Alle berichten van Eddy Saraber

Herfstrapid, 2e avond

Er wordt gestart met een verlate prijsuitreiking. Herman was er even niet vóór de zomervakantie maar krijgt alsnog zijn prijs voor de beste prestatie van ons viertal in de externe competitie, benevens zijn onwankelbare trouwe opkomst, ook bij slecht weer, zijn doorzettingsvermogen en zijn onverwoestbare humeur, ook bij nederlagen.

2S7A7042WEB

Daarna gaan de mannenbroeders aan de slag.

Ronde 1

Ron is gauw klaar met Gerrit. Ik ga even wat vergeten spullen thuis ophalen en als ik na 20 minuten terug ben, is het al voorbij.  Een klassieke aanval op Gerrit’s koningsstelling. Idem Bert tegen  Ab, ook al voorbij. Bert offerde een pion en kreeg dat dankzij bereidwillige medewerking van Ab ruimschoots beloond.  Maar Paul zit dan nog te zwoegen tegen Tjibbe, die offert een pion voor een opmars met vrijpionnen.  Het lijkt een goede keuze, maar Paul ontsnapt nog net met remise. Knappe prestatie van Tjibbe.  Peter staat een pion voor tegen Herman. Maar het wordt een spannende situatie, en later lijkt Herman gewonnen te staan, maar hij accepteert remise. Hij had namelijk niet veel tijd meer op zijn klok.

Ronde 2

Onze kampioen Ron is nog wat te sterk voor Tjibbe.  Die raakt tegen Ron een stuk kwijt zonder voldoende compensatie en dan gaat het van kwaad tot erger. Toch weet hij lastig te blijven. Maar Ron weet intussen ook wel dat je tegen dit heerschap absoluut moet blijven uitkijken. En dat doet hij.

Paul flikt Ab een kunstje, wat stukwinst oplevert. Herman strooit wat stukken rond en dat vindt zoon Martin wel prettig. Na afloop staat de halve club (nou ja dat zijn er maar vier) bij zijn bord om hem privé-les te geven. Hoe het beter had gekund. Gerrit houdt lang stand tegen Bert. Die offert een stuk voor wat pionnen.  O.a. een vrijpion.  Is dat wel genoeg? Ik dacht van niet. Maar het lijkt toch te werken. Gerrit wordt gedwongen een stelling te accepteren van T+L tegen D en een pion extra. Ja, dat is nog niet zo simpel te winnen. Maar Bert heeft ook nog wat meer tijd. In tijdnood slaat Gerrit een inmiddels vergiftigde dame, waarna Bert middels  promotie wint. Knappe valstrik van Bert.

Ronde 3

Peter houdt lang stand tegen Martin. Maar in een nog speelbare stelling laat hij zich pardoes mat zetten. (Maar zie Peter’s reactie. Uw wepmeester hield zoiets kennelijk voor onmogelijk! Dus: ) Correctie: Martin liet zich pardoes mat zetten !!!!

Ik zie Paul een stuk weggeven tegen Gerrit . Zijn aangevallen loper heeft geen vluchtvelden meer. Foutje, bedankt! Daar heeft Gerrit verder geen moeite meer mee.

Ttjibbe  ervaart dat hij met onze echte top het nog moeilijk kan krijgen. Bert zet een koningsaanval op touw waar een normaal mens niet van terug zou hebben, maar Tjibbe voorlopig nog even wel. Ik ben er nu wel achter dat Tjibbe vooral goed is in actief verdedigen. Hij lijkt op een back die de aanvaller die hem gepasseerd is miraculeus toch nog twee  keer in de weg staat. Toch raakt Tjibbe een kwaliteit achter. Wel heeft hij een loperpaar. Ook nog niet zo simpel te winnen voor Bert. Maar er is uiteindelijk een blundertje van Tjibbe voor nodig om toch de winst te kunnen laten noteren.

Ook nu toont Herman tegen Ab wat te weinig respect voor zijn eigen houtjes. Ab gaat als een warm mes door de boter. Al vrij vlug ziet Herman er terecht geen heil meer in.

2S7A7043WEB

Tot volgende week!

Na 2 avonden:

PosNameGmsWDLScore
1Ron de Vink550071,3
2Martin Zwaneveld420239,6
3Peter van Putten531138,7
4Bert Kuijer531130
5Gerrit van Dok630327
6Paul Verkooien521223,9
7Tjibbe Der Meulen621315,8
8Herman Zwaneveld601513,8
9Frank de Geus320113,4
10Ab Hauer61058,8
11Matthijs Groot31117,1

Najaarstoernooitje

Verplaatst naar begin september. Misschien dat dan wat meer van al die een vakantie lang op schaakdieet gezette  spelers van andere verenigingen bij ons hun tanden in een fijn nieuw seizoen zouden willen komen zetten, door hun inmiddels onbedwingbare schaakhonger gedreven. Nou nee dus. Geen Purmerender te bekennen. Ook publicaties in Binnendijks en Uitkomst zonder veel resultaat. Voor de aanwezigen geen belemmering om er toch een gezellige avond van te maken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 2S7A7017WEB.jpg
2S7A7017WEB

Gelukkig één nieuw gezicht. En ook nog een heel verdienstelijk schaker. Lang niet gespeeld, maar nu wel weer een beetje zin. Zijn spel ziet er gezond uit. (Hijzelf ook wel.)  Matthijs en Herman krijgen tegen zijn geconcentreerde rustige spel geen kans.

Alleen tegen Peter gaat het even mis. In eigenlijk voor Tjibbe wat betere stelling, bedenkt Peter een wel heel spitsvondige list, waar zelfs een van onze clubkampioenen geen passend antwoord op zou kunnen hebben bedenken.

En wij nu maar duimen dat Tjibbe blijft komen. Ik had de indruk dat hij zich wel prettig voelde bij ons.

  2S7A7016

Ab moest kennelijk nog bijkomen van de vakantie. Die was hem wat te warm geweest. Voor wie niet? Hij wist vanavond nog niet te scoren. Hij trof het ook niet erg met sterkere tegenstanders of tegenstanders wel in vorm. Nou die heeft hij dan maar gehad. Volgende week gaat het vast beter.

Wat viel me verder op vanavond?

Dat Frank met een nederlaag begint. Dat verwacht je niet van iemand die de  laatste tijd verbazend vaak rapidtoernooien wint.  Maar of dat nu kan gaan lukken? Maar in de 2e ronde is hij weer helemaal terug van even weg. Hij zadelt Paul op met een kansloos eindspel. En ook tegen Gerrit speelt hij een degelijk partijtje. Hij raakt een kwaliteit voor en geeft het spel niet meer uit handen.

Dat Bert een torentje weggeeft tegen Paul. Die dat kadootje dankbaar glimlachend in ontvangst neemt.

Een sensatie in de 2e ronde. Matthijs ziet kennelijk kans zijn concentratievermogen na de afgang tegen Tjibbe weer op orde te krijgen want nu maakt hij het Bert bijzonder lastig. Die hoopt ongetwijfeld na vergeefse pogingen in het middenspel greep op zijn tegenstander te zullen krijgen in het eindspel die hij dan wel pootje kan lichten. Het eindpel ziet er inderdaad wat kansrijker voor hem uit. Maar Matthijs blijft hem knap de voet dwars zetten. Met veel leuke slotzetten  dwingt hij toch remise af. Zijn avond daarmee absoluut toch gered! Omdat Bert de laatste ronde oneven is staat die na 3 ronden laatste op de lijst. Dat is hem voor het laatst overkomen toen hij 16 was. Denk ik.

Leuk is ook de partij van Gerrit tegen Martin. Alweer het bord van Martin waar veel te beleven valt. Hij komt vrij simpel een stuk voor. Gerrit lijkt kansloos. Maar die denkt ‘dan maar va banque!’ en offert er nog een kwaliteit bij. Gaat hij Martin alsnog een oor aannaaien?  Ineens staat er voor hem een ingewikkelde aanvalsstelling op het bord waarin ik zo gauw geen redding voor Martin zie.

  2S7A7022WEBMaar Martin wel! Die kan voort zonder extra oor. Na lang nadenken weet hij de boel toch te neutraliseren en wint daarna alsnog nog vrij gemakkelijk.

In derde ronde gaat echt blijken dat Matthijs toch wel in vorm is. Ab is kansloos.

Ron is wel in vorm. De hele avond zonder missers. Nu wordt Martin overspeeld.

Wat verder? Herman is niet opgewassen tegen de rustige routine van Gerrit.

   2S7A7024

Wat hoor ik toch aldoor? O dat is Peter! Blazend en zuchtend zwoegt die naar de winst tegen Tjibbe. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Kwaliteit tegen twee pionnen. Maar Tjibbe , weten we nu, is een erg rustige schaker. Laat zich niet op hol jagen. Maar toch weet Peter te winnen. Zoals reeds gezegd door een grandioze inval. Ik voorspel dat dat zijn beste zet van het hele nieuwe seizoen wordt.

  2S7A7023

Resultaten:

Ronde 1

1 Herman Zwaneveld Ron de Vink 0-1
2 Peter van Putten Ab Hauer 1-0
3 Frank de Geus Gerrit van Dok 0-1
4 Bert Kuijer Paul Verkooien 0-1
5 Matthijs Groot Tjibbe Der Meulen 0-1

Ronde 2

1 Ron de Vink Peter van Putten 1-0
2 Gerrit van Dok Martin Zwaneveld 0-1
3 Tjibbe Der Meulen Herman Zwaneveld 1-0
4 Ab Hauer Frank de Geus 0-1
5 Matthijs Groot Bert Kuijer ½-½


Ronde 3 

1 Martin Zwaneveld Ron de Vink 0-1
2 Peter van Putten Tjibbe Der Meulen 1-0
3 Paul Verkooien Frank de Geus 0-1
4 Herman Zwaneveld Gerrit van Dok 0-1
5 Ab Hauer Matthijs Groot 0-1

Tussenstand:

 1. Ron 38
 2. Martin 22 (uit2)
 3. Peter 22
 4. Gerrit 19,8
 5. Frank 14,8
 6. Tjibbe 9,4
 7. Matthijs 5,6
 8. Paul 4,5 (uit 2)
 9. Herman 4,4
 10. Ab 2,8
 11. Bert 2 (uit 2)

Hoera, weer begonnen!

Traditiegetrouw starten met een simultaan door de clubkampioen. Voor hem een soort straf  voor het lelijk vernederen van zijn clubgenoten in het vorige seizoen. Leuk vindt geen enkele kampioen het, maar ja, het hoort er nu eenmaal bij.

Soms wel leuk voor de deelnemers. Gelukkig voor Ron zijn het er maar acht. Dat is nog een beetje te overzien. Maar ja, die zijn meestal niet van plan zich zo maar te laten onderschoffelen.

 2S7A6990WEB

Mathijs wel. Die kijkt meer op zijn foon dan op zijn bord. Verliest twee stukken door onzorgvuldig spel. Ron offert er een terug met de bedoeling  het daarna simpeler in het eindspel te kunnen winnen. Dat valt dan wel een beetje tegen. Maar goed. Meer dan stevig spartelen kan het toch niet worden. Ron speelt het uit op zijn routine.

Peter is wel diep geconcentreerd. Maar raakt desondanks al snel een stuk achter en dus kost deze partij de te beklagen simulzwoeger ook niet al te veel energie mee. Voor Ron een formaliteit. Ook op routine.

Dat is de partij tegen Herman zeker niet. Niet  omdat die de opening zo sterk speelt, maar omdat wit al snel een mooie  aanvalspositie mag opbouwen en dan natuurlijk ook wel graag die fraai in de aanval wil winnen. Je kunt zo’n enorme voorsprong in ontwikkeling toch niet uit je handen laten vallen. Liefst een offer! En dat vereist rekenwerk! Maar dat wit het ging winnen stond wel allang tevoren vast.

 2S7A7000WEB

(1) Ron-ZwaansrDe aardigste partij vanavond vond ik die tegen Zwaan Junior.Zwaan jr staat een beetje passief en Ron gaat over tot aanval.

Ron: Tegen Martin bewust 1. d4 gekozen in de hoop op een Colle Zukertort en die kwam er! Dat is vermoedelijk mijn beste partij geweest (en tegen Frank). De Pbd7 opstelling is daar passief en m.i. niet zo goed, in veel gevallen is e6 dan een zwak punt en kan er daardoor bijvoorbeeld niet f6 worden gespeeld. Ik ga Pe5, Df3 en Dh3 spelen als dat kan. …….  Martin moest nu zijn koningstelling verdedigen met g6, maar dat is een belangrijke verzwakking.

Ron doet het fraai. Met een offertje op g6. Even lijkt het of Martin  nog kan ontsnappen maar Ron heeft verder gekeken en ziet dat als hij oplet hij altijd het paard op g7 gaat winnen. Een bekend detail, bijv. uit de Colle. Maar ook dan lijkt zwart toch nog wat te hebben om nog wat te  spartelen. (meer ook niet) Hopelijk vergist Ron zich ergens? Dat doet hij inderdaad! Ron ziet ‘bijna mat’ in 1 over het hoofd! Maar hij kan het zich veroorloven. De stelling is voor zwart niet te redden.

(1) Ron simul – Zwaan jrTot zover de winstpartijen van de simultaangever. De rest is lastiger.

2S7A7001WEB

Als latere binnenkomer begeep ik niet waarom zowel bij Matthijs als bij Gerrit Ron’s koning op f1 staat. Een raar experiment? Later schrijft Ron me dat hij Koningsgambiet speelde, met het niet helemaal correcte 3. Lc4 . Ja dan snapte ik het zelfs.  Zeker de theoretisch minder bevlogene speelt dan gelijk Dh4+ (niet slecht, maar veel vaker wordt Pf6 gespeeld). Matthijs gaat in de fout. Gerrit lijkt even een heel klein beetje in problemen te raken (dacht ik, maar Ron denkt er anders over) maar  Ron profiteert niet echt en Gerrit staat in middenspel stevig en gelijk. Wel moet hij even stevig denken over ‘to b2 or not to b2’. En Ron neemt dus genoegen met remise.

(1) Ron-DokBert laat zich in de opening nog minder in problemen brengen. Met een bord vol stukken accepteert Ron remise. Voor een simulspeler ook een tactische zet, als je weet hoe zwaar het hier gaat worden om meer te bereiken. Als er nog veel andere, betere mogelijkheden zijn bij de andere deelnemers. Je moet bij zulk arbeid je krachten weten te verdelen.

Ron: “Bert speelde een soort van Dame-Indisch tegen mijn c4 en hanteerde een voor de simultaangever lastige tactiek. Niet laten provoceren, gewoon alleen maar verdedigen en afwachten. In onze slotstelling had ik denk ik Dg2 gedaan en dan f4. Ik sta dan misschien nog wel ietsjes beter. Ik zou het geen salonremise willen noemen.”

  2S7A6995WEB “het gaat om de lol en de gezellige avond”   

Al gauw gaat Ron ook tegen Frank in de aanval. Die lijkt dan ook  wat in problemen te geraken. Maar hij kiest voor een vlucht naar voren en maakt het erg ingewikkeld. Lukt het?

Ron:  “Frank was een complexe partij, allebei soort van Catalaanse opstelling, waar hij mij provoceerde met Ph5 en Lf5 en ik h3 en g4 ging spelen. Vervolgens kwam er dus een zeer verkrampende pion van mij op h6 (g4-g5-gxh6, hij kon niet lekker terugnemen op g5)! Frank ging daarna heel scherp in de tegenaanval en er waren vele dreigingen. Volgens mij pareerde ik die heel goed. In onze slotstelling sta ik na Lf4-e3 (!) nog altijd pion voor en dreig Tf7 schaak. In onze na-analyse vonden we voor zwart geen goede verdediging, maar mogelijk was die er (eerder) nog wel. Het was echter de laatste partij, warm en nogal laat, dus remise ook ok. Het gaat ook om de lol en een gezellige avond zoals Bert terecht aangaf. Maar dan had ik wel wat meer pils aanbiedingen voor de zwoegende simultaanspeler verwacht.”

(1) Ron simul – FrankPaul houdt met wat moeite stand in gelijk eindspel (dacht ik) : remise

Maar Ron ziet het anders: “Alle lof voor Paul. Die speelde werkelijk heel erg goed en kwam echt gewoon veel beter tegen mij te staan. Ik moest alle zeilen bijzetten om nog stand te kunnen houden. Hij liet zich echter verleiden tot een eindafwikkeling, waarin hij géén pion won en er inmiddels zoveel materiaal was geruild, dat remise toen terecht was. Maar ik heb geen enkele kans op winst of voordeel gehad. Met dit halfje was ik heel erg blij.”

  2S7A7003WEB

Al met al een plezierige start van het nieuwe seizoen. En voor Ron, die met 6-2 (en ongeslagen) best heel tevreden mocht zijn. Duidelijk werd ook dat bij onze topborden de krachtsverschillen niet zo groot zijn dat een simultaangever daar nog gemakkelijk van kan profiteren. (Over Martin hebben we het nu even niet. Dat was een bedrijfsongeval.)

                           

bericht van de wepmeester

Beste schaakvrienden, Ik probeer af en toe oude webartikelen die defecte diagrammen vertonen weer te restaureren. Een vreselijke klus. Zo heb ik 7 oude BDG-artikelen hersteld, en zojuist 3 atikelen van 2014 over ‘miniaturen’. Daarbij ontdekte ik dat dat best leuke verhalen waren. Al zeg ik het zelf. Ik publiceer ze nu nog een keer. Als u ze destijds bekeken heeft, bent u dat nu toch al vergeten. Ik ben zo vrij ze maar even aan de vergetelheid te ontrukken.