Alle berichten van Eddy Saraber

Stand na 12 nov. 2018

Overzicht voor ronde 10, gespeeld op 12 november 2018

Wit

 

Zwart

Uitslag

Bert Kuijer

-

Externe wedstrijd

0-1

Ron de Vink

-

Externe wedstrijd

½-½

Martin Zwaneveld

-

Externe wedstrijd

½-½

Gerrit van Dok

-

Externe wedstrijd

1-0

Frank de Geus

-

Externe wedstrijd

1-0

Paul Verkooijen

-

Externe wedstrijd

0-1

Jos Lohmann

-

Externe wedstrijd

½-½

Koen van Lankveld

-

Externe wedstrijd

0-1

Herman Zwaneveld

-

Peter van Putten

0-1

Mathijs de Groot

-

Ab Hauwer

0-1

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 10

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Ron de Vink

127,33

18

10

5

5

0

75,0

2

Bert Kuijer

105,83

17

7

4

2

1

71,4

3

Jos Lohmann

97,33

16

10

3

5

2

55,0

4

Frank de Geus

94,00

15

6

2

3

1

58,3

5

Gerrit van Dok

89,67

14

10

4

2

4

50,0

6

Paul Verkooijen

76,17

13

5

3

0

2

60,0

7

Martin Zwaneveld

75,67

12

10

3

2

5

40,0

8

Ab Hauwer

64,00

11

6

3

0

3

50,0

9

Peter van Putten

48,67

10

4

3

0

1

75,0

10

Mathijs de Groot

44,00

9

5

1

0

4

20,0

11

Herman Zwaneveld

43,33

8

7

0

0

7

0,0

12

Koen van Lankveld

22,67

7

3

0

0

3

0,0

 

En toen kwamen die Zaankanters!

Zaandam.  Daar heb ik niet veel mee. Ik kom er zelden. Altijd parkeerproblemen. Vroeger al. En altijd die veranderingen: Wel een gracht, toch geen gracht maar winkeltjes,  toch maar wel weer gracht, en winkeltjes weer weg. Weg prachtig oud stationnetje,  nee  -kijk eens hoe smakeloos modern we zijn – een nieuw station. En daar omheen die hoge  uit hun krachten gegroeide zogenaamde Zaanse  gevels. Kijk eens hoe traditioneel we zijn en tegelijk zo revolutionair !   Ik ging met mijn conservatieve Amerikaanse nicht, toen ze even over was uit de USA, het haar eens laten zien. Die viel zowat in katzwijm toen ze het zag. En niet van bewondering.

En ik weet nog goed dat ik 62 jaar geleden als scholier vakantiewerk deed bij Verkade. Een week of vijf. Elke ochtend uitstappen bij dat mooie stationnetje, en een kwartier lopen.  Temidden van een stoet werknemers op weg naar naar de Verkade-fabriek. Waaronder veel van die in die tijd beruchte ‘meisjes van Verkade’.  Waar ik eigenlijk een beetje bang voor was. Er deden verhalen de ronde dat die ontoerekeningsvatbaar waren. Ze zouden samen een conducteur op de trein die hun kaartjes kwamen controleren spiernaakt hebben uitgekleed. (Volledigheidshalve: tegen zijn zin! Dus zeker iets voor HeToo# ) En dan de laffe geur die in dat deel van die stad hing. Die weeïge zoetige chocolade-geur (of was het van de koek) , ook in de fabriek, waar je net nog niet onpasselijk van werd.

Niets gunstigs in mijn langzaam wegkwijnende geheugen te vinden over Zaandam? Nou ja, iets wel. Freek de Jonge groeide er op, en schreef een mooi boekje met leuke herinneringen daaraan:    ‘Zaansch Veem’  (1987) . En het debuut van Tessa de Loo met het kostelijke “De meisjes van de suikerwerkfabriek” (1983) . Dat waren ook voor pubers leuke verhalen, waar je in de klas wat mee kon.

En nu kwamen ze in ons clublokaal. De Zaankanters. In levenden lijve. Kon je ze van dichtbij in het echt bewonderen.

Foto's groter of beter? Klik erop!

2S7A4385WEB  2S7A4385WEB

Maar het werd voor mij niet een nieuwe prettige herinnering.  Bijna allemaal aardige mensen, dat wel hoor, maar ze schaakten een beetje te goed!

2S7A4381WEB  2S7A4381WEB

Dat gold zelfs voor de enige twee die een flink wat lagere elo bezaten dan die van ons. Frank de Geus leek heen te walsen over Jacob Wiersma. Die van Frank’s Siciliaan geen chocola kon maken en op de 10e zet al een stuk verloor.  Later leek Frank dusdoende een prachtige dodelijke aanval  te kunnen gaan opzetten, maar toen leek ineens, door wellicht een klein fabricagefoutje,  de koek op.  (de kwaliteit van de concurrent even onderschat? ) Het kostte plotseling Frank een enorme hoeveelheid denkwerk om uiteindelijk, gesteund door nog een foutje in het recept van zijn tegenstander een lekker eindresultaat te creëren. Zie ook nog verderop bij ‘Enkele Highlights’

En ook bij Gerrit ging het niet vanzelf. Hoewel hij de opening met wit tamelijk ongevaarlijk behandelde,  rond de 15e zet werd het heel andere koek. Hij stond ineens aanmerkelijk beter. Doch rond zet 20 verkruimelde dat een beetje en was de stand weer gelijk. Maar dat was van korte duur, want al gauw kreeg hij weer het wat betere van het spel. Maar winnen? Dat zou nog wel eens een lange zitting kunnen worden. Voordeel voor wit: zwart zag op zijn klok dat de houdbaarheidsdatum  van zijn baksel spoedig dreigde te worden overschreden. Waarschijnlijk mede door de spanning daarover raakte Bozkurt door een mooi klein combinatietje  van wit bij zet 25 zozeer van de kook, dat zijn handelingen daarna niet altijd meer het meest doeltreffend waren,  en bij zet 28 gaf hij een Toren weg.  

Zo bleken – wel pas laat op de avond – onze laatste borden onze topborden te zijn geworden.

Want verder hadden we niet veel smakelijks in de  etalage liggen. De lekkerste chocoladeletters  R, J en M,  waren al betrekkelijk snel uitverkocht. We waren dus allen  al heel tevreden met Mariakaakjes, in remiseverpakking.  

En  Bert, Paul, en Koen verloren zelfs.

Ron had oorspronkelijk weinig moeite met de wat tamme behandeling van zijn Siciliaan  (d3, g3) .  Zag derhalve al snel kans met d5 en b5(!) een prettige stelling te verkrijgen. Maar na een iets mindere zwarte 13e zet kreeg zijn tot dan ogenschijnlijk bescheiden tegenstander een andere statuur. Die begon ineens minder vredelievende plannen te ontwikkelen  en mede door (daar is ie weer) een ingesloten en dus niet voor meeverdedigen geschikte dameloper kreeg Ron het een beetje warm.  “Ik sta niet goed” bromde hij somber tegen me.

Toen hij de aanvalsmogelijkheden  van wit toch een beetje geneutraliseerd  leek te hebben, werden ze het bij zet 19 eens over remise.

RonZsc RonZsc

Misschien juist op het moment dat er na 19. …..  bxc3 (i.p.v. het gespeelde ook zeer voor de hand liggende 19. …  De8) 20. bxc3 Lxh4! 21. c4  (21 gxh4? Txf4!!)  wat mogelijkheden voor zwart begonnen te gloren.

Dus mischien wat te vroeg de Mariakaakjes van Verkade maar uit het schap gehaald, toen er net even Knappertjes in de aanbieding waren. Ook niet geweldig, maar toch lekkerder.

Jos kreeg al bij zet 1 een koekje van eigen deeg. ‘Hoe krijg ik mijn tegenstander zo snel mogelijk uit zijn repertoire !?’  1. d3  !!!!!?????  Daar weet ene Jos dan wel weer een soortgelijke versnapering tegenover te zetten:  1. …. b5 !!!!!??   En daar zitten dan twee mensen met een Elootje waar de meesten van ons slechts moeizaam naar kunnen blijven streven met naarstige studie in brave openingsboeken. Maar al snel gaat het toch op een normale schaakpartij lijken, als  wit verder een soortgelijk tamme openingsbehandeling verkiest als op bord 1 valt te bewonderen. (Kijken ze bij elkaar af?  (Grapje!!)   Zoals ooit die drie Russen (Petrosian, Geller, Keres) die in 1962 bij een kandidaten- toernooi in Curacao, bij elkaar de opening afkeken, om het Bobby Fischer moeilijk te maken. )

Na 16 zetten staat er dit op het bord:

JosZscX  JosZsc

Hier speelt Jos 16. … Pg5. Omdat hij van nature voorstander is van riskant maar levendig spel heeft hij hier vast ook wel even gekeken naar 16. … g5 !? 17. Le3 g4! (hee dat paard op f3 kan nergens heen!) 18. Lxh6 gxf3  19. Lxf3 Lg5   Maar dat werd misschien zelfs hem te gortig: een stuk voorsprong, tegen 2 pionnen, maar wel een verwoeste koningsstelling. Bekijk dat maar eens vooraf.

Hij biedt na 17. Pxg5 hxg5 18 Le3 f5 remise aan. Ja, dat vermag ons niet meer te verbazen. Computers zijn het daar dit keer wel een beetje mee eens, maar menig mens zou in die zwarte hagelslag  nog wel het lekker hoge cacaogehalte willen proeven.

Martin werd ook remise, maar dat was een heel ander verhaal.

Zijn Engels werd tot zet 6  nog volgens boekjes tegemoetgetreden. Dan staat wit, zoals hoort, een beetje beter. En dat blijft eigenlijk zo tot  zet 16. Dan neemt Martin de verkeerde afslag.

MartinZsc  MartinZsc

Terugslaan op d4 met de pion of met de loper?  Ik zou hier waarschijnlijk ook 17. Lxd4 ernstig overwogen hebben. Leuk om als zwart lastig wordt op d5, nog e3-e4 achter de hand te hebben. Ik zag ter plekke ook de volgende zetjes wel, en dat er een paard op d2 bleef instaan, maar ja …   17. Lxd4? Lxc5  18. Lxc5 Pxc5  19. Dxc5  ja, en dan Txd2 . Ik noem dat maar het Verborgen Toren (op d8) – motief.  Ja jasses, dit is toch niet echt plezierig.

MartinZsc1  MartinZsc1

Na nog een mindere 21e en 22e zet staat wit eigenlijk compleet verloren.

Hierna wordt het een krankzinnig gevecht. Waarin beurtelings wit na zet 28 kan winnen   ( Na  … Kf7 (ipv gespeeld 29. Dxb7??)  kan  29. e5!! fxe5 30 Dxb7 en dan wint wit) en zwart na zet 23  kan winnen (niet 23 …. Le6  maar Dh3!), en ook na zet 34 kan winnen,  dan wel beide af en toe remise voor het grijpen hebben. Maar geen van beide profiteert.  (Zie nog verderop bij 'Enkele Highlights') Uiteindelijk na al die wederzijdse fouten (waarbij ook de tijdnood wel weer een grote rol speelde) kan Martin de spanning teniet doen met een eeuwigschaak-situatie. Ik kreeg de indruk dat uiteindelijk toch Martin het best zijn zenuwen in bedwang had kunnen houden. En na al die bloedstollende wederzijdse  vijandelijkheden was het dan ineens  weer helemaal koek en ei tussen die twee. Waren ze weer net zover als aan het begin van de lange zenuwslopende avond. Remise.

2S7A4384WEB

Bert verloor. Goh, dat dat ook nog kan! Hij kreeg met wit Bogo-Indisch te verwerken waar hij als pricipiële theorie-ontkenner natuurlijk niet veel van weet, en alles zelf van moet uitvinden.  Meestal niet zo’n probleem voor hem, en nu eigenlijk ook niet.  Tot  zet 19 is er weinig aan de hand voor wit, hoewel hij het beoogde voordeel voor de witte stukken wel kwijt is. Dan gaat er ineens iets mis. Zwart krijgt druk op een halfopen torenlijn met zijn zware stukken tegen een achtergebleven pion.

BertZsc2  BertZsc2

Bert probeert tegengas te geven met een vrijpion op de d-lijn  (22. d5), maar dat weet v. Veelen soepel te neutraliseren.

(Ik ken hem nog als een degelijke schaker, maar weet ook nog van een fors conflict met hem na een partij van ons tweeën bij Oppositie. Dat conflict hebben we later bij een ontmoeting bij een Tata-toernooi  bijgelegd.)

En dan heeft Bert er ineens genoeg van om alsmaar te moeten verdedigen, en geeft op.

BertZsc1  BertZsc1

Na 27. … f6. Wat lang de beste niet is! Waarom niet gewoon 27. …. Txe4. Maar Bert ziet zowiezo pionverlies als onontkoombaar en stopt ermee. Die is niet van plan de rest maar gewoon voor zoete koek te moeten slikken.

2S7A4382WEB

De partij van Paul had een soortgelijk verloop. Zes zetten tegen het Frans weet hij nog wel, maar daarna moet ook hij het zelf gaan uitvinden. Dat lukt wel een beetje, maar niet genoeg, Hij staat vrijwel de hele avond wat minder, en dat neemt ernstige vormen aan rond zet 20. Ook hier akelige druk van zware stukken over de c-lijn. En een nogal sterk loperpaar voor zwart. (want bij een tamelijk open stelling.)

PaulZsc1  PaulZsc1

Paul zwoegt maar door. Maar hij weet vast wel dat hij niet veel kans heeft. Die denkt een onprettige avond te beleven. Maarrr …………   bij zet 25. maakt zwart een fout.

PaulZsc2  PaulZsc2

25. ….  Tc4!  en zwart handhaaft zijn voordeel. Hij gaat een pion winnen! Maar Jaron Rosegg speelt   25. … Td3? Die Toren doet daar veel minder dan op de c-lijn, waar hij nu voorlopig ook niet meer naar kan terugkeren!  Met 26. a5 is een wit pionverlies van de baan, en daarna 27. Tc1! en wit heeft genoeg voor gelijk spel.  27. …  Lxb4? 28. Tab1! La3 (wat anders?) 29. Tc7  (let op g7!) Ook na Paul’s  26. b5 heeft zwart niet zoveel meer.  26. …. Lf6 

PaulZsc3  PaulZsc3

Na 27. Lxf6 is wit in ieder geval verlost van de kracht van dat zwarte  loperpaar. Dat zal nog een gevecht worden maar remise hoort nu echt toch wel weer tot de mogelijkheden.  Maar Paul wordt overvallen door iets wat hem niet vaak overkomt: een moment van vreselijke schaakblindheid:  27.   Le5 ????  Txf3 !!!! en wit gaf op. Ik vind het wel een fout die enige logica herbergt:  hadden we niet van Nimzowitsch geleerd dat je zo’n vrijpion moet afstoppen, met een stuk op het veld ervoor?   Want als die dingen gaan lopen …!!!!  En ach na 27. Txf3 kun je toch altijd even met die loper alsnog op f6 slaan? Oh shit, de toren op f3 dekt dan even veld f6! Dus na 27. ….Lxf6 volgt gewoon Txf6 en dan ben je een stuk kwijt.

Koen speelde een BenOni. Zet 8 begreep ik niet erg:

KoenZsc1  KoenZsc1

8. ….  Le7??  Dit past toch niet in het schema? Waarom deden we dan g6? Probeert Koen hier eens iets anders? Of is hij bang  dat er iets met dat paard op h5 gebeurt? Na 9. Le2 moet dat dan terug van weggeweest, naar f6, en dat doe je niet graag. Een beetje als ongelijk bekennen.  OK, nu kan dan wel het paard naar g7, maar ja daar is het fianchetto toch niet voor uitgevonden?  Vanaf nu staat hij dus constant een tikje minder. En zijn tegenstander speelt rustig en degelijk.  Koen probeert, zoals het hoort in zo’n opening, op de koningsvleugel aan te vallen  (f7-f5-f4) , maar dat laat wit rustig vastlopen en die gaat wat initiatief nemen op de damevleugel. Ook zoals het hoort.  Alsmaar rustig en degelijk. En zwart kan niet meer doen, dan wat verdedigend schuiven, in afwachting van wat ooit wel zal gebeuren. Wat ertoe leidt dat rond zet 29 wit echt veel beter staat.

KoenZsc2  KoenZsc2

30. Pc6!  Altijd lastig, een paard in je achtertuintje. Je weet nooit wat dat daar gaat staan opvreten of vernielen. Koen gaat over tot een wanhoopsactie: hij wil dat beest daar echt niet en offert dan maar een kwaliteit 30 …  Txc6 . Maar dat helpt niet. Rustig en degelijk schuift wit verder. Koen krijgt geen enkele kans. Zijn kracht -tactische grappenmakerij- ,  daar krijgt hij vanavond de gelegenheid niet voor. Het eindspel dan, met beide partijen  vier verbonden pionnen op de koningsvleugel, met P+L tegen T+T ? Zoiets kan toch nog wel eens ingewikkeld worden!?  Maar Koen heeft zoveel tijd nodig gehad om een beetje overeind te blijven, het gaat niet lukken in tijdnood ook nog in een lastig eindspel te overleven.

KoenZsc3  KoenZsc3

Het leidt bij zet 41 tot bovenstaande stelling.  Hij wordt weggeblazen in dat eindspel. Helaas kan ik daar niks meer over schrijven omdat Koen z’n notatie in de tijdnood niet meer correct blijft. En zijn tegenstander weigerde me zijn notatiebiljet te laten benutten.   Jammer. Hoe hij dat eindspel aanpakte, was best nog wel leerzaam geweest voor sommigen van ons (van hen?).

Dus helaas verloren. ‘Slechts’ met 3,5 – 4,5. Maar eigenlijk toch wel een beetje kansloos. Terug met beide benen op de grond! Maar van het verliezen moet je leren.

Dezer dagen met Sinte Maarten, Sinterklaas, Kerst zeker volop Verkade-produkten in huis gehaald.  En we werden ook nog getracteerd op een leerzame portie Allerhande door de Zaankanters van ZSC.

Zaandam dus toch even volop positief  in onze aandacht. Nu maar hopen dat het straks met die intocht van die rare Spanjaard een beetje goed afloopt.

Nog een paar beloofde highlights:

Jacob Wiersma- Frank de Geus

FrankZsc1  FrankZsc1

19. Dg5  Wit staat een stuk achter, wit staat verloren. Maar hij probeert nog maar wat. Z’n matdreiging op g7 is natuurlijk gemakkelijk op te heffen met 19. ….. Pe8! (g6 kan niet) Waarom doet Frank dat niet?  Hij gaat nu heel lang nadenken!  Zag hij spoken, of wolven en beren op de weg, of wilde hij er vanavond iets heel moois van maken. Opdat het bij de highlights op de website zou komen? Nou dat lukt!    19. ……  Pb3+  (leuk, maar klopt het helemaal?) 20. Kb2  en weer verzonk Frank in diep gepeins. Nog steeds zou ….  Pe8 kunnen.  Maar hij gaat door op de ingeslagen weg.   20. Dxc3+

FrankZsc2  FrankZsc2

Nu 21. Kxa2?   Ik stond er handenwringend naast en dacht dat er voor wit toch minstens remise inzat.  Zoiets geloof je toch niet? Want 21….. Pe8 kan nu niet, wegens 22. Pe7+ en Pxc8. Dacht ik. Maar thuis bleek dat onjuist. Zwart kan nu wel het mat bij zich afwenden, namelijk met  21. … g6 (nu wel) en staat dan wel nog steeds -bij gelijk materiaal- toch aanmerkelijk beter, maar het wordt dan toch nog flink lastiger, en Frank heeft inmiddels een flink deel van zijn grote tijdvoorsprong opgesnoept.

Maar nu ziet ook Jacob spoken, want hij pakt niet! Hij speelt 21. Ka3 ??

FrankZsc3 FrankZsc3

21. ….  Pc1+  prachtig!   En nu gaat het hard, in alle opzichten. Frank speelt nu alles à tempo.   22. Ka4  b5+  23. Lxb5 (de enige) axb5+ 24 Kxb5 (de enige) 

FrankZsc4  FrankZsc4

24. … Db2+ en mat op de volgende zet.

Martin Zwaneveld – René Kanninga

Enkele voorbeelden van de kansencaroussel:

MartinZsc2  MartinZsc2

Zwart speelt 23. … Le6? met bijna gelijke stand. Maar 23. … Dh3!! wint.  24. exd5 Dxh2+  25. Kf1  Te8 ! (met de dreiging Tee2) Ook 26. Dg1 kan wit niet meer redden, na 26. …. Dxh3+ dreigt altijd mat in ten hoogste drie.

Nog zo’n tafereel, zelfde acteurs, na zet  34. Te1

MartinZsc3  MartinZsc3

zwart speelt  34. … Txh2 ?? 

Maar zwart wint na 34. …  Dc5+ !!  35. Kh1  Df2!  36. Dc7+  Td7! en de loper op f3 gaat verloren.

Maar na het gespeelde 34. …. Txh2??  zou wit moeten kunnen winnen na 35. Da7+  Kd6 36. e5+ fxe5  37. De3! 

Hier wil ik het maar even bij laten.

 

Ik weet dat ik nog even zou moeten kijken naar onze internisten: Ab-Mathijs

2S7A4387WEB  2S7A4387WEB

en Peter-Herman.

2S7A4388WEB  2S7A4388WEB

Maar daar heb ik nu even geen tijd meer voor.  Misschien ergens in de komende dagen.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

 

 

12-11-2018

Aris de Heer N1

 – 

Z.S.C. Saende N1

3½ – 4½

1

8529532 

Ron de Vink

 1890

 – 

5967005 

Peter Roggeveen

 1904

½-½

2

7185981 

Bert Kuijer

 1816

 – 

7232819 

Lourens van Veelen

 1869

0-1

3

7366095 

Jos Lohmann

 1849

 – 

7962614 

Frans Rappange

 1817

½-½

4

6808131 

Paul Verkooijen

 1768

 – 

6234701 

Jaron Rosegg

 1811

0-1

5

7887220 

Koen van Lankveld

 1748

 – 

7466756 

Dirk-Willem Swart

 1749

0-1

6

7826654 

Martin Zwaneveld

 1654

 – 

8622768 

René Kanninga

 1690

½-½

7

7803114 

Frank de Geus

 1677

 – 

8350683 

Jacob Wiersma

 1399

1-0

8

7268195 

Gerrit van Dok

 1588

 – 

8512108 

Àhmet Bozkurt

 1392

1-0

 

 1748

 

 1703

 

 

 

 

Stand na ronde 9 (5-11-’18)

Overzicht voor ronde 9, gespeeld op 9 november 2018

Wit

 

Zwart

Uitslag

Ron de Vink

-

Martin Zwaneveld

1-0

Frank de Geus

-

Bert Kuijer

0-1

Ab Hauwer

-

Gerrit van Dok

0-1

Peter van Putten

-

Mathijs de Groot

1-0

Jos Lohmann

-

Paul Verkooijen

0-1

Koen van Lankveld

-

Afwezig met geldige reden

 

Herman Zwaneveld

-

Oneven

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 9

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Ron de Vink

117,33

18

9

5

4

0

77,8

2

Bert Kuijer

101,17

17

6

4

2

0

83,3

3

Jos Lohmann

88,00

16

9

3

4

2

55,6

4

Frank de Geus

80,00

15

5

1

3

1

50,0

5

Gerrit van Dok

75,67

14

9

3

2

4

44,4

6

Paul Verkooijen

69,00

13

4

3

0

1

75,0

7

Martin Zwaneveld

68,67

12

9

3

1

5

38,9

8

Ab Hauwer

55,00

11

5

2

0

3

40,0

9

Herman Zwaneveld

40,67

10

6

0

0

6

0,0

10

Mathijs de Groot

40,00

9

4

1

0

3

25,0

11

Peter van Putten

38,67

8

3

2

0

1

66,7

12

Koen van Lankveld

20,67

7

2

0

0

2

0,0

 

Reactie op reacties

A.

Jos reagreerde bij Reacties, op de site:

n.a.v. Het ‘Roel van Duijn-gambiet”   “Helaas heb ik er er amper theorie van. Kun jij verklappen Eddie wat ik wel beter had kunnen spelen dan 9 Pb5 ?”

Hier wat van de analyses van K.:

diafJosPaul  diafJosPaul

9.Pf3!?  (bijvoorbeeld)

a) 9. …Pf6 10. Lc4 De4+  11. Le3

b) 9…Tc8 10.Lc4 De4+ (10…Dh5 11.0–0 (11.Le2 Dd5 12.Pc4) ) 11.Le3;

c) 9…e5 10.Lc4 De4+ 11.Kf1 Le7 12.Pb5;

d) 9…a6 10.Pc4 Td8 11.Le2;

e) 9…e6 10.Lc4 De4+ 11.Le3;

In Powerbook 2018 staan nog 4 partijen met deze stelling:  1x met 9. Pb5  1x met 9. Pf3 (score 100%)   2x met 9. Pc4 (score 0 %)

B.

Gerrit reageerde per mail:

DiagrGerrit3  DiagrGerrit3

Gerrit speelde 16. …. Lxg3+ !

‘Maar wat nu als wit niet 17. hxLg3 had gespeeld maar direct 17. Kf1? Zwart was dan achtergebleven met twee stukken die instonden (Lg3 en Pe4)…….  Ik denk dat het beste voor zwart is om dan te vervolgen met 17. ….Pe4f2.  18. Th1g1.  Lg3h4. 19. Tg1g2   Pf2h3 en voorlopig heeft zwart dan maar een pion gewonnen’

Waarop ik antwoordde:  Ik heb ernaar gekeken. Het is inderdaad de minder eenvoudig te behandelen voortzetting.  Maar K. vindt kennelijk de onveilige situatie van de witte koning na Kf1 doorslaggevend. Hij gaat niet het paard op f2 wegspelen, maar biedt een kwaliteitsoffer aan. Daarbij speelt in veel varianten daarna de zet ….. e5 een grote rol.

17.Kf1 Pf2 18.Tg1 Lh4 19.Tg2 en dan speelt K. geen Ph3, maar biedt een kwaliteitsoffer aan. (Om te profiteren van de dubieuze situatie van de koning na Kf1) 19…g6!  (o.a.)   om later Pf5 te voorkomen  20.Ld2 (20.Txf2? Lxf2 21.Kxf2 Dxh2+ 22.Ke1 Dg3+ 23.Kf1 (23.Kd2 e5 ook met groot voordeel voor zwart) 23…e5 en wint wegens Lh3+) 20…Ph3 nu wel. K.vindt kennelijk de dreiging e5 belangrijk. K. geeft –ook nu 1.58. dus veel beter voor zwart.

Waarop Gerrit reageerde met:

Het was dus toch verstandig geweest voor wit om voor de voortzetting 17. Kf1 te kiezen. In het vervolg kan zwart hier de beste voortzetting niet altijd vinden denk ik. Het blijft toch mensenwerk achter het bord. Ik zou bijvoorbeeld niet direct aan 19. …..g6 hebben gedacht. En dan waren er wellicht op den duur voor wit nog remisekansen  ontstaan.

Stel voor om mijn reactie en jouw nadere analyse op de nemen onder de rubriek “recente reacties”  Lijkt me ook leerzaam voor anderen.

Vandaar deze reactie op reacties.

Maar ik vraag me wel af hoeveel anderen daar dan naar gaan kijken.

Ronde 9 Leerzame misgrepen

Peter vierde zijn behouden terugkeer uit donker Afrika met een miniatuurtje tegen Mathijs. Die  vergat dat veld f7 in de opening een zwak veld is en stond (door tempoverlies (a6)  toe dat Pg5 en Lb3 daar een beetje gemeen naar konden gaan staan loeren. 

DiagrPeter1  DiagrPeter1

Hij vond hier nog wel de enige zet die het allerergste nog kon voorkomen  (d6-d5)  , maar stond daarna belabberd. Hij deed wel nog zijn best, maar dat deed Peter ook.

DiagrPeter2  DiagrPeter2

Met de standaardzetten in zo’n situatie: 10.Pxe6 fxe6 11.Dh5+ g6 12.Dxe5 en zwart verliest de toren op h8.  Gelijk, of na 12. …Tg8  na 13. Dxe6+    Uit dus.   Alle oudere schakers willen door vermoeidheid later op de avond nog wel eens een partij verprutsen. Peter heeft nu ontdekt hoe dat te voorkomen. Een miniatuurtje. Gewoon binnen 14 zetten even winnen.

Ab en Gerrit speelden een echte Colle. Dat wisten ze natuurlijk niet want ze zijn beiden allergisch voor schaakopeningen-theorie. Daar krijgen ze jeuk van, denk ik. Gerrit zou het toch een beetje moeten herkennen want die heeft het in het grijze verleden enkele keren tegen mij op zijn bord gehad.

DiagrGerrit1  DiagrGerrit1

(Ik speelde hier de standaardzet 6. Ld3 waarna Gerrit sloeg op d4, wat niet sterk is. Na 7.  exd4 ( en niet Pxd4, wat Ab in een later stadium in deze partij speelde) krijgt wit met Te1 en De2 druk op die e-lijn, en kan zwart e6-e5 wel vergeten, en dus wordt het voorlopig niks met die Loper op c8.)

Maar Ab speelt hier 6. Lb5 wat weinig voorkomt, en waar Prof Mr Dr Ir K. niet echt van onder de indruk is. Die geeft daarop 6. …. Ld6. Gerrit speelt  6 . …. Ld7 wat iets minder, maar niet slecht is.

Enkele zetten later slaat Gerrit alsnog op d4 en omdat Ab terugslaat met Pxd4 i.p.v. exd4 (om bovengenoemde redenen) krijgt Gerrit een prettige stelling.

DiagrGerrit2  DiagrGerrit2

De verzwakking van de witte koningsstelling biedt zwart wel mogelijkheden. Zeker als  Ab een enorme fout maakt en zelf zijn koningsstelling verder ruïneert :  16. f3 ???????  Gerrit lust er daarna dan wel pap van:  16.  …..  Lxg3+  17. hxg3 Dxg3+  18. Kd1 Pf2+  19. Kd2 Pxh1 Niet moeilijk, wel leuk om te mogen meemaken. Eigenlijk was dit ook een miniatuurtje. Want hier had Ab wel kunnen opgeven. Hij deed dat pas 17 zetten later.

Frank begint met c4, maar Bert heeft geen zin in het gewone Engels en stapt gelijk over op zijn favoriete opening. Dat speelt hij met zijn ogen dicht.  Maar bij zet 10. doet hij, in gelijke stelling,  iets waar hij, denk ik, een beetje spijt van krijgt.

FrankBert1  FrankBert1

10. … Ph6.  Ik vermoed dat hij zo snel mogelijk f5 wil spelen, na Pf6 duurt dat wat langer, en na Pge7  zou met d5 het paard op c6 zijn belangrijkste vluchtveld missen (e7).  Maar hij had dat nu al gelijk kunnen doen. 10. … f5!?  En later gaat het veel denkwerk vergen om dat paard van h6 naar goede velden te krijgen. Nee, het gaat nu beslist langer duren voor hij zijn geliefde pionnenstorm op de koningsvleugel kan realiseren. Bij zet  15 heeft hij nog niets bijzonders.

FrankBert2  FrankBert2

Wit aan zet moet even op pion e3 letten. Dat kan op verschilende manieren. 16. Dd3 is de beste. Maar Dd2 kan ook. De rest is minder. Ook het gespeelde 16. Dc1 gaat tegenvallen. 16. …. Tae8 Heel geniepig! Na slaan op f4 staat het paard op e4 in.

Wat te doen? Zelf slaan op e5?

– 17. fxe5 Maar daar worden de dreigingen richting veld e3 (!!!) na 17. …. Txe5! niet minder van.

– 17. Pe2-c3 is wellicht nog wat. Maar zwart heeft ook dan wel wat: 17.  …. exf4! 18. exf4  Pd4! Geef mij maar zwart.

17. Pe4-c3  in veiligheid dat paard. Dat kiest Frank. Maar dat blijkt een leerzame misgreep:

FrankBert3  FrankBert3

17…exf4!   Er is ineens geen goede oplossing voor het gevaar van Pe3

 18.Pd1 fxg3 19.hxg3 Pg5              18.exf4 Pe3+            18.Pxf4 Pxe3+   

Frank probeert nog     18.e4  maar nu volgde 18…Pe3+ 19.Kg1 Pxf1 20.Dxf1 fxg3 21. hxg3 f5! en zwart zag het spoedig niet meer zitten.

Dus leerzame fout was 16. Dc1  en daarna 17. Pe4-c3.

Ook bij Ron tegen Martin was de leerzame misser er al vroeg. Ron speelde zijn dameloper-opening.

diafRonMartin   diafRonMartin

4.  …..  Pc6? oei! leerzame misgreep!  5.Pb5 Niet alleen f7 is in de opening een kwetsbaar veld maar soms c7 ook! (Waar leuke voorbeelden van bestaan in de ruilvariant van het Slavisch.)   5…e5 de enige    6.Pxe5 ook mis. Hierna valt het voorlopig nog wel mee voor zwart . Beter: 6.dxe5!? a6 7.Pbd4 Pge7 8.e3 (0.65)  6…Pxe5 7.Lxe5 Lxe5 8.dxe5 stelling gelijk

diafRonMartin1  diafRonMartin1

8. ….  c6 ??  Ook een leerzame misser. Niet handig om toe te staan dat wit een paard in je stelling stalt.  (8…a6! 9.Pd4 De7 10.Pf3 Db4+ 11.Dd2 Dxb2)    9.Pd6+  Dat paard begin verdacht op een ‘inktvis’ te lijken. Zo heet zo'n paard in schaakboekjes. 9. …  Kf8

Hierna krijgt Martin geen kans meer. ‘Ik heb nog wel mijn best gedaan’, zegt hij na afloop. Dat is zo. Maar niets is vandaag opgewassen tegen Ron’s langzame en vooral secure opbouw van een koningsaanval op die niet gerocheerde koning.  Leuke slotstelling:

diafRonMartin2  diafRonMartin2 

25.Lxd7 Dxd7 26.f7! dreigt torenwinst, maar ook mat met Df6.   Het nog gespeelde (of niet?) 26 …. Te5 helpt niet erg. 27. Df6 mat

Tenslotte Jos-Paul.

Jos speelt weer een niet nader aan te duiden suspecte openingsvariant. Paul kijkt ernaar met een gezicht of hij water ziet branden. Maar de opening bestaat. Lang geleden las ik in een schaaktijdschrift dat het een lievelingsopening was van …….  Roel van Duijn

Voor de ouderen onder ons, ja, die Roel van de Provo-beweging! (Opgericht in 1965. Wat voor heel veel onrust en idioot hard optreden van de politie leidde, bij ludieke ‘happenings’ rond het Lieverdje op het Spui (krenten uitdelen). En acties, in 1966 rond het huwelijk van prinses Beatrix met Claus von Amsberg 

In Wikipedia: ‘Zij (provo) waren een belangrijke motor van de politieke en culturele vernieuwing die in de jaren zestig en zeventig Nederland veranderde.’ Provo kreeg zelfs een zetel in de gemeenteraad, en Roel van Duijn bracht het zelfs tot wethouder!

In zijn schaarse vrije tijd schaakte hij!

“De Nederlandse politicus die wel een opening op zijn naam heeft staan is Roel van Duijn, voormalig Provo en Amsterdams wethouder. Behalve actief in de politiek was Roel van Duijn ook actief op het schaakbord en was als schaker net zo eigengereid als hij als politicus was. Het “Roel Van Duijn Gambiet”, zoals de opening officieel heet.”

Net zo’n eigengereide schaker zien wij –heerlijk- tegenwoordig elke week op onze clubavond.

Maar goed, Paul had zoiets nog nooit eerder gezien. En zag geen kans om voordeel te trekken uit de eigengereide openingsbehandeling van wit. Na 8. …. Ld7 (ook dit nog steeds in de database!) staat wit  beter.

diafJosPaul   diafJosPaul   

Maar nu volgt er een leerzame tegenvaller voor onze provo:    9. Pb5  Leuk, logisch! Dreigt Pc7 en na Tc8 kan op a7 geslagen worden. Een pionnetje is nooit weg. Maar …..   het is niet de beste! Maar dan moet je wel heel diep kunnen kijken. Of er ooit voor gestudeerd hebben.  9. ……  Tc8 10.c4?  

Ook voor de hand liggend, maar ook weer niet zo goed. Beter:  10. Pf3! gewoon even lekker ontwikkelen

10.Pxa7? ook niet sterk genoeg, maar wel moeilijk! Pxa7 11.Txa7 e5! 12.Pf3 exd4 13.Dxd4 Dxd4 14.Pxd4 Lc5! 15.Ta1 (15.Txb7? Lxd4 16.cxd4 Txc1+–+) 15…Pf6 =

10…De4+    Paul is wel heel wakker vanavond!

diafJosPaul1 diafJosPaul1 

11.De2 [11.Le3!]  11…Dxe2+ 12.Lxe2 a6    Zwart handhaaft zijn pluspion, en als wit dan ook nog toestaat dat het een vrijpion wordt, en die later zelfs tegen twee verbonden vrijpionnen zit aan te hikken, is er zelfs voor onze titatovenaar niets leuks meer te verzinnen.]  Na 21. …. Kf7

diafJosPaul2  diafJosPaul2

wit geeft op.

eindcorrectie moet nog plaatsvinden.