lesje voor minder theoretisch geschoolden onder ons! )

Nu raakt Ron wat in de problemen.

KoedkRon2 KoedkRon2

“Dus uit wanhoop maar lang gerocheerd, maar zijn b3 breekt het gelijk open. Mogelijk heeft hij hierna ergens winst gemist. ( ES: nee, alle witte zetten worden door Komodo goedgekeurd )  Zoals hij het speelde, bleef ik slecht staan met kreupele loper, maar kon me nog wel verdedigen. (ES: Hummm  )  Toen ik vervolgens zag dat hij niet wist hoe verder en Martin inmiddels uit de problemen was en ook Paul en Bert gingen winnen, heb ik remise aangeboden, wat geaccepteerd werd.

Maar Komodo vindt dat wit heeeeel veeeeel beter staat ( + –     !!   2.30 !!   )

KoedkRon3  KoedkRon3

Komodo suggereert nu  (onder andere) :

26.Pf6 Pxf6 27.exf6 e5 28.Lh5 e4 29.f3 e3 30.Lxg6 exd2 31.Lxf7 Thf8 32.Lh5 Txf6 33.Dxd2   Maar ja, dat vraagt nogal wat van een amateurschaker, zelfs van een sterke met een te lage Elo, zoals Broertjes.

Paul – Mieke Clausen

Paul  mailde:  “Bij dezen,  maak er iets moois van, want volgens mij was het een tijd modderen voordat het begon te lopen. “   en  “ We zijn nog in afwachting van het verslag van Eddy over onze sprankelrijke partijen, het zal wel een groot loflied worden.”

Dat ‘sprankelrijke’  (Wat een prachtig zelfverzonnen woord! Een combinatie van ‘sprankelend’ en ‘rijke.’ Wat ik ooit sneerend heb opgemerkt over Paul’s taalvaardigheid neem ik bij dezen direct terug.)  heb ik niet zoveel gezien, en het ‘loflied’ voel ik nog niet opwellen, maar vreemd genoeg  was Paul’s partij eigenlijk toch niet echt een groot voorbeeld van modderen. OK, er was geen sprake van een briljante snelle openingscombinatie, maar daar kreeg hij nu eenmaal de kans niet voor.  Na zet 10 is de stand eigenlijk nog flink gelijk.  Dan maakt zijn tegenstandster een simpele, doch ernstige fout:

KoedkPaul1   KoedkPaul1

11. Ld2 ??  Lxc4  12. dxc4 Pxe4  

Paul deed weinig echt fout, maar ja zijn tegenstandster na dat pionverlies ook niet  veel. Dus het duurde allemaal even. Het leek er zelfs even op dat de dame met haar dame kleine aanvalskansen  kreeg. Maar ze pakte ze niet. Liet toe dat zwart een vrijpion kreeg, en toen werd het gauw nijpender.

KoedkPaul2 KoedkPaul2

26. f4 ? e4!

Maar inderdaad, het bleef desondanks toch nog  lang en geduldig manoeuvreren. Tot zet

KoedkPaul3  KoedkPaul3

36. .. d5!  (Paul: “Eindelijk d5” ) En nu gaat het hard. Dit creëert de mogelijkheid om een tweede vrijpion  te organiseren , en daarmee krijgt wit het zo moeilijk dat er ook nog een 2e pion sneuvelt. En dan, bij zet 50 (!)  ziet mevr. Clausen het niet meer zitten. Terecht. Nu kan het niet lang meer duren.

KoedkPaul4  KoedkPaul4

 

Een interessante partij was die van Gerrit met Eddy de Wit.

De Wit tracteerde vanavond, op een ouderwetse Colle  (Dus de Zukertort-varant met b3 en Lb2, en niet de Koltanowski-variant met c3). Niet heel lastig voor zwart maar voor wit zijn de geniepigheden (die er zeker zijn), en de grote lijnen gemakkelijk te onthouden, en daarom is die opening in onze amateur-kringen best populair.

KoedkGerrit1  KoedkGerrit1

6. ….  cxd4 (andere mogelijkheden: Ld6 of b6) 7.Pxd4? (7.exd4!?) 7…Lb4 (7…Ld6 is logischer omdat de loper op b4 gelijk tot een verklaring kan worden gedwongen en dat gebeurt nu dan ook   8.a3 Lxd2+? ( Waarom vrijwillig het loperpaar opgeven? Omdat zwart een sterk paard op e4 krijgt en een tempootje. Moeilijk te beoordelen of dat voldoende is.  Komodo vindt het niet helemaal. )  9.Dxd2 Pe4! 10.De2? (10.Dd1!?)

Zwart is in een agressieve bui en gaat er tegenaan:

KoedkGerrit2  KoedkGerrit2

16. …  e4! 17.Pd4 Dg6 18.Pe2! Lg4 19.Dd2 [19.h3!?]

En toch houdt wit een wat betere stelling, totdat er een kritiek moment arriveert:

KoedkGerrit3  KoedkGerrit3

21.Lxf6? Dat vind ik niet zo logisch. Die loper staat op een prachtige diagonaal. Waarom die vrijwillig afruilen. Hij kan misschien nog veel moois verrichten.  (21.h3!?)

En weer laat Gerrit zien dat hij in een oorlogszuchtige stemming is:

Je zou van hem verwachten 21. … Dxf6 met inmiddels gelijke stelling, maar nee hoor :  21. … gxf6! Ik denk omdat Gerrit van die open g-lijn gebruik wil maken om meer onrust in de witte koningsstelling teweeg te brengen. En dat lukt!

22. Pe2 ( h3!?  Of Tac1!?) 22…Pe5! 23.Pd4? Dh5! 24.h4 Kh8

KoedkGerrit4  KoedkGerrit4

Een leuke stelling. Beide heren hebben er wat moois van gemaakt: 25.Da5!

En nu zou je van Gerrit toch verwachten dat hij verlies van die a7-pion gaat voorkomen, maar nee hoor! (Wie a zegt moet ook b zeggen!)  25. .. Tg8!?  26. Dxa7 Mooi hoor van Gerrit, maar  helaas, nu gaat het een beetje mis. Goed zou nu  26. ….Tg6 zijn of vooral 26. …..Pf3!! met minstens gelijk spel. (Wel ingewikkeld:  26…Pf3+ 27.Pxf3 Lxf3 28.Lxf3? (Db6! = ) Dxf3 en zwart wint omdat de dreiging Txg3 wit te veel zal worden ) Maar zwart speelt 26. … Lf3  En wit grijpt direct zijn kans:

KoedkGerrit5  KoedkGerrit5

27.Db6!! met aanval op f6  En plotseling stort zwart in:  Pd7? Maar alles is lastig ineens 28.Dd6 Lxg2? (Lg4 en zwart kan nog vechten)  29.Kxg2 Kg7? (noodgreep)

KoedkGerrit6   KoedkGerrit6

30.Df4!   op weg naar dameruil.

Hierna staat zwart met de rug tegen de muur. Hij doet zijn best, speelt toch konsekwent op aanval, en het lijkt ook best nog wel wat. Ik ging geregeld kijken en vond het allemaal heel spannend. “Gaat hij het toch nog redden?”  Maar wit speelt gewoon heel goed. Hij ziet kans zwart tot dameruil te dwingen en dan is er wel veel zwarte stootkracht verdwenen.

KoedkGerrit7  KoedkGerrit7

Zwart blijft toch aandringen. Hij offert zelfs nog een pion. Alles voor een behoorlijk stukkenspel. Met resultaat, want bij de 41e zet geeft wit veel voordeel prijs. En na de 43e zet ziet wit winst niet meer zitten. Toch staat hij nog steeds beter!

KoedkGerrit8 KoedkGerrit8

Wit dreigt c5, en dan kan die vrijpion op d5 behoorlijk lastig worden. Maar inderdaad, heel eenvoudig is het niet, want na 43. … Tgf6 moet wit ook erg letten op die zwakke pion op f2. En ook 43. .. Pe5 vraagt denkwerk.

Remise. Maar beide heren verdienen m.i. complimenten. Wit omdat hij gewoon bijna de hele avond zeer sterk heeft gespeeld, en Zwart omdat hij er alles aan deed om leven in de brouwerij te brengen, tegen zijn gewoonte risico’s nam, en veel tactiek in de partij stopte.

Bert was de enige die al vroeg in de avond enig optimisme  kon bewerkstelligen bij het publiek.  Dat kon vooral doordat Arnold Koorn na een stevig slavisch rijtje een strategisch riskante 10e zet had bedacht , 10. … f7-f5 ??

KoedkBert1  KoedkBert1

Ook zonder rekenen krijg je hier al een gevoel van argwaan. Je fantasie draait gelijk op volle toeren wegens die achtergebleven pion op e6: Een torentje op e1? Een dametje naar b3? Of een lopertje? Een paardje naar g5? Het kan misschien wel als zwart maar direct ….  e5 kan spelen, maar dat is vaak bezwaarlijk.  (Lg5!?)

En inderdaad , wit pakt het gedecideerd en vakkundig aan, en door druk op de e-lijn staat zwart al snel slechter.

KoedkBert2  KoedkBert2

Wat een mooie stelling voor wit: mooie torenlijnen, sterke lopers, en die achtergebleven pion op e6! Hier kan wit het al afronden met 18. Pg5 !! Dat mist hij, maar sterke punten in zijn stelling blijven. Zelfs nog na enkele latere aarzelingetjes. Waardoor zwart de kans krijgt een sterk paard op e4 te plomberen, en weer een beetje adem kan gaan halen. En dan gaat er zelfs iets bijna fout, omdat Bert een pointe ( maar pas na vier zetten) mist:

KoedkBert3  KoedkBert3

28. …  Df4 29. g3? (Pf3!! want die stond aangevallen) Pxg3! 30. fxg3

KoedkBert4  KoedkBert4

Dxg3 31. Dg2  dat moet wel, maar nu kan Dxb3! Dat is schrikken. Ik bewonder Bert om zijn vermogen in zulke situaties dan met een pokerface door te spelen alsof het allemaal in de berekening was opgenomen.  Maar zwart is wel bijna uit de grootste problemen  en kan weer gaan vechten 32. Td3

KoedkBert5 KoedkBert5

Maar  voor de tweede keer doet zwart zo’n zet die direct de geur van verdachtheid oproept. 32. .. Dxa4 ?? waarna Tg3 met zeer veel dreigingen richting g7 direct gaat winnen. Maar Bert is nog niet helemaal over de schrik heen: 33. Pd7? maar hij krijgt hulp Tf7 ?  (Te7!?)

KoedkBert6 KoedkBert6

34. Pf6+  de enige, maar wel prachtig. 34. … Txf6 moet wel 35. Lxf6 g6

KoedkBert7  KoedkBert7

En nu volgt er weer zo’n mooie:  36. Dc6!!!!  Met dubbele aanval, op de loper en op de toren.  36. .. Kf7 37. Dxc7+  Kxf6 

KoedkBert8  KoedkBert8

38. De5+  de ene krachtzet na de andere   Kf7 39. Tc3

KoedkBert9  KoedkBert9

En dat Koorn zonder Elo toch ook aardig kan schaken bewijst hij door hier op te geven. Is drie pionnen niet genoeg compensatie voor een kwaliteit? Nee, hij staat inderdaad verloren, maar het vereist nog wel aardig wat voorstellingsvermogen:

Bijv.

39. …. Ld7 40.Tc7 Te7 41.Txd7 Txd7 42.Dxe6+

39. …. Dh4 40.Tc7+ Te7 41.Txc8

39. ….Td8 40.Tc7+ Ld7 41.Dxe6+

Bert heeft zich met al die krachtzetten vanaf zet 34 aardig gerehabiliteerd voor het slordigheidje bij zet 29.   (Ik heb zelden een schaker zo verbijsterd naar het bord zien kijken als Koorn toen hij opgaf)

 

Martin was er het eerste kwartier kennelijk nog niet helemaal bij, hij leek te spelen op de automatische piloot, want zijn fout was een verbijsterende beginnersfout. ‘Dankjewel,’ zei Kees Struijk  ‘heel vriendelijk van je .’

KoedkMartin1 KoedkMartin1

7. d4 ????   Pb4 en dat is minstens kwaliteitsverlies via Pc2. Je kunt hier nog 8. Ph4 proberen maar dat helpt niet echt na …  Dd7.  Maar dat doet het gespeelde 8. Da4+ ook niet. Dat maakt de zaak alleen nog maar erger. Wit rommelt maar wat door. Het is niet met droge ogen aan te zien.   8…c6 9.e4 (9.Ph4 Lc2!) 9…dxe4 (9…Lxe4 en 9…Pxe4 zijn nog iets beter)  10.Pe5 (van kwaad tot erger  10.Ph4 is wat beter , maar ach ….)

KoedkMartin2  KoedkMartin2

10. … Dxd4 !!  Uiteindelijk komt wit weg met 2 pionnen achterstand. En een heel klein tikje compensatie.  Maar och … och …   Boer Martin is nu wel erg wakker en gaat uit vissen, in troebel water. Hij rommelt alsmaar wat op de open lijnen in de hoop op ….  Maar het levert niks op. Totdat

KoedkMartin3  KoedkMartin3

28. …..  Le7! en de zwarte stelling plooit zich verder  open 29. Tdxc6  a5  (wit mag niet op a5 slaan want die pion staat gepend door Le7!)  Maar zwart speelt behoudend 28. …  Te6 en accepteert remise. Maar staat zelfs na 29. Tcxc6 (toch!)  Lf6 nog steeds goed.

Zo werd het voor uw wepmeester dus wel een interessant, maar zenuwslopend avondje. Hopelijk gaat het volgende keer weer beter.

( Eindcorrectie moet nog plaatsvinden)

 

05-02-2018

Aris de Heer

 – 

Schaakgroep Koedijk 3

4½ – 1½

1

8529532 

Ron de Vink

 1895

 – 

7986583 

Rob Broertjes

 1306

½-½

2

7185981 

Bert Kuijer

 1806

 – 

8736805 

Arnold Koorn

 

1-0

3

6808131 

Paul Verkooijen

 1765

 – 

7820626 

Mieke Clausen

 1304

1-0

4

7826654 

Martin Zwaneveld

 1670

 – 

6031025 

Kees Struijk

 1387

½-½

5

7268195 

Gerrit van Dok

 1625

 – 

8148426 

Eddy de Wit

 1434

½-½

6

7079655 

Peter van Putten

 1120

 – 

 

 

 

1-0 R

 

 1646

 

 1357

 

 

Haastige spoed

is wel eens goed.

In zo’n klein kluppie moet af en toe eens wat afwisseling bedacht worden. Hoewel… alweer  vluggeren tegen dezelfde gezichten zou ook wel kunnen gaan vervelen. Maar gelukkig was er vanavond toch iets  bijzonders te beleven.

2S7A2589WEB   2S7A2589WEB  Foto's groter oif beter. klik erop!

Nog niet begonnen aan de jaarlijkse vlucht naar zijn trekbestemming is daar toch onze kleurige Australische vogel, alweer,

2S7A2595WEB  2S7A2595WEB

 en ook alweer, onze topper die zegt het schaken verleerd te zijn.

2S7A2597WEB  2S7A2597WEB

Surpraais, surpraais! (individuele spelling, ontwikkeld voor PV, de man van de spellingcontrole)

Dat van dat verleren klopte niet echt, want Jos scoorde 6½  uit 7. Moest toen helaas de moeilijke partijen tegen Bert en tegen Stefan laten lopen. Ik denk dat hij op tijd thuis moest zijn van zijn vrouw, en op tijd naar bed, want het zal geen bange aftocht geweest zijn. Daar hij Martin en Paul eerder op de avond al had ingeblikt, en tegen Ron vrij moeiteloos remise speelde.

Ron won dit toernooi, ongeslagen, alweer.  Dat zou als saai gekwalificeerd kunnen worden, ware het niet dat hij deze avond gebruikte om met de meest twijfelachtige openingsvarianten bij de brave clubgenoten te experimenteren. Als daar zijn:   1. c4   e5  2  a3?    en in de  Vienna-variant van nota bene het BDG- gambiet  (1 d4 d5 2 e4 dxe4 3  f3  Lf5)   4 g4? (i.p.v. 4. fxe4). Dat maakte zijn bezigheden af en toe toch weer opwindend.

De verrassing van het feest was echter  Stefan, die alles en iedereen overvleugelde. De laatste (en enige) slotpartij was tevens de climax van de avond.  Een onderonsje van onze beminde  Fringilidae. Ik dacht dat  ‘vinkeslag’ het woord was voor het  vrolijke gezang van die prachtige wezentjes, maar nu weet ik dat het de aanduiding is voor een schaakslag tussen  Vink en de Vink.

2S7A2604WEB 2S7A2604WEB

Ron haalt hier alles uit de kast tegen Stefan, maar die bleef waakzaam op het vinkentouw zitten,

 2S7A2603cWEB 2S7A2603cWEB

en het zou toch remise geworden zijn als Stefan niet (ruimschoots, dat wel) door zijn klok gegaan zou zijn.

Jos werd 3e, maar speelde 2 partijen minder en Bert 4e.  Maar die deed dat zeer ontspannen. Hij won veel en gemakkelijk, maar  zijn plaats in de eindrangschikking  werd erg negatief beïnvloed door een totaal onnodige blunder tegen heer SV.

Paul vertelde me dat hij niet in vorm was , en deed vanavond erg zijn best om dat aan iedereen duidelijk te laten zien. Maar als wedstrijdleider deed hij het wel weer heel aardig.

Martin vertelde het niet zo hoorbaar rond, maar was kennelijk toch ook nog niet helemaal hersteld, in zijn geval van de naweeën van kinderziektes. Maar die waren dan wel weer aanleiding tot een vrolijk gekout met die andere kersverse pappa, en uitwisseling van vertederende fotootjes. Werd het voor hem toch ook nog een leuke avond.

Gerrit deed wat van hem verwacht mocht worden. Onbarmhartig timmeren op de koppen van jut van deze avond. En bescheiden opereren tegen de kopstukken. En zo op plaats 5 eindigen (van de 10)

Elk toernooi kent een kop van Jut. Een schaker die het even niet zo goed doet. Daar wordt dan al gauw op gejaagd. In Wijk aan Zee waren dat mevrouw Hau en ook wel, vreemd genoeg, Caruana. Onze koppen van Jut waren vanavond Herman en Peter. Waarbij moet worden aangetekend dat Peter het toch weer enkele van onze sterkste schakers zeer moeilijk maakte. En vastgesteld moet worden dat het een knap staaltje is om deze rol de hele avond met een vrolijk gezicht te kunnen  blijven spelen. Hulde!   Ab was niet helemaal bereid ook deze rol te spelen. Hij won van Herman en wist nota bene bij Paul een remise af te dwingen. “Die kon echt niks meer!”    ventileerde hij tevreden na afloop. Maar ook hij moest op tijd naar bed. Anders had hij zeker er nog een puntje bij versierd.

Het was dus al met al een leuke avond. We moeten ons maar Snelschaakvereniging Aris de Heer gaan noemen.

2S7A2601WEB  2S7A2601WEB

 

2S7A2600WEB  2S7A2600WEB

 

Eindstand:

1      Ron            8 uit 9    

2      Stefan       7 uit 8

3      Jos            6½ uit 7

4      Bert           6 uit 8

5,6   Gerrit  

         Paul           3½ uit 8

7       Martin      3 uit 8

8       Ab           1½  uit 7

9,10   Herman   0 uit 8

           Peter           ,,

 

Uitheems offer in Ronde 12

Een gezellig, klein onderonsje door nogal wat afwezigheid.

Herman moest opboksen tegen Bert. Een (nog) bijna hopeloze opgave natuurlijk.  Toch deed hij de opening weer even niet slecht. Het werd een soort Caro Kann, een voorkeur van Bert meen ik me te herinneren, maar dan wel van heel, heel lang geleden. Maar Bert doet het ook niet meer op z’n sterkst.

12HermanBert1  12HermanBert1

4. … Lg4?  Le2  lang niet slecht, maar waarom niet 5. dxe5  Lxf3  6. Dxf3  dxe5  7. Le3 met nog beter spel voor wit.  Na zet 7. Lc4?  (h3  of Le3 ) staat het toch nog aardig gelijk, maar dan volgt iets wonderbaarlijks

12HermanBert2  12HermanBert2

8. Pg5?  Ziet Herman niet dat hij een dame verliest, of is het veel diepzinniger? Heeft hij gezien dat hij na 9. Lxf7+ en Kf8 die dame terugwint met 10. Pe6+ . Maar dat verliest uiteindelijk dan toch een stuk. 10. .. Kxf7  11. Pxd8+ Txd8  En hier zal de horizon gelegen hebben.  Want na Txd1 blijft wit een stuk achter.   En na  9. Pxf7 wat gespeeld wordt, brengt zwart ijlings zijn dame in veiligheid en blijft wit een dame tegen een toren achter. Een blunder van wit natuurlijk, maar toch  wel met enige diepte! U weet het intussen wel, over Herman wil ik geen kwaad woord horen.  Hierna spelen beiden voor de gezelligheid nog even door. Maar al gauw kan Bert achteraf aan Herman nog wat college geven.

Gerrit-Ron was wel een rustige, maar toch leuke partij.

Gerrit probeerde met een passieve, gesloten oplossing Ron’s Siciliaan te ontregelen. Die van de gelegenheid gebruikmaakte om daar een soort Draak van te maken. Terecht, denk ik, want alle voor een Draak gevaarlijke voortzettingen kunnen in  Gerrit’s opzet niet meer. En zonder die is een Draak een mooie agressieve opening.  Gerrit vervolgde met een typische Gerrit-manoeuvre om Ron’s gefianchetteerde loper te neutraliseren, en liever nog af te ruilen.  Op zich een goed idee, maar het kost wel tijd!

12GerritRon1  12GerritRon1

6. Lc3  en daarvan probeert zwart gebruik te maken met 6. … e5, en zo zijn kleinood op g7 in stand te houden. Normaal is dat een verdachte zet, wegens het veld op d5, maar het kost in deze opstelling ook weer hergroeperingszetten als je daar nu gebruik van wilt maken. Gerrit is nooit te beroerd om op de vierkante centimeters te opereren, maar daardoor staat zwart al gauw wat gemakkelijker:

12GerritRon2 12GerritRon2

 10. Pxd4?  exd4  11. Pd5 Pxd5 12. exd5

12GerritRon3  12GerritRon3

12. ..  Te8!  Door wit’s tijdverlies staan de zwarte stukken er mooier bij. Overal liggen er lijnen en diagonalen voor hem open. Wit moet krampachtig opereren om niet gelijk flink in de problemen te geraken. Met name de rochade is door die tempoverliezen in de knel gekomen. 13. Dd1   Zoiets zal wel moeten. Of gelijk maar Kf1? Lollig is anders. 13. … De7! 14. Kf1  Noodzakelijk kwaad. Hierna staat zwart al superieur en wordt het keepen voor wit. Ron pakt het doeltreffend aan, en met elke zet wordt het gevaar voor wit dreigender. Na zet 20:

12GerritRon4 12GerritRon4

gaat wit alvast een pion verliezen.

Ron:  “Even een korte impressie van mij. Ik heb nog nooit zo lekker gespeeld. Origineel spel van Gerrit, maar niet feilloos.” “Paul zou gelijk op d5 geslagen hebben, maar eerst a5 is toch veel leuker? Wit kan niets doen, pion loopt niet weg. “

Na zet 23. Zwart overheerst, maar toch moet Ron bij de rest steeds diep nadenken, heel precies spelen! Wit blijft spartelen en een ongeluk zit in een klein hoekje. Een toreneindspel met één pion meer, eist grote waakzaamheid.

12GerritRon5 12GerritRon5

23. ….  De2 ( ?  ….   a4!) 24. Dd5?  ( 24. d4!? cxd4  25. Thd1) Dxa2!

12GerritRon6 12GerritRon6

En als bezoekers opperden we nu dat Gerrit een potje dammen begon: 25. Dxd6? Ik sla, jij slaat, ik sla, jij slaat, ik sla. Maar dat maakt de zaak alleen nog maar erger voor wit.

12GerritRon7  12GerritRon7

Hierna gaan die twee (!) zwarte vrijpionnen verder lopen. Ook nu nog moet voorzichtig geopereerd worden. Wit blijft loeren. Dreigt nog steeds af en toe gemenigheden. Ron neemt geen enkel risico, laat af en toe zelfs uit veiligheidsoverwegingen  een snellere mogelijkheid liggen, hij schuift geduldig verder naar promotie. En na zet 38. geeft wit op.

Ron: “Gerrit was machteloos, ook al probeerde hij het nog wel.”

 

En dan was daar ineens onze slimme vogel Stefan Vink weer! Even overgevlogen uit het land van onze tegenvoeters. Hij speelt daar ook in een club. En dat was te merken. Hij was een toonbeeld van diepe concentratie. 

2S7A2521WEB  2S7A2521WEB

Ab speelde goed vanavond. Hij was afgestapt van zijn drierijen-systeem. Nog steeds was het een beetje passief, maar toch veel minder ernstig dan anders. Stefan ging er stevig tegen aan. Maar rond zet 12 (…  h5?) stond Ab er redelijk degelijk bij.

12AbStefan1 12AbStefan1

Zwart heeft ruimte-overwicht, maar de boel zit een beetje op slot. En aan twee kanten tegelijk aanvallen is niet eenvoudig. Het lijkt een beetje of wit snel zijn stukken uit hun holen tevoorschijn kan halen, 13. Pg5!?  ziet er hier al aantrekkelijk uit.  Aanval op  h5 en op het loperpaar.   En Pc4  kan, en Lc1 – g5.   Daar begint Ab vast mee.  13. Lc1.  Maar gaat misschien iets te aarzelend verder. En hierna begint Stefan aan lange spitsvondige manoeuvres. En krijgt ineens de wind mee als Ab besluit lang te rocheren, waarschijnlijk met de gedachte dat de boel aan de damezijde zo vast zit dat zwart daar toch niets kan beginnen. En dat dacht uw wijsneuzige verslaggever ook! 

12AbStefan2  12AbStefan2

Maar dan zorgt Stefan voor de sensatie van de avond:

20. g3 ?  Ab zal even willen voorkomen dat zwart Pf4 speelt. Maar niet goed. Maar zie dat maar eens aankomen! 20. … Pxa4 ! Daar schrok iedereen van. Dat kan niet helemaal goed zijn! Dat moet toch wel te verdedigen zijn? Maar het is wel goed. En totaal winnend. Niet slaan heeft geen zin.  Dan volgt Pc3. Dan zal Lxc3 wel moeten, en na bxc3 volgt een verschrikkelijke zwarte aanval na a4. Wit is ingemetseld.  Dan maar wel slaan, maar dat blijkt ook niet te werken:

21. bxa4

12AbStefan3  12AbStefan3

21. …. b3!!!     Veel beter dan Pc5. Mooi hoor! Maakt de weg voor de dame (en loper) richting koning vrij.  Ab speelde 22. Kb2 en gaf na Da3+ op  ( mat in 3 )

Maar alles was nu onvoldoende.  Een paar voorbeelden:

22. cxb3 Da3+ met mat in zes

22. Tdg1  b2+ 23. Kb1  ( Kbx2 Da3+ en mat in 2)  Da3  dreigt mat in 1  24. c3  Da1 en dit  is niet meer te verdedigen.

Enz.

In de post mortem-analyse keken we naar de gekste dingen: 

Terugofferen dan maar:  22. c4-c5 Dxc5  23. Lb4 Dxb4  24. cxb3  Grote seizoenopruiming , alles met de bedoeling de witte Dame nog ter verdediging te kunnen laten opdraven naar b2 of zoiets. Maar als het al een beetje helpt (het vertraagt alleen maar) wit blijft altijd met materiële achterstand zitten.

Hetzelfde geldt voor mijn voorstel voor een noodgreep 22. Lb4

12AbStefan4  12AbStefan4

Het sterkst is hier 22. … b2+ en of wit nu slaat op b2 of erachter wil schuilen, daarna slaan met 23. ..  Dxb4     (maar direct slaan met 22. … Dxb4 is natuurlijk ook goed:  23. cxb3 Pc5  24. Db2  (is nog net bij de hand, maar het helpt niet meer) na Pxb3 en Tb8 wordt de zwarte aanval onstuitbaar.)

12AbStefan5  12AbStefan5

Onverdedigbaar.   24.  c3  dxc3  25. c5  (dreigt even een schaakje, daar kun je even iets aan doen)  0-0 en zwart heeft de goede voortzettingen voor het uitkiezen    24. c5  0-0  waarna Pc5, en zwart stoomt door.      Enz., enz.

2S7A2523WEB  2S7A2523bWEB

Eens even kijken. Kan ik niet offeren? Ab maakt een wat verbouwereerde indruk.

Was mooi allemaal. We vinden dat Stefan nog maar eens vaker langs moet komen.

 

Nieuwe impressies van een Tata-ganger

Nog een keertje op tata-safari. Betere plaatjes maken van zeldzame dieren.

Foto's beter of groter? Klik erop.

2S7A2544WEB

Giri lijkt vóór zijn partij al een beetje plezier te hebben. Of is het toch een nerveus lachje? Hij zei na afloop van zijn partij dat hij geen stress ging voelen, nadat hij na vanmiddag ongedeeld op de eerste plaats staat. Maar dat Mamadyarov en Carlsen dat eerder zullen hebben.

2S7A2560WEB

Carlsen kijkt best een beetje zorgelijk, vind ik. Daar had hij ook wel reden voor. Hij moest erg diep nadenken om tegen Anand met zwart in de pas te blijven. Mijn vrouw roept altijd als ze zo’n foto ziet: “Wat is die vent toch lelijk!”

2S7A2573WEB

Inderdaad. Schaken is een sport waar je meestal niet vrolijk van wordt. Zorgen, zorgen! Want dan moet je ook nog tegen Kramnik. Die  schakende ‘opa’ (naar eigen zeggen) die het nog steeds heel goed doet.

2S7A2540WEB

Maar er is één uitzondering.  So is een gezellige, vrolijke jongen. Die schijnt altijd van het leven te genieten en kan met iedereen in de schaakwereld goed opschieten. Die lijkt tevreden met zijn bestaan. Hij kan dan ook verschrikkelijk goed schaken en zal op zijn 24e al een aardig inkomentje daarmee verwerven. En dat kunnen weinig Philippino’s  hem nazeggen.

2S7A2568WEB

Peter Svidler, ziet er wat lomp uit, maar speelt vaak mooie levendige partijen, is ook al weer 41, heeft het wel eens beter gedaan, en ziet er nu ook lichtelijk gespannen uit.  So niet, die droomt wat voor zich uit.

2S7A2575WEB

Karjakin is ook niet heel vrolijk. We hebben hem wel eens betere resultaten zien bereiken. Hij won het toernooi in 2009. Vanmiddag zal het hem weer niet gaan lukken om te winnen. Hij won dit jaar nog slechts één keer, en speelde verder remises.

2S7A2577WEB

Dus terecht is dit één van de spreuken die op de muur in de  Mondriaan-zaal valt te bewonderen. Het is best een wrede sport.

In de commentaarzaal, die ik gelukkig – het regende flink– nu wel vlot kon vinden, volgde ik met genoegen de toelichtingen van grootmeester Paul van der Sterren, twee keer Nederlands kampioen en ooit doorgedrongen tot het kandidatentoernooi voor het wereldkampioenschap.

2S7A2580WEB

Die ziet kans om al die kleine spitsvondigheidjes van de grote jongens waar te nemen en toe te lichten. Beetje humor zit er ook wel in. Hij formuleert glashelder en overzichtelijk en begrijpelijk. Hij heeft verschillende schaakboeken geschreven. Ik vind hem een van de leerzaamste schaakleraren van onze tijd.

2S7A2555WEB

Hij behandelde  eerst de partij Anand-Carlsen.  “Heel strategisch. U vindt het misschien saai, maar ik vind het juist heel spannend. Hoe ze elkaar steeds weer voor heel kleine moeilijkheidjes en uitdaginkjes weten te plaatsen.”  En hij zag kans dat op de volle zaal over te brengen. Hij zag ze en signaleerde ze. Zo werd het een veel dieper verhaal dan bij Ris afgelopen vrijdag.

2S7A2567WEB

Later bij Matlakov- Giri weer. Daar speelde naast strategie ook nog tactiek mee. Matlakov offerde ogenschijnlijk iets te moedig een pion in de opening, en Giri had duidelijk iets van : laat het dan maar zien! Maar kwam echt langzaam in de problemen. Wat Van der Sterren haarfijn aantoonde.  Na afloop zou Giri beamen dat hij slechter stond.Ik vond het verbazingwekkend om te zien hoe Giri met diepe, vaak tactische manoeuvres (voor normale mensen onzichtbaar, maar niet voor v.d.Sterren) toch steeds net overeind bleef.  Toen het dan eindelijk weer gelijk stond, rekende ik op remise. Daar is Giri immers wel vaak tevreden mee. Het spannendste hadden we wel gehad. Mijn hersenen waren intussen vermoeid, en dus stapte op om weer in de speelzaal te gaan kijken.

Maar toen ik om 18.00 uur weer thuis was. merkte ik tot mijn verbazing dat Giri weer gewonnen had! De waarschijnlijk teleurgestelde Matlakov had zich in het eindspel langzaam in problemen laten brengen, en toen een flinke fout begaan.

TataGiri1  TataGiri1

Wit heeft inmiddels zijn geofferde pion teruggewonnen. Vooral ten gevolge van de zwakte van die pion op c6 staat wit beter! Maar zwart verdedigt zich hardnekkig. Krijgt zelfs een beetje initiatief. En houdt dat vast. De fout komt bij zet 35:

TataGiri2  TataGiri2

35. Tc1?  De fout zit hem in het feit dat de loper op c6 gepend staat. En dat lost Tc1 niet echt op.  Er is hier maar één zet, en dat is Ke2 gevolgd door Kd3 om de toren op c2 te dekken. Dan kan daarna nog net op tijd de loper van c6 weg. Nu volgt 35…La3 36.Tc3   (36.Tc2 Pd5! 37.Ke2 (net te laat) Kd6 38.e4 Txc6 39.Txc6+ Kxc6 40.exd5+ Kxd5 en zwart blijft een pion voor)    (36.Tb1 Txc6)  36…Lb4

TataGiri3 TataGiri3

37.Pxb4 een noodsprong, maar behalve dat de penning daarmee nog niet direct opgelost is, komt er nog iets naars bij: een vrijpion van zwart op b3. Maar ook 37. Tc2 is niet goed wegens Pd5 en daarna Kd6 en wit is te laat en verliest een pion. En op Tc1 volgt Ld2! Ook met pionwinst.  37…axb4  38. Tc5 b3 39. a5 Pd7

TataGiri4  TataGiri4

Nog steeds moet de aangevallen toren de loper op c6 blijven dekken. Maar hij moet weg. Maar waar hij ook naar toe gaat  zwart offert de kwaliteit op c6 en speelt daarna 41. ..  b2. Omdat nu het paard op d7 veld b6 afdekt kan de toren de promotie van pion b3 niet meer verhinderen.  Wat subtiel allemaal.  Maar dat merk ik pas thuis.

Kortom, ik heb me wel weer vermaakt.

O ja, wat ik bijna vergat: Jorden van Foreest won, en staat nu met 6 uit 9 zes plaatsen boven broer Lucas. Zo hoort het ook. En Machtelt van Foreest speelde remise en staat nu op de 4e plaats ( van 10 ) in 3M. Wint ook weer wat Elo-punten. Hoe is het mogelijk!

Vrijdag as. voor het laatst, maar ik denk dat ik daar geen verslag meer van ga uitbrengen. Tenzij u daar wel heel erg op zou aandringen. Maar dat verwacht ik niet.

_____________________________________________________________________________________________

Ronde 9 – dinsdag 23 jan.:

Jones – Hou, Yifan 

½-½

Anand – Carlsen

½-½

So – Svidler

½-½

Mamedyarov – Kramnik

½-½

Matlakov – Giri

0-1

Karjakin – Wei, Yi 

½-½

Caruana – Adhiban

½-½

De eindcorrectie moet nog plaatsvinden.